Zprávy

0:00
/
0:00

Aktuálně.cz: Švýcarský soud zamítl odvolání Česka ve věci MUS

Švýcarský soud zamítl odvolání, kterým se Česká republika chtěla připojit k trestnímu řízení proti bývalým manažerům privatizované Mostecké uhelné společnosti (MUS). Informoval o tom server Aktuálně.cz. Stát se tím chtěl ucházet o miliardy, které jsou nyní blokovány ve Švýcarsku. Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Česko tím údajně utrpělo škodu ve výši tří miliard korun. Zamítnutím odvolání přišlo Česko o další možnost, jak se k soudnímu sporu připojit jako poškozený. Kvůli průtahům v kauze se loni na podzim ministerstva spravedlnosti a financí navzájem obviňovala z chybných postupů. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) později podal kárné žaloby na pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu a na jeho kolegy Libora Grygárka, Marcelu Kratochvílovou a Ladislava Letka. Nejvyšší správní soud o tom, zda žalobci pochybili, rozhodne do poloviny letošního roku, uvedlo Aktuálně.cz.

V Praze pokračoval soudní proces s Bártou a Škárkou

Především výslechy politiků vládních Věcí veřejných (VV) pokračoval ve středu před Obvodním soudem pro Prahu 5 proces v kauze údajné korupce v rámci VV. Šéf poslanců nejmenší vládní strany Vít Bárta čelí obvinění z uplácení bývalých stranických kolegů, nyní nezařazeného poslance Jaroslava Škárku obžaloba zase viní z přijetí úplatku. Oba vinu odmítají. Bárta tvrdí, že šlo o půjčky. Svědectví trestnímu senátu přinesl předseda VV Radek John, ministr pro místní rozvoj za VV Kamil Jankovský nebo několik poslanců. Sdělili, že byli u toho, když Bárta 5. dubna loňského roku informoval o údajných půjčkách poslancům na jednání na ministerstvu dopravy. Bárta prý tehdy uvedl, že půjčil peníze Škárkovi, Kočí a poslanci VV Martinu Vackovi. Škárka soud překvapil oznámením, že má dosud nezveřejněnou nahrávku ze schůzky, na níž mu dal Bárta peníze. Údajně to byla jeho pojistka pro případ možného vydírání ze strany Bárty. Škárka ale zároveň upozornil, že se z ní kvůli rušičkám v Bártově kanceláři trestní senát zřejmě mnoho nedozví. Proces vzbuzuje ohlasy i mimo jednací síň. Podle prezidenta Václava Klause je "ničivý prvek vůči politickému systému v České republice". Za přehlídku trapnosti, která zpochybnila legitimitu celé vlády, soud označil předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Myslí si, že strana VV by měla vládu opustit.

Klaus se chce v budoucnu k politice vyjadřovat ze svého institutu

Prezident Václav Klaus chce po skončení svého prezidentského mandátu působit ve svém institutu, který se bude vyjadřovat k politice včetně mezinárodních otázek. O angažmá v Evropském parlamentu prý zatím vůbec neuvažoval. Václav Klaus to řekl při představení knihy Rok devátý, v níž bilancuje uplynulý rok v úřadě. Na Hradě skončí za rok po deseti letech prezidentování a více než dvaceti letech ve vrcholné politice. Podle prezidenta připravovaný Institut Václava Klause nebude jen knihovnou, ale organizací vyjadřující se k politice. Nebude se přitom podle něj rozhodně zabývat jen tématy domácími. "Můj úmysl je jednoznačný, čili práce, činnost, aktivita standardního think-tanku, který se bude zapojovat do veřejné politiky svými analýzami, studiemi, deklaracemi, prohlášeními a podobně," řekl. Prezidentův spolupracovník Jiří Payne deníku Právo řekl, že Klausova role bude "přesahovat Česko a může mít evropský rozměr nebo rozměr širší". Deník v této souvislosti spekuluje i o tom, že by Václav Klaus mohl za dva roky usilovat o zvolení do Evropského parlamentu. Takové úvahy ale Václav Klaus popřel.

Prezident neudělí milost vězněnému výtvarníkovi Romanu Týcovi

Prezident Václav Klaus neudělí milost výtvarníkovi Romanu Týcovi, který je druhý týden ve vězení za svou akci s výměnou skel na pražských semaforech. Na své webové stránce to uvedl server Protišedi.cz, jehož redakce Klausovi žádost o milost zaslala. Kancléř Jiří Weigl autorům žádosti sdělil, že prezident se jí osobně zabýval, ale "po pečlivém zvážení neshledal dostatečné důvody k udělení milosti." Na Týcovu podporu vzniklo několik dalších iniciativ. Do vězení nastoupil proto, že nechtěl zaplatit šedesátitisícovou pokutu; předtím však uhradil škodu, která jeho zásahem vznikla pražskému dopravnímu podniku. Zaplacením pokuty by prý přistoupil na to, že spáchal trestný čin. On sám se však domnívá, že se tak nestalo, jeho akce byla podle něj čistě uměleckým projevem. Týcův obhájce je přesvědčen, že se případ vůbec neměl dostat k soudu.

Ekonomičtí ministři odmítli úplné zmrazení důchodů

Důchody v České republice příští rok porostou i přes slabý výkon české ekonomiky. Ve středu se na tom shodla porada ekonomických ministrů. Po jejím jednání to řekl ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). Vládní ekonomičtí odborníci podle něj také souhlasili s tím, že budou zachovány dvě sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Pokud se DPH bude zvyšovat, bude to dočasně na tři roky, po stejnou dobu by také mohlo být zavedeno progresivní zdanění fyzických osob, tedy další sazba daně z příjmu pro nejmajetnější. "Myslím, že jsme se přiblížili nějakému výsledku, který ještě není definitivně potvrzen," připustil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Jeho úřad by měl do příštího týdne připravit propočty, jaké budou reálné dopady kroků, které ministři navrhli. Ti se k diskusi vrátí příští středu. Politické jednání, například ve formátu K9, by měl svolat premiér a předseda ODS Petr Nečas.

Vláda odložila rozhodnutí o prodeji regionálních železnic

Vláda odložila rozhodnutí o prodeji 11 regionálních železničních tratí. Zároveň zadala ministru dopravy Pavlu Dobešovi vypracovat alternativní řešení, například možnost jejich převodu na obce. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Petr Nečas. "Chceme znovu prodiskutovat otázku možnosti převodu těchto nepotřebných a nepoužívaných železničních tratí například na svazky měst a obcí, obce nebo na kraje," uvedl Nečas. Takovýto převod by podle něj měl přísné podmínky. Jednou z nich by mimo jiné bylo, že by budoucím majitelům nevznikaly žádné nároky na státní rozpočet nebo na rozpočty institucí ve vlastnictví státu, jako je Správa železniční dopravní cesty. Provozovatel by si tedy musel vše hradit sám bez nároku na peníze státu. Materiál by podle Petra Nečase mělo ministerstvo dopravy předložit do měsíce.

Česku hrozí ztráta šesti miliard Kč z EU na obchvat Prahy

Česku hrozí, že přijde o šest miliard korun z evropských fondů na jižní část pražského dálničního okruhu, která byla zprovozněna předloni. Týdeníku Ekonom to potvrdil ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Tomáš Čoček. Brusel prý dotaci neposkytne, pokud se prokáže porušení zákona o zadávání veřejných zakázek. Přitom jde o částky, které již byly přislíbeny a částečně také zálohově vyplaceny. Problém se týká dvou úseků mezi dálnicí D1 a Vestcem a od Vestce po Lahovice. Projekty zmíněných dvou úseků byly během stavby okruhu částečně překresleny a celkové náklady možná vzrostly tak, že odchylka je větší než zákonem povolených 20 procent. Na dodatečné práce přitom nebyla vypsána soutěž, uvedl list. Pokud se podle Ekonomu ukáže, že při výstavbě obchvatu byl porušen zákon o zadávání veřejných zakázek, je to pro Brusel jasný důvod pro neposkytnutí dotací.

Dobeš představí možnosti, jak řešit situaci plzeňských práv

Podle právních analýz ministerstva školství jsou ještě možnosti, jak řešit situaci na plzeňské právnické fakultě. Návrh možných řešení představí ministr Josef Dobeš (VV) na páteční tiskové konferenci. Akreditační komise škole neprodloužila akreditaci, fakulta by tak měla v červenci skončit. Představitelé fakulty a Západočeské univerzity doufají, že Dobeš rozhodnutí komise zvrátí. Podle tajemníka komise Jiřího Smrčky ale ministerstvo nemůže jít proti rozhodnutí komisařů. V případě, že by se tak stalo, mohla by prý AK požádat o přezkum ministrova rozhodnutí třeba u nejvyššího státního zástupce. Dobeš také pravděpodobně okomentuje úterní stanovisko komise, podle kterého by měla škola namísto v říjnu skončit už v červenci. Vydáním nového stanoviska tak komise zrušila původní prodloužení akreditace do 31. října. K němu přistoupila, aby studentům posledního ročníku umožnila uzavřít studium. Podle Smrčky považovalo ale ministerstvo původní stanovisko AK za formálně špatné, protože komise rozhodla o konci školy, ale přitom jí stávající akreditaci prodloužila o tři měsíce.

Na program Ovoce do škol ČR z EU získá 100 milionů Kč

Česko získá pro školní rok 2012 až 2013 z Evropské unie na projekt Ovoce do škol přibližně čtyři miliony eur (zhruba 100 milionů korun). Informovala o tom Evropská komise. Celkem se mezi země rozdělí v rámci tohoto programu 90 milionů eur (2,2 miliardy korun). Jednoznačně nejvíc získá Itálie, a to 20,5 milionu eur. Tyto peníze z rozpočtu EU musí být spolufinancovány členskými státy, přičemž míra kofinancování se pohybuje mezi 50 až 75 procenty. V případě České republiky činí 73 procent. Program, který začal v roce 2009, má za cíl zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny mezi školáky. To by pak mělo vést ke zlepšení jejich stravovacích návyků. Jde také o součást boje proti šíření obezity v EU. Ve školním roce 2010 až 2011 se do programu zapojilo více než osm milionů evropských školáků.

Průměrná mzda ve 4. čtvrtletí stoupla o 2 až 2,6 pct

Průměrná mzda ve čtvrtém čtvrtletí loni stoupla meziročně o dvě až 2,6 procenta, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK. Reálně, tedy po odečtení inflace, mzdy spíše stagnovaly. Někteří analytici nevylučují již ani reálný pokles mezd. Data o mzdách za čtvrté čtvrtletí zveřejní Český statistický úřad v pátek 9. března. V loňském třetím čtvrtletí průměrná mzda v Česku vzrostla meziročně o 562 korun na 24.089 Kč, byla tak vyšší o 2,4 procenta. Reálně po odečtení inflace se zvýšila o 0,6 procenta. Analytici ovšem upozorňují, že zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší, než je statistický průměr.

Inflace v únoru stoupla na 3,7 pct., může růst dále

Meziroční inflace v únoru stoupla podle odhadů analytiků v průměru na 3,7 procenta. Důvodem jsou rostoucí ceny potravin a pohonných hmot. Někteří analytici přitom nevylučují v dalších měsících růst inflace až ke čtyřem procentům kvůli možnému pokračujícímu růstu cen potravin. V druhé půlce roku by měl růst cen zpomalit. Údaje o inflaci zveřejní Český statistický úřad v pátek. V lednu zrychlila meziroční míra inflace růst na 3,5 procenta po prosincovém 2,4 procenta. Ve srovnání s prosincem spotřebitelské ceny stouply o 1,8 procenta, a to hlavně vlivem zvýšení daně z přidané hodnoty a nárůstu cen bydlení.

Komerční banka se připojí k výměně řeckých dluhopisů

Komerční banka se rozhodla přistoupit na návrh ohledně výměny řeckých dluhopisů. Držitelé řeckých dluhopisů se mají vyjádřit do čtvrtečního večera, zda přistoupí na výměnu dluhopisů, jež je podmínkou pro poskytnutí další části mezinárodní finanční pomoci Řecku. Většinový vlastník Komerční banky, francouzská Société Générale, již uvedla, že se do řecké směny dluhu zapojí. O výměně dluhopisů budou jednat podle informací ČTK i představenstva tuzemské ČSOB a UniCredit Bank.

ČT: Policisté zatkli v Praze Íránce kvůli obchodu se zbraněmi

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zatkli v únoru v Praze mezinárodně hledaného Íránce Behrúze Dolatzádího, který se pokoušel koupit stovky rychlopalných pušek M4 a vyvézt je do vlasti, což podléhá mezinárodnímu embargu. Informovala o tom Česká televize. Na operaci podle ČT spolupracovaly americké tajné služby, které na muže také vydaly zatykač. "Naši detektivové v Praze zadrželi cizího státního příslušníka, kterého následně obvinili ze dvou trestných činů souvisejících s nelegálním obchodováním s vojenským materiálem," řekl ČT mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Operace podléhala nejpřísnějšímu utajení, muž zatím skončil ve vazbě. Íránský zastupitelský úřad v Praze tvrdí, že o zatčení svého občana nic neví. Další informace prý nebude poskytovat ani ÚOOZ.

Požár drůbežárny na Rychnovsku způsobil škodu za pět milionů

Noční požár drůbežárny v Semechnici na Rychnovsku způsobil podle odhadů škodu přesahující pět milionů korun, v plamenech uhynulo asi 25.000 čtrnáctidenních kuřat. Uvedla to mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková. Při požáru a jeho likvidaci nebyl nikdo zraněn, dodala mluvčí královéhradeckých hasičů. Podle ní bude k objasnění příčin vzniku požáru nutné zadat zpracování znaleckých posudků, což bude trvat řádově měsíce.

V pardubickém babyboxu byl nalezen zdravý chlapec

Z babyboxu v Pardubické krajské nemocnici vzali do své péče zdravotníci v úterý po 19:00 několik hodin staré dítě. Chlapeček byl zdravý, pečlivě oblečený a vážil 3750 gramů. Informoval o tom předseda občanského sdružení Babybox pro odložené děti Ludvík Hess. "Pojmenoval jsem jej Mirek, v úterý bylo Miroslava a hlavně taky po jednom mně velice milém porodníkovi a gynekologovi Mirkovi Novákovi," uvedl Ludvík Hess. Malý Mirek je prvním dítětem odloženým do babyboxu v Pardubicích. V kraji je instalován také v nemocnici v Ústí nad Orlicí. V Česku je nyní 48 babyboxů, kam lze anonymně odložit dítě. Schránky mají dvoje dvířka pro přístupnost zvenku i z vnitřku zdravotnických zařízení. Otevření venkovních dvířek oznámí systém na mobilní telefony a spustí signalizaci sloužícím zdravotníkům. Pro případ vypnutí elektřiny má schránka náhradní zdroj. Ve schránce je stále 28 stupňů Celsia, po otevření se zvýší na 37 stupňů. Novorozenec v zařízení pobude jen velmi krátce. Za dobu existence babyboxů v nich bylo nalezeno 68 dětí.

Udělením ceny Homo Homini začal festival Jeden svět

V duchovním centru Pražská křižovatka byl v úterý večer zahájen 14. ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Tématem letošního ročníku jsou protesty, nepokoje a revolty v různých částech světa. Zahajovací večer byl spojen s udělením ceny Homo Homini (Člověk člověku). Společnost Člověk v tísni ji letos udělila podzemní síti syrských lékařů a zdravotníků známé jako Doctors Coordinate of Damascus. Ocenění převzal jeden z koordinátorů syrských lékařů Muhammad Abdal Hádí. Revoluce a nepokoje se objevily v loňském roce hlavně v severní Africe a na Blízkém východě. Arabské jaro různou intenzitou zasáhlo přes 15 arabských zemí a vyžádalo si desítky tisíc obětí. V Sýrii režim Bašára Asada demonstrace stále krvavě potlačuje, už zde zahynulo přes 7500 lidí. "Pomoc, kterou syrští lékaři a zdravotníci z Doctors Coordinate of Damascus poskytují ve skrytu, riskujíce vlastní svobodu a životy, je mimořádně důležitá," uvedl ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek. Festival letos uvede 106 dokumentů z produkce 44 zemí a kromě Prahy se uskuteční v dalších 40 městech po celé České republice.

Pražští symfonikové uvedou Vokální symfonii Vladimíra Sommera

K 15. výročí úmrtí skladatele Vladimíra Sommera provedou Pražští symfonikové 7. a 8. března ve Smetanově síni Obecního domu jeho Vokální symfonii. Jako sólistka se představí uznávaná mezzosopranistka Dagmar Pecková, v této sezoně rezidenční umělkyně FOK. Recitovat bude herec Jan Kačer. V díle s literární inspirací a hlubokým poselstvím zazpívá také Pražský filharmonický sbor. Koncerty řídí dirigent Petr Altrichter. Vokální symfonie vznikla v roce 1958 a představuje osobitou skladatelovu reflexi tehdejších tísnivých společenských poměrů. Jde o jednu z nejvýraznějších skladeb české hudby 20. století. Premiéru v roce 1963 provedl právě Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK. Tehdy se stala jednou z nejvýznamnějších uměleckých a politických událostí.

Zlatá mince v hodnotě 144,5 milionu korun bude vystavena v Praze

Unikátní zlatá mince v hodnotě osmi milionů dolarů (zhruba 144,5 milionu korun) se objeví poprvé v České republice, vystavena bude v Nové budově Národního muzea v Praze. Expozice nazvaná Nejdražší zlatá mince světa - legendární Double Eagle z roku 1933 a jeho historie tam bude přístupna jen 12. a 13. března, a to zdarma. Výstava v Národním muzeu bude součástí turné, během něhož se mince představí i v Londýně, Dublinu, Bruselu, Varšavě, Oslu a Helsinkách.

V porotě České Miss 2012 zasedne herečka Claudia Cardinalová

Čestnou předsedkyní poroty České Miss 2012 bude italská herečka Claudia Cardinalová (73). Hvězdu stříbrného plátna a sexysymbol své doby budou moci diváci přivítat na finálovém večeru soutěže 31. března v pražském Hudebním divadle Karlín. Podle ředitelky soutěže Michaely Maláčové je Claudia Cardinalová symbolem krásy, talentu a ženskosti. "Je důstojnou dámou, která může být pro všechny ženy, nejen královny krásy vzorem," uvedla Michaela Maláčová. Právě vítězství v soutěži krásy roku 1957 otevřelo Claudii Cardinalové cestu k herectví. Odměnou jí byl zájezd na mezinárodní filmový festival do Benátek. Pak už její hvězda stoupala strmě vzhůru. V minulosti v porotě České Miss zasedli například herci Alain Delon, Jean-Claude Van Damme, Kevin Costner nebo známý italský lyžař Alberto Tomba.

Ze sportu:

Tenistka Petra Kvitová si zahraje na turnaji v Indian Wells vedle dvouhry i čtyřhru. Wimbledonská vítězka a třetí hráčka světa spojila síly s čerstvou světovou jedničkou Viktorií Azarenkovou z Běloruska. Kvitová s Azarenkovou dostaly divokou kartu a v 1. kole si zahrají s Češkou Vladimírou Uhlířovou a Jihoafričankou Natalií Grandinovou. Ve druhém případně narazí na další českou hráčku Květu Peschkeovou s Ruskou Ninou Bratčikovovou, nebo na páté nasazené Saru Erraniovou a Robertu Vinciovou z Itálie.

České fotbalové reprezentaci v novém vydání žebříčku FIFA patří 29. místo. Výběr trenéra Michala Bílka, který v únorovém přípravném duelu remizoval 1:1 v Irsku, si tak udržel stejnou pozici jako před měsícem, což je pro něj nejlepší umístění od dubna 2010. V čele žebříčku jsou stále mistři světa a Evropy Španělé. Na druhé místo se po měsíci vrátilo Nizozemsko, které na třetí pozici odsunulo Německo. Do elitní desítky se díky posunu o tři příčky dostala Argentina, která poskočila na osmou pozici. Z českých soupeřů v základní skupině mistrovství Evropy je na tom nejlépe Rusko na 12. místě, hned za ním je Řecko a Polsku patří 75. pozice.

Fotbalová reprezentace se na závěr květnového soustředění v Rakousku před mistrovstvím Evropy utká s Izraelem. Hrát by se mělo 26. května ve Štýrském Hradci. Potvrdil to šéf Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta. Češi duelem s Izraelem uzavřou herní kemp v Rakousku. Generálkou na Euro pro český tým bude 1. června duel s Maďarskem na Letné. Čeští fotbalisté na mistrovství Evropy o týden později v premiéře ve Vratislavi vyzvou Rusko, 12. června se utkají s Řeckem a 16. června s domácím Polskem.

Reprezentační tým českých fotbalistů bude mít menší podíl na zisku z účasti na mistrovství Evropy než v minulosti. Hráči a realizační tým dostanou třicet procent z celkového výdělku po odečtení nákladů, což je asi o deset procent méně než na předchozím šampionátu v Rakousku a Švýcarsku. Sdeělil to předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta. Jen za postup na ME v Polsku a na Ukrajině si asociace přišla na osm milionů eur (asi 200 milionů korun), další peníze může národní tým vydělat úspěšnými výsledky na turnaji.

Brankáře Petra Čecha po opakovaném osmifinále Anglického poháru s druholigovým Birminghamem potěšila důvěra nového trenéra fotbalistů Chelsea Roberta di Mattea. Italský kouč dal před úterním zápasem českému reprezentantovi kapitánskou pásku, za což se devětadvacetiletý gólman odvděčil čistým kontem, kterým přispěl k výhře 2:0 a postupu do čtvrtfinále.

Novým trenérem fotbalistů Bohemians 1905 byl jmenován Jozef Weber. Pro dosavadního jabloneckého asistenta to bude první zkušenost v roli hlavního kouče. S dvanáctým celkem první ligy podepíše smlouvu do léta 2013. ČTK to oznámil sportovní ředitel Bohemians 1905 Tomáš Požár. Jozef Weber nahradí ve funkci Pavla Medynského, který byl v úterý odvolán poté, co s týmem sedmkrát za sebou prohrál.

Hokejové bratrství je název kompozice tří ruských architektů, která zvítězila v soutěži o návrh pomníku obětem letecké tragédie z loňského září, kdy u ruské Jaroslavle havaroval letoun s hokejisty místního klubu Lokomotiv. Vítězný projekt v úterý v Jaroslavli vybrala z více než 60 návrhů ruská odborná porota. Na jaroslavlském letišti Tunošna loni 7. září havaroval letoun se 45 lidmi na palubě, který mířil k ligovému hokejovému utkání do běloruského Minska. Při havárii, způsobené podle dosavadního vyšetřování chybou posádky při startu, zahynulo osm členů posádky a 37 hráčů a funkcionářů týmu Lokomotiv Jaroslavl. Mezi mrtvými byla i trojice českých reprezentantů Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček a Slovák Pavol Demitra. Tragédii přežil pouze palubní inženýr Alexandr Sizov.

Český reprezentant Alexander Choupenitch se stal juniorským vicemistrem Evropy v šermu fleretem. Na šampionátu v chorvatské Poreči podlehl v souboji o titul Rusovi Kirillu Ličaginovi 8:15. Předtím v semifinále zvítězil nad Italem Filippem Guerrou 15:3. Sedmnáctiletý student brněnského gymnázia, který má za cíl probojovat se na olympijské hry v Londýně, přidal do své sbírky další významný mezinárodní úspěch. Loni získal bronz na MS kadetů a vyhrál také Světový pohár juniorů v Madridu. V kategorii do 20 let je aktuální světovou jedničkou ve fleretu.

V Moravskoslezském kraji přetrvávají špatné rozptylové podmínky

V Moravskoslezském kraji přetrvávají špatné rozptylové podmínky. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu jsou s výjimkou Opavy překročeny stále na všech měřicích stanicích. Denní limit 50 mikrogramů na metr krychlový je dvojnásobně vyšší v Bohumíně a Havířově na Karvinsku a v Ostravě-Radvanicích. Pod mezní hranici je stanice v Opavě, kde bylo dnes ráno naměřeno 39 mikrogramů na metr krychlový. V nejhůře postižených lokalitách na Karvinsku a v Ostravě se hodnoty pohybovaly od 102 do 104 mikrogramů na metr krychlových. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu na internetových stránkách www.chmi.cz.

Počasí v Česku:

V noci se ochladí na +1 až -3 stupně, na severovýchodě bude až -5. Přes den naměříme od dvou do šesti stupňů a bude oblačno až zataženo s občasným sněžením. Foukat bude mírný západní až severozápadní vítr.