Přehled tisku

0:00
/
0:00

Vláda požádala Českou národní banku, aby půjčila 38 miliard korun Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Ta půjčka je nesmyslná, což veřejně přiznal i premiér, píše autorka Sloupku Lidových novin a pokračuje: Deklarovaný cíl, jímž má být záchrana eurozóny, splnit nemůže.

Foto: Štěpánka Budková
Vláda požádala Českou národní banku, aby půjčila 38 miliard korun Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Ta půjčka je nesmyslná, což veřejně přiznal i premiér, píše autorka Sloupku Lidových novin a pokračuje: Deklarovaný cíl, jímž má být záchrana eurozóny, splnit nemůže. Ministr financí trefně říká, že je to jen zahraničněpolitické gesto. Nakonec je ale asi rozumnější na půjčku kývnout než investovat energii do vysvětlování, proč ji odmítáme. Nepůjčujeme málo, ta částka je jen mírně nižší než rozpočet armády. Riziko, že se nám peníze nevrátí, není vysoké. Je ale poctivé přiznat, že není ani nulové. Mýtus MMF jako nejbezpečnějšího věřitele světa padá paradoxně ve stejný den, kdy se mu rozhodujeme půjčit. Šéfka fondu v Paříži ohlásila, že Řecko nejspíš nesplatí vše ani MMF, píše mimo jiné autorka Sloupku Lidových novin.


Obchody matky bývalého šéfa pražského Dopravního podniku Martina Dvořáka se údajně pojí s firmou, která vydělávala miliony korun na obrazovkách v metru, píší Hospodářské noviny. Marie Nováková si podle listu na koupi vily na Madeiře v přepočtu za 40 milionů korun půjčila před třemi lety peníze od společnosti Unitex International Capital z Hongkongu, která zase ve stejný den uzavřela smlouvu o půjčce s firmou Mavex Group Incorporated z Panenských ostrovů. A Mavex v té době spoluvlastnil společnost Bitmedia, která od Martina Dvořáka získala licenci na provoz reklamních obrazovek v pražském metru. "Já si myslím, že je to určitě náhoda,"řekl deníku Martin Dvořák. Bitmedii podle něj Mavex nevlastnil. Majetkové podíly Mavexu jsou ovšem zapsány v listinách obchodního rejstříku, píší Hospodářské noviny.

Autor 99 Slov Hospodářských novin na stejné téma píše: Sláva! Od devadesátých let se přece jen něco změnilo! Legendární Pepa z Hongkongu tehdy nosil peníze pro ODS v igelitce, firma z Hongkongu nyní půjčovala matce exšéfa pražského dopravního podniku Dvořáka bankovním převodem. Jinak ale oba příběhy vypadají dost podobně. Ctíme samozřejmě presumpci neviny, takže připouštíme, že řetězec firem, na jehož začátku jsou zakázky od dopravního podniku a na konci peníze pro maminku jeho šéfa, mohl vzniknout čistou náhodou. Stejně jako mohlo náhodou odcházet 17 haléřů z každé pražské jízdenky na Panenské ostrovy. Náhody jsou prostě, ve srovnání s devadesátými léty, o dost sofistikovanější, uzavírá autor 99 Slov Hospodářských novin.


Bylo jich pět a ročně pobírali plat přes 6 a půl milionu korun. S tím je ale konec. Premiér Petr Nečas se rozhodl, že zruší posty vládních zmocněnců pro vybrané silniční stavby. Lidové noviny přinášejí zprávu o pětici vysloužilých politiků z ODS, kteří po celé tři roky pobírali vysoké platy. Vláda si v době radikálních škrtů uvědomila, že jsou takoví zmocněnci zbytečným luxusem. Podle ministerstva dopravy měli kontrolovat dostavby klíčových silničních tahů v Česku. Ale vlastně jen suplovali práci, kterou dělá Ředitelství silnic a dálnic. I samotné ministerstvo dopravy přiznává, že šlo o trafiku. Někteří ze zmocněnců totiž vůbec s ministerstvem nekomunikovali a projekty, na kterých v době trvání pracovali, nedotáhli do konce, píší Lidové noviny.


Foto: ČT24
Postupně se zvlní celý 8,5 kilometru dlouhý úsek dálnice D47 mezi Bělotínem a Ostravou. V deníku E15 to řekl šéf Ředitelství silnic a dálnic René Poruba. Problematický materiál podle něj stavbaři použili v rozporu se smlouvou po celé délce úseku a bobtnání se projevuje na 2,5 kilometrech. Zhotovitel stavby, firma Eurovia CS, naopak tvrdí, že se zvlnilo pouze 600 metrů silnice a chyby jsou na straně Ředitelství silnic a dálnic. Ředitel Eurovie Martin Borovka sdělil v úterním vydání E15, že bobtnající materiál je pouze na úseku o délce 1,9 kilometru. "A hýbe se jen dvakrát tři sta metrů. To přepočteno znamená, že je to škoda maximálně za 125 milionů korun," uvedl. Takzvaný studený odval, který byl údajně při stavbě použit a později nabobtnal, si podle Martina Borovky přálo právě Ředitelství silnic a dálnic. S tím ovšem šéf ředitelství Poruba zásadně nesouhlasí, píše deník E15.


Slibovali jim zvýšení platů ve dvou vlnách. Jedné se čeští lékaři loni dočkali. Další zvýšení mělo přijít teď v lednu. Ale nepřišlo, připomínají Hospodářské noviny. List porovnal všechny krajské nemocnice a zjistil, že ze čtyřiceti zvýšily platy pouze dvě. Je to nemocnice ve Frýdku-Místku a Nemocnice milosrdných bratří v Brně. Pokud by se totiž sliby z loňska dodržely, stát by na výplaty potřebovat 4 a půl miliardy. Odboráři se zatím nechystají hrozit stávkou. Více peněz do nemocnic totiž proudí, ale už ne jen na platy, ale i na péči. Záleží tady na ředitelích, jak je rozdělí. Pokud by se ale výhledově nic nedělo, odboráři by protesty obnovili, píší Hospodářské noviny.


V Česku zatím nehrozí omezování internetových stránek, píše deník Právo. List tak reaguje na internetový server Megaupload.com, který se nedávno musel odmlčet. V České republice k takové situaci nemůže dojít, protože u nás platí jiná legislativa. Zatímco ve Spojených státech je server odpovědný za obsah, v Česku za nelegální obsah zodpovídá ten, kdo ho tam nahrál. Deník také odpovídá na otázku, co se stane, když provozovatel serveru neví, že je na jeho stránkách nelegální obsah? Pokud ho upozorní poškozený, tedy vlastník autorských práv, pak je server povinen stáhnout závadný obsah. Jinak by to pro provozovatele stránek bylo spolupachatelství a napomáhání k trestnému činu, upozorňuje deník Právo.


Vietnamština může být velkou výhodou na trhu práce, píše Mladá fronta Dnes. Podle listu jsou pro některé české firmy, banky nebo úřady vietnamští spoluobčané atraktivními klienty. Řada bank už nabrala rodilé Vietnamce, aby mohli s klienty mluvit rodným jazykem. Stejně se začínají na vietnamštinu orientovat třeba i realitní kanceláře nebo personální agentury. Firmy a úřady jsou pak, prostřednictvím vietnamských koordinátorů, víc věrohodné pro samotné Vietnamce, zdůrazňuje Mladá fronta Dnes.


Petra Kvitová,  foto: ČTK
Česká královna světového tenisu. Tak podle deníku Sport vidí budoucnost Petry Kvitové bývalá první dáma světového tenisu Martina Hingisová. Slavná Švýcarka si zároveň myslí, že se česká hráčka dříve nebo později stane jedničkou. Vůbec nepochybuje, že jednadvacetiletá Češka bude udávat trend ženskému tenisu. "Uvidíme ji v čele žebříčku. Kvitová ví, co dělá. Je vzrušující vidět takhle mladou hráčku, která má takové znalosti o hře. To mi dnes u většiny holek chybí," dodala Martina Hingisová, vítězka pěti grandslamových turnajů ve dvouhře.