Zprávy

0:00
/
0:00

Výkonná rada VV pokračuje v jednání o církevních restitucích

V úterý navečer se znovu sešla výkonná rada Věcí veřejných, aby rozhodla o postoji k církevním restitucím. Širší vedení VV o podpoře restitucí jednalo už dopoledne. Tajné hlasování výkonné rady ale skončilo patovým výsledkem pět ku pěti. Pokud VV pro návrh majetkového vyrovnání s církvemi nebudou ve středu ve vládě hlasovat, je možné, že kabinet padne. Vládní partneři ODS a TOP 09 žádají, aby VV dohodu o vyrovnání s církvemi bez dalších podmínek podpořily. Věci veřejné svůj souhlas s církevními restitucemi ale podmiňují požadavkem, aby ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) jasně vysvětlil, z čeho bude stát v příštích 30 letech financovat peněžní část vyrovnání. Stát, který také vrátí 56 procent původně církevního majetku, postupně církvím vyplatí 59 miliard korun. Vysvětlení, které Kalousek VV nabídl na pondělním jednání koaličních špiček, straně nestačilo.

Nečas nesouhlasí se snížením výdajových paušálů pro živnostníky

Premiér Petr Nečas (ODS) nesouhlasí se záměrem ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) snížit výdajové paušály živnostníků zpět na úroveň roku 2005. Snížení paušálů má být součástí chystaného mixu změn, které připravuje ministerstvo a jejichž cílem je zlepšit bilanci státního rozpočtu. Ministerstvo předpokládá, že letos bude nutno ve výdajích státního rozpočtu ušetřit dalších 30 miliard korun. Výdajové paušály využívají osoby samostatně výdělečně činné k výpočtu daní a jejich výše se liší podle profese. V současné době si nejvíce mohou odečíst řemeslníci a zemědělci, a to 80 procent. Paušály ale podle Nečase představují snížení administrativní zátěže zejména pro drobné podnikatele a živnostníky. V době, kdy tuzemské ekonomice hrozí zpomalení růstu či dokonce pokles, by podle něj z ekonomického pohledu bylo kontraproduktivní ztěžovat podmínky pro podnikání. "Potřebujeme naopak motivovat lidi k tomu, aby podnikali, živili sami sebe a případně vytvářeli pracovní příležitosti pro ostatní," podotkl premiér.

Ministr Kalousek otevře ve vládě otázku pojmenování letiště po Václavu Havlovi

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce ve vládě otevřít otázku pojmenování pražského ruzyňského letiště po Václavu Havlovi. K změně jména letiště ministerstvo vyzvali podle očekávání pražští radní. Vlastníkem Letiště Praha je stát a hlavní město nemá v této věci žádné pravomoci. Ministr financí již dostal v této záležitosti tolik podnětů, že bude tuto debatu iniciovat na vládě, řekl ČTK mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. S výzvou, aby bylo pražské letiště v Ruzyni pojmenováno po Václavu Havlovi, přišel před Vánoci režisér a producent Fero Fenič. Na internetu ji už podpořilo téměř 80.000 lidí. Připojila se k ní i řada osobností kulturního a veřejného života. Má ale i své odpůrce. Státní akciová společnost Letiště Praha si už před Vánoci zaregistrovala v anglickém znění slovní ochrannou známku se jménem bývalého prezidenta Václava Havla - "Vaclav Havel Prague International Airport".

Protikorupční policie prověřuje postup zástupců ČR v kauze MUS

Protikorupční policie zahájila trestní řízení kvůli postupu českého státu v kauze Mostecké uhelné společnosti. Kriminalisté prověřují postup odpovědných lidí, kteří měli způsobit průtahy při přípravě žádosti, aby se Česko mohlo připojit k trestně právnímu řízení ve Švýcarsku. Podezírají je z trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Uvedl to mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Jaroslav Ibehej. Dodal, že obviněn zatím nikdo nebyl. Podaná trestní oznámení kritizují hlavně to, že Česko včas nevzneslo nárok na náhradu škody. Ve Švýcarsku bylo zablokováno v přepočtu přes 12 miliard korun. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) již podal kárné žaloby na bývalého pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu, náměstka Libora Grygárka, Ladislava Letka, jenž kauzu MUS dozoroval, a Marcelu Kratochvílovou, která již byla v souvislosti s kauzou sesazena z vedení odboru závažné hospodářské a finanční kriminality.

MF navrhuje vydat dluhopisy za 101 mld. Kč

Vláda ve středu projedná návrh ministerstva financí (MF) vydat letos kvůli krytí schodku státního rozpočtu dluhopisy za 101,3 miliardy korun. Zákon o státním dluhopisovém programu na úhradu části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2012 umožňuje splatnost dluhopisů až 55 let. Státní rozpočet na letošní rok byl schválen se schodkem 105 miliard korun. "Navrhovaný zákon vychází z vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2012, je technické povahy a jeho schválení je nezbytným předpokladem pro vydání státních dluhopisů ke krytí části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu na rok 2012," uvedlo MF. Zákon předkládá ministerstvo každoročně. Schodek státního rozpočtu je podle zákona o státním rozpočtu kromě státních dluhopisů financován úvěry od Evropské investiční banky a změnou stavu na účtech státních finančních aktiv.

Ministr Dobeš kvůli potížím s dotacemi požádal MMR o kontrolu projektů

Ministr školství Josef Dobeš (VV) v souvislosti s obtížemi při čerpání evropských dotací požádal ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV) o kontrolu 200 projektů. Prověrka by měla předejít případným chybám a zabránit dalším potížím s dotacemi. Ministr Dobeš to řekl v rozhovoru pro Rádio Impuls. Kvůli chybám hrozí ministerstvu školství pozastavení čerpání v programu s rozpočtem 53 miliard korun. Dobeš o víkendu řekl, že kdyby ministerstvo peníze z fondů EU nevyčerpalo, rezignuje na svůj post. Problémy s čerpáním dotací vyšly najevo na sklonku loňského roku, podle bývalého šéfa sekce pro EU fondy Jana Vituly (TOP 09) je zastavení čerpání jisté. Audit komise totiž ukázal chyby v zadávání veřejných zakázek i v kontrolním systému. Podle Vituly bude mít nyní ministerstvo dva měsíce na přípravu opatření, další dva měsíce pak bude Evropská komise zkoumat, jak systém funguje. Ministr Dobeš však zastavení čerpání odmítl.

MPO: Podporu na 113 zahraničních veletrzích získalo 1615 firem

Z projektu Společná účast na specializovaných veletrzích a výstavách v zahraničí bylo v letech 2010 a 2011 podpořeno 1615 firem na 113 veletrzích. Zhruba polovina podpořených účastí připadla na malé firmy. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). České podniky se zúčastnily zejména veletrhů a výstav v Německu, kam zamířila třetina firem. Následují země Evropské unie (27 procent), Rusko (13 procent) a Blízký Východ (deset procent). Letos, kdy tříletý projekt Společná účast na specializovaných veletrzích a výstavách končí, MPO podpoří účast českých firem na 80 světových výstavách a veletrzích. Na třiceti zahraničních veletrzích bude mít ČR i svůj oficiální stánek. Čeští exportéři mohou letos při prezentaci v zahraničí počítat s finanční podporou z evropských a tuzemských zdrojů v celkové výši 210 milionů korun.

ČSÚ odhaduje loňský zisk zemědělství na rekordních 15 mld Kč

Čeští zemědělci loni hospodařili s rekordním ziskem kolem 15 miliard korun. Vyplývá to z předběžných odhadů Českého statistického úřadu. Mohlo by tak jít o nejlepší výsledek od roku 1998, kdy statistici tento údaj sledují. Očekávanou výši hospodářského výsledku pozitivně ovlivnila rostoucí orientace českých farmářů na rostlinnou výrobu, zejména pěstování základních obilovin, kukuřice, řepky či slunečnice. Oficiální výsledek úřad zveřejní začátkem března. Loni zisk tuzemského zemědělství dosáhl 7,7 miliardy Kč. České zemědělství je ziskové zejména díky evropským dotacím po vstupu do unie.

Pojišťovny musí sjednotit pojistky žen a mužů

Evropské pojišťovny musí do 21. prosince 2012 u nových smluv sjednotit sazby pojištění pro ženy a muže. Informovala o tom společnost Deloitte s tím, že v praxi by toto opatření mohlo zdražit českým ženám rizikové pojištění až o 80 procent. S tím souhlasí i tuzemské pojišťovny. Zákaz EK rozlišovat cenu pojištění podle pohlaví je pro všechny pojišťovny v členských zemích obrovskou revolucí, řekl ČTK ředitel odboru životního pojištění ČP Martin Zemánek. Nyní je pro určité věkové skupiny rozdíl v sazbách pojistného mezi muži a ženami i více než dvojnásobný. Na českém trhu se nyní používá pohlaví jako faktor pro stanovení pojistného především u životního pojištění, u důchodového pojištění, u pojištění nemoci a u některých úrazových pojištění. U pojištění motorových vozidel se v ČR na rozdíl například od Německa nebo Británie pohlaví většinou nepoužívá.

E&Y: ČR je 24. nejvyspělejší trh pro zahraniční fúze a akvizice

Česká republika je na 24. pozici v žebříčku nejvyspělejších trhů pro zahraniční fúze a akvizice. Česko se umístilo na stejné úrovni jako Izrael, Chile a Malajsie a je zároveň nejvýše ze zemí střední a východní Evropy. Na prvních místech se umístily Kanada, Velká Británie, USA, Francie, Japonsko a Nizozemsko. Vyplývá to z žebříčku vypracovaného výzkumným centrem pro fúze a akvizice Cass Business School při City University London ve spolupráci se společností Ernst & Young. Žebříček porovnává 175 zemí z celého světa a hodnotí 36 hledisek v šesti kategoriích, a to ekonomické, finanční, politické, regulatorní, sociokulturní a technologické. Izrael byl vyhodnocen nejlépe v technologiích, Česká republika v sociokulturních faktorech, Chile v politických a Malajsie v ekonomických faktorech.

Winfried Vahland: Škoda by letos mohla zvýšit prodej o 80.000 aut

Škoda Auto by letos mohla zvýšit prodej o zhruba 80.000 vozů z loňských 879.200 aut. Milionovou hranici by pak mohla překročit nejpozději do roku 2014. Sdělil to předseda představenstva Winfried Vahland. Podle něj firma tímto tempem dosáhne svého cíle dodávat v roce 2018 na trh 1,5 milionu vozů. Do té doby se chce stát nejrychleji rostoucí značkou na světě. V březnu automobilka představí pětidveřovou verzi svého městského modelu Citigo. Ten firma již loni v třídveřové verzi uvedla v Česku, světovou premiéru si model odbude na autosalonu v Ženevě. Winfried Vahland rovněž uvedl, že novou kompaktní limuzínu Rapid, kterou již společnost prodává v Indii, představí v podobě pro evropský trh v druhé polovině roku. Stane se tak pravděpodobně na výstavě v Paříži. Třetí generace Octavie, o jejímž uvedení v letošním roce se rovněž hovořilo, se tak zřejmě objeví až příští rok.

Varnsdorfští svolali další protiromský protest

Varnsdorfští svolávají na nedělní odpoledne setkání nespokojených občanů. Protesty proti Romům tak ve městě ožívají po několika měsících. Místní chtějí prý vyjádřit podporu rodině, jejíž členové byli o silvestrovské noci napadeni před romskou ubytovnou. Místostarosta města Karel Dubský útok zpochybnil, prý není vidět na záznamu z kamer. To potvrdil i Martin Špička, velitel městských strážníků, kteří mají kamery na starosti. Policie ale napadení vyšetřuje, má prý důkazy i svědky, že k napadení došlo. ČTK to potvrdila děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová.

Za krádež více než půl miliardy uložil soud dva devítileté tresty

Za krádež více než 500 milionů korun z budovy bezpečnostní agentury G4S v Praze 3 uložil pražský městský soud někdejšímu zaměstnanci společnosti Františku Procházkovi devítiletý trest vězení. Stejný trest dostal jeho známý Milan Čermák, který mu podle obžaloby pomáhal. Procházku policie dosud nedopadla, souzen je jako uprchlý. Jeho údajný komplic před trestním senátem vinu odmítl. Rozsudek není pravomocný.

Historik definitivně prohrál se Salmovými dcerami spor o desku

Dcery hraběte Huga Salma (1893 až 1946) mají nárok na písemnou omluvu za tvrzení, že jejich otec byl ve spojení s nacistickým udavačem. Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost historika Jiřího Jaroše, který v minulosti uvedl sporné tvrzení na pamětní desce v Doubravici nad Svitavou na Blanensku. Spor se vlekl řadu let. ÚS rozhodl koncem loňského roku bez veřejného jednání a usnesení zpřístupnil ve své databázi. Historik ve stížnosti například tvrdil, že Salmovy dcery u soudů nijak neprokázaly jakoukoliv újmu. Kontakty mezi Salmem a Tugemannem jsou prý doloženou skutečností. Stěžoval si také na to, že Nejvyšší soud loni nezohlednil nově předložený posudek textu na desce, který z Jarošova podnětu zpracoval docent obecné a srovnávací jazykovědy. V řízení u Nejvyššího soudu totiž nelze předkládat nové důkazy. Ústavní soud v případu nezjistil žádné porušení základních práv a stížnost odmítl jako zjevně neopodstatněnou.

ČNB vydala k výročí úmrtí Rudolfa II. stříbrnou pamětní minci

Stříbrná mince s portrétem Rudolfa II. připomene 400 let od úmrtí tohoto římského císaře a českého krále. Pamětní kovovou dvousetkorunu vydala Česká národní banka a zájemci si ji budou moci koupit od středy, informoval mluvčí banky Marek Petruš. Podle něj jde zároveň o první z devíti pamětních mincí ČNB v letošním roce. Podobu mince s Rudolfem II. navrhla akademická sochařka Majka Wichnerová. Na její lícní stranu umístila panovníkův jezdecký portrét, monogram, siluetu Prahy a českého lva. Hlavním motivem rubové strany dvousetkoruny je Rudolfův portrét podle dobové rytiny. Stříbrná mince je ve dvojím provedení, 8100 kusů je v běžné kvalitě a 12.600 ve špičkové kvalitě s leštěným polem a matovým reliéfem.

Claudelův Polední úděl je Inscenací roku

Inscenací roku 2011 se v anketě Divadelních novin stal Claudelův Polední úděl. Režisérka Hana Burešová ho inscenovala v pražském Divadle v Dlouhé. Druhé místo obsadil postmoderně dekomponovaný a kontroverzně přijímaný Král Lear režiséra Jana Nebeského v Národním divadle. Třetí skončil Uhdeho, Štědroňův a Morávkův opus Leoš brněnského Divadla Husa na provázku. Na čtvrtém místě je Mikuláškova Europeana inscenovaná v brněnské Redutě podle textu Patrika Ouředníka. Hlasovalo 110 kritiků, publicistů a teatrologů, kteří upozornili na nejzajímavější, nejpozoruhodnější, nejkvalitnější a nejvýraznější inscenace či projekty českého divadla. S názorem odborníků koresponduje zájem diváků. Polední úděl v Dlouhé měl od premiéry loni v dubnu 14 repríz a je stále vyprodán. Kapacita je však v tomto případě omezena na 90 míst; inscenace se hraje v hledišti a diváci sedí na jevišti. Stejně tak Morávkův opus Leoš v Brně láká publikum. První reprízy byly prakticky vyprodány, nejbližší možnost představení vidět je koncem února.

Mezinárodní festival AniFest připomene Jiřího Trnku

Oslavu 100 let od narození Jiřího Trnky, bohatý program věnovaný filmové loutce, retrospektivu britské a estonské animace a stovky soutěžních filmů nabídne mezinárodní festival animovaných filmů AniFest. Jeho 11. ročník bude od 26. dubna do 1. května v severočeském lázeňském městě Teplice. Do mezinárodní soutěže dorazilo bezmála 1600 filmů z 66 zemí světa. Součástí AniFestu 2012 bude retrospektiva nejvýznamnějších filmů Jiřího Trnky a unikátní výstava loutek, skic, scénářů a dobových fotografií z rodinných archivů. Za letošním vizuálem i festivalovou znělkou stojí Trnkův vnuk Matyáš, student katedry animace FAMU. Námětem znělky coby reminiscence na slavného dědečka jsou zejména hrdinové z Trnkova posledního filmu Ruka.

Čtyři desítky českých a italských umělců se představí v Miláně

Téměř čtyři desítky českých a italských umělců se zapojily do výstavy ART IN-BOX, která začala v Českém centru v italském Miláně. Výstava vznikla na podnět kurátorky Susanny Horvatovičové, která pracovala s různými krabicemi a boxy. Projekt je zaměřen na téma cestování a na koncept sbírky krabic umění. Z českých výtvarníků se do projektu zapojili například hudebník a výtvarník Michal Cáb, performer Filip Nerad, výtvarníci Jiří David, Lucie Skřivánková a Klára Vystrčilová či sochařka Dagmar Šubrtová. Do sekce výstavy nazvané "made in Italy" byli pozváni současní italští výtvarníci Alessio Ancillai, Michal Blumenfeld, Daniele Contavalli, Hektor Mamet nebo Giuliano Pastori. Putovní česko-italská výstava už byla prezentována v Brně, Praze a Římě. V Miláně si ji mohou zájemci prohlédnout do konce ledna.

NG chystá obsáhnou výstavu holandských mistrů včetně Rembrandta

Národní galerie v Praze chystá výstavu největších holandských mistrů "zlatého věku" včetně pláten Rembrandta van Rijna. Půjde o nejrozsáhlejší a nejvýznamnější výstavu letošní sezony. Některá díla, zapůjčená z významných evropských galerií, budou v Praze vystavena vůbec poprvé. Výstava s názvem Rembrandt & Co. - Příběhy umění ve století blahobytu uvede nejlepší díla holandského malířství 17. století v prostorách Šternberského paláce. Kvůli chystané expozici je část paláce se sbírkou starého evropské umění od listopadu uzavřena. Nizozemský malíř, kreslíř, grafik a rytec Rembrandt je považován za jednoho z nejlepších umělců západního umění. Slavným se stal již za svého života. Ve svém díle prokazuje výjimečnou znalost klasické ikonografie, mistrně zvládá šerosvit a figurální malbu.

Ostravské muzeum vystavuje kopii 1500 let staré korejské koruny

Kopii víc jak 1500 let staré zlaté koruny, kterou nosili členové korejské královské dynastie Silla, vystavuje Ostravské muzeum. Výstava Korea, historie a tradice představuje i další unikátní šperky, 600 let starý porcelán, luxusní nábytek z dávných korejských domácností a tradiční korejské oděvy. "Výstava ukazuje, jak se obyvatelé korejského poloostrova odívali, z čeho jedli, na čem spali a jak jinak si příslušníci různých společenských vrstev v průběhu historie zpříjemňovali život. Za tímto účelem jsme vystavili víc než 250 předmětů z dob dávno minulých i nedávných," řekla ČTK ředitelka muzea Jiřina Kábrtová. Výstava potrvá do konce února.

Ze sportu:

Tenistka Petra Kvitová postoupila na turnaji v Sydney do čtvrtfinále a přiblížila se postu světové jedničky. Wimbledonská vítězka ve druhém kole porazila Rumunku Alexandru Dulgheruovou 7:5, 3:6 a 6:4. Soupeřkou v boji o semifinále ji bude Slovenka Daniela Hantuchová. V Sydney si čtvrtfinále zahraje také Lucie Šafářová, které za stavu 6:1 a 2:0 vzdala kvůli zranění Ruska Světlana Kuzněcovová. Mezi muži se dařilo Radku Štěpánkovi, ten v úvodním kole porazil Belgičana Xaviera Malisse 6:7 a dvakrát 6:4.

Tenista Lukáš Rosol se po pátečním zisku prvního titulu ve čtyřhře na okruhu ATP v Dauhá dočkal vítězství i v singlu. Na turnaji v novozélandském Aucklandu vyřadil v prvním kole Alberta Ramose 6:2, 6:4 a o premiérovou účast ve čtvrtfinále se utká s jiným Španělem, obhájcem titulu a světovou pětkou Davidem Ferrerem. Daviscupový reprezentant Lukáš Rosol, jemuž patří 74. místo v žebříčku ATP, v minulém týdnu v Dauhá vypadl v prvním kole se srbským favoritem Victorem Troickým, ale následně došel k životnímu úspěchu ve dvojici se Slovákem Filipem Poláškem.

V osmé etapě Rallye Dakar vybojoval Aleš Loprais s Tatrou první letošní triumf. V celkovém pořadí je dál druhý za Nizozemcem Gerardem Rooyem, kterého porazil o minutu a 31 sekund. V průběžné klasifikaci na něj ztrácí 15 minut a 39 sekund. Na třetího Nizozemce Hanse Staceyho má Loprais náskok už přes 32 minut.

Basketbalisté Nymburka porazili ve VTB lize lídra skupiny B Spartak Petrohrad 74:73 a zvítězil v soutěži potřetí za sebou. Dramatický duel, v němž domácí dlouho vedli, ale necelou minutu před koncem utkání prohrávali o čtyři body, rozhodl šestnáct vteřin před sirénou vítěznou trefou Adrian Abrams. Klíčovým hráčem Nymburka byl však kanonýr Lamayne Wilson, autor 21 bodů a hned šesti trojek.

Fotbalista Tomáš Řepka podpisem smlouvy definitivně stvrdil přestup do Českých Budějovic. Osmatřicetiletý stoper uzavřel kontrakt na rok a půl. Bývalý kapitán Sparty se hned po tiskové konferenci v Českých Budějovicích přesunul za týmem na soustředění do Frymburku na Českokrumlovsku. Zkušený stoper, jenž nastoupil ke 46 zápasům za reprezentaci, v prosinci předčasně skončil ve Spartě.

Vedení hokejové extraligy vypsalo veřejnou soutěž na nového marketingového partnera. Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) si jako nejnižší nabídku stanovilo částku 160 milionů korun plus DPH. Současný marketingový partner, agentura BPA sport marketing, se kterou má extraliga smlouvu do konce příští sezony, klubům platí za jeden ročník přibližně 95 milionů korun. To se zástupcům čtrnácti klubů nejvyšší soutěže zdá málo.

Bývalý dvojnásobný mistr světa ve skikrosu Tomáš Kraus postoupil na Světovém poháru v Alpe d'Huez do středečního závodu z kvalifikace 13. časem. Ve vyřazovacích jízdách bude jediným českým lyžařem. Nikol Kučerové v kvalifikaci scházelo k postupu na 20. místě 23 setin a čtyři místa, Jakub Kopřiva obsadil 64. příčku.

Čtyřiadvacet českých talentovaných sportovců odletí ve středu na olympijské hry mládeže do rakouského Innsbrucku. V 15 zimních sportech a 63 soutěžích se představí více než tisíc závodníků ve věku čtrnáct až osmnáct let. Program v Innsbrucku a Seefeldu začíná v pátek a potrvá do konce příštího týdne. "Poprvé v historii se na podobném podniku schází konkurence z celého světa. Naše medailové naděje se tak těžko odhadují. Největší ambice máme v curlingu a snowboardingu," uvedl v tiskové zprávě šéf české výpravy František Dvořák.

Na start 16. ročníku extrémního závodu psích spřežení Šediváčkův long, který se na konci ledna uskuteční v Orlických horách, se hlásí rekordních 120 musherů se svými spřeženími. ČTK to řekl ředitel závodu Pavel Kučera. Například vloni se na start postavilo 83 posádek, do cíle jich dorazilo 54. Letošní ročník Šediváčkova longu se uskuteční od 24. do 28. ledna, na závodníky čekají čtyři etapy s jedním povinným přenocováním pod širým nebem. V průběhu 240 kilometrů dlouhého závodu závodníci a spřežení vystoupají dohromady více než 7000 výškových metrů. Vloni 15. ročník extrémního závodu vyhrál musher Michal Merhaut z Křivice u Týniště nad Orlicí se svými osmi psy. Šediváčkův long je nejdelším závodem psích spřežení v Česku a jedním z nejtěžších závodů v Evropě. Je pojmenován po severském psu, kterého zastřelil myslivec před startem prvního ročníku závodu.

Počasí v Česku:

bude polojasno až oblačno, teploty 4 až 8 stupňů C, na horách kolem jednoho.

Leden a začátek února bude oblačný, sněžit má hlavně na horách. Denní teploty se budou většinou pohybovat několik stupňů nad nulou, do konce tohoto týdne ale mohou vyšplhat až na deset stupňů Celsia. Noci naopak budou mrazivé, rtuť může klesnout i na minus 12 stupňů. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na následujících 30 dní. Období by mělo být teplotně i srážkově průměrné.