Zprávy

Pražský arcibiskup pohostil lidi v nouzi na vánočním obědě

Přáním klidu a míru v duši a požeháním zahájil tuto neděli pražský arcibiskup Dominik Duka vánoční oběd pro bezdomovce, seniory, postižené, osamělé, pro lidi v nouzi a na okraji společnosti. V Arcibiskupském paláci na Hradčanech ho uspořádala už počtrnácté komunita Sant'Egidio. Arcibiskup si připil s přítomnými šampaňským a ujistil je o své pomoci. Pro Duku to byl druhý vánoční oběd ve funkci pražského arcibiskupa. Darem od členů komunity dostal album fotografií z oběda komunity s papežem. Na arcibiskupství se na Boží hod vánoční sešly zhruba dvě stovky hostí. Již tradičně se podávala polévka s játrovými knedlíčky, na výběr byla svíčková na smetaně s knedlíkem a pečená husa se zelím a knedlíkem. Jako dezert bylo vánoční cukroví a ovoce. Každý host si odnesl vánoční balíček, ve kterém byly deky, šály, teplé ponožky či hygienické potřeby.

O rybí polévku od primátora Svobody byl velký zájem

O rybí polévku od pražského primátora Bohuslava Svobody byl velký zájem od Pražanů i cizinců. Na Staroměstském náměstí na ni čekali v dlouhé frontě. "V základu měl tento zvyk určitou charitativní úlohu, aby i ti chudí lidé a žebráci dostali o Vánocích nějaký dárek," řekl novinářům primátor. "Rybí polévka historicky k našim zemím patří," uvedl primátor. Připustil ale, že dnes je to už více tradice, i když této příležitosti stále využívají bezdomovci. Odhadl, že polovina příchozích jsou Pražané, z nichž mnozí chtějí vychutnat tento sváteční den, a polovina cizinci. "Říkali mi, že když uslyší, že polévku nalévá primátor hlavního města, nechtějí si to nechat ujít, je to pro ně zážitek," dodal. Letos kuchaři pro zájemce připravili 3000 porcí rybí polévky.

Pražané uctili památku Karla Čapka

Kolem stovky Pražanů přišlo na Vyšehradský hřbitov uctít památku jednoho z největších českých spisovatelů a publicistů 20. století Karla Čapka. Setkání u jeho hrobu v den jeho úmrtí se už stalo tradicí. O Čapkovi a jeho díle hovořili spisovatel a publicista Ondřej Neff a jeho paní, herečka Ljuba Krbová. Vzhledem k vánoční době přednesla Čapkův apokryf Svatá noc. Neff připomněl ve své vzpomínce na velkého spisovatele úmrtí prvního československého a posledního českého prezidenta Václava Havla. Pietní akt u Čapkova hrobu pořádá každoročně Společnost bratří Čapků, která existuje od roku 1947. Pečuje o duchovní odkaz Karla Čapka a jeho bratra malíře Josefa Čapka. Knihy Karla Čapka i dnes vycházejí po celém světě. Čapkův tvůrčí záběr byl široký - od poezie přes publicistiku, prózu, drama, cestopisy, pohádky až k politickým a filozofickým úvahám. Jeho nový výraz "robot" se ujal po celém světě.

Češi na Štědrý den poslali méně SMS a více si telefonovali

Češi si letos na Štědrý den rozeslali do mobilních telefonů celkem 68,6 milionu textových zpráv. Bylo jich tak o zhruba pět milionů méně než loni. Lidé si naopak více telefonovali a někteří operátoři na Štědrý den zaznamenali také vyšší počet multimediálních zpráv i čilejší datový provoz, což dávají do souvislosti s rostoucí oblibou chytrých mobilních telefonů. Údaje poskytli tři největší tuzemští telefonní operátoři. Největší hlasový provoz se letos na Štědrý den mírně posunul směrem k ránu. Zákazníci byli nejaktivnější mezi 10:00 a 11:00. Zvýšený provoz byl také mezi 19:00 a 21:00 hodinou, po vánoční nadílce. Počet zaslaných SMS zpráv klesl už loni na Štědrý den, kdy operátoři evidovali také méně multimediálních zpráv. Počet hovorů se naopak zvýšil.

Brněnské kostely vystavují společně historické a unikátní betlémy

Vánoční svátky si mohou lidé v Brně zpestřit procházkou po kostelích, v nichž jsou k vidění historické betlémy. Akce se koná pátým rokem a letos se do ní zapojilo 18 římskokatolických chrámů, řekla ČTK mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Příchozí podle ní uvidí i četné rarity. Největší brněnský betlém naleznou zájemci v minoritském kostele sv. Janů. Raritou je betlém v Komíně. Jeho tvůrce, řezbář Jaroslav Vaněk, vytvořil figury rolníků a pastýřů přinášejících dary tak, aby připomínaly místní obyvatele v krojích.

Za betlémy míří lidé do třešťských domácností

Za vánoční atmosférou míří tradičně od Božího hodu vánočního stovky lidí do Třeště na Jihlavsku. Na Betlémské cestě mohou až do Hromnic zavítat do třinácti domácností, kde po několik generací staví betlémy. Ten s největším počtem figurek pak najdou v místním muzeu v Schumpeterově domě. V třešťských betlémech jsou zaznamenány nejen biblické příběhy, ale také kus místní historie. Tradice betlemářství v Třešti je stará přes 200 let. V Česku je sice řada známých betlémů, Třešť ale hraje prim svou živou tradicí. Kromě Betlémské cesty, na níž zve poblíže kostela svatého Martina sousoší biblické rodiny v mírně nadživotní velikosti, mají ve městě také stálou expozici betlémů. Jeden z nich je zapsán do České databanky rekordů a kuriozit. Podle jednatelky místního Spolku přátel betlémů v Třešti Marie Roháčkové je v něm přes 600 figur.

Ve Vratěníně lidé slavili narození Ježíška průvodem

Ve Vratěníně na Znojemsku, který má 300 obyvatel, oslavili jeho obyvatelé Štědrý večer nejen u vánočních stromků a v kostele na půlnoční mši, ale i vánočním průvodem. Asi 120 občanů se po večeři sešlo, aby si popřálo krásné svátky, společně se prošlo po obci a podívalo se na vánoční výzdobu, řekl starosta Martin Kincl. "Letos se dokonce podařilo z deseti dětí sestavit malý pěvecký sbor, který nám zpíval koledy," doplnil starosta. Štědrovečerní průvod patří k nejvýznamnějším akcím obce. Společná oslava narození Krista má ve Vratěníně dlouhou tradici. V roce 1948 byl ale průvod zakázán. Pak se stala obec vzhledem ke své poloze v blízkosti hranic s Rakouskem téměř nepřístupnou a byla určena k likvidaci. Měla tam zůstat jen kasárna pohraničníků. Až po roce 1989 se začala obec znovu rozvíjet. Tradice vánočních průvodů byla obnovena před 11 lety.

Betlémský příběh sehrálo v Měříně na šest desítek herců

Příběh o narození Ježíše Krista v Měříně na Žďársku sehrálo přes šedesát herců. V inscenaci nechyběli koně, oslíci, velbloud či ovce a husy. Divadlu v podání amatérských herců přihlížely na Štědrý den dopoledne na tribuně i pod tribunou stovky lidí. Letos podruhé v sedmileté historii se měl v jesličkách objevit živý Ježíšek, miminko ale těsně před představením onemocnělo. Scenáristka a režisérka Tereza Motyčková narychlo obvolávala všechny maminky v obci i okolí. Nakonec se jí podařilo sehnat náhradního Ježíška. Ten si na konci příběhu v jesličkách i zaplakal. Součástí inscenace je asi deset písniček a hudebních vystoupení. Každý rok přibudou do živého betléma nové kostýmy. Mají už je Marie i Josef a také tři králové a zbrojnoši. Některé jsou půjčené z půjčovny, třeba kožíšky a zástěry pro chudý lid pak od místních babiček.

Lidé z Přerova vytvořili vánoční strom pro ptáky

Obyvatelé Přerova a jeho okolí na Štědrý den vytvořili netradiční vánoční strom pro ptáky. Strom stojící v místní ornitologické stanici vyzdobili ozdobami z jablek, loje či slunečnicových semínek. Zdobení ptačího vánočního stromku má ve městě tradici, letos se akce uskutečnila posedmé. Zdobení stromu se letos zúčastnilo asi 90 lidí, přišly především maminky s dětmi, uvedl vedoucí přerovské ornitologické stanice Josef Chytil. Ornitologická stanice Muzea Komenského v Přerově je jediným specializovaným muzejním pracovištěm v tuzemsku. Stanice vlastní jednu z nejvýznamnějších ornitologických sbírek v zemi. Má zhruba 12.000 sbírkových předmětů čítajících především vycpané ptáky, jejich vejce, hnízda, ale i ostatní živočichy.

Praha sehnala halu pro bezdomovce

Praha by mohla už brzy částečně vyřešit dlouhodobý problém s nedostatkem lůžek pro bezdomovce. Od sponzora totiž dostala nafukovací halu, v níž může v krutých mrazech nocovat až 120 lidí. Uvedl to náměstek pražského primátora Ivan Kabický (ODS). Kdy začne hala lidem sloužit, ale zatím není jasné. Praha má problém, kam ji umístit. Podle Kabického jsou vytipovaná dvě místa poblíž centra, nechtěl ale říct, o která konkrétně se jedná. Město už loni uvažovalo, že pro bezdomovce vybuduje stanové městečko. Nepodařilo se mu ale najít vhodné místo. Vedení městských částí se totiž obávají, že se proti postaví místní obyvatelé. V metropoli žije zhruba 4000 lidí bez domova, kapacita lůžek ale podle Armády spásy vystačí jen zhruba pro každého pátého. Loni v důsledku podchlazení zemřelo na ulicích 22 bezdomovců. Letošní zima zatím není tak krutá, jako byla ta předchozí. Záchranáři od října do Vánoc ošetřili v Praze asi 30 podchlazených, šesti už nedokázali pomoci. Ve stejném období předchozího roku přitom v tuhých mrazech na ulicích zachránili 79 lidí, zemřelo jich 14.

V Krušných horách uzavřel sníh dva úseky silnice

V Ústeckém kraji jsou kvůli navátému sněhu uzavřené dva úseky silnice 223 v Krušných horách. Neprůjezdný je kvůli závějím bezmála sedmikilometrový úsek silnice mezi Loučnou v Krušných horách a Kovářskou na Chomutovsku a pětikilometrový úsek mezi obcemi Kryštofovy Hamry a Výsluní. Zatím není jasné, jak rychle se podaří obě silnice zprůjezdnit, řekl dispečer krajské správy silnic v Ústeckém kraji. Ostatní silnice v Ústeckém kraji jsou bez větších problémů sjízdné. Na D8 varují silničáři před silným bočním větrem mezi 82. a 92. kilometrem v oblasti Řehlovice - Krásný Les. Na vozovce se tam také místy objevují zbytky sněhu a ledu, motoristé by tam proto měli jezdit se zvýšenou opatrností. Žádné nehody však zatím hlášeny nejsou.

Vodáci se znovu vydali na Vánoční sjezd Lužnice

Po dvaatřicáté se na Boží hod vodáci vydali na tradiční Vánoční sjezd řeky Lužnice. Ze základny u Klikovského mostu v Suchdole nad Lužnicí jich desítky vyrazily k jezu Pilař v Majdaleně také po souši, pěšky a někteří na horských kolech. Na horním toku je hladina kvůli suchu velmi nízká. Od Suchdola ale bylo v korytě vody přece jen více než při říjnovém zamykání řeky. Vodácký klub ze Suchdola začíná rok koncem března odemykáním Lužnice. Na jaře se pak vodáci vydávají na Vltavu a Otavu, v létě pořádají Benátskou noc s ohňostrojem a na podzim Houbovku - několikadenní podzimní splutí řeky do Veselí nad Lužnicí. V říjnu se řeka zamyká.

Pražané mohou o Vánocích sportovat zdarma

Pražané si mohou o vánočních svátcích zasportovat zdarma, bezplatně bude až do Silvestra otevřeno 36 sportovišť, kde se jindy platí vstupné. Lidé si mohou zahrát squash, fotbal a tenis, zacvičit zumbu či zaplavat. "Jde o ideální doplněk k vánočním svátkům, kdy pohyb mnoho lidí uvítá, a já jako lékař a primátor tuto akci plně podporuji," uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Do týdne sportu zdarma se zapojí například sportovní centrum YMCA, plavecké bazény v Podolí, na Výstavišti, v Tyršově domě, na Strahově, v Hloubětíně, na Barrandově či v Letňanech. Otevřeny budou rovněž zimní stadiony Nikolajka a Hvězda, squashcentrum na Strahově, lezecké centrum na Smíchově a jezdecká společnost ve Ctěnicích. Pražský magistrát pořádá týden sportu zdarma v týdnu po Štědrém dnu pravidelně od roku 2008. Loni nabídky na bezplatné sportování využilo přes 17.700 lidí, rok předtím přes 12.700 lidí. Největší zájem je tradičně o plavecké bazény.

V českých skiareálech je rušno i o vánočních svátcích

Na Boží hod vánoční se začaly plnit sjezdovky v českých skiareálech. Největší nápor ale očekávají vlekaři v týdnu mezi Vánocemi a Novým rokem, kdy děti mají prázdniny a řada lidí přijede do hor oslavit Silvestr. Nejvíce návštěvníků zatím už tradičně hlásí provozovatelé vleků v Krkonoších, kde panují ideální sněhové podmínky. Kolem 2000 lidí přijelo do Janských Lázní; v provozu jsou všechny vleky a lanovky, místy leží až 90 centimetrů sněhu. Až 4000 tisíce lyžařů přijelo do areálu ve Špindlerově Mlýně. Do Pece pod Sněžkou našlo cestu zhruba 3000 lidí. Solidní návštěvu hlásí také z Rokytnice nad Jizerou a z Harrachova. Pro běžkaře už je upravená krkonošská magistrála. Rušno bylo také na šumavských sjezdovkách. Na tratích nyní leží čtvrtmetrová vrstva sněhu. K dispozici jsou i první kilometry upravených tratí pro běžkaře. Jako poslední skiareál v Libereckém kraji rozjel svou lanovku Obří sud na Javorníku nedaleko Liberce. Na svazích tam leží kolem 30 centimetrů sněhu. Zalyžovat si na Javorník přišlo asi 300 lidí, podobnou návštěvnost měl také Sportovní areál Ještěd. Kompletně v provozu je už největší zimní středisko v Jizerských horách - Tanvaldský Špičák.

Počasí

V noci bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo déšť se sněhem. Teploty klesnou na 4 stupně až nulu. Vpondělí čekejte zataženo až oblačno, místy déšť nebo mrholení. Nejvyšší teploty 2 až 6 stupňů, v Čechách při vyjasnění až 8.