Zprávy

0:00
/
0:00

Requiem ve sv.Vítu a soukromý obřad zakončí smutek za Havla

Bohoslužbou v chrámu svatého Víta v pátek vyvrcholí státní smutek k uctění památky prezidenta Václava Havla. Havlova rodina a přátelé se pak s bývalým prezidentem rozloučí na soukromém smutečním aktu ve strašnickém krematoriu. Na poslední rozloučení s ním míří do Prahy minulí i současní světoví státníci. Na státní pohřeb přijede mimo jiné ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová, bývalý prezident a její manžel Bill Clinton, britský premiér David Cameron či francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Podle ministerstva zahraničí přicestuje téměř téměř padesát delegací, mezi nimi 16 prezidentů.

Na úvod smutečního obřadu zazní část Dvořákova Requiem v podání České filharmonie. Následovat bude minuta ticha, kterou bude v rámci státního smutku držet celá země. Po celém Česku se na tři minuty rozezní kostelní zvony. Pražský arcibiskup Dominik Duka pak ve svatovítské katedrále zahájí zádušní mši. V jejím úvodu si smuteční hosté vyslechnou dopis papeže Benedikta XVI. Mši budou vedle představitelů české církve sloužit rovněž zástupci Vatikánu - bývalý velvyslanec a apoštolský nuncius Giovanni Coppa a současný velvyslanec Giuseppe Leanza. Po bohoslužbě promluví prezident Václav Klaus, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a někdejší šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová. Na závěr obřadu zazní Svatováclavský chorál a smuteční promluva pomocného biskupa pražského a Havlova přítele Václava Malého. Rakev s Havlem pak bude vynesena z katedrály Zlatou branou.

Odpoledne se s Havlem přijdou rozloučit lidé z rodiny a jeho nejbližšího okruhu do strašnického krematoria. Na soukromé rozloučení přijde zřejmě několik stovek lidí. O hudební obraz a dramaturgii se stará Michael Kocáb a vdova Dagmar Havlová. Zazní třeba Modlitba pro Martu od Marty Kubišové či Óda na radost. Plánuje se, že urna s popelem zesnulého bude uložena na vinohradském hřbitově, kde je rodinná hrobka Havlových. Kdy to bude, zatím není jasné. Podle neoficiálních informací by rodina měla urnu do hrobky na hřbitově uložit až po Vánocích.

Tisíce lidí se přišly na Hrad poklonit Havlovi

Tisíce lidí přicházely i ve čtvrtek do Vladislavského sálu Pražského Hradu, aby uctily památku prezidenta Václava Havla. Veřejnost tak měla naposledy možnost přijít se k rakvi s prvním polistopadovým prezidentem poklonit. Hrad kvůli velkému zájmu prodloužil otvírací dobu ve Vladislavském sále do 23:00. Podle neoficiálních odhadů během čtvrtka přišlo k rakvi s ostatky prvního polistopadového prezidenta 20.000 až 25.000 lidí. Lidé se také přicházeli zapsat do kondolenčních knih v Rothmayerově sále Hradu. Na prvním nádvoří i na jiných místech lidé zapalují svíčky, kladou květiny a nechávají vzkazy.

V Rusku polemika kolem postoje Kremlu k Havlově smrti

Ruský ombudsman Vladimir Lukin bude v pátek na pohřbu Václava Havla tlumočit českému vedení soustrast prezidenta Dmitrije Medveděva. Oznámil to moskevský rozhlas. Potvrdil, že ruský veřejný ochránce práv přijede na Havlův pohřeb do Prahy z vlastního rozhodnutí. Ruský server Gazeta.ru v této souvislosti připomíná, že Moskva do Prahy poslala kondolence nikoli na úrovni nejvyšších politiků, ale jen prostřednictvím úředníků ruského velvyslanectví v Praze. Jejich dopis vyjadřoval soustrast jménem "ruského vedení", aniž by uváděl konkrétní jména. Ruská média publikují rozhovor, který ruskému vysílání amerického Rádia Svoboda poskytl spolupředseda Helsinské komise amerického Kongresu Christopher Smith. Americký politik kritizoval přezíravý postoj Kremlu k Havlově úmrtí a poznamenal, že i v dobách nejtužší studené války se vztahy mezi Moskvou a Washingtonem udržovaly na určité úrovni. Ruské vedení má podle něj ještě čas, aby soustrast náležitě vyjádřilo.

Václav Havel bude mít svoji ulici v Gdaňsku

Severopolský Gdaňsk pojmenuje jednu ze svých ulic po posledním československém a prvním českému prezidentovi Václavu Havlovi. Jednomyslně o tom rozhodla rada města. Alej Václava Havla se pro pěší i vozidla otevře v pátek. "Havel byl českým Walesou," přirovnal starosta Gdaňska Pawel Adamowicz bývalého českého prezidenta k Lechovi Walesovi, ikoně boje proti komunismu v Polsku. V Česku se už také objevily návrhy na pojmenování různých míst po Havlovi. Jeho jméno ponese základní škola Na Valech v Poděbradech, kam sám chodil. V Karlových Varech vznikla petice, aby nynější Moskevská ulice byla přejmenována na ulici Prezidenta Václava Havla. Do úterka více než 10.000 lidí podpořilo výzvu, aby bylo po Havlovi pojmenováno pražské letiště v Ruzyni.

Případ údajné korupce exporadce Knetiga bude pokračovat

Vyšetřování Martina Knetiga, bývalého poradce exministra životního prostředí Pavla Drobila, kvůli údajné korupci bude pokračovat. Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí o zastavení jeho stíhání a případ vrátil státnímu zástupci k došetření. ČTK to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Michaela Wenzlová. Knetig údajně požadoval po pracovníkovi banky úplatek v souvislosti s rozhodováním o ukládání volných peněz Státního fondu životního prostředí (SFŽP) v bankách. Státní zástupci obžalovali Knetiga počátkem listopadu z nepřímého úplatkářství. Obvodní soud pro Prahu 1 následně mužovo stíhání zastavil. Server Česká pozice s odkazem na důvěryhodný zdroj napsal, že jediný svědek, kterého policie měla, uvedl, že se trestný čin nestal. Žalobci si však podali stížnost. Podle nich policie nashromáždila dostatek důkazů. Kauza se tak dostala k městskému soudu. Bývalý poradce údajně sháněl "černé" peníze pro ODS. V říjnu 2010 podle policejního spisu nabídl členovi představenstva Komerční banky, aby sponzoroval ODS, napsal v minulosti server Lidovky.cz. Za to mu prý sliboval, že zajistí uložení peněz SFŽP na účet této banky. Podle tajných nahrávek, které pořídil odvolaný šéf SFŽP Libor Michálek, Knetig na Michálka tlačil, aby svěřil miliardovou zakázku na výběr banky zvolenému finančnímu poradci. Exministr Drobil se kvůli aféře distancoval od Knetiga. Odvolal také Michálka kvůli tomu, že rozhovory nahrával a záznamy pustil do médií. Ministr po dohodě s premiérem Petrem Nečasem (ODS) rezignoval, ve vysoké politice ale zůstal jako místopředseda ODS.

Policie obvinila bývalé zaměstnance ŘSD kvůli pronájmům pozemků

Protikorupční policie obvinila dva bývalé manažery a někdejšího právníka Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) kvůli údajně nevýhodným pronájmům pozemků ze strany ŘSD na dálnicích D 47 a D 5. Stíhá je pro přijímání úplatku a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Policie obvinila i majitele dvou obchodních společností, který podle kriminalistů jednomu z bývalých manažerů poskytl úplatek přes 15 milionů korun. Detektivové odhadují škodu na několik set milionů korun. ČTK to sdělil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Policisté na Kladensku našli 20 kilogramů marihuany

Policisté odhalili v chatě u Stochova na Kladensku velkokapacitní pěstírnu marihuany. Zajistili asi 20 kilogramů sušeného konopí v hodnotě kolem 500.000 korun. Na místě zadrželi dvaatřicetiletého cizince. Po dalších pěstitelích policisté pátrají, sdělila mluvčí kladenské policie Jana Šteinerová. Skupina cizinců podle policie marihuanu pěstovala minimálně od letošního srpna. Na pěstírnu upozornil majitel chaty, který jim objekt pronajal. Při odečtu elektřiny prý zjistil, že spotřeba je příliš vysoká, a proto jel chatu zkontrolovat. Naposledy policie ve středních Čechách objevila větší pěstírnu marihuany na začátku listopadu v Poříčanech na Kolínsku, kde zajistila 500 rostlin konopí a zadržela dva cizince. Koncem října policisté odhalili pěstírnu také v bývalé restauraci v Kladně, kde bylo 300 rostlin a sušená drť určená k distribuci. Zadrželi také jednoho cizince.

V Sokolově unikla z cisterny chemikálie, okolí je uzavřeno

Hasiči likvidují v Sokolově únik chemické látky z cisterny nedaleko areálu chemičky. Policie okolí uzavřela, ohrožení zdraví údajně nehrozí, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. "K úniku došlo na křižovatce Tovární a ulice K. H. Borovského. Látky unikla z auta. Řidič na místě auto zkontroloval a, když nezjistil další únik jel dál. Policisté ho zastavili až u Odravy. Na místě úniku i u vozu hasiči zjišťují, jak k úniku došlo," uvedl Kasal. Ačkoli by zdraví lidí nemělo být ohroženo, látka je ve vzduchu cítit. Policie proto okolí uzavřela a hasiči doporučují, aby lidé po nějakou dobu v okolí nevětrali.

České Budějovice provedou rychlou sanaci azbestových škol

Českobudějovická radnice vyhlásí na začátku ledna výběrové řízení na specializovanou firmu, jež v areálu škol na sídlišti Máj odstraní zdraví škodlivá azbestová vlákna. Rozhodla o tom rada města. "Rada rozhodla, že firmu vybere nejrychlejším možným způsobem, tedy v jednacím řízení bez uveřejnění," řekl Michal Bosák z kanceláře primátora. Vyšší koncentrace azbestu našli ve školách specialisté po zateplení budov, při němž byly odstraněné takzvané boletické panely. O zvýšených hodnotách minerálních vláken včetně azbestu v jedné třídě a na chodbách škol věděli úředníci magistrátu už od července.

Firmě Dendria zmizely z plantáží desítky jedlí

Devět desítek kavkazských jedlí za nejméně 50.000 korun ukradl v minulých dnech zloděj z plantáží lesnické firmy Dendria z Nového Města pod Smrkem na Liberecku. Nyní mu za to hrozí až pět let vězení, informovala ČTK policejní mluvčí Ludmila Knopová. Podle vedení firmy stál za krádežemi bývalý zaměstnanec. Při další krádeži vánočních stromků se prý pachatele dokonce podařilo chytit. Uvnitř ohrad byly označené jedle, které se měly vyřezat a skončit na vánočním trhu. Pachatel ale část stromků ze dvou ohrad ruční pilkou uřezal a odvezl.

V Krkonoších nalezen podchlazený muž

Na hřebenech Krkonoš našli turisté dnes dopoledne ve sněhu silně podchlazeného sedmačtyřicetiletého muže. Ve sněhu při teplotě kolem minus sedmi stupňů zřejmě strávil celou noc. Záchranáři muže vrtulníkem převezli do nemocnice. ČTK to řekl zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa. Podle něj jde o první tak vážný případ v letošní zimní sezoně. Muže, pocházejícího ze severních Čech, našli turisté kolem 09:30 asi 100 metrů od boudy Výrovka ve směru na Luční boudu. "Zřejmě se vydal na horskou túru a asi mu došly síly. Mohl jít z Černého dolu na Sněžku. Můžeme mluvit o velkém štěstí, že zůstal naživu," řekl Jirsa. Upozornil, že turisté by se na túry měli vydávat alespoň ve třech a plánovat trasu tak, aby dorazili k cíli za světla. Na hřebenech Krkonoš leží 55 centimetrů sněhu, v noci na dnešek připadlo pět centimetrů.

AFP: Možná vadné francouzské prsní implantáty se dovážely i do ČR

Prsní implantáty francouzské firmy Poly Implant Prosthesis (PIP), které jsou možná vadné, se vyvážely do více než 65 zemí včetně Česka. Informovala o tom agentura AFP, která případ označila za velký skandál světového rozměru. Koncem týdne se očekává oficiální vyjádření francouzských úřadů. Česko podle sdělení českého lékového úřadu bylo informováno o zákazu prodeje implantátů PIP už loni v dubnu a hned je ze zdravotnických zařízení stáhlo. Pacientky jsou častěji kontrolovány a nežádoucí účinky zjištěny nebyly.

ČEPS: Síť zvládne dalších až 65 MW solární a větrné energie

K tuzemské elektrizační soustavě je možné v příštím roce připojit další solární a větrné elektrárny o výkonu až 65 megawattů, uvedl správce sítě ČEPS. Část volné kapacity ale blokují dříve uzavřené smlouvy o budoucím připojení plánovaných solárních a větrných elektráren do sítě. Instalovaný výkon tuzemských solárních elektráren je nyní zhruba dva gigawatty, větrných přes 200 megawattů. ČEPS stanovil limit pro připojení tak, aby mohla být elektrická síť bezpečně využívána. Distribuční společnosti zastavily vydávání smluv o připojování nových solárních a větrných elektráren do sítě loni, k nelibosti jejich investorů. Reagovaly tak na prudké přibývání solárních elektráren, které se kvůli výhodným dotačním podmínkám staly výhodnou investicí. Argumentovaly tehdy tím, že by tyto zdroje mohly ohrozit bezpečný provoz přenosové soustavy.

České Budějovice budou chráněny proti pětisetleté vodě z Vltavy

Povodí Vltavy začalo se stavbou protipovodňových opatření na Jiráskově nábřeží v Českých Budějovicích. Ta budou chránit okolí Vltavy proti pětisetleté povodni, která tu způsobila značné škody v roce 2002. Jedná se o protipovodňovou betonovou bariéru, na kterou je možné ukotvit mobilní nadstavbu. Celkové náklady stavby dosáhnou téměř 72 milionů korun, řekl dnes ČTK generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala. "Nejdůležitějším úkolem právě odstartovaných protipovodňových opatření v Českých Budějovicích je ochrana více než 2300 obyvatel a území o rozloze 757.000 metrů čtverečních. Povodeň v roce 2002 zde způsobila vysoké škody na majetku města i soukromých osob," uvedl. Protipovodňová ochrana má za úkol zabránit povrchovému zaplavení území z Vltavy a také zamezit průsakům podzemní vody do chráněného prostoru v době povodně.

Český vědec se podílí na objasňování neobvyklého gama záblesku

Český vědec Petr Kubánek z Fyzikálního ústavu Akademie věd spolupracuje se španělskými kolegy na objasňování neobvyklého záblesku gama, který o minulých Vánocích zachytila družice Swift. Jedním z prvních teleskopů, kterými byl záblesk pozorován, byl dalekohled ve španělské observatoři Calar Alto a na jeho automatizaci a robotizaci se podílel Kulhánek. Vědci publikovali výsledky analýz "vánočního záblesku" v těchto dnech v prestižním časopise Nature. Dva vědecké týmy se pokusily vysvětlit neobvyklý průběh zjasnění tohoto záblesku. Ten totiž po zhruba dvaceti dnech zjasnil, místo aby podle teoretických předpokladů trvale slábl. Podle týmu Sergia Campana z italské observatoře di Brera mohl podivný záblesk způsobit pád komety na povrch neutronové hvězdy v naší galaxii.

Křest knihy v galerii DOX se stal poctou Jirousovi i Havlovi

Křest sborníku textů s názvem Aby radost nezmizela s podtitulem Pocta Magorovi se uskutečnil v pražské galerii DOX. Akce byla poctou nedávno zemřelému básníkovi, rebelovi a manažerovi skupiny The Plastic People of the Universe Ivanu Martinu Jirousovi, ale také Václavu Havlovi. Bývalý prezident, s nímž se při smutečním průvodu loučily v Praze tisíce lidí, je jedním ze spoluautorů vzpomínkové publikace. "Do knihy je zařazen e-mail, který napsal Václav Havel biskupu Václavu Malému v souvislosti se zádušní mší za Magora. Dopis jsme nechali přepsat a podepsat na hlavičkový papír, asi se jedná o poslední známý příspěvek Havla do nějaké knihy," řekla ČTK Monika Elšíková, která Poctu Magorovi zkompletovala a vydala. Celá akce se konala formou zahradní slavnosti za účasti více než stovky hostů na nádvoří galerie, kde plál oheň a na improvizovaném pódiu vystupovali hosté. Kmotrem sborníku Aby radost nezmizela se stal ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, který knihu odmítl pokřtít politím šampusem a vzdal jí čest polibkem.

V Chanovicích vyzdobí unikátní betlém

Chanovický skanzen na Klatovsku o Vánocích i na Nový rok opět otevře a vyzdobí unikátní betlém. Ke dvěma desítkám dřevěných dubových soch o hmotnosti 30 až 150 kilogramů, které ztvárňují klasické postavy z biblického příběhu a vznikaly tři roky, by mohly už příští rok přibýt další. Obci se totiž podařilo získat nové kmeny na jejich výrobu. ČTK to řekl starosta Chanovic Petr Klásek. "Betlém bude otevřen 25. a 26. prosince a také na Nový rok. Rozsahem a velikostí je to stále regionální unikát, který láká," uvedl. Jen letos si ho první den v roce přišlo prohlédnout kolem 500 lidí. Soubor jedinečných soch v životní i nadživotní velikosti vytvořil před třemi lety pro chanovický skanzen sochař Ivan Šmíd.

Tenistka Kvitová vyhrála poprvé anketu Zlatý kanár

Wimbledonská vítězka Petra Kvitová se den poté, co byla vyhlášena Sportovcem roku, stala poprvé i královnou tenisové ankety Zlatý kanár a ukončila vládu Tomáše Berdycha. Slavnostní ceremoniál se měl uskutečnit v Přerově, ale kvůli státnímu smutku po úmrtí exprezidenta Václava Havla byl zrušen. Pořadatelé pouze oznámili výsledky a ocenění předají v náhradním termínu. Jednadvacetiletá Kvitová vyhrála suverénně, hlas jí dalo všech 176 tipujících a stejně bezkonkurenčně se stala i Hráčkou roku. Kvitová je teprve druhou ženou, která Zlatého kanára získala. Před ní to dokázala pouze Jana Novotná, čtyřnásobná držitelka ceny z let 1994-1996 a 1998. Sedmý hráč světa Berdych vyhrál v anketě vyhlašované časopisem Tenis ve spolupráci s Českým tenisovým svazem jasně kategorii Hráč roku.

Dále ze sportu

Jaroslav Hřebík se stal podle očekávání novým generálním sportovním manažerem fotbalové Sparty po odvolaném Jozefu Chovancovi. Prvním trenérem pražského týmu zůstane Martin Hašek. Jeho asistentem bude Václav Jílek a trenérem brankářů Pavel Srníček. Role manažera mužstva se ujme Miroslav Baranek. Klub to oznámil na tiskové konferenci.

Fotbalový reprezentant Petr Jiráček přestoupil z Viktorie Plzeň do německého Wolfsburgu. S novým klubem podepsal smlouvu na čtyři a půl roku. Západočeský celek o tom informoval v tiskové zprávě.

Počasí v Česku:

Je oblačno, ojediněle sněžení, přechodně i polojasno. Nejvyšší teploty -1 až +3 stupně Celsia, v 1000 m na horách kolem nuly. Dopravu na Liberecku zkomplikovalo večer husté sněžení. Problémy jsou hlášeny i z Turnovska a Jablonecka. Potíže mají kamiony, vázla i městská doprava v krajském městě. Přívaly sněhu nestačí silničáři odklízet, i když nasadili veškerou techniku. I na hlavních tazích leží vrstva mokrého sněhu, který klouže.

Silnice na většině území Moravy pokryje večer a v noci náledí. Upozornili na to meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Praze. Výstraha se týká Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a platí zhruba od 19:00 do pátečního poledne.