Jan Skorkovský vytvořil za třicet let 1361 rekordů

Král fotbalového míče a žonglér Jan Skorkovský ukončil svoji třicet let trvající kariéru rekordmana. Je to jediný muž, který uběhl maratón a kopal si přitom míčem, který mu ani jednou nespadl. S rekordy se rozloučil jako jednička ve stylu samých jedniček.

Foto: Oficiální stránky Jana Skorkovského
K ukončení kariéry si Jan Skorkovský vybral magické datum 11. 11. 2011. A aby těch jedniček nebylo málo, o své poslední výkony se v Pelhřimově - městě rekordů pokusil v rozmezí jedenácti minut. A to mezi jedenáctou hodinou a jedenáctou minutou. Vybral si svých 11 nejoblíbenějších rekvizit, jako třeba korálky, hrášky či tenisové míčky a předvedl 60 unikátních výkonů. Jak dodal Miroslav Marek z agentury Dobrý den, která rekordy eviduje, Jan Skorkovský je původním povoláním doktor veterinář. Nakonec se však své zálibě začal věnovat profesionálně.

"Je to mimochodem jediný český fotbalista, který je zapsán v Guinnessově knize rekordů a je to také jediný člověk na světě, který dokázal uběhnout maratónskou trať, to znamená 42 kilometrů a 195 metrů, přitom si kopat nebo hlavičkovat s míčem a ten míč mu ani jednou nespadl z nohy. Přitom ten pokus trval sedm a čtvrt hodiny."

Foto: Oficiální stránky Jana Skorkovského
Jak trénuje na tyto výkony?

"Je individualista. Trénuje buď v parku, velmi zřídka v tělocvičně, tou je mu spíše jeho obývák."

Jaký byl nejmenší a největší předmět se kterým Jan Skorkovský dribloval?

"Dribloval dokonce s takovým malinkým bonbonkem, kterému si říká Antiperle, což je taková kulička o průměru tři milimetry. Největší byly gymnastické balóny, které mají průměr metr dvacet. Možná ještě obtížnější jsou předměty, které vůbec nejsou kulaté. To už zůstává rozum stát, když desítkami a desítkami bezchybných doteků kope například s plastovou kostkou nebo s rolí toaletního papíru. Vlastně s jakýmkoliv předmětem."

Foto: Oficiální stránky Jana Skorkovského
Má nějakého následovníka?

"V České republice jsou borci, kteří v některých disciplínách usilují o to ho překonat. Teď se vzmáhá hnutí freestyle fotbalu, nicméně si myslím, že Jan Skorkovský je opravdu neopakovatelný jednak v tom množství rekordů, ale také v záležitostech vytrvalostních. On třeba dokázal vyběhnout s míčem na noze na nejvyšší horu Česka, na Sněžku. Pokus trval 9 hodin a opět mu ten míč ani jednou nespadl z nohy na těch kamenitých cestách. V době konání Mistrovství Evropy ve fotbale přešel od východu na západ celou Itálii během třinácti dní za plného provozu a každý den absolvoval víc než deset kilometrů. To jsou opravdu výkony, ve kterých si myslím, že následovníka nemá."

Kolik vytvořil Jan Skorkovský rekordů?

Foto: Oficiální stránky Jana Skorkovského
"Svůj první rekord vytvořil v roce 1982 a za třicet let se zapsal do rekordmanských tabulek celkem 1361 krát. Od úplně nejdrobnějších rekordů až po ty vytrvalecké, o kterých jsem mluvil. Celkem 261 bylo rekordů světových. Takže se zřejmě jedná i o rekord v počtu rekordů."

Jan Skorkovský je autorem rukopisu, který je nejobsáhlejší databankou individuálních fotbalových dovedností ve volném stylu čítající celkem 26 463 triků, kouzel a sestav fotbalového umění. Podle odhadů natrénoval 40 tisíc hodin, naběhal 70 tisíc kilometrů. Počet doteků s míčem - neuvěřitelných 170 miliónů. Přes 30 miliónů 'hlaviček' poznamenalo rekordmanovo čelo takovým způsobem, že byl nucen podstoupit tři plastické operace čelních výrůstků. Jan Skorkovský bude i nadále vystupovat a rozdávat radost z dokonalého souznění s fotbalovým míčem, ale počet rekordů se již zastavil.