Zprávy

0:00
/
0:00

VV chtějí jednání o přímé volbě prezidenta

Vládní Věci veřejné chtějí na nejbližší koaliční schůzce řešit přímou volbu prezidenta. Koalice podle nich v této věci přešlapuje. Strana proto chce rozhovory o přímé volbě rozhýbat jednáním se všemi parlamentními kluby. Uvedla, že podporuje zavedení přímé volby prezidenta bez jakýchkoliv vlastních požadavků na změny pravomocí prezidentského úřadu. K přímé volbě prezidenta se oficiálně hlásí všechny vládní strany. Vládní návrh na její zavedení je nyní ve sněmovně před druhým čtením. K prosazení této ústavní změny ale vláda potřebuje i hlasy opoziční ČSSD. Ta přímou volbu také podporuje, požaduje ale současně změny v pravomocích prezidenta. Vládní strany proto dosud s ČSSD nenašly nad přímou volbou shodu a osud návrhu je nejistý. Vicepremiérka za VV Karolína Peake a další zástupci VV už dříve dali najevo obavy, že ostatní strany využijí rozpory kolem návrhu k tomu, aby ho v parlamentu "potopily", a udržely tak současný způsob parlamentního hlasování o novém prezidentovi.

MF v nové prognóze výrazně zhorší odhadovaný ekonomický vývoj

Nová makroekonomická prognóza ministerstva financí bude ve srovnání s červencovým výhledem počítat s mnohem horším vývojem ekonomiky, a to ve všech ukazatelích. Na konferenci Národní ekonomické rady vlády to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Novou prognózu by mělo podle něj ministerstvo zveřejnit v pondělí 31. října. Vláda podle Kalouska přesto dodrží naplánovaný schodek státního rozpočtu 135 miliard korun. Současně ale upozornil, že vláda bude muset v únoru nebo březnu předložit sněmovně novelu zákona o státním rozpočtu s návrhem úsporných opatření. Ta se dotknout výdajů i příjmů. Růst české ekonomiky ztratil ve druhém čtvrtletí letošního roku dynamiku. Oproti prvnímu čtvrtletí, kdy se HDP zvýšil mezičtvrtletně o 0,9 procenta, bylo tempo jeho růstu pouze desetinu procenta.

NERV: Vláda by nyní neměla řešit přijetí eura

Národní ekonomická rada vlády (NERV) doporučila vládě, aby za současné dluhové krize neřešila přijetí eura. Vláda by dále podle NERV měla podpořit stabilizaci eurozóny nebo připravit scénáře pro nejhorší možný vývoj včetně případných rozpočtových opatření. Informoval o tom člen NERV Vladimír Dlouhý. ČR je ovšem nyní podle makroekonomických ukazatelů jedna z nejstabilnějších ekonomik v regionu. Minulý týden uvedl již guvernér ČNB Miroslav Singer, že úvahy o přijetí eura v ČR nebudou kvůli stavu zemí platících eurem i stavu tuzemských veřejných financí po několik let aktuální. I premiér Petr Nečas již několikrát řekl, že jeho vláda nestanoví termín přijetí eura. Společnou evropskou měnu podle premiéra Česko přijme až ve chvíli, kdy splní maastrichtská kriteria, eurozóna bude stabilní a nová měna bude výhodnější než udržení koruny.

Sněmovna odložila schvalování nového záchranného fondu eurozóny

Sněmovna znovu odložila schvalování Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), tedy nového záchranného fondu eurozóny. Rozhodla o tom na návrh poslance ODS Jana Bauera při schvalování programu říjnové schůze. Souhlas se vznikem fondu vázne také v Senátu, který projednávání odložil už třikrát. Odklady prosazují občanští demokraté s ohledem na situaci v eurozóně, tedy kvůli hrozbě šíření dluhové krize do dalších zemí. Ke schválení návrhu je potřeba v obou komorách ústavní, neboli třípětinová většina. Členské země eurozóny budou podle návrhu muset přispět do pokladny ESM celkem 700 miliardami eur. Výše příspěvku má záviset ze 75 procent na výši národního důchodu, ze 12,5 procenta na výši HDP a ze 12,5 procenta na počtu obyvatel. Nový stabilizační mechanismus by měl poskytovat úvěry za výhodnějších podmínek než dosavadní záchranný fond.

Hejtman Zimola chce za podporu Temelína peníze na dostavbu silnic a železnic

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) na mimořádné tiskové konferenci vyzval vládu, aby vyčlenila peníze na dostavbu dálnice D3, IV. tranzitního železničního koridoru i rychlostní komunikace R3 z Českých Budějovic do Rakouska. Jinak kraj nepodpoří dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Zimola tak reagoval na fakt, že tyto projekty vypadly z plánu prioritních dopravních staveb Evropské komise v letech 2014 a 2020. Výstavbu dálnice D3 provází řada komplikací. Například letos v červnu Nejvyšší kontrolní úřad uvedl, že Ředitelství silnic a dálnic prý nemá účinná pravidla pro dosahování lepších cen při přípravě staveb i jejich realizaci. Průměrné náklady na pořízení představovaly 290 milionů korun za jeden kilometr. Dlouho také nebylo jasné, kudy přesně dálnice povede ve středních Čechách. Teprve před několika dny D3 získala kladný posudek v procesu hodnocení vlivu na životní prostředí (EIA).

Dobeš kritizoval Dvořákovou, že o prověrkách VŠ mluví do médií

Ministr školství Josef Dobeš (VV) kvůli prověrkám na soukromých vysokých školách ostře kritizoval šéfku Akreditační komise Vladimíru Dvořákovou. Vadí mu, že Dvořáková o případech mluví v médiích, ačkoliv ministerstvo ještě neukončilo prošetřování. V tiskové zprávě Dobeš také uvedl, že v budoucnu by už o akreditacích neměla rozhodovat Akreditační komise, ale nově vytvořený nezávislý orgán. Spor vzniknul kvůli návrhu komise na omezení akreditace soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského a odebrání akreditace Bankovnímu institutu. Ministerstvo však prvně v historii nedalo na návrh komisařů a vyhovělo odvolání Komenského univerzity. Na UJAK přitom studuje například Jana Nagyová, šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase, vystudoval zde také tajemník jihočeského hejtmana Petr Podhola.

ČSSD: O církevních restitucích by mělo rozhodnout referendum

O majetkovém vyrovnání s církvemi by měli rozhodnout občané v referendu. Po jednání poslaneckého klubu ČSSD to novinářům řekl předseda strany Bohuslav Sobotka. Sociální demokraté podle něj ve sněmovně znovu předloží návrh zákona o obecném referendu. Reagovat tím prý chtějí také na to, že ODS přišla s požadavkem na referendum o případném vstupu ČR do eurozóny. Parametry majetkového vyrovnání státu s církvemi schválila vláda koncem září. Kabinet jím chce napravit majetkové křivdy na církvích během komunismu a postupně dosáhnout finanční odluky státu a církví. Částka, kterou by stát měl církvím vyplatit, by s inflací mohla být 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun. Vyplácení peněz by podle dohody vlády s církvemi mělo být rozloženo do 30 let.

Vatikán vítá plán na církevní majetkové vyrovnání v ČR

Pražský arcibiskup Dominik Duka informoval představitele Vatikánu o připravovaném majetkovém narovnání církví v Česku. Vatikán podle České biskupské konference (ČBK) plán vítá. Duka a další zástupci ČBK ve Vatikánu o vztahu českého státu s církvemi hovořili mimo jiné se státním sekretářem Tarcisiem Bertonem. Zatímco v církevních restitucích v Česku nyní nastal posun, nedořešená zůstává i nadále neschválená česko-vatikánská smlouva o postavení katolické církve.

Češi končí svou vojenskou misi v Kosovu

Čeští vojáci ve čtvrtek po dvanácti letech ukončí svou misi v Kosovu. Zástupce společného operačního centra MO plukovník Jaroslav Kankia přímo na místě předá symbolické klíče od základny, kde Češi působili, zástupcům místních obyvatel. V místech, kde Češi sídlili, bude odhalena pamětní deska. Informovala o tom mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. V Kosovu nyní působí poslední zhruba stovka českých vojáků, kteří v uplynulých měsících demontovali základnu, na níž jejich kolegové trávili dlouhé měsíce během dohledu nad dodržováním míru mezi znesvářenými kosovskými etniky. Z centrální oblasti Kosova, kde Češi působili, se v poslední době stáhly i další země, včetně Slovenska. Příští rok chce NATO omezit počet sil v Kosovu z celkových asi 9000 na zhruba 2200. Podle velitele KFOR chce aliance mít v Kosovu mobilní síly, které se budou moci v případě potřeby přesunout do míst konfliktu.

Obviněný Belgičan popřel účast v aféře Mostecké uhelné

Bývalý belgický činitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Jacques de Groote popřel účast na praní špinavých peněz a na podvodných finančních machinacích kolem privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). Groota a šest českých občanů z toho obvinily švýcarské úřady. De Groote jako bývalý člen dozorčí rady společnosti prohlásil, že nevěděl o běžných rozhodnutích vedení podniku. Ostatní obvinění, kteří byli členy generálního ředitelství firmy, prý potvrdili, že jej o ničem neinformovali a že to ani neměli za povinnost či na tom neměli zájem. Vyšetřování Mostecké uhelné Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že ze společnosti byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. V této souvislosti vyšetřovatelé prověřili zhruba stovku bankovních kont a zablokovali kolem 600 milionů švýcarských franků (téměř 12,2 miliardy korun). Privatizace, v níž šlo o mnohamiliardové položky, se odehrávala v letech 1997-2002, tedy převážně za vlád ČSSD.

ÚOHS povolil vznik Českého aeroholdingu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil vznik Českého aeroholdingu. V budoucnu má spojovat Letiště Praha a České aerolinie (ČSA). Úřad fúzi povolil se závazky, řekl ČTK předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Jejich konkrétní znění neuvedl s odkazem na obchodní tajemství. Rozhodnutí zatím není pravomocné. Cestu ke vzniku Českého aeroholdingu otevřela vláda 19. února, když rozhodla o vložení 50 milionů korun do nově vznikající společnosti z části majetku Správy Letiště Praha. Jedním z hlavních cílů propojení Letiště Praha a ČSA jsou provozní a finanční úspory. Všechny součásti Českého aeroholdingu budou nicméně obchodně samostatné. Český aeroholding povede od 1. listopadu Miroslav Dvořák. Ke stejnému datu také rezignuje na funkce ředitele Letiště Praha a prezidenta ČSA.

Antimonopolní úřad pozastavil obří tendr státního podniku Lesy ČR

Antimonopolní úřad pozastavil obří tendr státního podniku Lesy ČR na práce v lesích po roce 2012. Lesy ČR tak nemohou s vítězi uzavřít smlouvy. Proti vydání předběžného opatření podá firma rozklad, řekl ČTK mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Antimonopolní úřad předběžná opatření vydává pouze v případech, kdy má pochybnosti o správnosti postupu zadavatele. V čem tyto pochybnosti v případě Lesů ČR spočívají, předseda úřadu Petr Rafaj neupřesnil. To vadí i státní firmě. Podle Boublíka Lesy ČR ještě více zjednodušily podmínky, aby byly garance "absolutně svobodné soutěže o zakázku co největší". Vítězové tendrů Lesů ČR mají zajišťovat pěstební práce, dřevo budou těžit a sami prodávat. Soutěží se o 90 procent těžby dříví, zbývající desetina území je vyhrazena k samostatné soutěži určené zejména malým firmám s regionální působností. Vítězné firmy ve velkém tendru budou pětinu vytěženého dřeva muset dál nabídnout prostřednictvím burzy či aukcí, aby se dřevo dostalo i na menší zpracovatele.

ČT: Organizátor protiromských protestů Kohout má jít do vězení

Organizátor protiromských protestů na severu Čech Lukáš Kohout má jít za porušení pravidel podmínky na deset měsíců do vězení. Rozhodl o tom Okresní soud v České Lípě. Kohout si prý porušení podmínky vědom není. Rozhodnutí soudu není pravomocné. Kohout v posledních týdnech na Šluknovsku organizoval několik demonstrací namířených proti Romům, sestěhovaným do ubytoven ve Varnsdorfu nebo v Rumburku. Některé pokusy demonstrantů dostat se k romským ubytovnám skončily střety s policií. V minulosti byl trestán za podvod a krádež. Trest si odpykával ve věznici ve Stráži pod Ralskem. Je známý hlavně kvůli sérii mystifikací. Jménem poslance Jana Kavana (ČSSD) si v roce 2002 objednával lety do zahraničí. Na jeho podvody se přišlo, až když se pokoušel letět soukromým letadlem na Srí Lanku. Za to byl v roce 2006 pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu 28 měsíců se zkušební dobou na pět let.

Olomoucký soud zprostil aktéry fotbalové korupční kauzy obžaloby

Olomoucký okresní soud zprostil obžaloby všechny čtyři aktéry fotbalové korupční kauzy. Podle něj se neprokázalo, že by se mezi kluby Sigmou Olomouc a Bohemians Praha podplácelo. Neměl pro to dostatek jednoznačných důkazů. Přispělo k tomu i to, že údajná korupce byla nahlášena až po tři čtvrtě roku. Státní zástupce původně obžaloval olomouckého brankáře Petra Drobisze z podplácení a tehdejší hráče střížkovského klubu Miroslava Obermajera, Davida Zoubka a prezidenta Bohemians Praha Karla Kapra z přijímání úplatku. Vinil je z toho, že jim Drobisz předal před dvěma lety 300.000 korun, které měly zajistit Olomouci výhru ve vzájemném ligovém utkání. Drobiszovi původně hrozily až dva roky, ostatním tři.

Češi v Afghánistánu staví centrum na zpracování medu pro včelaře

Češi v afghánské provincii Lógar postaví pro místní včelaře centrum na zpracování medu. Oznámily to české ministerstvo zahraničí a český Provinční rekonstrukční tým (PRT), který byl uskutečněním projektu pověřen. Centrum, které vznikne v hlavním městě Lógaru Púli Alam, poskytne "kvalitní zázemí pro výkup, kontrolu kvality a zpracování medu a vosku", uvedl Černínský palác s tím, že včelařství je důležitý zdroj příjmu pro stovky rodin v celé provincii. Kontrola kvality medu a moderní technologie zpracování jsou tam však zatím málo známé. "V současnosti je v Lógaru aktivní místní zemědělské družstvo, které se zabývá výhradně výrobou medu. Jedná se o zhruba 400 lidí, kteří mají tuto činnost jako hlavní pracovní náplň," říká Pavel Burian, zemědělský expert PRT v Lógaru. Budova, kterou postaví Češi, má sloužit mimo jiné k rozmnožování a šlechtění včel a jako prostor pro školení a kurzy. Díky projektu má vzniknout 20 nových pracovních míst.

V soutěži České hlavičky bodovala chemie

Přírodní vědy, a zejména chemie, jsou společným jmenovatelem všech studentských prací oceněných v letošním ročníku soutěže České hlavičky. Středoškoláci například hledali nejzdravější odrůdu meruňky a na vysoké úrovni zkoumali geny i molekuly. Nejvíce úspěchů si připsalo gymnázium v Brně-Řečkovicích, na které putují dvě z pěti ocenění. České hlavičky jsou mladší obdobou prestižní ceny Česká hlava pro špičkové vědce. Cílem je popularizace vědy a podpora nadějných středoškoláků, jejichž výzkumy mnohdy předčí některé vysokoškolské diplomové práce. Tentokrát své práce přihlásilo na 60 studentů, což je srovnatelné s minulými ročníky. V odborné porotě zasedli přední čeští vědci.

John Banville je letošním laureátem Ceny Franze Kafky

Irský spisovatel John Banville v Praze převzal mezinárodní literární Cenu Franze Kafky 2011. Autor titulu Pražské obrázky - portrét jednoho města přijal i bronzovou sošku Franze Kafky od Jaroslava Róny. Banville se stal v pořadí již 11. laureátem této prestižní ceny. Literární kritik a spisovatel je podepsán pod 18 romány. V Česku je znám například jeho román The Book of Evidence, která vyšla v roce 1999 pod názvem Kniha doličná. Za román The Sea z roku 2005 Banville dokonce získal prestižní Man Bookerovu cenu. Česky titul vyšel v překladu Richarda Podaného s názvem Moře. V minulosti si toto jediné mezinárodní literární ocenění v Česku odnesli například Ivan Klíma, Haruki Murakami, Arnošt Lustig, Elfriede Jelineková či Harold Pinter, pozdější nositel Nobelovy ceny za literaturu. V loňském roce cenu převzal kontroverzní spisovatel Peter Handke.

Hegerová převzala od Supraphonu diamantovou desku

Šansoniérka Hana Hegerová, která 20. října oslavila 80. narozeniny, v Praze od zástupců vydavatelství Supraphon převzala diamantovou desku za 1,580.000 prodaných nosičů. Stejné ocenění za úspěšný prodej získali Karel Gott, Jiří Suchý, Jiří Schelinger, Karel Svoboda, skupina Olympic nebo zástupci Divadla Spejbla a Hurvínka. Hegerová nedávno ohlásila konec veřejného vystupování, připustila ale, že se zcela nevzdává myšlenky na nové nahrávky. Doma má například dosud nezhudebněný text Michala Horáčka. U příležitosti kulatých narozenin pro své početné fanoušky zpěvačka připravila DVD s názvem Pasiáns a podtitulem Písně a dokumenty 1962 - 1994. Hudební kompilace obsahuje třicet písní, opomenuty nebyly slavné hudební pořady z 60. let v režii Jána Roháče a Vladimíra Svitáčka, dokument režiséra Zdeňka Kopáče se vzpomínkami na působení ve slavné pařížské Olympii nebo vystoupení z doby těsně po okupaci Československa v roce 1968, které se po léta na obrazovkách nereprízovalo.

Opravená socha Jana Žižky na Vítkově bude do středy nasvícena

Socha Jana Žižky z Trocnova byla po odborném zrestaurování v pondělí znovu odhalena na pražském Vítkově. Jezdeckou sochu tu odhalil generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš s ministrem kultury Jiřím Besserem. Až do středy bude pomník ve večerních hodinách osvětlen v barvách trikolory. Speciální osvětlení zvýraznilo i podstavec monumentu a stěnu památníku za ním - viditelný je takřka z celé Prahy. Devítimetrovou výškou, téměř desetimetrovou délkou, šířkou pěti metrů a váhou 16,5 tuny patří mezi největší svého druhu na světě. V roce 1999 byl spolu s památníkem zařazen mezi národní kulturní památky.

V Jihlavě začal 15. ročník mezinárodního festivalu dokumentů

V Jihlavě začal 15. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárního filmu Jihlava 2011. Největší přehlídka autorského dokumentu ve střední a východní Evropě divákům představí 229 filmů z 41 zemí. Organizátoři je vybrali z 2500 přihlášených snímků. Více než dvě desítky z nich budou uvedeny ve světové premiéře. Osu festivalového programu tvoří čtyři soutěžní sekce. Opus bonum je určena pro světové dokumenty, sekce Mezi moři uvede nejkvalitnější snímky ze zemí střední a východní Evropy. Česká radost nabídne nejnovější domácí tvorbu a sekce Fascinace se soustředí na experimentální dokument. V sekci Průhledné bytosti návštěvníci uvidí retrospektivními profily významných filmařů. Za přínos světovému filmu bude na festivalu oceněn italský režisér Vittorio De Seta.

Začátek listopadu bude v Plzni patřit jazzovému festivalu

Koncerty v několika městech i workshopy jazzové hry nabídne letos na přelomu října a listopadu šestý ročník festivalu Jazz bez hranic. Přehlídka navazuje na osm ročníků někdejšího Bigbandového festivalu, který se konal v Plzni v 90. letech, nabízí ale širší záběr v žánru a díky spolupráci s německými partnery také část programu za hranicemi, řekl dnes novinářům ředitel festivalu Ivan Slabý. Hlavním lákadlem letošního ročníku je především koncert švédského vokálního kvintetu The Real Group.

Abertamy převezmou historický důl Mauricius

Krušnohorské Abertamy se stanou do konce roku vlastníky unikátního historického důlního systému Mauricius poblíž Hřebečné. Důlní dílo z roku 1544, které patří k nejzachovalejším středověkým stříbrným dolům v regionu, převezmou od státního podniku Diamo. Město chce do dvou let zpřístupnit alespoň část dolu pro veřejnost a vyhlásit ho technickou památkou, řekl ČTK starosta Zdeněk Lakatoš. Mauricius, pozůstatek po těžbě stříbra a cínu, je unikátní především díky tomu, jak zůstal zachován. K vidění je v něm i 170 metrů hluboká těžní jáma. Z té se lze dostat do dalších pater a chodeb v dole. Není vyloučeno, že by se v budoucnu mohla návštěvnická trasa prodloužit i sem. V dole je také obrovský dóm s jezerem, který je tak rozlehlý a vysoký, že se do něj vejde například abertamský kostel.

Do řeky Kamenice vypustili 10.000 lososů

Přes 18.000 malých lososů vypustili rybáři a pracovníci Správy Národního parku České Švýcarsko do řeky Kamenice a dalších potoků. Peníze na mladé rybky dali kromě správy parku také sponzoři. Více než 40.000 korun poslali lidé pomocí zpráv DMS. ČTK to řekl při vypouštění lososů u Dolského mlýna na Kamenici mluvčí správy Tomáš Salov. Rybky pocházejí z líhně v Langburkersdorfu. O vrácení lososa obecného do české přírody se Český rybářský svaz snaží už od roku 1998, o 12 let později se zapojila i Správa Národního parku České Švýcarsko. Od roku 1998 vypustili ochranáři a rybáři do Kamenice, Ploučnice a Ohře vždy na jaře celkem více než 2,6 milionu kusů plůdků lososa obecného. Lososi se v Labi a jeho přítocích hojně vyskytovali do roku 1935, kdy skončila stavba střekovských zdymadel v Ústí nad Labem. Zdymadla byla nepřekonatelnou překážkou pro putující ryby. V Labi byl pak podle pamětníků poslední losos uloven v roce 1954.

Ze sportu:

Česká tenistka Petra Kvitová vstoupila vítězně do Turnaje mistryň v Istanbulu. Wimbledonská vítězka zvládla přes nervózní koncovku souboj v Červené skupině a porazila Rusku Věru Zvonarevovou po setech 6:2 a 6:4.

Odvetu nedávného souboje, který dopadl výrazně lépe pro Pražany (4:1), sehrají ve středu v rámci dohrávky 1. kola extraligy hokejisté Plzně a Sparty. Souboj 14. kola v minulém týdnu Západočechům vůbec nevyšel a za nepovedené vystoupení se touží v nadcházejícím klání s tradičním rivalem revanšovat.

Počasí v Česku:

Bude zataženo, nejvyšší teploty 9 až 13 stupňů, na horách kolem osmi.