Zprávy

Až 300 lidí demonstrovalo v Praze proti vládám a finančníkům

Zhruba 200 až 300 lidí protestovalo v sobotu odpoledne v centru Prahy proti současné politické situaci v České republice i v zahraničí. Na demonstraci organizované hnutím Skutečná demokracie teď! vyslovili účastníci svůj nesouhlas s vládní politikou, státním dluhem a korupcí. Zároveň přišli podpořit podobné akce proti nemravnému chování velkých finančních korporací a vládním škrtům, které se tento den konaly po celém světě. Demonstranti se sešli na náměstí Republiky a prošli kolem burzovního paláce a úřadu vlády. Akci zakončili "sněmem" na Hradčanském náměstí. Protest byl klidný. Krátký incident se odehrál pouze před bočním vstupem do Pražského hradu. Policisté nechtěli dovolit demonstrantům, aby si cestu zkrátili přes hradní nádvoří. Nakonec průvod pustili s tím, že neponese transparenty a nebude skandovat hesla.

Romové během demonstrace ve Šluknově vypískali Kohouta

Sobotní protest proti nepřizpůsobivým lidem obyvatele Šluknova příliš nezaujal, přišlo jich asi 70. Pořadatele demonstrace Lukáše Kohouta místní Romové vypískali. Proti rozzlobeným Romům museli Kohouta na korbě auta chránit přítomní policisté. Také kvůli tomu nakonec Kohout zrušil ohlášený pochod na romské sídliště. "Nechceme ještě vyvolávat další rozboje," řekl s tím, že pochod rozhodně neruší ze strachu před Romy. Jako podporu si Kohout do města přivezl pořadatele pochodu v Ústí nad Labem 8. října Milana Sůru a příznivce Dělnické strany sociální spravedlnosti. V nedalekém Varnsdorfu Kohout svolává demonstrace proti "nepřizpůsobivým" každý víkend. Tento víkend je výjimkou. Ulice města zabrali pořadatelé hudebního a divadelního Festivalu pro radost. Ten byl ohlášen dopředu, proto si Kohout podle mluvčí Varnsdorfu Romany Macové nemohl na tento víkend náměstí zabrat.

Bendl zůstává šéfem vlivné středočeské ODS

Ministr zemědělství Petr Bendl v sobotu na Kladně s podporou premiéra Petra Nečase obhájil post předsedy středočeské ODS. Bendlův vyzyvatel a Nečasův kritik Petr Tluchoř neuspěl. Výsledek byl těsný, Bendl získal 74 hlasů, Tluchoř 68. Občanští demokraté se shodují, že regionální sněm středočeskou organizaci opět sjednotí. Bendl post předsedy středočeské ODS obhájil po druhé za sebou. V této funkci je od roku 2007, kdy vystřídal Vlastimila Tlustého. Po svém zvolení delegátům oznámil, že v příštím roce nebude kandidovat na post hejtmana a že se vzdává svého mandátu ve středočeském zastupitelstvu. Bendl na regionálním sněmu uvedl, že by si v této roli dokázal představit například kladenského primátora Dana Jiránka, boleslavského primátora Raduana Nwelatiho nebo někdejšího mluvčího ODS a vlády Martina Kupku. Podle adeptů na post hejtmana je však tato diskuse předčasná, jelikož musí být nejdřív sestavena silná kandidátní listina.

ÚVV ČSSD vyzval Paroubka a Šlégra k odchodu ze sněmovny

Ústřední výkonný výbor ČSSD jednomyslně vyzval expředsedu strany Jiřího Paroubka a jeho kolegu z nově založené strany Národní socialisté - levice 21. století Jiřího Šlégra, aby se vzdali poslaneckého mandátu. ÚVV ČSSD, který je nejvyšším orgánem strany mezi sjezdy, tak vyslyšel návrh předsedy strany Bohuslava Sobotky. Výzva je ale pouze politickým krokem, ČSSD nemá žádnou možnost, jak své někdejší členy k odchodu ze sněmovny donutit. Sobotka výzvu k odchodu Paroubka a Šlégra zdůvodnil tím, že oba poslanci byli do sněmovny zvoleni za ČSSD, kterou z vlastní vůle opustili. Zopakoval, že Paroubkovu odchodu ze strany se údajně nedalo zabránit. Osobní ambice podle něj vedou často k iracionálním rozhodnutím. Paroubek výzvu v prohlášení zaslaném ČTK odmítl.

Soudcovskou unii ČR nadále povede soudce Tomáš Lichovník

Soudcovskou unii ČR nadále povede soudce Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou Tomáš Lichovník. Rozhodlo o tom ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku shromáždění zástupců unie. Lichovník, který byl prezidentem unie zvolen již podruhé, neměl protikandidáta. Pro jeho znovuzvolení hlasovala drtivá většina účastníků shromáždění. Zatímco Lichovník v čele unie zůstává, jména viceprezidentů se změnila. Nově jsou jimi Daniela Zemanová z Nejvyššího správního soudu v Brně a Tomáš Novosad z Městského soudu v Praze. Ani noví viceprezidenti neměli protikandidáty a ve funkcích vystřídali Tomáše Mottla a Šárku Hájkovou.

Zranění z nehody autobusu u Dvořiště jsou mimo ohrožení života

Všichni zranění z páteční havárie rakouského autobusu na Českokrumlovsku by měli být mimo ohrožení života. Policie v nejbližší době vyslechne řidiče, jenž je v šoku, a všechny ostatní cestující. Podle předběžných závěrů řidič pravděpodobně přehlédl dopravní značení upozorňující na snížený profil mostní konstrukce. Uvedl to mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura. Nehoda se stala v pátek krátce po 19:00. Řidič při podjíždění viaduktu najel do mostní konstrukce a nárazem se utrhla celá střecha autobusu. Tři desítky lidí utrpěly zranění. Podle Bajcury se autobus vracel z Lipna, kde bylo 44 cestujících, z toho 12 Čechů, na firemním soustředění. Zranění byli rozváženi do nemocnic v Česku i Rakousku. Na místě nehody podle Bajcury zasahovalo celkem sedm desítek záchranářů, hasičů a policistů. "Záchranáři z Kaplice byli na místě nehody vzdáleném kolem 20 kilometrů do sedmi minut," uvedl Bajcura. Záchranáři tak odmítají kritiku Rakušanů, že na místo nehody přijeli se zpožděním.

Tým českého chirurga transplantoval v USA pacientovi obě ruce

Tým českého chirurga Bohdana Pomahače transplantoval v nemocnici v Bostonu obě ruce pětašedesátiletému Američanovi, který o končetiny přišel před devíti lety kvůli krevní infekci. Informoval o tom server Boston.com. Pomahačův tým v minulosti provedl několik transplantací obličeje. Lékaři provedli dvanáctihodinovou operaci minulý týden. Museli pod loktem spojit kosti, šlachy, svaly, nervy i cévy pacienta Richarda Mangina s rukama anonymního dárce. Podle chirurgů byla operace úspěšná a pacient se dobře zotavuje. Pomahačův tým už letos provedl druhou transplantaci obou rukou. V květnu lékaři transplantovali paže Američance Carle Nashové, kterou znetvořil šimpanz. Ženě lékaři rovněž dali nový obličej. Paže ale později museli znovu odejmout, protože je tělo pacientky nepřijalo. Kromě operace Carly Nashové provedl Pomahačův tým letos ještě další dvě transplantace obličeje. Byli vůbec prvními lékaři, kteří ve Spojených státech tuto operaci provedli. Všechny tři transplantace obličeje byly úspěšné.

Na Žofíně začíná 48. ročník televizního festivalu Zlatá Praha

Na pražském Žofíně v sobotu začíná 48. ročník Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha koncertem Komorního orchestru Pavla Haase, kytaristy Štěpána Raka a Saxofonového kvarteta Bohemia. Do 19. října festival představí téměř osm desítek nejnovějších soutěžních hudebních a tanečních filmů z celého světa i záznamy kulturních událostí a také dokumenty. Každý návštěvník si tradičně může filmy zdarma přehrát ve festivalové videotéce. Mezinárodní porota bude posuzovat snímky z 19 zemí, a to ve dvou kategoriích - Hudba na obrazovce (hudební a taneční pořady, včetně záznamů koncertů) a Dokumentární pořady o hudbě a tanci. K největším magnetům patří setkání s legendárním britským režisérem Christopherem Nupenem a uznávaným francouzským choreografem Angelinem Preljocajem.

V Praze začíná třídenní festival Japonský den - Kaizen

Bojová umění, tradiční tanec, výstavu historických japonských zbraní i čajové obřady představí mezinárodní festival Japonský den - Kaizen. Do Česka zavítá 15 držitelů mistrovských stupňů a předních expertů tradičních japonských umění. Třetí ročník japonského dne začíná tuto sobotu v Základní škole Bítovská na Praze 4 a do 17. října se bude pořádat také v plzeňském Kulturním domě Peklo a Českém muzeu hudby v Praze. Přehlídka se řídí principem Kaizen, který prostupuje celou japonskou kulturou i filozofií. Znamená "dobrou změnu", neustálou snahu po sebezdokonalování jak v práci, tak v osobním životě a celkovém pohledu na svět. V rámci třídenní akce budou v místech konání otevřena i tradiční občerstvení, obchody, čajovna i knihkupectví.

V Praze zaznějí audioknihy českých spisovatelů

Pražané se mohou v ulicích metropole zaposlouchat do audioknih od pěti českých autorů. Brumlovkou se z reproduktorů ve tvaru ptačích budek budou linout slova Petra Síse, ve Stromovce pak v podání Báry Hrzánové zazní Šrutovi Lichožrouti. U Národní technické knihovny v Dejvicích budou znít Povídky z prvního a druhého poločasu v podání Ivana Trojana. V krátkých příbězích v nich Ota Pavel a Petr Feldstein vzpomínají na slavného českého fotbalistu Josefa Masopusta. Audioknihy budou znít i ve Františkánské zahradě v centru Prahy (Lenka Reinerová: Kavárna nad Prahou). Příští týden pak čtveřici audioknih doplní Puntíkáři Miloše Kratochvíla, kterým svůj hlas propůjčil herec David Prachař. Znít bude z náměstí Míru. Akce potrvá do 23. října. ČTK o tom informovala mluvčí Městské knihovny v Praze Lenka Hanzlíková.

Ze sportu:

Česká tenistka Petra Kvitová otočila na turnaji v Linci semifinálové utkání proti Srbce Jeleně Jankovičové a po vítězství 4:6, 6:4 a 6:3 si zahraje o pátý letošní titul. Ve finále v neděli vyzve Slovenku Dominiku Cibulkovou, která vyřadila českou dvojku Lucii Šafářovou 6:1 a 6:4.

Tenistka Petra Cetkovská prohrála ve čtvrtfinále v Ósace s Číňankou Čeng Ťie 6:0, 5:7 a 3:6. Česká hráčka byla turnajovou čtyřkou a v případě jejího úspěchu se v semifinále mohly sejít všechny čtyři nejvýše nasazené tenistky.

Fotbalisté Ostravy se po dlouhých třinácti zápasech dočkali prvoligové výhry, když na domácí půdě zdolali Hradec Králové 1:0. Dvacet minut před koncem rozhodl přesnou hlavičkou Vomáčka a minimálně do neděle poslal Baník na třinácté místo v tabulce. Radost z výhry však domácím zkalilo zranění Marka Jankulovského, kterého při návratu do Baníku po osmi minutách odnesli na nosítkách.

Dokonalý obrat se povedl fotbalistům Bohemians Praha v dnešním druholigovém utkání doma na Střížkově. V derby s béčkem Sparty prohrávali už 0:2, ještě do poločasu však stihli vyrovnat a v 89. minutě vstřelili zásluhou Michala Škody vítěznou branku, která je současně vynesla na druhé místo v tabulce.

Český fotbalista Martin Fenin z německé druholigové Chotěbuzi leží s vážným zraněním hlavy v tamní nemocnici. Podle prvních zpráv má na mozku krevní sraženinu. Zatím není jasné, jak si čtyřiadvacetiletý útočník zranění přivodil.

Debut českého hokejisty Martina Havláta v dresu San Jose, kam byl v červenci vyměněn z Minnesoty za Danyho Heatlyho, se opět odložil. Třicetiletý útočník se zotavuje z operace levého ramena, a i když už s týmem NHL trénuje, nechce návrat po zranění uspěchat. Proto raději vynechal i druhý ligový zápas Sharks, kteří bez něho nakonec podlehli v Anaheimu 0:1.

Dva čeští triatlonisté se na závodu Světového poháru v Koreji dostali do elitní desítky. Radka Vodičková doběhla v Tongjongu šestá, Jan Čelůstka byl devátý. Zvítězili Rus Dmitrij Poljanskij a Jessica Harrisonová z Francie.

Oba čeští motocyklisté odstartují do nedělní Velké ceny Austrálie na Phillip Islandu z páté řady. Jakub Kornfeil byl v kvalifikaci třídy do 125 ccm třináctý, Karel Abraham skončil v MotoGP patnáctý. Jednadvacetiletý Abraham, který po pádu a otřesu mozku z Grand Prix Aragonie vynechal minulý závod MS v Japonsku, zopakoval na australském okruhu umístění z pátečních tréninků. Předčil Španěla Toniho Elíase a Australana Damiana Cudlina, startujícího na divokou kartu. Na dalšího domácího jezdce Caseyho Stonera, nejrychlejšího muže kvalifikace, ztratil 2,079 sekundy. Kornfeilovi vyšly v Austrálii lépe tréninky. V kvalifikaci upadl i on a vůči pátku si o dvě místa pohoršil. Osmnáctiletý jezdec zaostal o 1,498 sekundy za vítězným Francouzem Johannem Zarcem.

Pátý ročník závěrečného závodu sezóny dračích lodí pod názvem Tragicky dlouhé tratě se konal na Vltavě v pražské Malé Chuchli. V letošním ročníku závodu se utkalo na vzdálenost 4500 metrů a sprint na kratší vzdálenost 450 metrů fun více než 30 týmů. Kromě posádek z ČR závodily i posádky z Německa, Maďarska, Slovenska, Ukrajiny a Turecka. Pádlování na dračích lodích si mohli vyzkoušet i diváci v takzvané posádce příchozích.

Sobotní počasí v Česku:

Jasno nebo skoro jasno, ojediněle přeháňky, ve vyšších polohách sněhové. Teploty 7 až 11 stupňů Celsia.