Zprávy

0:00
/
0:00

Vláda schválila majetkové vyrovnání s církvemi

Vláda schválila parametry majetkového vyrovnání státu s církvemi. Dohoda, které předcházela léta diskusí, počítá s tím, že stát během třiceti let církvím zaplatí celkem 59 miliard korun. Asi 56 procent majetku by jim měl vrátit v naturálních restitucích. Vyrovnání by mohlo začít od roku 2013. Majetková odluka církví od státu by měla trvat 17 let. Během této doby by stát postupně snižoval příspěvek na platy duchovních a církevní administrativu. Proti dohodě podle informací ČTK nehlasoval žádný z členů vlády. Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) by měl nyní připravit návrhy příslušných zákonů. Nejmenší vládní strana Věci veřejné svou podporu církevním restitucím podmiňovala tím, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) jasně vysvětlí, odkud z rozpočtu vezme potřebné finance. Pražský arcibiskup Dominik Duka označil takové řešení za oboustranně přijatelné. Finanční odluka církví od státu vyhoví podle něj těm hlasům, které po ní ve společnosti volaly.

Sněmovna schválila zavedení trestní odpovědnosti firem

Sněmovna po letech úvah schválila zavedení trestní odpovědnosti firem. Soudy by je mohly pokutovat, zabavit jim majetek, za vážná provinění by je mohly zrušit. Vládní předlohu nyní dostane k projednání Senát. Okruh trestných činů, za které by bylo možné podniky trestat, sněmovna rozšířila na téměř osm desítek. Firmy by mohly být od příštího roku trestány například za legalizaci výnosů z trestné činnosti, provozování nepoctivých her a sázek, padělání peněz, krácení daní nebo neoprávněné držení jaderného materiálu. Vládní předloha do výčtu kvůli mezinárodním závazkům zařadila i sexuální nátlak, pohlavní zneužití a trestné činy týkající se dětské pornografie. Sněmovní ústavně právní výbor doporučil výčet rozšířit o poškození vodního zdroje, neoprávněnou výrobu a nakládání s látkami poškozujícími ozonovou vrstvu, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky nebo pletichy při zadání veřejné zakázky. Naopak postih firem za porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže zůstane v kompetenci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Poslanci dnes schválili novelu, podle níž bude hrozit soudním znalcům a tlumočníkům postih za špatnou práci. Nejtvrdším trestem, o nichž bude rozhodovat ve správním řízení ministerstvo spravedlnosti, bude podle předlohy zákaz činnosti. Pokuta bude moci dosáhnout u jednotlivců až 100.000 korun, u znaleckých ústavů až 200.000 korun. Znalec se proti postihu bude moci bránit u soudu. Předloha míří k posouzení Senátu.

Sněmovna schválila zákon o fúzích obchodních společností a družstev

Sněmovna dnes v závěrečném čtení schválila novelu zákona o přeměnách obchodních společností a družstev. Přinést má jasnější pravidla pro jejich fúze či rozdělování. Cílem novely je výslovně upravit další typy přeshraničních přeměn a možnost přeshraničního přemístění sídla nad rámec již upravené přeshraniční fúze. Poslanci do novely začlenili pouze technické změny. Předlohu nyní dostane Senát a poté k podpisu prezident republiky. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) již dříve před poslanci řekl, že jde o zákon, kterému v tuzemsku rozumí asi tři experti. Novela má vyjasnit některé problémy související s procesy přeměn obchodních společností a přinést větší variabilitu zejména u restrukturalizací společností. Současná úprava totiž upravuje pouze přeshraniční fúzi a převod jmění na zahraničního společníka, nikoliv však jiné přeshraniční přeměny.

Sněmovna schválila novelu, která usnadní správu peněz z fondů EU

Novelu zákona o rozpočtových pravidlech, která má usnadnit správu peněz z fondů EU i ze státní pokladny, dnes schválila sněmovna. Předlohu nyní dostane k projednání Senát. Předloha má mimo jiné umožnit ministerstvu rozhodnout, že projekt, u kterého se předpokládalo spolufinancování z rozpočtu EU, bude financován pouze ze státního rozpočtu. Vláda změnu zdůvodňuje tím, že tok peněz z těchto fondů nastavila unie často bez ohledu na národní legislativu. Proto je nutné sladit český zákon tak, aby čerpání peněz nebránily administrativní překážky.

Sněmovna opět zamítla návrh ČSSD na daňovou progresi

Poslanci vládní koalice ve sněmovně opět zamítli návrh sociálních demokratů na obnovení daňové progrese u fyzických osob. Z příjmů nad 100.000 měsíčně se měla odvádět daň 30 procent. V současné době odvádějí zaměstnanci daň 15 procent z takzvané superhrubé mzdy. Cílem daňové progrese je spravedlivější rozložení daňového břemena, popsal návrh předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Uvedl, že sociální demokracie bude o posílení daňové spravedlnosti prostřednictvím daňové progrese usilovat i nadále. Poslanec vládní ODS Pavel Svoboda ale označil návrh za nesystémový až zbytečný. Josef Cogan (TOP 09) mimo jiné řekl, že se navrhovatelé snaží vsadit na fiskální neznalost i na míru závisti mezi lidmi. Předchozí pokus ČSSD zavést daňovou progresi zamítla sněmovna již letos v půlce března. Sociální demokraté však již koncem dubna předložili návrh nový.

Vláda schválila navýšení dopravního fondu o čtyři miliardy

Vláda schválila navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na příští rok o čtyři miliardy korun na 41 miliard Kč. Na tiskové konferenci to uvedl premiér Petr Nečas. Ministr dopravy Pavel Dobeš původně pro fond požadoval pro příští rok navíc 8,8 miliardy Kč. Vláda minulou středu návrh státního rozpočtu schválila a slíbila do fondu přidat kompromisní čtyři miliardy korun z dluhové služby a rezervy na dofinancování. Navýšení prostředků umožní pokračovat v některých klíčových stavbách. Jednou z nich je dostavba dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové. Na část staveb ale peníze nezbudou. Podle Martina Nováka z ministerstva dopravy přijde Česko kvůli krácenému rozpočtu fondu celkově o částku spolufinancování ve výši 5,4 miliardy Kč. Předchozí návrh rozpočtu počítal pro příští rok pro SFDI s dotací 37 miliard korun z národních zdrojů a 18 miliardami z evropských peněz. Letos měl SFDI v rozpočtu 61,3 miliardy korun, loni ještě 96 miliard korun.

USA podporují jadernou energetiku v Česku

Spojené státy podporují další rozvoj jaderné energetiky v Česku a jsou připraveny v této oblasti dále spolupracovat. Řekl to náměstek amerického ministra energetiky Daniel Poneman. Představil několik bodů z deklarace o spolupráci v jaderné energetice, kterou podepsali čeští a američtí politici na konci loňského roku ve Washingtonu. Vyzdvihl vědeckou spolupráci mezi americkými jadernými úřady a českým Ústavem jaderného výzkumu v Řeži. Velvyslanec USA v Česku Norman Eisen dodal, že vědecká spolupráce v oblasti jaderné energetiky přinese významné pokroky pro obě strany. Aktivitu v oblasti české jaderné energetiky USA v posledních letech stupňují, neboť americká společnost Westinghouse je jedním z účastníků tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Kromě Westinghousu mají zájem o lukrativní zakázku ve výši několik set miliard korun ještě česko-ruské konsorcium Škoda JS-Atomstrojexport a francouzská společnost Areva. O vítězi tendru by se mělo rozhodnout v roce 2013.

Schwarzenberg považuje spor kolem Kalouska za uzavřený

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg považuje spor o výrazy, které používá ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) vůči koaličním partnerům, za uzavřený. "Tím, že se pan Kalousek omluvil, je pro mne věc uzavřena. A tedy nevidím důvodu, proč by se k tomu strana měla vyjadřovat," řekl šéf TOP 09. Výkonná rada ODS v pondělí vyzvala vedení TOP 09, aby se od neurvalých výroků svého místopředsedy distancovalo. Podle premiéra a předsedy ODS Petra Nečase má politické soupeření mezi ODS a TOP 09 své meze a Kalouska neomlouvá ani jeho únava a podrážděnost. Kalousek je v poslední době terčem kritiky kvůli svému chování, a to i vůči Nečasovi. Naposledy podle pondělních Lidových novin označil europoslance ODS Hynka Fajmona a Iva Strejčka za "bezvýznamné" a "zlobou nadané idioty". Později se europoslancům za urážky omluvil.

Na budovu vlády vyšplhal muž

Na budovu Strakovy akademie, kde sídlí vláda, vyšplhal v úterý krátce po poledni muž. Policie ho zhruba po hodině přesvědčila, aby slezl. Důvody svého činu jí odmítl sdělit. Podle mluvčího vlády Jana Osúcha šlo o "notorického stěžovatele". Postarší muž vyšplhal na budovu poté, co nebyl na úřadu vlády vyslyšen. Na místě byla policie, hasiči i policejní psycholog. Policie nemohla vyloučit, že se muž pokusí o sebevraždu. Podle mluvčí policejního prezidia Veroniky Hodačové se ho policisté také báli stáhnout kvůli hrotům, které by jej mohly zranit. Po zajištění muž skončil na místním oddělení policie na Malé Straně s tím, že se zřejmě dopustil přestupku. Úřad vlády v minulosti kvůli aktivistům Greenpeace, kteří na budovy vylezli s transparenty, posílil ostrahu areálu. Nedávno se nicméně aktivisté dostali do zahrady od Vltavy. Kvůli bezpečnosti úřad ve spolupráci s policií uvažoval o omezení dopravy v přilehlé ulici, žádná výrazná opatření ale nebyla zavedena. Pouze na střeše je v době zasedání vlády hlídka a na chodníku stojí policejní vozy.

Ministerstvo neobnoví řízení kvůli demolici domu na Václavském náměstí

Ministerstvo kultury neobnoví řízení kvůli demolici domu na rohu pražského Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Důvodem jsou procesní důvody, správní řád to neumožňuje, řekl mluvčí ministerstva Stanislav Brunclík. Ministr kultury Jiří Besser tak rozhodl na doporučení rozkladové komise. Před časem ho o obnovení řízení požádala skupina 13 odborníků na architekturu a dějiny umění. Zda bude dům skutečně zbořen, rozhodne stavební úřad Prahy 1. Jeho vedoucí Oldřich Dajbych minulý týden řekl, že pokud stavebník doloží všechny potřebné dokumenty, úřad musí demolici povolit. Na místě rohového domu by měla vyrůst osmipodlažní budova s obchody a kancelářemi. Investorem je společnost Flow East, stavba má stát asi miliardu korun.

Z České televize odcházejí tři vrcholní manažeři

Obchodní ředitel České televize (ČT) Robert Kvapil, šéf programových okruhů Radek Žádník a dosavadní šéf zpravodajského kanálu ČT24 Roman Bradáč podali výpověď. Uvedly to servery E15, iHNed a Aktuálně. Všichni tři manažeři z funkcí odejdou k 30. září. Zvolení nového ředitele ČT Petra Dvořáka, který se ujme funkce 1. října, má tak podle serverů první personální dopady. Manažeři tvrdí, že z televize odcházejí dobrovolně, protože jejich představy o fungování ČT se neslučují s představou Petra Dvořáka. Není jisté, kdo manažery nahradí. Dvořák zatím odmítá komentovat personální záležitosti.

VZP propustí 800 lidí a sníží platy šéfům

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) propustí do konce roku 2012 800 lidí, z nich 450 odejde do konce letoška. Propustí také část vedoucích pracovníků a všem šéfům sníží platy o deset procent. Plat klesne i generálnímu řediteli. ČTK to dnes řekl mluvčí VZP Jiří Rod v reakci na informace médií, že VZP propustí do konce příštího roku 1300 lidí. Omyl podle něj vznikl tím, že média čísla propuštěných sečetla. "VZP propustí do konce příštího roku v celé ČR 20 procent zaměstnanců. Od 1. ledna 2012 sníží platy řediteli VZP, náměstkům, ředitelům krajských poboček a dalších vedoucích pracovníkům. Důvodem je současná ekonomická situace," uvedl mluvčí. Cílem opatření je také to, aby na jednoho zaměstnance připadalo 1700 pojištěnců, VZP by se tak přibližila v tomto parametru zaměstnaneckým pojišťovnám. Nyní má na jednoho zaměstnance 1400 pojištěnců, celkem je u VZP pojištěno šest milionů lidí. Po dvou letech výrazného poklesu výběru pojistného, kdy VZP hradila část péče z rezerv, se sice letos výběr zvýšil, VZP ale už finanční rezervy vyčerpala. Zdroje tedy hledá v zefektivnění provozu. Plánovaná opatření přinesou v následujících letech úsporu zhruba 430 milionů korun.

ÚS otevřel spor lékařky s pojišťovnou o limitu na léky

Pojišťovny by neměly penalizovat lékaře, pokud v odůvodněných případech překročí limity na předepisování léků. Vyplývá to z nálezu Ústavního soudu (ÚS) ve sporu pražské lékařky Marty Böhmové a Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR o sankci 5146 Kč za překročení limitu na léky ve druhém čtvrtletí 2004. Případem Böhmové se musí znovu zabývat Městský soud v Praze. Bude řešit, zda lékařka skutečně poskytovala nezbytnou a neodkladnou péči, což v původním řízení vůbec nezkoumal. Böhmová podala na pojišťovnu žalobu kvůli neoprávněnému majetkovému prospěchu a peníze chtěla zpět. Lékařka se domnívá, že kvůli srážce vlastně zaplatila za léčení části pacientů ona sama místo jejich pojišťovny. S podobným názorem, jaký vyslovila lékařka, již letos přišel také Nejvyšší soud.

Žákovi z Chomutova hrozí za napadení sekretářky až pět let

Patnáctiletému studentovi chomutovského gymnázia hrozí za pondělní napadení sekretářky školy rok a půl až pět let vězení. Policie dnes podá návrh na jeho vzetí do vazby, soud má na rozhodnutí podle chomutovské policejní mluvčí Marie Pivkové lhůtu 48 hodin. Policie žáka prvního ročníku gymnázia obvinila z pokusu o těžké ublížení na zdraví a nebezpečného vyhrožování. "Za tento paragraf by mu hrozilo 3 až 10 let. Vzhledem k tomu, že jde o nezletilého bude trest nejspíš poloviční," řekla dnes ČTK Pivková. Chlapec napadl nožem a kladivem sekretářku gymnázia. Křičel, že je terorista. Žena musela být ošetřená v chomutovské nemocnici, utrpěla šok a několik drobných zranění na rukou.

Zemřel dramatik a scenárista Jiří Hubač

V motolské nemocnici v Praze zemřel ve věku 82 let dramatik a scenárista Jiří Hubač. Podle své rodiny zemřel po krátké těžké nemoci. Klasik české televizní inscenace měl na svém kontě také řadu divadelních her, seriálů a několik filmových scénářů. Své psychologicky propracované postavy psal přímo pro konkrétní herce. Výrazného úspěchu dosáhl televizními inscenacemi Ikarův pád (1977), Nezralé maliny (1981) a Tažní ptáci (1984) s Vladimírem Menšíkem v hlavní roli. Krásných rolí se dočkali také herci v Hubačově posledním celovečerním filmu Babí léto (2001), ve kterém excelovali Vlastimil Brodský, Stella Zázvorková a Stanislav Zindulka. Všichni za něj obdrželi Českého lva. Obdobně nechal Hubač excelovat i Jiřinu Bohdalovou v roli slaboduché Fany (1995) či Jiřinu Jiráskovou v televizní inscenaci Zámek v Čechách (1993). Hubač se během své padesátileté kariéry věnoval také divadlu. Zdramatizoval například romány Král Krysa James Clavella nebo Komu zvoní hrana od Ernesta Hemingwaye.

Luňákův celovečerní debut Alois Nebel má premiéru

Pražskou premiéru měl v úterý snímek Alois Nebel debutujícího režiséra Tomáše Luňáka. Film, který Česká filmová a televizní akademie vyslala do boje o nominace na Oscara, se v českých kinech objeví 29. září. Světovou premiéru měl na festivalu v Benátkách, byl uveden i v Torontu a minulý týden měl distribuční předpremiéru v kině Pohoda v Jeseníku, kde se příběh mlčenlivého železničáře v podání Miroslava Krobota natáčel. Alois Nebel je prvním komiksovým románem v moderní české historii. Nejprve v roce 2003 vyšla kniha Bílý Potok, po jejím úspěchu další díly Hlavní nádraží a Zlaté Hory.

Kontroverzní umělec Roman Týc vytvořil díla z popela zesnulých

Kontroverzní umělec Roman Týc vytvořil obrazy z popela zesnulých. Dnes večer je vystaví v galerii Dvorak Sec Contemporary v Praze. Tvrdí, že v krematoriích vznikají přebytky, tedy popel zesnulých, který končí často bez piety na skládkách. Chce tak otevřít diskusi o pokřiveném vztahu současné společnosti ke smrti. ČTK o tom za galerii informovala Diana Mužíková. Varovala zároveň před mediální a právní dezinterpretací. Autor je veřejnosti znám jako spoluautor atomového výbuchu na druhém kanálu České televize či upravených semaforů v metropoli. Instalaci nazval Grave Robber neboli Vykradač hrobů. Ještě před večerní vernisáží vydalo vedení galerie oficiální stanovisko. Velmi prý zvažovali, zda je vhodné prezentovat tento projekt v galerii, nakonec se rozhodli, že ano. Týcovo dílo hájí: "To, co udělal, je poctivá a bolestná umělecká zpověď o době, ve které žijeme. Smrt byla vyloučena z dobré společnosti, jako bychom se za ni styděli, jako by byla něco nepatřičného."

Ze sportu

Sparťanští fotbalisté potvrdili roli vysokých favoritů slavného derby proti Slavii a po výhře 3:0 zůstávají dál neporaženi v čele první ligy. Navíc posunuli vlastní rekord v počtu vítězných utkání v úvodu sezony na osm, včetně čtyř jarních duelů se v lize radovali už dvanáctkrát po sobě. Branky vítězů vstřelili před poločasem Jarošík s Krejčím, po pauze se prosadil i exslávista Grajciar.

Wimbledonská vítězka Petra Kvitová vstoupila do turnaje v Tokiu hladkou výhrou 6:2, 6:3 v druhém kole nad Lucemburčankou Mandy Minellaovou. Do třetího kola silně obsazeného turnaje s dvoumilionovou dotací postoupily i Klára Zakopalová a Iveta Benešová.

Boxer Luboš Velecký prohrál na mistrovství světa v Baku v úvodním kole kategorie do 91 kilogramů s favorizovaným Kubáncem Josém Larduetem před časovým limitem. Rozhodčí zastavili boj už před koncem prvního kola, když byl český reprezentant po sérii úderů potřetí počítán.

Pátým gólem v novém ročníku Kontinentální ligy pomohl Roman Červenka k vítězství hokejistů Omsku 4:0 nad Viťazem Čechov. V prvním vzájemném utkání od loňského duelu, který se zapsal do paměti fanoušků hromadnou bitkou i za účasti Jaromíra Jágra, vstřelil český reprezentační útočník v přesilovce v 19. minutě vítěznou branku po přihrávce krajana Martina Škouly. Lepším střelcem je pouze autor sedmi branek Igor Grigorenko z Ufy.

Hokejisté Hradce Králové v šestém kole první ligy poprvé prohráli a přišli o vedoucí pozici v tabulce. Na první místo se posunulo Ústí nad Labem, které má stejný počet bodů jako druhá Jihlava.

Počasí

Ve středu bude zpočátku oblačno až polojasno, během dne se vyjasní. Odpolední teploty dosáhnou na 18 až 22 stupňů.