Zprávy

0:00
/
0:00

Klaus v OSN mluvil o Palestině, severní Africe a jaderné energii

Český prezident Václav Klaus v páteční rozpravě na 66. zasedání Valného shromáždění OSN odmítl jednostranné kroky v izraelsko-palestinském sporu. Podpořil středeční stanovisko amerického prezidenta Baracka Obamy, že k ukončení mnohaletého konfliktu nevedou žádné zkratky. Trvalé řešení podle něj nemůže vzejít z jednostranných kroků, ani nemůže být vynuceno OSN. Za příklad řešení označil rozpad Československa. Zdůraznil, že pokojné rozdělení bylo vyjednáno uvnitř československé federace a nevzešlo od vnějších zprostředkovatelů. Klaus vyzval také Evropu ke spolupráci s novými režimy v severní Africe. Změny v tomto regionu přitom nemohou přijít ze zahraničí, ale musejí být důsledkem pohybů na domácí scéně. Zahraničí by přesto mělo projevit snahu spolupracovat se zeměmi severní Afriky. Země Evropské unie by se měly zasadit o to, aby jejich vztahy se zeměmi severní Afriky byly založeny na volném trhu. V závěru svého projevu český prezident podpořil další využívání jaderné energetiky. Ta je podle něj stabilním a pro některé země nepostradatelným zdrojem energie i po havárii jaderné elektrárny v japonské Fukušimě.

Sobotní pochod ve Varnsdorfu bude hlídat asi 700 policistů

Policie bude mít v sobotu ve Varsndorfu a Rumburku na Děčínsku v pohotovosti asi 700 lidí. Na pochodu ve Varsdorfu se očekává účast zhruba 500 demonstrantů včetně radikálů, uvedla krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková. Demonstraci za odvolání vedení města svolali místní na 13:30, začne na náměstí E. Beneše a v plánu mají pětikilometrový pochod kolem problémové ubytovny. Cílem bezpečnostních opatření je podle ní zabránit případným střetům účastníků shromáždění s Romy. Policisté budou hlídat pořádek nejen ve městě, ale i na příjezdových trasách. Obyvatelé severu Čech v posledním měsíci dávají stále více najevo nespokojenost s rostoucí kriminalitou. Podnítily je k tomu dva údajné útoky Romů na bílou většinu. Nejprve to byl 7. srpna mačetový útok pětice Romů na hosty jednoho z barů v Novém Boru, o 14 dnů později pak podle policie napadlo asi 20 Romů skupinku místních v Rumburku; vyšetřovatelé útok klasifikovali jako rasistický.

Demonstrace v Rumburku v sobotu nebude, organizátor ji odvolal

Sobotní demonstrace v Rumburku se zřejmě konat nebude. Její organizátor Josef Mašín ji odvolal a ohlásil to městu. Na svých webových stránkách informoval, že ho k tomu vedl specifický nátlak na jeho osobu. Mašína vyzval k odvolání protestu někdejší krajský radní a podnikatel Mirko Bernas (nez., zvolený za Severočeši.cz). Na několik svých domů vylepil plakáty, kterými Mašínovi vzkázal, že pokud bude organizovat demonstrace, ať se v jeho domech už neukazuje. V jednom z Bernasových domů je posilovna, v níž údajně Mašín působí jako trenér, ve druhém je hospoda, kterou navštěvuje. "Ano, je to pravda, demonstrace je zrušená. Ale víc to rozebírat nechci," řekl ČTK Mašín, jenž svolal první velkou demonstraci proti Romům ve Šluknovském výběžku. Po Mašínově projevu se tehdy zhruba 1000 lidí vydalo na neohlášený pochod městem.

Napětí na Šluknovsku si všiml už i list The Economist

Napětí a násilných střetů mezi Romy a starousedlíky na Šluknovsku si všímá už i renomovaný britský list The Economist. Ve svém pátečním článku přirovnává některá vyjádření, která používají protiromští demonstranti, k nacistické perzekuci. List rovněž spojuje nepokoje s kauzou úředníka z ministerstva školství Ladislava Bátory, kvůli němuž nebyli ministři za TOP 09 na jednání vlády. Obyvatelé severu Čech v posledním měsíci popustili uzdu dlouhou dobu zadržované nespokojenosti s rostoucí kriminalitou. Rozbuškou se staly dva údajné útoky Romů na bílou většinu. Nejprve to byl 7. srpna mačetový útok pětice Romů na hosty jednoho z barů v Novém Boru, o 14 dnů později pak podle policie napadlo asi 20 Romů skupinku místních v Rumburku; vyšetřovatelé útok klasifikovali jako rasistický. Po útocích se uskutečnilo několik protiromských demonstrací. Kromě pokojných shromáždění se konaly i pochody k romským ubytovnám, které zastavila policie.

Nečas je pro jednotnou sazbu DPH 19 procent

Premiér Petr Nečas (ODS) zopakoval, že je pro zavedení jednotné sazby daně z přidané hodnoty ve výši 19 procent. V rozhovoru pro server iDnes.cz připustil možnost výjimek nižší sazby pro léky či knihy. Nyní jsou sazby DPH deset a 20 procent. Vládní koalice se dohodla, že v roce 2012 budou dvě sazby DPH ve výši 14 a 20 procent. O rok později se sazby sjednotí na 17,5 procenta. Již o prázdninách, kdy vláda o změnách DPH diskutovala, prosazovali zástupci ODS a TOP 09 rychlejší sjednocení sazeb. ODS je podle Nečase připravena se dohodnout i na zachování daňového zvýhodnění stravenek. "Zachování stravenek je rozpočtově šetrnější opatření než nahrazení stravenek zaměstnaneckým bonusem, ale my respektujeme koaličně dohodnutý návrh a jsme připraveni pro něj hlasovat i v tomto znění," řekl premiér. Nahradit daňové zvýhodnění stravenek zaměstnaneckým bonusem chce ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Věci veřejné jsou proti.

Sněmovna schválila exekuce dávky na živobytí

Sněmovna schválila koaliční většinou předlohu, podle které bude dávka na živobytí podléhat exekuci. Dlužníci dostanou možnost podepsat na tuto dávku s úřady dohodu o srážkách. Jejím cílem je podle autorek Ivany Řápkové a Lenky Kohoutové (obě ODS) zvýšit vymahatelnost pokut a poplatků od lidí pobírajících dávky. Předkladatelky poukazují na praxi, kdy lidem vznikne nárok na dávku, ale nezaplacené pokuty uložené kvůli přestupkům a různé dlužné poplatky z ní neuhradí. Lidem by podle předlohy zůstalo po srážkách existenční minimum, které nyní činí 2020 korun na měsíc. Novela zákona o hmotné nouzi míří navzdory kritice opozice do Senátu. Opozice poukazuje na to, že předloha rozšíří okruh lidí, kterým budou nabízeny a schvalovány různé nevýhodné půjčky. Věřitelé se díky možnosti exekuce dávky na živobytí ke svým penězům totiž snáz dostanou. Podle Řápkové je ale však podobná praxe běžná už nyní, lichváři prý na dlužníky čekají už u úřadů, kam si pro dávky jdou.

Sněmovna schválila odklad účinnosti služebního zákona

Sněmovna schválila hlasy koalice předlohu, která odloží účinnost služebního zákona o další tři roky. Kabinet jej chce nahradit zcela novým zákonem o úřednících. Vládní novelu o posunu účinnosti služebního zákona nyní posoudí Senát. Služební zákon upravuje jen práva a povinnosti úředníků ve správních úřadech. Kabinet ale v novém zákoně chce, aby bylo jasně definováno, kdo je úředník veřejné správy a kdo je zaměstnanec veřejné správy, tedy které pozice budou obsazovány podle kariérního principu a které podle politického klíče. Věcný záměr normy už vláda schválila. Plná účinnost zákona o službě státních zaměstnanců byla opakovaně odkládána, naposled na rok 2012. Úřady prý nejsou na jeho zavedení připraveny, navíc by se musel novelizovat. Vyžádal by si navíc každoroční náklady 5,8 miliardy korun.

Sněmovna schválila novelu, která má podpořit mladé lékaře

Mladí lékaři zřejmě budou mít lepší podmínky pro další vzdělávání a získání atestace. Poslanci schválili novelu, která umožní, aby stát dával každý rok půl miliardy korun na jejich specializační studium. Předloha míří do Senátu. Vládní novela zákona o získávání způsobilosti k výkonu zdravotního povolání uvádí, že v programu rezidenčních míst dostanou peníze všichni uchazeči ve společném programu v prvních dvou letech a u vybraných oborů po celou dobu vzdělávání. Dotace jsou poskytovány i v současné době, nyní se změní systém. Novela dále ruší dosavadní povinnost lékařů vykonávat po složení atestační zkoušky praxi pět let v ČR. Zanikne povinnost uzavírat stabilizační dohodu. Předloha zároveň prodlužuje možnost přerušit specializační vzdělávání až na pět let.

Koalice prosadila zrušení zákona o neziskových nemocnicích

Sněmovna schválila hlasy koalice předlohu, která ruší zákon o neziskových nemocnicích. Zákon před pěti lety prosadili poslanci za ČSSD a KSČM s přispěním KDU-ČSL. Předkladatelé návrhu na jeho zánik poukazují na to, že zatím ani jedna nezisková nemocnice nevznikla. "O účelnosti zákona svědčí to, že dosud žádné zdravotnické zařízení neběží v režimu tohoto zákona," řekl za autory už dříve Marek Šnajdr (ODS). Sociální demokraté ale poukazovali na to, že v zahraničí jsou nezisková zařízení běžná. Podle opozice je zrušení normy jen dalším krokem k privatizaci lůžkových zařízení. Původní znění zákona počítalo s tím, že na 150 někdejších okresních nemocnic bude převedeno na neziskové. Ustanovení ale zrušil na podnět senátorů za ODS již dříve Ústavní soud.

Sněmovna schválila možnost souběhu funkcí ve firmách

Sněmovna v závěrečném čtení schválila vládní novelu obchodního zákoníku, která kromě jiného umožní souběh funkcí ve firmách. Jde o případy, kdy lidé působí jako statutární orgán firmy a stejnou činnost vykonávají i jako zaměstnanci. Novela má kromě toho pomoci státu v postupu proti "schránkovým firmám", tedy společnostem, které sice mají na nějakém místě nahlášeno oficiální sídlo, ale ve skutečnosti je dohledat nelze. Podle prosincového rozsudku Nejvyššího správního soudu (NSS) není souběh funkcí možný. Podobná judikatura v Česku existuje od roku 1993, NSS ji ale poprvé použil i na nemocenské či důchodové pojištění. Ministerstvo spravedlnosti následně přišlo s návrhem legalizace souběhu funkcí, aby se odstranil rozpor mezi podnikatelskou praxí a judikaturou nejvyšších soudů. Do obchodního zákoníku navrhl umožnění souběhu funkcí zařadit sněmovní ústavně právní výbor.

Sněmovna schválila zvýšení poplatku za zápis do katastru

Poplatky za zápis do katastru nemovitostí se zřejmě zdvojnásobí z 500 až na 1000 korun. Počítá s tím vládní novela, kterou sněmovna schválila jen s dílčími úpravami. Zvýšení má státu podle vlády přinést přes 300 milionů korun ročně. Novelu ještě musí projednat Senát, v němž má většinu opozice. Zvýšení vláda zdůvodňuje tím, že nynější poplatek platí od roku 1994 a od té doby se nezvyšoval. Podle ministra zemědělství Ivana Fuksy se jinde v Evropě vybírají i vyšší poplatky. Například v Německu stojí zapsání rodinného domku do katastru 400 eur, tedy téměř 10.000 korun, v Rakouskou procento z ceny domku. Novela má také eliminovat podávání šikanózních žalob, jejichž cílem je konkurentovi ztížit či znemožnit zřízení věcného práva k nemovitosti. Katastrální úřady v takovýchto případech sporů o vlastnictví budou moci k nemovitostem přidat pouze "poznámku spornosti", řízení o vkladu ale nebudou muset přerušovat.

ČSSD odmítá zavedení školného

Po vysokých školách odmítla zavedení školného i ČSSD. Návrh je prý nepřipravený, absolventy nelukrativních oborů dostane do dluhové pasti. Novinářům to řekl školský expert sociální demokracie Ivan Ohlídal. Senátor Marcel Chládek navíc upozornil, že se ministerstvo školství chystá opravovat budovu Ústavu pro informace ve vzdělávání, který přitom čeká sloučení se školní inspekcí. Podle Chládka to nahrává domněnkám, že ministr školství Josef Dobeš (VV) chystá lukrativní nemovitost k prodeji, kupcem by prý měl být prezidentův syn Václav Klaus mladší. Proti plánu na zavedení školného se ve čtvrtek na mimořádném zasedání postavila Rada vysokých škol. "Sociální demokracie postupuje správně, když odmítá zavedení školného," uvedl na to konto Ohlídal. Nelíbí se jim ani přímé placení, ani navrhované odložené školné, kdy by absolventi spláceli až po dosažení určité výše platu. Tento model prý znamená dluhovou past pro ty, kteří pracují ve finančně nepříliš lukrativních oborech.

Česko začne zavírat dětské domovy

Česko začne zavírat dětské domovy. Po kojeneckých ústavech, které skončí k roku 2014, bude následovat i naprostá většina dětských domovů. Od roku 2016 mají děti do 12 let vyrůstat jen v rodinách. Skončí i jejich odebírání kvůli chudobě. Napsaly to Hospodářské noviny (HN). "Klasická velkokapacitní zařízení, jako dětské domovy, by do budoucna neměla existovat," řekl deníku ředitel odboru rodiny a dávkových systémů ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Miloslav Macela. Dodal, že vláda chce zákonem zakázat také to, aby byly děti z rodin odebírány jen kvůli ekonomickým a sociálním problémům. Kromě pěstounské péče se do budoucna podle listu počítá jen s menšími zařízeními (typu Klokánku nebo S.O.S. dětských vesniček) jako s krajní formou péče o ohrožené děti. Předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková se obává, že dětí, které budou potřebovat náhradní rodinu, bude přibývat. To, že pěstounů bude nedostatek, připouští i MPSV.

Koalice soukromých lékařů chystá protesty

Koalice soukromých lékařů (KSL) začíná připravovat protestní akce. Podle ní nynější vývoj v českém zdravotnictví vede k ohrožení existence privátních zdravotníků. V létě KSL s ministerstvem zdravotnictví podepsala společné memorandum. Podle dokumentu by měla spolupracovat na přípravě zákonů, péče by se měla přesouvat z nemocnic do ambulancí a příjem soukromých zdravotníků by měl růst. "Po zhodnocení současného vývoje situace vyjadřuje koalice vážnou obavu, že ministerstvo rezignuje na plnění závazků plynoucích z memoranda," uvedla v prohlášení KSL. Komoře se nelíbí ani to, že podle jednoho ze zákonů reformy by musela všechna nynější zdravotnická zařízení znovu žádat o oprávnění k poskytování péče. Vedení KSL to považuje za zbytečnou administrativní zátěž a zásah do práv. Komora zastřešuje asi 20.000 ambulantních specialistů, dětských lékařů, gynekologů, praktiků a stomatologů.

Velvyslanec by se měl do Libye vrátit v říjnu

Český velvyslanec v Libyi Josef Koutský by se mohl do hlavního města Tripolisu vrátit už v říjnu, řekl náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider. V Libyi je už nyní pracovník ministerstva, který hodnotí situaci na místě po bouřlivých událostech posledních týdnů. Řeší přitom mimo jiné i otázku budoucího zabezpečení budovy velvyslanectví a ochrany českých diplomatů. "O přesném termínu jeho návratu zatím nebylo rozhodnuto, nemá koupenou letenku," řekl ČTK Schneider. Velvyslanec Koubský byl zpět do ČR z Libye odvolán letos v únoru, po začátku nepokojů a bojů povstalců s režimem Muammara Kaddáfího. Česká republika 29. srpna uznala povstaleckou Přechodnou národní radu (NTC), jejíž ozbrojenci mezitím obsadili libyjské hlavní město, za jediného zákonného politického představitele Libye. Do Tripolisu podle informací ČTK nyní kromě jiného materiálu poputuje z Prahy například pancéřované auto. Při znovuotevření českého diplomatického zastoupení budou přítomni i policisté z Útvaru rychlého nasazení (URNA), kteří střeží bezpečnost českých velvyslanectví v několika rizikových zemích. Zda v Libyi zůstanou trvale, bude rozhodnuto později.

Ekologové, obce a odbory chtějí výnosy z povolenek na zateplování

Aliance ekologických organizací, obcí, podnikatelů, odborů a dalších sdružení vyzvala vládu, aby prostředky získané v příštích letech z prodeje emisních povolenek využila na snižování energetické náročnosti budov. Peníze by podle nich měly jít na zateplování domů, výměny oken či na vybavení domů moderními zdroji tepla, jako jsou kotle na biomasu nebo solární kolektory na střechách. "Důkladná izolace budov a využití domácích, čistých zdrojů tepla sníží závislost domácností i veřejných budov na drahém zemním plynu z nestabilních zemí. Česká ekonomika bude méně vystavena výkyvům cen na globálních trzích s fosilními palivy," uvedli zástupci společné iniciativy v otevřeném dopise premiérovi Petru Nečasovi. Energetické firmy v letech 2013 až 2020 získají povolenky v hodnotě asi 150 miliard korun. Zhruba třetinu dostanou bezplatně výměnou za investice do ekologických opatření, zbytek si musí koupit. Část prostředků z prodeje povolenek bude také stát muset investovat do zlepšení životního prostředí, zatím ale objem těchto investic není jasný. Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha odhaduje jejich potenciál na 50 až 70 miliard korun.

Železniční odboráři se obávají dopadu škrtů na České dráhy

Železniční odboráři se obávají dopadů současných škrtů v regionální osobní dopravě na budoucí fungování Českých drah. Předseda Odborového sdružení železničářů (OSŽ) Jaroslav Pejša ČTK řekl, že v důsledku snížení příspěvků krajům na osobní dopravu dokonce akutně hrozí kolaps železniční regionální dopravy. "A zároveň se tím přiblížila možnost stávky na železnici," dodal Pejša. Podle něho by snížení dopravní obslužnosti, které krajské železniční dopravě hrozí, znamenalo porušení podmínek, za kterých ČD žádaly o příspěvek Evropské unie z regionálních operačních programů, a mohlo by vyústit ve vracení dotací. Ministerstvo financí původně chtělo snížit krajům příspěvek na regionální dopravu o 600 milionů korun, později se však ministři dopravy Pavel Dobeš a financí Miroslav Kalousek dohodli na kompromisním návrhu. Ten spočívá v přidělení 300 milionů Kč do rozpočtu kapitoly ministerstva dopravy, které ministerstvo rovným dílem rozdělí na dálkovou a regionální dopravu. Zbylých 450 milionů Kč by do regionální železniční dopravy měly shodně doplatit kraje, České dráhy a Správa železniční dopravní cesty.

Dráhy mohou nakoupit 16 rychlíkových souprav Railjet

České dráhy mohou uzavřít obchod se společností Siemens na nákup 16 rychlíkových souprav Railjet. Antimonopolní úřad (ÚOHS) definitivně zrušil předběžné opatření, které drahám zakazovalo obchod za pět miliard korun uskutečnit. Informaci serveru E15.cz potvrdil šéf ÚOHS Petr Rafaj.

V Ostravě unikl při sanaci lagun nebezpečný plyn

Při sanaci ostravských ropných lagun uniklo v noci na pátek do vzduchu větší množství nebezpečného oxidu síry. Zvýšené hodnoty zaznamenaly měřicí stanice Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě-Přívoze, Fifejdách a v Bohumíně. Maximální povolené koncentrace 125 mikrogramů na metr krychlový byly překročeny už ve čtvrtek odpoledne. Oxid síry unikl při zavápňování těženého ropného odpadu. Havárii nyní vyšetřuje Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Společnosti Geosan Group, která likvidaci staré ekologické zátěže provádí, nyní hrozí až sedmimilionpvá pokuta. ČTK o úniku informoval ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě Karel Kozubek.

Příčinu tragické exploze v Liberci zatím policisté neznají

Policisté zatím neznají přesnou příčinu čtvrteční exploze v patrovém domě na hranici Liberce a Jablonce nad Nisou. Při požáru, který následoval po výbuchu, zemřela dvaadvacetiletá žena a vážně se popálil o tři roky starší muž. Policejní mluvčí Vlasta Suchánková řekla, že odborníci ohledali místo exploze, k jednoznačnému závěru však zatím nedospěli. Vyloučili podle ní ale domněnku, že by v domě explodovala varna pervitinu. Odborníci se do domu v ulici U Šamotky dostali až odpoledne. Na místě byl i pes cvičený na hledání látek, které způsobují hoření.

Týden.cz: Poslankyně Řápkové nepřijde o titul

Vedení Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) zastavilo řízení se 44 absolventy, kteří doposud čelili podezření z nestandardního získání titulů. Týká se to mimo jiné i poslankyně ODS a bývalé chomutovské primátory Ivany Řápkové. O titul z práv tak nepřijde, napsal internetový deník Týden.cz. Řápková potvrdila, že vyrozumění o zastavení správního řízení dostala. "Od začátku jsem tvrdila, že pokud došlo k nějakým pochybením, jako třeba chybějící dokumenty, muselo to být na straně školy. Rozhodnutí proto vítám," citoval server Řápkovou. Mluvčí univerzity Kamila Kvapilová uvedla, že se nepodařilo dokázat, že studenti skutečně věděli o tom, že mají lepší podmínky pro studium než ostatní. Škola odebrala v létě diplom 12 lidem, mezi nimiž byli podle médií mimo jiné děti podnikatele Františka Mrázka, bývalý velitel plzeňské policie Luděk Hosman či Jan Harangozza, který se pohyboval kolem stíhaného konkurzního soudce Jiřího Berky.

Věřitelský výbor Sazky zamítl návrh ČS na zrušení tendru

Věřitelský výbor Sazky zamítl návrhy České spořitelny na zrušení nebo změny podmínek výběrového řízení na prodej loterijní společnosti. Tendr tak pokračuje bez jakýchkoliv změn. ČTK to řekl předseda věřitelského výboru Sazky Josef Novotný. Zájemci o koupi Sazky mají do pátečních 18:00 poslední možnost podat insolvenčnímu správci Sazky Josefovi Cupkovi závaznou finální finanční nabídku. Vítěz tendru by měl být znám v pondělí poté, co Cupka za účasti předsedy věřitelského výboru a notáře otevře obálky a oznámí jméno uchazeče s nejvyšší nabídkou. Do výběrového řízení na prodej Sazky se přihlásily tři subjekty. Společnou přihlášku potvrdily skupiny PPF a KKCG, závazně se přihlásil také Synot Holding. Třetím uchazečem o Sazku je údajně firma Charlcoal, napojená na podnikatele Pavla Tykače. Všichni zájemci o Sazku splnili podmínky schválené soudem a v termínu složili požadovanou kauci 500 milionů korun.

Do noci vědců se zapojí desítky vědeckých institucí

Do Evropské noci vědců se zapojí desítky univerzit, vědeckých pracovišť a hvězdáren v celém Česku. Veřejnosti nabídnou stovky efektních demonstrací, atraktivních vědeckých show, přednášek zajímavých hostů, hravých workshopů, soutěží i hudebních produkcí. Jde o projekt Evropské komise, který je od roku 2005 mostem mezi veřejností a vědci. Je to podle pořadatelů příležitost přesvědčit se, že vědec je člověk jako každý jiný, ať už pracuje nebo se baví, a že stojí za to jej poznat a seznámit se s jeho prací. Tradičně už hlavní roli hrají při noci vědců hvězdárny a planetária, protože právě pro ně je noc příležitostí k pozorování a zkoumání blízkých i vzdálených vesmírných těles. Otevřena budou především pracoviště Astronomického ústavu Akademie věd v astronomickém městečku v Ondřejově na Benešovsku. Ve Štefánikově hvězdárně na Petříně bude k vidění největší meteorit v Česku.

V Brně vznikl nový festival věnovaný boji proti totalitám

Boji za svobodu a obětem totalit je věnován nový brněnský festival Moje 20. století. Jeho cílem je zprostředkovat osudy pamětníků mladé generaci a nabídnout související kulturní program. Jádrem jsou debaty s pamětníky nacismu i komunismu, bojovníky proti totalitám a vystoupení umělců, kteří bouřlivé 20. století reflektují ve svém díle. První ročník přehlídky začne v pondělí a potrvá do listopadu. Organizátoři jej chtějí pořádat každoročně. "20. století je dnes již vlastně minulostí. Každým rokem ubývá čím dál více pamětníků nacistické i komunistické totality. Otázka tedy zní, co nastane poté, až nebudou žít pamětníci, kteří by dokázali svůj životní osud veřejně proklamovat. Zbudou nám učebnice, knihy, memoáry," řekl pořadatel Michal Doležel. Právě osobní setkání s pamětníky a vyslechnutí jejich pohnutých osudů bývá podle Doležela mnohem působivější než všechna líčení v učebnicích.

Letce Kuttelwaschera připomíná pomník ve Svatém Kříži

Nejúspěšnějšího českého stíhače za druhé světové války, brigádního generála Karla Kuttelwaschera, připomíná pomník v jeho rodném Svatém Kříži u Havlíčkova Brodu. Odhalen byl k jeho nedožitým 95. narozeninám. Slavnosti se zúčastnily i Kuttelwascherovy dcery Vera Darlingtonová a Mari Roweová, které přijely z Velké Británie. "Já i moje sestra jsme velice pyšné, že tu můžeme být," řekla Darlingtonová. Dodala, že jsou rády, že se na otce v jeho rodišti vzpomíná. Obě sestry také za otce převzaly čestný armádní odznak Za zásluhy. Žulový pomník v parčíku před bývalou školou připomíná stíhací letoun letící nad noční krajinou. O zřízení pomníku se zasloužilo občanské sdružení Czech spitfire club s rodinou Karla Kuttelwaschera. "Podpořila nás neskutečná spousta organizací a jednotlivců. Velký dík patří i městu Havlíčkův Brod," řekl ČTK Zdeněk Sadecký, zástupce pořádajícího sdružení a ředitel jihlavské policejní školy.

Do nominací na Oscara je navržen Alois Nebel

O prestižního Oscara by mohl za Česko bojovat snímek debutujícího režiséra Tomáše Luňáka Alois Nebel. Do nominací v kategorii nejlepší cizojazyčný film ho vyslala Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). Uvedl to její prezident Petr Vachler. Nominace budou oznámeny 24. ledna. 6000 členů akademie může odevzdat lístky se jmény favoritů do 21. února. Samotné ceny se budou udělovat v neděli 26. února, ceremoniálem provede diváky herec Eddie Murphy. Snímek Alois Nebel vznikl kombinací hraného a kresleného filmu, takzvanou rotoskopií, na motivy stejnojmenné komiksové trilogie výtvarníka Jaromíra 99 a spisovatele Jaroslava Rudiše. Titulního hrdinu ztvárnil Miroslav Krobot. Podle producenta snímku Pavla Strnada ze společnosti Negativ má filmová verze o výpravčím ze železniční stanice Bílý Potok v Jeseníkách francouzského distributora, bude uvedena u koprodukčních partnerů, tedy na Slovensku a v Německu, a jedná se s Polskem.

Karel Šiktanc už podruhé získal Cenu Jaroslava Seiferta

Laureátem Ceny Jaroslava Seiferta pro rok 2011 se stal básník Karel Šiktanc. Prestižní literární ocenění, které od roku 1986 každoročně uděluje Nadace Charty 77, získal za básnickou sbírku Nesmír, vydanou loni nakladatelstvím Karolinum. Šiktanc je prvním laureátem, jemuž byla Seifertova cena udělena dvakrát, poprvé ji získal v roce 1989. Držiteli ocenění jsou kromě jiných také Bohumil Hrabal či Ludvík Kundera. Výsledky byly vyhlášeny v pražském Museu Kampa. "Porota při svém letošním verdiktu ocenila skutečnost, že od té doby jeho tvorba intenzivně pokračuje a je důkazem úspěšného úsilí o hledání nových možností osobitého básnického jazyka," řekl o letošním vítězi zakladatel Nadace Charty 77 František Janouch.

Ze sportu:

Česká reprezentantka Adéla Sýkorová skončila ve finále Světového poháru ve sportovní střelbě ve Vratislavi sedmá ve vzduchové pušce. Předčila tak olympijskou vítězku Kateřinu Emmons, která byla devátá a neprošla do užšího finále.

Českým fotbalistům se v turecké lize dařilo. Jakub Navrátil přispěl v třetím kole jednou brankou k výhře Sivassporu 2:1 na hřišti Ankaragücü, trefil se také další obránce Tomáš Sivok, který pomohl Besiktasi otočit skóre zápasu v Bursasporu na 2:1.

Medailově naprázdno vyšli čeští reprezentanti v závodě smíšených štafet, který byl úvodní disciplínou mistrovství světa v letním biatlonu v Novém Městě na Moravě. Kvarteto Veronika Vítková, Veronika Zvařičová, Jaroslav Soukup a Michal Šlesingr obsadilo čtvrté místo se ztrátou téměř minuty a čtvrt na vítězné Rusko.

České moderní gymnastky se po kvalifikaci víceboje na mistrovství světa v Montpellier definitivně rozloučily s vidinou startu na olympijských hrách v Londýně. Nejlepší z českého trojlístku Monika Míčková skončila až na 47. místě.

Počasí:

Polojasno, během dne se může přechodně zatáhnout. Teploty vystoupí na 16 až 20 stupňů.