Zprávy

Drábek: Kvůli rozpočtu se v úterý sejde mimořádně tripartita

Kvůli státnímu rozpočtu na příští rok se ještě v úterý večer mimořádně sejde tripartita, tedy zástupci vlády, zástupci zaměstnavatelů a odborů. V nedělní Partii na TV Prima to řekl ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Jednání se podle něj má týkat připomínek k rozpočtu a jejich případného zohlednění. Ve středu by mohla o rozpočtu hlasovat vláda. Poslední jednání tripartity tento čtvrtek bylo přerušeno, protože ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) se udělalo nevolno. Navíc už začátek jednání poznamenaly rozpory mezi zástupci zaměstnavatelů a vlády. Vláda musí podle zákona předložit návrhu rozpočtu sněmovně do konce září. Zbývají jí na to tedy dva týdny.

Sněmovna by mohla o zrušení stravenek jednat příští týden

Sněmovna by mohla projednávat vládní daňovou reformu již na své nejbližší schůzi, která začne v úterý. V Otázkách Václava Moravce se na tom shodla předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) s místopředsedkyní VV Karolínou Peake. Ačkoli vláda již materiál sněmovně předložila, na programu schůze zatím zařazený není. Vláda schválila návrh daňové reformy 24. srpna. Do sněmovny dorazil podle webových stránek až 8. září. Organizační výbor, který rozhodoval o návrhu programu schůze, zasedal o den dříve. Každý poslanec ale může navrhnout rozšíření programu schůze. "Je tedy možné, že tento návrh zákona budeme projednávat už v září," uvedla Němcová. Reforma mimo jiné ruší koncept superhrubé mzdy a řadu daňových výjimek, včetně zvýhodnění stravenek. Pro zrušení daňového zvýhodnění stravenek nechtějí zvednout ruku poslanci Věcí veřejných, výhrady má také ODS. Opoziční ČSSD s daňovou reformou nesouhlasí. "Ten návrh poškodí veřejné rozpočty a rozevírá nůžky mezi způsobem, jakým jsou zdanění samostatní podnikatelé a čtyři miliony zaměstnanců," řekl ČT předseda strany Bohuslav Sobotka.

Na demonstraci ve Varnsdorfu dohlíželo 400 policistů a vrtulník

Na bezpečnost při sobotní protiromské demonstraci ve Varnsdorfu na Děčínsku dohlíželo na 400 policistů, tři čtvrtiny z nich byly z pořádkové jednotky. Policie ale nasadila i lidi z obvodních oddělení, dopravní policisty, kriminalisty a antikonfliktní tým. Akci po celou dobu z výšky monitoroval vrtulník. Policisté zkontrolovali asi 340 lidí, dva byli zadrženi, řekla severočeská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová. Oběma hrozí shodně od šesti měsíců do tří let vězení. V průběhu sobotního odpoledne policisté předvedli na služebnu celkem 15 pravicových extremistů, kteří u sebe neměli doklady. Po ověření totožnosti byli všichni postupně propouštěni. Sobotní demonstrace ve Varnsdorfu byla další ze série akcí, jimž se místní snaží vyjádřit svou nespokojenost s napjatou situací. Demonstraci předcházela dopoledne beseda, kterou do místního kina svolala radnice. Sál zaplnilo několik stovek nespokojených a naštvaných lidí. Ti kritizovali laxnost radnice i práci policie.

ODS chce přidat menším městům a obcím

Občanští demokraté chtějí přidat peníze z rozpočtového určení daní menším městům a obcím. Nemá se to ale stát na úkor čtyř největších měst. Rozpočty obcí se mají posílit o 14,5 miliardy. Je to o zhruba miliardu více než navrhuje ministerstvo financí. Stát má podle ODS najít peníze z národních dotačních titulů, snížit provozní výdaje státu nebo upravit podíl obcí na celkovém objemu sdílených daní. Novinářům to v Brně řekli zástupci ODS. Předseda klubu poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík však nad některými návrhy občanských demokratů vyjádřil pochyby. Poslanec VV Josef Novotný sice ocenil, že ODS našla rezervy a hledá peníze na správném místě, podle jeho názoru je ale třeba spíš vytvořit takové určení daní, které by podporovalo slučování menších obcí. Rozpočtové určení daní je aktuálně předmětem sporů ve vládní koalici. Premiér Petr Nečas uvedl, že ODS je připravena dodržet koaliční smlouvu i vládní programové prohlášení. Podle něj zatím chybí analýza nákladů na výkon veřejné správy. Návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) má podle něj stranický charakter. "Je založen na vyvolávání řevnivosti a zbytečně hloubí dělící příkopy v naší zemi," uvedl Nečas.

Policie zkontrolovala přes 9000 lidí, vyhoštěno bude 28 cizinců

Policisté při celostátní akci zaměřené na cizince zkontrolovali více než 9000 lidí. Objevili 29 celostátně hledaných, zjistili 541 přestupků a deset trestných činů. Vyhoštěno bude 28 cizinců. ČTK to dnes řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Do akce se od pátku zapojilo zhruba 940 policistů ve všech 14 krajích. Zkontrolovali více než 9000 lidí, z toho bylo 3200 cizinců z takzvaných třetích zemí. Zbytek kontrolovaných byli Češi nebo lidé ze zemí Evropské unie. Policisté objevili rekordně vysoký počet celostátně hledaných osob. Mezi 29 zadrženými byli zejména lidé, kteří se vyhýbali nástupu do vězení. Převažují mezi nimi pachatelé majetkové trestné činnosti. Na pokutách policisté vybrali téměř 350.000 korun.

Euro: Češi v zahraničí ukrývají kolem 30 miliard korun

V zemích, které dodržují bankovní tajemství, mají Češi stále uloženo kolem 30 miliard Kč. Podle výše srážkové daně, kterou platí zahraniční banky z úroku na klientských vkladech, se ale suma vkladů postupně snižuje. Uvádí to nové vydání týdeníku Euro. Za rok 2010 získalo ministerstvo financí na srážkové dani 63,5 milionu korun. O rok dříve to bylo 79,8 milionu Kč a v roce 2008 dokonce 129,6 milionu korun. Přesnou částku, kterou mají Češi uloženou v zemích, jako je například Švýcarsko, Lichtenštejnsko, San Marino či Monako, úřady neznají. Sumu lze ale podle týdeníku přibližně dopočítat. Srážková daň totiž činí 20 procent, což je zmiňovaných 63,5 milionu korun. Za předpokladu, že se vklady úročí přibližně jedním procentem, pak celková suma, kterou mají Češi uloženou v zemích s bankovním tajemstvím, činí zhruba 31,7 miliardy korun.

První blok Temelína byl připojen k síti

První výrobní blok Jaderné elektrárny Temelín v noci na neděli začal po plánované odstávce opět vyrábět elektřinu. Plného výkonu dosáhne v polovině týdne. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták. Odstávka začala 15. července a trvala 64,5 dne, oproti harmonogramu byla ukončena s předstihem. Reaktor energetici nastartovali 13. září, aktuálně je na 80 procentech výkonu. Hlavním důvodem plánované odstávky na prvním bloku byla výměna paliva v reaktoru. Vyměněno bylo 45 palivových souborů, tedy zhruba čtvrtina z celkového počtu 163 souborů. Palivo je dodávkou ruské firmy TVEL, která loni zahájila plnění desetiletého kontraktu pro Temelín. Z výrobního bloku byly do skladu vyvezeny tři kontejnery CASTOR naplněné použitým palivem. V každém je uloženo 19 použitých souborů. Součástí odstávkových prací byly pravidelné kontroly. Energetici zkontrolovali například turbínu, hlavní cirkulační čerpadla nebo jeden ze čtyř parogenerátorů. Na odstávce se podílelo více než 600 pracovníků z padesáti dodavatelských firem a téměř 400 pracovníků ČEZ.

Nová část Pražského okruhu už vydělala 289 milionů korun

Jihozápadní část Pražského okruhu vydělala od svého otevření na kamionovém mýtném přes 289 milionů korun. Celkem 23 kilometrů dlouhý úsek v pracovních dnech projede v obou směrech na deset tisíc nákladních aut denně, celkově jej už projelo na tři miliony kamionů. Uvedl to mluvčí českého mýtného systému David Šimoník. Motoristům se okruh poprvé otevřel vloni 20. září. Stavba propojující brněnskou dálnici D1 a plzeňskou D5 má ulevit dopravě na Jižní spojce a Barrandovském mostu. Největší množství vozidel se po jihozápadní části okruhu pohybovalo v prvních dnech po jeho otevření. Tehdy podle statistik Ředitelství silnic a dálnic úsekem projíždělo více než 50.000 vozidel denně. Podle Jana Hořeního, vedoucího komunikace ŘSD, takto vysoké počty průjezdů způsobili řidiči, kteří se nový úsek dálnice rozhodli projet pouze ze zvědavosti. Stavba za 18,3 miliardy korun vede mezi Modleticemi u D1 a Slivencem, navazující sedmikilometrový úsek z 80. let do Třebonic. Ucelený úsek okruhu propojuje chomutovskou rychlostní silnici R7, karlovarskou R6, plzeňskou dálnici D5, výpadovku na Písek a brněnskou D1.

Muzeum RAF připomíná zásluhy československých pilotů

Knipl z letadla českého stíhacího esa Josefa Františka nebo letová zpráva dalšího českého pilota Karla Kuttelwaschera patří k lákadlům expozice v londýnském Muzeu Královského vojenského letectva (RAF) věnované účasti československých a polských pilotů na bitvě o Británii v roce 1940. Dlužíme jejich památce, abychom vysvětlili veřejnosti jejich úlohu a abychom uctili jejich zásluhy, zdůraznil ředitel muzea Peter Dye. Británie si připomněla už loni 70. výročí bitvy o Británii, která připravila nacistům první porážku druhé světové války. V pátek byla v muzeu RAF otevřena přechodná výstava Brothers in Arms, která se zaměřuje konkrétně na zásluhy polských a československých pilotů. V bitvě o Británii během léta a podzimu 1940 létalo podle údajů Muzea RAF 2917 pilotů, z toho asi pětina pocházela ze zahraničí, včetně 145 Poláků a 88 Čechoslováků. Celkem sloužilo v RAF za války asi 2000 Čechů a Slováků a 480 jich přišlo o život. Symbolem důležitého příspěvku československých letců je Josef František, který během bitvy o Británii sestřelil ze všech pilotů RAF nejvíc letadel, připomněl Dye slavného pilota, který měl na kontě 17 německých letounů.

V Rudolfinu zahraje orchestr WDR z Kolína n. Rýnem

Na mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha v neděli večer zavítá Symfonický orchestr Západoněmeckého rozhlasu (WDR) z Kolína nad Rýnem. Za svou více než šedesátiletou historii se stal jedním z nejvýznamnějších rozhlasových orchestrů v Evropě. Ve Dvořákově síni Rudolfina bude těleso řídit jeho finský šéfdirigent Jukka-Pekka Saraste. Pro české posluchače připravil na program Beethovenovu předehru Coriolanus a slavnou Symfonii č. 5 zvanou Osudová. V Haydnově Koncertu pro trubku a orchestr se představí světově uznávaný švédský trumpetista Hakan Hardenberger, který patří ke špičkám ve svém oboru.

Na festivalu Jazz Brno vystoupí zpěvačka z Kapského Města

Jihoafrická zpěvačka Melanie Scholtzová z Kapského Města je největší hvězdou 14. ročníku podzimního festivalu Jazz Brno. Přehlídka začíná v úterý a v následujících téměř třech měsících nabídne v klubu Stará Pekárna 15 koncertů českých i zahraničních umělců. Kvartet Melanie Scholtzové, tvořený muzikanty z Jihoafrické republiky, Česka a Norska, vystoupí na Staré Pekárně 23. listopadu. Při dalších koncertech se v Brně představí také francouzští, britští, švýcarští a slovenští umělci. Brněnští milovníci jazzu se mohou těšit i na přehlídku Moravia Music Fest. Letos má podtitul Jazz napříč generacemi a potrvá od 30. října do 21. listopadu. Vystoupí například americký zpěvák a držitel ceny Grammy Kurt Elling. Svůj kvartet přiveze do Brna také další laureát prestižního ocenění Grammy, saxofonista Ernie Watts.

V Jihlavě budou vystavovat umělci z partnerského Purmerendu

Osm desítek výtvarných děl vytvořených 17 umělci z nizozemského Purmerendu uvidí návštěvníci výstavy v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě. Bude to zatím největší přehlídka tvorby umělců z partnerského města za 20 trvající spolupráce obou měst. Sdělil to organizátor výstavy Pavel Toman. Výstava začne 22. září, potrvá jeden měsíc. Loni na podzim vystavovali členové Sdružení výtvarných umělců Vysočiny v Purmerendu. Patnáct výtvarníků, kteří se v Purmerendu představili, reprezentovali nejen zkušení tvůrci, ale také mladí nadějní umělci. Návštěvníci purmerendské výstavy si mohli prohlédnout malby, grafiky, objekty, šperky, kovové i dřevěné sochy. První smlouva o partnerství mezi městy Jihlava a Purmerend byla obnovena po deseti letech trvání vzájemných kontaktů. Za 20 let spolupráce obou měst se uskutečnily stovky akcí uspořádaných po vzájemné dohodě. Zúčastnily se jich tisíce lidí. Do partnerských aktivit se zapojili členové různých spolků, sportovci i školní kolektivy.

Pražané ochutnávají letošní burčák

V Praze o víkendu probíhá hned několik vinobraní. Už v pátek začalo vinobraní na Praze 2, vinaři na náměstí Míru nabídli ochutnávku letošního Burčáku například z pražské vinice Grébovka. Oslavy vína pokračovaly v sobotu přímo na vinici, organizátoři přitom připravili bohatý doprovodný program. Vlastní vinobraní přichystala Praha 3 na náměstí Jiřího z Poděbrad. V sobotu i v neděli je vinobraní na Pražském hradě v Královské zahradě a na Svatováclavské vinici, lidé si při té příležitosti mohli výjimečně prohlédnout i užitkové zahrady Hradu. Další vinobraní pokračuje o víkendu na Kampě. I na těchto akcích vystupují folklorní soubory, na Kampě například proběhly Ozvěny Horňácka. Vinobraní spojené s kulturním programem probíhá ale i v Mělníku, v sobotu se ho zúčastnilo zhruba 9 tisíc lidí. Pokračuje i v neděli, kdy tu zazpívá Marta Kubišová.

V Rabštejnských skalách na Šumpersku zemřel horolezec

Osmadvacetiletý horolezec v sobotu odpoledne zemřel při zdolávání Rabštejnských skal na Šumpersku. Muž utrpěl při pádu zranění, kterým na místě podlehl. Případ vyšetřuje policie. Uvedl to mluvčí krajské policie Michal Pižurin. "Podle prvotních informací se muž při slézání skal nezajistil a spadl z výšky zhruba 20 metrů dolů. Utrpěl vážná poranění hlavy, na následky zranění zemřel," uvedl mluvčí. V těžkém terénu horolezce po jeho pádu hledali šumperští hasiči, kteří zajistili po vyšetřování také transport těla mladého muže.

Ze sportu:

Česká tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová postoupila na turnaji v Québeku do finále. Nizozemskou semifinálovou soupeřku Michaellu Krajickovou porazila 6:4, 6:3 a má šanci získat první titul na okruhu WTA. Turnajová šestka si o celkové prvenství zahraje s nenasazenou Marinou Erakovicovou z Nového Zélandu, která také ještě nemá žádnou trofej.

Čeští tenisté zvítězili v utkání baráže o Světovou skupinu Davisova poháru v Rumunsku jednoznačně 5:0. Za rozhodnutého stavu 3:0 na zápasy postavil nehrající kapitán Jaroslav Navrátil do nedělních závěrečných dvouher Lukáše Rosola a Jana Hájka, kteří přidali zbývající dva body bez ztráty setu. Navrátil nechal odpočívat Tomáše Berdycha i Radka Štěpánka, kteří se v předchozích dnech postarali o všechny tři body českého týmu a jeho udržení mezi elitou. Rosol nastoupil ke své daviscupové premiéře proti Mariusi Copilovi a domácího reprezentanta porazil 6:4, 7:6. V poslední dvouhře na bukurešťské antuce pak Hájek zdolal Victora Crivoie 6:1, 6:4.

Skifařka Miroslava Knapková se v Plovdivu stala evropskou šampionkou ve veslování. Úřadující mistryně světa získala na kontinentálním mistrovství již čtvrtou medaili, zlato vybojovala i v roce 2008. Mezi trojicí nejlepších od obnovení mistrovství Evropy nikdy nechyběla, loni byla druhá. V Bulharsku získali čeští veslaři ještě další tři medaile. Druhá místa obsadily čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník a osmiveslice Matyáš Klang, Petr Melichar, Jakub Koloc, Jakub Podrazil, Jan Pilc, David Szabó, Kornel Altman, Jiří Srna s kormidelníkem Martinem Šumou. Dvojskif sester Jitky a Lenky Antošových skončil třetí.

Hokejisté Havlíčkova Brodu porazili ve šlágru 2. kola první ligy jednoho z favoritů soutěže Chomutov 5:4. Rebel má stejně jako další dva týmy plný počet bodů a vede tabulku, ambiciózní Piráti jsou po další ztrátě se dvěma body devátí.

Fotbalisté Liberce v zápase sedmého ligového kola na domácím hřišti remizovali s Olomoucí 1:1, přestože se téměř celý zápas museli obejít bez vyloučeného stopera Jana Nezmara.

Plzeňští fotbalisté zvítězili v utkání 7. kola první ligy nad Jabloncem 4:2, přestože ještě pětadvacet minut před koncem prohrávali 1:2. Hosté prohráli po čtyřech výhrách v řadě.

Fotbalisté Slovácka prodloužili šňůru neporazitelnosti na čtyři zápasy, když zvládli důležitý domácí zápas s Českými Budějovicemi. Jihočechy, kteří ještě v této sezoně nevyhráli, porazili po trefách Doška a Pavelky 2:0.

Stoper Sparty a její bývalý kapitán Tomáš Řepka by mohl zamířit do Příbrami. O možném angažmá by měl sedmatřicetiletý fotbalista jednat s příbramskými zástupci dnes v poledne. Deníkům MfDnes a Právu to potvrdil šéf Příbrami Jaroslav Starka. Řepka, který má na kontě 46 startů za reprezentaci, působí ve Spartě od ledna 2006, kdy přišel z West Hamu United. Bělem letní pauzy ale ztratil své výsadní postavení v pražském týmu a začaly se množit spekulace o jeho možném odchodu. Neúspěšně se o něj zajímaly Jablonec i nováček první ligy pražská Dukla.

Český útočník Kamil Kreps se zapsal dvakrát mezi střelce Astany v utkání KHL s Omskem, který si však z kazašské metropole odvezl vítězství 5:4 po samostatných nájezdech. Gólem k výhře týmu českého trenéra Rostislava Čady pomohl nejlepší střelec minulé sezony Roman Červenka.

Baseballisté Techniky Brno porazili v úvodním utkání kvalifikace o postup do Evropského poháru chorvatskou Nadu Split 4:2. O svém vítězství rozhodli Brňané hned v úvodu zápasu, po třech směnách už vedli 4:0 a soupeři umožnili korigovat výsledek až v závěrečném inningu.

Obhájci baseballového titulu Draci Brno porazili ve třetím semifinále v Praze domácí tým Eagles 7:1. Celou sérii vyhráli 3:0 a postoupili do finále, kde narazí na vítěze duelu Kotlářka - Technika Brno. Stav této série je nerozhodný 1:1 a bude pokračovat až příští sobotu, protože Technika startuje o tomto víkendu v kvalifikaci o postup do Evropského poháru.

Házenkářky Veselí nad Moravou prohrály na turnaji druhého předkola Ligy mistryň v Makedonii s norským Byasenem 22:27 a v prestižní klubové soutěži svou pouť skončily. V neděli se utkají se španělským týmem Prestigio Elda o třetí místo. Vítěz tohoto duelu bude nasazen do hlavní soutěže Poháru vítězů pohárů, poražený tým půjde do předkola, kde se utká s makedonským Prilepem.

Skifařka Miroslava Knapková se v Plovdivu stala evropskou šampionkou ve veslování. Úřadující mistryně světa získala na kontinentálním mistrovství již čtvrtou medaili, zlato vybojovala i v roce 2008. Mezi trojicí nejlepších od obnovení mistrovství Evropy nikdy nechyběla, loni byla druhá. V Bulharsku získali čeští veslaři ještě další tři medaile. Druhá místa obsadily čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník a osmiveslice Matyáš Klang, Petr Melichar, Jakub Koloc, Jakub Podrazil, Jan Pilc, David Szabó, Kornel Altman, Jiří Srna s kormidelníkem Martinem Šumou. Dvojskif sester Jitky a Lenky Antošových skončil třetí.

Jedenáct jachtařů museli v neděli dopoledne vytahovat z vody novomlýnských nádrží na Břeclavsku vodní záchranáři. Pět lidí bylo zraněných. Na místě zasahoval i vrtulník. Problémy při závodu jachtařů způsobily prudké poryvy větru. Celkem 18 lodí se převrátilo, řekl ČTK mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Při akci bylo pět lidí zraněných, z toho jeden záchranář. Závody jachtařů musely být předčasně ukončeny. Z převrácených lodí se jedna potopila.

Počasí

Čekáme většinou zataženo s deštěm, který může být místy i vydatnější. Teploty 10 až 14, na východě kolem 17 stupňů. Foukat má mírný, na Moravě a ve Slezsku postupně čerstvý severozápadní až severní vítr.