Zprávy

Nečas připustil možnost zvýšení DPH na 19 procent

Premiér Petr Nečas (ODS) v rozhovoru pro sobotní Mladou frontu připustil možnost zvýšení DPH na 19 procent. Sníženou sazbu by pak měly mít léky, knihy a tiskoviny, řekl premiér. "Dovedu si představit návrat k původní dohodě o 19procentní základní sazbě," řekl Nečas v rozhovoru. Krize eurozóny se prohlubuje, je tak prý nutné zvažovat "razantnější konsolidaci veřejných financí". DPH by podle premiéra měla vzrůst jen "dočasně". Jde o dobu po konsolidaci veřejných financí, až budou vyrovnané veřejné rozpočty a klesne veřejný dluh. Návrh podle MfD prosazuje spolu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Ministerstvo financí chce v příštím roce snížit schodek rozpočtu o 30 miliard na plánovaný deficit 3,5 procenta HDP. Návrh státního rozpočtu předloží vládě příští týden. Proti zvýšení DPH na 19 procent se staví Věci veřejné. Pokud chce kabinet zvyšovat daně, chtějí VV vrátit do hry zavedení progresivního zdanění fyzických osob a zvýšení daní pro firmy. ODS a TOP 09 to ale zásadně odmítají.

Ministerstvo nezveřejní výsledky plošného testování žáků ZŠ

Ministerstvo školství nebude zveřejňovat výsledky chystaných jednotných zkoušek pro 5. a 9. třídu. Rodiče tak ani v budoucnu nedostanou vodítko, podle kterého by mohli pro své dítě vybrat kvalitní základní školu. Informují o tom Lidové noviny (LN) a Mladá fronta Dnes (MfD). Testování vyjde na 140 milionů korun. První zkoušky se ve vybraných školách odehrají letos na podzim. Podle výsledků srovnávacích testů bude ministerstvo mimo jiné rozhodovat o tom, kolik peněz školy od státu dostanou. V současné době jde do všech škol stejná suma na každého žáka. To by se v budoucnu mělo změnit. "Je to smrtící model pro české školství, vede to k tomu, že přijmeme co nejvíce dětí bez ohledu na jejich nadání," řekl LN ministr školství Josef Dobeš (VV). Testování žáků v 5. a 9. třídách má vést k pozvednutí kvality na základních školách, v mezinárodních srovnáních znalostí totiž čeští žáci v posledních letech propadli. Zkoušet by se mělo zatím z češtiny, matematiky a angličtiny. Nápad ministerstva ale vyvolal už dříve vlnu kritiky.

Putin nezíská cenu, kterou chtěl Havel kvůli němu vrátit

Ruský premiér Vladimir Putin nedostane prestižní německou cenu Quadriga, kterou měl původně obdržet 3. října. Občanské sdružení Werkstatt Deutschland, které ocenění předává, se rozhodlo ho letos neudělit. Důvodem je vlna kritiky, vyvolaná výběrem ruského politika. Bývalý český prezident Václav Havel podle německého tisku dokonce pohrozil, že svou cenu z roku 2009 vrátí, pokud ji Putin získá. Sdružení uvedlo, že je "zaraženo masivní kritikou v médiích a části politiků". Těm, kterých se dotkla, se organizace omluvila. Vzhledem k "narůstajícímu neúnosnému tlaku a hrozbě další eskalace" požádala o pochopení, že letošní cenu neudělí. O další budoucnosti Quadrigy se bude sdružení radit příští týden. "Respektujeme rozhodnutí této organizace, nemá to nic společného s rusko-německými vztahy," reagoval na krok sdružení podle agentury AFP Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Skandál okolo ceny hrozil vrhnout stín na dvoudenní schůzku kancléřky Angely Merkelové s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem, která začíná v pondělí v Hannoveru.

Temelín odpojil první blok, teď stojí oba

Jaderná elektrárna Temelín v pátek večer odpojila první výrobní blok od rozvodné sítě. ČTK to sdělil mluvčí Marek Sviták. Důvodem je zahájení plánované odstávky pro výměnu paliva v reaktoru. "Během odstávky bude v prvním reaktoru vyměněno 42 palivových souborů, tedy čtvrtina z celkového počtu 163 souborů. Palivo je dodávkou ruské firmy TVEL, která loni zahájila plnění desetiletého kontraktu pro Temelín," uvedl Sviták. Samotná odstávka prvního bloku je plánována na 66 dní. Výrobu elektřiny by měl podle plánu tedy obnovit ve druhé polovině září. Protože odstávka druhého bloku, jež začala 6. května, se prodloužila, nebude Temelín několik dnů vyrábět elektřinu žádnou. Reaktor druhého bloku bude spuštěn v pondělí a následovat budou několikadenní fyzikální testy na minimálním výkonu a vyvažování turbíny. Opětovné zahájení výroby elektřiny z druhého bloku je podle Svitáka plánováno na závěr příštího týdne.

Provizorní most v Chrastavě je třeba vyměnit

Provizorní most, který byl v Chrastavě na Liberecku postaven po loňských povodních, bude zřejmě třeba kompletně vyměnit. Stav mostu je mnohem horší, než se myslelo. Mostaři nařídili po podrobné prohlídce celého mostu jeho kompletní odstranění. Je v celé délce dlouhodobým přetížením popraskán a konstrukční prvky zezdola mostu jsou shnilé, řekl chrastavský starosta Michael Canov. Most je od pátku uzavřený nejen pro automobily, ale i pro pěší. Doprava je vedena po objížďkách. Pro město je uzavření mostu obrovským problémem, protože je hlavní dopravní tepnou, kterou využívají i kamiony z tamní průmyslové zóny. Veškerá doprava je vedena po objízdné trase přes Václavice a Bílý Kostel. Mezi Václavicemi a Bílým Kostelem je doprava kyvadlově řízena semafory. Provizorní most vybudovala loni armáda v blízkosti někdejšího železného secesního mostu, který na počátku srpna voda vzala. Provizorní most ze tří mostních polí je dlouhý přes 40 metrů, má nosnost 50 tun.

Aktivisté pokračují na Šumavě v blokádě lesa napadeného kůrovcem

Ekologičtí aktivisté pokračují v blokádě lokality Ptačí potok u Modravy na Šumavě. Brání tak kácení stromů napadených kůrovcem. Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha nemá správa Národního parku Šumava ke kácení udělenou výjimku a nemá zpracovaný vliv na významnou lokalitu NATURA 2000. Podle ekologických aktivistů je v místě, kde by se mělo kácet a kde žijí chráněné druhy zvířat, označeno na 3000 stromů. Jejich vykácením by vznikla holina. Park ale tvrdí, že kácení je v souladu se zákonem i stanoviskem ministerstva životního prostředí. "Pokud někdo bude ohrožovat vlastní bezpečnost v označeném prostoru, zavoláme policii, aby zjednala pořádek. Metody Hnutí Duha jsou nepřípustné a my se jim musíme bránit," uvedl v tiskové zprávě ředitel parku Jan Stráský. Podle něj park čekal na 15. července, aby vyhověl námitkám, že kácení ohrozí hnízdění tetřeva.

Policisté zjišťují u hranic technický stav autobusů

Dopravní policisté se na jihu Moravy zaměřili na kontrolu technického stavu autobusů. První vlna kontrol se uskutečnila v pátek, kdy hodně cestovních kanceláří vypravuje turisty z ČR do zahraničí. Další vlnu plánují policisté na neděli, kdy se hodně turistů naopak vrací z dovolené zpět. Policejní hlídky mohou cestující potkat na hraničních přechodech v Lanžhotě, Mikulově a Hatích. Kontroly spustila policie dva dny poté, co rakouská policie zastavila ve Vídni autobus, kterému chybělo jedno kolo. Místo po šesti jel třínápravový vůz po pěti kolech. Podle rakouské policie vykázal dalších 11 važných nedostatků na brzdách, osvětlení, ložiscích a oknech. Autobus byl na cestě z italského Udine do Brna.

Bělohlávek zahájil BBC Proms, dirigoval Janáčkovu Glagolskou mši

Český dirigent Jiří Bělohlávek v pátek večer zahájil v Londýně letní hudební festival BBC Proms Glagolskou mší Leoše Janáčka, ve které zpívali také čeští pěvci Dagmar Pecková a Jan Martiník. Festivaloví diváci ocenili Glagolskou mši nadšeným potleskem, stejně jako druhý Lisztův klavírní koncert v podání teprve devatenáctiletého britského klavíristy Benjamina Grosvenora. Byl nejmladším sólistou během 117 let trvajícího festivalu, který ho zahajoval. Deník The Guardian ocenil večer čtyřmi hvězdičkami z pěti. Bělohlávek jako šéfdirigent orchestru BBC festival buď zahajuje, nebo končí. Kromě toho bude během festivalu, který patří k největším přehlídkám klasické hudby na světě, dirigovat další tři koncerty.Jeden věnuje výhradně české hudbě. Londýnské obecenstvo seznámí s Dvořákovým koncertem pro violoncello s francouzským cellistou Jeanem-Guihenem Queyrasem. V druhé části koncertu provede Smetanovu Mou vlast. Bude to poprvé, co během BBC Proms zazní najednou všech šest symfonických básní tohoto cyklu.

Tenorista Vargas zahájil festival v Českém Krumlově

Jubilejní 20. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov zahájil v pátek večer v Pivovarské zahradě slavný mexický tenorista Ramón Vargas. Do České republiky se vrací po šesti letech se svým italským a francouzským operním repertoárem. Na koncertu pod širým nebem jej před téměř dvěma tisíci diváky doprovázel Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou šéfdirigenta Ondreje Lenárda. Festival se pořádá do 20. srpna, kdy ho zakončí slavný tenorista Plácido Domingo a sopranistka Ana María Martínezová. Nabídne kromě operních galakoncertů i další žánry včetně šesti představení Leoncavallových Komediantů, ve kterých vystoupí i tenorista José Cura. Tuto sobotu se do Českého Krumlova vrátí legendární violoncellista Mischa Maisky, tentokrát s Beethovenovým Trojkoncertem C dur a Brahmsovým Dvojkoncertem A dur. Doprovodí ho jeho dcera, klavíristka Lily Maisky a korejská houslistka Sang-hi Čchong. Rozhlasové symfoniky bude tentokrát řídit nizozemský dirigent Daniel Raiskin.

Festival Colours of Ostrava očekává rekordní počet návštěvníků

Pořadatelé festivalu Colours of Ostrava o víkendu čekají tradičně největší nápor milovníků muziky. Zatím festival během prvních dvou dnů přilákal 17.000 lidí. Uvedl to mluvčí festivalu Jiří Sedlák. V sobotu večer vystoupí například malijský zpěvák Salif Keita. Mezi lákadla programu také patří kapely - elektroničtí rockeři Apollo 440 nebo japonští Mono. Centrum Ostravy zaplnili milovníci hudby z celé republiky. Velký zájem je i o doprovodný Festival v ulicích, na který je vstup zdarma. Přehlídka kvalitní muziky končí v neděli. Organizátoři očekávají, že ji navštíví celkem 25.000 lidí. Přímo v areálu festivalu se rozhodlo nocovat 2500 lidí, ve stanovém městečku vyrostlo 1200 stanů.

Na Rožmberku začala výstava o Janu Zrinském

Na hradě Rožmberk začala výstava Jan Zrinský - poslední Rožmberk. Přibližuje nepříliš známou postavu synovce posledních velkých Rožmberků - bratrů Viléma a Petra Voka. Svou významnou, leč krátkou úlohu v dějinách slavného rodu sehrál poté, co bylo zřejmé, že oba slavní Rožmberkové odejdou bez vlastních potomků. Stárnoucí Petr Vok na sklonku života předal svému synovci panství Rožmberk ve snaze zajistit kontinuitu a pokračování odkazu slavného rožmberského domu. Jan Zrinský však zemřel jen několik měsíců po smrti Petra Voka v únoru roku 1612. K příležitosti zahájení výstavy se v sobotu konala Rožmberská slavnost. Po celý den byla pro veřejnost připravena divadelní a hudební vystoupení, trhy, hry a zábava pro děti. Celý program vyvrcholil audiovizuální laserovou show s názvem Příběh růže.

Na třeboňských slavnostech se ochutnávala rožmberská krmě

Návštěvníci Třeboně se v sobotu mohli setkat v ulicích města s posledním Rožmberkem Petrem Vokem a jeho družinou i s proslaveným rybníkářem a správcem rožmberského panství Jakubem Krčínem. Konaly se tam tradiční historické slavnosti. Centrum města od rána obsadili řemeslníci a trhovci, dopoledne prošel ulicemi na náměstí průvod v čele s Vokem a družinou dvořanů. Provázel jej regent Jakub Krčín, zbrojnoši, dvorní dámy i úředníci panství. Nechyběli jezdci na koních, kejklíři a bubeníci. V pásmu historické hudby a tance se mohli návštěvníci přenést o 400 let zpět a připomenout si život a dobu posledního Rožmberka. Připraveny byly i ukázky rožmberské kuchyně. Autor rožmberské kuchařky Petr Šíma připravil dobové speciality - houby v cibuli a pečeného kapra se smetanovo-žloutkovou omáčkou podle receptu Pavla Severina z roku 1535. Diváci si také v podání divadelního souboru Kajetán připomněli život a ženy Jakuba Krčína z Jelčan a Sedlčan.

Sport:

Největší hvězda mistrovství Evropy atletů do 23 let v Ostravě Teddy Tamgho z Francie, halový světový rekordman a nejlepší trojskokan letošní sezony, se zranil při rzcvičování a do závodu ani nezasáhl. Halový mistr světa i Evropy s osobním rekordem 17,98 metru nechtěl riskovat vážnější zranění pravého kotníku.

Sprinter Pavel Maslák vybojoval pro českou výpravu na evropském šampionátu atletů do 23 let v Ostravě první bronz za výkon 20,67 sekundy ve finále běhu na 200 metrů. Dvacetiletému sprinterovi unikl mírnější limit pro start na mistrovství světa v Tegu o dvě setiny a sedm setin jej dělilo od českého rekordu Jiřího Vojtíka. K medaili má nakročeno i Kateřina Cachová, po prvním dnu vedoucí žena sedmiboje. Kladivářka Kateřina Šafránková na stupně vítězů nedosáhla a skončila čtvrtá.

Nepopulární čtvrté místo a opět výkon těsně pod hranicí 8000 bodů si odveze z mistrovství Evropy atletů do 23 let český desetibojař Adam Sebastian Helcelet. V dramatickém závěru soutěže nakonec nedokázal postoupit mezi tři nejlepší, za svým letošním osobním rekordem 7969 bodů zaostal o tři body. Nepokořil tak jako osmý muž české historie osmitisícový milník, což je zároveň mírnější limit pro účast na mistrovství světa v Tegu.

Aleš Loprais s kamionem Tatra vyhrál překvapivě Rallye Hedvábné stezky z Moskvy do Soči. Nahrála mu hodinová penalizace favorizovaného Rusa Firdause Kabirova s kamazem, jenž byl potrestán v předposlední šesté etapě za překročení rychlosti při výjezdu z bivaku ve Stavropolu. Ani Lopraisovi se v šesté etapě nevyhnuly problémy. "Objevila se závada na centrálním dohušťování. Protože čas běžel, Milan Holáň se rozhodl systém prozatím deaktivovat, ale jeli jsme na tlak 1,5 atmosféry. Museli jsme zpomalit a ztratili jsme," uvedl na webu svého týmu InstaForex Loprais. Nakonec ale dosáhl svého nejlepšího výsledku v soutěži, které dosud kralovaly kamazy. První ročník vyhrál Kabirov a druhý jeho krajan Eduard Nikolajev. Loprais byl v roce 2009 třetí a loni čtvrtý.

Česká tenistka Petra Cetkovská postoupila do semifinále turnaje v Palermu. Šestadvacetiletá hráčka porazila po více než tříhodinové bitvě třetí nasazenou Italku Saru Erraniovou 5:7, 6:3, 7:6. O finále se Cetkovská utká v sobotu s vítězkou dalšího čtvrtfinále mezi Španělkou Medinaovou a Rumunkou Beguovou. Klára Zakopalová naproti tomu uhrála ve čtvrtfinále jen dvě hry. Slovince Poloně Hercogové podlehla nasazená čtyřka 1:6 a 1:6 a prohrála s ní i pátý vzájemný zápas.Český kouč Pavel Hapal už není trenérem fotbalistů Žiliny. U slovenského týmu skončil po čtvrteční prohře 0:3 v Reykjavíku v prvním utkání 2. předkola Evropské ligy. Mužstvo převzal šéftréner mládeže Ľuboš Nosický. Hapal trénoval Žilinu dva roky. Loni získal bývalý český reprezentant s týmem ligový titul a následně přes pražskou Spartu vybojoval historický postup do základní skupiny Ligy mistrů.

Český tenista Tomáš Berdych si ve švédském Bastadu o titul nezahraje. V semifinále nestačil na domácí turnajovou jedničku a loňského finalistu Robina Söderlinga, prohrál s ním 1:6 a 0:6. Berdych po semifinálové porážce přišel o možnost hrát o první titul v sezoně. Česká jednička v Bastadu nezopakovala úspěšné vystoupení z let 2005 a 2008, kdy ve Švédsku hrála o titul. Naopak pátý hráč světa Söderling se na domácí půdě představí ve třetím finále za sebou. Loni v Bastadu prohrál s Almagrem a o rok dříve získal titul.

České pozemní hokejistky do 18 let obhájily na domácím mistrovství Evropy divize B bronzové medaile. V utkání o třetí místo v pražském Edenu porazily Itálii po samostatných nájezdech 2:1. Zápas skončil nerozhodně 1:1, když ve druhém poločase Monika Kubů smazala manko z první půle. Rozhodující nájezd proměnila Anna Vorlová.

České volejbalistky obsadily v Evropské lize čtvrté místo. V utkání o bronz v Istanbulu prohrály s Bulharskem 0:3 za 80 minut. Ve vyrovnané partii nezvládl český tým koncovky jednotlivých setů a v turnaji Final Four nezískal ani jednu sadu.

Technická závada překazila favorizovanému bikerovi Jaroslavu Kulhavému útok na čtvrtý titul mistra republiky v cross country. Vedoucí muž Světového poháru a úřadující vicemistr světa na domácím šampionátu poničil kolo a závod v Teplicích nedokončil. Pro první triumf v elitní kategorii si dojel Jan Škarnizl, mezi ženami triumfovala potřetí v kariéře Tereza Huříková. Pětadvacetiletý Škarnitzl porazil na okruhu v lázeňské části Teplic o 12 sekund Milana Spěšného, třetí skončil Filip Eberl. Za trojicí medailistů byla už téměř dvouminutová mezera. Huříková triumfovala suverénně s náskokem téměř čtyř minut před Pavlínou Šulcovou, když jezdila v čele od startu až do cíle.

Český Kůň roku 2010 Shamalgan neuspěl v Paříži v Prix Messidor. Pod vedením žokeje Loritze Mendizabala obsadil v 1600 metrů dlouhém dostihu o 80.000 eur šesté místo, od vítěze Vagabond Shoes ho ale dělila ve vyrovnaném doběhu pouze jedna koňská délka.

Vůbec poprvé se tuto sobotu v jezdeckém areálu u hotelu Krakonoš konaly westernové závody O pohár města Mariánské Lázně. Převážně dívky a ženy zde předvedly umění precizně zvládat svého koně, a to ve třech disciplinách. Westernový Rider Club vznikl v Mariánských Lázních teprve letos a závody byly jeho první akcí. Přihlásilo se do nich 12 jezdců a koní. Mezi nejlepší jezdkyně patřila například Karolína Seidlová s koněm Illusive Savanah zastupující ranč Avalanche.

Počasí

V neděli bude slunečno až polojasno, odpoledne a večer bude od západu přibývat oblačnost, postupně s přeháňkami a bouřkami. Teploty vystoupí na 25 až 29, na horách bude kolem 21 stupňů.