Zprávy

0:00
/
0:00

Václav Klaus nepřipojí podpis pod zákon o certifikátech u biopaliv

Prezident Václav Klaus v dopise pro předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou kritizoval novelu, která zavádí certifikáty pro pěstitele a prodejce biopaliv. Stejně jako v případě takzvané malé důchodové reformy své výhrady vyjádřil tím, že pod zákon nepřipojí svůj podpis. Zákon ale nevetoval, takže bude platit. Prezidentovo stanovisko k zákonu Hrad zveřejnil na stránkách www.klaus.cz. Novela počítá s tím, že prodejci pohonných hmot, distributoři biopaliv i pěstitelé se budou muset prokazovat certifikátem, že při výrobě a dopravě biosložky byla splněna kritéria udržitelnosti. Podle nich při použití prodávaného paliva musí vzniknout méně oxidu uhličitého než spalováním nafty a benzinu. Zavedení nového systému požaduje Evropská unie. Certifikáty budou vydávány s platností na jeden rok. Václav Klaus dlouhodobě kritizuje přimíchávání biosložky do pohonných hmot.

Gandalovič předal Obamovi v Bílém domě pověřovací listiny

Nový český velvyslanec ve Washingtonu Petr Gandalovič ve čtvrtek v Bílém domě předal pověřovací listiny americkému prezidentovi Baracku Obamovi. Velvyslanec tak oficiálně v americkém hlavním městě může zahájit činnost. S americkým prezidentem se sešel zhruba měsíc po svém příjezdu do Spojených států. Petr Gandalovič ČTK řekl, že setkání se šéfem Bílého domu, který má tradičně nabitý program, bylo přátelské, ale relativně rychlé. "V podstatě se dá říct, že pan prezident ocenil velmi dobré vztahy mezi našimi zeměmi a řekl, že si váží našeho spojenectví," uvedl velvyslanec. Dodal, že debaty o konkrétních tématech při předávání pověřovacích listin ani nebývají zvykem. Bývalý ministr zemědělství a místopředseda ODS v USA pobýval déle než měsíc v roli designovaného velvyslance. Krátce po svém příjezdu koncem května předal kopie pověřovacích listin náměstkovi ministryně zahraničí Hillary Clintonové Jamesi Steinbergovi.

Pavel Dobeš představil nové sídlo systému Galileo

Ministr dopravy Pavel Dobeš představil šéfům Evropského úřadu pro dohled nad globálním navigačním družicovým systémem Galileo (GSA) nové sídlo v bývalé budově České konsolidační agentury v pražských Holešovicích. Úředníci by se do něho měli přestěhovat do léta příštího roku, uvedl výkonný ředitel (GSA) Carlo des Dorides. O přesunutí sídla vesmírné agentury do Prahy bylo rozhodnuto v prosinci minulého roku. "Přesun podporovali i moji předchůdci a já udělám všechno proto, aby agentura v Česku prospívala," řekl ministr Dobeš. Termín přesunu podle něj zatím není možné uvést přesně, navíc je potřeba dohodnout rámcové rozpočty na tuto akci ze strany GSA. Pro určení konečné částky, kterou bude přesun stát, je nutné důkladně prozkoumat bezpečnostní podmínky, které si stanovila EU.

Ministr chce víc peněz pro fond dopravní infrastruktury

Česká dopravní infrastruktura je v současnosti podfinancovaná a je důležité, aby se množství financí pro příští rok výrazně zvýšilo. Uvedl to ministr dopravy Pavel Dobeš. Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) pro rok 2011 byl podle něj za poslední léta nejnižší. Snížil se zhruba o třetinu na 61,3 miliardy korun. Zvýšení rozpočtu fondu je podle Dobeše nezbytné pro vyšší konkurenceschopnost země a také kvůli tomu, aby bylo vůbec možné zahájit nové stavební práce. Jeho předchůdce ve funkci Radek Šmerda na konci června požadoval pro příští rok zvýšení rozpočtu fondu o deset miliard korun, podle ministra financí Miroslava Kalouska ale tyto peníze v rozpočtu nejsou. Ministerstvo dopravy bude rovněž potřebovat peníze na pokrytí závazků části výstavby, na kterou stát v minulých letech uzavřel smlouvy a pro niž není zajištěno financování. Celková výše těchto závazků podle ministerstva dopravy činí 29 miliard korun.

V květnu prudce vzrostla průmyslová výroba

Květnové tempo růstu průmyslové výroby překonalo veškerá očekávání, shodli se analytici oslovení ČTK. Nicméně řada ukazatelů podle nich naznačuje, že ve druhé polovině roku růst průmyslu zpomalí. Průmyslová výroba v ČR v květnu meziročně zrychlila růst na 15,2 procenta po dubnovém zvýšení o 4,7 procenta. Za tímto vynikajícím výsledkem stojí především automobilky následované firmami v elektrotechnickém průmyslu a strojírenství, upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. Drobný vliv na růstu výroby měl tentokrát i o jeden den vyšší počet pracovních dnů. Automobilky stále nalézají na zahraničních trzích nové příležitosti, a tak rozšiřují výrobu. Pozitivní zůstává i výhled na další měsíce díky rostoucím zahraničním zakázkám. A opět i v zakázkách hraje prim poptávka po automobilech, dodal Dufek.

Stavební výroba v Česku v květnu meziročně klesla o 4,9 procenta

Tuzemská stavební výroba se v květnu meziročně snížila o 4,9 procenta po dubnovém poklesu o šest procent. V květnu počet dokončených bytů meziročně klesl o 18,8 procenta, naopak počet zahájených bytů stoupl o 6,4 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Letošní květen měl ve srovnání s loňským o jeden pracovní den více. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla stavební produkce v květnu meziročně o šest procent. Po očištění od sezónních vlivů byla stavební produkce oproti dubnu vyšší o 1,2 procenta. Produkce v pozemním stavitelství klesla o 2,5 procenta a produkce inženýrského stavitelství se snížila o 9,5 procenta. Podle analytičky společnosti Next Finance Markéty Sichtařové tuzemské stavebnictví stále není na cestě z krize. "Nezaměstnanost je stále na relativně vysoké úrovni a snižuje se velice pomalu. To vyvolává i větší strach lidí zadlužit se a vzít si hypotéku na koupi nového bytu, i když jsou aktuální hypoteční úrokové sazby na velice nízké úrovni," uvedla Šichtařová.

Ministerstvo kvůli čerpání dotací z EU prověřuje desítky škol

Ministerstvo školství prověřuje čerpání evropských dotací na desítkách základních škol. Úředníci mají podezření, že některé školy porušily zákon o zadávání veřejných zakázek. Nechaly si totiž administrativu a podmínky pro nákup hardwaru a softwaru zpracovat od počítačových firem, které se potom do těchto řízení samy přihlásily. ČTK to řekl Hynek Jordán z ministerstva školství s tím, že výsledky šetření budou mít do konce července. Na některé firmy by pak zřejmě podali trestní oznámení. Hrozí také, že by některé školy musely dotace vrátit. Všechny mimopražské základní školy mohou od loňského roku čerpat z EU celkem 4,5 miliardy korun na zkvalitnění vzdělání, třeba asistenty pedagoga nebo nákup pomůcek. Dotace mohou čerpat zjednodušeným systémem prostřednictvím takzvaných šablon, největší zájem byl právě o nákup počítačů. Na to hned zareagovalo množství firem, některé nabízely zpracování veškeré dokumentace a pomoc s přípravou projektu. Podle Hynka Jordána je ale problém v tom, že více než desítka škol si prokazatelně nechala zpracovat podmínky výběrového řízení od firmy, která se potom do tohoto řízení přihlásila. Školy se tak samy připravily o možnost vybrat si nejvýhodnější nabídku, protože podmínky zakázky byly šité na míru právě dané firmě.

Policie podezírá lékaře z Hodonínska z podvodů s léky

Kriminalisté prověřují podezření, podle něhož několik lékařů z Hodonínska vystavovalo falešné recepty s cílem se obohatit. Tímto způsobem vznikla nemocnici v Kyjově škoda, která se nyní odhaduje na více než 100.000 korun. Kauzu patrně odhalili pozorní pacienti. Informovali se o tom, jaká léčiva jsou na jejich jména vykazována a vydávána. Zjistili tak nesrovnalosti v dokumentacích. Bez jejich vědomí na ně byly údajně předepisovány léky, a to ke škodě nemocnice v Kyjově. Pochybnosti, zda nemocniční personál využívá léky hospodárně, zazněly nedávno od ředitelova náměstka Jindřicha Plevy. Uvedl, že nemocnice v prvním kvartálu roku 2010 utratila za léky a zdravotnický materiál 17 milionů korun. Letos za stejnou část roku to bylo 21 milionů korun. Za rozdílem čtyř milionů jsou podle Plevy nejspíš nekázeň lidí, nedostatečná kontrola a chybějící limity.

Sdružení chce dosáhnout vyčištění Synthesie

Anonymní skupina rozeslala hejtmanovi Pardubického kraje, primátorce Pardubic a pardubickým médiím otevřený dopis s přiloženými mrtvými rybami, v němž upozorňuje na riziko starých ekologických zátěží v areálu pardubické chemičky Synthesia. Zásilka byla označena nápisem Pozor jed! Neformální skupina, která se podepsala jako "obyvatelé Pardubic", chce tímto způsobem dosáhnout urychlení dlouho odkládané sanace areálu. "Máme reálnou obavu, že dříve než k odstranění nebezpečných látek dojde k ekologické katastrofě obřích rozměrů. A tomu nechceme přihlížet. Žijeme v Pardubicích, vychováváme tady své děti a takové riziko považujeme za absolutně nepřípustné," stojí v dopise. Skupina uvádí, že ji tvoří přátelé různých profesí, z nichž někteří se zajímají o ekologii. Tvrdí, že nikdo z členů nechce být medializován a že cílem není vlastní zviditelnění, ale problém ekologických zátěží v Synthesii.

Celníci zabavili v Brně padělky za 11 miliony korun

Brněnští celníci zabavili v uplynulých dnech při třech kontrolách v tržnici v Olomoucké ulici padělky zboží za 11 milionů korun. Zajistili přes 3000 kusů textilu a tisíc kusů obuvi. Vietnamští trhovci se tentokrát snažili vystavené padělky zboží maskovat tak, aby nebylo na první pohled zřejmé, že jde o levné kopie. Loga a nápisy na zboží byla v mnoha případech buď zcela nebo částečně schována pod nejrůznějšími krycími vrstvami. Na první pohled tedy vznikal dojem, že stánky nabízejí sice levné zboží, ale nikoli padělky známých textilních výrobků a obuvi. Jenže stačilo jen oddělat tyto krytky v podobě nejrůznějších přelepek a padělky byly odhaleny. O osudu zboží a postihu prodejců bude rozhodnuto ve správní řízení.

Do babyboxu v Liberci někdo odložil novorozeně

V babyboxu v liberecké nemocnici zdravotníci v pátek časně ráno našli novorozeného chlapce. Dítě je zdravé, váží 3650 gramů a měří 50 centimetrů. Dostal jméno Ondřej Pátek. Jde o druhé dítě odložené v babyboxu v Liberci. Schránky pro doložené děti už v ČR zachránily 53 novorozenců, informoval ČTK zakladatel babyboxů Ludvík Hess. "Maminka nechala v babyboxu i dopis, ve kterém si přeje, aby se dítě dostalo do adoptivní péče, kde mu prý bude lépe," řekl mluvčí nemocnice Lukáš Gibiec. Podle dopisu se dítě narodilo ve čtvrtek. Liberecký babybox byl otevřen v červnu 2008 jako desátá schránka v České republice. V říjnu roku 2009 v něm zdravotníci našli holčičku, která dostala jméno Andrea. Odkládání dětí do babyboxů není v Česku trestné, proti babyboxům se ale nyní staví OSN. Vidí v nich porušování práv dítěte.

Houslista Josef Suk bude pochován na vyšehradském hřbitově

Houslový virtuos Josef Suk, který zemřel v noci na čtvrtek ve věku 81 let, bude 15. července pochován v rodinné hrobce na vyšehradském hřbitově. O den dříve se veřejnost s jedním z nejvýznamnějších českých hudebníků může od 11:00 rozloučit v Dvořákově síni pražského Rudolfina. Uvedl to dramaturg Pražského jara Antonín Matzner. Rozloučení s veřejností organizuje Pražské jaro a Česká filharmonie. O hudební doprovod se postarají varhaník Aleš Bárta, Haroldovo kvarteto a pěvec Ivan Kusnjer.

Zemřela televizní hlasatelka Milena Vostřáková

Po krátké těžké nemoci zemřela ve čtvrtek v Praze ve věku 77 let známá televizní hlasatelka a pozdější moderátorka Milena Vostřáková. Do Československé televize Vostřáková nastoupila v roce 1957 a zmizela z ní o dvanáct let později po jediné větě, související s okupací Československa v srpnu 1968. Po vítězném hokejovém zápase československých hokejistů s mužstvem Sovětského svazu na mistrovství světa v březnu 1969 totiž divákům oznámila, že normálně pije čaj, ale teď si připije vínem, protože jde o vítězství nejen sportovní, ale i morální. Údajně tak vyzvala diváky k oslavám a vyvolala protisovětské vášně. Následoval totální zákaz vystupovat nejen v televizi, ale i kdekoliv jinde. Návrat Mileny Vostřákové na obrazovku v roce 1990 byl velkou slávou. Po několika letech se ale práce v televizi vzdala definitivně.

Projekce Světáků na MMF se zúčastnily Jirásková, Bohdalová i Janžurová

Herecké legendy českého filmu i divadla - Jiřina Jirásková, Jiřina Bohdalová a Iva Janžurová - se v pátek odpoledne zúčastnily na karlovarském festivalu projekce úspěšné komedie z roku 1969 Světáci. Projekce Světáků byla spolu s multimediálním představením další Podskalského komedie Trhák z roku 1980 náhradou za udělování Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos některé z českých osobností. Vzhledem k tomu, že letos se sešlo několik významných výročí české kinematografie, rozhodli se pořadatelé toto ocenění nahradit jakousi netradiční poctou. Uvedl to prezident MFF v Karlových Varech Jiří Bartoška. Příběh tří venkovských fasádníků, kteří zatoužili poznat noční Prahu, vidělo v československých kinech 2,8 milionu diváků. Další miliony film zhlédly při reprízách v televizi. Trojici světáků Brodský - Sovák - Libíček doplňuje trojice lehkých slečen Bohdalová - Jirásková - Janžurová, z nichž se stará kuplířka Jiřina Šejbalová snaží udělat "dámy". Sledovanost měl tento snímek pokaždé spolehlivou, na internetových filmových serverech se jejich hodnocení blíží k 90 procentům.

Národní muzeum chce po rekonstrukci patřit k nejlepším na světě

Národní muzeum (NM) v Praze, jehož historickou budovu čeká pětiletá rekonstrukce, se chce po nezbytných opravách stát jedním z nejvýznamnějších světových muzeí. "Je to takový náš sen, abychom se po rekonstrukci dostali mezi dvacet nejlepších muzeí na světě. Jak unikátní polohou, tak sbírkami na to máme a záleží jenom na nás, zda to dokážeme," řekl ČTK generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Historická budova si i po rekonstrukci zachová svou původní tvář. Budou však zastřešeny oba rozlehlé dvory, čímž vzniknou nové prostory pro návštěvníky a vystavení velkorozměrných exponátů. Kopuli NM zpřístupní veřejnosti, zmizí kanceláře a depozitáře, aby budova v maximální míře sloužila návštěvnickému provozu.Národní muzeum díky tomu zdvojnásobí své výstavní prostory na 11.300 metrů čtverečních v obou budovách. V rámci rekonstrukce bude historická budovy propojena s vedlejší budovou bývalého Federálního shromáždění.

Na sochařském sympoziu v Hořicích poprvé netvoří žádný Čech

Na 26. ročníku mezinárodního sochařského sympozia v Hořicích na Jičínsku budou tvořit čtyři sochaři. Přijeli z Koreje, Rumunska, Thajska a Turecka. Poprvé tak sympozium, které svou tradicí patří k nejstarším na světě, bude bez českého sochaře. Na sympozium, jehož počátky sahají do roku 1966, se přihlásilo asi 120 výtvarníků z celého světa. Z nich odborná porota vybrala čtyři umělce. Z Česka se podle organizátora sympozia Martina Samohrda přihlásili jen dva umělci, kteří ale porotu svými kvalitami nepřesvědčili. Se sochami by tvůrci měli být hotoví do konce července. Sochaři nejsou ve své tvorbě na sympoziích tematicky nijak omezováni. Na hradeckém nábřeží sochy z každého sympozia zůstávají jeden rok a pak se vracejí do Hořic, kde jsou natrvalo usazeny v přírodním sochařském parku u cesty k lomu U svatého Josefa. V tomto parku a v přírodní galerii na blízkém vrchu Gothard je již ze všech dosavadních 25 sympozií ojedinělá kolekce více než 120 plastik.

Ze sportu:

Prezident republiky Václav Klaus se stal prezidentem nejstaršího českého tenisového klubu. Do čela štvanického I. Českého Lawn-Tennisového Klubu Praha, založeného v roce 1893, byl Klaus zvolen jednomyslně ve čtvrtek. "Funkce je dobrovolná, neplacená, čestná a povinnosti jsou prezidentské. To znamená, že musí svolávat schůze výboru klubu, účastnit se jich, vést je a být v kontaktu s členy klubu," řekl ČTK manažer I. ČLTK Vladislav Šavrda. Ke zvolení Klause za prezidenta klubu předcházelo 18 let jeho čestného členství v klubu, které bylo tehdejšímu předsedovi vlády uděleno v roce 1993 při příležitosti oslav 100. výročí založení klubu. Václav Klaus se účastní akcí klubu a pravidelně na Štvanici i hraje.

Skifařka Miroslava Knapková a dvojskif sester Jitky a Lenky Antošových postoupily z úvodních rozjížděk přímo do semifinále třetího závodu Světového poháru v Lucernu. Knapková i sestry Antošovy své jízdy vyhrály, stejně jako skifař Ondřej Synek. Úřadující světový šampion však musí o postupu mezi dvanáct nejlepších bojovat ve čtvrtfinále, neboť v jeho kategorii se sešlo 27 závodníků.

Jachtařka Veronika Fenclová útočila na mistrovství Evropy v olympijské třídě Laser Radial na medaili, ale nakonec skončila čtvrtá. Závod za mírného větru v Helsinkách vyhrála její tréninková partnerka Evi van Ackerová z Belgie. Další Češka Markéta Audyová obsadila 23. místo. Nejlepší českou jachtařku čeká v srpnu předolympijská regata v anglickém Weymouthu, kde se za rok budou rozdávat medaile na hrách v Londýně, a pak už čekání na mistrovství světa. V australském Perthu se pojede až v prosinci a půjde především o hlavní olympijskou kvalifikaci.

Bývalý reprezentant a bronzový medailista z mistrovství Evropy 2004 René Bolf se rozhodl po sporech s Baníkem Ostrava ukončit fotbalovou kariéru. Donedávna ještě kapitán a dlouholetý obránce ostravského celku se po sezoně nedohodl v Baníku na nové smlouvě, klub mu dluží několik milionů a údajně mu komplikuje odchod do druholigové Karviné. O jeho rozhodnutí informuje deník Sport. Vedení Baníku se proti tvrzení, že by Bolfovi znemožnilo pokračovat v kariéře, ohradilo.

Bývalý německý reprezentant a syn Vladimíra Martince Tomáš skončil v 35 letech s hokejem. Rodák z Pardubic, který odešel do Německa před třinácti lety, prožil poslední hokejovou sezonu ve druholigovém Heilbronnu. O konci jeho kariéry informuje deník Mannheimer Morgen, neboť právě v Mannheimu strávil Tomáš Martinec šest let a v roce 2007 s ním slavil mistrovský titul i pohár. Podle stejného zdroje bude trénovat mládež.

Podruhé si akrobatičtí skokani na lyžích rozdají medaile v rámci letního mistrovství Evropy. O cenné kovy budou v sobotu bojovat na můstcích s dopadem na vodní hladinu v Acrobat Parku ve Štítech, který patří olympijskému vítězi ze Salt Lake City 2002 Aleši Valentovi, který závody zároveň pořádá. "Idea letního mistrovství Evropy přišla od Švýcarů, kteří pořádali první šampionát předloni. Obecně je nyní zvýšený zájem o letního tour po vzoru skokanů na lyžích," řekl Aleš Valenta ČTK před závodem nazvaným Freestyle Czech Open.

Deset českých posádek by se mělo představit na Rallye Hedvábné stezky, která odstartuje v neděli v Moskvě. Dálková soutěž, která v minulých letech začínala v Petrohradu, bude mít stejně jako loni cíl v olympijském Soči. V závodě, který je hlavní zkouškou před lednovou dakarskou rallye, pomýšlejí české týmy na úspěch tradičně zejména v kategorii kamionů. Na start se postaví posádky Aleše Lopraise, Martina Macíka a Marka Spáčila, tedy přední čeští "dakaristé".

Loňský vítěz klusáckého derby Zazazoo vyhrál pod vedením svého trenéra Jaromíra Kotáska hlavní dostih čtvrtečního mítinku v pražské Chuchli a poprvé porazil nejlepší tuzemské starší klusáky v prestižním dostihu celoroční soutěže Zlatý okruh. Na start 50.000 korun dotované Velké ceny Niosport Agency se postavilo osm kvalitních klusáků.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Oblačno, místy přeháňky a bouřky. Teploty 16 až 20 stupňů Celsia. Moravu dnes zasáhnou silné bouřky s kroupami. Meteorologové varují i před vichrem a přívalovými dešti, za hodinu může spadnout až 30 milimetrů srážek. Občasné přeháňky a bouřky se budou objevovat až do příštího týdne.