Zprávy

0:00
/
0:00

VV ve vládě pokračují, lídři podepsali dodatek koaliční smlouvy

Vládní spolupráce ODS, TOP 09 a VV bude pokračovat. Lídři stran podepsali dodatek koaliční smlouvy, kterým VV podmínily setrvání ve vládě. ČTK o tom informovali účastníci schůzky. Do vlády zamíří místopředsedkyně VV Karolína Peake. O novém ministru dopravy zatím není definitivně rozhodnuto. S kandidátem VV Pavlem Dobešem by měl ještě jednat premiér Petr Nečas.

Šmerda odchází z ministerstva dopravy, jeho demisi přijal Klaus

Ministr dopravy Radek Šmerda se dnes po dohodě s premiérem Petrem Nečasem (ODS) rozhodl k 1. červenci rezignovat na funkci. Jen krátce poté, co svůj úmysl oznámil, přijal jeho demisi prezident Václav Klaus. VV chtějí, aby funkci zastával člen jejich strany. Výměna Šmerdy a také nástup první místopředsedkyně VV Karolíny Peake do funkce vicepremiérky a šéfky legislativní rady vlády jsou spolu s podpisem dodatku ke koaliční smlouvě podmínkou VV pro jejich další pokračování v koaliční vládě. Šmerdu by podle informací ČTK mohl v čele úřadu nahradit devětadvacetiletý pražský tajemník VV Pavel Dobeš. "Svoji práci dělal dobře a jeho odchodu je škoda," uvedl v prohlášení premiér Nečas. Se Šmerdou se prý dohodli, že je nezbytné, aby ministr dopravy, který se bude muset příští rok řídit státním rozpočtem, byl u jeho přípravy včetně své resortní kapitoly od začátku. "O osobě nového ministra dopravy povedu jednání s představiteli strany Věci veřejné," doplnil Nečas. Klaus ČTK řekl, že od premiéra zatím dostal jen demisi Šmerdy, žádné další návrhy na změny ve vládě mu premiér spolu s ní nepřinesl. "Kdo by ho měl nahradit, já nevím," řekl prezident ČTK na recepci ke dni americké nezávislosti.

Klaus a Schwarzenberg si vyměnili názory na koncepci diplomacie

Prezident Václav Klaus a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) si dnes na Hradě vyjasňovali názory na návrh nové koncepce zahraniční politiky, k níž má prezident výhrady. Klausovy námitky se týkají zejména Evropské unie. Schwarzenberg po schůzce před novináři připomněl, že mu Klaus před časem napsal ke koncepci kritický dopis. Ministr s ním dnes asi hodinu o těchto sporných otázkách debatoval a vysvětloval mu svoje postoje, dále také hovořil o své středeční návštěvě Libye a také o českém přebírání rotujícího předsednictví ve visegrádské čtyřce. Na dotazy, o čem konkrétně ohledně koncepce s prezidentem hovořili, Schwarzenberg detailněji neodpověděl. "Na to bych potřeboval dvacet minut, abych vám to vysvětlil, a zeptejte se pana prezidenta," prohlásil ministr. Podle Lidových novin si prezident stěžoval na to, že je dokument psán v úřednickém duchu, nikoliv politickém a dá se z něho těžko vyčíst, jak konkrétně se budou vládní politici v Bruselu chovat. Vadí mu také úplné ignorování posledního vývoje v eurozóně kolem Řecka. Koncepcí, která má dát přesnější rámec práci české diplomacie, se už zabývala vláda. Dokument ale ministrovi jako jeho předkladateli vrátila k úpravám, bylo to hlavně na popud premiéra Petra Nečase a ministra obrany Alexandra Vondry (oba ODS). Vondrovi v dokumentu například chyběla aktuální krize eurozóny a její dopad na Česko a také zmínka o nutnosti vyvázání z Evropské listiny základních práv a svobod, která je součástí lisabonské smlouvy o fungování EU. Výjimku si vyžádal Klaus, který jí podmínil svůj podpis pod lisabonskou smlouvu.

Vláda přijala novelu zákoníku práce

Vláda přijala novelu zákoníku práce, která zvyšuje maximální rozsah práce na dohodu a mění odstupné při propuštění, zaměstnávání na dobu určitou či zkušební dobu. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Návrh zvyšuje časový limit na dohodu o provedení práce z nynějších 150 hodin za rok na 300 hodin ročně. Novela zároveň nastavuje strop měsíčního příjmu na základě dohody o provedení práce na 10.000 Kč. Z příjmů do této částky se nebude platit zdravotní a sociální pojištění. Zákon nově umožňuje prodloužení zkušební doby u vedoucích a klíčových zaměstnanců na šest měsíců místo tří měsíců pro ostatní zaměstnance. Podle serveru Aktuálně.cz novela počítá i s tím, že odměnu za práci přesčas bude možné zahrnout do mzdy a zaměstnanec za ni nemusí dostat speciální 25procentní příplatek nebo náhradní volno. Povinný už nebude ani nejméně desetiprocentní příplatek za noční nebo víkendovou práci. Firma se bude moci se zaměstnancem dohodnout na nižší sazbě, tedy prakticky i na zrušení příplatku. K navrhovaným úpravám měly výhrady mnohé instituce, úřady i odbory. Odboráři se obávají, že změny mohou zhoršit postavení zaměstnanců, zvláště v krizovém období. Uvedené změny se mají týkat jen podnikatelské sféry, tedy lidí odměňovaných formou mzdy. U nepodnikatelské sféry, tedy u platů, zůstanou dosavadní pravidla - tedy v zásadě 25procentní příplatek za přesčasy i víkendy a 20procentní za noční práci, napsal server. Při svém nástupu si vláda předsevzala, že navrhne takové úpravy, které by vedly k větší pružnosti pracovního trhu a motivovaly firmy k vytváření míst. Právě z tohoto předsevzetí návrh vychází, řekl Drábek.

Odbory chystají na 12. července happening a pochod proti reformám

Odbory chystají na 12. července happening proti reformám před ministerstvem zdravotnictví. Kritizují hlavně zdravotnické reformní zákony, které by měla právě v ten den začít projednávat sněmovna. Akci má doplnit protestní pochod Prahou. Odboráři chtějí jít po stejné trase jako při nedávné stávce. Dorazit hodlají k dolní komoře. Předáci to dnes řekli novinářům. Happening na Palackého náměstí v Praze před ministerstvem organizují zdravotnické odbory. Podporují je obě odborové centrály - Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) a Asociace samostatných odborů (ASO). Zapojit se hodlá i svaz pacientů či rada postižených. Podle šéfky zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové by akce měla humornou formou upozornit na dopady chystaných zdravotnických zákonů, a to třeba na zavedení standardu a nadstandardu či na ceny. "Akce začne pět minut po dvanácté. Je to totiž už pět minut po dvanácté," uvedla Žitníková. Narážela tak na to, že první část reformy už schválila sněmovna a další tři normy odhlasovala vláda tento týden. Na happening má podle předáka ASO Bohumíra Dufka navázat pochod Prahou s názvem "Ulov si svého politika". Dufek to zdůvodnil tím, že když se odboráři snažili zákonodárce najít v jejich kancelářích, nebyli tam. Průvod by měl stejně jako při nedávné stávce vyrazit z Palackého náměstí přes Rašínovo nábřeží a Jiráskův most na Malou Stranu ke sněmovně. Chystané akce podporují i dopravní odbory, které 16. června proti reformám pořádaly celodenní stávku. Podle šéfa Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka se to tentokrát provozu ale nijak nedotkne. "Doprava bude fungovat tak, aby se na ten happening mohli lidé z celé ČR dostat," řekl předák.

KSČM: Zdravotní reforma změní právo na bezplatnou zdravotní péči

Komunisté budou klást veškerý zákonný odpor tomu, aby byl narušen systém bezplatné zdravotní péče v podobě garantované ústavou. Na tiskové konferenci to dnes řekl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Podle něho k narušení systému dojde ve chvíli, kdy bude schválena vládní zdravotnická reforma. Ve středu ji odsouhlasil kabinet, dnes příslušné zákony dorazily do Poslanecké sněmovny. Plénum by je mělo projednat pravděpodobně 12. července. "Poslanci dostali do rukou tisíce stránek reforem, které musí pročíst a 12. července, za necelé dva týdny, se k nim vyjádřit. Na nich leží zodpovědnost za to, že se z pacienta stává klient, že z péče se stává služba a jako klient si službu objednávám a také platím," uvedl Kováčik. Doplnil, že schválením zákonů končí z ústavy vyplývající tvrzení, že zdravotní péče je v České republice poskytována bezplatně na základě veřejného zdravotního pojištění. "KSČM zásadně protestuje proti tomu, aby tyto zákony byly 12. července projednány," dodal šéf klubu.

Pospíšil: Soudci pochybili při udělování souhlasu s odposlechy

Osm soudců děčínského okresního soudu podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) pochybilo při udělování povolení sledovat hovory vlivných lidí. Dostatečně neodůvodnili, proč žádosti o výpisy z telefonních čísel vyhověli. Úřad na ně podá kárné žaloby, s největší pravděpodobností na všech osm, řekl dnes novinářům Pospíšil. Předseda děčínského soudu Miroslav Kureš ČTK řekl, že podat kárné žaloby je v kompetenci ministra. Domnívá se, že děčínští soudci postupovali správně, a proti kárné žalobě se proto budou bránit. Ministerstvo prověřovalo povolování sledování hovorů kvůli nedávnému případu varnsdorfského policisty Mariana Hudce. Deník Mladá fronta Dnes (MfD) uvedl, že kriminalista sledoval například výpisy telefonních hovorů šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského a nejbližších spolupracovníků prezidenta Václava Klause, a to kancléře Jiřího Weigla a tajemníka Ladislava Jakla. Zjistila to inspekce ministra vnitra při hloubkové prověrce, podle vyšetřovací verze policista pracoval na zakázku. Výpisy hovorů od operátora může policista získat jen s povolením soudu. Hudec je získal tak, že čísla vlivných lidí označil jako podezřelá. Nechal si jejich sledování od soudců schválit v rámci vyšetřování obchodu s lidmi, za kterým stojí kamerunští a nigerijští podvodníci.

ČSSD chce zavést nový trestný čin nedovoleného sledování lidí

Opoziční ČSSD navrhla vložit do trestního zákoníku nový zločin nedovoleného sledování lidí s pořizováním záznamu. Reagovala tím na kauzu sledování některých pražských politiků bezpečnostní agenturou ABL, kterou dříve vlastnil poslanec Věcí veřejných Vít Bárta. Pachateli by hrozil až rok vězení nebo zákaz činnosti, v závažných případech až tříletý trest, řekl dnes novinářům stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc. Předloha by podle něho měla postihnout situace, kdy někdo neoprávněně a v rozporu s veřejným zájmem získává o jiné osobě poznatky za využití zařízení pro pořizování zvukového nebo obrazového záznamu. Trestné by bylo i nelegální umísťování takzvaných štěnic. Až tři roky by podle předlohy hrozily pachatelům nedovoleného sledování mimo jiné v případech, pokud by byli členy organizované skupiny, byli by za tento čin souzeni opakovaně, nebo by sledovali lidi mladší 18 let. Do této skupiny by patřilo například i sledování svědka, znalce a tlumočníka.

Vondra ocenil vojáky, mezi nimi i padlého v Afghánistánu

Ministr obrany Alexandr Vondra dnes u příležitosti Dne ozbrojených sil ocenil přes tři desítky vojáků. Medaili in memoriam obdržel i Robert Vyroubal, který nedávno padl v Afghánistánu poté, co jeho vozidlo najelo na minu. Podle Vondry je ocenění možnost poklonit se těm, kteří nasadili nebo obětovali to nejvyšší. Vyznamenat padlé vojáky, mezi něž patří i Vyroubal, je morální povinnost, uvedl Vondra. Vyroubal plnil své povinnosti bezvadně jak v Afghánistánu, tak v předchozích zahraničních misích, dodal náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Jedenatřicetiletý Vyroubal zahynul 31. května v afghánské provincii Vardak, když jeho obrněné vozidlo najelo na improvizované výbušné zařízení. Vondra ho posmrtně povýšil do hodnosti poručíka. Předání medailí příslušníkům armády je podle Picka výrazem úcty k jejich práci. "Byli oceněni vojáci, kteří poctivě pracovali v zahraničních operacích. Ale i ti, kteří odcházejí do důchodu nebo do zálohy," dodal náčelník štábu.

Obchodní aktivity ČR v zahraničí upravila nová dohoda mezi resorty

Ministerstvo zahraničí a ministerstvo průmyslu uzavřela novou dohodu, která by měla určit jejich jednotlivé úkoly při podpoře českých firem, které obchodují se zahraničím. Dohodu o garantované úrovni služeb v oblasti prosazování zájmů českých firem podepsali ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Smlouva garantuje společný standard služeb pro tuzemské firmy poskytované zahraničními zastupitelskými úřady ČR a odstraňuje nejasnosti v kompetencích. Diplomacie by měla mít na starosti hlavně jednání o obchodních záležitostech s vládami. Resort průmyslu se pak má zaměřit hlavně na podporu obchodu přímo mezi firmami. Kritici z opozice diplomacii vyčítají, že neprosazuje dostatečně české ekonomické zájmy. Kvůli škrtům ministerstvo také zrušilo některá místa v obchodních úsecích na českých zastupitelských úřadech.

Stát má zaplatit Jourové kvůli jejímu stíhání přes 3,6 milionu

Ministerstvo spravedlnosti má zaplatit někdejší náměstkyni ministra pro místní rozvoj Věře Jourové v souvislosti s jejím stíháním v takzvané kauze Budišov více než 3,6 milionu korun. Rozhodl o tom dnes Obvodní soud pro Prahu 2. Jde o náhradu ušlé mzdy a doplacení části výdajů na obhajobu. Úřad se má ženě také omluvit - soukromě i prostřednictvím některých médií. Požadavku na zaplacení pětimilionového finančního zadostiučinění za nemajetkovou újmu soud nevyhověl s tím, že byl promlčen. Jourová byla v říjnu 2006 obviněna, že přijala od tehdejšího starosty Budišova Ladislava Péti dvoumilionový úplatek za to, že prosadí přiznání dotace z evropských fondů na opravu budišovského zámku. Strávila asi měsíc ve vazbě. Její stíhání bylo v létě 2008 zastaveno. Dnešní rozhodnutí je nepravomocné a lze se proti němu odvolat. "V řízení bylo jednoznačně prokázáno, že žalobkyně byla nezákonně trestně stíhána na základě nezákonného rozhodnutí o zahájení trestního stíhání," uvedla dnes soudkyně Lucie Šternová. "Pro mě je absolutně nejdůležitější, že se mi bude muset stát omluvit za to, co mi udělal, protože mě nekonečně urazil. Myslím si, že tady šlo především o čest a o lidskou důstojnost a o úctu k člověku," řekla novinářům po vynesení verdiktu Jourová. "Samozřejmě mám radost i z toho, že soud uznal oprávněné nároky na úhradu ušlého zisku. Protože já jsem skutečně měla velmi tvrdě vybojované pracovní smlouvy na dva roky, a ty mi ze dne na den byly zrušeny kvůli trestnímu stíhání," uvedla.

Cupkův tým očekává další růst tržeb Sazky

Insolvenční správce loterijní společnosti Sazka Josef Cupka očekává další nárůst tržeb firmy, které na přelomu května a června klesly na historické minimum. Proto například na září chystá spuštěné nové verze rychlé hry Nové Keno. Počátkem října by měla Sazka začít prodávat losy s názvem Pat a Mat. Cupkův tým se snaží ušetřit, takže od července zruší čtyři ředitelské pozice. Jejich divize budou sloučeny a stanou se pouze odděleními v rámci jiných odborů společnosti. Cupkovi právníci také připravují změny na postech členů statutárních orgánů dceřiných společností Sazky a jejich vedení.

Zvýšení kapacity letiště přinese jen hluk, stěžuje si starosta

Zvýšení kapacity Letiště Praha přinese veřejnosti pouze hluk a z ekonomických výhod rozšíření letiště o novou vzletovou dráhu bude těžit jen Letiště Praha. Na středečním veřejném projednání dopadů výstavby paralelní vzletové dráhy na životní prostředí to řekl starosta městské části Lysolaje Petr Hlubuček. Současná kapacita vzletových drah ale podle letiště nestačí poptávce po leteckých službách a výstavba nové ranveje je nutná. "Výměna oken je naprosto nedostačující a nabídka letiště na poskytnutí klimatizací pobyt na zahradě nenahradí," řekl Hlubuček. Městská část Lysolaje je jedním z území, které budou po vybudování dráhy zatížené hlukem 60 decibelů, což je podle Hlubučka neúnosná míra. Podle zpracovatele dokumentace posudku EIA Tomáše Bajera ale hranice hlučnosti do 60 decibelů pro denní dobu splňuje platný hygienický limit. Letiště Praha podle náměstka ministra dopravy pro sekci letecké a železniční dopravy Ivo Vykydala obsluhuje zhruba 90 procent všech leteckých pohybů na území Česka a projekt výstavby letové dráhy je projekt zásadního významu, který bude ministerstvo nadále podporovat.

SŽDC: Nejvíce uvolněných šroubů je na jihomoravských tratích

Nejvíce uvolněných šroubů, které připevňují kolejnice k pražcům, je podle mimořádné kontroly na železničních tratích v regionu jižní Moravy. Největší problémy odborníci zjistili na trati z Brna do Přerova. Kvůli těmto závadám, jejichž odstranění přijde na více než 150 milionů korun, byla při vyšších teplotách vzduchu nařízena pomalá jízda vlaků na několika desítkách úseků celostátních i regionálních tratí. Novinářům to řekl pověřený ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Habarta. Mimořádnou prověrku železničních tratí, která byla zaměřena zejména na stav šroubů přidržujících koleje k pražcům, vedení SŽDC zahájilo poté, co na začátku května na Vyškovsku zřejmě kvůli uvolněným šroubům a jejich nedostatečné kontrole vykolejil nákladní vlak. Při mimořádné kontrole, do které se zapojilo více než 400 pracovníků, byly prověřeny všechny tuzemské železniční tratě. Speciální pozornost byla věnována přibližně 2700 kilometrům tuzemských železničních tratí, na kterých jsou použity šrouby.

Francouzská lobby luxusu přijala za člena sklárny Moser

Francouzský Colbertův výbor, lobbystické sdružení francouzských výrobců luxusního zboží, oznámil, že vůbec poprvé přijal za své členy nefrancouzské výrobce. Jsou to české sklárny Moser, maďarská porcelánka Herend a z Německa výrobce fotoaparátů Leica a výrobce hodinek a psacích potřeb MontBlanc. Výbor tak chce posílit svůj vliv u orgánů Evropské unie. Výrobci přepychového zboží ze zemí Evropské unie ovládají 68 procent a spolu se švýcarskými 75 procent světového trhu. Rozhodnutí bylo podle agentury AFP schváleno na středeční pařížské schůzce se třemi dalšími evropskými asociacemi sektoru - italskou Fondazione Altagama, britským Walpole a španělským Círculo del Lujo Fortuny. Objem trhu s luxusem se v letech 1995 až 2010 zvýšil ze 77 na 172 miliardy eur. Ve Francii se za tu dobu obrat 75 společností, jež sdružuje Colbertův výbor, zvýšil pětkrát a dosáhl 26 miliard eur.

Závěr pražského koncertu Ringa Starra zvedl diváky ze sedaček

Známou písní Beatles With A Little Help From My Friends, která v závěru přešla do Lennonovy protiválečné hymny Give Peace a Chance, vyvrcholil koncert Ringa Starra v pražském Kongresovém centru. Téměř vyprodaný sál byl v té době celý na nohou a lidé s rukama nad hlavou aplaudovali bývalému členu Beatles. Zpívající bubeník za doprovodu hvězdné kapely Ringo Starr and His All Starr Band nabídl skladby ze svých sólových alb, hity Beatles i známé písně svých současných spoluhráčů. Koncert zahájila čtyřicet let stará píseň It Don't Come Easy, první Starrův sólový singl po rozpadu Beatles. Přestože ovládá i jiné nástroje, Starr se představil jako bubeník a zpěvák. Velký prostor na koncertu dostali Starrovi spoluhráči. První se takto představil kytarista a zpěvák Rick Derringer s hitem Hang on Sloopy, s nímž v 60. letech uspěl v hitparádách i na úkor Beatles. Další člen All Starr Bandu, skladatel a baskytarista Richard Page, jenž skládal pro Madonnu, Céline Dionovou, Meat Loafa a další hvězdy, zazpíval balady Kyrie a Broken Wings z repertoáru kapely Mr. Mister. Sedmdesátiletý hudebník a příležitostný herec Starr v Evropě naposledy koncertoval před patnácti lety. Z repertoáru Beatles potěšil příznivce písněmi Honey Don't, I Wanna Be Your Man, Yellow Submarine či With A Little Help From My Friends. Při komunikaci s publikem uplatnil i svůj dobrácký humor a mnozí přítomní se usmívali nad jeho svérázným tancem.

Letní shakespearovské slavnosti uvedly poprvé Zkrocení zlé ženy

V prostorách Nejvyššího purkrabství Pražského hradu měla ve středu večer oficiální premiéru inscenace hry Zkrocení zlé ženy, kterou pro letošní ročník Letních shakespearovských slavností nastudoval režisér Daniel Špinar. Do hlavních rolí obsadil Tatianu Vilhelmovou a Romana Zacha. Komedii o hubaté Kateřině a jejím důmyslném krotiteli Petruchiovi napsal Shakespeare v rozmezí let 1589-1592. Podle Špinara jde o vtipnou studii na téma namlouvacích rituálů lidských samečků a samiček. "Je i o tom, jak může být osvobozující, když se žena nebojí být ženou a muž mužem. Tuto hru s mírně nekorektním názvem vnímám především jako hru o ženském zrození," dodal režisér. Přeje si, aby diváci prožili zábavný večer, v němž se budou mísit prvky klasické činohry s happeningem, trochou grotesky, civilu, povídáním s diváky a hudbou. Shakespearovské slavnosti potrvají do 4. září v Praze, Brně, Ostravě a na Slovensku. Na programu je osm her, agentura Schok plánuje 139 repríz.

Změny na Pražské konzervatoři odmítají pedagogové i studenti

Pedagogové a studenti Pražské konzervatoře jsou nespokojení s rozhodnutím ředitele Pavla Trojana, který bez udání důvodu odvolal 1. června vedoucí hudebně-dramatického oddělení Evu Voskovou Vaňkovou a na její místo jmenoval Evu Režnarovou z Divadla na Vinohradech. Trojan ČTK řekl, že na rozhodnutí trvá a nepovažuje je za něco neobvyklého. Krize tak zřejmě skončí u České školní inspekce. "Na klíčovou pozici vedoucího pedagoga, který koordinuje různorodé postupy ostatních hereckých pedagogů, je třeba výběrové řízení, kde uchazeči předloží odbornou koncepci," komentoval tento krok jeden z dlouholetých pedagogů, herec Národního divadla Jan Novotný, který na protest podal výpověď. Z tiskové zprávy, kterou má ČTK k dispozici, vyplývá, že spolu s ním ke konci školního roku odchází i další pedagogové - herci Národního divadla Jaromíra Mílová a Jana Janěková ml., umělecký šéf Divadla Na zábradlí David Czesany a herec Milan Kačmarčík. "Šlo o standardní mechanismus, kdy ředitel školy je plně kompetentní ze zákona jmenovat a odvolávat vedoucí jednotlivých oddělení, kterých je u nás osmnáct," řekl Trojan ČTK. S žáky se dvakrát setkal, vyslechl je a chápe jejich právo na vyjádření. Nicméně na svém stanovisku trvá. "Jsem přesvědčen, že konám správně v zájmu školy a jejího rozvoje. K rozhodnutí mám velmi dobré důvody; na druhé straně však ne takové, aby se probíraly v tisku," dodal Trojan.

Bývalý fotbalový šéf Hašek: Se Sazkou můj odchod vůbec nesouvisí

Odstupující předseda Fotbalové asociace České republiky Ivan Hašek prohlásil, že jeho odchod nesouvisí s pádem Aleše Hušáka v čele Sazky. Znovu zopakoval, že už před dvěma lety byl domluven s vedením dubajského klubu Al Ahlí na návratu na trenérský post. Tehdy prý ale o svém rozhodnutí nemohl mluvit, protože by nebyl zvolen a nemohl by v českém fotbale provést řadu změn. Hašek dnes naposledy před definitivním odchodem z čela svazu předstoupil před novináře, aby vysvětlil důvody, proč funkci opouští. "Před šesti lety jsem se pokoušel jít do čela neúspěšně, a protože se množil počet lidí, kteří mě podporovali i v dalších letech, cítil jsem odpovědnost do kandidatury jít znovu. Svého rozhodnutí nelituji, mohu se za svým působením ohlédnout se vztyčenou hlavou, řada věcí se nám podařila," popsal Hašek motiv, proč se stal funkcionářem s omezenou dobou působnosti.

Ze sportu

Tenistka Petra Kvitová si zahraje ve finále Wimbledonu. Osmá nasazená česká hráčka v semifinále porazila Bělorusku Viktorii Azarenkovou 6:1, 3:6 a 6:2 a v sobotu bude usilovat o svůj první grandslamový titul. Ten z českých tenistek na trávě v All England Clubu naposledy získala Jana Novotná v roce 1998.

České basketbalistky si na mistrovství Evropy zahrají o medaile. Ve čtvrtfinále porazily Chorvatsko jednoznačně 79:63 a v semifinále se utkají s Ruskem, kterému mohou vrátit porážku z osmifinálové skupiny. Postupem mezi čtyři nejlepší týmy turnaje si česká reprezentace zároveň zajistila účast v kvalifikaci o olympijské hry v Londýně 2012.

Čeští fotbaloví fanoušci nejspíš neuvidí v televizi zápasy mistrovství Evropy, které se uskuteční příští rok v Polsku a na Ukrajině. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny, podle nichž na požadovanou cenu za vysílací práva nechce žádná z českých televizních stanic přistoupit.

Počasí

V noci bude v Čechách polojasno až oblačno. Teploty klesnou na 12 až 8 stupňů. V pátek bude polojasno, během dne proměnlivá oblačnost a místy přeháňky. Nejvyšší teploty 16 až 20 stupňů.