Zprávy

0:00
/
0:00

Vláda svolala kvůli stávce jednání s odbory

Vláda začala podnikat kroky, aby zabránila čtvrteční odborářské stávce v dopravě nebo aby aspoň zmírnila její dopady. Premiér svolal na středu mimořádné jednání s odbory a zaměstnavateli o reformách a odborářském protestu proti nim. Jestli se zasedání uskuteční, není zatím jasné. Odbory dál chystají stávku i shromáždění, které by ji mělo podpořit. Stávka v dopravě by měla začít ve čtvrtek v 0:00 a trvat do půlnoci. Zastavit se mají vlaky v celé zemi. Omezit se má provoz městské dopravy v Praze a Brně, Ústí nad Labem, Olomouci a Havířově. Ve čtvrtek v Praze a okolí vyjede asi třetina autobusů. Ke stávce se nepřipojí soukromí dopravci, kteří vozí cestující v rámci pražské integrované dopravy. V dalších městech se zatím o podobě stávky jedná. Odbory také chystají v Praze "blokádu papalášů", zablokovat by mohly vládní budovy. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) pořádá shromáždění u ministerstva zdravotnictví. Předáci nevyloučili ani průvod metropolí, sami ho ale neorganizují. Odborářský protest se dotkne i škol. Mnohé z nich budou mít kratší výuku či ředitelské volno. Provoz omezují i školky. Stávka zasáhne také vysoké školy. Třeba Univerzita Karlova ruší některé přijímací zkoušky.

Armáda pomůže zajistit náhradní dopravu za stávkující železnici

Vláda chce na čtvrtek zajistit náhradní dopravu za vlaky zastavené kvůli stávce v obcích, které mají jen železniční spojení. Ministerstvo dopravy či dráhy by měly od soukromých dopravců najmout 200 autobusů. Posílit by je mohlo až 150 autobusů ministerstva obrany. Po jednání s ministrem dopravy to řekl premiér Petr Nečas (ODS). Ministr obrany Alexandr Vondra řekl, že armáda poskytne své autobusy všude tam, kde není možnost zajistit náhradní dopravu jiným způsobem. "Probíhá teď velmi konkrétní jednání mezi Českými drahami na jedné straně a mezi armádou," uvedl. Ve středu je pak zřejmě posvětí vláda. V případě, že návrh schválí, poskytne armáda nejen autobusy, ale i své řidiče, dodal Vondra. O najímání dopravců, kteří by nahradili stávkující, hovořil v úterý prezident Václav Klaus. Premiér ale uvedl, že na trhu je jen omezený počet dopravců a ten vláda využije v nejvíce postižených místech.

Symbolickou podporu stávky na Vysočině zvažují učitelé i strojaři

Na Vysočině se během čtvrteční stávky proti vládním reformám asi zastaví jen vlaky. Zástupci odborů v autobusové dopravě tento týden zopakovali, že se chystají nejvýš umístit letáky ve vozech MHD. O symbolickém připojení ke stávce teď uvažují také odboráři ve školství a ve strojírenské firmě Bosch Diesel, která je se zhruba 5000 pracovníky největší v kraji. Konečné rozhodnutí mezi školskými odboráři zatím nepadlo. Na Vysočině nebude během čtvrtka vypraveno přes 360 vlaků. Denně se jimi v průměru sveze asi 33.000 cestujících. Jak v pondělí řekla ředitelka krajského centra Českých drah Lenka Horáková, dráhy nebudou zajišťovat náhradní autobusy. Nádraží budou o stávce otevřená a budou tam poskytovány informace.

Premiér Nečas: Koalice připravuje změnu listinných akcií na majitele

Koalice připravuje změnu institutu listinných akcií na majitele tak, aby česká legislativa v této věci byla minimálně srovnatelná s Německem a Rakouskem. Na dnešním ekonomickém fóru věnovaném boji s korupcí to řekl premiér Petr Nečas (ODS). Koaliční Věci veřejné označují zrušení listinných akcií na majitele za klíčovou podmínku svého pokračování ve vládě. ODS se k tomu ale dosud nestavěla vstřícně. Petr Nečas řekl, že listinné akcie na majitele považuje za problém. "Chceme minimálně zavést takové právní prostředí, abychom byli srovnatelní v této oblasti se sousedním Německem a Rakouskem," uvedl. Koaliční pracovní skupina podle něj nyní připravuje novou právní úpravu. Věc chce vyřešit v rámci druhého čtení zákona o právnických osobách, který je součástí balíku legislativy související s novým občanským zákoníkem. Koaliční poslanci loni návrh ČSSD na zrušení listinných akcií na majitele odmítli s tím, že je neúčinný a mohl by z České republiky odvést investory. Protikorupční organizace dlouhodobě upozorňují na to, že Česko je jednou z mála zemí na světě, které umožňují držení akcií na majitele v listinné podobě. Vlastnictví firem je podle nich kvůli tomu neprůhledné.

Sněmovna podpořila možnost exekuce dávky na živobytí

Sněmovna bude dál projednávat předlohu, podle které by dávka na živobytí měla podléhat exekuci a dlužníci by také měli mít možnost podepsat na tuto dávku s úřady dohodu o srážkách. Opozici se nepodařilo o několik hlasů prosadit zamítnutí novely už v prvním čtení. Norma tak míří do výborů. Ačkoli novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi podaly poslankyně ODS Ivana Řápková a Lenka Kohoutová, kritika zněla i z vládních řad. Návrh na její zamítnutí podpořila i část poslanců Věcí veřejných a TOP 09 a Starostů. Cílem novely je podle autorek zvýšit vymahatelnost pokut a poplatků od lidí pobírajících dávky. Předkladatelky poukazují na praxi, kdy lidem vznikne nárok na dávku, ale nezaplacené pokuty uložené kvůli přestupkům a různé dlužné poplatky z ní neuhradí. Se zabavováním sociálních dávek přišla radnice v Chomutově v době, kdy byla Řápková primátorkou. Lidem, kteří dlužili na nájemném, exekutor po vyplacení dávek peníze zabavil. Proti postupu města se tehdy postavil ombudsman i někdejší vládní zmocněnec pro lidská práva a prošetřoval ho i ministr spravedlnosti kvůli podezření z porušení ústavy.

ČR se již odvolala proti Rakouskému verdiktu v kauze Diag Human

Česká republika již odeslala odvolání proti rozhodnutí vídeňského soudu, který uznal nárok společnosti Diag Human na více než desetimiliardové odškodnění ze strany ČR za zmařený obchod s krevní plazmou. Potvrdil to mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Firma zažalovala stát i v dalších zemích, podobně jako soud ve Vídni se již nepravomocně vyjádřil také pařížský soud. Vídeňský soud nyní vyzval obě strany k doplnění svých stanovisek. V rakouské metropoli byla Česku zabavena tři umělecká díla. Verdikt ohledně zabavených děl lze prý očekávat již tento týden. Stát prý předpokládá, že soud exekuci obrazů Emila Filly a Vincence Beneše a plastiky Otto Gutfreunda nakonec zamítne s odůvodněním, že jde o kulturní dědictví, na něž se vztahuje takzvaná jurisdikční imunita. Vrátí pak díla zpět ČR. Podle ministerstva zahraničí odporují verdikty zahraničních soudů obecně uznávaným zásadám mezinárodního práva v oblasti jurisdikčních imunit státu. Česká ambasáda podle médií požádala o "diplomatickou imunitu" Českého centra v Paříži. Po rozsudcích stáhla Národní galerie desítky uměleckých děl, která půjčila do zahraničí.

ČNB: Banky v ČR i při nepříznivém vývoji odolné vůči rizikům

Tuzemský bankovní sektor jako celek je podle výsledků zátěžových testů, které provedla Česká národní banka, odolný vůči případným rizikům. Jeho stabilita by neměla být ohrožena ani při výrazně nepříznivém ekonomickém vývoji. V takovém případě by ale některé instituce utrpěly ztráty, které by si mohly vyžádat kapitálové injekce od akcionářů. Vyplývá to ze Zprávy o finanční stabilitě, kterou dnes zveřejnila ČNB. Potenciální riziko představuje sektor družstevních záložen. V obdobné situaci jako banky jsou pojišťovny. Mají nejen vysoký výchozí kapitálový polštář, ale i schopnost generovat výnosy v průběhu nepříznivého scénáře. Sektor penzijních fondů ale podle zprávy disponuje omezeným kapitálovým polštářem a v případě turbulencí na finančních trzích by akcionáři museli dodat nový kapitál. Za potenciální riziko lze podle zprávy označit vývoj v sektoru družstevních záložen. Objem klientských vkladů se zde za poslední tři roky téměř ztrojnásobil, zároveň však tento segment proti bankovnímu sektoru vykazuje dvojnásobný podíl klientských úvěrů v selhání.

Stavební spořitelny zaznamenávají pokles zájmu o úvěry i smlouvy

Stavební spořitelny poskytly od ledna do konce května úvěry za necelých 18 miliard korun, což je v meziročním srovnání pokles o 29 procent. Meziročně klesl také zájem o nové smlouvy o stavebním spoření. Vyplývá to z dat všech pěti tuzemských stavebních spořitelen. Spořitelny uzavřely letos do konce května přes 355.000 nových smluv, meziročně o téměř 7000 méně. Počet nově uzavřených smluv vzrostl meziročně dvěma stavebním spořitelnám. Ostatním počet nových smluv meziročně klesl. Pokles cílové částky u nových smluv zaznamenaly všechny spořitelny. Celkově cílová částka činila za leden až květen necelých 90 miliard korun, zatímco loni to bylo přes 111 miliard korun. Cílová částka přitom vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit, nebo půjčit na bydlení. Její výši nelze překročit, ale je možné ji navýšit.

ÚS: Obce mohou vyhláškami regulovat videoloterijní terminály

Obce mohou vyhláškami regulovat videoloterijní terminály, což jsou centrálně řízené výherní automaty. Město Chrastava na Liberecku dnes obhájilo svou vyhlášku před Ústavním soudem. Dosud terminály povolovalo jen ministerstvo financí, což kritizovaly samosprávy, jež se snažily vymýtit hazard. Soud čte odůvodnění nálezu. Zatím tak není zřejmé, jak přesně budou nyní rozděleny kompetence mezi obce a ministerstvo. Dnes přezkoumávaná vyhláška rozšířila platnost starší obecní normy z klasických automatů také na videoloterijní terminály, a stanovila tak místa, kde lze terminály provozovat. Jde o tři restaurace. Chrastavské zastupitelstvo vyhlášku schválilo s odůvodněním, že interaktivní videoloterijní terminály splňují definici výherního hracího přístroje podle loterního zákona, a proto vymezení míst pro jejich provozování spadá do kompetence obce. Ministerstvo vnitra, které navrhlo zrušení vyhlášky, zastává názor, že terminál má jiné technické vlastnosti než normální automat. Proto se na něj prý vztahuje rozdílný povolovací režim.

Po studentech píší ministru Dobešovi kritické dopisy o maturitě i ředitelé

Po studentech napsali ministru školství Josefu Dobešovi (VV) kritické dopisy o maturitách i dva ředitelé gymnázií. Stěžují si v nich na byrokracii, utajování testů a špatné informace. Dopisy ČTK zaslal spolek Eduin, který má k maturitě také výhrady. Ministr v pondělí oznámil, že na nátlak veřejnosti testy oficiálně zveřejní začátkem července. Na dřívější kritiku maturantů, pod jejichž dopis se zatím podepsalo přes 11.000 lidí, reagoval s tím, že nové zkoušky dospělosti fungují dobře a stížnosti jsou uměle vyvolané. "Žádný jednotný test neudělá elitu ze všech. Udělá ale snadno z elity průměr," napsal ministrovi ředitel píseckého Gymnázia Petr Pícha. Kromě nesmírné administrativní zátěže pro školy a promrhaných peněz upozornil také na to, že když studenti dostanou maturitní vysvědčení 20. června a testy budou oficiálně zveřejněny až začátkem července, nebudou si moci podat žádost o přezkum. Ministerstvo už uznalo přílišnou byrokracii nových zkoušek dospělosti, školám proto na zvýšené náklady na papíry a tisk maturitních dokumentů poslalo 12 milionů, tedy asi 120 korun na žáka. Úřad si zároveň nechal udělat analýzu maturitních testů, kvůli nejednoznačnosti byly vyřazeny čtyři otázky. Výsledky maturit zveřejní ministerstvo na tiskové konferenci ve středu. Očekává se, že propadne pětina maturantů, tedy asi 20.000 lidí.

Šumavě prý hrozí kůrovcová kalamita tisíciletí

Na šumavské lesy letos podle vedení národního parku udeří kůrovcová kalamita tisíciletí. Sdělila to asistentka náměstka Národního parku Šumava Jiřího Mánka Jana Sýsová. Kalamita podle ní už začala. "Politika totální bezzásahovosti uplatňovaná ředitelem Správy Národního parku a CHKO Šumava Františka Krejčího zejména po úderu "hurikánu" Kyrill (v lednu 2007) vytvořila obrovský zdroj kůrovce v bezzásahových zónách," uvedla Sýsová. Krejčí byl v čele parku od března 2007. Spolu s exministrem Martinem Bursíkem připravili plán, že namísto zpracování kalamitního dřeva bude vše ponecháno bez ošetření na místě. Vznikla tak na tři roky chráněná kůrovcová líheň o rozloze 16.000 hektarů. Nové vedení parku hledalo letos před prvním rojením kůrovce netradiční obranná opatření. Zatímco loni bylo v parku před rojením umístěno na 35.000 lapáků, lapačů a trojnožek, letos v dubnu ve stejném období jich bylo jen 11.300. Některá opatření by však podle ředitele parku Jana Stránského měla být pětinásobně účinná. Situaci vedení Národního parku Šumava představilo prezidentu Václavu Klausovi. Ten v průběhu odpoledního pobytu na Šumavě vyjádřil Správě národního parku jednoznačnou podporu pro zastavení kůrovcové kalamity.

Praha udělala tečku za myšlenkou pořádat olympijské hry

Praha udělala definitivní tečku za myšlenkou pořádat olympijské hry v hlavním městě. Podle informací ČTK dnes radní schválili zrušení společnosti Praha olympijská. Práce na přípravě olympijské kandidatury město ukončilo již před dvěma lety kvůli hospodářské krizi a nutnosti šetřit. Práce kolem kandidatury Prahu stály podle magistrátu přes 70 milionů korun, podle opozičních zastupitelů ještě o 30 milionů víc. Podle bývalého mluvčího společnosti Praha olympijská Karla Tejkala je dnešní rozhodnutí pouze formální krok. Společnost podle něj už více než rok nevykazuje žádnou činnost a nemá žádné zaměstnance. Praha se ucházela o možnost pořádat olympijské hry v roce 2016 pod minulým vedením města v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS). Nedostala se však ani do užšího výběru. Předem ale avizovala, že hlavní úsilí o získání olympijských her do hlavního města směřuje k roku 2020. Myšlenka vyvolala nesouhlas mnoha Pražanů. Projektu nevěřili a kandidaturu považovali za vyhozené peníze. Proti se stavěla i opozice.

Mladí lidé z Příbrami budou na kolech obnovovat poutní stezku

Na tradici putování věřících z bavorského města Bodenmais na Svatou Horu u Příbrami letos již potřetí naváže patnáctičlenná skupina mladých lidí z Příbrami. Za tři dny od čtvrtka do soboty projedou na kolech dvěstěkilometrovou trasu mezi oběma městy; v neděli se zúčastní místních oslav svátku sv. Zbyňka. "Akce si klade za cíl přispět k rozvoji cyklistiky a zároveň napomáhá česko-německému porozumění," řekl dnes v Praze organizátor projektu Josef Hovorka. "Jezdíme do Bodenmaisu, abychom poznali jejich tradice," řekl ČTK. "Chceme ukázat mladým lidem tradice a historii, ale jde i o přesah do současnosti. Na cestě je spousta pěkných kaplí a zajímavých míst, je tak spojena s přírodou a církevním a duchovním rozměrem. Je to prostě jiné než jen tak někam dojet na dovolenou," prohlásil Josef Hovorka. Kromě vlastní cyklistické výpravy projekt zahrnuje doprovodné akce. České účastníky výletu už dnes čeká návštěva německého velvyslanectví v Praze; až překročí česko-německou hranici, setkají se s dětmi, které jim přijedou naproti z Bodenmaisu a zbytek cesty absolvují společně.

Festival Devět bran 2011 je zasvěcen vzpomínce na Arnošta Lustiga

Památce nedávno zesnulého spisovatele Arnošta Lustiga je zasvěcen 12. ročník mezinárodního festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran 2011. Vedle vzpomínky na dlouholetého prezidenta festivalu je letošní ročník věnován francouzské židovské kultuře. Festival v duchu vzpomínky na Arnošta Lustiga zahájil ve Stavovském divadle v Praze ředitel a zakladatel festivalu Pavel Chalupa oblíbeným Lustigovým židovským vtipem. Před úvodním divadelním představením Být či nebýt byly předány ceny Grand Prix festivalu Devět bran 2011 - Křišťálová menora. Cenu za přínos židovské kultuře získal Arnošt Lustig a Cenu za dokument, která od letošního ročníku ponese Lustigovo jméno, si odnesli Oliver Morgenstern Malina a Oldřich Stránský za dokument o současném neonacismu Zatemněná demokracie. Letošní ročník festivalu nabídne od 13. do 26. června návštěvníkům dva týdny plné hudebních vystoupení klezmerových kapel, divadelních představení, seminářů a filmových projekcí.

V Roudnici se o víkendu představí stará vojenská letadla

Několik unikátních letadel z druhé světové války i poválečného období mohou vidět o víkendu návštěvníci letiště v Roudnici nad Labem na Litoměřicku. V rámci tradiční akce Memorial Air Show, která se zde koná každé dva roky, své stroje předvede i česká armáda. Organizátor Vlastimil Dvořák ČTK řekl, že letošní rok chtějí pojmou hlavně jako připomenutí všeho, co lidé mohli za 20 let konání přehlídky už vidět. Podle Vlastimila Dvořáka se mohou lidé těšit na stíhačky z druhé světové války, jako jsou například americké stroje Mustang a Corsair či ruský Jak-3. Na letišti se představí i britská proudová stíhačka Vampire vyvinutá za druhé světové války, ale nasazená až v poválečném období. Bombardéry zde bude zastupovat stroj Mitchel nebo torpédový Avanger. Podle Vlastimila Dvořáka bude novinkou americký letoun Bronco sloužící například za války ve Vietnamu. Kromě vojenských historických i moderních letadel se návštěvníci mohou těšit na ukázky akrobatického létání.

Ze sportu:

Hvězdné obsazení bude mít sobotní exhibiční fotbalové utkání mezi výběrem Evropy a týmem české Asociace bývalých profesionálních hráčů CFPA, kterým v pražském Edenu vyvrcholí akce Legendy 2011. Pořadatelům přislíbili účast držitel Zlatého míče z roku 1994 Bulhar Christo Stoičkov či známý Rumun Gheorghe Hagi a v jednání je také příjezd dvou slavných Angličanů Paula Gascoigna s Garym Nevillem.

Dvanáct desetibojařů s osobními rekordy přes 8000 bodů bude závodit ve středu a ve čtvrtek při atletickém vícebojařském mítinku kategorie IAAF Challenge v Kladně. Pro Romana Šebrleho bude pátý ročník závodu na Sletišti možností otestovat formu po zranění a hlavně splnit přísnější limit pro účast na mistrovství světa v Tegu. Závod žen má favoritku v Rusce Taťjaně Černovové.

Výškař Jaroslav Bába a překážkářka Zuzana Hejnová ozdobili Memoriál Josefa Odložila v Praze výhrami v rekordech mítinku. Na Julisce zvítězila i oštěpařka Barbora Špotáková, jež se výkonem 65,77 metru zařadila na třetí místo letošních světových tabulek. Na závěr programu vylepšila Marcela Lustigová vlastní český rekord v běhu na 3000 metrů překážek o 12 setin na 9:41,73 minuty. Zajistila si tím i účast na mistrovství světa v Tegu. Hlavní závod na 1500 metrů, v němž Josef Odložil v roce 1964 vybojoval stříbro na olympijských hrách v Tokiu, vyhrál v času 3:35,93 minuty Maročan Fúad El Kaam.

Nováčci první fotbalové ligy Dukla Praha a Viktoria Žižkov dostali profesionální licenci pro příští sezonu. Na základě doporučení od komise pro stadiony a hrací plochy ji oběma klubům udělila licenční komise. Oba pražské celky garantovaly, že vybudují vyhřívaný trávník, který je pro účast v nejvyšší soutěži nezbytný.

Fotbalová Sparta Praha zahájila přípravu na příští sezonu i s třemi novými hráči. Na Letnou přestoupili Slovák Martin Juhar a obránce Vlastimil Vidlička, z hostování v Rakousku se vrátil Nicklas Hoheneder. Ve středu se k mužstvu připojí Miroslav Slepička, který se do Sparty vrací po zahraničním angažmá a v nejbližší době by měl na Letné podepsat smlouvu. Klub českého vicemistra má navíc zájem o libereckého Marcela Gecova.

Česká tenistka Petra Kvitová na úvod turnaje v Eastbourne porazila Anastasiju Sevastovovou z Lotyšska 5:7, 6:1 a 6:3. První kolo na trávě zvládl také Radek Štěpánek, který si poradil se 723. hráčem světa Colinem Flemingem z Británie 6:3 a 6:4.

Lucie Šafářová se díky finálové účasti na turnaji v Kodani vrátila na pozici české tenisové dvojky, o kterou přišla v polovině května. Týden před startem Wimbledonu se posunula o šest pozic na 32. místo a předstihla Kláru Zakopalovou, která klesla na 38. příčku. Nejvýše postavenou českou hráčkou zůstala Petra Kvitová, jež je stále osmá. V první desítce k žádným změnám nedošlo, pořadí vede nedělní přemožitelka Šafářové Caroline Wozniacká z Dánska.

Vleže a nohama napřed vyrazil z Náchoda na 3500 kilometrů dlouhou cestu kolem Polska cyklistický nadšenec Martin Adámek. Pro svou cestu, při které navštíví všechny polské příhraniční okresy, nezvolil bicykl, ale takzvané lehokolo, na kterém cyklista při jízdě leží. Po cestě chce navštěvovat zajímavosti z historie techniky. Jízdu nadšence mohou lidé sledovat na jeho webu www.adamek.cz. Náchodský milovník cyklistiky má s dálkovými cestami na kole bohaté zkušenosti. Například v roce 2007 vyrazil k moři do Chorvatska.

Počasí v Česku:

Bude oblačno až polojasno, postupně opět místy s přeháňkami, na jihu a na východě i bouřky. Odpolední teploty 23 až 27 stupňů.