Hledá se Absurdita roku

Фото: Европейская комиссия
0:00
/
0:00

Už se vám také stalo, že jste narazili na tak absurdní nařízení, že nad tím rozum zůstával stát? Nepochybuji, že tomu tak bylo. Na stejný problém v Česku narážejí podnikatelé, před které jsou nezřídka kladeny zcela nesmyslné požadavky. Mimo jiné proto se před několika lety zrodila myšlenka pořádání anket nazvaných Absurdita roku, která pomáhá s odstraňováním zjevných byrokratických nesmyslů.

Foto: Evropská komise
Pátý ročník této bohulibé a zejména podnikateli vítané aktivity odstartoval ve čtvrtek. Během setkání na pražském Václavském náměstí pořadatelé vyhlásili nový ročník soutěží Firma roku, Živnostník roku a také ankety Absurdita roku, která každoročně upozorňuje na nejnesmyslnější povinnosti uložené podnikatelům. Zároveň byly vyhlášeny výsledky nultého ročníku soutěže o titul Patron českého podnikání za přínos podnikatelskému prostředí. Od letoška veřejnost každoročně ocení jednotlivce, instituci či úřad, který nejvíce přispěje ke zlepšení podnikatelského prostředí v Česku. První titul získal bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Říman za to, že během jeho vedení úřadu klesala byrokratická zátěž o osm procent. Bývalý ministr podle vyjádření organizátorů cenu získal mimo jiné za zkrácení vstupního formuláře do podnikání z 21 stran na dvě, vytvoření konkurence mezi jednotlivými živnostenskými odbory či zrušení jejich územní působnosti a zlevnění vstupu do podnikání. "Udělení ceny je pro mně jistým zadostiučiněním. Alespoň někdo si všiml, že jsem se coby ministr průmyslu a obchodu ty dva a půl roku 'neválel', že jsem se vcelku poctivě a soustavně snažil bojovat s hydrou byrokracie," uvedl Martin Říman, který ministerstvo vedl v letech 2006 až 2009.

Co se týče ankety Absurdita roku, má oceněný Martin Říman dva favority:

"Návrhy, které ukazují, že lidé ve státní správě se zřejmě nejsou schopni ani ochotni vyrovnat s nástupem elektronizace státní správy, že to prostě ignorují. Přesto, že mají tyto možnosti moderních technologií, tak se snaží postupovat nadále stylem ze starého mocnářství. Proto já bych hlasoval, abychom si to uvědomili, a hlavně ta státní správa."

Současný náměstek ministra průmyslu a obchodu Bedřich Danda potvrdil, že na stole mají 100 byrokratických problémů, které chtějí řešit:

Bedřich Danda
"Tady bych si dopřál kritiku všech našich úředníků včetně mně, samozřejmě. Třeba Slováci se dostali úplně někam jinam. Dostanou směrnici z Bruselu, a oni ji opíšou, kdežto český člověk - samozřejmě lidová tvořivost. Vyrobí, a už jsme v tom. A to je ta zátěž."

Jak upozorňuje zástupce organizátora Michal Kaderka, díky anketě už bylo zrušeno několik nelogických nařízení, která podnikatelům zbytečně komplikovala život:

"Nám se podařilo zrušit všechny absurdity, které dosud byly vyhlášeny od roku 2006 až do roku 2010. V první fázi musíme nejdříve nominovat podnikatelské povinnosti prostřednictvím internetových stránek Firma roku. Z těchto kandidátů vybereme sedm nejkřiklavějších povinností, ze kterých potom veřejnost bude prostřednictvím on-line hlasování na www.firmaroku.cz nebo www.ihned.cz hlasovat. A z vítězné absurdity potom udělíme anticenu Absurdita roku 2011."

Vítěze letošního ročníku ankety Absurdita roku budeme znát na podzim.

Do soutěží Firma roku a Živnostník roku se může přihlásit podnikatelé nebo firmy, jejichž obrat nepřesáhl 1,4 miliardy korun. V loňském roce soutěžilo celkem 4123 podnikatelů, z toho 2681 firem a 1442 živnostníků. Titul Živnostník roku 2010 si odnesl pekař a cukrář Jiří Bláha z Liberce. Firmou roku se loni stala zlínská společnost 5M, která vyrábí sendvičové a kompozitní materiály. Vyhlašovatelem soutěží jsou Hospodářské noviny, záštitu a odborný dohled nad projektem má Hospodářská komora České republiky.