Zprávy

0:00
/
0:00

K9 jednala o obsazení vlády i o zdravotnické reformě

Politici vládních stran se opět sešli na jednání ve formátu K9. Dvě a půl hodiny věnovali diskusi o personálních otázkách. Podle zdrojů z jednání ale nic konkrétního nedomluvili a dohodli se, že v debatě budou pokračovat ve čtvrtek. Věci veřejné již dříve avizovaly, že chtějí získat "důstojné zastoupení" v koaliční vládě. Chtějí čtyři ministerská křesla, jak stojí v koaliční smlouvě, a nikoli jen dvě. Hrozí jinak odchodem z kabinetu. Strana navíc už dříve vyzvala k odchodu ministrů obrany Alexandra Vondry, zemědělství Ivana Fuksy (oba ODS) a financí Miroslava Kalouska (TOP 09). V ODS už se začaly ozývat hlasy volající po vyloučení VV z vlády. Po personálních otázkách pak K9 přešla k debatě o reformě zdravotnictví. Věci veřejné nechtějí ustoupit od toho, že některé zubní plomby by měly být hrazené pojišťovnami. Požadavek VV už minulý týden zablokoval podle ODS a TOP 09 shodu na reformě.

Petr Nečas: Odstoupení Německa od jádra zdraží proud v ČR o 30 pct

Podle předběžných odhadů české vlády zvýší odstavení jaderných elektráren v Německu cenu elektřiny v ČR o 30 procent. Při návštěvě Drážďan to prohlásil premiér Petr Nečas. "Naše předběžné propočty ukazují, že německé rozhodnutí odstoupit od jaderného programu povede v České republice k nárůstu cen elektrické energie o 30 procent se všemi dopady především na konkurenceschopnost v sektoru průmyslu," uvedl Nečas na tiskové konferenci po setkání se saským zemským premiérem Stanislawem Tillichem. Zdůraznil přitom, že se jedná jen o předběžné propočty. Že bude mít odpojení německých atomových elektráren dopady i na český trh, ukázalo podle Nečase už nynější dočasné odpojení sedmi nejstarších německých reaktorů. V jeho důsledku podle něj stoupla cena elektřiny v Česku o téměř deset procent.

MZV: Rozhodnutí o exekucích českého majetku odporují právu

Rozhodnutí zahraničních soudů ohledně možných exekucí českého majetku na základě návrhů podaných firmou Diag Human odporují obecně uznávaným zásadám mezinárodního práva v oblasti jurisdikčních imunit státu, sdělilo české ministerstvo zahraničí. Vídeňský a následně pařížský soud podle právníka firmy Jana Kalvody uznaly nárok společnosti na odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou ze strany České republiky, v Rakousku byla poté zabavena tři umělecká díla patřící českému státu. Zahraniční rozhodnutí se podle Jana Kalvody opírala o rozhodčí nález ze srpna 2008, který společnosti Diag Human přiznal náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun. S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Česká republika však s verdikty nesouhlasí, podle ní arbitráž mezi firmou a státem stále pokračuje. Nález nepovažuje za pravomocný. "Ministerstvo zahraničních věcí se domnívá, že uvedené kauzy spojené s návrhem na exekuci majetku ČR v zahraničí odporují obecně uznávaným zásadám mezinárodního práva v oblasti jurisdikčních imunit státu a vídeňským úmluvám o diplomatických respektive konzulárních stycích," uvedl dnes úřad.

Majitel Diag Human Šťáva prodal společnost zahraničním investorům

Majitel společnosti Diag Human Josef Šťáva prodal akcie své firmy, s níž již 16 let bojuje s Českou republikou o náhradu škody za zmařený obchod s krevní plazmou. Společnost o tom informovala na svém webu. Novým majitelem je mezinárodní konsorcium investorů. Pohledávka více než deseti miliard korun vůči ČR se po uznání platnosti a vymahatelnosti zahraničními soudy stala "běžným tržním debetním instrumentem", uvedla firma. Ta bude pravděpodobně nadále nárokovat český majetek v zahraničí. Její právní zástupce Jan Kalvoda již dříve avizoval, že se obrátí na soudy v dalších zemích vázaných newyorskou úmluvou o vzájemné vykonatelnosti rozhodčích nálezů.

Pražská ODS podpořila vládu Petra Nečase

Pražská ODS vyslovila podporu Petru Nečasovi při jeho řešení vládní krize. Usnesla se na tom regionální rada občanských demokratů, řekl po jednání šéf pražské ODS Boris Šťastný. Představitelé pražské ODS usnesením podle Šťastného reagují na pondělní vyjádření středočeské ODS. Ta vyzvala předsedu strany Nečase, aby zorganizoval menšinovou vládu bez účasti Věcí veřejných. Šťastný usnesení označil za "jasný vzkaz pražské ODS". "Regionální rada podporuje předsedu Petra Nečase v dalších krocích směřujících ke stabilizaci činnosti vlády České republiky," stojí v usnesení. Vlivná středočeská organizace ODS se v pondělí dostala do střetu s vedením strany, když své usnesení o preferenci menšinové vlády přijala prakticky ve stejnou chvíli, kdy výkonná rada ODS vyjádřila podporu dosavadnímu postupu Nečasova vedení. Ve středočeské regionální organizaci má silné slovo Petr Tluchoř, který před nedávnem neobhájil post v čele poslaneckého klubu ODS. Tluchoř se v pondělí svým negativním názorem na vládní spolupráci s VV nijak netajil.

Středočeské VV podávají trestní oznámení na Petra Tluchoře

Středočeské organizace Věcí veřejných (VV) podávají trestní oznámení pro pomluvu na poslance ODS Petra Tluchoře. Důvodem je dopis, který bývalý předseda poslaneckého klubu ODS napsal svým spolustraníkům. VV v něm označil za pseudomoralistickou a pokryteckou sektu, s níž není z principu možné vládnout. Sdělil to středočeský tajemník VV Tomáš Gryč. "Na žádost mnoha klubů Věcí veřejných v kraji dnes podáme trestní oznámení z důvodu podezření spáchání trestného činu pomluvy," napsal ČTK Tomáš Gryč. "Na trestní oznámení je nejvyšší čas. Kdo mlčí a nebrání se, jako by se přiznával k tomu, z čeho jej obviňují. Už jsem dost naštvaná a otrávená z toho 'lynčování' VV," dodala předsedkyně klubu VV v Příbrami Marta Frýbertová. "Jsem rád, že můj text pohnul VV alespoň k nějaké reakci. Jeho základem byla výtka, že Věci veřejné odmítají vysvětlit své skandály. Nyní je budou muset na základě vlastního trestního oznámení vysvětlovat policii," reagoval na rozhodnutí VV Petr Tluchoř.

Průzkum: Podpora ČSSD a KSČM roste, naopak VV nadále klesá

Volby do Poslanecké sněmovny by podle volebního modelu agentury Factum Invenio nyní vyhráli sociální demokraté s téměř desetiprocentním náskokem před ODS. Do dolní komory by se ještě dostala TOP 09, KSČM a KDU-ČSL. Nikoliv ale Věci veřejné, kterým nadále klesá podpora. Z průzkumu plyne, že naopak roste podpora ČSSD a komunistů. Sociální demokraty by volilo 29,8 procenta Čechů a ODS 20,2 procenta, TOP 09 by dostala 15,4 procenta hlasů. Na třetí TOP 09 se dotahují komunisté se ziskem 14,3 procenta hlasů. Lidovci by z voleb odešli s šesti procenty hlasů. Pro Věci veřejné by hlasovala tři procenta občanů. Při přepočtu na mandáty by ČSSD zřejmě obsadili 74 poslaneckých křesel, ODS 48 a zástupci TOP 09 spolu se Starosty a nezávislými 37. Komunisté by měli 31 mandátů a lidovci deset. Průzkum se uskutečnil od 20. do 25. května a na otázky v něm odpovídalo 928 občanů. Voleb by se přitom zúčastnilo 55,8 procenta voličů. V porovnání s loňskými volbami do sněmovny by tak účast byla nižší o 6,8 procentního bodu.

Odbory a zaměstnavatelé odmítli vládní návrh reforem

Odbory a zaměstnavatelé na středeční schůzce odmítli vládní návrh penzijní a zdravotnické reformy. Pokud jde o zdravotnictví, mělo by se podle nich napřed zjistit, kde v něm mizí peníze, a teprve poté sestavit reformu. Na schůzi předsednictva tripartity, která by se měla konat koncem tohoto nebo začátkem příštího týdne, také po vládě budou požadovat zavedení takzvaného kurzarbeitu. To je situace, kdy se zaměstnancům podniků v potížích zkrátí pracovní doba a část ušlé mzdy jim uhradí stát. Po jednání to řekl předseda Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. V důchodové reformě je podle Hanáka zbytečné zavádět druhý pilíř. V jeho rámci by si podle vládního návrhu reforem mohli lidé posílat část sociálního pojistného ze státního průběžného systému na individuální účty u soukromých penzijních společností. Podle Hanáka je potřeba reformovat státní pilíř a současné penzijní připojištění. Odbory i zaměstnavatelé se také bavili o návrhu daňové reformy. Vzhledem k tomu, že však neměli její paragrafové znění, odložili debatu na později.

Postavení zaměstnaneckých rad a odborů se zřejmě sjednotí

Rady zaměstnanců budou mít pravděpodobně stejné postavení jako odborové organizace, těm zůstane navíc jen právo na kolektivní vyjednávání. Počítá s tím vládní novela zákoníku práce, kterou jednomyslně doporučil Senátu schválit jeho sociální výbor. Novela také zavádí do českého práva evropskou směrnici, která upravuje komunikaci s evropskými radami zaměstnanců v podnicích působících na nadnárodní úrovni. Kvůli tomu je podle náměstka ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky třeba, aby novela byla přijata do poloviny letošního července. Senát má o nových pravidlech rozhodnout příští týden. Pak novelu, kterou podpořil také ústavně-právní výbor, ještě dostane k podpisu prezident. Postavení odborů a jiných zástupců zaměstnanců na stejnou úroveň vychází z rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2008, podle něhož mohou vedle sebe působit jak odborové organizace, tak i jiné zaměstnanecké skupiny. Opozice ve sněmovně se obávala, že novela omezí význam odborů.

Schodek státního rozpočtu v květnu stoupl na 81,5 mld. Kč

Schodek státního rozpočtu ke konci května stoupl na 81,5 miliardy korun z dubnových 67,5 miliardy korun. Loni v květnu rozpočet vykázal deficit 95,4 miliardy korun. ČTK o tom informovalo ministerstvo financí. Na celý rok je schválen rozpočet se schodkem 135 miliard korun.

ČR čeká na výsledky testů dvou dalších podezření na průjem E.coli

Česko čeká na výsledky testů dvou dalších podezření na onemocnění krvácivým průjmem. Dohromady tak stoupl počet možných případů na čtyři, z nich jedno podezření u americké turistky už testy potvrdily a druhé podezření u muže z jižní Moravy vyloučily. Sdělil to mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Specializovaná laboratoř podle zjištění ČTK na dva nové vzorky čeká. V jednom případě jde o ověření vzorků od starší pacientky, která je v nemocnici v Hradci Králové. O čtvrtém vzorku bližší informace nejsou. "Laboratorní testy potvrdily v úterý první případ onemocnění krvácivým průjmem v Česku. Nebezpečnou formou bakterie E.coli se v cizině nakazila americká turistka, která se nyní léčí v nemocnici Na Bulovce," upřesnil mluvčí. Testy podle něj potvrdily epidemický kmen EHEC/STEC O104. Český pacient, jenž se z Belgie vracel přes Německo, infekci nemá.

SZPI zatím pokračuje v rozsáhlých kontrolách zeleniny

Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nadále pokračuje v rozsáhlých kontrolách čerstvé zeleniny. Zahájila je minulý týden kvůli případu údajně nebezpečných okurek ze Španělska. Německo ve středu oznámilo, že krvácivé průjmy španělské okurky nezapříčinily, SZPI přesto o ukončení kontrol v obchodech nyní neuvažuje. Zdroj nákazy stále není jasný. Inspektoři začali s prvními kontrolami dovážené zeleniny koncem minulého týdne, počátkem tohoto týdne oznámili, že během 14 dnů odeberou celkem asi 260 vzorků.

Řidiči MHD v Ostravě stávkují, chod města to neovlivnilo

V Ostravě o půlnoci začala stávka zaměstnanců Dopravního podniku Ostrava (DPO) za vyšší mzdy. Okolo 300 stávkujících přišlo svou nevoli vyjádřit před ostravskou Novou radnici. Chod města stávka příliš neovlivnila. Tramvaje jezdí jako v neděli, některé linky i častěji, trolejbusy dodržují normální jízdní řád. Největší problémy tak mají lidé v okrajových částech Ostravy, kde jsou odkázáni na autobusy. Ty podle podniku zvládají 90 procent nedělního provozu. Náměstek ostravského primátora Aleš Boháč sdělil, že je připraven s odboráři znovu jednat. Ke stávce se připojili řidiči autobusů z vozoven v Hranečníku i Porubě, podstatná část řidičů tramvají, část revizorů i všichni pracovníci údržby trolejbusů. Podel vedení odborů řidiči budou stávkovat, dokud budou mít síly.

MF poslalo do připomínkového řízení návrh daňové reformy

Ministerstvo financí (MF) poslalo do připomínkového řízení návrh daňové reformy, který například vytváří podmínky pro vznik Jednoho inkasního místa, ruší superhrubou mzdu a zhruba čtvrtinu daňových výjimek. Změny zákonů byly zveřejněny na internetových stránkách vlády. "Návrh zákona představuje třetí pilíř daňové reformy, tedy reformu přímých daní a odvodů. Jeho cílem je dosažení jednoduchého a přehledného systému, který by přispěl k dlouhodobé stabilitě bez nesystémových zásahů a ke snížení administrativních nákladů daňových poplatníků i státu," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj navrhovaná úprava zejména zajistí integraci výběru daní z příjmů, pojistného na sociální zabezpečení a veřejného zdravotního pojistného v rámci Jednoho inkasního místa. Ministerstvo chce v rámci reformy zrušit koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent a nová sazba daně by měla být počítána z hrubé mzdy a činit 19 procent. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění nebudou realizovány jako dosud, ale daní z úhrnu mezd ve výši 32,5 procenta.

MPSV chystá strategii péče o ohrožené děti

Ministerstvo práce chystá strategii péče o ohrožené a opuštěné děti. Podle ní by se měly v příštích letech přesměrovat peníze na ústavní péči do služeb pro rodiny v potížích a do podpory náhradních rodin. Uvedl to šéf odboru rodiny ministerstva práce Miloslav Macela. Hotovou strategii by vláda měla dostat ještě letos. Jedním z hlavních cílů chystaného materiálu je podle Macely omezení umísťování malých dětí do kojeneckých ústavů. Tuto praxi kritizuje i iniciativa pětice sdružení a nadací na pomoc opuštěným dětem. Spustila proto už svou kampaň Odsouzeni.cz, kterou chce tlačit na změnu systému a prosazení podpory náhradních rodin. Česko dlouhodobě sklízí kritiku za vysoký počet dětí v ústavech. Celkem je v nich 11.000 chlapců a děvčat. Z nich 4500 vyrůstá v dětských domovech. Stát na ústavní péči o jedno dítě přitom každý měsíc vydá podle Macely asi 40.000 korun, na pěstounskou asi 10.000. Na péči o ohrožené děti je nyní zhruba sedm miliard ročně. Z toho 3,5 miliardy spolkne péče v ústavech.

Věřitelský výbor Sazky nabídku na pomoc firmě nevybral

Středeční schůze věřitelského výboru loterijní společnosti Sazka skončila, ale nabídku na poskytnutí peněz, nutných k zajištění dalšího chodu společnosti, výbor nevybral. Konkrétní nabídka byla totiž pouze jedna. ČTK to bez dalších podrobností řekla mluvčí insolvenčního správce Josefa Cupky Lenka Tichá. K zajištění peněz na vyplácení výher a provozu Sazky budou podle nedělního prohlášení předsedy věřitelského výboru Josefa Novotného třeba stovky milionů, možná až půl miliardy korun. Cupka již v pondělí získal příslib, že věřitelský výbor poskytne veškerou potřebnou součinnost ve snaze získat nutné peníze k zajištění chodu společnosti. Sazka je od pondělí v konkurzu. Do insolvence se dostala kvůli problémům se splácením výstavby O2 areny. Jejími akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu.

Evropská komise schválila pět mld pro CEITEC v Brně

Evropská komise schválila příspěvek zhruba pěti miliard korun pro výstavbu Středoevropského technologického institutu (CEITEC), který vyroste v Brně. Uvedla to Tereza Fojtová, mluvčí Masarykovy univerzity, která se na projektu podílí. Cílem programu CEITEC je vytvořit špičkové podmínky a zázemí pro výzkum biotechnologií, biomedicíny, pokročilých materiálů a technologií. O peníze z Evropské unie na vybudování zázemí pro 800 vědců, kteří budou mít k dispozici nejmodernější laboratoře, žádaly společně brněnské vysoké školy. Laboratoře mají vyrůst v kampusu Masarykovy univerzity v Brně - Bohunicích a v kampusu Pod Palackého vrchem do čtyř let. Moravská metropole má šanci se výrazně zviditelnit na mapě světově uznávaných výzkumných center. O miliardy z evropských fondů usiluje také další brněnský projekt Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC).

Sedm drůběžářských firem dostalo pokutu za kartel

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj potvrdil pokutu sedmi drůběžářským firmám za kartel. Firmy mají zaplatit celkem 14,237 milionu korun. O případu rozhodoval předseda ÚOHS podruhé. Poprvé pokutu vyměřil v roce 2008. Aktuální sankce je o několik desítek tisíc korun vyšší. ÚOHS nyní deklaroval úmyslné porušení zákona i u Zemědělského družstva Petřín, dříve chování firmy považoval za nedbalostní.

Opravená Zlatá ulička v Praze zve znovu k návštěvám

Malebnou Zlatou uličku na Pražském hradě mohou opět obdivovat Pražané a turisté. Po rekonstrukci ji otevřel prezident Václav Klaus. Zlatá ulička je zpřístupněna po roce. Její oprava byla nejrozsáhlejší v její historii. Kromě zrenovovaných domků zde návštěvníci najdou i novou stálou expozici, která dokumentuje život na tomto místě v posledních pěti stoletích. Důvodem rozsáhlé rekonstrukce byla oprava zastaralé kanalizace. Při průzkumech archeologové našli mimo jiné pozůstatky románské hradby z 12. století. Zlatá ulička vznikla v prostoru mezi původní románskou hradní zdí z 12. století a novější jagellonskou hradební zdí z 16. století.

Raketoplán Endeavour s Krtečkem na palubě se vrátil z poslední vesmírné cesty

Americký raketoplán Endeavour po šestnáctidenní výpravě přistál na Floridě. Byla to jeho poslední cesta do vesmíru, v červenci celý program raketoplánů ukončí Atlantis. S šesti astronauty se do Kennedyho vesmírného střediska vrátila i figurka českého pohádkového Krtečka, kterého měl s sebou jako maskota americký astronaut Andrew Feustel. Jeho manželka Indira má české kořeny. Endeavour byl jako nejmladší z raketoplánů sestrojen v roce 1992 jako náhrada za Challenger zničený při katastrofě v roce 1986. Nyní zamíří do Kalifornského vědeckého střediska v Los Angeles, kde bude vystaven v muzeu.

Čeští filmaři v Los Angeles lákají hollywoodské producenty do ČR

Zástupci českého filmového průmyslu v Los Angeles lákají hollywoodské producenty do Česka. Přesvědčují je zejména o tom, že nový systém vládních pobídek pro filmový průmysl bude pokračovat. Podporou pro ně je přítomnost místopředsedy kabinetu a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který jednání v Hollywoodu zařadil na program své nynější pracovní cesty po Spojených státech. "Poprvé pociťujeme, že vláda se k filmovému odvětví začíná chovat jako k plnohodnotnému hospodářskému odvětví a uznává, že přínosy, které to pro Českou republiku a její propagaci má, jsou důležité," řekla ČTK v Los Angeles vedoucí České filmové komise Ludmila Claussová. Český filmový průmysl se jinak podle ní v Hollywoodu nemusí nijak představovat. Spolupráce českých producentů s místními studii trvá už od počátku 90. let a obě strany se dobře znají. Podobně jako ČR v Hollywoodu lobbují i jiné státy. Loni tu například byla německá kancléřka Angela Merkelová.

Dokumentaristka Drahomíra Vihanová převezme zlatou medaili AMU

Přední česká dokumentaristka Drahomíra Vihanová představí v Praze DVD s výběrem svých filmů. Při té příležitosti převezme Zlatou medaili Akademie múzických umění. Výběrová řada tvorby Drahomíry Vihanové na třech DVD nosičích pokrývá široké spektrum její tvorby; od absolventského snímku Fuga na černých klávesách po zatím její poslední film Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba. Tato režisérka je jednou z neprávem opomíjených osobností české filmové kultury. Přes dlouholetý zákaz činnosti, který následoval po natočení snímku Zabitá neděle v roce 1969, se stala váženou dokumentaristkou. Loni oslavila osmdesátiny. Zlatou medailí AMU byla naposled oceněna před dvěma lety režisérka Věra Chytilová. Ocenění v minulosti získali například dokumentarista Jan Špáta a francouzský scenárista, herec a režisér Jean-Claude Carriere.

Festival Vyšehraní zaplní poosmé hudbou a divadlem Vyšehrad

Už poosmé se na pražském Vyšehradě koná mezinárodní festival divadla a hudby Vyšehraní. Neformálně začíná už tento čtvrtek, avšak oficiální zahájení této společné přehlídky napříč žánry české a slovenské divadelní a hudební scény se uskuteční 7. června za účasti čestného prezidenta Wabiho Daňka. "Dramaturgie tohoto ročníku přináší právě prolínání dvou hodně blízkých a přece rozdílných kultur - české a slovenské. Připomeneme je hudbou, tancem, divadlem i mluveným slovem," uvedla ředitelka festivalu Martina Dimmerová s tím, že během třech týdnů vystoupí téměř stovka umělců. Budou mezi nimi bratři Ebenové, Tomáš Klus, Jan Budař, Lenka Filipová, Vlasta Rédl, Vlasta Třešňák, Ivan Hlas, Ivo Jahelka, Petr Bende, Blanka Šrůmová, Hammel - Hladík, CK Vocal a Vilém Čok. Tento týden bude až do víkendu vyplněn akcemi pro děti.

Škola Simply Art získala nejvyšší ocenění výstavy Lidice

V Lidické galerii dostali medaile nejlepší dětští výtvarníci z České republiky a také ze zahraničí, kteří se zúčastnili 39. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice 2011. Nejvyšší ocenění letošního ročníku má škola Simply Art z Hongkongu, cenu získaly i desítky malých výtvarníků z tuzemska. Ze zahraničí byly kromě školy Simply Art z Hongkongu úspěšné děti z Bulharska, Lotyšska, Ruska, Turecka a Ukrajiny. Mezi nejúspěšnější české děti patří žáci základních uměleckých škol z Kolína, Mostu, Plzně a Strakonic, ze slovenských prací ocenila porota školáky ze ZUŠ Banská Bystrica. Soutěž je určená pro děti od čtyř do 16 let ze všech typů škol a organizací, které pracují s dětmi. V Lidicích začala také výstava oceněných prací. Zahrnuje přes 1400 výtvarných počinů od dětí z 62 zemí světa, sdělila kurátorka výstavy Ivona Kasalická. Letošním tématem je Tady bydlím, to jsem já.

Česká chuťovka bude v Praze propagovat regionální gastronomii

Štramberské uši, valašské frgále, pardubický perník, moravská vína, ovocné šťávy a čaje nebo tradiční staročeské občerstvení nabídne v Praze 16. až 19. června Česká chuťovka. Druhý ročník gastronomické akce s podtitulem Festival chutí Čech, Moravy a Slezska se uskuteční na Staroměstském náměstí. V centru Prahy by měly být přes čtyři desítky stánků, kde bude možné ochutnat nebo zakoupit produkci, kterou se mohou pochlubit čeští zemědělci a výrobci potravin. Pořadatelé odhadují, že akci během čtyř dnů navštíví až 150.000 lidí. Jejím cílem je přesvědčit veřejnost, že i tuzemští výrobci umějí vyrobit chutné a kvalitní potraviny. Festival by také rád pomohl rozvíjet gastroturistiku. Z regionů na letošním ročníku festivalu dají organizátoři příležitost zejména Moravskoslezskému, Jihomoravskému, Ústeckému a Libereckému kraji.

ZOO Dvůr Králové otevřela areál safari pro auta návštěvníků

ZOO Dvůr Králové nad Labem otevřela areál safari pro osobní auta a autobusy návštěvníků. Divoká zvířata tak mohou lidé pozorovat přímo z pohodlí vlastního vozu. Tuto možnost budou mít do 2. října. Atrakce je jedinou svého druhu ve střední Evropě, řekla ČTK mluvčí zoo Jana Myslivečková. Lidé si na šest kilometrů dlouhé trase projedou 50 hektarů zoo s téměř 600 africkými zvířaty pěti desítek druhů. Skoro 30 hektarů areálu budou lidé projíždět přímo mezi volně vypuštěnými kopytníky a ptáky. Kdo nepřijede autem, bude moci využít safaribusů zoo, které dosud část safari obsluhovaly. Vjezdem aut do safari zoo naplnila původní ideu bývalého ředitele zoo Josefa Vágnera, který s tím při budování safari počítal již na konci 60. let. Následně budované komunikace v safari již proto počítaly s vjezdem aut. Při jízdě po safari lidé, kromě dvou vyhrazených míst, nemohou z aut vystoupit. Mohou mít otevřená okénka, s autem lze na trase při dostatečně široké silnici i zastavit a zvíře si v klidu z vozu vyfotografovat. Vedení zoo počítá, že za hodinu do safari může vjet asi 120 aut. Projížďka by měla trvat asi dvě hodiny. Do sekcí s volně žijícími zvířaty auta vjíždějí přes speciální rošty s elektrickým ohradníkem.

Českem projede kolona 20 historických Jaguarů

Po českých silnicích bude od čtvrtka do soboty projíždět kolona 20 historických vozů britské značky Jaguar. V rámci akce pod názvem 500 mil českých chce Jaguar enthusiasts´ club ČR a SR oslavit 50 let od vzniku legendárního modelu E-type. Česká pobočka klubu připravovala propagační jízdu deset měsíců. Auta různých typů se poprvé představí ve Vlašimi a v následujících třech dnech projedou například Plzeň, Bečov nad Teplou, Karlovy Vary, Litoměřice, Liberec, Ještěd a jízdu zakončí ve Dvoře Králové. Součástí akce bude předání finančního daru SOS dětské vesničce v Doubí u Karlových Varů. Klub majitelů vozů Jaguar funguje v Česku od roku 2007 a sdružuje v současnosti kolem 60 členů se 120 vozy. V tuzemsku zatím nemá oficiální podporu zastoupení značky. Po celém světě má klub 20.000 členů.

Ze sportu:

Usain Bolta opět po roce nadchnul Ostravu. Jamajský fenomenální atlet na Zlaté tretře vyhrál stometrový sprint. Světový rekordman a olympijský vítěz ale časem 9,91 sekundy v mírném protivětru nenaplnil očekávání své ani diváků a "pouze" vyrovnal svůj výkon z premiérového startu v minulém týdnu v Římě. To jeho krajanka Veronica Campbellová-Brownová dostála svému slibu a jako první žena v elektronické éře zaběhla na českém území stovku pod 11 sekund. Finále vyhrála v osobním rekordu a letošním světovém maximu 10,76, čímž se zařadila na osmé místo historických tabulek po bok slavné Evelyn Ashfordové z USA.

Vyprodaný vítkovický stadion pro 18.000 diváků aplaudoval čtyřem českým medailistům. Oštěpařka Barbora Špotáková a čtvrtkařka Denisa Rosolová vybojovaly shodně druhá místa, výškař Jaroslav Bába a oštěpař Petr Frydrych skončili třetí.

Z kádru české fotbalové reprezentace vypadli před turnajem Kirin Cup v Japonsku, který je poslední akcí národního týmu v sezoně, kvůli zranění defenzivní záložník Tomáš Hübschman a plzeňský obránce David Limberský. Kouč Michal Bílek místo nich nikoho povolávat nebude. Limberský na poslední chvíli vypadl kvůli poraněnému stehennímu svalu, Hübschman se omluvil kvůli dlouhodobým problémům s Achillovou šlachou.

Na 2200 vysokoškolských studentů se příští týden v Praze utká v mnoha sportovních disciplínách, budou se totiž konat České akademické hry. Desátý ročník pořádá České vysoké učení technické, kromě jeho sportovišť budou studenti z celé republiky závodit i v areálu České zemědělské univerzity v Suchdole. Hry se budou konat od 5. do 10. června. Studenti se utkají ve 26 sportech, vedle tradičních disciplín, jako jsou atletika, fotbal, tenis nebo basketbal, se bude soutěžit také třeba v aerobiku, malé kopané žen, vodním slalomu nebo frisbee-házení létajícím talířem. V rámci největšího svátku vysokoškolského sportu přitom startují i vrcholoví sportovci, kteří Česko reprezentují na mistrovstvích Evropy a světa.

Počasí v Česku:

V noci bude oblačno až zataženo, teploty 16 až 12 stupňů. Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno. Odpolední teploty 20 až 24 stupňů.