Zprávy

0:00
/
0:00

Komise navrhuje vrátit církvím 56 pct majetku a doplatit 59 mld

Vládní komise pro narovnání vztahu mezi státem a církvemi navrhuje vrátit církvím 56 procent jejich bývalého majetku, hlavně pole, lesy a rybníky, v celkové hodnotě 75 miliard korun. Za majetek, který v restitucích vrácen nebude, by stát doplatil 59 miliard. Do hodnoty vydaného majetku se ještě může promítnout, zda budou vydány i pozemky ve vojenských újezdech. Pak by hodnota vydaného majetku činila 77 miliard korun a stát by doplácel 57 miliard. Peníze by stát vyplácel po dobu 30, 20 nebo 15 let, v úvahu by byla brána inflace. Oznámil to ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09). Původní plán bývalé vlády Mirka Topolánka počítal s vrácením 39 procent majetku a vyplácením 83 miliard korun po dobu 60 let, i s úroky mělo jít o 270 miliard korun. Vládní komise odpoledne návrh představila své partnerské komisi, kterou ustavily církve a náboženské společnosti. Šéf Ekumenické rady církví Joel Ruml z Českobratrské církve evangelické po jednání řekl, že návrh je podkladem pro jednání expertů církví i vlády. "Pro nás je to posun," uvedl. Jednání o restitucích církevního majetku se táhne už léta. Vláda Petra Nečase si jeho vyřešení dala do svého programového prohlášení.

Konkurzní správce Sazky vyzval věřitele k nabídkám

Loterijní společnost Sazka je od pondělí oficiálně v konkurzu. Rozhodnutí Městského soudu v Praze bylo zveřejněno v insolvenčním rejstříku. O uvalení konkurzu na Sazku, která je od konce března je v úpadku, rozhodla v pátek schůze věřitelů. Oprávnění nakládat s majetkem firmy nyní přešlo na insolvenčního správce Josefa Cupku. Ten vyzval všechny věřitele firmy, aby podali nabídky na poskytnutí peněz, nutných k zajištění chodu společnosti. Uvalení konkurzu na Sazku totiž neznamená konec loterijní činnosti. K zajištění peněz na vyplácení výher a provozu Sazky budou podle nedělního prohlášení předsedy věřitelského výboru Josefa Novotného třeba stovky milionů, možná až půl miliardy korun. Sazka se může do 15 dnů od doručení usnesení proti rozhodnutí odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci. Vedení společnosti již uvedlo, že se chce proti konkurzu bránit soudní cestou. Sázková firma Fortuna, dceřiná společnost Penty, která v posledních měsících spolupracovala s generálním ředitelem a předsedou představenstva Sazky Alešem Hušákem, podala nabídku dvou až 2,5 miliardy Kč na získání loterijního byznysu Sazky. Největší věřitelé Sazky, skupina PPF a společnost KKCG, zatím o své nabídce a konkrétní částce za převzetí loterijní části Sazky otevřeně mluvit nechtějí.

Inspekce rozšiřuje kvůli okurkám kontroly čerstvé zeleniny

Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) rozšířila kvůli případu rizikových bio okurek ze Španělska kontroly zeleniny. Bude prověřovat více druhů čerstvé zeleniny dovezené i z dalších států včetně balkánských zemí. Informoval o tom mluvčí SZPI Michal Spáčil. Na střevní nákazu, kterou vyvolala podle expertů střevní bakterie, už v Německu zemřelo 11 lidí. SZPI o víkendu potvrdila, že se do Česka minulý týden přes Německo dostala riziková zásilka bio okurek, které mohou být kontaminovány baktérií způsobující smrtící střevní infekci. Firma Country Life, která okurky dovezla, prodala přes své prodejny a své odběratele kolem stovky rizikových okurek. SZPI zveřejnila seznam 12 odběratelů, kterým Country Life okurky dodala. Jsou mezi nimi odběratelé v Praze, Břeclavi, Hradci Králové, Vysokém Mýtě, Kamenném Přívoze, Přelouči a Mníšku pod Brdy. SZPI doporučuje spotřebitelům dodržovat obvyklé hygienické zásady při jakémkoliv nakládání s čerstvou zeleninou. Před konzumací je podle ní zeleninu nutné důkladně omýt vodou a okrájet ji. Inspekce doporučuje případně zeleninu tepelně upravit, protože bakterie jsou zničeny, pokud teplota přesáhne po dobu minimálně dvou minut 70 stupňů Celsia.

Na středních školách začala písemná část státních maturit

Na středních školách v pondělí odstartovala písemná část státních maturit. Tisíce studentů po celé republice začaly v 8:35 psát stejný test z českého jazyka, dopoledne studenti psali ještě slohovou práci. Zkoušky potrvají do 7. června, výsledky se maturanti dozvědí až v půlce měsíce. Kvůli jednotnému zadání testů provázejí maturity přísná bezpečnostní opatření. Web www.novamaturita.cz přitom v neděli napadli hackeři, po několik hodin nefungovaly stránky s ukázkovými testy a informacemi o zkoušce. Ministerstvo školství odhaduje, že nové zkoušky dospělosti bude celkem opakovat pětina ročníku. Až 96 procent maturantů si zvolilo lehčí verzi testů, kromě češtiny skládají státní maturity také z cizího jazyka nebo matematiky.

Mzdy školníků by mohly být opět dotovány z peněz pro učitele

Školy by mohly nízkou úroveň mezd provozních zaměstnanců možná ještě letos opět dotovat z peněz pro učitele. Změnu dojednávají ministerstvo školství a financí, řekl vrchní ředitel sekce financování Petr Špirhanzl z ministerstva školství. Uvedl to na senátním veřejném slyšení, na němž školské odbory znovu kritizovaly pokles platů pro školníky, hospodářky, uklízečky či kuchařky, jejichž mzdy se prý někde snížily až o třetinu. Vinu na tom podle odborářů nese mimo jiné striktní rozdělení peněz pro učitele a nepedagogické pracovníky škol, které začalo platit od počátku letošního roku. "Začíná se uvažovat o tom, že by se tato restrikce zrušila. Již v průběhu letošního roku by bylo možné propojit oba balíčky peněz," uvedl Špirhanzl. Poznamenal, že v uplynulých dvou letech bylo ze spojeného balíčku převedeno 1,3 miliardy korun na mzdy provozních zaměstnanců škol. Senátor a stínový ministr školství ČSSD Marcel Chládek k tomu poznamenal, že návrat k původnímu systému budou prosazovat stejní lidé, kteří změnu prosazovali. Podle něj za mzdy, které nepedagogové dostávají, "v podstatě není ani možné chodit do práce".

Heger rozšíří veřejné pojištění na cizince z třetích zemí

Na cizince ze zemí mimo Evropskou unii by se mělo vztahovat veřejné zdravotní pojišťění. Mohli by čerpat péči jako Češi, řekl Petr Struk ze Střediska vzdělávání ke vstřícné zdravotní péči o osoby ze třetích zemí v ČR. Ministr Leoš Heger (TOP 09) zahrne pojištění cizinců do některé z příštích novel zákona o veřejném zdravotním pojištění. Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň tyto informace potvrdil. Nyní uzavírají cizinci z třetích zemí drahou komerční pojistku, která kryje výrazně méně péče než veřejné zdravotní pojištění. Řadu věcí musejí platit. Zanedbávají prevenci, chodí až s akutními obtížemi. "Nepojistitelní" v tomto systému jsou nedonošené děti, děti s vrozenou vadou a chronicky nemocní a starší lidé. V roce 2009 byla v ČR poskytnuta zdravotní péče 41.000 cizincům ze zemí mimo EU s celkovými náklady 270 milionů korun. Z této částky nebylo zdravotnickým zařízením uhrazeno téměř 50 milionů. V ČR přitom v letech 1990 až 2006 stoupl počet cizinců desetkrát. Valná většina přišla za prací, 87 procent cizinců pracuje, z nich 78 procent jako zaměstnanci a 22 procent jsou podnikatelé.

V důsledku eroze hrozí v ČR ztráta ornice za více než 4 mld. ročně

V důsledku eroze by v krajním případě mohlo z polí v ČR ročně zmizet až 21 milionů tun ornice, což by znamenalo škodu 4,3 miliardy korun. Uvedl to ministr zemědělství Ivan Fuksa. Erozí je v Česku ohroženo až 45 procent orné půdy. Od července se proto mají zpřísnit pravidla hospodaření na erozně ohrožených půdách. Podle ředitele Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy Jiřího Hladíka takto degradovaná půda potřebuje mnoho desítek či dokonce stovek let k tomu, aby regenerovala a dostala se do původního stavu. Masivnímu rozvoji eroze napomohly především nevhodné zásahy do krajiny v minulosti v související s intenzifikací zemědělství, jako bylo rozorání mezí či odstranění volně rostoucí zeleně z krajiny. Vznik eroze podporují také nevhodně zvolené plodiny na ohrožené půdě, stejně jako nevhodné způsoby obdělávání půdy.

Čeští a moravští vinaři mohou vysadit 1000 hektarů vinic

Čeští a moravští vinaři mohou ještě vysadit 1000 hektarů vinic. Česká republika dosud nevyčerpala práva k jejich výsadbě. Práva si mohou vinohradníci koupit u Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského za asi 50.000 korun za hektar, řekl senátor Jan Hajda (ČSSD). Podle ČSÚ bylo v roce 2009 v Česku 16.290 hektarů vinic. Podle Hajdy by byla po vínu vysazeném na nových plochách poptávka. Každý Čech dnes spotřebuje v průměru 20 litrů vína za rok. Domácí produkce kryje poptávku asi ze 40 procent, dodal. Na výsadbu nových vinic ale nedostanou vinaři žádnou dotaci. S dotací se nové vinohrady vysazovaly v minulosti. Podle Hajdy přesto existují podnikatelé, kterým by se rozšíření vinohradu vyplatilo. O vinařství mluvil jako o jediném prosperujícím zemědělském segmentu. Navíc je obor podle něj mnohdy jediným, který poskytuje lidem ve vesnicích ve vinařských oblastech práci. Nezaměstnanost je tam prý přitom vysoká.

Kalvoda: Pařížský soud považuje nárok Diag Human za platný

Pařížský soud stejně jako dříve vídeňský uznal nárok společnosti Diag Human na odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou ze strany České republiky, které mu před téměř třemi lety přiznal rozhodčí soud. Sdělil to právní zástupce firmy Jan Kalvoda, podle něhož nyní nárokovaná částka činí více než deset miliard korun. Podle serveru Ekonom.cz Diag Human zažádal ve Francii o exekuci dalšího českého majetku. ČR ale nepovažuje arbitráž mezi společností a státem za pravomocně ukončenou. Proti rozhodčímu nálezu ze srpna 2008 se odvolala a začalo přezkumné řízení. Podle dřívějšího vyjádření Kalvody se však za stát odvolali lidé, kteří k tomu neměli ze zákona oprávnění. Spor proto prý skončil. Rakouský soud už před několika dny zabavil tři významná umělecká díla zapůjčená Českou republikou na výstavu do Vídně. Obrazy Emila Filly a Vincence Beneše a plastika Otto Gutfreunda skončila v depozitním skladu soudu, kde zůstanou, než soudce rozhodne o výsledku sporu.

Čunek k soudu opět nepřišel

Senátor a expředseda KDU-ČSL Jiří Čunek, po kterém bývalá sekretářka požaduje deset milionů korun za údajné zničení pověsti, k ostravskému krajskému soudu opět nepřišel. Místo toho odjel do Prahy. Před začátkem procesu přitom přes svého advokáta přislíbil, že k soudu dorazí. Jednání tak dál pokračuje v jeho nepřítomnosti. "Pan Čunek se vrátil ze služební cesty v Bruselu. Zítra (v úterý) jej čeká důležité jednání v Senátu. Proto se rozhodl odcestovat do Prahy a připravit se na něj," řekl novinářům Čunkův právník Radek Závodný. Dodal, že postoj jeho klienta se nemění a dál žalobu odmítá. Projednávání žaloby pokračovalo výslechem svědků. Soud je naplánován do 1. června. Vyhlášení rozhodnutí se ale v tomto termínu pravděpodobně očekávat nedá.

Liberec dostal za chybné tendry pro šampionát pokutu 6,55 mil. Kč

Liberec dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 6,55 milionu Kč za chyby v tendrech souvisejících s mistrovstvím světa v klasickém lyžování v roce 2009. Je to nejvyšší pokuta, jakou dosud úřad za chyby v zakázkách uložil. Město tendry nezákonně dělilo. Hodnota zakázek, které ÚOHS zkoumal, činila kolem jedné miliardy korun. ÚOHS našel chyby v šesti ze sedmi řízení, které s Libercem vedl. Celkem zkoumal 72 veřejných zakázek. Rozhodnutí zatím nejsou pravomocná. Město se proti nim může odvolat k předsedovi ÚOHS. Podle náměstka pro ekonomiku Jiřího Šolce je věc pro město nepříjemná. Vedení města podle něj bude teprve zvažovat další postup. "Měli bychom využít všech možností, které nám zákon dává k tomu, abychom tuto pokutu odvrátili, snížili či alespoň oddálili její zaplacení. Na zaplacení takto vysoké částky v napjatém městském rozpočtu peníze nejsou a budeme muset hledat cesty, jak to řešit," řekl ČTK Šolc. Úřad zahájil správní řízení na základě kontroly, kterou provedl v březnu 2009.

Kvůli demolici Štvanice čelí radní Udženija trestnímu oznámení

Sdružení Acta non verba (ANV) se rozhodlo kvůli bourání zimního stadionu na Štvanici podat trestní oznámení na pražskou radní Alexandru Udženiji (ODS). Trestného činu se podle ANV dopustila tím, že nařídila demolici památkově chráněného stadionu. Udženija pochybení odmítá s tím, že pouze respektovala rozhodnutí stavebního úřadu. Demolice stadionu, na kterém mimo jiné odehrála československá hokejová reprezentace legendární zápasy, začala v sobotu. Na stadionu vyrostlo několik generací hokejistů a krasobruslařů, mimo jiné zde trénovala slavná krasobruslařka Ája Vrzáňová. Celkem byla Štvanice dějištěm čtyř mistrovství světa v hokeji, a to v letech 1933, 1938, 1947 a 1959.

Řidič z R10 je stále v nemocnici

Čtyřiatřicetiletý cizinec, který v sobotu dopoledne ohrozil pod vlivem drog desítky lidí jízdou v protisměru po rychlostní silnici R10 mezi Mladou Boleslaví a Prahou, stále zůstává v nemocnici. Uvedl to mluvčí mladoboleslavských policistů Ladislav Mareš. Muž byl obviněn z trestného činu obecného ohrožení, za což mu hrozí až osm let vězení. Podle serveru iDnes.cz jel cizinec v protisměru i na území Libereckého kraje. Cizinec při jízdě v protisměru způsobil asi pět dopravních nehod, při nichž se nabouralo asi deset vozidel, tři na Mladoboleslavsku a dvě na území Prahy - venkova. Podle Mareše nebylo v silách policistů, aby jízdě řidiče zabránili například uzavřením rychlostní silnice. Policie vyzývá další řidiče, kteří byli v sobotu dopoledne na rychlostní silnici z Prahy na Mladou Boleslav přímo ohroženi bílým vozidlem v protisměru, aby se přihlásili na územní odbor v Mladé Boleslavi na telefon 974 877 111.

Britská policie zadržela Čecha podezřelého z pedofilie

Bitská policie zadržela v pátek v Londýně sedmatřicetiletého Čecha Petra Koudelku, podezřelého z loňského zneužití pětileté dívky na jižní Moravě. Muž se podle policie v zahraničí ukrýval, aby se vyhnul ambulantnímu ochrannému léčení, které mu nařídil soud v souvislosti s jeho předchozí trestnou činností na nezletilých dětech. ČTK o tom informoval mluvčí policejního prezidia Jan Melša. V nejbližší době bude podle mluvčího předán českým orgánům. V případě prokázání viny mu hrozí až desetileté vězení. "Bezesporu i fakt, že se jedná o nebezpečnou osobu, která se opakovaně dopouští trestné činnosti na dětech, motivoval britské kolegy k intenzivnímu nasazení sil a prostředků k jeho zadržení," řekl Melša. Brněnský soud na podezřelého vydal příkaz k zatčení loni v listopadu, evropský zatykač letos v dubnu.

Lékaři evidovali letos 48 nových pacientů s HIV

Lékaři v Česku zaznamenali za letošní první čtyři měsíce 48 nových pacientů s virem HIV. V dubnu registrovali 13 nakažených, dva nemocné s AIDS a jeden člověk na chorobu zemřel. ČTK o tom informoval tajemník České společnosti AIDS pomoc Miroslav Hlavatý. Údaje podle něj pocházejí z národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu. Loni za první čtyři měsíce doktoři evidovali o 11 nakažených víc, tedy 59. Za loňský rok pak na AIDS zemřelo 13 lidí. Letos v prvních čtyřech měsících to byli dva. Od roku 1986 do konce letošního dubna odborníci v ČR odhalili či potvrdili vir HIV u celkem 1570 lidí - u 1272 mužů a 298 žen. Z nich 325 osob už nemocí AIDS onemocnělo a 171 na ni zemřelo.

Zlatá ulička v Praze se opět otevře veřejnosti

Jedno z nejmalebnějších míst staré Prahy - Zlatá ulička na Pražském hradě, se po více než roce znovu zpřístupní veřejnosti. Ve středu její brány slavnostně otevře prezident Václav Klaus s manželkou Livií. Ulička prošla nejrozsáhlejší rekonstrukcí ve své historii a kromě opravených domků zde návštěvníci najdou i novou stálou expozici, která dokumentuje život ve Zlaté uličce v posledních pěti stoletích. Důvodem rozsáhlé rekonstrukce, která uličku v květnu loňského roku uzavřela, byla oprava zastaralé kanalizace. Podle Hradu představovala riziko pro statiku uličky. Historické místo dostalo nové inženýrské sítě, kanalizaci, vodovod a elektrické rozvody. Ulička je jedním z hlavních turistických lákadel Hradu. Zatímco do loňského roku většinu domků zabíraly obchody se suvenýry, nově budou prodejny jen v sedmi domcích. V ostatních devíti bude historická expozice. Lidé tam najdou například domácnost nejstarších obyvatel uličky - takzvaných červených střelců, kteří strážili hradní brány. Chybět nebude dílna zlatníka, krčma či domek ranhojičky. Turisté uvidí i domácnost vyhlášené pražské jasnovidky a kartářky Matyldy Průšové či amatérského filmového historika, který v uličce skrýval před nacisty kopie dobových českých filmů.

Na Cenu Pavla Kouteckého nominovala porota letos sedm filmů

Sedm dokumentárních snímků nominovala letos porota do klání o cenu Pavla Kouteckého. Vyhlášena bude 6. června v pražském Divadle Archa, vítěz získá 100.000 korun. "O cenu se letos ucházeli tvůrci stovky dokumentů," oznámila mluvčí Martina Reková. Jde už o pátý ročník ocenění nesoucího jméno tohoto předčasně tragicky zesnulého filmaře. Cena má podpořit jeho pokračovatele, trpělivé pozorovatele světa schopné sdělit své pocity a postřehy filmem. V nominacích jsou snímky For Semafor Miroslava Janka, Medvědí ostrovy Martina Ryšavého, Nesvatbov Eriky Hníkové, Vše pro dobro světa a Nošovic Víta Klusáka, Česká Granada Jana Papouška, Filmař, fanoušek, podivín Kateřiny Mikulcové a také snímek s názvem Pozemšťané, koho budete volit?, který vznikl spoluprací účastníků dokumentární dílny občanského sdružení Inventura s režisérkou Lindou Jablonskou. V pětičlenné porotě letos usedli režisér Radim Špaček, scenáristka a novinářka Irena Hejdová, ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab, ředitelka festivalu Jeden svět v regionech Lenka Lovicarová a Marie Rumlová z okruhu přátel Pavla Kouteckého.

Kohoutovu muzikálovou úpravu Cyrana uvádí Divadlo na Vinohradech

Pražské Divadlo na Vinohradech uvádí premiéru hry Pavla Kohouta s názvem Cyrano!! Cyrano!! Cyrano!! Kohout spolu s Ondřejem Ládkem, známým jako Xindl X, převedl tento romantický Rostandův příběh do muzikálu. Režisér Vladimír Morávek obsadil do hlavních rolí Martina Stropnického, Dagmar Havlovou a loňského absolventa brněnské Janáčkovy akademie múzických umění Martina Krause. Další role ztvární například Pavel Batěk, Jan Šťastný, Václav Vydra, Ladislav Frej, Daniel Bambas a Veronika Žilková. Pavel Kohout adaptoval Rostandovu hru už potřetí. Zachoval příběh hrdého Gaskoňce, krásné Roxany a mladíčka Kristiána, ponechal hře její romantické ladění, avšak novou úpravou jí dodal moderní rytmus a švih.

Ze sportu

Tenistka Petra Kvitová si čtvrtfinále grandslamového Roland Garros nezahraje. Česká turnajová devítka v pondělním osmifinále na pařížské antuce podlehla šesté nasazené Li Na z Číny 6:2, 1:6 a 3:6 za hodinu a tři čtvrtě. Kvitová byla poslední českou zástupkyní ve dvouhře na letoším French Open.

Brankář Petr Čech opět ovládl anketu Zlatý míč ČR. Gólman Chelsea vyhrál již pošesté v patnáctileté historii hlasování a je společně s dalším šestinásobným vítězem Pavlem Nedvědem jejím nejúspěšnějším laureátem. yhlášení se letos stalo součástí premiérového Letního večera českého fotbalu, který udělal tečku za ročníkem nejvyšší domácí soutěže Gambrinus ligy. Nejvíce ocenění získala mistrovská Plzeň, hned tři ankety vyhrál kapitán Západočechů Pavel Horváth.

Hokejový útočník Radek Duda bude v příští sezoně podle všeho oblékat dres extraligové Plzně. Dvaatřicetiletý hráč skončil v prvoligovém Chomutově, kde s ním nový trenér Václav Sýkora již nepočítá.

Fotbalová Sparta Praha začala pracovat na nápravě příčin neúspěchu, za který považují na Letné druhé místo ve skončené ligové sezoně. Prvním krokem bude posílení vlivu prvního trenéra Martina Haška, který od svého nadřízeného Jozefa Chovance přebere od léta řadu kompetencí včetně formování sestavy. Není vyloučeno, že dokonce bude mít hlavní slovo i během koučování zápasů.

Městská rada v Kladně nerozhodla o principech nového fungování hokejového klubu. Magistrát se nedávno dohodl s Jaromírem Jágrem a jeho otcem na pokračování extraligového hokeje a základech společného provozování klubu. Rada však zatím nemá k dispozici právní podklady k přeměně statusu oddílu na společnost s ručením omezeným.

Prvním handicapovaným atletem, který se na ostravském mítinku Zlatá tretra představí ve společném závodě se zdravými sportovci, bude jihoafrický běžec Oscar Pistorius. Čtyřnásobný paralympijský vítěz závodící na speciálních protézách bude v úterý ve Vítkovicích startovat v běhu na 400 metrů.

V nejsilnější možné sestavě se představí tovární tým Škoda motorsport ve čtvrtém závodě seriálu Intercontinental rallye challenge, kterým bude ukrajinská Rallye Jalta. Společně s Janem Kopeckým, který startuje v celém šampionátu, pojede i Fin Juho Hänninen, jehož letošní prioritou je účast v mistrovství světa.

Motokrosař Petr Bartoš je v polovině seriálu mistrovství Evropy těsně druhý v hodnocení třídy Open. O víkendu ve čtvrtém pokračování šampionátu v Kyjevě vybojoval druhé vítězství za sebou a v celkové klasifikaci jej dělí od vedoucího Jevgenije Tyleckého z Běloruska jen dva body.

Počasí

Jasno, teploty 25° až 29° Celsia, na horách kolem 21° C. Mírný jihovýchodní vítr.