Zprávy

Obama v Polsku vyzdvihl demokracii ve střední Evropě

Americký prezident Barack Obama při dvoudenní návštěvě Polska vyzdvihl přechod zemí střední a východní Evropy k demokracii. O Polsku mluvil jako o lídrovi demokratické a ekonomické transformace v celém regionu a vyzval Varšavu, aby svými zkušenostmi z tohoto procesu pomohla arabským zemím, kde letos padly dlouholeté autoritářské režimy. Český prezident Václav Klaus, který se schůzky s Obamou zúčastnil, ale měl ke srovnávání pádu komunismu ve střední Evropě s takzvaným arabským jarem výhrady. Společnost v zemích severní Afriky a Blízkého východu na takové změny, jakými prošla střední a východní Evropa na přelomu 80. a 90. let, podle něj připravena není. "Prezident Obama říkal, že to vidím příliš pesimisticky," poznamenal Klaus. Český prezident také konstatoval, že cílem Obamova jednání se středoevropskými státníky bylo dát najevo, že USA neztrácejí o region zájem.

V Hradci Králové jedná konference Věcí veřejných

Na volební konferenci Věcí veřejných v Hradci Králové v sobotu nezazněly žádné konkrétní požadavky, se kterými půjde nejmenší vládní strana na koaliční jednání s ODS a TOP 09 o budoucnosti kabinetu. Vrcholní představitelé VV hovořili obecně o "důstojném zastoupení" strany ve vládě. Jen mlhavě mluvili i o nynějším koaličním sporu o reformu zdravotnictví. Konference bude pokračovat v neděli potvrzením předsedy a jeho zástupců. VV nyní mají dva místo čtyř ministrů, které jim zaručuje koaliční smlouva. Podle předsedy VV Radka Johna s tím nejsou spokojeni a chtějí také kontrolovat boj vlády s korupcí. VV podle něho nebudou v koalici, pokud by s nimi měly ostatní dvě strany jednat jako s druhořadými. Podle místopředsedkyně Karolíny Peake bude debata o obsazení vlády na K9, VV dopředu nechtějí nic vzkazovat.

Schwarzenberg v Texasu zahájil týdenní pracovní cestu po USA

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v sobotu v Texasu zahájil týdenní pracovní cestu po Spojených státech. Doprovází jej čeští podnikatelé z filmového a informačního průmyslu, kteří v USA budou hledat nové obchodní příležitosti. Ve městě Ennis se ministr zúčastní festivalu polky, na němž se potká s krajany. Setkání s krajany jej čeká i v neděli v dalším texaském městě Forth Worth. Poté se česká delegace přesune do Houstonu, kde čeští jaderní vědci se svými protějšky z Texaské A&M univerzity podepíšou dohodu o spolupráci. Pak se Schwarzenberg přesune do San Franciska, kde vystoupí na semináři o informačních technologiích a investičním klimatu v České republice. Na programu má také setkání s bývalou americkou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou. Ve středu česká delegace zamíří do Los Angeles. Ministra tam čeká mimo jiné schůzka s místními zástupci filmového průmyslu. Z Los Angeles pak česká delegace odcestuje do hlavního města USA. Ve Washingtonu se Schwarzenberg opět sejde s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou, se zástupci Kongresu a bývalým americkým poradcem pro otázky národní bezpečnosti Zbigniewem Brzezinským. Vystoupí také na konferenci k 60. výročí zahájení československého vysílání Rádia Svobodná Evropa. V pátek se šéf české diplomacie přesune do New Yorku, kde se setká s krajany. Do Česka by měl přiletět v sobotu.

Největší věřitelé Sazky prosadili její konkurz

Páteční schůze věřitelů rozhodla o uvalení konkurzu na loterijní společnost Sazka a soud jej potvrdil. Schválením konkurzu představenstvo Sazky ztrácí oprávnění nakládat s majetkem firmy a toto oprávnění přechází na insolvenčního správce Sazky. KKCG a PPF, které konkurz prosazovaly, mají podle svých prohlášení snahu zachovat činnost Sazky, ale ne se současným vedením. "Sazka se zcela určitě proti vyhlášení konkurzu odvolá. Bude se mu bránit všemi právními prostředky," řekl po skončení věřitelské schůze šéf Sazky Aleš Hušák. Podle něj je konkurz ta nejhorší varianta. "Reorganizace by byla pozitivní signál všem," dodal. Podle mluvčího KKCG Dana Plovajka je rozhodnutí o konkurzu jediným řešením budoucnosti Sazky. Společnost chce, aby Sazka i nadále fungovala a byla zde i v budoucnu. KKCG je připravena poskytnout v souladu se zákonem Sazce finanční prostředky, které potřebuje. Konkurz byl schválen téměř 78 procenty hlasů nezajištěných věřitelů a 100 procenty hlasů zajištěných věřitelů. Zajištěným věřitelem je přitom jen Then Bank of New York Mellon. Hlasovací práva mají celkem věřitelé s pohledávkami za necelých 8,4 miliardy korun.

MfD: Diag Human se chystá na exekuce dalšího majetku ČR v cizině

Společnost Diag Human, která se už mnoho let soudí s ČR o náhradu škody za překažený obchod s krevní plazmou, se chystá na exekuce dalšího českého majetku v různých zemích. Mladé frontě Dnes to řekl Jan Kalvoda, advokát Josefa Šťávy, jemuž firma Diag Human patří. Kalvoda nyní zjišťuje, jaký majetek Česko v zahraničí má. Pak by k tamním soudům mohl podat exekuční návrhy. Firmu Diag Human podle MfD povzbudilo to, že vídeňský soud na návrh Diag Human provedl exekuci tří významných uměleckých děl zapůjčených Českou republikou na výstavu v rakouské metropoli. Exekuce se týká obrazů Emila Filly a Vincence Beneše a plastiky Otto Gutfreunda. Kalvoda se domnívá, že i jiné soudy budou postupovat stejně jako soud vídeňský. Podle MfD by tak mohly být ohroženy třeba nemovitosti v hamburském přístavu, budovy 22 českých center v zahraničí či jiné zapůjčené předměty na výstavách v cizině.

Právo: O titul z práv na ZČU přišly děti Mrázka a Harangozzo

O titul z plzeňských práv přišly podle sobotního Práva děti zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka Michal a Monika a rovněž Jan Harangozzo, který figuruje v kauze údajných podvodných konkurzů kolem soudce Jiřího Berky. Monika Mrázková podle deníku studovala magisterský obor pouhý rok a devět měsíců, ale standardní doba je pět let. Přijímací zkoušky neudělala, získala jen 14 ze 40 potřebných bodů. Tehdejší děkan Milan Kindl ji přijal na odvolání. Mrázkové chybí řada zápočtů, u některých panují pochybnosti o jejich pravosti. Státnice měla dělat 20. října 2003, v tento den ale žádná oficiální zkušební komise nezasedala. K nalezení není ani její diplomová práce, uvádí Právo. Diplomová práce podle listu chybí i bratrovi Moniky Mrázkové, který studoval stejně krátkou dobu a podobně pochybným způsobem. Harangozzo zase plzeňská práva absolvoval za pouhé dva měsíce a dva týdny. Argument, že předtím studoval v Bratislavě, tamní univerzita vyvrátila - po pouhém roce jej vyloučila, připomíná Právo.

Na R10 jel řidič v protisměru, způsobil pět nehod

Auta na rychlostní silnici R10 na Mladoboleslavsku ohrožoval řidič, který jel v protisměru. Třiatřicetiletého cizince se policii podařilo zadržet v Praze 9. Lékařské vyšetření prokázalo, že byl pod vlivem drog. Policie ho pronásledovala, jemu se však podařilo dojet až k letišti v Praze-Kbelích. Tam vystoupil z auta a přelezl plot na letiště, kde ho zadržely hlídky pražských a mladoboleslavských policistů. Server Tn.cz uvedl, že cizinec je občanem Švýcarska a u letiště zastavil, protože jeho autu došel benzin. Muž je podezřelý z obecného ohrožení, hrozí mu tři až osm let vězení. Řidič způsobil celkem pět nehod, tři na Mladoboleslavsku a dvě na území Prahy - venkova. Dvě z postižených aut se převrátila na střechu, další vozidla skončila v příkopu. Na místě zasahovali policisté a zdravotníci.

Noc kostelů otevřela v Praze 89 chrámů

Páteční Noc kostelů otevřela v Praze téměř devět desítek chrámů, které navštívily desetitisíce lidí. Informoval o tom mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora. V celém Česku se pro noční poutníky otevřelo více než tisíc křesťanských chrámů. Noc kostelů vznikla v roce 2005 v Rakousku, v Česku se letos konala potřetí. Zatímco vloni se do akce zapojilo 418 kostelů, letos se jejich počet více než zdvojnásobil. Cílem Noci kostelů je přiblížit veřejnosti křesťanství, víru a církev. V 18:00 hodin ji zahájilo vyzvánění zvonů. Během noci byly otevřeny i běžně nepřístupné prostory kostelů a části rozsáhlých klášterních komplexů. Pro návštěvníky byly mimo jiné připraveny koncerty duchovní hudby, komentované prohlídky a různé výstavy. Například kostel Nejsvětějšího Salvátora u Karlova mostu v Praze sledoval slavnost nazvanou Tanec světla, kterou připravili hudebníci Jiří Stivín a Robert Hugo a výtvarníci Petr Nikl a Ondřej Eremiáš. Tradičně velký ohlas má akce v brněnské diecézi, kde do 137 církevních objektů zavítalo 118.000 lidí, jejich počet se oproti loňsku zvýšil o 7000.

V Praze skončil festival Khamoro

V pražském klubu SaSaZu proběhl závěrečný galakoncert 13. ročníku festivalu Khamoro. Na závěr přehlídky vystoupily soubory, které hrají tradiční romskou muziku. Mezi nimi například indická romská kapela Jaipur Maharaja Brass Band, považovaná za jednu z nejlepších dechovek v indickém Rádžasthánu, hudebník Mário Bihári se svou skupinou Bachtale Apsa, bulharský Martin Lubenov Orkestar či na portugalské trio Ciganos d'Ouro. Třináctý ročník přehlídky romské kultury začal v neděli rekonstrukcí romské svatby, 26. května například nabídl průvod romských tanečnic a hudebníků z různých zemí, který prošel centrem Prahy. Účinkující do metropole letos dorazili z 19 států.

Bítov představuje dílo básníka Kuběny

Život i dílo básníka Jiřího Kuběny, vlastním jménem Paukerta, přibližuje výstava na hradě Bítov na Znojemsku. Má podtitul Básník Bítova. Kuběna, vystudovaný historik umění, na moravském hradě léta pracoval jako kastelán. Výstava se koná při příležitosti letošních 75. narozenin umělce. Prezentuje nejen jeho bohatou literární činnost, ale i jeho obrazy a také práci památkáře neodmyslitelně spjatého s Bítovem. Už v roce 1955 na něm Kuběna prováděl turisty. V letech 1994 až 2006 byl i kastelánem hradu. Podílel se na podobě prezentace současných sbírek, vytvoření expozice se zbrojnicí dalmatského šlechtice Mikuláše Zrinského a generální obnově hradu, který ročně přivítá přibližně 80.000 turistů. Bítov získal v minulosti díky Kuběnovi také přídomek významného centra kultury. Pořádal na něm pravidelná setkání básníků a také výstavy soudobých výtvarníků z Česka.

V Praze začala demolice zimního stadionu na Štvanici

V Praze začala demolice zimního stadionu na Štvanici. Stadion byl postaven v roce 1932 jako první umělé kluziště v zemi a od roku 2000 je kulturní památkou. Kvůli špatnému technickému stavu byl ale od ledna uzavřen.Na stadionu vyrostlo několik generací hokejistů a krasobruslařů, mimo jiné zde trénovala slavná krasobruslařka Ája Vrzáňová. Stavební úřad pro Prahu 7 vydal v pátek rozhodnutí, kterým nařizuje magistrátu neodkladné odstranění stavby zimního stadionu Štvanice. Praha se vzdala práva na odvolání z důvodu akutní havarijní situace objektu. Podle posudku hrozí zřícení konstrukce jako celku a stavba bezprostředně ohrožuje zdraví a životy osob. Na odstranění stadionu má podle ní Praha 20 dnů. Na přelomu roku se v budově zřítila část střechy. Stavební úřad pro Prahu 7 posléze zakázal vstup na stadion. Následný posudek, který si magistrát nechal zpracovat, varoval před hrozbou okamžitého zřícení některých částí objektu. Podle posudku by případná rekonstrukce stadionu byla velmi drahá, protože by se musely rozebrat konstrukce objektu, vyměnit její poničené části, zpevnit a znovu sestavit. Celkem byla Štvanice dějištěm čtyř mistrovství světa v hokeji, a to v letech 1933, 1938, 1947 a 1959.

Ze sportu

Boxer Lukáš Konečný obhájil titul profesionálního mistra Evropy a interkontinentální titul organizace WBO v lehké střední váhové kategorii. V domácím ringu v Ústí nad Labem porazil francouzského soupeře Husseina Bayrama po 12 kolech jednoznačně na body.

Česká tenistka Petra Kvitová postoupila do osmifinále Roland Garros. Turnajová i světová devítka si ve třetím kole na pařížské antuce poradila s Vaniou Kingovou z USA ve dvou setech 6:4 a 6:2. Jednadvacetiletá Kvitová postupem do čtvrtého kola vyrovnala své maximum na Roland Garros, osmifinále si zde zahrála rovněž v roce 2008. O účast ve čtvrtfinále bude v pondělí hrát s šestou nasazenou Li Na z Číny. Skončilo naopak překvapivé tažení Lukáše Rosola, který prohrál s Argentincem Juanem Ignaciem Chelou. Rosol, který do hlavní soutěže prošel z kvalifikace, Chelovi podlehl po setech 2:6, 4:6, 6:3 a 6:7. Postup do třetího kola je však pro pětadvacetiletého Čecha grandslamovým maximem. Dosud startoval jen loni na US Open, kde nezvládl první zápas.

Český pilot Josef Král dojel druhý ve sprinterském závodu formulové série GP2 v Monaku. Při životním výsledku na slavném městském okruhu porazil jezdce stáje Arden jen Francouz Charles Pic z týmu Barwa Addax, který startoval z pole position. Král ve třetím pokračování seriálu bodoval v obou závodech a v celkové klasifikaci se posunul na sedmé místo. Král, který před třinácti dny oslavil 21. narozeniny, skončil ve světové sérii GP2 na stupních vítězů poprvé v kariéře. Dvě medailová umístění slavil už v asijské obdobě, v roce 2009 a letos byl rovněž druhý ve sprintech v Abú Zabí.

Předposlední dvacátou etapu Gira d'Italia s cílem v lyžařském středisku Sestriere vyhrál po úniku Bělorus Vasilij Kirijenka. Roman Kreuziger měl na trati problémy, ale ukázal bojovnost a nakonec dojel desátý se ztrátou 6:16 minuty. Celkově zůstal sedmý a udržel také bílý trikot pro nejlepšího jezdce do 25 let, na který útočil Nizozemec Steven Kruijswijk. Kreuziger zaostává za lídrem závodu o 10:20. Na stupně vítězů mu schází 4:28 minuty.

Automobilový jezdec Roman Kresta potvrdil, že se mu na Rallye Český Krumlov nebývale daří. Třetí podnik mezinárodního mistrovství republiky ovládl popáté za sebou a celkově si na populární jihočeské soutěži připsal již sedmý triumf. Bývalý tovární jezdec Škody a Fordu se zároveň dostal do čela průběžného pořadí. Druhé místo v soutěži, kterou v pátek i v sobotu provázelo deštivé počasí, obsadil úřadující šampion Pavel Valoušek. Ten za Krestou, startujícím s vozem Škoda Fabia S2000, zaostal o 43 sekund. Třetí byl Václav Pech, který již ztratil více než dvě minuty. Český šampionát pokračuje čtvrtým závodem 10. a 11. června, kdy se pojede Agrotec Mogul rallye Hustopeče.

Den po prohře s Polskem české basketbalistky porazily na přípravném turnaji v Karlových Varech Lotyšsko 77:64. Jejich posledním soupeřem v KV Aréně, kde vloni v říjnu slavily svěřenkyně Lubora Blažka zisk stříbrných medailí na mistrovství světa, bude v neděli Rusko. Český tým se oproti pátečnímu duelu s Polkami výrazně zlepšil při zakončení, tentokrát dosáhl z pole téměř padesátiprocentní úspěšnosti a výrazně jistější byl i při trestných hodech (25/22). Od druhé čtvrtiny už Češky soupeře nepustily ani jednou do vedení, byť ve třetí části v jednu chvíli přišly o jedenáctibodový náskok a o výsledku rozhodly až v závěrečné desetiminutovce.

České volejbalistky vstoupily do Evropské ligy vítězstvím 3:1 nad Bulharskem. Pouze v prvním setu měly české hráčky ve Svitavách se soupeřkami problémy, postupně ale srovnaly utkání a finalistky loňského ročníku za 98 minut přehrály. Odveta je na programu dnes od 18:00 opět ve Svitavách. V druhém utkání skupiny B Izrael porazil Maďarsko 3:1.

Skifaři Ondřej Synek, Miroslava Knapková a Jitka Antošová si v Mnichově zajistili účast v nedělních finálových jízdách Světového poháru ve veslování. Úřadující světový šampion a obhájce celkového triumfu v seriálu Synek a Knapková své semifinále vyhráli. Starší ze sester Antošových byla třetí. Dalších pět českých posádek ze semifinále do bojů o medaile nepostoupilo a v neděli se představí ve finále B.

Fotbalisté Jihlavy se udrželi ve hře o postup do první ligy. V 28. kole druhé nejvyšší soutěže porazili poslední Hlučín 3:1 a na třetím místě tabulky se na jediný bod přiblížili k druhé Viktorii Žižkov. Ta má k dobru nedělní zápas s Karvinou.

Dvojka bez kormidelníka Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč si zajistila postup do dnešního finále úvodního dílu Světového poháru ve veslování v Mnichově. Start mezi šesti nejlepšími posádkami si vybojovali vítězstvím v úvodní rozjížďce.

Deblkajak Ondřej Horský, Jan Štěrba vybojoval na regatě Světového poháru v rychlostní kanoistice v Duisburgu bronzovou medaili na olympijském kilometru. Od stříbrných Rusů dělilo českou posádku 356 tisícin, zvítězili domácí mistři světa Martin Hollstein, Andreas Ihle. Ženský čtyřkajak Anna Adamová, Jana Šebestová, Jana Blahová, Lucie Matoušková obsadil na pětistovce páté místo s více než sekundovou ztrátou na stupně vítězů. Deblkanoisté Jaroslav Radoň s Filipem Dvořákem skončili na dvojnásobné trati šestí.

Počasí

Většinou oblačno, místy přeháňky, na Moravě a ve Slezsku zataženo, občas déšť. Teploty 16 až 20st.