Zprávy

Poslanci budou rozhodovat o nedůvěře vládě a o reformách

Poslance čeká od úterý dvoutýdenní schůze sněmovny. Na programu je například rozhodnutí o takzvané malé důchodové reformě či o změnách v regulačních poplatcích. Ještě předtím budou hlasovat o nedůvěře vládě. Toto jednání iniciovala opoziční ČSSD. Hlavním důvodem byla vládní krize a aféry spojené s jednotlivými členy vlády. Od návrhu sociální demokraté neustoupili ani po obměně kabinetu. Výměnu ministrů nazvali "špatným aprílovým žertem". Ke svržení kabinetu je třeba nejméně 101 hlasů, opozice má dohromady 82 poslanců. Dále se k nim připojí dva bývalí členové poslaneckého klubu VV Jaroslav Škárka a Stanislav Huml. Zda i bývalá šéfka poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí, zatím není jasné. Pokud na svou stranu nezískají další členy koalice, vláda hlasování o nedůvěře přečká.

Papež tradičně požehnal Městu a světu, promluvil i česky

Papež Benedikt XVI. ve velikonočním požehnání Městu a světu (Urbi et Orbi) vyzdvihl důležitost Ježíšovy oběti a vyjádřil solidaritu obyvatelům zemí sužovaných bídou, hladem, válečnými konflikty a násilím. Vyzval k ukončení konfliktů v Libyi a dalších severoafrických státech, prosil o solidaritu s uprchlíky i všemi trpícími národy. Jmenoval především národy Blízkého východu, obyvatelstvo Libye, severoafrických zemí, Pobřeží Slonoviny a Japonska. Na závěr přednesl z balkonu svatopetrské baziliky pozdravy v desítkách jazyků, včetně češtiny a slovenštiny. Velikonoční poselství je každoročně pro papeže příležitost vyjádřit znepokojení nad konflikty a popřát mír celému světu. Papežově požehnání předcházela tradiční mše, kterou Benedikt XVI. sloužil na Svatopetrském náměstí v Římě zaplněném desetitisíci poutníků z celého světa. Hod boží velikonoční je v křesťanském kalendáři svátkem Zmrtvýchvstání Páně, kdy se na základě biblického svědectví připomíná vzkříšení ukřižovaného Krista.

Magistrát Brna chce s radikály dohodnout změny prvomájové akce

Zástupci brněnského magistrátu se v příštích dnech pokusí dohodnout s pořadateli prvomájového pochodu Brnem na změně místa, odkud shromáždění vyrazí. Park Koliště, kde má akce začít a kde by měly zaznít i projevy radikálů, není podle tajemníka magistrátu Pavla Loutockého nejvhodnější z bezpečnostního hlediska. Trasa, při níž extremisté projdou takzvaným brněnským Bronxem obývaným sociálně vyloučenými obyvateli a Romy, by měla zůstat beze změny. Loutocký zopakoval, že je připraven shromáždění rozpustit, kdyby se mezi účastníky objevily protizákonné symboly nebo někdo podněcoval k rasové nesnášenlivosti. Závadné motivy bude vyhledávat několik pozorovatelů. S rizikem rozpuštění organizátoři počítají. Na webu v organizačních pokynech zakazují například vojenské oblečení včetně okovaných bot, pití alkoholu, nedoporučují ani kouření. V Brně se pochod extremistů koná jednou za dva roky. Největší střety akce přinesla v roce 2007, kdy neonacisté nerespektovali rozhodnutí o rozpuštění a nerozešli se. Bránili se kameny a plastovými tyčemi. Několikrát se jim podařilo policii přetlačit, jejich odpor zlomilo až vodní dělo a těžkooděnci. Po akci dostali čtyři radikálové trest vězení a další tři podmínky za propagaci nacismu.

Sdružení Lékaři pro reformu je proti poplatku pacientů 200 korun

Občanské sdružení Lékaři pro reformu kritizuje plán ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), aby pacienti bez doporučení praktika platili u specialisty 200 korun místo nynějších 30. Podle sdružení budou mít pacienti pocit, že za vyšší částku mají být ošetřeni přednostně, a budou přetěžovat systém na úkor objednaných pacientů. Pokud se ale ke specialistovi objednají, budou mít vzhledem k dlouhým objednacím lhůtám čas dojít si k praktikovi a systém nic neušetří. Podle sdružení je nejjednodušší cestou tzv. gate-keeping, kdy "strážcem vstupu" do systému zdravotní péče je praktický lékař, který posílá pacienta ke specialistům. "Teď na to ale není síť praktických lékařů připravena," uvádějí lékaři. Podle nich by mnohem efektivnější byla varianta spoluúčasti, která se osvědčila v Nizozemsku. Tamní zdravotní systém byl vyhlášen třetí rok po sobě za nejlepší na světě. Spoluúčast by ani po této změně nemusela podle sdružení překročit ročně 2500 u dětí a seniorů a 5000 korun u ostatních.

Dačice a Milevsko jsou nejúspěšnější v čerpání evropských dotací

Dačice a Milevsko jsou mezi jihočeskými městy nejúspěšnější při čerpání evropských dotací na informační technologie a vzdělávání. Dačice uspěly se dvěma projekty, na něž získaly 9,2 milionu korun, to je nejvíc v celém kraji. Milevsko dostane na tři projekty celkem 8,8 milionu korun. Informovala o tom Martina Dvořáková z odboru strukturálních fondů ministerstva vnitra. V Milevsku z dotací zaplatí systémový audit, jehož cílem je digitalizovat a rozšířit systém řízení úřadu o další prvky. Na projekt městského úřadu bude vynaloženo přes 5,5 milionu korun. "Chtěli bychom dosáhnout transformace městského úřadu v takzvaný chytrý úřad," uvedl tajemník František Troják. Také v Dačicích chtějí zvýšit kvalitu služeb poskytovaných občanům. Díky evropské dotaci ve výši 7,8 milionu chce městský úřad zjistit nedostatky v nastavení řízení a procesů a zavést nová opatření, která mají zvýšit výkonnost, kvalitu a transparentnost služeb městského úřadu. Starosta Dačic Vlastimil Štěpán si od toho slibuje, že bude možné zlepšit například zadávání veřejných zakázek.

Nova: Dva akcionáři Sazky na ni podali trestní oznámení

Dva akcionáři loterijní společnosti Sazka, Autoklub a Sdružení technických sportů, na ni podali trestní oznámení. Informovala o tom televize Nova. Obě organizace podle Novy tvrdí, že z firem, které ovládají pražskou O2 arenu, bylo tento měsíc nezákonně vyvedeno 75 milionů korun. Policie chce kauzu začít vyšetřovat příští týden, hodlá si vyžádat všechny písemné materiály a obeslat první svědky, uvedla Nova. Obě organizace tvrdí, že peníze byly vyvedeny z občanského sdružení Zelený ostrov, které založili akcionáři Sazky a jež ovládá O2 arenu, do firmy Bestsport, která arenu provozuje. Transakce proběhla na základě vydání směnky. Není přitom jasné, co se s penězi stalo. Šéfové obou sportovních svazů ale v oznámení podle Novy naznačují, že za celou transakcí stál šéf Sazky Aleš Hušák, který je i ve vedení Bestsportu. Nova informovala, že směnka byla vydána na základě rozhodnutí členů výkonné rady Zeleného ostrova Jana Ulrycha a Jana Boháče. Ulrych Nově řekl, že o věci nic neví, a dále s Boháčem odmítli záležitost podrobně komentovat. Kauzu nechtěl komentovat ani Hušák.

Prodej nelegálních drog má pokračovat, policie chce zasáhnout

Prodej legálních syntetických drog v síti obchodů Amsterdam shop v Ostravě a dalších městech má od úterý znova pokračovat. Provozovatelé prodejen to avizují na svých internetových stránkách. Pokud obchodníci začnou prodávat nová narkotika, policie zakročí. Prodejny jsou uzavřené od pátku, kdy vstoupila v platnost novela, která dosud nabízené drogy zařadila na seznam zakázaných látek. Nové syntetické drogy se ještě ve čtvrtek daly legálně koupit v několika městech Česka. Přítrž tomu učinila až novela, která doplnila do seznamů omamných a psychotropních látek celkem 33 položek. Mezi 30 látkami, které zakázala, jsou například butylon, flefedron, mefedron, methylon, nafyron a salvinorin A. Novela také doplnila seznamy látek, s nimiž mohou nakládat pouze oprávněné osoby pro lékařské či veterinární účely, o opioidy karfentanil a tapentadol a o anestetikum ketamin, který bude podléhat přísnějšímu režimu. Platit začala 22. dubna.

Od pátku zemřelo při nehodách v Česku 11 lidí

Od pátku už zemřelo při nehodách na silnicích v Česku podle předběžných informací 11 lidí - podle policejních statistik jich bylo v pátek pět a v sobotu a v neděli dalších šest. Za celé loňské velikonoční svátky zemřelo podle policie šest lidí a předloni 15. Ukazuje se tak, že na řidiče příliš neměly vliv policejní výzvy k větší opatrnosti ani zhruba 150 regionálních dopravněbezpečnostních akcí, které policie přichystala, a to zejména na pátek a pondělí. Zaměřuje se při nich na požívání alkoholu, rychlost, správné předjíždění, použití bezpečnostních pásů a dětských sedaček.

V ČR by měla být brzy vakcína proti nejčastějšímu meningokoku B

Invazivní meningokokové onemocnění loni usmrtilo v Česku šest lidí, onemocnělo jich 67. Způsobuje ho bakterie, která může člověka z plného zdraví usmrtit do 24 hodin. V Česku je dostupná vakcína proti čtyřem meningokokovým séroskupinám (A, C, W 135 a Y). V blízké době by měla být k dispozici také očkovací látka proti nejčastější séroskupině B, sdělil ČTK předseda České vakcinologické společnosti profesor Roman Prymula. Celosvětově se odhaduje, že deset až 25 procent populace jsou zdraví nosiči bakterie meningokoka. Sami neonemocní, ale ostatní se od nich mohou nakazit kapénkami s obsahem bakterií, které mohou sliznicí nosohltanu proniknout do krevního oběhu. Onemocnění se projevuje vysokou horečkou, na kterou léky proti horečce nezabírají, dále bolestí hlavy, malátností a drobným prokrvením na kůži. Nejzávažnější formou je meningokoková sepse. Proti meningokokovému onemocnění skupiny C lze očkovat děti od dvou měsíců věku. Čtyřvalentní vakcína chrání proti séroskupinám A, C, W 135 a Y. Je doporučena dětem od 11 let, mladistvým i dospělým.

Ve věku 87 let zemřel sochař a keramik Pravoslav Rada

Ve věku 87 let zemřel v sobotu sochař a jeden z nejvýznamnějších českých keramiků Pravoslav Rada. Shodou okolností právě v současné době pořádá Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze retrospektivní výstavu jeho díla nazvanou "P. Rada! Paráda!", která skončí na Velikonoční pondělí. Rada byl od roku 1956 členem Mezinárodní keramické akademie v Ženevě a dále Umělecké Besedy v Praze a Sdružení výtvarných umělců-keramiků. Zpočátku se věnoval volné tvorbě i designu. Podílel se na úspěšné československé expozici na Expo 1958 v Bruselu, odkud přivezl jednu ze zlatých medailí. Rozměrné plastiky uplatnil i na světových výstavách v Montrealu a v Ósace v letech 1967 a 1970. Mezi jeho významná ocenění patří zlatá medaile z Mezinárodní výstavy keramiky AIC pořádané roku 1962 v Praze. O čtyři roky později byl spoluzakladatelem Mezinárodního keramického sympozia v Bechyni. Rada byl i propagátorem keramiky jako autor či spoluautor knižních publikací zaměřených na technologii a názvosloví tohoto oboru. Jeho knihy o moderní keramice a keramických technikách vyšly česky a v šesti dalších jazycích.

Vítězi Finále v Plzni jsou filmy Osmdesát dopisů a Kuky se vrací

Vítězi 24. ročníku festivalu českých filmů Finále se v Plzni staly současně dva celovečerní snímky - Osmdesát dopisů režiséra Václava Kadrnky a Kuky se vrací režiséra Jana Svěráka. V konkurenci dalších osmi snímků obdržely Zlaté ledňáčky. Nejlepší dokumentem je Nejtěžší volba od režisérky Dagmar Smržové, který uspěl mezi 20 soutěžními snímky. Zvláštní ocenění dostal dokument Andrej Krob na tahu od režiséra Miroslava Janka za autentický pohled na významnou postavu kulturní scény. Cenu diváků si odnesl režisér Ondřej Trojan za snímek Občanský průkaz. Cena za nejlepší herecký výkon připadla Karlu Rodenovi za hlavní roli ve filmu Habermannův mlýn. Cenu Václava Táborského pro autory do 35 let dostal režisér Vít Klusák za dokument Vše pro dobro světa a Nošovic. Cenu Dagmar Táborské za nejoriginálnější dokument získal film Nesvatbov režisérky Eriky Hníkové. Filmové kluby ocenily Pouta Radima Špačka a z dokumentů Katku od Heleny Třeštíkové. Novou cenu od studentské poroty obdržel celovečerní snímek Kuky se vrací, zvláštní ocenění film Jana Švankmajera Přežít svůj život; z dokumentů Nebe peklo od režiséra Davida Čálka a zvláštní ocenění Když kámen promluví od Viliama Poltikoviče. Diváci za týden viděli na 104 projekcích 129 filmů ve 13 sekcích.

Ve Stavovském divadle vystoupí kontratenorista Bejun Mehta

Ve Stavovském divadle v Praze vystoupí americký kontratenorista Bejun Mehta. Specialista na interpretaci barokní hudby představí operní árie Georga Friedricha Händela. Mehtu doprovodí soubor Collegium 1704 pod taktovkou uměleckého vedoucího Václava Lukse. Jeden z nejvyhledávanějších kontratenorů své generace debutoval v roli Arminda v Händelově opeře Partenope v newyorské opeře a vystoupil v hlavních rolích v nejznámějších světových operních domech. Na prestižním festivalu v Salcburku debutoval v roce 2005 jako Farnace v Mozartově Mitridatovi a v létě 2009 se zde představil jako Didymus v Händelově opeře Theodora.

Vzácné varhany v městečku Úterý se po letech opět rozezněly

V městečku Úterý na Plzeňsku se v neděli odpoledne po letech opět rozezněly velmi vzácné barokní varhany v kostele sv. Jana Křtitele. Požehnal jim plzeňský biskup František Radkovský a zahrál na ně přední český varhaník Jaroslav Tůma. Po více než 11 letech shánění peněz se díky dotaci z norských fondů podařilo opravit nástroj považovaný za jeden z nejstarších a nejcennějších svého druhu v ČR. Oprava přišla na více než tři miliony korun. Varhany z Úterý jsou vzácný hudební nástroj z let 1700 až 1720, kvůli mnohaletému nezájmu se ale ocitly v kritickém stavu. Aktivisté z Úterý založili občanské sdružené Bart, aby získali peníze na opravu. Z norských fondů putovalo celkem do oblasti na obnovu pěti vybraných sakrálních památek přes 30 milionů korun. Kromě varhan ještě na obnovu minoritského kláštera a věže kostela ve Stříbře, na opravu kaple v Ostrově u Stříbra a kostela ve Vysokém Sedlišti.

Volyňku splula flotila recesistických plavidel

Říčkou Volyňkou u Malenic na Strakonicku v neděli proplula flotila recesistních plavidel. Na kajaku zdolával asi dvoukilometrový úsek mimo jiné známý polární badatel Amundsen. Vydal se na něj i císař Napoleon a úskalím nízkého stavu vody vzdorovaly "pivní lázně". "Neckyádu v létě pořádají všude. Malenická jarní tradice vznikla před 15 lety z hecu," objasnil zastupitel Oto Švehla. Nejvíce se plavci bavili při splouvání jezu. Ani letos nechybělo vysvobození masek ze spárů Volyňky. Účastníci neckyády skončili i dnes ve vyhřátém stanu. Další recesistní akce místní i přespolní čeká hned na 1. máje, kdy obcí projedou slavnostně vyzdobené malotraktory.

Nejtvrdším českým hasičem je opět Lukáš Novák z Ústí nad Orlicí

Nejodolnějším českým hasičem je opět profesionální hasič Lukáš Novák z Ústí nad Orlicí. Zvítězil ve čtvrtém ročníku soutěže Nejtvrdší hasič přežívá na Andrlově chlumu u Ústí nad Orlicí. Osmadvacetiletý Novák vyhrál i minulé tři ročníky a v tomto sportu je i mistrem světa a Evropy. Hasiči při soutěži v rychlém sledu na čas plní řadu fyzicky velmi náročných úkolů. Absolvují je v těžkém zásahovém obleku s dýchacím přístrojem na zádech a maskou na obličeji. Hasiči po startu běželi se dvěma hadicemi, které museli rozvinout. Pak museli šestikilogramovým kladivem šedesátkrát udeřit do konstrukce takzvaného hammer boxu. Po překonání dvoumetrové bariéry přenesli po čtyřicetimetrové dráze 80 kilogramů těžkou figurínu a následně běželi se dvěma barely o váze po 20 kilogramech. Nakonec zdolali 183 schodů rozhledny na Adrlově chlumu, která je vysoká asi jako dvanáctiposchoďový dům. Novák trať zvládl za 150,96 sekundy, tedy asi o tři vteřiny rychleji než loni.

Čeští hokejisté vyhráli turnaj Euro Hockey Tour v Brně

Hokejová reprezentace vyhraje České hokejové hry. Národnímu týmu, který v Brně porazil Finsko a Rusko, zajistilo v předstihu triumf na čtvrtém turnaji seriálu Euro Hockey Tour vítězství Finska nad Švédskem 2:0. K sobotnímu vítězství nad Ruskem 6:3 pomohl českým hokejistům výborně hrající Jaromír Jágr. Hvězdný útočník vstřelil sborné, kterou národní tým porazil poprvé v sezoně, gól a na tři přihrál. V české sestavě oproti předešlému duelu chybělo duo Michálek, Havlát, naopak nově dostali příležitost Vondrka, Vampola a poprvé v přípravě Klepiš. Češi se v posledním zápase utkají v neděli se Švédskem. Obránce Martin Ševc z Färjestadu nečekaně doplnil hokejovou reprezentaci připravující se v Brně na mistrovství světa. Kouč Alois Hadamczik se rozhodl úřadujícího mistra švédské ligy povolat s ohledem na vývoj play off NHL, zdravotní stav některých hráčů současného kádru i fakt, že není spokojen s výkony Tomáše Mojžíše.

Dále ze sportu

Brankář Michal Neuvirth vychytal Washingtonu výhru 3:1 v pátém utkání 1. kola play off NHL nad New Yorkem Rangers, jeho tým tak vyhrál celou sérii 4:1 na zápasy a postupuje do 2. kola. Český gólman byl vyhlášen první hvězdou večera, když zneškodnil 26 střel soupeře. O čisté konto ho připravil za rozhodnutého stavu 3:0 až 32 sekund před koncem třetí třetiny Wojtek Wolski. Povedený zápas sehrál v sobotu také obránce Pavel Kubina. I díky jeho dvěma gólům deklasovali hokejisté Tampy v pátém duelu Pittsburgh na jeho ledě 8:2 a snížili stav série na 2:3.

Čeští hokejisté prohráli ve svém posledním vystoupení na mistrovství světa hráčů do 18 let ve skupině o udržení se Švýcary 2:4. Na setrvání obou týmů mezi elitou však výsledek již nemohl nic změnit. Finále bude mít stejné obsazení jako před rokem, v neděli od 18:30 se utkají USA a Švédsko.

Fotbalisté Ostravy remizovali v utkání 25. ligového kola na stadionu Slovácka 0:0. Tímto výsledkem skončily tři ze čtyř posledních zápasů Baníku, který na jaře vstřelil pouhé dva góly. Slovácko, jež mělo několik slibných šancí, si na jedenáctém místě tabulky udrželo před svým soupeřem dvoubodový náskok.

Fotbalisté Jablonce přišli v nejvyšší soutěži o čtrnáctizápasovou sérii bez porážky. Třetí tým tabulky senzačně podlehl na hřišti posledního Ústí nad Labem 1:2. Ústečtí vyhráli po čtyřech prohrách za sebou a přiživili naděje na záchranu.

Čeští florbalisté prohráli v závěrečném utkání na turnaji Euro Floorball Tour v Linköpingu se Švýcarskem 4:7 a skončili poslední. Jediný bod na turnaji si připsali díky vítězství v pozápasových nájezdech 1:0. Se soupeřem, kterého zdolali v prosinci v boji o bronz na mistrovství světa v Helsinkách, prohrávali už 1:7, ale v závěru zmírnili porážku třemi góly.

Dvacetiletý judista Lukáš Krpálek skončil pátý na mistrovství Evropy v Istanbulu. V kategorii do 100 kilogramů v souboji o bronz nestačil na Gruzínce Irakliho Cirekidzeho. Jediným českým medailistou tak zůstal Jaromír Ježek, jenž v pátek vybojoval bronz v kategorii do 73 kg.

Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly po roční přestávce mistrovský titul. Ve třetím finále porazily v Brně loňského šampiona Frisco Sika 72:62 a sérii vyhrály jednoznačně 3:0 na zápasy. Českou ligu vyhrály vysokoškolačky popáté.

Prostějovské volejbalistky porazily v prvním zápasu finálové série extraligy Olomouc hladce 3:0 a vykročily za obhajobou mistrovského titulu. Hostující tým uhrál jen 43 míčů a utkání trvalo pouze hodinu. Druhý duel je na programu ve středu v Olomouci, hraje se na tři vítězství.

České tenistky Andrea Hlaváčková a Renata Voráčová vyhrály turnaj ve Fezu. Nejvýše nasazený pár ve finále čtyřhry zdolal rusko-rakouskou dvojici Nina Bratčikovová, Sandra Klemenschitsová 6:3 a 6:4. Na cestě za vítězstvím je nezastavil ani déšť, který přerušil druhý set za stavu 4:0 pro české hráčky.

Roman Kreuziger z týmu Astana obsadil čtvrté místo v cyklistickém závodu Lutych-Bastogne-Lutych. Hattrick z jarních klasik zkompletoval Belgičan Philippe Gilbert, jenž v předchozích dnech kraloval i na Amstel Gold Race a Valonském šípu. Kreuziger přitom původně vůbec neměl v Belgii startovat, rozhodl se až v týdnu během etapového závodu Kolem Trentina. Tam dokonce vyhrál závěrečnou etapu a nyní si připsal další cenný výsledek.

Motokrosař Martin Michek obsadil v druhém závodu mistrovství světa kategorie MX3 v Bulharsku druhé místo za Francouzem Milkem Potiskem. V průběžném pořadí šampionátu je třetí za svým přemožitelem a vítězem zahajovací Velké ceny Řecka Švýcarem Julienem Billem.

Hlavní dostih třetího letošního klusáckého mítinku v Praze-Velké Chuhli Breeders'Crown vyhrála překvapivě klisna Sněženka s jezdcem Vjačeslavem Šamšurinem. Hned v úvodu 1670 metrů dlouhé trati přišel o naději na úspěch favorizovaný Ocean Al, který začal cválat a byl diskvalifikován.

Počasí

V noci bude jasno až polojasno, ochladí se na 7 až 3 st.C. V pondělí bude převážně oblačno, na většině území přeháňky. Teploty dosáhnou na 14 až 18 st.C, na horách bude kolem 9 st.C a foukat má jen mírný vítr, který v bouřkách přechodně zesílí.