Zprávy

Na blahořečení Jana Pavla II. se chystají stovky českých poutníků

Na blahořečení papeže Jana Pavla II., které se bude konat 1. května ve Vatikánu, zamíří také stovky poutníků z České republiky. Cestu do Říma organizuje pro české zájemce poutní centrum při královéhradeckém biskupství společně se smluvní cestovní kanceláří. Do Říma se chystají také vrcholní představitelé české církve. Měli by jet pražský arcibiskup Dominik Duka, olomoucký arcibiskup Jan Graubner, plzeňský biskup František Radkovský a také kardinál Miloslav Vlk. Ve Vatikánu se očekává účast zhruba 2,5 milionu poutníků z celého světa. Velký zájem projevují zejména Poláci. Papež Jan Pavel II. se narodil jako Karol Wojtyla 18. května 1920 v polských Wadowicích, zemřel ve Vatikánu 2. dubna 2005 ve věku 84 let. Papežský úřad zastával od roku 1978 až do své smrti.

Vondrášek: Měli bychom najít viníka úniku informací kauzy Anička

Pokud se prokáže, že za únik informací v případu vraždy devítileté Anny Janatkové může pražský policista, bude nový šéf pražské policie Martin Vondrášek jednat hodně rázně. Řekl to v rozhovoru s ČTK. "Pokud by se prokázalo, že to doopravdy byl policista a vědomě zneužil svoji pravomoc, služební zákon zná pouze jednu možnost a tou je okamžité propuštění," dodal Vondrášek. Asi desetiminutové video z výslechu Otakara T., který ve vazbě spáchal sebevraždu, se ve čtvrtek objevilo na serveru Novinky.cz. Únikem informací se již zabývá inspekce policie, odbor vnitřní kontroly pražské policie, ale i policejního prezidia. Video zveřejnil server Novinky.cz, přepis výslechu i čtvrteční Právo. Otakar T. na záznamu mluví například o tom, jak do pražské Troje, kde se na podzim dívka ztratila a kde policisté v březnu nalezli její tělo, jezdil, aby si obhlédl dům, který chtěl později vykrást.

Nové syntetické drogy zmizely z obchodů

Nové syntetické drogy, které se od přelomu roku ve velkém prodávaly v obchodech na několika místech Česka, v pátek z nabídky kamenných prodej i internetových portálů zmizely. Důvodem je novela zákona o návykových látkách, která v pátek začala platit a dosud legální narkotika postavila mimo zákon. "Amsterdam shop je úplně zavřený. Ve Smile shopu jsou k dostání je vodní dýmky," řekl ČTK ředitel ostravské policie Tomáš Landsfeld. Právě v Ostravě se obchody s tímto sortimentem objevily už v období loňských Vánoc. Ještě ve čtvrtek si v něm zájemci mohli za částku okolo 200 korun pořídit dávku syntetické náhražky marihuany či nové syntetické drogy, které měly účinek podobný pervitinu či extázi. Mimo provoz je i internetový portál Amsterdam-shop.cz, kde se drogy daly objednat. "Celý náš sortiment zboží je ode dne 22.4.2011 nelegální na území Čech," uvedli majitelé sítě zástupci polské společnosti Poland Corporation. Policisté, kteří až dosud byli nuceni sledovat legální prodej drog, se na tento den připravovali. Kvůli uvedení novely v platnost chystali kontroly v prodejnách. Když na místo dorazili, žádné zakázané látky nenašli. "Situaci ale i nadále budeme monitorovat a obchody pozorovat," uvedl Lansfeld. Kriminalisté se ale obávají, že prodejci už mají připravený nový sortiment drog, na které se ani rozšířený seznam zakázaných látek vztahovat nebude. "Výrobci a prodejci zaměstnávají chemiky, kteří vyvíjejí neustále nová a nová narkotika. Jsou vždy o krok před námi," řekl kriminalista, který nechtěl zveřejnit své jméno.

Gruša podle německého tisku demaskuje Edvarda Beneše

Demytizace postavy bývalého československého ministra zahraničí a prezidenta Edvarda Beneše v historickém eseji spisovatele a diplomata Jiřího Gruši Beneš jako Rakušan zaujala německý i rakouský tisk. Přední německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) zdůrazňuje, že Gruša líčí Beneše jako oportunistu, jenž byl zprvu oddaným Rakušanem a nakonec českým nacionalistou. Autor kontroverzního eseje v rozhovoru pro FAZ Benešovi přisuzuje místo mezi "zahradními trpaslíky evropských dějin". Bývalý disident a později velvyslanec v Německu i Rakousku a někdejší prezident mezinárodního Penklubu Gruša sice svou poslední knihu napsal německy, ale zatím vyšla pouze česky. V původním znění se má na pultech německých a rakouských knihkupectví objevit až koncem roku. Gruša v rozhovoru pro FAZ tvrdí, že Češi sice Beneše zvlášť v oblibě nemají, ale co se týče poválečného odsunu Němců, "říkají si mnozí - to nebylo špatné". Deník podrobně cituje z nejkontroverznějších pasáží Grušova téměř beletristického textu, včetně té, kde autor poukazuje na společné sociální prostředí, z něhož pocházeli Adolf Hitler a Beneš - jeden šílený masový vrah, druhý byrokratický inspektor přesídlování. Beneš po válce hovoří o nutnosti odgermanizování a nutnosti "vylikvidovat" Němce. "Tento český mesianismus nese německé rysy," cituje FAZ Grušu, jenž si v listu pochvaluje, že dostal nenávistné e-maily od sudetoněmeckých funkcionářů i Čechů. "Takže ta kniha nemůže být špatná," konstatuje.

Divadlo Komedie uvedlo protiválečnou hru Karla Krause

V Divadle Komedie měl v pátek premiéru projekt inspirovaný protiválečným dramatem Karla Krause Poslední chvíle lidstva. Na jeviště se tak dostal triptych režisérů Kathariny Schmittové, Thomase Zielinského a Alexandera Riemenschneidera v produkci Pražského komorního divadla. Karl Kraus psal své drama jako bezprostřední reakci na první světovou válku, kterou vnímal i jako mocenskou a mediální hru, výnosný předmět globálního byznysu. Z autentických výroků a citátů z tisku stvořil dílo plné černého humoru. V jeho scénické adaptaci se nyní na jevišti představili Jiří Černý, Marek Daniel, Stanislav Majer, Gabriela Míčová, Martin Pechlát, Jiří Štrébl a Ivana Uhlířová. Kraus pochází z Jičína. V roce 1877 se jeho rodina přestěhovala do Vídně, kde studoval práva, filozofii a německou literaturu. Působil jako herec, divadelní režisér a později jako novinář. Od roku 1899 vydával vlastní noviny Die Fackel (Pochodeň), ve kterých pranýřoval pokrytectví, korupci, měšťáckou morálku, nacionalismus, pangermanismus i psychoanalýzu. Kromě dramatu Poslední chvíle lidstva je jeho dalším významným dílem Třetí Valpuržina noc, reagující na nástup fašismu a s ním spojené násilí.

V krumlovském klášteře si připomněli biblický příběh Ježíše

Tisíce turistů přijely v sobotu do Českého Krumlova. Na Bílou sobotu lidé navštívili nejen světoznámé památky, ale také velikonoční trhy a někteří se vydali do klášterní zahrady, aby zhlédli biblický příběh o posledních dnech Ježíše Krista. V podání desítek herců Společnosti pro zachování hořických pašijových her si mohli připomenout poslední večeři Ježíše Krista s učedníky, jeho rozjímání v zahradě Getsemanské, soud u krále Herodese a Piláta Pontského, Ježíšovu křížovou cestu a jeho ukřižování a také zmrtvýchvstání. Další představení pašijí se bude konat přímo v Hořicích na Šumavě 13. a 20. srpna. Pašije jsou pro Hořice fenoménem. Jejich počátky někteří odborníci kladou až do středověku. První písemná zmínka je o nich ale z roku 1816. Později zde byla postavena divadelní budova o kapacitě 2000 diváků, na jevišti účinkovalo až 300 herců. Na tradici se podařilo navázat v 90. letech minulého století. Premiéra nových pašijí byla v červnu 1993.

Skanzen Veselý Kopec zahájil sezonu velikonočním programem

Skanzen Veselý Kopec na Chrudimsku v sobotu zahájil 39. návštěvnickou sezonu. Lidoví řemeslníci návštěvníkům předvedli tradiční zdobení kraslic, pletení pomlázek či přípravu obřadního kynutého pečiva. Program slavení Velikonoc ve skanzenu potrvá i v neděli a v pondělí, řekla vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová. Do skanzenu, který patří mezi nejnavštěvovanější památky v Pardubickém kraji, přišlo asi 3500 lidí. Největší zájem diváků poutala keramická dílna, s níž na Veselý Kopec přijel výtvarník Juraj Vanya ze Sedlčan. Čtyři malérečky jeho v dílně dělaly keramické kraslice, které si návštěvníci mohli i koupit. Zájem byl i o figurky z kukuřičného šustí, pečivo, perníky, řehtačky a pomlázky, které si lidé mohli uplést. Skanzen také v objektu statku z Mokré Lhoty otevřel výstavu nazvanou V pondělí je polívčička, která je věnovaná lidové stravě a tradičním způsobům přípravy pokrmů. Výstava bude otevřena celou sezonu.

Iva Bittová zakončí jarní cyklus Rebelující dámy české hudby

Zpěvačka, houslistka a skladatelka Iva Bittová zakončí 31. května v pražském Divadle Hybernia jarní část osmého ročníku cyklu Rebelující dámy české hudby vystoupením se skupinou Čikori. S muzikanty, s nimiž vydala alba Bílé Inferno a Čikori, se věnují vlastním hudebním projektům na jazzové, rockové i alternativní scéně. Na koncertě v Divadle Hybernia v sestavě Čikori vedle Bittové, Václavka a Töröka zahrají také Jaromír Honzák (kontrabas) a Miloš Dvořáček (bicí, perkuse). Bittová patří k nejvýraznějším osobnostem české alternativní scény. Originální zpěvačka se pohybuje v mnoha hudebních žánrech, patří k nim alternativa (kapela Dunaj, spolupráce s Pavlem Fajtem či účinkování s Vladimírem Václavkem), experimentální jazz, rock či klasická hudba (spolupráce se Škampovým kvartetem). Hostovala i v Mozartově opeře Don Giovanni.

V Kutné Hoře chystají opravu kulturního domu Lorec

V Kutné Hoře připravují nákladnou rekonstrukci kulturního domu Lorec. Město se podle starosty Ivo Šance (Šance pro Kutnou Horu) nejdříve musí stát vlastníkem budovy, která teď patří akciové společnosti Sparta ČKD Kutná Hora. Poté může shánět na rekonstrukci peníze. Náklady mohou činit až 100 milionů korun, řekl Šanc ČTK. Nyní se podle starosty pracuje na projektové dokumentaci. Město počítá s tím, že budova bude dál sloužit k pořádání kulturních a společenských akcí. Vedení Kutné Hory připravuje i rekonstrukce dalších objektů, například sokolovny v městské části Malín, která se má proměnit ve sportovní a společenské centrum. Přestavba by mohla být hotova do dvou let a její cena by neměla překročit deset milionů korun.

Na Sychrov se sjelo na 60 amerických automobilových veteránů

Na 60 veteránů se v sobotu sjelo na zámek Sychrov, kde se uskutečnilo tradiční setkání milovníků amerických vozů pořádané 1st Veteran US Car Clubem Praha. V zámeckém parku stály limuzíny, pick-upy, sporťáky i sedany nebo džípy americké výroby. Vozy byly většinou starší 25 let. K těm nejstarším patřil modrý Roadmaster z roku 1952. Staré americké vozy jsou v Česku stále spíše raritou, pražský klub sdružuje 140 nadšenců, kteří čtyřikrát do roka pořádají společné akce.

Zoo Dvůr Králové otevřela areál safari, přišly tisíce lidí

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem po zimní přestávce opět otevřela areál safari, v němž lidé projíždějí v otevřených autobusech mezi volně žijícími zvířaty. Slunečné počasí do zoo přilákalo tisíce lidí, řekla mluvčí zoo Jana Myslivečková. Otevřením safari zoo současně vstoupila do 65. návštěvnické sezony. Největší zájem návštěvníků přitahují dvě mláďata tygrů ussurijských, která se narodila 10. března a v minulých dnech se poprvé objevila ve výběhu. Nově otevřený areál safari má tři části, v nichž volně žije asi 200 zvířat. Nejpočetnější stádo tvoří asi 50 kusů vodušek červených. Lidé na čtyřkilometrové trase z autobusů dále mohou sledovat například antilopy losí, zebry, vodušky jelenovité či mohutné jedince afrického skotu watusi. Průvodce návštěvníkům během asi dvacetiminutové projížďky dělají vyškolení řidiči autobusů.

Okolí pralesa Polom na Chrudimsku se přiblíží původní podobě

Nejbližší okolí unikátního pralesa v přírodní rezervaci Polom u Trhové Kamenice na Chrudimsku se postupně přiblíží původnímu přírodnímu stavu. Do smrkových monokultur bude vysazeno téměř 25.000 jedlí, buků a javorů klenů. Umožní to zachování vzácných organismů, které v pralese žijí, řekl vedoucí pardubického pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny Vlastimil Peřina. Vlastní rezervace má rozlohu 20 hektarů, v nejbližším okolí bylo v minulých letech rozšířeno její ochranné pásmo na současných 55 hektarů. V rezervaci je téměř bezzásahový režim, přírodní procesy v ní běží s minimálním vlivem lidské činnosti. Díky tomu tu žijí i živočišné druhy, které v hospodářských lesích šanci k životu nemají. V pralese hnízdí v dutinách stromů holub doupňák, na trouchnivějících jedlích roste bizarní houba korálovec jedlový, žije tam i světélkující žížala podhorská. Mimo přírodní rezervaci se letos na dalších místech v CHKO Železné hory vysází dalších 10.000 sazenic. Peníze na obě výsadby, kolem 700.000 korun, poskytl jeden z mobilních operátorů.

V Británii byl zadržen Čech podezřelý z vraždy

Britská policie zadržela v přístavu Sheerness v hrabství Kent 46letého Čecha pro důvodné podezření z vraždy. Muž byl zadržen v úterý odpoledne, poté co pobodal svého 29letého spolubydlícího. Ten svým zraněním krátce na to podlehl. Spolu s Čechem byl zadržen i 28letý muž, později byl ale propuštěn, aniž proti němu bylo vzneseno obvinění, uvádí list. Podle informací místních médií tito tři muži spolu bydleli v bytě, v němž k vraždě došlo. Zadržený Čech má být předveden v sobotu před soud, který rozhodne o vyšetřovací vazbě.

Ze sportu

Výborně hrající Jaromír Jágr dovedl hokejovou reprezentaci na Českých hrách v Brně k vítězství nad Ruskem 6:3, díky kterému má tým kouče Aloise Hadamczika šanci vyhrát čtvrtý turnaj seriálu Euro Hockey Tour. Hvězdný útočník vstřelil sborné, kterou národní tým porazil poprvé v sezoně, gól a na tři přihrál.

Hokejová reprezentace nastoupí v neděli v Brně proti Švédsku v sestavě i s Jaromírem Jágrem. Hvězdný útočník, který měl podle původní dohody nastoupit na Českých hrách jen v zápasech proti Finsku a Rusku, se dohodl s trenérem Aloisem Hadamczikem, že odehraje také třetí duel závěrečného turnaje seriálu Euro Hockey Tour.

Sparťanští fotbalisté v předehrávaném utkání 25. kola porazili Olomouc 2:0, přestože minimálně v prvním poločase byli hosté lepším týmem. Autor prvního gólu Kweuke zaznamenal 11. branku v soutěži, v první minutě nastaveného času přinesla domácím uklidnění Vackova penalta. Letenské výhra přiblížila na tři body vedoucí Plzni, která má však pondělní zápas se Slavií k dobru. Obhájce titulu protáhnul domácí neprůstřelnost na 461 minut, hosté na jaře ještě nedokázali vstřelit gól na soupeřově půdě, i když v pátek k tomu měli nejblíže.

Generální ředitel fotbalové Slavie Miroslav Platil je přesvědčen, že zadlužený klub z Edenu je po čtvrteční schůzce s předsedou ČMFS Ivanem Haškem v menším ohrožení než před týdnem. Hráči by podle něj během několika dnů měli dostat dlužné výplaty a v průběhu květnu by měl být definitivně dotažen příchod nového investora do Slavie.

Biker Jaroslav Kulhavý zahájil sezonu Světového poháru v cross country v jihoafrickém Pietermaritzburgu třetím místem, které mu loni patřilo i v celkovém pořadí. Český vicemistr světa nestačil pouze na Švýcara Nina Schurtera a Francouze Juliena Absalona.

Čeští florbalisté vstoupili do turnaje Euro Floorball Tour ve švédském Linköpingu vysokou porážkou s Finskem 1:8. Úřadující mistři světa získali i dodatečný bod za vítězství v samostatných nájezdech 2:1. Druhý duel čeká český tým v sobotu od 16:00 s domácím Švédskem.

Dvojnásobný mistr světa ve fourcrossu Michal Prokop zahájil sezonu Světového poháru druhým místem v Pietermaritzburgu. Třicetiletý jezdec nestačil v Jihoafrické republice pouze na Australana Jareda Gravese, čtvrtý byl ve finále za Němcem Johannesem Fischbachem další Čech Michal Maroši.

Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly po roční přestávce mistrovský titul. Ve třetím finále porazily v Brně loňského šampiona Frisco Sika 72:62 a sérii vyhrály jednoznačně 3:0 na zápasy. Českou ligu vyhrály vysokoškolačky popáté.

České házenkářky podlehly na závěr turnaje O štít města Chebu Ukrajině vysoko 18:37. To vítězkám vyneslo celkové prvenství, Češky spadly až za Bělorusko na třetí pozici. Pod koučem Janem Bašným utrpěl národní tým nejtěžší porážku a přerušil tak sérii vysokých výher v přípravných i kvalifikačních zápasech.

Hokejový útočník Marek Kvapil bude v příští sezoně hrát za Dynamo Moskva v Kontinentální lize. Šestadvacetiletý hráč, stále ještě úřadující mistr světa, s ruským klubem podepsal dvouletou smlouvu. Dynamo o příchodu útočníka, který naposledy hrál za Kometu Brno, informovalo na svých oficiálních internetových stránkách. Kvapil do Kontinentální ligy mířil již před rokem, byl blízko dohodě s běloruským Minskem, ale nakonec s jeho angažmá sešlo.

Český cyklista Roman Kreuziger vyhrál závěrečnou etapu závodu Kolem Trentina. V těžkém stoupání v Madonně di Campiglio porazil člen týmu Astana na cílové čáře Itala Emanuela Sellu. Celkovým vítězem závodu se stal jiný domácí cyklista Michele Scarponi, který udržel těsný náskok sedmi sekund před Portugalcem Tiagem Machadem. Kreuziger se radoval z etapového vítězství po více než roční odmlce a poprvé v dresu svého nového zaměstnavatele. Loni v únoru kraloval celému pětietapovému závodu Kolem Sardinie ještě coby lídr stáje Liquigas.

Počasí

V Čechách budeskoro jasno až polojasno, ojediněle přeháňky, Na Moravě a ve Slezsku polojasno až oblačno, na východě a severovýchodě postupně až zataženo, místy přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší teploty 19 až 23 st.C, na severovýchodě kolem 17 st.C a na horách zhruba 12 st.C. Meteorologové varují, že na severovýchodě území se v neděli večer a v noci na pondělí mohou ojediněle vyskytnout vydatnější srážky.

Ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku, ve středočeské Příbrami a v Žamberku na Orlickoústecku byly v sobotu odpoledne o několik desetin stupně Celsia překonány dosavadní teplotní rekordy. Ve Stráži kolem 15:00 naměřili 23,3 stupně, dosud nejvíce to bylo 22,5 stupně před čtyřmi roky. V Příbrami dnes bylo 23,1 stupně, předchozí rekord 23 stupňů byl z roku 1885. V Žamberku dnes bylo 22,7 stupně, dosud nejvíce tam naměřili v roce 1943, a sice 21,9 stupně. Uvedli to pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).