Projekt Artbanka podporuje mladé umělce

Photo: Artbanka

Mladé začínající umělce podpoří projekt Artbanka. Rada kurátorů vybere z absolventů vysokých výtvarných škol ty, jejichž tvorba je nejzajímavější, a Artbanka od nich odkoupí několik děl. Ta nabídne k ročnímu pronájmu různým institucím.

Foto: Artbanka
Projekt Artbanka spolupracuje s kurátory a pedagogy z celé republiky, sleduje nejen studenty pražských, ale i moravských a slovenských výtvarných škol. V první fázi nakoupila díla za miliony korun od 37 umělců. Někteří se už objevili v různých soutěžích, jiní umělci jsou v podstatě neznámí. V současnosti vystavují v pražské galerii Dvorak Sec Contemporary, říká zakladatel Artbanky Petr Švec.

"S výběrem umělců jsme začali před dvěma měsíci. Probíhal tříkolově. My jsme vytvořili instituci, která se jmenuje Rada autorit, kterou šéfuje šéfkurátor Galerie hlavního města Prahy Karel Srp. Komise měla sedm členů a na základě předložených zhruba 150 prací vybrala 30 autorů."

V současné době vlastní Artbanka přes 180 děl od umělců z celého Česka. Projekt se zatím soustředí na čerstvé absolventy uměleckých vysokých škol. Největší talenty doporučují také jejich pedagogové. Jedním z umělců, který se do Artbanky dostal, je Josef Mladějovský z ostravské Fakulty umění.

Foto: Artbanka
"Nevím, jak to bude do budoucna, zatím jsem vděčný za podporu finanční a za podporu do budoucna slíbených výstav."

Artbanka je neziskový projekt založený na pravidelném nakupování děl od mladých umělců. Časem by si měl na sebe vydělat a financovat se z pronájmu děl různým institucím. Cena pronájmu se pohybuje od 4 do 10 tisíc korun, uvedl Petr Švec.

"Princip Artbanky je spíše v tom, že chceme, aby díla byla vystavena v institucích veřejné správy, aby byla k vidění, aby kolem nich lidi mohli chodit. Výstavy do roka budou třeba tři čtyři. Hlavně ale chceme, aby díla byla vidět, třeba v policejní služebně nebo v městském úřadě."

Kurátorské radě se podařilo objevit několik nových talentů. Rada bude zasedat vždy dvakrát ročně. Díla studentů se objeví v databázi Artbanky. Ta z nich, která budou aktuálně nabízena k pronájmu, zájemci naleznou na internetových stránkách. V druhé vlně nákupu děl se do projektu zřejmě budou moci hlásit i umělci sami.

Foto: Artbanka
Podobný projekt funguje už asi tři desítky let v Kanadě a Austrálii, v České republice vzniká něco takového poprvé. Zakladatelé projektu věří, že instituce o pronájem uměleckých děl projeví zájem. Z výtěžku za pronájmy vznikne fond určený na nové akvizice a další projekty podporující mladé umění. Také podle výtvarníka Jiřího Davida má projekt své místo.

"Má smysl, neboť ne moc mladých umělců, kteří jsou na škole nebo těsně po ní, mají možnost projevit se v nějakém prostoru, který je adekvátní jejich práci."

Důležitou součástí projektu se stane propagace děl a jejich autorů. Artbanka se bude snažit informovat o svých umělcích v českých i zahraničních médiích a prosazovat je do galerií i na mezinárodní veletrhy. Cílem je rovněž nabídnout začínajícím umělcům odbornou a právní pomoc.