Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vládní Věci veřejné a TOP 09 vyzvaly ODS, aby vyřešila situaci kolem ministra obrany Alexandra Vondry (ODS). Víc než tisíc lidí protestovalo v úterý proti vládnímu návrhu sociální reformy. Dlouho očekávaný filmový režijní debut exprezidenta Václava Havla - Odcházení - měl v úterý večer slavnostní premiéru v pražském kině Lucerna.

Alexandr Vondra,  foto: ČTK
Vládní Věci veřejné a TOP 09 vyzvaly ODS, aby vyřešila situaci kolem ministra obrany Alexandra Vondry (ODS). Podle nich dosud jasně nevyvodil odpovědnost za kauzu údajně předražené zakázky pro firmu Promopro při českém předsednictví Evropské unii. Alexandr Vondra se přihlásil ke spoluodpovědnosti za výsledek hospodaření při českém předsednictví Evropské unii, které měl jako tehdejší místopředseda vlády na starosti. Poslancům se ve čtvrtek omluvil za to, že se mu dříve nepodařilo svou roli lépe vysvětlit. Zástupci TOP09 však jeho omluvu považují za nedostatečnou, a proto ministra Vondru vyzvali k rezignaci, potvrdil ve čtvrtek místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek:

"My jsme včera věnovali poměrně dlouhý čas společnému koaličnímu postupu a jsme rádi, že se podařilo, že koalice hlasovala jako celek. Pravda je, že úvodní vystoupení pana ministra Vondry nám vyrazilo dech; bylo zcela v rozporu se vším, co jsme si včera říkali. Má-li pan ministr Vondra jen trochu cti v těle, pak bude rezignovat ještě dnes. Pokud tu čest nenalezne, budeme spoléhat na čest pana premiéra."

Premiér Petr Nečas ze summitu Evropské unie v Bruselu vzkázal, že Miroslav Kalousek není podle něj v pozici, aby navrhoval demisi člena vlády.

Opozice vítá postoj TOP09 a Věcí veřejných k vyřešení kauzy Promopro a případné rezignaci ministra Vondry. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky tak vyšlo najevo, co si menší koaliční strany o dění kolem ministra Vondry a ODS myslí:

"Já jsem velmi rád, že na základě návrhu sociální demokracie na konání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny už nejsme sami, kdo volá po odchodu ministra obrany Vondry, ale že se k nám postupně začínají přidávat i jednotliví představitelé některých koaličních stran. Čili to naše volání už není volání osamělého na poušti, ale dnes se tady v Poslanecké sněmovně ukázalo, že podobný názor začínají mít i další poslanci, dokonce z vládní koalice."


Víc než tisíc lidí protestovalo v úterý proti vládnímu návrhu sociální reformy. Před Ministerstvo práce a sociálních věci se vypravili handicapovaní a jejich příbuzní a příznivci. Protest proti připravované sociální reformě svolala Národní rada osob se zdravotním postižením. Plánované změny by prý život těmto lidem jenom zhoršily. Handicapovaní se také bojí, že přijdou o část svých příspěvků a výhod. Na demonstraci přišel i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, který se snažil některá chystaná opatření vysvětlit:

"Ujistil jsem všechny účastníky demonstrace, že cílem v žádném případě není snižování nároků, nebo snižování toku peněz, který jde ke zdravotně postiženým. Jde skutečně o to, aby ten systém byl transparentnější, průhlednější a aby byl mnohem efektivnější."

Jedním z kroků, který postižení kritizují, je plán ministerstva zavést pro výplatu některých dávek speciální elektronické karty. Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása varoval, že to výrazně zhorší sousedskou výpomoc, kterou postižení dosud bez problémů využívali.

"Každý, kdo pomůže člověku se zdravotním postižením by musel mít účet, by musel vydávat faktury, byl by vlastně pod přímou kontrolou úřadů. My se domníváme, že taková drobná sousedská výpomoc má být prostě dělána opravdu na sousedské výpomoci. To znamená, že když souseda vedle požádám, aby se mi půl dne věnoval, někam se mnou zajel a já mu za to dám tři stovky, tak my v tom nevidíme žádný problém."

Ve středu vláda navrhovanou sociální reformu schválila.


Zleva Jaroslav Zavadil,  Dagmar Žitníková a Stanislav Antoniv,  foto: ČTK
Odbory v Česku chystají mediální kampaň proti vládním reformám. Na svou stranu chtějí získat veřejnost a vysvětlit své návrhy na změny v daňovém, důchodovém a zdravotnickém systému. Jak v pondělí řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil, o případných protestech rozhodne krizový štáb:

"Bude záležet na vládě, jak se postaví k našim návrhům. Pokud bude zarputile trvat na tom, že jedině jejich návrhy jsou správné, tak my samozřejmě potom připravíme ty kroky tak, abychom využili všech možností, které budeme mít."

Připravované nátlakové akce odborů premiéra Petra Nečase nepřekvapují. K jednání je ale připravený:

"V mnoha ohledech je, a já to řeknu velmi otevřeně, vyhledávána záminka k tomu, aby mohlo být spuštěno něco, jako je generální stávka. Když by to nebyla daňová reforma, tak by to bylo něco jiného, možná i konstelace hvězd by byla za určitých okolností vhodnou záminkou k tomu, aby se podobný krok udělal. Já přesto, že říkám tato ostře kritická slova, tak současně říkám, že my jsme vždycky byli a jsme připraveni k vyjednávání s představiteli odborů."

O dalším postupu chtějí odbory rozhodnou po dubnové tripartitě.


Václav Havel na premiéře filmu Odcházení,  foto: ČTK
Dlouho očekávaný filmový režijní debut exprezidenta Václava Havla - Odcházení - měl v úterý večer slavnostní premiéru v pražském kině Lucerna. Scénář filmu pojednávající o dlouholetém kancléři, který o svůj post přišel, a tím ztratil životní identitu a jistotu, vznikl na základě stejnojmenné divadelní hry. Jednu z hlavních rolí ztvárnila Dagmar Havlová. Václav Havel prozradil, jaké to bylo režírovat vlastní manželku:

"Moje žena ovšem má silnou vůli, takže i když jsem ji štval a rozčiloval a nesouhlasila s něčím, ona je člověk zdvořilý. Má své představy, za kterými dost tvrdě jde. nakonec mi ale ustoupila, protože je do té míry profesionálka, že ví, že konečné slovo má a musí mít režisér."

Filmoví recenzenti nejsou v hodnocení snímku jednotní - jedni ho oceňují, druzí mu vytýkají například přílišnou divadelnost. Jejich soudy ale bývalého prezidenta, jak řekl, z míry nevyvádějí.