Zprávy

Schwarzenberg: ČR se do vojenské akce v Libyi zřejmě nezapojí

Česká republika podpoří zapojení NATO do vojenské akce v Libyi. V České televizi to řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. ČR se podle něj do bojové operace zatím zřejmě nezapojí. NATO by podle ministra mělo mít nad celou akcí dozor. Schwarzenberg to zdůvodnil tím, že by "jednotlivé, byť veliké" členské země neměly jednat úplně nezávisle od svých spojenců. Ministr zahraničí nepředpokládá, že by NATO oslovilo Českou republiku, aby se do vojenské operaci v Libyi zapojila. "Nemáme námořní síly a naše letadla nejsou dělána na tyto akce," vysvětlil. Připustil nicméně možnost poskytnout NATO protichemickou jednotku, pokud by režim Muammara Kaddáfího takové zbraně použil a spojenci požádali ČR o pomoc. Pokud by NATO o jednotku požádalo, bude podle ministra obrany Alexandra Vondry připravena v řádu dní. Vyslání protichemických odborníků ale musí vyžadovat situace. Ministr zopakoval, že Česko se do ostrých operací nezapojí. Připustil nicméně, že by se mohlo podílet na následné humanitární pomoci severoafrické zemi. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by se zásah v Libyi neměl vymykat z rámce mandátu daného RB OSN. Eskalace vojenského konfliktu podle něj není tím nejlepším řešením krize v zemi. Sociální demokraté prý od vlády zatím nedostali k situaci v Libyi dost informací a budou o ně proto žádat.

Kalousek: Daňové zatížení po reformě klesne

Složená daňová kvóta by po daňové reformě měla klesnout ze současných zhruba 35 procent na 33 procent. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle Kalouska bude daňová kvóta oscilovat kolem 33 procent, zatímco nyní byla kolem 37. Plánované daňové změny mají však podle něj být fiskálně neutrální a neměly by zvýšit ani snížit deficit státního rozpočtu. Daňovou reformu, jak ji představil Miroslav Kalousek, ale kritizoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. V situaci, kdy letošní deficit státního rozpočtu představuje 130 miliard, není podle něj možné snižovat daně. Vládou prosazované změny podle něj navíc negativně dopadnou na rodiny s dětmi, důchodce a střední třídu na úkor firem, které si polepší. Ministerstvo financí chystá od roku 2013 v rámci reformy daní zrušit koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent a nahradit jej novou sazbou daně, která by se počítala z hrubé mzdy. MF se rovněž chystá zrušit většinu daňových výjimek, například odpočet úroků u hypoték.

Odbory kvůli změně daňového systému uvažují o generální stávce

Odbory uvažují v souvislosti s chystanou daňovou reformou z dílny ministerstva financí o generální stávce. V diskusním pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce to řekl předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek. Zamýšlené změny představilo ministerstvo v pátek. "Pan ministr (financí Miroslav Kalousek) musí počítat s tím, že si to jen tak líbit nenecháme. Protože pokud se stát dostal do finančních problémů, tak neustále experimentoval na daních zaměstnanců a občanů České republiky, takže může počítat s tím, že se proti tomu budeme velice tvrdě bránit. Pokud nám dají naši členové mandát, míníme jít až do generální stávky," prohlásil Dufek, šéf druhé největší odborářské centrály v zemi, která sdružuje asi 200.000 lidí.

Petici za odvolání ministra Johna podepsalo přes 30.000 lidí

Pod petici za odvolání ministra vnitra Radka Johna (VV) se do pátku podepsalo celkem více než 30.000 lidí. Vyplývá to z informací představitelů odborových svazů policistů, hasičů a dalších bezpečnostních sborů, které protestní akci pořádají. K pátku odbory evidovaly celkem zhruba 31.600 započítaných podpisů. Zájemci mohou petici podepisovat do této neděle, odbory proto upozorňují, že číslo ještě zřejmě poroste. Odboráři chtějí petici předat premiérovi Petru Nečasovi (ODS) zřejmě začátkem dubna. Odbory Johnovi vytýkají, že nezajistil pro resort dostatečné množství finančních prostředků a větší pokles platů, než bylo avizováno. Příslušníkům bezpečnostních složek se od ledna snížily platové tarify o deset procent, odbory ale namítají, že kvůli škrtání různých příplatků je propad vyšší. John nedávno uvedl, že kontroly potvrdily průměrné snížení policejních mezd o 7,7 procenta. Odbory podle Johna prezentují veřejnosti nepřesná čísla, politizují se a snaží se zvrátit výsledky voleb.

MF by v příštím týdnu mělo vyhodnotit kontrolu v Sazce

Výsledek kontroly ministerstva financí ve společnosti Sazka by měl příslušný orgán úřadu obdržet příští týden. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Na základě kontroly má regulátor rozhodnout o dalším postupu. Jednou z možností je odebrání licence. Sázka je od ledna v insolvenčním řízení a na počátku týdne přiznala, že nemá peníze na vyplacení velkých výher ve Sportce. Ministr již dříve uvedl, že je odhodlán hnát "k odpovědnosti" šéfy ČSTV, tedy největšího akcionáře Sazky. Ovšem ne jako ministr financí, ale jako řadový člen ČSTV. Zahájení jednání o insolvenčním návrhu na Sazku Městský soud v Praze stanovil začátkem března na 21. dubna.

Havel opustil nemocnici, na premiéru svého filmu půjde

Bývalý prezident Václav Havel dnes opustil pražskou Ústřední vojenskou nemocnici, kde byl hospitalizován kvůli zánětu dýchacích cest. Nyní bude v domácím ošetřování. V úterý se chce zúčastnit slavnostní premiéry svého filmu Odcházení. Sdělila to Havlova kancelář. Exprezident se na interní klinice ÚVN léčil od úterý 8. března, dostal antibiotika. Další podrobnosti k jeho léčbě nemocnice neuvedla. Exprezidentova kancelář už dříve avizovala, že by se Havel mohl zúčastnit slavnosti k uvedení filmu Odcházení, který režíroval podle své původní divadelní hry.

Kvůli zpoždění Blanky se opozdí i stavba sídla záchranné služby

Kvůli očekávanému zpoždění tunelového komplexu Blanka se odsune i výstavba nového sídla zdravotnické záchranné služby v pražské Troji. Minulé vedení města chtělo mít novou budovu pro záchranáře v září 2013, to ale v současnosti není reálné. Mohlo by se začít stavět na jaře 2017, výstavba bude trvat asi 18 měsíců. S dokončením Blanky se původně počítalo na konci roku 2012, současné vedení mluví spíše o roku 2014. Důvodem je mimo jiné to, že Praha nemá na stavbu dostatek peněz. Nové sídlo záchranné služby bude stát na křižovatce ulic Povltavská a Vodácká v těsném sousedství s vyústěním tunelu Blanka. Součástí budovy bude heliport, dispečink s 25 stanovišti operátorů, garáž pro záchranářský kamion Golem, školící centrum, hotelové pokoje pro hosty, tělocvična, autoservis, prádelna a jídelna. Počítá se rovněž s lékárnou a myčkou, které by sloužily i veřejnosti. Náklady na výstavbu by podle dřívějších informací měly dosáhnout téměř 400 milionů korun.

Nová část Pražského okruhu na mýtném vydělala 137 milionů

Jihozápadní část Pražského okruhu na kamionovém mýtném vydělala po půl roce provozu 137 milionů korun. V obou směrech zde denně projede v průměru 9500 nákladních vozidel. Uvedl to mluvčí českého mýtného systému David Šimoník. Nový úsek městského okruhu otevřelo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) loni 20. září. Stavba propojující brněnskou dálnici D1 a plzeňskou D5 má ulevit dopravě na Jižní spojce a Barrandovském mostu. Podle údajů společnosti Kapsch, která spravuje mýtný systém, je 23 kilometrů dlouhý jihovýchodní úsek nejvýdělečnější částí nedokončeného Pražského okruhu. Ten se na výběru mýta za sledované půlroční období podílel přibližně 200 miliony korun. Celkový výnos mýtného systému v celé republice za minulý rok činil 6,5 miliardy korun.

Větrný park v Krušnohoří se rozroste

Obří komplex větrných elektráren v Kryštofových Hamrech na Chomutovsku se zřejmě rozšíří o další čtyři stroje. Projekt získal souhlas od krajského úřadu a měl by být hotový už letos, řekl jednatel investora Stanislav Buchta. Park má už teď 21 větrníků, což z něj dělá největší areál v Česku. Krušnohorský hřeben podnikatele ke stavbě větrných elektráren láká, další investoři mají rozpracované projekty na dalších 121 větrníků. Kryštofovy Hamry patří německé firmě Ecoenerg a fungují od roku 2008. Zatím mají 21 větrníků, z nichž každý má výkon dva megawatty. Investiční náklady se podle Buchty pohybují okolo 80 milionů korun na jednu elektrárnu. Jen za první rok zkušebního provozu vyrobil park 94.000 megawatthodin, což při tehdejších výkupních cenách odpovídalo zhruba 246 milionům korun. Celý park zatím stál 1,46 miliardy, návratnost investice by tedy mohla být jen okolo sedmi let, přičemž původní odhad byl deset až dvanáct.

Wagnerův Parsifal v Národním divadle měl velký úspěch

Velkým úspěchem skončila premiéra hudebního dramatu Parsifal od Richarda Wagnera, které v sobotu večer zaznělo po 97 letech v Národním divadle v Praze. Náročnou více než pětihodinovou inscenaci považuje první česká scéna za vrchol této sezony. Režii uměleckého šéfa opery ND Jiřího Heřmana ocenilo publikum v zaplněném hledišti několikaminutovým aplausem. Potlesk sklidili i přední zahraniční wagnerovští pěvci v hlavních rolích, početný sbor a především představitelka Kundry sopranistka Eva Urbanová. Velkého uznání se dostalo i americkému dirigentovi Johnu Fioremu. Titulní roli ztvárnil německý tenorista Alfons Eberz. Role Gurnemanze se zhostil basista Matthias Hölle a role Amfortase polský basbarytonista Tomasz Konieczny. Klingsora zpíval barytonista Svatopluk Sem.

Na lipském veletrhu byl o české knihy zájem

V Lipsku v neděli vyvrcholil letošní mezinárodní knižní veletrh. Pozornost přitáhli i čeští autoři, i když podle očekávání ne takovou, jaké se loni těšil příjezd zpěváka Karla Gotta. Na nezájem o českou expozici si ale pořadatelé stěžovat nemohli. Podle Jany Chalupové ze společnosti Svět knihy, která českou prezentaci každoročně připravuje, měli návštěvníci velký zájem o českou dětskou literaturu a komiksy. Určitý zájem byl i o veřejná čtení osmi českých autorů, kteří letos do Lipska přijeli. Jednou z českých zástupkyň byla spisovatelka Milena Oda, která na rozdíl od svých kolegů píše německy a působí hlavně na německém knižním trhu. V Lipsku představila svou povídkovou knihu Ferenc, která nyní vychází i v češtině. Veřejná čtení měli i držitel ceny Jiřího Ortena Jaroslav Pížl, David Jan Novotný a Stanislav Komárek.

Den divadla pro děti a mládež připomíná přehlídka v Praze

Světový den divadla pro děti a mládež, který se každoročně slaví právě tuto neděli, připomíná už pojedenácté přehlídka pozoruhodných inscenací z produkce profesionálních a amatérských divadel určených dětem, ale i představení hraných dětmi. Začala dopoledne v kulturním domě Mlejn v Praze-Stodůlkách a bude do 23. pokračovat i v Divadle v Celetné a v Disku. Představí se na ní soubory z Prahy, Plzně, Karlových Varů, Přerova, Olomouce a Slaného. Hostem jsou scény ze Slovenska, Polska a Švédska. Pořadatelem přehlídky je České středisko Mezinárodní asociace divadel pro děti a mládež (ASSITEJ). Součástí programu bude předání Ceny ASSITEJ osobnosti, která tvořivým a inspirativním způsobem přispěla k rozvoji kvalitního divadla pro děti a mládež. Letos jí bude poctěna Eva Machková, která je klíčovou osobností moderní české dramatické výchovy a dětského divadla.

Na festivalu Mladí Ladí Jazz vystoupí Laco Deczi

Na 2. ročníku festivalu Mladí Ladí Jazz, který se v pražských jazzových klubech uskuteční od 15. dubna do 5. května, vystoupí trumpetista Laco Deczi a jeho soubor Celula New York. Americký jazzman slovenského původu, který podle hudebních odborníků bourá stylové hranice, zahraje poslední večer festivalu v divadle na Prádle. Vedle bývalého člena legendárního souboru SHQ Karla Velebného bude na festivalu ve světové premiéře představen projekt předního italského kytaristy Ruggero Robina a slovenského AMC Tria, zahraje Robert Balzar Trio a pozvání přijal též francouzský jazzový dýdžej a mistr světa ve scratchingu Mathieu Montecot alias DJ Ordoeuvre. Celkově se na festivalu Mladí Ladí Jazz představí hudebníci ze sedmi různých zemí. Jedním z hlavních cílů akce je podpora mladé jazzové scény. Součástí programu bude také soutěž o Cenu Metropolitní univerzity Praha, která podpoří mladé hudebníky příspěvkem na nahrání studiového alba.

Brněnští buddhisté postavili meditační centrum

Brněnští buddhisté si v Divišově čtvrti vybudovali nové meditační centrum. Budova za 24 milionů korun nahradila jejich starší sídlo, které už kapacitně nestačilo. Polovinu peněz na takzvaný Dům Diamantové cesty získali buddhisté z grantu, zbytek poskytla jako bezúročnou půjčku soukromá nadace. Dluh prostřednictvím darů splácejí členové centra a příznivci z Česka i ciziny, řekla za brněnské buddhisty Markéta Blažejovská. Počet zájemců o buddhismus a meditace v Brně rok od roku roste. Často jde o studenty vysokých škol, přicházejí však i rodiny s dětmi. Meditační centrum je pro zájemce otevřeno vždy od pondělí do čtvrtka ve večerních hodinách. V centru si mohou kromě meditací také půjčit nebo koupit knihu s buddhistickou tematikou. Dvakrát do měsíce se konají přednášky českých a zahraničních učitelů buddhismu, několikrát do roka centrum pořádá další kulturní akce, jako jsou festivaly a výstavy.

Na Kokoříně se bude opravovat hradní kaple

Hrad Kokořín na Mělnicku, který je jednou z dominant Máchova kraje, by se měl dočkat opravy hradní kaple. Vyžádá si kolem 300.000 korun a dokončena by měla být v roce 2013, kdy uplyne sto let od jejího vysvěcení. Uvedl majitel hradu Jarmil Špaček. Veřejnost podle něj nebude mít nadále do kaple přístup, protože se v ní nachází rodinná hrobka. Nyní na hradě pokračuje také oprava jedné z obvodových zdí, jež se před časem zbortila. Podle Špačka zatím skončila první etapa, která si vyžádala 600.000 korun. Druhá etapa je plánována na konci sezony. Bude finančně náročnější, stát by měla 1,5 milionu korun. Veškeré opravy zatím hradí majitel z vlastních prostředků, od památkářů prý získal jen drobné příspěvky. Kokořín pochází z první poloviny 14. století, kdy ho vystavěl Hynek Berka z Dubé. Od poloviny 17. století nebyl obýván a pustl. Roku 1894 koupil zříceninu Václav Špaček ze Starburku, který v letech 1911 a 1918 nechal hrad přestavět do současné podoby. V roce 1950 vyvlastnili Kokořín komunisté, rodině Špačků byl po dlouhých soudních tahanicích opět vrácen v roce 2006.

Českou Miss 2011 se stala Jitka Nováčková z Českých Budějovic

Českou Miss 2011 se v sobotu večer v pražském Hudebním divadle Karlín stala Jitka Nováčková z Českých Budějovic. Vybrali ji diváci prostřednictvím SMS zpráv ze 14 finalistek soutěže. Osmnáctiletá blondýnka bude reprezentovat ČR na světové soutěži Miss Universe. Titul Česká Miss World 2011 získala osmnáctiletá Denisa Domanská z Koryčan. Zvolila ji odborná porota v čele s čestnou předsedkyní Dagmar Havlovou. Titul Miss Earth 2011, kterou vybírali lidé internetovým hlasováním, si odnesla dvaadvacetiletá Šárka Cojocarová ze Svobodných Heřmanic. Vítězky získaly kromě účasti ve světových soutěžích ceny v hodnotě několika milionů korun, například roční pronájem bytu, červený kabriolet, zájezd do Karibiku, ale třeba i moderátorský kurz v rádiu Frekvence 1 nebo roční připojení k internetu. Večer živě přenášela televize Prima.

V Bedřichově a na Bouřňáku se lyžovalo naposledy

Pro některá lyžařská střediska v Libereckém i Ústeckém kraji byla neděle posledním dnem zimní sezóny. V Jizerských horách končí skiareál Bedřichov, vleky se zastavily i na Bouřňáku u Teplic. I návštěvnost odpovídala spíš končící sezóně, k horšímu sněhu se přidalo i špatné počasí. Na velké části sjezdovek lyžaři o víkendu platili nižší ceny, za ceny vedlejší sezóny se jezdilo například v Harrachově na Bouřňáku u Teplic všichni platili jen dětské jízdné. Některé areály zatím nezavřely úplně, ale omezily provoz. Na Ještědu v Liberci se nerozjely vleky na Pláních a sjezdovky Bucharka a Pod Lany. V areálu Ski Aldrov ve Vítkovicích se už před tímto víkendem zastavil vlek Jizerka, lanovka Prezidentský express lyžaře stále vozí. Další krušnohorské středisko, Klíny na Mostecku, sezónu ukončilo už ve čtvrtek 17. března. Lyžovat se v Ústeckém kraji nadále dá jen ve skiareálu Telnice na Ústecku, tam ale provoz zkomplikovalo prasklé lano na jednom z vleků. To provozovatelé do konce sezony už opravovat nechtějí, lyžuje se na dalších sjezdovkách.

Ze sportu

Běžec na lyžích Lukáš Bauer dojel sedmý v nedělním finále Světového poháru ve Falunu a celkově skončil čtvrtý. Jako vítěz projel bezpečně cílem volné patnáctky, posledního závodu sezony, Nor Petter Northug. Čtvrté místo v konečném pořadí SP je Bauerovým třetím nejlepším výsledkem v kariéře. V roce 2008 získal velký křišťálový globus, loni skončil druhý.

Čeští sjezdaři nezopakovali ve finále Světového poháru loňský triumf v soutěži družstev. Ve švýcarském Lenzerheide Šárka Záhrobská, Kateřina Pauláthová, Ondřej Bank a Kryštof Krýzl vypadli ve čtvrtfinále po těsné prohře s Rakouskem. Z výhry se radovalo Německo. Češi v prvním kole vyřadili Chorvatsko i s vítězem Světového poháru Ivicou Kosteličem. V souboji o postup do semifinále skončil jejich souboj s Rakouskem nerozhodně 2:2 a pro nejvýše nasazené a favorizované soupeře rozhodlo šest setin vteřiny. Jeden primát ale Češi ve finále SP uhájili. Ondřej Bank stejně jako před rokem dosáhl v porovnání všech lyžařů nejrychlejšího času a získal prémii 5000 eur (120.000 korun).

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová se rozloučila s letošním Světovým pohárem v norském Myrkdalenu sedmým místem v paralelní jízdě v boulích. V konečném pořadí seriálu, do kterého se vrátila po těžkém zranění kolena z předchozí zimy, obsadila česká reprezentantka osmou příčku.

Hokejový brankář Dominik Hašek chce minimálně ještě jednu sezonu chytat v Kontinentální lize. Šestačtyřicetiletý český gólman, kterému skončila smlouva se Spartakem Moskva, v rozhovoru pro server tsn.ca také uvedl, že na návrat do zámořské NHL nemyslí. Hašek v KHL nastupoval za Spartak Moskva, s kterým vypadl v prvním kole play off. S klubem mu skončila smlouva a teď by rád podepsal kontrakt s týmem, s nímž by mohl útočit na titul. Bývalý gólman Pardubic chce mít také jistotu, že bude v mužstvu jedničkou, a právě proto vyloučil návrat do NHL.

Obránce Jan Hejda byl v bohatém sobotním programu NHL jediným skórujícím českým hokejistou. Dvaatřicetiletý zadák se prosadil střelou z pravého kruhu a svým pátým gólem v sezoně se podílel na vítězství Columbusu 5:4 v prodloužení na ledě Minnesoty. Zápas rozhodl v čase 64:26 útočník Antoine Vermette, ale hrdinou utkání byl kapitán hostů Rick Nash, který vstřelil dva góly a na další dva přihrál.

Fotbalisté Slovanu Liberec v sobotním utkání 21. kola první ligy porazili doma Mladou Boleslav 2:0 a poprvé na jaře bodovali. Sérii 309 minut bez vstřeleného gólu utnul Dočkal, výhru potvrdil Breznaník, který navíc nahrál i na gól Nezmarovi. Definitivní podobu výsledku dal v závěru Vácha.

Fotbalisté pražské Sparty porazili v utkání 21. kola první ligy předposlední Brno 2:0 a po páteční výhře vedoucí Plzně nad Českými Budějovicemi se Západočechům opět přiblížili v tabulce na rozdíl pěti bodů. Obhájci titulu zajistil výhru útočník Tomáš Pekhart, který při své premiéře v základní sestavě Pražanů zaznamenal premiérové dvě branky v novém působišti a s třinácti trefami se posunul do čela tabulky kanonýrů.

Fotbalisté Slovácka remizovali v 21. kole první ligy s Jabloncem 1:1. Favorizovaní Severočeši vedli od 56. minuty po brance Marka Jarolíma, domácím se ale podařilo po dorážce Petra Švancary ve druhé minutě nastavení vyrovnat.

Útočníka Petra Tenkráta z Kärpätu Oulu nahradí v hokejové reprezentaci na úvodním soustředění v Kravařích před mistrovstvím světa liberecký Lukáš Vantuch, jenž je pátým nováčkem v týmu. Informoval o tom tiskový mluvčí reprezentace Jan Černý.

Hokejisté Vítkovic vstoupili do semifinálové série play off proti Pardubicím domácím vítězstvím 4:0. Jejich klíčovou oporou byl brankář Roman Málek, vedle několika šancí kryl v třetí části i Koukalovo trestné střílení a už 152 minut drží neprůstřelnost. Úřadující mistři v play off prohráli po šestnácti výhrách v řadě. Druhé utkání se hraje v Ostravě v neděli od 18:10.

Basketbalisté Nymburka vyhráli popáté za sebou Český pohár. Ve finále zdolali po velkém boji Nový Jičín 86:85 po prodloužení, i když ve třetí čtvrtině prohrávali už o dvanáct bodů. Třetí místo v závěrečném turnaji, kterého se podle nového formátu zúčastnilo osm týmů, vybojoval Děčín díky vítězství nad Prostějovem 82:69.

Český biatlonista Michal Šlesingr obsadil ve stíhačce na 12,5 km Světového poháru v Oslu 15. místo. Ondřej Moravec dojel na 25. pozici. Vyhrál Nor Emil Hegle Svendsen, jenž o šest desetin sekundy porazil lídra seriálu Tarjeie Böa.

Mistry republiky v krosu se stali Milan Kocourek a Lucie Sekanová. Na rozblácené trati v Baldovci na Prostějovsku závodili také mílaři, z nichž byl nejrychlejší Lukáš Kourek. Pro vytrvalecký titul na desetikilometrové trati si doběhl v čase 37:25. Druhého Jakuba Bajzu tak předstihl bezmála o dvě minuty. Obhajoba titulu naopak nevyšla Janu Kreisingerovi, který nakonec marný boj s bahnem v průběhu závodu vzdal. Sekanová vyhrála ženský závod na šest kilometrů o 25 sekund před čtyřicetiletou Ivanou Sekyrovou.

Česká sportovní gymnastka Jana Šikulová obsadila v kvalifikaci Světového poháru kategorie A v Paříži sedmé místo a neprobojovala se do nedělního finále. Postup si zajistili na každém nářadí pouze čtyři nejlepší závodníci. Na startu se představilo 90 závodníků z 36 zemí.

Počasí

Noc bude jasná až polojasná, ojediněle se mohou vytvořit mlhy. Teploty klesnou na 1 až 5 stupňů pod nulu. V pondělí čekáme slunečno nebo polojasno, jen ráno se ještě mohou udržet ojedinělé mlhy. Teploty 7 až 11 stupňů, na horách bude kolem nuly. Foukat má slabý proměnlivý vítr.