Zprávy

Kalousek: Když LOK nestáhne výpovědi, nemůže vláda jednat o memorandu

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je přesvědčen, že pokud revoltující lékaři z Lékařského odborového klubu (LOK) nebudou stahovat výpovědi, nemůže ve středu vláda jednat o memorandu, které s nimi minulý týden dohodl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Kalousek to uvedl v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce v reakci na výzvu LOK, aby lékaři přestali ze solidarity k předsedovi LOK Martinu Engelovi stahovat výpovědi. V pátek totiž vyšlo najevo, že pro Engela volné místo ve Fakultní nemocnici na Královských Vinohradech není. Chirurg Miloš Voleman z LOK zdůraznil, že pro lékaře je dohodnuté memorandum prioritou. Velká většina lékařů své podané výpovědi podle něj ale stáhne v okamžiku, kdy vláda memorandum odsouhlasí. V České televizi vystoupil i ředitel vinohradské nemocnice Marek Zeman řekl, že mu Voleman vyhrožoval, že pokud nevezme všech sto procent lékařů, kteří zažádají o zpětvzetí výpovědi, tak bude akce pokračovat.

Heger: Nebudeme mluvit do přijímání lékařů do nemocnic

Ministerstvo zdravotnictví nehodlá zasahovat do personální politiky ředitelů nemocnic v souvislosti s opětovným přijímáním lékařů, kteří dali k počátku března výpověď v rámci akce Děkujeme, odcházíme. Uvedl to ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Návrat lékařů se zkomplikoval, když vedení pražské vinohradské nemocnice odmítlo umožnit návrat šéfovi protestů a Lékařského odborového klubu (LOK) Martina Engela. Heger v prohlášení upozornil, že v memorandu je ze strany ministerstva řada příslibů. Kromě mzdových se ministerstvo zavázalo vyzvat ředitele všech přímo zřizovaných nemocnic k přijetí lékařů zpět do pracovního poměru při splnění dvou podmínek. První je, že lékaři požádají o stažení své výpovědi a druhou, že jejich přijetí nebudou bránit už obsazená místa a restrukturalizační záměry managementů nemocnic.

Engel zřejmě nebude žádat, aby lékaři ze solidarity zůstali ve výpovědi

Šéf lékařských odborů a hybatel protestní akce Děkujeme, odcházíme Martin Engel, kterého nechce vzít pražská vinohradská nemocnice zpátky do práce, se s největší pravděpodobností nebude dožadovat solidarity od ostatních lékařů. V pořadu Partie televize Prima to řekl prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. Neochota přijmout Engela zpět je podle něho zároveň útokem na ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) a jeho dohodu s lékaři. Nemocnice uvedla, že za Engela již přijala náhradu. Kubek ale uvedl, že žádná náhrada v nemocnici není. "Já bych řekl, že ze strany pana ředitele (Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marka) Zemana to byla prostě obyčejná lidská podlost," řekl Kubek. Nicméně přiznal, že ministerstvo zdravotnictví negarantovalo přijetí všech lékařů zpět a odbory zase nezaručily zájem všech lékařů se vrátit. "Dohoda porušená není," řekl v souvislosti s případem Engela. Mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) Jana Jelínková uvedla, že nemocnice již za Engela náhradu má a nemůže jej tedy vzít zpět.

Odbory spustily kampaň proti vládnímu návrhu reforem

Odbory kritizují vládní návrh důchodové reformy, na kterém se ve čtvtek dohodli ekonomičtí ministři. V postupu proti reformám se nebrání ani radikálním akcím. Na tiskové konferenci po protestním shromáždění předsedů základních organizací odborových svazů to řekl předseda Českomoravské konferderace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Nejprve chce ale ČMKOS lidi přesvědčit o svých argumentech kampaní nazvanou "Otevřete oči". Působit na veřejnost chtějí odboráři v tisku i přes sociální síť Facebook. Podle předsedy Odborového svazu Kovo Josefa Středuly se na setkání odborářů v Kongresovém centru mluvilo i o generální stávce. Reformy navržené vládou podle něj dopadnou především na obyčejné lidi. Odboráři jsou proti vyvedení části pojistného ze státního průběžného pilíře do soukromých fondů a proti jednotné dani DPH. Vznikem kapitálových penzijních fondů by z průběžného systému mohly během příštích 20 až 30 let odtéct až dva biliony korun. Se stanoviskem odborů nesouhlasí ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Čísla, kterými odbory komentují dopady důchodové reformy, jsou podle něj naprosto mimo realitu.

Odbory: Sjednocení sazby DPH navýší inflaci o čtyři procenta

Sjednocení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na 20 procent, na němž se kvůli důchodové reformě dohodli ve čtvrtek ekonomičtí ministři, navýší podle odborů inflaci o čtyři procentní body. V televizních Otázkách Václava Moravce to prohlásil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. U důchodců by podle něj měla inflace vzrůst ještě o jeden procentní bod více. Celkem by tak po zavedení jednotné sazby DPH mohla inflace v České republice dosáhnout více než šesti procent. Vyšší DPH se promítne do inflace skokově meziročně asi třemi procenty, sdělil ministr financí Miroslav Kalousek. Podle analytiků by změny v DPH měly zvýšit o zhruba dva procentní body. Sjednocení sazeb by tak zvýšilo výdaje každého Čecha o 250 až 300 korun měsíčně.

ČR odmítne žádost Severní Koreje o potravinovou pomoc

Česká republika odmítne žádost Severní Koreje o poskytnutí potravinové pomoci. Uvedl to první náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. Ministerstvo už dříve sdělilo, že o případném poskytnutí pomoci Česko rozhodne na základě pečlivého posouzení situace a v koordinaci s dalšími členskými státy Evropské unie. Podle Schneidra je KLDR zemí, která investuje obrovské prostředky do vývoje vojenského průmyslu a velmi nebezpečných zbraní, do jaderného a raketového programu. Sama KLDR o sobě tvrdí, že je "prosperující zemí, která profituje z moudrých rozhodnutí svých čelných představitelů". ČR nyní podle Schneidera nemá informace, že by v Severní Koreji hrozil hladomor.

MF: Česko v současnosti čelí 14 arbitrážím za zhruba 24 miliard

Stát v současnosti čelí 14 arbitrážím na základě smluv o ochraně investic, aktuálně se jich koná pět z nich. Ve sporech jde o zhruba 24 miliard korun. Vyplývá to z informací, které poskytlo ministerstvo financí. Stát dosud musel v arbitrážích, které prohrál nebo ve kterých uzavřel dohodu o smíru, zaplatit přes 15 miliard korun. Zatím nejvíce dal společnosti CME za znehodnocení investice do televize Nova, a to 10,6 miliardy Kč. Největší škody za více než 12 miliard korun Česku nyní potenciálně hrozí v arbitráži se společností Washington Investment Company LLC (WIC), která žaluje ČR za zmařenou investici týkající se IT zakázek pro státní podnik Lesy ČR. V současnosti běží lhůta pro smírné jednání.

Vítek nabídne akcionářům Sazky miliardu

Radovan Vítek chce v pondělí akcionářům Sazky nabídnout za 100 procent akcií jednu miliardu korun. Přispívat jim chce v budoucnu i na jejich sportovní činnost. Nabídka je platná pouze v případě, že s ní budou souhlasit všichni akcionáři. Oznámila to mluvčí Vítkovy společnosti CPI Group Michaela Winklerová. Sazka je od 17. ledna na Vítkův návrh v insolvenčním řízení. Vítek vlastní její pohledávky za 1,5 miliardy Kč. Sazka minulý týden oznámila, že přijme pomoc od společností Penta a E-Invest. Firmy uzavřely smlouvu o strategickém partnerství a mají poskytnout Sazce tolik peněz, kolik je třeba k odvrácení insolvence. Sportovní svazy, které Sazku vlastní, dostanou podle dohody od Penty s E-Investem půjčku, investoři na oplátku získají podíl na zisku Sazky.

Krajská zdravotní koupila předražené přístroje

Akciová společnost Krajská zdravotní, která spravuje nemocnice v Ústeckém kraji, nakupovala ve výběrových řízeních předraženou zdravotnickou techniku a zařízení. Prověrka ministerstva financí ukázala, že za ně zaplatila o zhruba 31 milionů korun víc, než představovala jejich obvyklá cena na trhu. Zpráva auditorů uvádí také, že i dodávka výpočetní techniky byla nadhodnocena o 2,6 milionu korun. V jiném případě prý Krajská zdravotní předkládala účetní doklady za dodávky, které ve skutečnosti neexistovaly. Auditoři upozorňují, že by tento postup mohl naplňovat znaky trestného činu podvodu nebo poškozování finančních zájmů EU. Krajská zdravotní s tvrzením o předražování techniky i s dalšími výhradami nesouhlasí. Uvádí mimo jiné, že druhý uchazeč v pořadí nabídl cenu dokonce o 20 milionů vyšší.

V jaderné elektrárně Dukovany začala odstávka

V Jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku začala v sobotu večer odstávka jednoho z obloků. Energetici odpojili obě turbíny, řekl mluvčí elektrárny Petr Spilka. Elektrárna odpojení bloku původně plánovala na neděli, přípravné práce ale zvládla rychleji. Energetici nyní vymění jednu pětinu paliva z 349 palivových a regulačních kazet za nové. Během odstávky budou také kontrolovat výrobní a bezpečnostní zařízení. Zbývající tři ze čtyř dukovanských atomových bloků jsou v plném provozu. Dukovanská elektrárna byla i loni největším domácím zdrojem elektřiny.

Na zbrojním veletrhu Idex se představí 20 českých firem

Největšího světového zbrojního veletrhu Idex 2011, který začal v Abú Zabí, se účastní dvě desítky českých firem. Je mezi nimi například vývozce nákladních automobilů Tatra Export, zbrojovka Zeveta Ammunition z Bojkovic, vojenský opravárenský podnik VOP-026 Šternberk, výrobce navigačních systémů Era Pardubice či firma Gumárny Zubří, která se specializuje na výrobu ochranných masek a protichemických oděvů. Na seznamu jsou také společnosti Poličské strojírny či Omnipol. Idex je nejdůležitějším veletrhem zbrojní techniky na Blízkém východě. Obchod s konvenčními zbraněmi během čtyř let do roku 2009 ve světě vzrostl o 22 procent i navzdory ekonomické krizi. Hlavními hráči na trhu jsou Spojené státy a Rusko. Obě velmoci se na světovém vývozu zbraní od roku 2005 do roku 2009 podílely dohromady více než 50 procenty.

Praha chce zvelebit vltavské náplavky

Hlavní město chce během několika let zvelebit vltavské náplavky. Nechalo si proto zpracovat studii, která navrhuje mimo jiné vybudovat novou náplavku kolem Dětského ostrova a spojit ho s nábřežím druhou lávkou. Vzniknout by mohla také nová promenáda od Novotného lávky až k Národnímu divadlu, kde architekti navrhují nové přístaviště. Podle radního Radka Lohynského (ODS) by se náplavky měly stát vyhledávaným turistickým cílem i místem pro odpočinek a relaxaci. Měly by být doplněny plovoucími zařízeními, která by sloužila k nejrůznějšímu vybavení. Na březích chybí dostatek toalet, automaty na nápoje a občerstvení, pontony na tříděný odpad nebo také plovoucí dětská hřiště. Letos má letos Praha podle schváleného rozpočtu na náplavky 25 milionů korun.

Ovzduší na Ústecku se zlepšilo

Meteorologové odvolali v neděli ráno signál upozornění na smogové nebezpečí v Ústeckém kraji. Koncentrace částic polétavého prachu klesly pod povolené zdravotní limity. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Upozornění na nebezpečí smogu vydali meteorologové v pátek večer. Region trápí především koncentrace větších částic polétavého prachu PM10, pro nějž je povolen denní limit 50 mikrogramů na metr krychlový. V neděli měřící stanice ukázaly 66,7 mikrogramů. Smog postihuje Ústecký kraj už od konce ledna, signál upozornění na možnost výskytu smogové situace tam byl zatím naposledy odvolán 5. února. Smogová situace se zlepšila i v Moravskoslezském kraji.

Mošnovské letiště rozšíří odbavovací plochu

Na Letišti Leoše Janáčka Ostrava bude v letošním roce pokračovat rozšiřování plochy pro odbavování letadel. Další rekonstrukcí zvětší plochu na zhruba 52.000 metrů čtverečních, což zajistí stání celkem pro sedm letadel. Dosud na něm bylo místo pouze pro čtyři. Rozšíření zvýší bezpečnost odbavování a komfort cestujících. Celkové náklady na výstavbu jsou 152 milionů korun, 118 milionů korun přispěje Evropská unie. Sdělila to mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková. Mezinárodnímu letišti v Mošnově na Novojičínsku loni klesl počet cestujících o devět procent. Společnost Letiště Ostrava přepravila zhruba 280.000 lidí, v roce 2009 jich bylo přes 307.000. Největší úbytek pasažérů zaznamenala pravidelná linka mezi Ostravou a Prahou. Na počet cestujících měla vliv aktivita islandské sopky loni na jaře.

Ve skladu ve Zlíně opět hořelo

Ve skladu stavebního materiálu v průmyslové zóně Zlín - Příluky, který poničil v pátek rozsáhlý požár, opět hořelo. V noci na dnešek se v něm vznítily obalové materiály a dřevěné palety s izolační vatou. Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Informoval o tom mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. První, páteční požár skladovací haly zasáhl plochu zhruba 50 krát 20 metrů, což představuje asi polovinu objektu. Oheň v hale způsobil škodu v řádu desítek milionů korun. S požárem bojovalo několik hodin 13 hasičských jednotek.

Dva lidé z Kaplice se zřejmě otrávili plynem

Dva lidé se zřejmě otrávili plynem z kotle v koupelně bytu v Kaplici. Mrtvého šestadvacetiletému muže a třicetiletou ženu našel majitel bytu v noci na neděli. Lékař na místě vyloučil cizí zavinění smrti. Mrtví byli cizinci. Případ budou vyšetřovat kriminalisté kvůli podezření z trestného činu usmrcení z nedbalosti.

Aga Zaryanová zazpívá na Pražském hradě

V české premiéře vystoupí v úterý 22. února ve Španělském sále Pražského hradu kvinteto uznávané polské zpěvačky Agy Zaryanové, výrazné osobnosti současné evropské jazzové scény. Ačkoli zpěvačka již v Praze několikrát účinkovala, české publikum ji poprvé uslyší s její stálou sestavou: pianistou Michalem Tokajem, kontrabasistou Michalem Baranským, bubeníkem Lukaszem Zytou a českým kytaristou a skladatelem Davidem Dorůžkou. Jako zvláštní host se na pódiu objeví polský trumpetista Robert Majewski, řekla ČTK mluvčí projektu Tereza Rychnovská ze Správy Pražského hradu. Akce se uskuteční v rámci cyklu Jazz na Hradě. Tyto koncerty tradičně zahajuje prezident republiky Václav Klaus, který také zpěvačku do Prahy pozval. Podle informací Hradu se koncertu zúčastní i polský prezident Bronislaw Komorovski, který bude se svou manželkou na návštěvě České republiky.

Ze sportu:

Rychlobruslařka Martina Sáblíková si při kolizi s Američankou Jilleanne Rookardovou a následném pádu v sobotním závodě na 1500 metrů na Světovém poháru v Salt Lake City poranila kotník. Do dalšího startu, který dvojnásobnou olympijskou vítězku z Vancouveru čeká za dva týdny v Heerenveenu, kde se uskuteční závěrečný pohárový závod, by ale měla být v pořádku.

Hokejový útočník Patrik Eliáš z New Jersey dosáhl díky třem asistencím v sobotním utkání na ledě Caroliny hranice 800 bodů v NHL. Čtyřiatřicetiletý Eliáš na to potřeboval 938 zápasů, v nichž vstřelil 328 branek a připsal si 472 asistencí. Rodák z Třebíče je v historickém pořadí kanadského bodování českých hokejistů ve slavné zámořské soutěži druhý za nepřekonatelným Jaromírem Jágrem.

Filip Trejbal obsadil na MS ve sjezdovém lyžování v Garmisch-Partenkirchenu 16. místo ve slalomu. Ze zlata se radoval Francouz Jean-Baptiste Grange. Pro stříbro si v závěrečném závodu šampionátu dojel Švéd Jens Byggmark, bronz putuje zásluhou Manfreda Mölgga do Itálie.

Cyklokrosař Zdeněk Štybar zakončil sezonu, v níž se stal podruhé mistrem světa, druhým místem v nedělním závěrečném dílu GVA Trofee v Oostmalle. Závod vyhrál s velkým náskokem belgický šampion Niels Albert, celkové prvenství si připsal jeho krajan Sven Nijs. Český cyklokrosař, jehož sezonu výrazně ovlivnilo zranění kolena, skončil celkově druhý šest bodů za Nijsem.

Basketbalistky ZVVZ USK Praha obhájily prvenství v Českém poháru. V nedělním finále v Hradci Králové porazily tradičního rivala Frisco Sika Brno 76:73. Třetí skončily Strakonice po vítězství 91:74 nad VŠ Praha.

Žokej Jan Faltejsek si v průběhu osmi dnů připsal třetí zahraniční vítězství. V Římě vyhrál v sedle italského koně Erculese dostih přes proutěné překážky o 20.000 eur, když o dvě a půl délky porazil favorizovaného Dar Saida. Faltejsek navíc obsadil druhé místo v hlavním dostihu sobotního mítinku, steeplechase na 3450 metrů o 60.000 eur. Po římském triumfu minulou sobotu a úterním vítězství v Británii tak prožívá nejúspěšnější období své zimní jezdecké kariéry v cizině. Sedmadvacetiletý český žokej dlouhodobě působí u britského trenéra Charltona, do Itálie jezdí k překážkovým dostihům pro trenéra Favera.

Petr Skoták s Pavlem Šmídem vyhráli v Šitbořicích Turnaj mistrů světa v kolové. Dvojice Favoritu Brno prošla turnajem bez ztráty bodu, v rozhodujícím utkání o první místo porazila 8:2 Rakušany Floriana Fischera a Simona Königa. Skoták se Šmídem, světoví šampioni z roku 2004, vyhráli turnaj s pěti účastníky po sedmileté přestávce. Obhájci prvenství z předchozích dvou let Jiří Hrdlička s Radimem Hasoněm ze Svitávky skončili za Rakušany třetí. Brňanům podlehli 2:6, Höchstu 3:6.

Počasí

Noc bude mrazivá, -6 až -10stC, při zmenšené oblačnosti až -12, ojediněle se objeví i slabé sněžení. V pondělí bude převážně oblačno, ojediněle se slabým sněžením a teploty o něco nižší než dnes, -6 až -2stC.

Závěr února bude ještě mrazivý, koncem měsíce se ale oteplí. V prvních dvou dekádách března pak už bude přes den nad nulou, někdy až 10 stupňů. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve své měsíční předpovědi. Období od 21. února do 20. března jako celek bude podle hydrometeorologů teplotně podprůměrné a srážkově průměrné.