Zprávy

0:00
/
0:00

Bezpečnostní rada státu zmapuje s hejtmany situaci nemocnic

Bezpečnostní rada státu zmapuje v úterý na společném zasedání s hejtmany počty výpovědí nemocničních lékařů a situaci v krajích. Měla by se zabývat zajištěním péče v krajích po 1. březnu, kdy má v rámci odborářské protestní akce odejít 3800 lékařů. Pozván je i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Podporuje ho prezident Václav Klaus, jednání se ale nezúčastní. Heger zřejmě bude informovat o tom, že od března zvýší lékařům plat podle kvalifikace a praxe. Příští rok by měli mít až 60.000 se zákonným počtem přesčasů. Teď mají zhruba 48.000, ale s nadmírou přesčasů. Heger dal ve čtvrtek nabídku na web a nechává na každém lékaři, zda výpověď stáhne. Dal jim na to týden, pak začne s přípravou krizových scénářů. Vedení krajů na nich už pracují. Podle průzkumu společnosti GfK Czech souhlasí s odboráři necelá třetina občanů, 48 procent zaujímá k jejich protestu záporné stanovisko. Petici na webu proti kapitulantství před nátlakem lékařských odborů podepsalo 23.000 lidí.

Heger podepsal příkaz fakultním nemocnicím ke zvýšení platů

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) podepsal příkaz ředitelům státních nemocnic, aby od března zvýšili platy lékařů o 5000 až 8000 korun. Dopis jde podle mluvčího ministerstva Vlastimila Sršně do nemocnic. V dopise ministr přikazuje ředitelům zvýšení platů lékařů podle kvalifikace a délky praxe. Ve středu se sejde s řediteli nemocnic a podrobně s nimi vše probere, včetně kalkulací, doplnil mluvčí. Počítá s navýšením příjmů také pro sestry. Heger vyjednal se zdravotními pojišťovnami, že letos navýší platby nemocnicím o dvě miliardy korun, z nich 1,5 miliardy dostanou lékaři a půl miliardy sestry a další personál. Organizátorům protestu nespokojených nemocničních lékařů ale tato nabídka nestačí, výpovědi nestáhli.

Plzeňský kraj podepsal s nemocnicemi dohodu o péči po 1. březnu

Krajské, fakultní (FN) i soukromé nemocnice, zdravotní pojišťovny a záchranná služba na krajském úřadě podepsaly memorandum o spolupráci při zajištění zdravotní péče v Plzeňském kraji po 1. březnu. Reagovaly tak na plánované odchody lékařů zejména z krajských nemocnic, které má podle obdržených výpovědí opustit více než třetina z 236 doktorů. Dalších 70 má odejít ze státní FN. Nejvíce ohroženými obory budou v regionu neonatologie, porodnice, chirurgie a ARO v Klatovech. ČTK to řekl hejtman Milan Chovanec (ČSSD). Memorandum podepsalo 24 subjektů, mezi nimiž je sedm zdravotních pojišťoven, armádní Letecká záchranná služba z Líní u Plzně a šest soukromých nemocnic - plzeňské Mulačova, Privamed a U Svatého Jiří, Nemocnice Sušice, Swiss Med Clinic v Plané na Tachovsku a Poliklinika Tachov. Kraj už s pojišťovnami zahájil diskusi o větším zaměření na jednodenní a ambulantní výkony i o restrukturalizaci lůžek. Budou zde vznikat krizové mapy dostupnosti provozuschopných oddělení nemocnic. Zároveň začne krizový tým kraje svolávat primáře podle odbornosti.

FN v Plzni nabídla všem lékařům peníze, které požadovali

Ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni (FN) Jaroslava Kunová nabídla dopisem všem lékařům peníze, které požadovali, tedy 8000, 10.000 a 12.000 korun k platům navíc. Za to bude požadovat, aby doktoři, kteří chtějí odejít, okamžitě stáhli výpovědi a snažili se spolupracovat. Podmínkou je ale to, aby udrželi finanční limity v klinikách včetně center. Ministerstvo zdravotnictví krok ředitelky uvítalo. "Pokud fakultní nemocnice dlouhodobě dobře hospodaří, je zodpovědností managementu, když peníze má, že je využije tímto způsobem," řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. "Nabídku analyzujeme a rozmyslíme si, jak se k ní postavit. Je to velmi vstřícné," uvedl šéf Lékařského odborového klubu Fakultní nemocnice v Plzni Štěpán Bejvančický. S lékaři, kteří dali výpovědi, bude jednat, aby je stáhli.

Liberecký kraj nemůže garantovat lékařům návrat na původní místa

Liberecký kraj nemůže a nebude garantovat lékařům, kteří podali výpovědi v souvislosti s kampaní Děkujeme, odcházíme, že je všechny přijme zpátky, ani že se vrátí na svá původní místa. Uvedl to liberecký hejtman Stanislav Eichler (ČSSD). Zejména v případech primariátů to podle něj není možné, protože ředitelé nemocnic musejí řešit složitou situaci na odděleních a co nejrychleji doplnit chybějící primáře. Návrat lékařů nemůže podle hejtmana zaručit ani ministr zdravotnictví, protože to je v kompetenci šéfů nemocnic. V Libereckém kraji je osm nemocnic se zhruba 800 lékaři, z nichž jen ve třech největších se lékaři aktivně přihlásili ke kampani Děkujeme odcházíme. Dvě krajské nemocnice v Liberci a České Lípě a městskou nemocnici v Jablonci nad Nisou chce na konci února opustit 98 lékařů. Ještě na začátku letošního roku jich bylo 116, část z nich ale v lednu a únoru výpovědi stáhla.

Nemocnice na Vysočině přestanou přijímat pacienty na operace

Pokud se neobnoví jednání mezi vládou a Lékařským odborovým klubem, přestanou nemocnice na Vysočině od pondělí 14. února přijímat pacienty na plánované operace. Primáři začnou vybírat pacienty k propuštění do domácí péče. Sejde se bezpečnostní rada kraje a začnou se uskutečňovat další opatření připravená vedením jednotlivých krajských nemocnic na Vysočině. Novinářům to řekl hejtman Jiří Běhounek (ČSSD). Důvodem mimořádných opatření je avizovaný odchod lékařů požadujících zvýšení platů. Celkem chce na Vysočině odejít 56 procent z 636 nemocničních lékařů. Nejvíc výpovědí podali lékaři v nemocnicích v Jihlavě a Novém Městě na Moravě. Ředitelé potvrdili, že pokud lékaři výpovědi stáhnou, přijmou všechny bez problémů zpět.

Expremiér Fischer chce v přímé volbě kandidovat na prezidenta

Bývalý premiér Jan Fischer chce kandidovat na funkci hlavy státu, pokud politici prosadí přímou volbu prezidenta. Řekl to serveru Parlamentní listy. Někdejší předseda úřednické vlády se loni v září stal viceprezidentem Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). Už dříve dal najevo ambice vrátit se do české politiky. V době, kdy stál v čele vlády, měl v průzkumech veřejného mínění poměrně vysokou podporu. O tom, jak by skloubil povinnosti v EBRD s kampaní před prezidentskou volbou prý dosud nepřemýšlel. Zatím ale není jasné, zda budou lidé volit nástupce Václava Klause v přímé volbě. Návrh na zavedení přímé volby připravuje vláda a volá po něm i opoziční ČSSD. Strany ale ještě čeká složité vyjednávání o tom, jak by přímá volba prezidenta měla vypadat.

Agentura ABL přeruší smlouvy s Prahou 11

Bezpečnostní agentura ABL patřící rodině ministra dopravy Víta Bárty (VV) přeruší všechny smlouvy s radnicí Prahy 11. Bratr ministra Matěj Bárta, který je v současnosti majitelem firmy, to oznámil na jednání kontrolního výboru zastupitelstva. Rozhodnutí zdůvodnil snahou uklidnit kauzu kolem údajného sledování komunálních politiků, informovala mluvčí radnice Andrea Wolfová. Informace o údajném sledování komunálních politiků včetně někdejší starostky Marty Šorfové (ODS) zveřejnila MfD poprvé loni v září. Nedávno napsala, že získala dokumenty, které to potvrzují. Informace vyvolaly na politické scéně velký rozruch. ČSSD vyzvala Bártu k odstoupení. Bárta se už loni premiérovi Petru Nečasovi (ODS) zaručil svým slovem, že agentura politiky nesledovala, což se podle Nečase nakonec ukázalo jako nepravdivé. Bárta se za to premiérovi omluvil. Ten omluvu přijal a případ povařuje za uzavřený. Vít Bárta již ve společnosti ABL nefiguruje, svůj padesátiprocentní podíl ve společnosti prodal bratrovi po loňských sněmovních volbách.

Policie znovu obvinila exstarostu Jančíka

Protikorupční policie znovu obvinila bývalého starostu Prahy 5 Milana Jančíka (ODS) kvůli údajně neoprávněnému postoupení pohledávek za nájemné Agentuře Praha 5. Začala ho stíhat pro zneužití pravomoci veřejného činitele, za což mu v případě odsouzení hrozí až deset let vězení. Informoval o tom server Novinky.cz. Policisté Jančíka obvinili již podruhé, první usnesení však státní zástupce zrušil jako nepřezkoumatelné a nezákonné. Policie podezírá Jančíka z toho, že s Agenturou Praha 5 neoprávněně uzavřel smlouvu o postoupení pohledávek za víc než 63 milionů korun. Jednal prý bez předchozího schválení zastupitelstva, jeho souhlas však zákon v podobných případech vyžaduje. Společnost Agentura Praha 5 podle policie získala neoprávněný prospěch ve výši nejméně 4,4 milionu korun. Jančík považuje obvinění za absurdní. Opakovaně prohlásil, že v kauze Agentury Praha 5 vylučuje jakékoliv své pochybení i jakékoliv pochybení zaměstnanců radnice nebo členů rady a zastupitelstva.

Podle soudu se neprokázalo masivní nakupování hlasů v Českém Těšíně

Hlasy se v Českém Těšíně podle senátu Krajského soudu v Ostravě během opakovaných obecních voleb v lednu masově nekupovaly. Údajně se prokázal jen jediný případ, který na celkový výsledek voleb neměl vliv. Soud tak žalobu, která hlasování kvůli ovlivňování voličů zpochybnila, zamítl. Žalobu kvůli nakupování hlasů podal Lubomír Matěj za Hnutí pro Těšín a Stranu zelených. Podle soudkyně Miroslavy Honusové ale důkazy neprokázaly, že by nakupování mělo znaky organizovanosti a masovosti. Dodala, že se neprokázala ani existence lidí, kteří by peníze ve velkém za hlasy nabízeli. Uvedla, že podle důkazů existuje jen jediný volič, který za hlas dostal zaplaceno. Lubomír Matěj s výsledkem soudního líčení nesouhlasí a zvažuje podání ústavní stížnosti. Jiné opravné prostředky proti rozhodnutí nejsou možné.

Ústavní soud projedná návrh ČSSD na zrušení škrtů v sociální oblasti

Ústavní soud (ÚS) se v úterý začne zabývat návrhem ČSSD na zrušení vládního balíčku úspor v sociální oblasti. Jako svědka si soudci předvolali premiéra Petra Nečase (ODS). Sociální demokraté chtějí, aby soud zrušil balíček jako celek, tedy kompletní zákon o úsporných opatřeních v působnosti ministerstva práce a sociálních věcí. ČSSD zpochybňuje především proces přijetí zákona parlamentem. Považuje ho za projev extrémní svévole vládní většiny. Vláda podle opozice zneužila stav legislativní nouze a omezila práva opozice tím, že znemožnila obecnou rozpravu v Poslanecké sněmovně. Sociální demokracii se nelíbí ani to, že vláda nechala návrh projednat Senátem ve starém složení. Horní komoru parlamentu po podzimních volbách ovládla levice. Napadený zákon však po volbách schválili ještě původní senátoři, většinou sympatizující s nynější vládní koalicí. Podobným způsobem Senátem prošly i další vládní úsporné zákony. Balíček škrtů v sociální oblasti podle vlády umožní miliardové úspory a snížení schodku státního rozpočtu.

Vladimír Špidla vyzval k rychlejšímu čerpání peněz z evropských fondů

Bývalý evropský komisař a expert ČSSD Vladimír Špidla vyzval k rychlejšímu čerpání peněz z evropských fondů. Uvedl, že Česká republika dosud z celkové částky více než 782 miliard korun na léta 2007 až 2013 vyčerpala pouze 89 miliard. Nyní už je jisté, že se celou částku vyčerpat nepodaří a vláda může jen snižovat škody, řekl Vladimír Špidla. Vyzval kabinet, aby udělal z čerpání finančních prostředků z evropských fondů svou prioritu. "Sociální demokracie považuje za nemorální, aby vláda, která odbouráním sociálního příspěvku získá do rozpočtu půl miliardy, byla ochotna svou laxností a lhostejností promrhat desítky miliard z evropských fondů, které jsou k dispozici," zdůraznil. Nejhorší situace je podle něj v čerpání z operačních programů, které jsou v gesci ministerstva školství a ministerstva pro místní rozvoj. Příčiny vidí například v pomalé činnosti zodpovědných úřadů při administraci žádostí včetně často nefunkčních softwarových aplikací. Pokud se situace nezlepší, hrozí vracení peněz u většiny programů. Vladimír Špidla naopak za dobré výsledky pochválil dopravu a regionální integrační program.

Střední školy dostanou peníze od Evropské unie

Zhruba od června budou moci střední školy čerpat 1,5 miliardy korun z EU, přilepšit by si díky tomu mohli i kantoři. Ředitelé totiž mohou kromě nákupu pomůcek či podpory studentských stáží využít peníze i na odměny učitelům za práci navíc. Podle ministerstva školství si může o dotace zažádat až 1200 mimopražských středních škol. Nemusí se přitom trápit složitou administrativou, projekty se budou podávat zjednodušeným způsobem prostřednictvím takzvaných šablon. Počítá se s tím, že projekty budou v rozmezí 300.000 až dva miliony korun. Peníze půjdou z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Podobný program už od loňského roku funguje pro základní školy, ty mohou tímto způsobem čerpat 4,5 miliardy korun. Ve třetím čtvrtletí tohoto roku by si pak na půl miliardy z EU měly přijít i školky. Dotace jsou ale určeny jen mimopražským školám, Praha jako bohatý region na podporu nedosáhne.

Aktuálně.cz: MŽP letos program Zelená úsporám již neotevře

Program Zelená úsporám na zateplování domů a výměnu starých kotlů na uhlí za ekologické vytápění zůstane pro letošní rok novým žádostem uzavřen. S odvoláním na důvěryhodný zdroj ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP), který program administruje, to napsal server Aktuálně.cz. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) příjem žádostí o dotaci pozastavilo loni v říjnu. MŽP původně plánovalo, že žádosti budou pozastaveny přechodně pouze do konce ledna. Podle serveru ale zatím není jasné, zda se program obnoven alespoň v příštím roce. "Nedovedu si představit, že bych v tuto chvíli otevřel nabírání dalších žádostí, nemám ani na stoprocentní krytí těch stávajících," řekl serveru ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS), který kvůli korupční aféře kolem SFŽP rezignoval, v polovině prosince serveru potvrdil, že v SFŽP chybí až pět miliard korun na zaplacení všech žádostí, které byly v programu podány. MŽP nyní připouští, že částka může být mnohem vyšší. Zdroj Aktuálně.cz z fondu odhadl, že v rozpočtu programu bude chybět sedm až osm miliard korun. Jedná se o rozdíl mezi skutečnými prostředky, které stát na program má, a poptávkou.

Metrostav: Chceme zaplatit jen vykonané práce

Metrostav si stojí za zdražením pražského tunelového komplexu Blanka. Zvýšení ceny mluvčí firmy František Polák přičítá nutným změnám v technologiích, změněným požadavkům magistrátu nebo inflační valorizaci. Zvýšení podle něj není jen za práce Metrostavu, ale také například u dodavatelů technologií. Řekl to v reakci na oznámení pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS), že stavba bude až o deset miliard dražší. Tunel Blanka, který je součástí severozápadního úseku městského okruhu, měl původně stát včetně DPH 21,2 miliardy korun za stavební část a 4,2 miliardy za technologie. Dalších 1,58 miliardy měly podle smluv stát inženýrská a projektová činnost, geologický či archeologický průzkum nebo výkup pozemků. Nyní mají být stavební práce dražší o pět miliard, technologie si mají vyžádat o více než miliardu korun více a Praha by měla připlatit o půl miliardy i na dalších nákladech. Inflační valorizace má navíc cenu díla zvednout o dalších 3,5 miliardy korun. Celkem by tedy měla Praha zaplatit 37,1 miliardy. Podle primátora Bohuslava Svobody při stavbě tunelu Blanka selhala kontrola magistrátu. Za stavbu byl podle něj zodpovědný magistrátní odbor městské investora. Vedení města proto nyní chce, aby odbor každou položku, u které se cena zvýšila, zdůvodnil.

ČSÚ: Míra nezaměstnanosti loni ve 4. čtvrtletí klesla na 7 pct

Míra nezaměstnanosti v tuzemsku v loňském čtvrtém čtvrtletí klesla meziročně o 0,4 procentního bodu na sedm procent. Počet nezaměstnaných se snížil na 363.000, což bylo proti stejnému období roku 2009 o 22.000 lidí méně. Proti třetímu loňskému čtvrtletí se průměrný počet nezaměstnaných očištěný od sezonních vlivů snížil o 12.500 lidí. Informoval o tom Český statistický úřad. Podle statistiků se na pracovním trhu zhoršilo postavení mladých lidí ve věku 20 až 29 let. Meziroční pokles nezaměstnanosti se projevil hlavně mezi muži. Naopak počet lidí, kteří byli nezaměstnaní jeden rok a déle, se nadále zvyšoval. Naproti tomu u vysokoškoláků a středoškoláků s maturitou statistici zaznamenali nízkou míru nezaměstnanosti. Podstatně hůře jsou na tom v tomto směru lidé se základním vzděláním, mírně nadprůměrná nezaměstnanost je pak ve velké skupině lidí se středním vzděláním bez maturity, a to včetně vyučených.

Český průmysl loni meziročně vzrostl o 10,5 procenta

Průmyslová výroba v Česku za loňský rok vzrostla o 10,5 procenta po snížení o revidovaných 13,6 procenta v roce 2009. V prosinci 2010 byla průmyslová výroba meziročně vyšší o 12,7 procenta, meziměsíčně ale klesla o necelé procento. Informoval o tom Český statistický úřad. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostl loni tuzemský průmysl o rovných deset procent, ve srovnání s rokem 2009 měl loňský rok o dva pracovní dny víc. "Tak jak kolaps zahraniční poptávky dostal českou ekonomiku v roce 2009 do recese, tak znamenalo oživení zahraniční poptávky v loňském roce významný růstový stimul i pro českou ekonomiku," komentoval statistická čísla Jan Vejmělek z investičního bankovnictví Komerční banky. "Právě oživení našich klíčových obchodních partnerů v čele s Německem stojí za tím, že průmyslová výroba roste již pět měsíců v řadě dvouciferným tempem. A jak naznačují statistiky objednávek, tento trend by se mohl ještě nějaký ten měsíc udržet," doplnil Vejmělek.

Zahraniční obchod ČR loni snížil přebytek na 124,5 miliardy Kč

Zahraniční obchod České republiky skončil v loňském roce přebytkem 124,5 miliardy korun, což byl meziročně o 25 miliard korun horší výsledek. V samotném prosinci obchodní bilance skončila přebytkem jedné miliardy korun, což proti prosinci 2009 představuje meziroční zhoršení o 1,7 miliardy korun. Oznámil to Český statistický úřad. Loňský výsledek zahraničního obchodu podle analytika ČSOB Petra Dufka není rozhodně špatný. "Pro trhy je to dobrá zpráva. Ukazuje se stále, že se česká ekonomika dostala do růstové fáze, kterou podporuje zahraniční poptávka, tedy v konečném důsledku exportně orientovaný průmysl," uvedl analytik Dufek. Tento rok přitom bude situace podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa opět příznivá. "Zahraniční poptávka je stále silná a exportní aktivita by měla i přes očekávaný pokles vývozů aut opět dosáhnout dvouciferného růstu okolo 11 procent. Pozitivně na obchodní bilanci by měly působit i nižší dovozy solárních panelů," uvedl. Hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík pak očekává letos zvýšení přebytku obchodní bilance na 151 miliard korun.

ČSÚ: Maloobchodní tržby loni vzrostly o jedno procento

Tržby v tuzemském maloobchodě včetně motoristického odvětví loni meziročně vzrostly o jedno procento po poklesu o 4,3 procenta v roce 2009. Na celkový vývoj měly loni vliv především vyšší tržby v motoristickém segmentu. Loni v prosinci ale sezonně očištěné tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel klesly meziměsíčně o 2,1 procenta a meziročně o 1,3 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. "Prosincový pokles tržeb maloobchodu kontrastuje s optimistickými prohlášeními obchodníků ohledně jejich tržeb v předvánočním období. Spotřebitelé zřejmě zůstávali dlouho zdrženliví a do obchodů vyrazili teprve v posledních dvou předvánočních víkendech, což prosinec jako celek nezachránilo," sdělil dnes ČTK Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

Pád českého stavebnictví loni meziročně zrychlil na 7,8 pct

Stavební výroba v Česku se v roce 2010 snížila meziročně o 7,8 procenta. Předloni klesla přibližně o procento. Počet zahájených bytů se propadl o 24,6 procenta. Čísla zveřejnil Český statistický úřad. V posledním loňském čtvrtletí české stavebnictví kleslo meziročně o 4,9 procenta, po očištění od vlivu pracovních dnů o 5,2 procenta. V prosinci se stavební produkce propadla meziročně o 14,6 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 15,7 procenta. Produkce pozemního stavitelství, tedy hlavně výstavba budov, se minulý rok snížila o 8,4 procenta. Výkon inženýrského stavitelství klesl o 6,7 procenta.

Ekonomická data podle ČSÚ ukazují na mírné a nevyrovnané oživení

Údaje Českého statistického úřadu z průmyslu, stavebnictví, zahraničního obchodu a maloobchodních tržeb ukazují, že loňský rok byl rokem mírného vzestupu ze dna ekonomické recese dosaženého ve druhém čtvrtletí 2009. Oživení je ale nevyrovnané a nepříliš přesvědčivé. Na tiskové konferenci ČSÚ to uvedl ředitel sekce produkčních statistik Josef Vlášek. Zroveň upozornil, že nevyrovnané a zatím nepříliš přesvědčivé oživení je mimo jiné dáno novými okolnostmi. Mezi ně patří například obtížně předvídatelný vývoj v Asii, pokračující formování trhu ve stále se rozšiřující EU nebo pokračující vzestup globalizačních trendů. Navíc dosavadní oživení nepřineslo podle Vláška ani obnovení zaměstnanosti.

Počet osobních aut na českých silnicích se přiblížil 4,5 milionu

Počet osobních aut na českých silnicích se loni přiblížil 4,5 milionu. Průměrné stáří bylo 13,7 roku proti 13,65 roku předloni. Uvedlo to Sdružení automobilového průmyslu (SAP). Češi si loni zaregistrovali 169.236 nových vozů a 127.034 ojetých aut z dovozu. Rozdíl mezi novými registracemi a čistým přírůstkem tvoří vozy vyřazené z registru. Ty jejich majitelé buď zlikvidovali, nebo vyvezli. Podíl osobních automobilů starších než deset let přesáhl 60 procent z celkového počtu registrovaných vozidel. Téměř 30 procent osobních automobilů je přitom starších než 15 let. "Právě podíl vozidel starších než deset let je jedním ze srovnávacích ukazatelů vypovídajících o stavu vozového parku. Obvyklá hodnota v motoristicky vyspělých zemích EU se pohybuje v rozmezí 25 až 35 procent," uvedl ředitel sdružení Antonín Šípek.

Sazka přijme pomoc od společnosti Penta a E-Investu

Loterijní společnost Sazka přijme pomoc od společností Penta a E-Invest. Firmy kvůli tomu uzavřely smlouvu o strategickém partnerství a poskytnou Sazce tolik peněz, kolik bude třeba k odvrácení insolvence. Sdělil to předseda ČSTV Pavel Kořan. Akcionářská struktura Sazky se nemění, dodal Martin Ulčák z E-Investu. Cílem je podle Kořana odvrátit hrozbu vyhlášení úpadku a zabezpečit krytí všech právoplatných závazků Sazky. Společnosti mají Sazce poskytnout prostředky k plné finanční stabilizaci, doplnil Kořan. Podnikatel Radovan Vítek, který je největším věřitelem Sazky, o dohodě podle Ulčáka ví. "Zainvestoval nemalé peníze, řádně se s ním vyrovnáme," dodal. Partner Penty Marek Dospiva uvedl, že Penta ustoupila z požadavku na stoprocentní ovládnutí Sazky. Podepsaná dohoda podle něj dává Pentě i E-Investu podíl na zisku Sazky.

Slovanská epopej se bude převážet do Prahy asi v úterý ráno

Pět srolovaných pláten ze Slovanské epopeje malíře Alfonse Muchy by se podle informací ČTK mělo převézt ze zámku v Moravském Krumlově do Prahy v úterý ráno. V hlavním městě je prohlédnou odborníci a díla případně restaurují. Moravskokrumlovský starosta Tomáš Třetina (TOP 09) úterní termín odvozu nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Galerie hlavního města Prahy jej tají patrně proto, aby předešla případným protestům před zámkem v Moravském Krumlově. V minulosti se před ním konalo už několik demonstrací proti plánovanému převozu slavného Muchova díla do Prahy. "V této chvíli nemáme žádné zákonné argumenty, které by umožnily ponechání těchto pěti obrazů v Moravském Krumlově. Samozřejmě si přejeme, aby celá epopej u nás zůstala," uvedl Tomáš Třetina. Praha počítá s tím, že na podzim celý cyklus z moravskokrumlovského zámku odveze a vystaví v pražském Veletržním paláci. Tato výstava by se měla otevřít v září nebo říjnu.

Zlínský filmový festival se bude věnovat i výročí Walta Disneyho

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně se letos bude mimo jiné věnovat italské kinematografii, 110. výročí narození Walta Disneyho i 75. výročí vzniku zlínských filmových ateliérů, založených Janem Antonínem Baťou coby studio reklamních snímků obuvnického koncernu Baťa. Zlínský festival pro děti a mládež se letos bude konat od 29. května do 5. června, půjde o jeho 51. ročník. K nejvýznamnějším novinkám patří upravený název festivalu - ZLÍN FILM FESTIVAL - Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně, nové logo i celkový design. Novým centrem festivalu se stane zlínské Kongresové centrum z dílny architektky Evy Jiřičné. Jako každým rokem i letos se zlínský festival představí na Berlinale. Tato světově významná filmová přehlídka, která je o deset let starší než ta zlínská, se v Berlíně uskuteční od 10. do 20. února.

Fimfárum 3D odstartuje 9. února v kině Lucerna digitální éru

Loutkový celovečerní snímek Fimfárum - Do třetice všeho dobrého 3D vytvořený podle úspěšných pohádek Jana Wericha odstartuje v pražském kině Lucerna digitální éru a 3D promítání. Při středeční premiéře se tak ve více než stoleté historii tohoto kinosálu začne psát další kapitola. "V tento den si i v kině Lucerna, tedy v biografu s nejdelší historií v našich krajích, diváci poprvé nasadí trojrozměrné brýle a oddají se sledování filmu s rozměrem, který jim předtím zůstával skryt. Kvalitní digitální projektor, projekční plátno od nejlepšího britského výrobce a špičková 3D technologie jim umožní vychutnat si vybrané snímky v dokonalé podobě. Pomocí třetího rozměru získají pocit, že vstupují rovnou do dění na plátně," řekl ČTK vedoucí kina Bedřich Němec. V příštích měsících tedy podle něj i věrní diváci nebudou ochuzeni o projekce 3D snímků. Kino se také po delší době vrátí k pravidelným víkendovým představením pro rodiče s dětmi, které obsadí rodinnými snímky, většinou právě ve 3D formátu. Kino Lucerna oslavilo na sklonku roku 2009 kulaté výročí - sto let své existence.

Festival Cirkus Cirkus představí klasické cirkusové umění

Klasické cirkusové umění nabídne druhý ročník přehlídky Cirkus Cirkus Festival 2011, který se v Praze uskuteční od 16. do 20. února. V obřím vyhřívaném stanu na Hagiboru se představí třináct umělců ze sedmi zemí. Podle pořadatelů jde o špičkové krotitele, artisty, klauny, kouzelníky nebo žongléry, kteří slaví úspěchy ve světě. Jejich výkon zhodnotí porota vedená hercem a mimem Boleslavem Polívkou. Festivalu se zúčastní cirkusoví umělci z Česka, Brazílie, Nizozemska, Ruska, Ukrajiny, Itálie nebo Německa. Jednou z největších atrakcí bude podle pořadatelů skupina Diorios z Brazílie která představí číslo Globus smrti. Šest motorkářů bude kroužit v ocelové kouli rychlostí až 80 kilometrů za hodinu. Německý pár Maike a Jorg Probstovi nabídne show paviánů, která měla úspěch na cirkusovém festivalu v Monte Carlu. Český krotitel Tomáš Ringel se věnuje drezuře lvů a dikobrazů. Originální kouzelnickou show uvede ruská skupina Sudarčikovi, brazilská skupina Costa chystá představení na létajících hrazdách a ukrajinský artista Roman Konančuk představí akrobacii na řetězu. Další informace jsou na webové stránce www.cirkusfestival.cz.

Ze sportu:

Dva čeští hokejisté byli zvoleni nejlepšími hráči na svém postu v minulém týdnu Kontinentální ligy. Nejlepším útočníkem byl vyhlášen Jaromír Jágr z Omsku, nejlepším brankářem Jakub Štěpánek z Petrohradu.

Dvě české basketbalistky Hanu Horákovou z Fenerbahce Istanbul a Evu Vítečkovou z USK Praha nominovala FIBA do Utkání hvězd Evropské ligy mezi výběry Evropy a zbytku světa. Exhibice se uskuteční 8. března v polské Gdyni. Vítečková si ale minulý pátek v osmifinále s italským Tarantem zlomila malíček na ruce a o prestižní duel přijde.

K přípravnému utkání do Chorvatska vyrazí čeští fotbalisté v úterý ráno v plné síle. Trenérovi Michalu Bílkovi se na pondělním srazu národního týmu hlásili všichni nominovaní, tým odletí do Puly v úterý ráno. Z osmnácti hráčů si na drobné problémy stěžovali pouze Jan Polák a Jaroslav Plašil, ale i oni budou zcela připraveni na středeční zápas.

Od belgických tenistek i tisku zaznívá vůči českému tenisovému týmu, s nímž se v půlce dubna tým kolem Kim Clijstersové utká v semifinále Fed Cupu, respekt a uznání. I proto se Belgičanky hodlají hodně zabývat výběrem povrchu, který by jim měl v boji o finále pomoci. "Proti Češkám to bude velmi těžké. Obě hrají levou, bude třeba se přizpůsobit," prohlásila vítězka lednového grandslamu Australian Open a hlavní hvězda belgického týmu Kim Clijstersová. Vítězství českého týmu ve čtvrtfinále nad Slovenkami o víkendu vybojovaly v Bratislavě Petra Kvitová s Lucií Šafářovou. Belgičankám postup v Antverpách zajistily Clijstersová a druhá singlistka Yanina Wickmayerová.

Tenisový žebříček mužů nedoznal za poslední týden výraznějších změn, a tak si sedmou pozici udržuje nejlepší český hráč Tomáš Berdych. V elitní stovce figuruje z českých tenistů už jen Radek Štěpánek, kterému patří 65. pozice. Vede dál s velkým náskokem Španěl Rafael Nadal.

Trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik musel udělat čtvrtou změnu v nominaci na Švédské hry, třetí díl seriálu Euro Hockey Tour. Nemocného obránce Lukáše Krajíčka nahradí Lukáš Zíb. Již dříve z reprezentace vypadli ze zdravotních důvodů obránce Miroslav Blaťák a útočníci Marek Kvapil a Zbyněk Irgl. Místo nich byli povoláni Jakub Jeřábek, Martin Adamský a Peter Jánský. Národní tým se před pokračováním seriálu EHT sejde v úterý v Praze, ve středu se poté přesune do Stockholmu, kde se postupně utká se Švédskem, Finskem a Ruskem.

Počasí v Česku:

V pondělí padaly teplotní rekordy, maxima byla překonána hned na 17ti místech. Nejvýše vystoupala rtuť teploměru v Nových Hradech-Byňově, kde naměřili 15,4 stupně Celsia. Jarní teploty panovaly hlavně na jihu Čech.

Bude polojasno, od severozápadu přechodně oblačno až zataženo, v Čechách místy déšť, postupně ve vyšších polohách sněžení. Teploty vystoupí až na 8 stupňů.