Zprávy

0:00
/
0:00

Právní kancelář začala rozesílat výpovědi lékařů do nemocnic

Výpovědi lékařů do nemocnic začala rozesílat právní kancelář. Jejich přesný počet bude zveřejněn, až budou všechny rozeslány, řekl ČTK předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel. Zatím se mluví o zhruba 3800 výpovědích, jsou prý hlavně z klíčových oborů jako anesteziologie, chirurgie, interna a zobrazovací metody, takže některé nemocnice budou muset 1. března, až vyprší výpovědní lhůta, zastavit operace. Narušení péče hrozí v 78 ze 190 nemocnic. Lékaři chtějí 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi. Nyní mají v průměru 50.000 korun za práci s přesčasy a službami, chtějí 70.000 korun základního platu. Na splnění požadavku by bylo zapotřebí až šesti miliard korun. Engel uvedl, že pokud má vyzvat lékaře, aby výpovědi stáhli, musejí být platové požadavky lékařů naplněny v plné výši. Ústupky už nejsou možné. Akci vyhlásili odboráři v březnu. Za celou tu dobu podle Engela nikdo z politiků na požadavky lékařů nereagoval a žádná zásadní jednání nesvolal. Podle ministerstva zdravotnictví nejsou ohlášena žádná jednání s odboráři ani na tento týden. Ministr Leoš Heger (TOP 09) vyzval lékaře, aby s výpovědí počkali a dali mu čas na nastartování reforem, které přesměrují peníze do platů. Engel odmítl ministrova slova o nátlaku. Řekl, že lékaři zveřejnili své požadavky téměř rok předtím, než by z nemocnic odešli.

Reformu zdravotnictví v roce 2011 mohou narušit odchody lékařů

Zdravotnictví se v roce 2011 možná dočká prvních reformních kroků. Pokud však tisíce nespokojených lékařů odejdou z nemocnic, nebude je mít ministr Leoš Heger (TOP 09) s kým provádět. Péče v krajích se může zhroutit. Na druhé straně odchody lékařů by umožnily zrušit nadbytečná nemocniční oddělení a přeměnit zařízení akutní péče na léčebny. Pacienti nevědí, co je čeká. Finanční nároky na ně letos stouply; kraje už neplatí regulační poplatky, narostly doplatky za léky i ceny léků ve volném prodeji. Další nárůst přinese reforma, zvýší se poplatek za den v nemocnici z 60 korun na 100 a umožní se legální připlácení na nadstandardní péči. Pacienti by si už příští rok mohli připlatit na materiál, třeba endoprotézu, a v roce 2012 i na lepší péči. Reformy jsou částí vládního národního plánu reforem, který má být hotov do března.

Téměř milion dospělých u VZP absolvovalo loni prevenci

Téměř milion dospělých, kteří jsou pojištěni u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), absolvovalo loni preventivní prohlídku u praktického lékaře. Je to 37 procent dospělých pojištěnců, u dětí je účast na preventivních prohlídkách téměř stoprocentní. Na prevenci k zubaři přišlo 52 procent dospělých a téměř 59 procent dětí, sdělil ředitel odboru úhrad zdravotní péče Petr Pokorný. U VZP bylo letos k 30. listopadu pojištěno 6,279.296 lidí. Podle ředitele Pavla Horáka podporuje VZP prevenci, protože "každá koruna vložená do prevence přinese tři koruny". Včas odhalená nemoc se léčí levněji, což má význam v době krize, kdy se rezervy ve fondech tenčí. VZP podporuje tři screeningové programy: od roku 2000 hradí lidem nad 50 let jednou za dva roky test na krev ve stolici, která může být příznakem rakoviny tlustého střeva. Od loňska dávají testy vedle praktiků také gynekologové a pacienti nad 55 let mohou mít jednou za deset let kolonoskopii.

CVVM: Lidé nejvíc věří Klausovi

Nejdůvěryhodnější z vrcholných politiků a ústavních činitelů je pro veřejnost prezident Václav Klaus, jemuž věří 65 procent dotázaných. Druhý je ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) s 43 procenty. Uvedlo to Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) na základě svého prosincového výzkumu. Hned několik politiků a ústavních činitelů podle CVVM disponuje důvěrou kolem jedné třetiny dotázaných. Jde o předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského, předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou z ODS (oba 36 procent), statutárního místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku (35 procent), ministra Jiřího Pospíšila (ODS, 34 procent) a předsedu vlády Petra Nečase (ODS, 33 procent).

MfD: Předražené zakázky ministerstva obrany řídili bývalí elitní policisté

O předražených zakázkách na úklid vojenských ubytoven, které vypsalo ministerstvo obrany (MO), rozhodovali podle Mladé fronty Dnes (MfD) někdejší detektivové z protikorupční policie. V tendrech vítězily většinou nejdražší firmy, podle auditu přišel stát o 100 milionů korun. Mezi úředníky, kteří o zakázkách spolurozhodovali, podle MfD figurují Jan Paluska a David Průša. Paluska byl na MO členem hodnotící komise, která ve výběrových řízeních na úklid ubytoven nechávala vyhrát ty nejdražší firmy. Podle České televize spolurozhodoval o některých těchto zakázkách i Průša. Někdejší důstojník Úřadu finanční kriminality a ochrany státu (ÚFKOS) Paluska vyšetřoval náhlé zbohatnutí expremiéra Stanislava Grosse. Sekretář MO Jan Vylita dodal, že zodpovědnost nese i tehdejší ředitel Správy vojenského bytového fondu (SFVB) Roman Hošta, který se sice výběrových řízení přímo neúčastnil, ale jako šéf měl tendry pohlídat. Také Hošta byl elitním detektivem. Popřel, že by na tendru na úklidové služby bylo cokoliv podezřelého. Upozornil, že MO po tendrech platí za úklid ubytoven méně než v minulosti. Odpovědi na otázku, proč v tendrech vítězily zdaleka nejdražší firmy, se ale vyhnul. Společně s Průšou tvrdí, že je MO lživě nařklo a chystají hromadnou žalobu, uvedla MfD.

V roce 2011 zdraží elektřina, plyn i teplo

Domácnostem a podnikům v roce 2011 vzrostou náklady za elektřinu i plyn. Elektřina domácnostem zdraží podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) v průměru o 4,6 procenta, podniky za elektrický proud zaplatí o 5,2 procenta více. Za plyn si od ledna připlatí například odběratelé společnosti RWE Transgas, která ceny domácnostem zvýší v průměru o 2,3 procenta. V některých krajích zdraží také dodávky tepla. Za zvýšením cen elektřiny je rozsáhlá výstavba fotovoltaických elektráren. Na konci roku bude podle odhadu ERÚ připojen jejich instalovaný výkon kolem 1650 megawattů, což je proti konci loňska zhruba trojapůlnásobek. Řadu investorů ale své elektrárny do konce prosince zřejmě nestihne připojit a od ledna pro ně budou platit již méně výhodné podmínky.

Děti by po rozvodu rodičů měly být mnohem častěji ve střídavé péči

Děti by měly být po rozvodu rodičů svěřovány do střídavé péče mnohem častěji, než tomu je v současnosti. Počítá s tím novela zákona o rodině, kterou do sněmovny předložil poslanec ODS Pavel Staněk. Navrhuje, aby soud uložil střídavou péči vždy, když to nebude přímo proti zájmům dítěte. Staněk v důvodové zprávě uvádí, že nyní končí po rozvodu 90 procent dětí v péči matky. Střídavou výchovu soudy nařizují přibližně ve třech procentech případů. "Přitom střídavá a společná výchova mohou nejlépe zajistit dítěti péči, která by odpovídala situaci, kdy rodiče spolu žijí dál," argumentuje Staněk. Proto chce novelou dosáhnout toho, aby soudy nařídily střídavou péči pokaždé, pokud budou o výchovu dítěte stát oba rodiče. Podle Staňka se tak nemá postupovat jedině tehdy, když například jeden z rodičů není schopen se o potomka postarat. Chce dále změnit lhůtu pro popření otcovství. Podle jeho názoru by se měla protáhnout z půl roku na tři léta.

Celníci v Ostravě odhalili velkou výrobnu nelegálního alkoholu

Celníci a kriminalisté v Ostravě odhalili velkou výrobnu nelegálního alkoholu, kterou řídila organizovaná skupina překupníků. Při zátahu zatkli sedm lidí, tři skončili ve vazbě. Navíc policie zajistila i 20.000 litrů lihu a 10.000 litrů již vyrobeného a do lahví stočeného alkoholu. "Pokud by se vše dostalo do prodeje, stát by na daních přišel o šest milionů korun," řekla ČTK mluvčí Celního ředitelství Ostrava Pavla Zdobnická. Skupinu celníci a policisté sledovali delší dobu. Věděli, že překupníci ve velkém dovážejí ze Slovenska do Ostravy směs pro speciální dezinfekci. "Tu pak ve skladech upravovali. Navíc z ní bez dodržování jakýchkoliv hygienických předpisů vyráběli alkoholické výrobky různých značek," popsala proces Zdobnická s tím, že ne příliš kvalitní alkohol pak prodávali v Moravskoslezském kraji.

O Vánocích zasahovali hasiči téměř 600krát

Hasiči zasahovali o Vánocích u 588 událostí, při výjezdech zachránili 66 lidí. Na webu hasičů o tom informuje mluvčí Ivana Svitáková. Nejvíce práce měli hasiči v Moravskoslezském kraji, nejklidnější svátky prožili ve Zlínském kraji. Celkem museli hasiči v Česku zlikvidovat 122 požárů a zasahovat u 111 dopravních nehod. Téměř 300krát musely požární jednotky poskytovat technickou pomoc, tedy například vyprošťovat lidi z výtahů, odstraňovat překážky z komunikací nebo zachraňovat zvířata. Kvůli planému poplachu vyjeli požárníci ve 41 případech.

Ruzyňské letiště kvůli počasí zrušilo sedm letů

Kvůli přívalům sněhu nebo mrazivému počasí v západní Evropě, Spojených státech a Rusku muselo být v pondělí na pražském ruzyňském letišti zrušeno zatím sedm letů. Sdělilo to Letiště Praha s tím, že počet zrušených letů se může dále zvýšit. Zrušeny byly plánované přílety a odlety do Moskvy a do Štrasburku kvůli uzavřeným letištím v cílových destinacích. Ráno kvůli počasí neodletěla linka do ruské Samary a zrušen byl let společnosti Delta Air Lines do New Yorku ve 13:00. V minulém týdnu narušily letecké spojení Prahy sněžení, silné mrazy nebo hustá mlha v západní Evropě. Uzavřeno bylo dočasně několik letišť, problémy s počasím postihly zejména linky do Londýna, Frankfurtu nad Mohanem, Dublinu, Štrasburku, Lipska nebo Vídně.

České dráhy zmodernizují 64 bezbariérových vozů

České dráhy vyhlásily tendr na modernizaci 64 bezbariérových vagonů z konce 80. let minulého století pro expresní vlaky a rychlíky. Náklady firma předpokládá ve výši 1,5 miliardy korun, splnění kontraktu očekává do 36 měsíců od jeho podpisu. Modernizace čeká vozy s úložným prostorem, které byly vyrobeny mezi lety 1987 a 1988 ve východoněmeckém Bautzenu. Vozy konstruované již tehdy pro rychlost až 160 kilometrů v hodině projdou kompletní rekonstrukcí, při které bude instalován nový interiér, dosazena klimatizace, nové plošiny umožňující nástup vozíčkářů i bezbariérové WC s uzavřeným systémem. Po modernizaci budou České dráhy bezbariérové vagony nasazovat na všechny typy dálkových spojů od vlaků EuroCity a InterCity po vnitrostátní rychlíky. Modernizace bezbariérových rychlíkových vozů navazuje na již zahájené projekty modernizace 58 vagonů pro vlaky EuroCity a InterCity, revitalizaci 110 rychlíkových vozů a modernizaci 21 restauračních vozů.

České a slovenské děti se v Belgii chystají na "let" do vesmíru

Skupina českých a slovenských dětí, finalistů soutěže Expedice Mars 2010, zahájila v Evropském vesmírném centru v Belgii první výcvikový den. Jejich pobyt tam ještě tento týden vyvrcholí simulovaným letem do vesmíru v maketě raketoplánu. ČTK to oznámil Slávek Hrzal z pořádající Dětské tiskové agentury. V Evropském vesmírném centru si děti vyzkouší simulátory stavu beztíže a chůze po Měsíci a další trenažéry. Součástí kurzu bude práce v řídícím centru a v kabině raketoplánu. Při simulovaném letu do vesmíru bude část dětí tvořit posádku raketoplánu a druhá část bude let řídit z pozemního řídícího centra. Projekt Expedice Mars je soutěž, která vyhledává a podporuje mladé studenty toužící poznat blíže kosmonautiku, astronomii a taje vesmíru. Každoročně se do ní zapojí několik stovek dětí ve věku od deseti do 17 let.

V prosinci zatím na silnicích zemřelo 33 lidí

V prosinci dosud na silnicích v Česku zemřelo 33 lidí. Loni si ve stejném měsíci dopravní nehody vyžádaly celkem 68 obětí. Pokud tedy nebude zbývajících několik dnů mimořádně tragických, měl by být letošní prosinec mnohem lepší než loňský. Velmi pravděpodobné je už nyní i to, že počet mrtvých na silnicích za celý letošní rok bude nejnižší od roku 1990. Zřejmě k tomu paradoxně přispělo i špatné počasí, kdy si řidiči kvůli náledí a opakovanému sněžení dávají větší pozor než jindy.

U metra Zličín byla nalezena zřejmě další oběť podchlazení

U stanice metra Zličín byl v pondělí dopoledne nalezen mrtvý pětapadesátiletý muž. Informovala o pražská zdravotnická záchranná služba. Příčina úmrtí není známa, podle záchranářů ale může od začátku října jít už o sedmnáctý případ, který souvisí s mrazivým počasím. Tolik obětí zaznamenali lékaři v minulé sezoně až ke konci zimy. Nejvíce obětí v letošní zimní sezoně, které mohou mít souvislost s mrazivým počasím, zaznamenali záchranáři v prosinci. Mezi zemřelými byl i mladý squatter. Kromě toho záchranáři ošetřili také několik desítek podchlazených.

Nezmaři zahájili v Telči festival Vánoční prázdniny

Koncertem skupiny Nezmaři v Justičním sále zámku začal v Telči na Jihlavsku hudební festival Vánoční prázdniny v Telči. Festival navazuje na známý letní vícežánrový festival Prázdniny v Telči, který se na zámeckém nádvoří koná už od roku 1982. Jako každoročně budou součástí festivalu také výlety po okolí Telče. Uvedl to organizátor přehlídky Milan Kolář. Festival potrvá do čtvrtka 30. prosince. Kromě Nezmarů se tradičně představí skupiny Žalman a spol. a Jarret. Na programu je i vánoční setkání skupiny Draga Banda a písničkáře Vaška Koubka. Společné hudební zážitky umocní výlety pěšky a na běžkách. Odpoledne posledního dne roku je vyhrazeno už řadu let tradičnímu hokejovému zápasu mezi mužstvy organizátorů festivalu Prázdniny v Telči a herců divadla Sklep. Program festivalu a další zajímavosti najdou zájemci na internetových stránkách www.prazdninyvtelci.cz.

V jihlavské zoo začínají speciální vánoční večerní prohlídky

V jihlavské zoologické zahradě začínají speciální vánoční večerní prohlídky. Až do středy se mohou zájemci vždy po setmění projít vánočně vyzdobenou a osvětlenou zoologickou zahradou a vyslechnout si zajímavé vyprávění o jejích obyvatelích. Organizátoři podle mluvčí zoo Kateřiny Kosové slibují i překvapení a něco pro zahřátí pro děti i dospělé. Večerní vánoční prohlídky se v jihlavské zoologické zahradě v posledních letech konají pravidelně.

Tisíce lyžařů vyjely do hor, hlavní nápor tam ale teprve čekají

Ani vynikající sněhové podmínky nedokázaly o letošních vánočních svátcích přilákat do všech horských středisek davy lyžařů. Za očekáváním provozovatelů lyžařských center zůstala západočeská část Šumavy, Jeseníky, zlínská střediska. Na hlavní nápor návštěvníků čekají v Pardubickém kraji a na jižní Moravě. V podstatě se tak splnily listopadové předpovědi provozovatelů lyžařských center a horských hotelů a penzionů, podle nichž Češi tráví Vánoce spíše doma v rodinném kruhu. Na hory se prý ve větší míře přesouvají až v samém závěru roku, aby si tam užili silvestrovské oslavy. Podle předpovědi meteorologů se navíc lyžaři mohou na závěr roku těšit ještě více - na začátku povánočního týdne se totiž očekává zvětšená oblačnost a další sněžení.

Sport

Hokejisté pražské Sparty vstoupili do 84. ročníku Spenglerova poháru v Davosu porážkou. V základní skupině A podlehli Servette Ženeva 3:4. Vyrovnaný duel rozhodl za stavu 3:3 gól Paula Savaryho ze 47. minuty. Další utkání odehraje Sparta v úterý od 15:00 proti Petrohradu.

Ředitel hokejové extraligy Stanislav Šulc nesouhlasí s názorem odvolací komise Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH), která se v minulém týdnu rozhodla neřešit kvůli formálnímu pochybení odvolání Mladé Boleslavi a Plzně v případu bodových odpočtů v soutěži. Podle jeho názoru měla komise rozhodnout, proto jí případ poslal zpět. Kvůli administrativním nesrovnalostem přišly za neoprávněné starty hráčů o body tři kluby. Mladé Boleslavi bylo odečteno 22 bodů, Plzeň ztratila 19 a Kladno šest bodů. Zatímco vedení Kladna trest přijalo, Mladá Boleslav i Plzeň se s ním nechtějí smířit a sáhly k odvolání. Oba kluby zároveň připustily možnost hájit se v případě neúspěchu soudní cestou.

Záložníka Patrika Bergra zvolili fanoušci Liverpoolu nejoblíbenějším českým fotbalistou v historii klubu. V anketě na oficiálním webu Liverpoolu získal 38 procent hlasů a o jediné procento porazil Vladimíra Šmicra. Třetí skončil Milan Baroš s 25 procenty hlasů. Berger působil v Liverpoolu z české trojice nejdéle, a to mezi roky 1996 až 2003. Kvůli zdravotním problémům však často absentoval. Celkem odehrál 194 zápasů a vstřelil 35 branek. Pomohl Liverpoolu vyhrát Anglický pohár, dvakrát Ligový pohár, Pohár UEFA, evropský Superpohár a anglický Superpohár.

Český jachtař Martin Trčka do cíle slavného závodu ze Sydney do Hobartu nedorazí. Jeho loď YuuZoo se nejdříve musela vracet pro dva členy, kteří spadli do moře. Poté z regaty odstoupila, protože utrpěla v prudkém větru a dešti značné škody. Z boje odstoupilo už šest lodí. YuuZoo, která pod názvem Nicorette ovládla prestižní závod před šesti lety, měla nejprve potíže s navigačním systémem. Poté se začala plnit vodou a porouchaly se jí vodní pumpy. Definitivní konec znamenala poškozená plachta. "Ještě jsem nezažil, aby se toho pokazilo tolik za tak krátkou dobu," posteskl si kapitán Ludde Ingvall.

Dva dostihy vyhrál český žokej Jiří Palík na mítinku v Neussu. Oba úspěchy vybojoval v sedlech koní trenéra Petera Schiergena, který se díky tomu stále drží ve hře o titul německého šampiona. Palík zvítězil na pískové dráze s Fight for Freedom a Saganasem. V letošní sezoně vyhrál na německých drahách 23 dostihů a v tamním šampionátu mu patří 17. místo. Průběžně druhý Filip Minařík závěr sezony vynechává.

Koupelí v chladné vodě řeky Bečvy se rozloučí s končícím rokem 2010 otužilci v Přerově. Oblíbené silvestrovské akce, která má ve městě mnohaletou tradici, by se měly zúčastnit desítky otužilců a také potápěči z přerovského klubu.

Portugalští záchranáři marně už pět dní pátrají po těle českého paraglidisty, který zmizel u břehů ostrova Madeiry. Oznámil to regionální list Jornal da Madeira. Třicetiletý muž zmizel ve vodách Atlantiku poblíž Porto Moniz na severním pobřeží ostrova. Spadl za prudkého větru do míst, kde se lámaly vlny. Dvěma jeho krajanům, kteří plachtili spolu s ním, se podařilo přistát, napsal list. Záchranáři pátrají v moři i na zemi. Nenašli ale nic s výjimkou části paraglidingového křídla, kterou vylovili bezprostředně po nehodě.

Počasí

Oblačno až zataženo, místy se sněžením. Teploty -7 až -3 stupně, na horách kolem -9 stupňů Celsia. Meteorologové varují před silným mrazem, ve středu a ve čtvrtek v noci a ráno může teplota výjimečně při celonočním vyjasnění klesnout i pod minus 20 stupňů.

Letošní prosinec je zatím o pět stupňů Celsia studenější než obvykle. Podobně chladný poslední měsíc roku prožili Češi před 14 lety. Protože v posledních dnech před Novým rokem ještě přituhne, měsíc pravděpodobně skončí s průměrnou teplovou ještě nižší než v roce 1996. Na většině stanic ale podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zůstane nadále nejchladnějším prosinec roku 1969.