Zprávy

0:00
/
0:00

Vláda ustála hlasování o nedůvěře

Koaliční vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných po intervenci prezidenta Václava Klause přežila hlasování sněmovny o nedůvěře, které vyvolala opozice kvůli údajné korupci na Státním fondu životního prostředí (SFŽP). Poslanci všech tří koaličních stran nakonec vládu podrželi, nedůvěru jí vyslovilo pouze 80 přítomných zástupců ČSSD a KSČM. S podporou kabinetu váhaly koaliční Věci veřejné. Po úterní schůzce lídrů koalice s prezidentem Václavem Klausem ale oznámily, že proti vládě hlasovat nebudou. Do budoucna nicméně chtějí důvěru spojit s postupem proti korupci a obsazením funkce policejního prezidenta. Podle lídrů ODS, TOP 09 a VV bude prezident garantovat plnění jejich dohody. Lídři koalice odmítli obsah dohody z Hradu zveřejnit. Premiér Petr Nečas uvedl, že vláda začátkem roku přijde s reformními zákony, schválí protikorupční strategii a zákon o generální inspekci bezpečnostních sborů. Ocenil, že koalice udržela svou jednotu a vyhnula se vládní krizi, která by znamenala politickou i ekonomickou nestabilitu.

Drobilova nástupce vybere Nečas až po Novém roce

Nového ministra životního prostředí premiér Petr Nečas (ODS) nevybere do konce letošního roku. Vyžádá si to podle něj řadu politických jednání, která budou přerušena svátky. Rezignaci současného šéfa resortu Pavla Drobila přijal v úterý prezident Václav Klaus. Drobila přinutila k odchodu z úřadu údajná korupční aféra ve Státním fondu životního prostředí, kterou nastartoval ředitel fondu Libor Michálek zveřejněním nahrávek o údajné snaze vyvést z fondu peníze pro Drobila a jeho stranu. Drobil ještě před svou rezignací Michálka odvolal. Podle neoficiálních informací se má na základě dohody mezi koaličními partnery, která vznikla v úterý za asistence prezidenta Václava Klause, Michálek do čela fondu vrátit. Michálek je stále zaměstnancem fondu jako poradce. Jmenovat nového šéfa bude moci až nový ministr životního prostředí. Podle koaliční dohody patří tato funkce občanským demokratům.

Martinů odejde ke konci roku z funkce policejního prezidenta

Oldřich Martinů skončí k závěru letošního roku ve funkci policejního prezidenta. Oznámil to novinářům po jednání s prezidentem Václavem Klausem. Na odchodu policejního prezidenta se údajně dohodly koaliční strany na Pražském hradě před úterním hlasováním o nedůvěře vládě. Trvaly na tom Věci veřejné (VV). Klaus udělil končícímu policejnímu prezidentovi stříbrnou plaketu. Martinů zatím u policie zůstane, ministr vnitra a předseda VV Radek John mu slíbil podporu vlády při zahraničním angažmá. Pro policejního prezidenta je prioritou místo u unijní policejní organizace Europol, možností je však podle něj více. Na funkci policejního prezidenta bude vypsáno výběrové řízení. Do doby, než bude nástupce Martinů jmenován, povede policii některý ze zástupců policejního prezidenta. Vedle Martinů by měl podle odborové organizace Unie bezpečnostních složek (UBS) odstoupit i John (VV). UBS oba vyzvala k rezignaci na svém webu. Martinů podle odborářů ztratil důvěru řadových policistů a nezvládl svou vysokou manažerskou funkci. John je podle odborářů nekompetentní a neznalý problematiky.

Nečas: Martinů mne o vyšetřování ve fondu životního prostředí neinformoval

Premiér Petr Nečas odmítá, že by ho policejní prezident Oldřich Martinů informoval o podrobnostech ohledně vyšetřování kauzy údajné korupce týkající se Státního fondu životního prostředí. Prohlásil to na tiskové konferenci po jednání vlády. Opozice i koaliční partneři Nečasovi vyčítali, že se nechal o vyšetřování případu, ve kterém sám figuruje, informovat policejním prezidentem, aniž o tom věděl ministr vnitra Radek John z koaličních VV. Nečas považuje za přirozené, že se jako předseda vlády stýká se zástupci bezpečnostních složek. Prohlásil však, že se v žádném případě nenechává informovat o konkrétních kauzách a nemá informace z otevřených spisů. Nečas se nicméně sešel s Martinů těsně před schůzkou lídrů koaličních stran, která se měla věnovat právě kauze údajné korupce na fondu životního prostředí.

John: do výběru nového policejního šéfa se zapojí i politické strany

V komisi, která vybere nového policejního prezidenta, budou kromě členů ministerstva, policie a odborů také zástupci všech demokratických parlamentních stran, tedy s výjimkou KSČM. Řekl to ministr vnitra Radek John (VV) s tím, že bude její rozhodnutí zcela respektovat. Podmínky výběrového řízení sdělí ministerstvo v nejbližších dnech. Nový policejní prezident musí být podle něj odborník, schopný krizový manažer s vysokou osobní integritou a politicky nezávislá osobnost. Nastoupit by měl co nejdřív. Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc řekl, že jeho strana je připravena podobnou nabídku důkladně zvážit. Sociální demokraté by se na práci výběrové komise ale podíleli jen za předpokladu, že skupina bude skutečně hledat nejlepšího kandidáta. Tejc odhadl, že zájemci o tendr by své nabídky mohli předložit do poloviny ledna tak, aby nový policejní šéf mohl nastoupit v únoru příštího roku.

Šéf Senátu vyzval ke zveřejnění dohody lídrů koalice s Klausem

Účastníci úterní schůzky lídrů koalice s prezidentem Václavem Klausem by měli zveřejnit dohodu, na jejímž základě poslanci Věcí veřejných podpořili vládu Petra Nečase (ODS). Vyzval je k tomu předseda Senátu Milan Štěch z opoziční ČSSD. Řekl, že tak učinil v zájmu důvěry občanů v politickou scénu. Podle něho jednání nebylo schůzkou soukromých osob. Jedinou známou součástí dohody se stal odchod Oldřicha Martinů z funkce policejního prezidenta.

Štěch vyzval Hegera k jednání s odcházejícími lékaři

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) vyzval ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) a premiéra Petra Nečase (ODS), aby s představiteli lékařů a zdravotníků vyjednali kompromis, který by zabránil výpovědím doktorů a jejich odchodu z českých nemocnic. Štěch to oznámil po schůzce se zástupci České lékařské komory a odborového klubu. "Není možné hrát taktiku, kdo se první zlomí," uvedl Štěch. Dodal, že vláda ani Heger s lékaři o jejich požadavcích fakticky nejednali. Požadavky lékařů, kteří na protest proti nízkým platům podávají výpovědi v rámci odborářské akce Děkujeme, odcházíme, považuje Štěch za oprávněné. Finanční zdroje jsou podle Štěcha na kontech zdravotních pojišťoven. Uvolnit by podle něj bylo možné zhruba 15 miliard korun. V českých a moravských nemocnicích podalo v akci Děkujeme, odcházíme výpověď už asi 3800 ze zhruba 12.000 lékařů. Narušení péče hrozí v 78 ze 190 nemocnic. Nejhorší situace je zřejmě na Vysočině, kde podalo výpověď 80 procent lékařů.

Vláda schválila limit prostředků ke kompenzaci zdražení energie

Vláda schválila limit prostředků, které půjdou v příštím roce ze státního rozpočtu na kompenzaci zdražení elektřiny kvůli solárním elektrárnám. Limit má činit 11,7 miliardy korun a vláda pomocí těchto peněz omezí zdražení elektřiny na 4,6 procenta pro domácnosti a 5,2 procenta pro podniky. Na tiskové konferenci o tom informoval premiér Petr Nečas. Na konci roku bude podle propočtů Energetického regulačního úřadu (ERÚ) do sítě připojeno přes 1600 megawatt solárních elektráren. Kvůli tomu ale hrozil růst příspěvku na obnovitelné zdroje, který tvoří část ceny elektřiny, a tím také zdražení proudu o více než deset procent. Vláda se rozhodla zafixovat příspěvek na obnovitelné zdroje na 370 Kč za megawatthodinu. V příštím roce tak bude na kompenzaci rozvoje energie z obnovitelných zdrojů muset použít 11,7 miliardy korun.

Nečas: Vláda zatím nestanoví termín přijetí eura

Vláda zatím nestanoví termín přijetí eura a nebude příští rok usilovat o vstup do mechanismu směnných kurzů. Po jednání vlády, která měla na programu vyhodnocení plnění maastrichtských kritérií pro vstup do eurozóny a stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou, to novinářům řekl premiér Petr Nečas. Mechanismus směnných kurzů je období před přijetím eura, ve kterém země musí prokázat, že její měna je v rámci přípravy na připojení eura stabilní. Nečas připomněl, že ČR některá kritéria pro vstup do eurozóny už plní. Výjimkou je deficit veřejných rozpočtů, který má Česká republika vyšší, než stanovuje Pakt stability a růstu. Plněno je například kritérium cenové stability nebo dlouhodobých úrokových sazeb. Další kritérium stability měnového kurzu lze posoudit až po vstupu do mechanismu směnných kurzů. Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka na vstup Česka do eurozóny není připravena ani Česká republika, ani eurozóna, která nyní musí pracovat na zajištění své stability. Česko se musí ještě zlepšit na poli rozpočtové politiky a dále pokračovat v přibližování se k eurozóně.

Vláda nominuje expremiéra Topolánka na šéfa IEA

Vláda schválila návrh nominace expremiéra Mirka Topolánka na šéfa Mezinárodní energetické agentury (IEA). P jednání vlády to řekl premiér Petr Nečas. Topolánek chce být společným kandidátem Evropské unie. Kromě Topolánka se místo šéfa agentury snaží získat také nizozemská ministryně hospodářství Maria van der Hoevenová a současný ředitel IEA Nobuo Tanaka, jehož mandát vyprší příští rok v létě. Podle diplomatických zdrojů sehrají při hlasování o funkci šéfa IEA klíčovou roli Spojené státy. Ty daly najevo, že pokud nebude jednomyslná shoda na evropském kandidátovi, podpoří Japonce Tanaku. Stejný postoj jako USA navíc zastává i Velká Británie. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek nedávno uvedl, že Topolánek zřejmě podporu všech členů EU nezíská.

TOP 09 chce prošetřit tendr na čističku

Pražská TOP 09 podá podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na prošetření miliardového tendru na přestavbu pražské ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV). Důvodem jsou podezření, že zakázka je od počátku "účelově zneprůhledněna a zmanipulována". O rozhodnutí klubu zastupitelů TOP 09 informovala mluvčí strany Alžběta Plívová. Podle volebního lídra strany Zdeňka Tůmy je v sázce víc než jenom pověst magistrátu a momentálního vedení města. Jde o důvěru občanů a dlouhodobou důvěryhodnost Prahy. Plívová konstatovala, že podezření prohloubila kauza údajné manipulace zakázek na Státním fondu pro životní prostřední (SFŽP). Jeho odvolaný šéf Libor Michálek totiž uvedl, že zakázka prý byla nadhodnocena o tři miliardy korun, aby si dvě křídla ODS mohla rozdělit po půl miliardě.

Dřevaři vyzvali k prošetření aktivit ministra Drobila v LČR

Sdružení dřevařů a vlastníků lesů společně s ekologickým hnutím Duha vyzvaly vládu, aby prověřila vliv bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) a jeho poradce Martina Knetiga na zadávání veřejných zakázek Lesů ČR (LČR) a nakládání firmy s finančními prostředky. Drobil ve společnosti LČR působil do července letošního roku jako předseda dozorčí rady. Dřevaři současně požadují, aby vláda odmítla návrh Koncepce hospodářské politiky Lesů ČR od roku 2012, takzvanou Dřevěnou knihu. Poukazují na to, že koncepce vznikla právě v době působení Drobila v čele dozorčí rady LČR. Citují tvrzení Knetiga, který v nahraném rozhovoru s bývalým ředitelem Státního fondu životního prostředí Liborem Michálkem řekl: "...co jsem zažil v Lesích vedle Pavla, kde fakt, ale opravdu to byly krádeže za bílýho dne..". Stejný model koncepce veřejných zakázek Lesů ČR nyní předkládá ministr Ivan Fuksa. Dřevaři varují, že koncepční rozhodnutí obsažená v Dřevěné knize povedou k nekontrolovatelnému a těžko postižitelnému poškozování ekonomických zájmů státu ve prospěch úzké skupiny velkých těžařských firem. Poukazují také na snahu ministra Fuksy o urychlené projednání koncepce, kterou dřevaři dlouhodobě kritizují.

Penta: Konkurz Sazky nelze odvrátit bez vstupu investora

Insolvenci a následný konkurz loterijní společnosti Sazka nelze odvrátit bez vstupu finančního investora, který je schopen okamžitě posílit likviditu společnosti. Sdělila to společnost Penta, která nyní jedná se zástupci sportovních sdružení, tedy akcionářů největší tuzemské loterijní společnosti. Ředitel Sazky Aleš Hušák v pondělí uvedl, že Sazka čelí bezprecedentním tlakům na nepřátelské převzetí ze strany konkurenční společnosti. O zájmu Penty, která je majitelem sázkové společnosti Fortuna, se spekuluje dlouhou dobu. Sazka, kterou výhradně vlastní sportovní sdružení, se dostala v posledních dnech do problémů. Miliardář Radovan Vítek skoupil pohledávky Komerční banky a Raiffeisenbank ve výši kolem 900 milionů korun. Pohledávky chce urychleně splatit, jinak je prý připraven podat na Sazku insolvenční návrh. Společnost ale musí platit i vysoké splátky za výstavbu pražské vysočanské O2 areny držitelům dluhopisů. Podle podnikatele Martina Ulčáka, který nyní za Sazku jedná s věřiteli, teď společnost musí provést velké škrty a prodat nepotřebný majetek.

Avie se začnou příští rok montovat v arabských emirátech

Nákladní auta tuzemského výrobce Avia se budou od poloviny příštího roku montovat vedle pražských Letňan také v novém závodě mateřské Ashok Leyland ve Spojených arabských emirátech. "Nová továrna ve Spojených arabských emirátech představuje ideální základnu pro montáž a distribuci vozidel Avia v regionu Středního východu. Trh v zemích, jako jsou Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Omán, Kuvajt, Bahrajn či Katar, představuje pro Avii obrovský potenciál," uvedl Michal Krátký, který odpovídá za rozvoj obchodu Avie mimo Evropu. Analýzy trhu podle něj ukazují, že segment lehkých nákladních vozidel v zemích na Středním východě dlouhodobě chybí. V letošním roce Avia odstartovala prodej svých vozidel na několika důležitých světových trzích, především pak v Rusku. Dalšími důležitými odbytišti jsou Bulharsko, Polsko, Slovensko a nově také Austrálie a Argentina.

Na poradny se kvůli dluhům obrátilo o polovinu víc lidí než loni

Na poradny pomáhající při předlužení se do letošního září obrátilo o polovinu lidí více než za stejné období roku 2009. Asociace občanských poraden poskytovala informace a rady ohledně řešení dluhů v 11 městech České republiky. Projekt je součástí Evropského roku boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení. V jeho rámci se pořádaly také osvětové semináře pro veřejnost, sdělila zástupkyně ředitele asociace Kateřina Plháková. Zatímco za devět měsíců loňského roku zodpověděli v poradnách 3492 dotazů týkajících se zadlužení, letos to za stejné období bylo už 5366 dotazů. Nejohroženějšími skupinami obyvatel z hlediska nezdravého zadlužování jsou především lidé se základním vzděláním a nízkými příjmy, lidé se středním vzděláním zadlužení v důsledku investic souvisejících s bydlením, senioři, rodiče-samoživitelé, rodiče nezodpovědných a zadlužených dětí a v neposlední řadě mladí lidé po skončení ústavní výchovy nebo lidé po výkonu trestu, vyplynulo z průzkumu.

Policie rozšířila obvinění vůči muži stíhanému kvůli zmizení Aničky

Policisté obvinili jedenačtyřicetiletého muže, kterého stíhají v souvislosti se zmizením devítileté Anny Janatkové, také z krádeží v pražské Troji. Sdělila to pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová. Kriminalisté podle ní muži prokázali zatím čtyři případy, může jich však být více. Údajný pachatel využil práva nevypovídat, opět odmítl i zkoušku na detektoru lži. Nadále je stíhán na svobodě. Dívka zmizela v Troji 13. října, pátrání po ní je stále neúspěšné. Jedenačtyřicetiletého muže začali kriminalisté kvůli zmizení dívky stíhat koncem října, obvinili ho z trestného činu zbavení osobní svobody. Soud neakceptoval návrh na uvalení vazby. Podle dřívějších informací policistů se muž k činu nepřiznal, kriminalisté proti němu mají jen nepřímé důkazy. Muž je z Prahy a v minulosti byl osmkrát odsouzen, z toho čtyřikrát k trestu odnětí svobody. Před soudem stanul kvůli majetkovým trestným činům - krádeži a porušení domovní svobody. Podle kriminalistů byl stíhán i pro zanedbání povinné péče.

Třetina obyvatel Česka se hlásí k nějaké církvi

Třetina obyvatel Česka věří podle průzkumu v Boha a hlásí se k nějaké církvi. Je to o sedm procent méně než před patnácti lety. Praktikujících věřících je asi desetina. Výsledky průzkumu sdělila agentura STEM. Při posledním výzkumu uvedlo 12 procent lidí, že určitě v Boha věří, a 20 procent, že spíše ano. Naopak 36 procent lidí řeklo, že nevěří, a 32 procent, že spíše ne. K římskokatolické církvi se hlásí 31 procent lidí a k Československé církvi husitské a Československé církvi evangelické kolem dvou procent lidí. Na bohoslužby chodí alespoň jednou do roka, obvykle na Vánoce, pětina lidí. Alespoň jednou za měsíc pak sedm procent věřících. Dvě pětiny dotázaných ale odpověděly, že k jejich vánočním zvykům patří návštěva kostela. V porovnání s koncem minulého tisíciletí je to o pět procent méně.

Do ulic znovu vyjdou koledníci Tříkrálové sbírky

Koledníci Tříkrálové sbírky vyjdou po Novém roce již pojedenácté do ulic měst v celé České republice. Výtěžek je tradičně určen především na pomoc lidem v nouzi. Během trvání celé sbírky se již podařilo získat téměř 533 milionů korun. Informoval o tom Jan Oulík z pořádající Charity ČR. Kolednickou skupinku tvoří zpravidla koledníci v dětském věku, převlečení za Tři krále, kteří se přišli do Betléma poklonit malému Ježíškovi. Koledníci mají úředně zapečetěnou kasičku, vedoucí má u sebe průkazku koledníka. Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akcí v České republice, účastní se jí kolem přibližně 50.000 koledníků, dobrovolníků a asistentů. Letošní Tříkrálová sbírka vynesla rekordních 67,5 milionu korun. Za deset let trvání sbírky to byla nejvyšší částka, kterou se podařilo vybrat. Do Tříkrálové sbírky je možné celoročně přispět dárcovskou SMS ve formátu DMS KOLEDA na číslo 87777. Lidé mohou přispět i bankovním převodem nebo poštovní poukázkou na konto 66008822/0800 u České spořitelny.

Šéfdirigentem České filharmonie bude Jiří Bělohlávek

Novým šéfdirigentem a hudebním ředitelem České filharmonie se od září 2012 stane Jiří Bělohlávek. Stvrdil to svým podpisem na ministerstvu kultury. Funkce se ujme na čtyři roky. Čtyřiašedesátiletý Bělohlávek v současnosti působí na prestižním šéfdirigentském místě u Symfonického orchestru BBC v Londýně, kde mu smlouva v roce 2012 skončí. V tomtéž roce opustí místo šéfdirigenta ČF Izraelec Elijahu Inbal. Bělohlávek potvrdil, že dostal i jiné nabídky ze zahraničí. Od českých filharmoniků očekává, že s ním budou skvěle spolupracovat a radovat se z koncertů. Bělohlávkův příchod k ČF vítají i hudební znalci. Pro orchestr je to prý jedna z posledních šancí, jak se dostat mezi absolutní světovou špičku. Spojení s jeho osobou jednoznačně posílí renomé tělesa v zahraničí, pomůže orchestr stabilizovat a pozvednout ho umělecky i společensky.

Ze sportu

Legendární gymnastka Věra Čáslavská se zúčastnila středečního setkání sportovců s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Josefem Dobešem, přestože si v úterý po pádu na ledu poranila hlavu. V nemocnici jí diagnostikovali otřes mozku. Předvánoční setkání s aktivními sportovci i legendami, mezi kterými byli Dana Zátopková, Jiří Zídek starší, Jan Bobrovský, Pavel Richter a Robert Změlík, si ale nechtěla nechat ujít.

Američan Andre Agassi a Němka Steffi Grafová přijedou příští rok na exhibici do České republiky. Slavný tenisový manželský pár se představí v rámci čtvrtého dílu Tennis Advantage v listopadu v pražské O2 areně. Oznámil to Miroslav Černošek, majitel pořádající agentury Česká sportovní. V plánu jsou dvouhry Agassiho a Grafové na jeden set s nejmenovanými soupeři a nakonec smíšená čtyřhra. Proti Agassimu a Grafové by se teoreticky mohli postavit Tomáš Berdych a jeho přítelkyně Lucie Šafářová.

Pětice skokanů na lyžích Jakub Janda, Jan Matura, Roman Koudelka, Borek Sedlák a Lukáš Hlava pojede na úvod Turné čtyř můstků. Nominaci sdělil trenér David Jiroutek. Na turné nejede Antonín Hájek, kterému se nedaří a bude se připravovat na leteckou část sezony. Prestižní Turné čtyř můstků, součást Světového poháru skokanů na lyžích, začne 28. prosince kvalifikací na závod v Oberstdorfu, který bude o den později.

Záložník Štěpán Vachoušek se z hostování ve Spartě Praha vrací se do Teplic, kde zahájí počátkem ledna zimní přípravu. Pražský klub neuplatnil opci, díky níž mohl zkušeného fotbalistu získat na přestup. Informaci potvrdil sparťanský personální ředitel Jakub Otava, Severočeši ji oznámili na svém webu.

Arbitrážní komise fotbalového svazu podle deníku Sport zastavila pražské Slavii veškeré přestupy. Důvodem je nesplacený závazek vůči bývalému hráči Martinu Abrahamovi, kterému klub dluží 33 tisíc korun. Pokud slávisté částku neuhradí, nebudou moci až do konce ledna provádět žádné hráčské transfery.

Čeští hokejisté do dvaceti let zvítězili v Rochesteru v přípravě na mistrovství světa nad domácím výběrem USA 3:2 po samostatných nájezdech. Svěřenci trenéra Miroslava Přerosta v utkání díky brankám Petra Straky a Martina Pláňka dvakrát vedli, úřadující mistři světa ale dokázali po trefách Kylea Palmieriho vyrovnat. V rozstřelu rozhodl o české výhře Jakub Orsava. Brankář Filip Novotný si připsal 32 zákroků.

Český jachtař Martin Trčka se potřetí v kariéře zúčastní slavného závodu ze Sydney do tasmánského Hobartu. Na lodi YuuZoo, která pod názvem Nicorette ovládla prestižní regatu před šesti lety, bude zastávat funkci taktika a kormidelníka.

Počasí

Bude většinou zataženo, místy mrholení a mlhy. Teploty -1 až +3 stupně.