Zprávy

0:00
/
0:00

ČR a další země chtějí zákaz popírání zločinů komunismu v celé EU

Česko a dalších pět členských států Evropské unie vyzvalo Evropskou komisi, aby připravila celoevropský zákaz popírání zločinů komunismu. Uvedl to český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Dopis pro Evropskou komisi podepsali ministři zahraničí ČR, Bulharska, Maďarska, Lotyšska, Litvy a Rumunska. "Jde o zásadní věc, že máme totalitní systémy měřit stejným měřítkem," řekl v Bruselu Schwarzenberg. Podle něj je popírání zločinů komunismu plně srovnatelné s popíráním zločinů nacismu, které je v mnoha zemích EU trestné. Dopis s požadavkem je adresovaný eurokomisařce pro spravedlnost a základní práva Viviane Redingové. Ta má ještě do konce letošního roku připravit speciální zprávu, kde by měla popírání zločinů komunismu zmínit. Ministři šesti členských států ale chtějí, aby připravila konkrétní legislativu.

Klaus jmenuje místopředsedou Nejvyššího soudu Romana Fialu

Prezident Václav Klaus jmenuje v pátek soudce Nejvyššího soudu (NS) Romana Fialu do funkce místopředsedy této instituce. Oznámil to Hrad. Fiala nahradí Pavla Kučeru, který odchází ke konci roku do důchodu. Kučera nedávno sám rezignoval na funkci soudce, a vyhnul se tak dočasnému zproštění funkce kvůli kárnému řízení souvisejícímu s kauzou senátora Jiřího Čunka. Pětačtyřicetiletý Fiala je soudcem Nejvyššího soudu od roku 2002, je členem občanskoprávního a obchodního kolegia. Klaus o novém místopředsedovi NS jednal s Brožovou na počátku prosince. Podle svého dřívějšího vyjádření mu předsedkyně navrhla čtyři konkrétní jména. Nešlo přitom jen o soudce Nejvyššího soudu.

Nečas: Výdaje na vědu příští rok stoupnou o půl miliardy

Věda a výzkum je jedinou oblastí, kterou nepostihnou škrty. Z letošních 25,4 miliardy stoupnou příští rok výdaje na vědu a výzkum na 25,9 miliardy korun. Na zasedání Akademického sněmu to řekl premiér Petr Nečas. Uvedl rovněž, že současná metodika hodnocení výsledků výzkumu a vývoje je chybná a že je potřeba vypracovat novou. O potřebě nové metodiky hovořil také předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Vláda už založila komisi, která má nalézt nový systém hodnocení. "Je to nepříjemný úkol, kterého se ale nesmíme bát," uvedl Petr Nečas. Připustil, že dosavadní systém hodnocení je nevyvážený a mnohdy vyvolává dravou honbu za penězi. Podle Petra Nečase je úkolem pro nejbližší dobu také nalezení nového, průhledného systému financování vědy, který by byl kontrolovatelný a nezpochybnitelný.

Školné na vysokých školách by mohlo nahradit zápisné

Věci veřejné chtějí se svými koaličními partnery jednat o zavedení zápisného na vysokých školách ve výši až 6000 korun. Zápisné by mohlo nahradit školné, které o víkendu prozatím odmítli účastníci ideové konference nejmenší vládní strany. Uvedl to ministr školství Josef Dobeš (VV). Podle něj není zápisné byrokraticky náročné a pro vysoké školy je na rozdíl od odloženého školného přijatelnější. Jeho výši může škola stanovit v rozmezí nula až 6000 korun. Zápisné by se podle Dobeše případně mělo nastavit "sociálně citlivě". Netýkalo by se prý studentů ze sociálně slabých rodin ani excelentních studentů. TOP 09 a ODS ale zatím návrhům VV nejsou nakloněny a koaliční dohodu o školném nechtějí měnit. "Nedovedeme si představit v této věci koaliční smlouvu měnit," řekl předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Heger: ohrozí-li odchod lékařů operace, vláda dá peníze z rezerv

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) poprvé oficiálně připustil, že když z nemocnic masově odejdou chirurgové či anesteziologové a nebude se operovat, vláda bude muset dát lékařům peníze z rezerv na krizové situace. Ministr to řekl po svém vystoupení na Žofínském fóru. Zároveň potvrdil, že vláda v příštím roce ani v roce 2012 peníze pro zdravotnictví nezvýší tak, aby bylo přidáno na platy. "Pokud by odešli všichni chirurgové nebo anesteziologové, situace by byla na úrovni těžké katastrofy. Vláda pak bude muset aktivizovat havarijní zdroje a řešit to jako třeba povodeň v severních Čechách," řekl ministr Heger. Lékařské odbory na jaře vyhlásily akci Děkujeme, odcházíme, která podle Hegera v posledních týdnech "eskaluje za hranice dobrého vkusu". Pokud odejde 4000 lékařů průřezově ze všech odborností, bude v nemocnicích něco jako prázdninový provoz, kdy tento počet lékařů je na dovolené. Pokud lékaři ve výzvě Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Děkujeme, odcházíme skutečně odejdou, nepůjdou podle Leoše Hegera do zahraničí, ale většina zůstane v Česku.

ČSSD požádala o mimořádnou schůzi sněmovny ke zdravotnictví

Sociální demokraté požádali o svolání mimořádné schůze sněmovny k situaci ve zdravotnictví. Učinili tak poté, co sněmovna odmítla hlasy koaličních poslanců zařadit na program jednání bod, ve kterém by ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) sněmovnu informoval o opatřeních v souvislosti s hrozbou hromadných odchodů lékařů z nemocnic. Nyní se tedy o tomto tématu bude hovořit na mimořádné schůzi. Stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath varoval, že kvůli hromadným odchodům lékařů hrozí v některých krajích úplné zhroucení zdravotní péče. Kritická je podle něj situace především v Moravskoslezském a Pardubickém kraji a v kraji Vysočina, kde už podle něj podalo výpověď přes 70 procent lékařů. Vládní koalice a především ministr zdravotnictví Heger tuto kritickou situaci nejenže vůbec neřeší, ale dokonce brání i jakémukoli jejímu projednávání či informování o tom, v jakém stavu nyní zajištění zdravotní péče pro občany je, tvrdí ČSSD.

Heger připravil novelu o vzdělávání sester

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) připravil novelu zákona o vzdělávání sester a dalších nelékařských zdravotnických pracovníků. Norma jim umožní vykonávat některé činnosti ještě před získáním specializované způsobilosti. Takzvaná malá novela prodlužuje registrační období sester z šesti na deset let a zjednodušuje proces registrace, bez níž nemohou samostatně pracovat. Na správních poplatcích se ušetří 3,5 milionu korun. "Na předložení novely jsme se shodli s Českou asociací sester a poslancem Markem Šnajdrem (ODS), který ji v rámci urychlení celého procesu předloží sněmovně jako poslaneckou iniciativu," uvedl ministr. Návrh již prošel připomínkovým řízením, všechny připomínky postoupilo ministerstvo odborné komisi, která je zapracuje až velké novely zákona plánované na polovinu roku 2011.

Policisté a hasiči budou protestovat proti škrtům

Proud hasičů a policistů se ve středu ráno vydá ze stanice metra Malostranská před budovu Poslanecké sněmovny v Praze na Malé Straně. Budou protestovat proti úsporným opatřením vlády na ministerstvu vnitra, především pak proti snižování platů. Téměř na rok přesně zopakují svůj protest z loňského roku, kdy se ve sněmovně také projednával ve třetím čtení návrh státního rozpočtu. Podle něj má vnitro příští rok vyjít s 52,9 miliardy korun, což je téměř o sedm miliard korun méně v porovnání se schváleným letošním rozpočtem. Policie má dostat 28,6 miliardy proti letošním 33,5 miliardy a hasiči 6,9 miliardy, letos měli 8,1 miliardy. U policie se sníží investice a provozní výdaje o 37 procent, u hasičů provoz o 22 procent a investice o 64 procent. Protestující hasiči a policisté budou podporovat návrh sociálnědemokratického poslance a exministra vnitra Martina Peciny. Hasičům chce přidat 700 milionů korun a policii 1,3 miliardy korun.

Kohout odchází po dvaceti letech z ministerstva zahraničí

Dlouholetý diplomat a bývalý ministr zahraničí úřednické vlády Jan Kohout opouští po dvaceti letech ministerstvo. V diplomacii tak končí. Mluvčí ministerstva Vít Kolář řekl, že Kohout dává výpověď dohodou. Důvod odchodu není znám; nicméně by mohl souviset s jeho novým angažmá v polostátním elektrárenském podniku ČEZ, v jehož dozorčí radě má zasednout. Kohout svůj odchod ČTK nepotvrdil, ani nevyvrátil. Na ministerstvo nastoupil v roce 1990, začínal jako referent, postupně byl až náměstkem či velvyslancem při EU a nakonec se loni stal šéfem ministerstva. Před nástupem do Černínského paláce působil od roku 1984 v Ústavu mezinárodních vztahů, který spadá pod ministerstvo zahraničí. Do dozorčí rady ČEZ byl Kohout nominován ČSSD, které je členem.

Bývalý senátor dostal podmínku za přijetí úplatku

Podmíněný dvouletý trest a pětimilionovou pokutu uložil chomutovský soud bývalému starostovi Chomutova a senátorovi Alexandru Novákovi (ODS) za přijetí úplatku. Uprchlý Peter Schmell, který mu úplatek přes 40 milionů korun dal, dostal za uplácení stejný trest a pokutu jeden milion korun. Peníze Novákovi poskytl za prodej plynárenských a energetických akcií německé společnosti VNG. Obhajobu Nováka, že se jednalo o půjčku jeho manželce, neuznal soud za důvěryhodnou.

STEM: Vládní koalice by nyní ve sněmovně většinu nezískala

Současná vládní koalice by podle aktuálního průzkumu agentury STEM v Poslanecké sněmovně většinu nezískala. V přepočtu na mandáty by obsadila 92 poslaneckých křesel. Z průzkumu, vyplynulo, že by občanští demokraté dostali 47 poslaneckých mandátů, zástupci TOP 09 celkem 37 a Věcí veřejných osm. Sociální demokraté by obsadili 81 křesel a komunisté 21. Žebříček stranických preferencí vede ČSSD s velkým náskokem před ODS, která od listopadu ztratila. Stabilní podporu má třetí TOP 09. Čtvrtí komunisté si polepšili, naopak páté Věci veřejné ztrácejí. Voleb se chce zúčastnit 56 procent občanů, 22 procent k nim jít nechce a stejný počet není ještě rozhodnut.

Odbory se dohodly s ČD na zmrazení mezd, chybí ale Duškův podpis

Osm odborových centrál u Českých drah se dohodlo s vedením podniku na nulovém růstu mzdových tarifů pro příští rok. Sdělili to zástupci odborů a potvrdilo vedení drah. Odbory stagnaci mezd považují za rozumný kompromis. Vedení drah přitom přišlo v září s návrhem desetiprocentního poklesu tarifů. Kromě stagnace mezd odboráři souhlasili také například s prodloužením týdenní pracovní doby o hodinu na 38,5 hodiny pro profese s převažující administrativní činností. Na kolektivní smlouvě ale chybí podpis zástupce Svazu odborářů služeb a dopravy (SOSaD), jeho předseda Jaromír Dušek nepovažuje jednání za ukončené. Smlouva tak nemůže začít platit. Bez kolektivní smlouvy by se pak České dráhy vůči svým zaměstnancům řídily zákoníkem práce, který je ale v některých ohledech výrazně tvrdší než drážní smlouva.

ČNB: Běžný účet se v říjnu přehoupl do přebytku 617 milionu Kč

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, skončil v říjnu přebytkem 616,7 milionu korun. Výsledek byl ovlivněn přebytkem obchodní bilance, oznámila Česká národní banka. "Z pohledu koruny jsou dnešní data o určitě pozitivní. Je ovšem otázkou, zda se nejednalo pouze o jednorázové překvapení. Ostatní složky běžného účtu se totiž zhoršují a schodek běžného účtu relativně k HDP se prohlubuje," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Bilance výnosů a běžných převodů byly pasivní. Objem vyplacených dividend v říjnu činil osm miliard korun. "V běžných převodech je zahrnuto pasivní saldo převodů z ČR do rozpočtu Evropské unie ve výši 0,3 miliardy korun. Objem vyplacených dividend v říjnu činil osm miliard korun," uvedla centrální banka. Na kapitálovém účtu jsou zahrnuty příjmy z rozpočtu EU ve výši přibližně 0,1 miliardy korun. Pasivní saldo běžného účtu v ročním úhrnu v delším časovém horizontu vzrostlo.

NERV: Lidé by měli na důchod povinně spořit ve fondech

Národní ekonomická rada vlády (NERV) doporučila vládě, aby v rámci důchodové reformy zavedla nový spořicí pilíř. Lidé, kterým bude v době startu důchodové reformy méně než 40 let, by si měli část odvodu na důchodové pojištění, a to tři procentní body, povinně ukládat do fondů. Vyplývá to ze závěrečného materiálu rady, který po jejím pondělním jednání poskytl mluvčí vlády Jan Osúch. NERV radí, aby se snížila sazba pojistného z 28 na 23 procent, ale současně aby se přiblížily nebo sjednotily sazby daně z přidané hodnoty na úrovni 19 procent. Takzvané stropy pro odvod pojistného by se měly snížit na trojnásobek průměrné mzdy. Rada také doporučuje, aby vláda neměla pravomoc svým rozhodnutím zvyšovat důchody víc, než je nutné. Důchody by se měly zvyšovat podle růstu spotřebitelských cen. V roce 2035 by se měl vyrovnat věk pro odchod do důchodu pro muže a ženy.

Ústavní soud: V insolvenčním řízení s Oděvním podnikem byly chyby

V insolvenčním řízení s Oděvním podnikem Prostějov (OP) byly chyby. Potvrdil to Ústavní soud, když vyhověl stížnosti České spořitelny a firmy Reico Investments Alfa proti postupu Krajského soudu v Brně. Obě společnosti patří k věřitelům OP. Vadilo jim, že je soud nenechal hlasovat na dubnové schůzi věřitelů. Firmy se tak nemohly zapojit do hlasování o odvolání insolvenčního správce. Česká spořitelna přitom chtěla hlasovat pro odvolání správce Jaroslava Svobody. V pondělí krajský soud vyhověl žalobě České spořitelny (ČS) a zrušil rozhodnutí o prohlášení konkurzu na OP. Podle žaloby bylo insolvenční řízení přiděleno samosoudci Janu Kozákovi v rozporu se zákonem o soudech a soudcích. Insolvenční řízení se tak vrátilo do fáze reorganizace. Postup soudce Kozáka Česká spořitelna kritizovala i v ústavní stížnosti.

Češi používají blogy a sociální sítě míň než v EU či na Slovensku

V Česku bloguje, chatuje či využívá sociální sítě méně lidí než ve zbytku Evropské unie. Třeba mezi mladými ve věku 16 až 24 let tyto služby používá průměrně 76 procent Čechů a Češek, zatímco průměr EU dosahuje 80 procent. Mírně pod unijním průměrem Češi figurují i u dalších věkových skupin, ukázala data Eurostatu. U Čechů z věkové skupiny 25 až 54 roků to podle dat pro letošní rok bylo 33 procent proti 42 procentům v celé "sedmadvacítce". Ve skupině 55 až 74 roků to v Česku bylo 13 procent, zatímco v celé EU 18 procent. Aktivnější než Češi nejsou jen Evropané v průměru, ale ve všech sledovaných skupinách třeba i Slováci. Naopak ve využívání internetu pro volání Češi patří v rámci EU k nadprůměru. Třeba ve věkové skupině 16 až 24 roků používá web k volání v EU v průměru 35 procent lidí, zatímco v Česku to je 58 a na Slovensku dokonce 61 procent. K rekordmanům ve skupině 55-74 let patří právě Slováci, kde k volání internet používá stejně jako v Bulharsku 49 procent lidí, tedy nejvíc z celé EU. V Česku to je jen každý pátý.

Nejvíce z automobilek do reklamy letos investovala Škoda Auto

Největším inzerentem na tuzemském automobilovém trhu byla do října Škoda Auto, následují Ford a Peugeot. Celkem automobilky utratily za reklamu 3,4 miliardy Kč. Uvedla to společnost Admosphere, která se zabývá analýzou reklamních investic. Škoda do reklamy za deset měsíců investovala 386 milionů korun, druhý Ford 256 milionů a třetí Peugeot 244 milionů. Následují Hyundai a Renault. Z celkových výdajů na reklamu směřovalo do televizní reklamy nebo do reklamy v tisku 2,64 miliardy korun, ostatní formy reklamy pohltily 805 milionů. Admosphere vyhodnocuje reklamní výdaje na základě ceníkových cen. Škoda Auto byla podle statistiky Svazu dovozců automobilů do října nejprodávanější na trhu. Druhý skončil Ford a na dalších místech Volkswagen, Renault a Hyundai.

Lidí s rakovinou krve je víc, problémem mohou být peníze na léčbu

Pacientů s hematologickými nádory v ČR přibývá. Výsledky léčby se zlepšují a transplantace kostní dřeně podstupují i lidé mezi 60 až 65 lety, zatímco dříve byla hranice 40, maximálně 45 let, řekl ČTK ředitel Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) profesor Marek Trněný. Peníze od zdravotních pojišťoven na moderní léčbu podle něj zatím stačí, ale nedostává se jich na vylepšení prostředí a rozšíření počtu lůžek. Centrové léky jsou přípravky cílené biologické léčby, které působí přímo na mechanismus onemocnění. Podávají je pouze akreditovaná centra, kam se soustřeďují nejtěžší a nejsložitější případy. Zdravotní pojišťovny dosud platily za každého nového pacienta, v krizi se snaží platby omezovat.

Cenu velvyslanectví USA získala Anna Šabatová

Bývalá zástupkyně veřejného ochránce práv (ombudsmana) Anna Šabatová se stala letošní držitelkou Ceny Alice Garrigue Masarykové, kterou za přínos v oblasti lidských práv každoročně uděluje velvyslanectví USA v České republice. Signatářka Charty 77 a současná předsedkyně Českého helsinského výboru cenu převzala z rukou amerického chargé d'affaires Josepha Penningtona. Anna Šabatová získala cenu za svou celoživotní statečnost v boji za spravedlnost, oddanou práci v kanceláři ombudsmana ve prospěch společnosti a za své pokračující úsilí ve zlepšování životních podmínek občanů České republiky i Evropy, prohlásil Joseph Pennington. "Ocenění je pro mne zajímavé a vážím si ho," řekla ČTK Anna Šabatová. Připomněla svoji spolupráci s americkým velvyslanectvím v osmdesátých letech. "Tehdy nám hodně pomáhali, takže je pro mne cena i z tohoto důvodu velmi důležitá," dodala dlouholetá aktivistka na poli lidských práv. Anna Šabatová patří mezi první signatáře Charty 77 a byla i jednou z mluvčích této občanské iniciativy. Byla také spoluzakladatelkou Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných.

V Plzni vychází DVD o postupu americké armády na konci války

Unikátní projekt historiků a vojenských nadšenců, který podrobně mapoval postup americké armády vedoucí až k osvobození Plzně v květnu 1945, vychází nyní na DVD. Projekt "From D-Day to V-Day" vycházel na internetu a umožňoval sledovat den po dni postup amerických jednotek od jejich vylodění v Normandii až po konec druhé světové války, sdělila Hana Reitspiesová z plzeňského magistrátu. Jednotlivé díly příběhu, za jehož sestavením stojí tisíce hodin práce a hledání v nejrůznějších archivech, vycházely k letošnímu výročí osvobození Plzně. Na internetových stránkách www.ddayvday.eu se od června 2009 do letošního 8. května vždy přesně po 65 letech objevovaly postupně události každého dne z konce války. "Ohlasů na zveřejňování seriálu, jehož autorem je Milan Jíša, kurátor muzea Patton Memorial Pilsen, a vojenský historik Karel Foud, bylo tolik, že jsme se rozhodli jej přenést na DVD," uvedla Hana Reitspiesová. Projekt podle ní pomohl zaplnit mezeru v poznání českých badatelů o západní frontě. Ocenili ho i odborníci, podle nichž obsahuje takové množství informací, jaké není ani v zahraniční literatuře.

Na statku Bernard připravují zábavné centrum věnované řeci Ohři

Na historickém statku Bernard u Královského Poříčí na Sokolovsku připravují zábavní a naučné centrum věnované řece Ohři. Projekt dotovaný Evropskou unií má stát zhruba 35 milionů korun a návštěvníkům by se mohl otevřít v létě příštího roku, řekl ČTK jednatel statku Bernard Miroslav Makovička. Statek opravila obec, která i založila obecně prospěšnou společnost Centrum tradičních řemesel Královské Poříčí. "Zábavní centrum řeky Ohře má přiblížit všechny zajímavosti, které dějí kolem Ohře. Má přiblížit řeku z pohledu vodáctví, industriálních zajímavostí, zajímavých staveb. Budou zaplněny dvě patra muzea v naší expozici," naznačil Miroslav Makovička. Expozice by ale neměla být jen statická. V muzeu, ale i na nádvoří mají vzniknout interaktivní prvky, například model hradu Loket a dalších památek od pramene Ohře v Německu až po její ústí do Labe u Litoměřic. Na nádvoří vznikají dva rybníčky, kde budou prvky pro děti, například model bahenní sopky nebo rýžoviště zlata. Staví se kovárna i pekárna, kde se bude tradičním způsobem péct chleba.

Cenu Brna dostanou Bolek Polívka a Milan Uhde

Letošní cenu města Brna dostane herec Bolek Polívka. Ocenění pro něj i dalších 12 osobností schválili městští zastupitelé. Mezi laureáty je v literární oblasti dramatik Milan Uhde a za hospodářský rozvoj rektor Vysokého učení technického Karel Rais. Cenu dostane i bývalý ředitel Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Jan Černý. Zasloužil se například o zavedení transplantace jater do klinické praxe. "Uskutečnil v naší republice první transplantaci srdce u dítěte," uvedla radnice o Černém. Mezi laureáty jsou i historici umění Pavel Zatloukal a Iloš Crhonek, designér Karel Kobosil, sochař Miloš Vlček i bývalý dlouholetý dramaturg brněnské filharmonie Jiří Beneš.

Betlémské světlo lze letos virtuálně zapálit i přes Facebook

Betlémské světlo lze letos virtuálně zapálit i přes sociální síť Facebook. Lidé budou moct také poslat vánoční přání s pamětním razítkem betlémského světla, razítka poskytne speciální přepážka České pošty tuto sobotu odpoledne v parčíku za radnicí na pražském Staroměstském náměstí. Tyto ozvláštňující akce by ale neměly zastínit samotný smysl akce - předání světla z Betléma, podle křesťanské tradice místa narození Ježíše Krista, do českých domácností. Podrobnosti k letošnímu předávání betlémského světla do Česka představili zástupci Junáku - svazu skautů a skautek ČR a Českého rozhlasu. "Pro skauty je betlémské světlo symbolem míru, přátelství a klidu a jsem moc rád, že právě tento symbol můžeme o Vánocích přinášet lidem do jejich domovů," uvedl starosta Junáku Josef Výprachtický. Tento pátek v 15:00 převezme plamen od skautů ve Svatovítském chrámu pražský arcibiskup Dominik Duka. V sobotu si pak budou moct lidé zapálit plamínek na různých místech republiky. Tradičně jde například o knihovny, kostely, úřady, různé vánoční trhy a adventní koncerty. Zatím je registrováno více než 100 míst, jejich seznam lze nalézt na webových stránkách www.betlemskesvetlo.cz.

Od Půlnoční mše mohou lidé obdivovat betlémy i v kostelech

Stavění betlémů patří k nejstarší dochované vánoční tradici, staví se nejen v rodinách a muzeích, ale snad v každém jihočeském kostele. Poprvé ho lidé mohou vidět o Půlnoční mši na Štědrý den. Obvykle bývají vystaveny do Tří králů, tedy do 6. ledna, někde zůstávají déle. Většina současných kostelních betlémů vlivem josefínských reforem pochází až z doby od druhé poloviny 19. století, řekl ČTK památkář českobudějovického biskupství Jiří Černý. "V jihočeské oblasti se zvláště ve vnitrozemí setkáme nejčastěji s produkcí betlémů českých dílen z konce 19. století a první poloviny 20. století. Půvabný je třeba folkloristický betlém od moravského řezbáře a výtvarníka Metoděje Floriana v Soběslavi, další betlémy pro jihočeské farnosti vznikaly v dílnách Františka Vratislava Buka v Praze, Jana Procházky v Příbrami, v Chrámovém družstvu v Pelhřimově, jejich autory byli i kutnohorští řezbáři Bohumil Bek a František Charvát," popsal Jiří Černý.

Ze sportu:

Zraněný útočník Dmitrij Jaškin z extraligové Slavie chybí v širší osmadvacetičlenné nominaci kouče Miroslava Přerosta na mistrovství světa hokejistů do 20 let na přelomu roku v Buffalu. Ve výběru je trojice brankářů, deset obránců a 15 útočníků. Patnáct hráčů je z tuzemska, 13 hokejistů povolal trenér Přerost ze zámořských soutěží. Trenéři po přípravných utkáních před šampionátem zúží kádr o dalších pět jmen. Určí tak konečnou nominaci, v níž zůstanou tři brankáři, sedm obránců a 13 útočníků.

Fotbalový trenér Michal Zach skončí po dvou letech na konci května jako asistent Vítězslava Lavičky v Sydney a vrátí se do Česka. V rozhovoru s ČTK řekl, že jej k rozhodnutí opustit angažmá v Austrálii vedly rodinné důvody. Po návratu domů by prý od další sezony rád pokračoval v trénování, byť zatím s žádným klubem není v kontaktu. Jednačtyřicetiletý trenér, který v minulé sezoně byl v Sydney u zisku titulu, cítil určitou rozpolcenost, když vedení Sydney FC a Lavičkovi oznámil, že tato sezona bude v Austrálii jeho poslední. Zach se ale prý už rozhodl na konci října a jeho stanovisko je definitivní.

Vicemistryně světa Hana Horáková a Eva Vítečková jsou v šestnáctičlenné nominaci na nejlepší basketbalistku Evropy. Anketa Mezinárodní federace FIBA, do které mohou hlasovat i fanoušci prostřednictvím internetu, bude uzavřena na konci ledna příštího roku. Do nominace pro nejlepšího basketbalistu do 21 let se dostali také čeští reprezentanti Jan Veselý z Partizanu Bělehrad a Tomáš Satoranský ze Sevilly.

Nový mistr světa ve freestyle motokrosu Libor Podmol se poprvé po získání titulu představí českým divákům v závodě spojujícím superkros s freestylovými prvky 5. února v Brně. Pořadatelé závod přesunuli do pavilonu B na Brněnském výstavišti, který má maximální výšku stropní konstrukce 20 metrů.

Jeden ze dvou zrušených závodů Světového poháru skokanů na lyžích v Harrachově nahradí švýcarský Engelberg. "Harrachovský" závod bude na programu v pátek od 13:20, v sobotu a v neděli pak přijdou na řadu dva již dříve naplánované závody. V Harrachově se minulý víkend kvůli hustému sněžení a především větru stihla jen kvalifikace, o body světová elita ani jeden den skákat nemohla. Druhý zrušený závod by se měl podle Mezinárodní lyžařské federace (FIS) uskutečnit v lednu po Turné čtyř můstků.

V Jeseníkách se zvýšila hrozba pádu lavin na třetí stupeň

V Jeseníkách se zvýšila vlivem nové sněhové nadílky a silného větru hrozba pádu lavin. Horská služba proto vyhlásila třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Pád lavin v nejvyšších moravskoslezských horách hrozí jen mimo turistické trasy, návštěvníci hor by je neměli podle záchranářů opouštět. "V Jeseníkách v pondělí celý den sněžilo a foukal nárazový vítr. Vlivem větru se sníh ukládal na závětrných svazích v lavinových katastrech. Vytvořila se tam navátá více než metr vysoká vrstva sněhu," řekl dnes ČTK náčelník jesenické horské služby Michal Klimeš. Stále podle něj ale platí, že návštěvníci hor, kteří chodí po turistických trasách, se v Jeseníkách nemusejí ničeho obávat, protože lavinové oblasti leží mimo ně. "V lavinových katastrech lidé nemají co dělat," uvedl náčelník.

Česko zavalí další sníh, do středy spadne místy až 30 centimetrů

Meteorologové varují před intenzivním sněžením, které k večeru a v noci ještě zesílí. Do středy napadne na celém území Česka asi deseticentimetrová vrstva sněhu. Ve vyšších polohách na severu Čech a také na Českomoravské vrchovině spadne místy až 30 centimetrů sněhu. Silný vítr bude tvořit sněhové jazyky a závěje, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ. V průběhu dne sněžení na celém území zesílí, sníh bude padat až do středečního poledne. Výstraha platí pro Karlovarský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký kraj, pro Vysočinu, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Počasí:

V noci bude zataženo se sněžením a teploty klesnou na -6 až -10st. Přes den bude zataženo se sněžením, nejvyšší teploty -8 až -4 st. a na horách kolem -9stC.