Zprávy

0:00
/
0:00

Administrativa pro systém Galileo bude sídlit v Praze

Ministři Evropské unie definitivně potvrdili, že administrativní část navigačního systému Galileo bude sídlit v Praze. Sdělil to mluvčí českého stálého zastoupení při EU Radek Honzák. Během roku až dvou se agentura přestěhuje z Bruselu do bývalé budovy České konsolidační agentury v pražských Holešovicích. Samotný systém začne fungovat zřejmě v roce 2014. Podle ministra dopravy Víta Bárty je to pro Českou republiku zásadní úspěch. Neznamená pouze mezinárodní prestiž, spojenou se sídlem jedné z významných evropských agentur, ale především mnoho navazujících příležitostí pro tuzemské firmy. Družicový systém Galileo za 3,5 miliardy eur (asi 90 miliard korun) je zatím vůbec nejdražším společným unijním projektem. Zatím jsou na oběžné dráze pouze dva satelity, celkem jich má být 30. Pro plné spuštění systému jich však bude stačit 18. Nejznámější službou Galilea budou navigační služby řidičům. O sídlo Češi bojovali s Nizozemskem. Česko získalo podporu 22 států, Nizozemci čtyř.

Sněmovna zamítla návrh ČSSD na uzákonění celostátního referenda

Sněmovna koaliční většinou zamítla už v prvním kole projednávání návrhu ČSSD na uzákonění celostátního referenda jako nedostatečného. Vládní strany se v koaliční smlouvě zavázaly předložit vlastní úpravu. Sociální demokraté označili postoj koalice za pokrytectví. Vládní výhrady vůči návrhu ČSSD by bylo možné podle úřadujícího šéfa předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky odstranit při dalším projednávání sněmovnou. Předseda výboru pro veřejnou správu Stanislav Polčák (STAN) ale uvedl, že předloha by musela být komplexně přepsána s ohledem na podobu plebiscitu, který předjímá vládní programové prohlášení. Návrh ČSSD byl naopak v podstatě totožný s již dříve vypracovanými předlohami, vůči nimž měly výhrady především pravicové strany. Navrhovaná pravidla by podle nich umožňovala opozici permanentně vyvolávat referenda, vládě pak opakovaně předkládat v plebiscitu zákony, s nimiž neuspěla v parlamentu.

Poslanci schválili novelu, která snižuje platy politiků

Poslanci schválili novelu, která snižuje platy politiků, soudců a státních zástupců o pět procent. ČSSD ale už ohlásila, že Senát, v němž má sociální demokracie většinu, zákon zřejmě kvůli platům žalobců vrátí. Stále tak není jasné, zda bude platit už od ledna. Pokud by tomu tak nebylo, platy politiků by na začátku roku skokově vzrostly. Předloha také odnímá zákonodárcům nárok na bezplatnou městskou hromadnou dopravu. Bere jim rovněž možnost nechat si proplácet vnitrostátní letenky. Platy politiků by měly být podle předlohy nižší po tři roky. Na rozdíl od vládní novely by snížené mzdy žalobců platily jen příští rok. Senát bude novelu o snížení platů ústavních činitelů, soudců a státních zástupců schvalovat příští čtvrtek. Rozhodl o tom dnes předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD, jakmile novelu obdržel ze sněmovny pár hodin po jejím schválení poslanci.

Poslanci zamítli návrh na zrušení listinných akcií na majitele

Poslanecká sněmovna zamítla návrh opoziční ČSSD na zrušení listinných akcií na majitele. Listinné akcie na majitele se podle předlohy měly změnit na zaknihované akcie, takže jejich majitel by byl známý. Sociální demokraté chtěli touto novelou dosáhnout zprůhlednění struktury akciových společností a odstranění korupce, případně zneužívání anonymních akcií. Podle koaličních poslanců je ale návrh neúčinný a mohl by z České republiky odvést investory. Tato novela nebyla prvním pokusem ČSSD o zrušení listinných akcií na majitele. Obdobný návrh už jednou v minulém volebním období sociální demokraté předložili, sněmovna ho ale nestihla projednat. Prošel pouze prvním čtením a projednáním ve výboru.

Senát schválil zrušení státních maturit, návrh jde nyní do vlády

Senát přijal návrh na zrušení státních maturit. Pokud ho podpoří i vláda a Poslanecká sněmovna, nebudou studenti příští rok skládat státní maturitu. Autorem návrhu je dlouhodobý kritik projektu senátor Marcel Chládek (ČSSD). Považuje jej za značně předražený, netransparentní a nepřipravený. Návrhem by se nyní měla zabývat vláda a Poslanecká sněmovna. Zda poslanci návrh podpoří, není jasné. Stejně tak není jisté, zda stihne vstoupit v platnost ještě před maturitním období. "Poté, co proběhla generálka státních maturit, nehodlám na tom návrhu nic měnit. Generální zkouška potvrdila mé pochybnosti a odhalila projekt jako nesmyslný," řekl Senátu Chládek. Doplnil, že systém pouze zatěžuje školy a učitele administrativou. Zpochybnil i to, že maturity budou objektivním srovnáním. "Učitelé mají hodnotit testy podle vlastní únosné míry. Ta ale může být na gymnáziu dvě chyby a na učilišti deset chyb," podotkl Chládek.

O víkendu proběhne ideová konference Věcí veřejných

Kritika předsedy Věcí veřejných (VV) a ministra vnitra Radka Johna, ale i dalších ministrů strany zřejmě zazní na blížící se ideové konferenci VV. Nejmenší vládní strana bude v pražském hotelu Diplomat hodnotit svou účast v koaliční vládě, ale i propad v podzimních senátních a komunálních volbách. "Od toho je ideová konference, abychom si věci z ostra vyříkali," uvedl ministr dopravy a významný představitel Věcí veřejných Vít Bárta. Podle místopředsedkyně strany Karolíny Peake bude ideová konference velmi emotivní a ona sama už svůj kritický projev přichystala. Podle ní politici VV prý až příliš snadno zapadli do stávající politické praxe a nesnaží se ji dostatečně měnit. Podle místopředsedkyně sněmovny Kateřiny Klasnové není možné špatný výsledek strany v podzimních volbách svalovat jen na hlavu předsedy Johna. Straně se podle ní po rychlém nástupu nepodařilo dostatečně zorganizovat svou strukturu v krajích, což s úspěchem uskutečnila například TOP 09.

Výpověď podepsalo 80 procent lékařů z nemocnic na Vysočině

Už 500 lékařů z nemocnic na Vysočině, tedy přes 80 procent, podepsalo výpověď v akci lékařských odborů Děkujeme, odcházíme. V Novém Městě na Moravě je to už 90 procent, řekl předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Uvedl, že výpověď podepsalo víc lékařů, než jich původně deklarovalo. Podle Engla výsledky jasně ukazují, že lékařům napříč republikou došla trpělivost. Výpověď je ke konci roku, při dvouměsíční výpovědní lhůtě nepřijdou lékaři 1. března do práce. Náměstek hejtmana Vysočiny Vladimír Novotný řekl, že o výpovědích se vedení kraje dozvídá od ředitelů nemocnic a připravuje s nimi krizové scénáře. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) na listopadovém sjezdu České lékařské komory uvedl, že pokud podá výpověď všech 7000 příznivců odborářské akce z celkem 16.000 nemocničních lékařů, budou se zavírat některá oddělení, možná i nemocnice, a prodlouží se čekání na operace. Podle Engla podávají výpovědi i lékaři v dalších krajích, 70 procent výpovědí hlásí v Městské nemocnici v Ostravě, 60 procent ve Frýdku-Místku, Opavě nebo v Úrazové nemocnici v Brně. Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové podepsalo výpověď 130 lékařů z celkových 560, ve Zlíně, kde pracuje 260 lékařů, jich podepsala stovka. v Jičíně, kde je 60 procent výpovědí, se za lékaře postavili všichni primáři.

Používání falometrie v ČR odsoudila i Evropská komise

Evropská komise odsoudila používaní takzvané falometrie v Česku při posuzování žadatelů o azyl, kteří žádost zdůvodňují svou homosexualitou. Falometrie spočívá v měření průtoku krve v penisu při zobrazení sexuálních výjevů a české úřady za její využívání u žadatelů o azyl kritizovala tento týden Agentura EU pro lidská práva. Podle mluvčího Evropské komise Michela Cerconeho je falometrický test "ponižující" a "není v souladu s lidskými právy". České ministerstvo vnitra tento týden potvrdilo, že falometrické vyšetření bylo v několika případech využito. Úřad ovšem odmítá, že jde o porušení evropské charty; vyšetření prý absolvovalo zhruba devět žadatelů o azyl, kteří k němu dali souhlas a azyl nakonec získali.

STEM: Ultrapravici je ochotno volit osm procent Čechů

Téměř šest procent Čechů souhlasí s většinou idejí ultrapravice a bylo by ochotno krajně pravicové subjekty aktivně podpořit, například účastí na akcích. Další 2,5 procenta lidí by sice k aktivní podpoře nepřikročila, ultrapravicové straně by však byla ochotna alespoň odevzdat svůj hlas ve volbách. Vyplývá to z průzkumu, který agentura STEM provedla pro ministerstvo vnitra. "V české populaci lze považovat osm procent populace jako potenciální voliče stran, které by nabízely program, který by měl nějakým způsobem vyhraněný postoj k problémovým skupinám," řekl vedoucí výzkumného týmu STEM František Bartoš. Odpor k idejím krajní pravice se podle výsledků průzkumu projevil u pětiny Čechů, s některými postoji se ztotožnilo 70 procent respondentů. S převážnou většinou souhlasila zhruba desetina dotázaných.

Evropská komise vyšetřuje možný kartel cementářů

Evropská komise prošetřuje možný kartel výrobců cementu v deseti zemích Evropské unie. Jednou z nich je Česko. Brusel chce zjistit, zda se firmy protiprávně nedomlouvaly na cenách či rozdělení trhu. Vyšetřování se týká firem v Rakousku, Belgii, Česku, Francii, Německu, Itálii, Lucembursku, Nizozemsku, Španělsku a Británii. Dosavadní poznatky vedou Evropskou komisi k přesvědčení, že podezření je třeba prošetřit urychleně. V některých státech se už uskutečnily inspekce unijních expertů. Podle Bruselu vyšetřování ještě neznamená, že zahájí i další právní kroky, které by mohly vést k udělení pokut. Není také stanoveno, jak dlouho jeho šetření potrvá.

Asociace dřevařů vyzývá vládu k odmítnutí koncepce LČR

Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů (AČMD) vyzvala vládu, aby neschvalovala dlouhodobou koncepci hospodaření Lesů České republiky od roku 2012. Podle organizace sdružující menší tuzemské zpracovatele dřeva je dokument, který nedávno ministerstvo zemědělství představilo, snahou o manipulaci ve prospěch velkých těžařských firem. Na základě koncepce mají být vypisovány tendry na práce v lesích LČR po roce 2012. Velké tendry na těžbu ve státních lesích po roce 2011 by měly podle koncepce, nazývané ministerstvem Dřevěná kniha, být vypisovány na dobu deseti let. Každý rok se má soutěžit na jedné desetině jednotek.

Horničtí odboráři plánují nátlakové akce pro zrušení limitů těžby

Horničtí odboráři na Mostecku plánují na příští rok demonstrace nebo i stávku za zrušení územních limitů těžby uhlí. Pokud se těžba nerozšíří, hrozí podle nich propouštění. Vláda chce současné limity zachovat. Výstražné akce by se mohly uskutečnit na jaře nebo v létě, sdělili ČTK horničtí předáci. O konkrétní podobě i místě protestu se zatím teprve rozhodují. Nahlas se o možné hornické stávce nebo alespoň demonstraci hovořilo už v létě po vzniku nové vlády. Pak se ale situace pozvolna uklidnila. "Ale v zapomnění to neupadlo, jen ji využijeme, až když vyčerpáme všechny možnosti. Teď oslovujeme poslance z kraje a snažíme se získat podporu od nich," řekl ČTK odborový předák Jiří Cingr.

Stát zmapuje podzemní vodu, aby stanovil optimální spotřebu

Stát s pomocí evropských fondů investuje 623 milionů korun do zmapování zásob podzemní vody v České republice, aby získal aktuální údaje o možnostech jejího čerpání. Nynější výpočty hodnot zdrojů podzemních vod jsou totiž starší i více než 20 let a odborníci se obávají, že zásoby podzemní vody se kvůli klimatickým změnám i neúměrné spotřebě mohou v některých regionech tenčit. To by mělo negativní dopad na zásobování obyvatelstva pitnou vodou. "V řadě oblastí existuje závažný nedostatek informací o kapacitách využitelných zásob podzemních vod. Chybí tedy údaje o možnostech čerpání," sdělil novinářům Petr Mixa z České geologické služby, která projekt dostala na starost. Jeho kolegyně Renáta Kadlecová upozornila, že bez znalosti aktuálního stavu zásob vody nelze zajistit rovnováhu mezi jejími odběry a přirozeným doplňováním.

Na magistrátu končí mocní šéfové Toman, Ďurica a Kočí

Na pražském magistrátu končí vlivní ředitelé odborů. Rezignaci ve čtvrtek podal šéf odboru informatiky Ladislav Kočí, řekl ČTK náměstek primátora Karel Březina (ČSSD). Podle informací ČTK by měli ve svých funkcích skončit také ředitelé investičního odboru Jiří Toman a obchodních aktivit Peter Ďurica. O jejich osudu ale zatím oficiálně rozhodnuto nebylo. Pokud sami neodejdou, odvolat je může pouze městská rada. "Primátor ještě nedokončil schůzky se všemi zúčastněnými, takže oficiální vyjádření k věci bude v pátek," řekl ČTK mluvčí magistrátu Jiří Wolf. Březina, který má v kompetenci oblast informatiky. Potvrdil ale, že 9. prosince na úřadě skončil Kočí. "Pan Kočí se rozhodl rezignovat. Odůvodnil to tím, že chtěl být krizovým manažerem v době působnosti staré rady," komentoval jeho odchod Březina. Změny na vedoucích místech odborů nejsou nijak překvapivé. Především o Tomanovi a Ďuricovi se dlouhodobě spekulovalo, že budou muset ve svých funkcích skončit. To, že nastanou změny v čele některých odborů, několikrát potvrdil i sám Svoboda.

VZP si vyžádala vysvětlení nákladů na zdravotní knížky

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) si vyžádala od společnosti IZIP vysvětlení nákladů na správu elektronických zdravotních knížek, které pro ni IZIP spravuje. ČTK to sdělil mluvčí VZP Jiří Rod. Na projekt vydala VZP za deset let miliardu, měsíční paušál firmě je 20 milionů korun. Zhruba 2,3 milionu z 6,5 milionu pojištěnců VZP má v knížkách údaje o zdraví, nemocech a užívaných lécích. IZIP podle výroční zprávy, z níž čerpala Mladá fronta Dnes, vyplatil loni svým devíti zaměstnancům 59 milionů korun. Každý si průměrně vydělal 546.000 korun hrubého měsíčně, přestože prý projekt nefunguje, jak by měl. Zdravotní údaje o pacientech sdílí přes internet jen minimum lékařů.

ČSÚ: Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí meziročně rostla o 2,8 pct.

Česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,8 procenta, tedy o 0,2 procentního bodu méně než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt zvýšil o 1,0 procenta; předběžně se uváděl růst o 1,1 procenta. K růstu přispěla zejména odvětví zpracovatelského průmyslu, tržních služeb a obchodu. Uvedl to Český statistický úřad. "Předběžný odhad meziročního vývoje HDP zveřejněný 12. listopadu byl zejména v důsledku změny odhadu vývoje nepřímých daní snížen o 0,2 procentního bodu," uvedl ČSÚ. Bez očištění o sezónní a kalendářní vlivy byl HDP ve třetím čtvrtletí meziročně vyšší o 2,5 procenta při nižším počtu pracovních dní než ve stejném čtvrtletí roku 2009.

Matka a syn dostali za žhářský útok v romské osadě podmíněné tresty

Za žhářský útok na domek Romů v ostravské osadě Bedřiška udělil Krajský soud v Ostravě matce a synovi podmíněné tresty. Syn dostal tříletý podmíněný trest za pokus o obecné ohrožení. Matce soud udělil podmíněný trest 18 měsíců za to, že synovi v jeho útoku zápalnou lahví nezabránila. Motivem jejich jednání byly podle oficiální verze sousedské spory. Rasový motiv se údajně policii při vyšetřování případu nepodařilo prokázat. Při útoku nebyl nikdo zraněn, láhev se podařilo uhasit. Soud oběma stanovil zkušební dobu na tři roky. Mladíkovi navíc nařídil ochrannou výchovu. Do 18 let tedy bude v ústavu. Matce pak po dobu zkušební doby zakázala soudkyně pít alkohol. Rozsudek ještě není pravomocný. Soud ho vynesl několik měsíců po tom, co udělením výjimečných trestů potrestal útok zápalnou lahví na domek Romů ve Vítkově na Opavsku. Loni v dubnu jej zapálila čtveřice neonacistů. Činem mimo jiné chtěli uctít výročí narození Adolfa Hitlera. Soud jim udělil za pokus o několikanásobnou rasově motivovanou vraždu tresty v rozmezí od 20 do 22 let.

Ostatky z Dobronína převezmou experti z Kriminalistického ústavu

Policisté z Vysočiny předají veškeré kosterní ostatky, které byly letos v srpnu vyzvednuty z masového hrobu v lokalitě Budínka u Dobronína na Jihlavsku, do pražského Kriminalistického ústavu. Společně s ostatky převezmou experti z ústavu také kompletní dokumentaci a závěry od antropologů z Masarykovy univerzity v Brně. Kriminalistický ústav uskuteční genetickou analýzu ostatků s cílem zjistit identitu obětí. Předběžné výsledky by měly být k dispozici koncem února příštího roku. ČTK to oznámila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. "Teprve po provedené genetické analýze bude možné rozhodnout, jakým způsobem bude s ostatky v souladu se zákonem o pohřebnictví naloženo," uvedl vyšetřovatel případu Michal Laška. Policie našla u Dobronína na Jihlavsku v místě údajného hrobu Němců kosterní pozůstatky letos v srpnu. Koncem května 1945 tam údajně místní Češi zavraždili asi 15 německých obyvatel. Kriminalisté případ vyšetřují pro podezření z trestného činu vraždy. Podle antropologů byla u Dobronína zakopána těla nejméně 13 lidí. U šesti mrtvých určili experti i věk, pohyboval se od 30 do 60 let.

Betlémské světlo dorazí do ČR v sobotu vlakem z Vídně

V sobotu doputuje do Česka světlo z Betléma. Tradičně ho z Vídně vlakem přivezou brněnští skauti, kteří ho v neděli přenesou do katedrály svatých Petra a Pavla v jihomoravské metropoli. Od příštího víkendu budou vlaky převážet plamen, který pochází z Jeskyně Narození Páně v Betlémě, po všech koutech Česka. Lidé si od plamene mohou připálit svíčku nebo lampu. Betlémské světlo, které má přinášet radost a pohodu všem lidem dobré vůle, bude v Česku už po jednadvacáté.

Plzeňský kraj vyměřil Praze za Karlův most pokutu 950.000 Kč

Plzeňský kraj vyměřil ve správním řízení Praze novou pokutu za pochybení při rekonstrukci Karlova mostu. Hlavní město má zaplatit 950.000 korun. Pokutu už kraj dal Praze v březnu, a to 3,25 milionu korun. Praha se ale odvolala a v červenci ministerstvo kultury rozhodnutí zrušilo a vrátilo do Plzně k doplnění. Krajští památkáři nyní rozhodli na základě nově zpracovaného odborného posudku a zohlednili také všechny nové skutečnosti a připomínky. Kraj původně v březnu za nejzávažnější pochybení označil provádění prací bez respektu k tradičním kamenickým technikám, poškozování bloků, nadměrnou výměnu původních kamenů za nové, použití nevhodné malty či špatně provedené spárování. Vadilo mu také použití moderních materiálů neodpovídajících národní kulturní památce, jako je například trvale plastický tmel v dilatačních spárách. Rozhodnutí není pravomocné a Praha se může odvolat.

Památkáři odmítli stavbu podzemních garáží na brněnském Zelném trhu

Památkáři odmítli parkování pod Zelným trhem v Brně. Vědecká rada ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové označila záměr za nepřijatelný. Argumentovala i polohou Zelného trhu v městské památkové zóně. Garáže plánoval na náměstí stavět soukromý investor. Vzbudil nevoli aktivistů, podle nichž by tak nevratně poškodil vzhled náměstí a hrozilo by i riziko poničení historických chodeb a sklepení i barokní kašny Parnas. O garážích na Zelném trhu by měli ještě jednat městští zastupitelé. Například opoziční zelení chtějí prosadit, aby záměr zastupitelé odmítli.

Koncert ve Westminsteru vzdal poctu Mackerrasovi a Destinnové

Koncert operních árií především českých skladatelů uspořádala ve čtvrtek v Londýně britská Nadace Emy Destinnové. Večer v kostele svatého Jana ve Westminsteru připomněl 80 let od smrti slavné pěvkyně a památku známého propagátora české hudby Charlese Mackerrase, který zemřel v červenci v Londýně. Sopranistky Giselle Allenová a Natasha Dayová, mezzosopranistka Lucie Špičková, tenor Paul Charles Clarke a barytonista Martin Vodrážka uvedli známé árie z oper Leoše Janáčka, Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka, které doplnily skladby Giacoma Pucciniho a Jacquesa Offenbacha. Vzhledem k blížícím se Vánocům koncert uzavřela Chtíc aby spal Adama Michny z Otradovic a vánoční koledy, k nimž se přidalo i publikum. Nadaci založila s pomocí dalších osobností v roce 1997 Jarmila Karasová, která před dvěma lety dostala od ministerstva kultury cenu Artis Bohemiae Amicis za dlouhodobé šíření české kultury.

Pražské jaro uvede Malkoviche

Jednou z hvězd 66. ročníku Pražského jara bude americký herec, režisér a producent John Malkovich. Představí se 2. června v Rudolfinu jako vypravěč v hudebním moritátu Pekelná komedie, jehož námětem se stal případ rakouského sériového vraha Jacka Unterwegera. Informoval o tom ředitel Pražského jara Roman Bělor. Unterwegerův příběh, který je příkladem toho, jak média mohou ze zločince udělat celebritu, je v Pekelné komedii kombinován s hudbou Beethovena, Boccheriniho, Glucka, Haydna, Mozarta, Vivaldiho a Webera v podání sopranistek Bernardy Bobrové a Alexandry Zamojské a barokního orchestru Vídeňské akademie řízeného Martinem Haselböckem. Pekelná komedie byla již s úspěchem uvedena v mnoha zemích na celém světě. Pražské jaro zahájí tradičně 12. května Smetanova Má vlast v podání Symfonického orchestru Pražské konzervatoře pod vedením Jiřího Bělohlávka. Závěrečný koncert Pražského jara, Mahlerova Šestá symfonie, zazní 4. června v nastudování Berlínské filharmonie s šéfdirigentem Simonem Rattlem.

Slovanská epopej zatím zůstane v Moravském Krumlově

Slovanská epopej od Alfonse Muchy zatím zůstane v Moravském Krumlově. Dohodli se na tom pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). Termín, kdy se dílo přesune do Prahy, zatím nebyl stanoven. Vedení Prahy původně oznámilo, že počítá s tím, že se Moravský Krumlov o epopej postará zřejmě až do příštího podzimu. Přislíbil to i starosta Třetina. O několik hodin později pražská radnice své vyjádření upřesnila s tím, že žádný termín nebyl stanoven. V nejbližších dnech odjede na moravskokrumlovský zámek restaurátor, který odplombuje zabalená plátna a zkontroluje jejich stav. "Naší snahou bude, aby byla plátna opět nainstalována. Současný stav se nám rozhodně nezamlouvá. Chceme, aby byla vystavena, aby je opět mohli obdivovat návštěvníci," uvedl Třetina. Hned po návštěvě restaurátora vyzve pražského primátora k dalšímu jednání o dalším osudu Muchova díla.

Letošní laureátkou Ceny NG 333 se stala Juliana Höschlová

Letošní laureátkou Ceny NG 333, kterou uděluje Národní galerie mladým umělcům do 33 let, se stala studentka AVU Juliana Höschlová (1987). Vyhrála s videoinstalací s názvem Holka z cirkusu. Výsledky soutěže ve čtvrtek slavnostně vyhlásil předseda poroty Tomáš Vlček z Národní galerie. Národní galerie zároveň zahájila výstavu všech 11 finalistů, z nichž porota vybírala, a vyhlásila nový pátý ročník soutěže. Höschlová zvítězila podle Vlčka těsnou většinou hlasů. Porota na její práci ocenila především spontánnost projevu a schopnost posunout konvence v uvažování o umění a o lidském těle. Höschlová studuje malbu na Akademie výtvarných umění u Vladimíra Skrepla. Letos absolvovala stáž v univerzitě na Tchaj-wanu. Ve videu Holka z cirkusu jsou zahrnuty tři autoportréty.

Dvouletý projekt Martinů Revisited končí

V téměř zaplněném pražském Rudolfinu se ve čtvrtek konal první ze dvou koncertů České filharmonie, jimiž končí projekt Martinů Revisited, dvouletá řada festivalů, koncertů, výstav a operních představení k výročí skladatele Bohuslava Martinů. Pod taktovkou Petra Altrichtera zazněla díla Bohuslava Martinů, Jana Nováka a Antonína Dvořáka. Stejný program je na programu také v pátek. Hostem České filharmonie byla německá violistka Tabea Zimmermannová, která si vysloužila uznalý potlesk přednesem Martinů Rapsodie - koncert pro violu a orchestr. Čtyřiačtyřicetiletá sólistka pravidelně hraje s nejlepšími světovými orchestry, v letošní sezoně například vystoupí s Londýnským symfonickým orchestrem a s Berlínskou filharmonií.

Ze sportu:

Čeští florbalisté podlehli v semifinále mistrovství světa v Helsinkách domácímu Finsku 1:6 a budou hrát v sobotu od 12:00 SEČ o bronz s horším ze souboje Švédska se Švýcarskem. Favorizovaní obhájci titulu sice brzy prohrávali po trefě Tomáše Sladkého, ale v polovině utkání otočili výsledek Tero Tiitu a Harri Forsten. V závěrečné třetině Finové čtyřmi góly pojistili výsledek.

Český krasobruslař Tomáš Verner je ve finále seriálu Grand Prix v Pekingu pátý ze šesti startujících. Vítěz závodu z Moskvy dnes získal v krátkém programu pouze 65,37 bodu. Evropského šampiona z roku 2008 Vernera zradil trojitý axel, místo něhož zařadil pouze jednoduchého. Nabral tak velkou bodovou ztrátu a po krátkém programu bude těžko naplňovat svůj cíl pro finále v Pekingu, kterým bylo vylepšení osobního bodového maxima z této sezony. Při listopadovém triumfu v Moskvě nasbíral celkem 230,31 bodu, ale tehdy obdržel v krátkém programu o devět bodů víc než nyní.

V pátečním sprintu Světového poháru biatlonistů v Hochfilzenu dojel z českých reprezentantů nejlépe dvacátý Zdeněk Vítek, bodoval i devětatřicátý Jaroslav Soukup. Vyhrál poprvé v kariéře dvaadvacetiletý norský mladík Tarjei Bö.

Osmadvacátým místem se snowboardistka Petra Elstrová vrátila po čtyřech letech a osmi měsících do Světového poháru. V italském Limone Piemonte česká jezdkyně nepostoupila z kvalifikace. Závod vyhrála Jekatěrina Tuděgeševová z Ruska, mužům kraloval Rakušan Benjamin Kar, osmifinálový přemožitel Petra Šindeláře, který tak skončil šestnáctý.

Počasí

V noci bude zataženo, od západu sněžení. Ráno v Čechách ojediněle mrznoucí déšť. Teploty -4 až -8 stupňů. Sněžit bude i v sobotu, Během dne se začne částečně vyjasňovat. Teploty nad nulou, do plus čtyř stupňů. Na horách kolem nuly.