Zprávy

0:00
/
0:00

Česko zasáhl silný mráz, komplikuje hlavně dopravu na železnici

Česko zasáhl silný mráz. Na mnoha mnoha místech klesla v noci teplota pod 20 stupňů Celsia, padaly i teplotní rekordy. Velice nízké teploty naměřili meteorologové ve Stráži pod Ralskem, Doksech, Adršpachu a Brodem nad Dyjí. Rekordně nízké teploty zaznamenalo pět meteostanic na západě Čech. V Šindelové na Sokolovsku v Krušných horách klesla rtuť teploměru na rekordních minus 23 stupňů. Sedmadvacet let starý rekord byl překonán i v Neumětelech na Berounsku, kde bylo minus 20,9 stupně Celsia. Další rekordy hlásí Hradec Králové a Pardubice. Na Jizerce v Jizerských horách naměřili dokonce minus 25 stupňů.

Ledové počasí s teplotami hluboko pod bodem mrazu ráno a dopoledne komplikovalo provoz na železnici. Doprava na vytížené trati mezi Prahou a Plzní kvůli zamrzlým výhybkám a stržené troleji úplně zkolabovala. První ranní vlak do Norimberka odjel z Prahy se zpožděním 268 minut, uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Cestující musí stále počítat se zpožděními. Největší potíže byly od rána na trati mezi Prahou a Plzní, konkrétně v úseku Praha - Beroun. Provoz zbrzdila stržená trolej v Radotíně, kde navíc stejně jako v Dobřichovicích zamrzaly výhybky. Doprava byla v jednu chvíli zcela paralyzovaná a vlaky neprojely vůbec. Rychlíky v obou směrech nabíraly desítky minut zpoždění. Osobní dopravu mezi Prahou a Radotínem zajišťovaly autobusy.

Pokles teplot a inverze navíc zhoršily v Moravskoslezském kraji smogovou situaci, Meteorologové rozšířili signál regulace i pro Třinecko, od pátečního večera už platí pro Ostravsko a Karvinsko. Naopak mírné zlepšení oproti pátku hlásí odborníci ze severu Čech, regulace ale platí dál. Nejhorší vzduch v kraji je v Lomu u Mostu. Špatně se dýchá i na severu Čech a ve středních Čechách. Mráz se očekává i v noci na neděli. Meteorologové předpokládají, že v noci na neděli opět klesnou nejnižší teploty klesnou mezi minus deset až minus 15 stupňů, místy i kolem minus 20 stupňů. K ránu se začne v Čechách oteplovat.

I přes mrazivé počasí mají pražské organizace, které pomáhají lidem bez domova, volné kapacity. Otevřely již ale pro ně rozšířená denní centra, ve kterých mohou trávit i noc. ČTK to řekli zástupci sociálních organizací. Za poslední tři dny pravděpodobně umrzlo už sedm lidí.

Vláda chce přilákat české vědce ze zahraničí zpět do ČR

Vláda projedná v úterý plán, jak přilákat české vědce ze zahraničí zpět do ČR. Nový program, který kabinetu předloží ministr školství Josef Dobeš (VV), počítá v letech 2012 až 2019 s podporou 465 milionů korun. Peníze by měly jít na granty pro navrátivší se vědce a na vybavení laboratoří nejmodernější technikou. Odborníci si od programu Návrat slibují zlepšení výsledků české vědy a výzkumu. O příspěvek si bude moci zažádat špičkový vědec, který se vrací z úspěšného dlouhodobého zahraničního pobytu na výzkumném pracovišti. Předložený projekt se musí realizovat v ČR, badatelé na něj mohou dostat podporu až do výše 100 procent nákladů. Celkem by mělo být takto podpořeno nejméně 30 badatelů. Podobná podpora zatím v ČR chybí, granty pro mladé absolventy doktorských programů rozděluje jen Grantová agentura.

Hašek chce prezidentem Onderku, Zaorálka či Škromacha

Kandidát na předsedu ČSSD Michal Hašek by si jako příštího prezidenta dokázal představit brněnského primátora Romana Onderku (ČSSD), místopředsedu Senátu Zdeňka Škromacha či místopředsedu sněmovny Lubomíra Zaorálka. V sobotu je v této souvislosti jmenoval na krajských konferencích ČSSD. Hašek to potvrdil s tím, že jako šéf ČSSD by prosazoval přímou volbu prezidenta a silného sociálnědemokratického kandidáta. Hašek straníkům nastínil i další svou vizi. Jako možný budoucí předseda ČSSD by prý chtěl najít nový model dialogu s bývalými stranickými šéfy Milošem Zemanem, Vladimírem Špidlou a Jiřím Paroubkem. "Všichni byli ve své době velmi úspěšnými premiéry," řekl. Chtěl by zahájit dialog a konzultovat s nimi věci týkající se politiky. Hašek je vedle úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky hlavním kandidátem na příštího stranického šéfa. Oba nyní sbírají hlasy na krajských konferencích. Paroubek jako bývalý předseda nevyslovil podporu ani jednomu z kandidátů.

Pardubická ČSSD preferuje na post předsedy strany Sobotku

ČSSD v Pardubickém kraji preferuje na post předsedy strany jejího úřadujícího šéfa Bohuslava Sobotku. Od 103 delegátů sobotní krajské konference dostal Sobotka 71 hlasů. Jihomoravský hejtman Michal Hašek dostal od delegátů 54 hlasů. Řada delegátů tak dala hlas oběma. Uvedl to mluvčí ČSSD v kraji Miloslav Kučera. Sobotka i Hašek se do Pardubic přijeli osobně představit. Sjezd sociální demokracie, na kterém budou delegáti vybírat nového předsedu ČSSD, se uskuteční v březnu v Brně. ČSSD v Pardubickém kraji podle rozhodnutí konference dál povede poslanec Miroslav Váňa. Od 121 hlasujících delegátů Váňa dostal 91 hlasů. Členem předsednictva ČSSD za Pardubický kraj konference zvolila hejtmana Radko Martínka.

Téměř polovina nemocnic v ČR skončila v pololetí se ztrátou

Téměř polovina nemocnic v ČR skončila v prvním pololetí ve ztrátě, informují na svém webu statistici. Dohromady sice měly kladný hospodářský výsledek 148 milionů korun, ale 80 ze 164, které odevzdaly údaje, jich skončilo se ztrátou. Z nemocnic, které vykázaly v pololetí záporný hospodářský výsledek, jich 56 procent bylo ve ztrátě větší než pět milionů korun. Celkové náklady nemocnic k 30. červnu činily 62,4 miliardy, výnosy 62,5 miliardy korun. V příštím roce dostanou nemocnice podle ministerské úhradové vyhlášky za léčení o dvě procenta méně než letos, za celý rok to bude zhruba o dvě miliardy korun méně. Chybějící peníze na léčení musejí najít ve vnitřních rezervách, na zvyšování platů mít nebudou.

Letošní první farmářské trhy v Plzni přilákaly desetitisíce lidí

Devět farmářských trhů, pořádaných od letošního května v centru Plzně, přilákalo téměř 30.000 lidí z Plzeňska. Velmi úspěšná akce občanského sdružení ENVIC začne znovu příští rok v březnu a bude se opakovat do prosince. Organizátoři chtějí otevřít také farmářský obchod se zbožím malých výrobců potravin z Plzeňského kraje. Po poslední letošní akci, na niž přišlo 2500 lidí, to řekl koordinátor trhů Tomáš Popp. ENVIC také zřídil populární webové stránky www.plzensketrhy.cz, kde jsou kontakty na všechny prodejce. Pokud tedy člověk nenakoupí na trzích, tak za farmářem dojede. Organizátorům se dále podařilo propojit farmáře s restauracemi.

Příčina smrti obětí v masovém hrobě v Dobroníně je nejasná

V masovém hrobu u Dobronína na Jihlavsku, kde se údajně nacházejí ostatky Němců zavražděných po druhé světové válce, bylo nejméně 13 lidí, s největší pravděpodobností mužů. Příčinu jejich smrti ani nynější průzkum expertů z brněnské Masarykovy univerzity neobjasnil. Napsaly to s odvoláním na antropoložku z uvedené univerzity Petru Urbanovou deníky Právo a Mladá fronta Dnes (MfD). Zemřelí se podle jejího odhadu dožili věku od 30 do 60 let. Podle některých zpráv byli Němci v r. 1945 ubiti lopatami a motykami. Nic takového ale antropologové nepotvrdili, píše Právo. Podle odborníků jsou ale v místě, kde se kosti našly, obzvlášť špatné podmínky pro jejich zachování. Právo píše, že kosterní fragmenty nyní poputují na analýzu DNA, srovnáním se vzorky možných příbuzných by se dala zjistit jejich identita. Podle svědectví by ale mělo být v těchto místech pochováno asi 15 německých obyvatel určených k odsunu. Kriminalisté vyšetřují případ od loňského září pro podezření z trestného činu vraždy.

Jirous recitoval své básně v New Yorku

Básník Ivan Martin Jirous, známý jako Magor, v pátek v New Yorku zahájil své týdenní turné autorských čtení po Spojených státech a Kanadě. Šestašedesátiletá legenda českého undergroundu na prestižní Kolumbijské univerzitě recitovala své nové verše. Básník představil i starší básně, do kterých se promítla například zkušenost s dlouholetým vězněním za komunistického režimu v někdejším Československu. Přítomní si je mohli nejprve vyslechnout v anglickém překladu a pak je nezaměnitelným způsobem recitoval sám autor. Další část večera patřila skupině Plastic People of the Universe, se kterou básník spolupracoval. Bývalý baskytarista skupiny Ivan Bierhanzl během ní promítl raritní filmy z historie kapely i krátký film Jeden den Ivana, který zaznamenává básníkovu cestu na koncert tělesa Agon Orchestra do Kolína nad Rýnem. Jirouse ještě čekají vystoupení v Českém centru v New Yorku a na konzulátech v Chicagu a Torontu i na velvyslanectví v Ottawě. Představí na nich knížku veršů pro děti Magor dětem, kterou Jirous napsal v 80. letech jako politický vězeň ve Valdicích.

PKF hraje na počest nejvýznamnějšího českého pianisty Moravce

Pražská komorní filharmonie (PKF) v sobotu večer připomněla 80. narozeniny nejvýznamnějšího českého pianisty současnosti Ivana Moravce. Ve Smetanově síni zazněly kromě Beethovenových skladeb i Koncert pro dva klavíry a orchestr od Bohuslava Martinů, v němž se jako sólisté představili jeho talentovaní bývalí žáci Václav Mácha a Jaroslava Pěchočová. Orchestr řídil Jiří Bělohlávek. Moravec, který významné jubileum oslavil 9. listopadu, měl původně na koncertu účinkovat, avšak kvůli neočekávané operaci ruky z jeho vystoupení sešlo.

V Praze končí mezinárodní hudební festival Pontes

Vánočním koncertem v Dvořákově síni pražského Rudolfina vyvrcholil mezinárodní festival Pontes, který se popatnácté konal v městech České republiky, zapsaných na seznam světového dědictví UNESCO. Pod taktovkou Oldřicha Vlčka zazněly kromě Koukosovy Serenády pro klavír a orchestr a Argentinských tanců také Rybova Česká mše vánoční. Letošní festival byl zahájen 10. června koncertem v pražském Karolinu, kde zazněla díla Mozartova, Vaňhalova a Vivaldiho. Různé koncerty klasické hudby se pak uskutečnily například v Písku, Vodňanech, Třebíči, Poličce, Kroměříži, Telči, v Kutné Hoře a na dalších historických místech. Festival tradičně propojuje českou a zahraniční hudbu. Letos se zde například představili japonští hudebníci, v minulosti se k festivalu připojili hudebníci z Německa, Rakouska, Slovenska, Španělska, Srbska, Chorvatska, Černé Hory, Islandu, Turecka a Kypru.

Ve Slavkově připomněli bitvu tří císařů z roku 1805

Tisíce lidí v sobotu u Tvarožné na Brněnsku přihlížely představení, které mělo připomenout Napoleonovo vítězství u Slavkova před 205 lety. Bitevní ukázku předvedlo asi 1200 příznivců vojenské historie z řady zemí. V poli mohli lidé vidět některé z 20 děl, střetů se účastnilo i 20 koní s jezdci. Pořadatelé připravili i 350 kilogramů střelného prachu. Císaře Napoleona na bojišti představoval Frank Samson z Francie. Letos vystoupil ve stejné roli i při připomínce bitvy u Waterloo a při rekonstrukci bitvy u Lipska. Pořadatelům při tradiční akci přálo počasí, neboť nad bitevním polem bylo jasno a sníh. Mrzlo ale tak, že část lidí nevydržela a odešla ještě před koncem. Podle meteorologů činila průměrná teplota v 15:00 minus 11 stupňů Celsia.

Církev bratrská otevřela v Litomyšli moderní kostel

V Litomyšli na Svitavsku otevřela Církev bratrská nový moderní kostel. Jeho výstavba trvala dva roky. Dosud se věřící scházeli v nenápadné modlitebně u vlakového nádraží. Stavbu navrhl architekt Zdeněk Fránek v duchu funkcionalismu. Neobvyklý vzhled kostelu dávají hlavně střídavě skloněné pultové střechy. Na průčelí kostela je unikátní dvoumetrový skleněný kříž z dílny Václava Cíglera. V kostele je sál pro zhruba 150 lidí, dvě víceúčelové klubovny a společenský vestibul se zázemím. Náklady stavby dosáhly asi 20 milionů korun. Pokryly je vlastní zdroje církve, peníze od nadací a z nadačních fondů, sedm milionů si církev půjčila, zbývající peníze poskytla Evropská unie a výnos veřejné sbírky. Pozemek poskytla litomyšlská radnice.

Muzeum v Lomnici vystavuje unikátní mluvící betlém

Mluvící betlém, jehož autorem je řezbář z nedaleké Nové Paky Ladislav Fejfar, je jedním z unikátů, které vystavuje Městské muzeum a galerie v Lomnici nad Popelkou. Výstavu připravilo muzeum už podeváté, lidé uvidí na 70 betlémů včetně mechanických. Expozice se každý rok obměňuje, zhruba polovina exponátů je nových, některé ještě nikdy vystavené nebyly. Fejfarův betlém je první mluvící betlém v Česku, dokonce byl zapsán do české Guinnessovy knihy rekordů. Má 23 postav a pět zvířat vyřezaných z lipového dřeva. Zvuková nahrávka trvá něco málo přes čtvrt hodiny a skládá se z 12 rozhovorů, které podle Fejfarových textů namluvili členové divadelního souboru Erben z Miletína. Kromě Fejfarova betléma návštěvníci uvidí řadu dalších nejen Čech, ale také ze zahraničí - ze Sardinie, Itálie, francouzské Provence nebo z Madridu. V premiéře se v muzeu představí také historický betlém lomnického autora Jindřicha Chlumského z přelomu 20. a 30. let 20. století a také dva nově zrestaurované závěsné obrazy s námětem madony s dítětem a ukřižování. Výstava potrvá do 6. ledna, kdy ji jako tradičně zakončí Tříkrálový koncert jičínského souboru Fidle.

Na horách se naplno rozjela lyžařská sezona

Ve všech velkých lyžařských centrech od Krušných hor až po Beskydy v sobotu naplno začala lyžařská sezona. Na svazích lyžovaly tisíce rekreantů. Ve středních Čechách byla zahájena sezóna na Monínci, v Kvasejovicích a na Šibeničním vrchu u Mnichovic. Zahájení se vydařilo i na Šumavě, podle provozovatelů tu bylo na Lipně asi 1500 rekreantů, na Zadově kolem 500. Dobré podmínky panují i na kopcích v Železné Rudě, na Božím Daru a na Neklidu. Tři velká sjezdařská střediska v Ústeckém kraji napočítala okolo 2000 návštěvníků. Tisíce lidí využily také sjezdovky v Krkonoších a v Orlických horách. Na kopcích ve Špindlerově mlýně, Černé hoře, Říčkách nebo Deštném leží až 80 centimetrů sněhu. Také v Beskydech čekají na víkendové lyžaře ideální sněhové podmínky. Na hřebenech leží až 40 centimetrů sněhu. Sezonu zahájili provozovatelé v Mostech u Jablunkova nebo areál Ski Mezivodí. První vleky se rozjely také ve střediscích Troják v Hostýnských vrších, Pustevnách v Beskydech či Kohútce v Javorníkách. Od čtvrtka se lyžuje ve Stupavě. Někde jsou již upravené i běžecké okruhy.

Ze sportu

Boxer Lukáš Konečný porazil pražské hale Podvinný mlýn jednoznačně 3:0 na body Hamleta Petrosjana z Arménie a obhájil titul mistra Evropy v lehké střední váhové kategorii.

Z šestice českých skokanů na lyžích postoupil do bodovaného druhého kola dnešního závodu Světového poháru v Lillehammeru pouze Jan Matura. Nejúspěšnější Čech dosavadního průběhu sezony je po prvním kole pětadvacátý. V třetím závodu sezony nebude poprvé bodovat zkušený Jakub Janda, jenž obsadil 33. pozici. Borek Sedlák a Lukáš Hlava se seřadili na 39. a 40. místě, nejhorší byl stejně jako v minulém závodu v Kuopiu 47. Antonín Hájek.

Čeští florbalisté vstoupili do mistrovství světa v Helsinkách vysokou výhrou nad Itálií 16:0. Čtyřmi body za gól a tři asistence se na tom podílel Tomáš Sladký, čtyři asistence zaznamenal Martin Richter. V neděli v poledne čeká svěřence trenéra Tomáše Trnavského duel s dalším outsiderem skupiny D Japonskem.

Hokejové Vítkovice po devíti domácích výhrách v řadě narazily. Přestože domácí v pozici vedoucího týmu extraligy vedli ve 27. kole nad Českými Budějovicemi po první třetině 3:1, hosté pěti góly v rozmezí 22 minut utkání otočili a v Ostravě zvítězili 6:4. Dvěma brankami a asistencí se na tom podílel nejproduktivnější hráč Jihočechů Milan Gulaš.

Švéd Per Gunnar Andersson vyhrál první rychlostní zkoušku Pražského rallyesprintu, exhibičního závodu, který je každoročně jednou z posledních soutěží v motoristickém kalendáři. Účastník mistrovství světa závodící v české metropoli s vozem Škoda Fabia S2000 zajel nejlepší čas v testu na Strahovském stadionu. Druhý je s odstupem 1,4 sekundy Jiří Skula s produkčním mitsubishi, třetí je Radek Nešpor se stejným vozem. Po 1600 metrech jsou však rozdíly mezi jezdci minimální, pátý Petr Kačírek ztrácí na Anderssona 5,5 sekundy.

České volejbalistky budou hrát příští rok na mistrovství Evropy v základní skupině C v srbském Zrenjaninu s Polkami, Rumunkami a Izraelkami. Rozhodlo o tom losování v královské rezidenci v italské Monze. Šampionát budou od 22. září do 2. října hostit společně Srbsko a Itálie.

Sdruženář Miroslav Dvořák obsadil deváté místo v závodu Světového poháru v Lillehammeru a postaral se tak o nejlepší český výsledek v sezoně. Třetí díl soutěže vyhrál domácí Nor Mikko Kokslien a poprvé v kariéře stanul v elitním seriálu na nejvyšším stupni. Závod v areálu z olympijských her v roce 1994 se vydařil i dalším dvěma Čechům. Pavel Churavý byl šestnáctý, Tomáš Slavík hned za ním. Nebodoval jen na 53. místě Petr Kutal.

Česká jezdkyně Monika Kalčíková vyhrála jeden z pátečních dostihů na berlínském klusáckém závodišti Karlshorst. Po taktickém výkonu na dráze pokryté sněhem dovedla klisnu Anne Titan k vítězství o jednu délku a postarala se o třináctý letošní triumf českých klusáků v zahraničí.

Běžec na lyžích Martin Koukal si v Düsseldorfu připíše první body v sezoně Světového poháru. Dvaatřicetiletý reprezentant postoupil ve sprintu volnou technikou z kvalifikace mezi nejlepších třicet do vyřazovacích bojů.

Počasí

V noci bude jasno až polojasno, teploty -10 až -15, při vyjasnění kolem -20 stupňů. V neděli čekáme zataženo až oblačno, Teploty maximálně -6 až -2 stupně.