Zprávy

0:00
/
0:00

Poslanci by měli projednat návrh rozpočtu 27. října

Poslanci by měli na říjnové schůzi sněmovny jednat o státním rozpočtu. Na programu mají celkem 92 bodů, z toho sedm zákonů ve třetím čtení. Návrh programu schůze, která začne 26. října, schválil organizační výbor. První čtení rozpočtu by mohlo začít 27. října. Druhé a třetí čtení by se uskutečnilo 29. listopadu. Na program schůze byl zařazen i vládní úsporný balíček, který navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Počítá například s omezením vyplácení porodného, změnami v rodičovském příspěvku či snížením příspěvku na péči. Opoziční poslanecké kluby ČSSD a KSČM už avizovaly, že rychlejší projednání návrhu zákona budou vetovat.

Schwarzenberg: ochrana NATO není možná bez pritiraketové obrany

V Bruselu se sešli ministři obrany a zahraničních věcí zemí Severoatlantické aliance, aby jednali o protiraketové obraně. Šéf aliance Anders Fogh Rasmussen vyzval, aby země NATO vytvořily vlastní systém obrany. Existují prý jasné hrozby a náklady na protiraketový deštník jsou zvládnutelné. Náklady na rozšíření už budovaného protiraketového systému NATO, který by pokrýval celou Evropu, se odhadují na 200 milionů eur. Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg soudí, že je nutné, aby se NATO konečně odhodlalo v rámci protiraketové obrany něco udělat. Vzhledem k současnému vývoji techniky dnes podle jeho slov ochrana určitého teritoria "není možná bez protiraketové obrany". Schůzka nedala definitivní rozhodnutí v této věci. Vše by se mělo dostat zelenou na summitu, který se uskuteční 19. a 20. listopadu v portugalském Lisabonu.

Ministerstvo chce sjednotit obchodní zastoupení ČR v zahraničí

Ministerstvo průmyslu a obchodu /MPO/ chce vytvořit jednotný systém obchodních zastoupení Česka v zahraničí, od kterého si slibuje zlepšení služeb pro tuzemské exportéry. O sjednocení české obchodní diplomacie bude ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek jednat s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem. Změny mají být součástí nové exportní strategie na roky 2011 až 2015. Exportéři dlouhodobě kritizují stát za to, že podpora vývozu není v zahraničí dobře koordinována, jelikož ji mají na starost dvě ministerstva. "Jádrem obchodní reprezentace ČR v zahraničí jsou obchodně ekonomické úseky zastupitelských úřadů. Jejich pracovníky odborně řídí MPO, jejich nadřízenými jsou ale vedoucí misí. Praxe ukázala, že takový systém není efektivní a je potřeba ho změnit," zdůvodnil své plány Kocourek.

Generálka státních maturit proběhla bez větších komplikací

Výsledky zkušebních státních maturit budou známy dřív než 3. listopadu, jak se původně očekávalo. Umožnil to hladký průběh generálky. Podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) se vyskytly jen menší problémy. Došlo pouze k přetížení krizové linky, při ostrých maturitách proto organizátor zvýší počet operátorů na dvojnásobek. Podle Dobeše by se do termínu ostrých maturit měly odstranit i některé administrativní složitosti. Obtížnost zkoušek se měnit nebude. Ministr věří tomu, že úvodní testy a sondy ji nastavily dobře. První studenti budou příští rok maturovat povinně z českého jazyka a volitelně z cizího jazyka či matematiky. Další předměty se mají podle současného plánu přičlenit následující rok. Dobeš však bude usilovat o to, aby několik let zůstalo jen u zkoušek z jazyků a matematiky.

ÚS odmítl přidělování soudců k ministerstvu

Ústavní soud (ÚS) vyškrtl ze zákona možnost přidělit soudce dočasně k ministerstvu spravedlnosti. Ve sporné justiční reformě provedl i další změny. Novelu zákona o soudech a soudcích napadla skupina senátorů, podle nichž změny oslabily nezávislost justice. Senátoři zpochybnili celou řadu institutů obsažených v zákoně. Velkou část návrhu však ÚS zamítl.

Temelín v 1. bloku dokončil výměnu paliva

Jaderná elektrárna Temelín v prvním bloku dokončila výměnu amerického paliva za ruské. Generátor opět začal vyrábět elektřinu. Ruská společnost TVEL po deseti letech nahradila amerického dodavatele. Po připojení prvního bloku k síti pokračují energetické testy v reaktoru. Staré palivové soubory energetici ve speciálním kontejneru uložili do nového skladu použitého paliva v areálu elektrárny. Na výměně paliva se v průběhu odstávky podílelo 600 zaměstnanců ČEZ a asi 1000 pracovníků z 50 dodavatelských firem. ČEZ plánuje dostavbu dalších dvou bloků Temelína. Podle původního harmonogramu měl být znám vítěz tendru na dostavbu v roce 2012, dva bloky měly být uvedeny do provozu do roku 2020. ČEZ dostavbu ale možná odloží až o několik let.

Na Mostecku začala stavba plynovodu Gazela

V Krušných horách nad Mostem začala stavba plynovodu Gazela. Celkem 166 kilometrů dlouhé potrubí povede až na Rozvadov v Českém lese. Plynovod propojí přes území ČR jižní Německo s plynovodem Nord Stream, který povede po dně Baltského moře z Ruska do německého Greifswaldu. Na něj naváže plynovod OPAL, jenž bude směřovat až na hranice Německa a České republiky u obce Brandov. Propojení by mělo omezit riziko, které pro dodávky zemního plynu představují občasné rozmíšky mezi Ruskem a dalšími postsovětskými republikami, přes jejichž území vede dosud klíčový plynovod Bratrství. Plynovod bude hotový v roce 2012 a bude stát asi 400 milionů eur (asi 9,8 miliardy korun).

Ekonom: Realitní trh v roce 2011 zlepšení situace nečeká

Tuzemské stavebnictví a realitní trh nemůžou v roce 2011 čekat zlepšení situace. Jedním z důvodů jsou vládní úsporná opatření. Kvůli škrtům veřejných výdajů v příštím roce pravděpodobně maloobchodní tržby klesnou o tři až čtyři procenta. Na konferenci časopisu Stavební fórum to řekl hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. V souvislosti s tlakem na snižování mezd a dalšími opatřeními očekává v roce 2011 pokles spotřeby domácností o tři až čtyři procenta. Nezaměstnanost se podle ekonoma zvýší příští rok přibližně na 9,5 procenta z letošních odhadovaných devíti procent. Mertlík odhaduje výkon české ekonomiky pro rok 2011 na 1,5 procenta proti letošním 1,7 procenta.

Průměrná mzda učitelů včetně ředitelů škol byla letos 24.404 Kč

Průměrná mzda pedagogů včetně ředitelů škol byla v 1.pololetí tohoto roku 24.404 korun. Oproti loňsku si tak pohoršili o 195 Kč. Vyplývá to ze statistik Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV). Pokud by se do statistik nezapočítávali vedoucí zaměstnanci škol, brali mezi lednem a červnem učitelé a vychovatelé průměrně 22.174 korun. Průměrný Čech přitom za stejné období bral 23.135 korun. Co se týká akademických pracovníků, jejich mzda se v meziročním srovnání zvýšila o 347 korun na 33.264 korun. Tradičně nejnižší mzdy mají učitelky a ředitelky v mateřských školách, v průměru braly 19.500 korun. Naproti tomu průměrná mzda pedagogů na základních školách činila 25.000, středoškolský kantor si vydělal ještě o 1300 korun více.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji se zlepšilo

Meteorologové od čtvrtečních 16:00 zrušili signál regulace vyhlášený kvůli smogové situaci a špatným rozptylovým podmínkám v Moravskoslezském kraji. Při tomto signálu firmy s platným regulačním řádem musí dodržovat zpřísněná ekologická opatření. Signál upozornění, který varuje před možným vznikem smogové situace, však i nadále zůstává v platnosti. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší v Moravskoslezském kraji od ranního měření vzrostly, nejsou však už tak vysoké jako v uplynulých dnech. S výrazně znečištěným ovzduším se obyvatelé regionu musejí potýkat už od minulého týdne. Signál regulace byl vyhlášen v úterý odpoledne.

Týden.cz: Voda v příštím roce podraží až o 15 procent

Tuzemské domácnosti si v příštím roce připlatí za vodu až o 15 procent víc. Čtyřčlenné domácnosti se spotřebou 150.000 litrů za rok tak může roční účet za vodu vzrůst až o 1500 korun. Informuje o tom server Týden.cz s odvoláním na šéfa Sdružení vodovodů a kanalizací České republiky Františka Baráka. Konečné ceny na příští rok oznámí vodárenské společnosti na konci listopadu. Spotřeba vody v České republice v posledních letech trvale klesá. Zatímco v roce 1990 činila ještě 171 litrů na osobu a den, v roce 2005 už činila jen 99 litrů. Blízko stolitrové hranice se s mírnými výkyvy pohybuje i v současné době.

Nejvyšší soud zrušil jmenování Kužela rozhodcem v arbitráži

Nejvyšší soud (NS) zrušil jmenování Petra Kužela rozhodcem v kauze Diag Human. Vyhověl tak firmě, která vede se státem miliardovou arbitráž. Obvodní soud pro Prahu 6 jmenoval Kužela rozhodcem i přesto, že právo určit arbitra měli dva už dříve vybraní rozhodci. Při jmenování Kužela, prezidenta Hospodářské komory, obvodní soud argumentoval tím, že se obě strany nedokázaly dohodnout. Firma Diag Human to ale popřela. Společnost Diag Human usilovala počátkem 90. let o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Z obchodu ale sešlo. Firma předloni vyhrála arbitráž s Českem - rozhodci určili, že jí stát má zaplatit přes osm miliard korun a úroky za škodu, kterou jí způsobil vytlačením z trhu. ČR peníze platit nechce, Diag Human naopak věří tomu, že firmě náleží suma zhruba o tři miliardy korun vyšší. Obě strany se proto proti nálezu odvolaly. Nyní vzniká nový sbor rozhodců.

Děkanem právnické fakulty v Plzni bude Květoslav Růžička

Skandály poznamenanou fakultu práv v Plzni povede profesor Květoslav Růžička. Vystřídá současného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který po odhalení plagiátorské aféry fakultu dočasně vedl. Růžička získal 12 hlasů z možných 18, funkce by se měl ujmout od 1. listopadu. ČTK to řekl rektor Západočeské univerzity (ZČU) Josef Průša. Favoritem volby děkana byl proděkan fakulty, profesor Karel Eliáš. V tajné volbě ale získal pět hlasů, zatímco k vítězství jich potřeboval nejméně deset. O funkci děkana se ucházelo pět kandidátů. Plzeňská práva hledala děkana, který bude pokračovat v reformách a potvrdí snahu fakulty očistit se po loňských skandálech s rychlostudenty, s opsanými závěrečnými pracemi i s podivným přijímáním studentů.

Zemřel scenárista Jiří Křižan

Ve věku 68 let zemřel náhle filmový scenárista a bývalý poradce prezidenta Václava Havla Jiří Křižan. Informovala o tom ČT24. Křižan napsal scénáře ke třinácti realizovaným filmům. Filmy Signum laudis (1980, režie Martin Holý) a Stíny horkého léta (1982, režie František Vláčil) zvítězily na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. V roce 1971 mu vyšel v Nizozemsku a ve Švédsku román Exercicia, uvedl server. Za film Je třeba zabít Sekala dostal cenu Český lev za nejlepší scénář roku 1998. Spolu s Václavem Havlem a Alexandrem Vondrou byl spoluautorem petice Několik vět a po listopadu 1989 zakládajícím členem Občanského fóra. V lednu 1995 se vrátil k práci filmového scenáristy.

V Liberci začala stavba komplexu laboratoří za 310 mil.Kč

V areálu Technické univerzity začala stavba nového komplexu laboratoří. Dodavatelem objektu za více než 310 milionů korun je pražský Metrostav, který zvítězil ve veřejné soutěži. Stavba nového výzkumného centra je financována z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Univerzita získala na projekt 800 milionů, zbylé peníze jsou určeny na vybavení a přístroje a na rozjezd výzkumu. Moderní komplex laboratoří má sloužit pro technické obory a výzkum v oblasti nanotechnologií a nanomateriálů. Moderní sedmipodlažní komplex by měl být dokončen v listopadu příštího roku. Projekt je jedním z osmi, které loni peníze z programu na výzkum a vývoj dostaly.

Akademie ocenila vydání Staročeské Bible drážďanské a olomoucké

Akademie věd ocenila dokončení kritického vydání Staročeské Bible drážďanské a olomoucké. Jde o nejstarší český a třetí evropský překlad Bible. Starší je jen překlad do italštiny a francouzštiny, řekla ČTK vedoucí čtyřčlenného kolektivu autorek Jaroslava Pečírková z Ústavu pro jazyk český Akademie věd. Jeho význam je o to větší, že ovlivnil pozdější překlady do dalších evropských jazyků. Tento nejstarší český biblický rukopis objevil podle Pečírkové jazykovědec Josef Dobrovský. Jeho pozdější kolegové jazykovědci ale dlouho nevěřili v jeho pravost, a tak ho opomíjeli. Badatelky rozlišily v textu sedm různých rukopisů, což svědčí podle Pečírkové o tom, že se na přepis spěchalo. Obvyklé totiž bylo, že text přepisovali nanejvýš dva písaři. Vědci soudí, že si ho objednal ženský klášter u svatého Jiří na Pražském hradě.

Úsporná opatření zastavila rekonstrukci Minaretu v Lednici

Úsporná opatření zastavila opravu historické věže minaretu v zámeckém parku v Lednici na Břeclavsku, který každou sezonu navštíví asi 100.000 turistů. Po dvou letech prací je památka obnovena zhruba ze dvou třetin. Zbývá poslední a nejnáročnější část, která přijde na bezmála 20 milionů korun. Památkáři ale na ni letos oproti všem očekáváním nezískali dotaci, řekla ČTK lednická kastelánka Ivana Holásková. Šedesátimetrový minaret nechali postavit někdejší majitelé lednického panství z rodu Lichtenštejnů nikoli jako modlitebnu, ale netradiční vyhlídkovou věž zkrášlující zámecký park. Objekt je bohatě zdoben mozaikami a freskami.

Archeologové odkryli unikátní dřevěné konstrukce na hoře Vladař

Archeologové odkryli unikátní pravěké dřevěné konstrukce na hoře Vladař na Karlovarsku. Byly součástí vodní nádrže související s hradištěm na vrcholu hory. Dendrologickou metodou zjistili, že duby, z nichž byly trámy zhotoveny, byly pokáceny po roce 463 před našim letopočtem. Na tiskové konferenci o výsledcích výzkumu referoval jeho vedoucí Miloslav Chytráček z Archeologického ústavu Akademie věd. "Jde o zcela unikátní nález co do rozsahu v evropském, ne-li ve světovém měřítku," uvedl koordinátor přírodovědeckých analýz Petr Pokorný.

Premiérou baletní sezony v Národním divadle bude Zuskova choreografie

Balet Národního divadla připravil jako svou první premiéru letošní sezony kolekci pěti nových choreografií Petra Zusky. Premiéra se chystá na 11. a 12. listopadu. Představení se nazývá Svěcení jara/ Le sacre du printemps - podle jedné z choreografií, kterou Zuska již představil v australském Perthu. Druhou choreografii vytvořil Zuska na Symfonii č. 1 "Titan" Gustava Mahlera pro příležitost světové výstavy Expo 2010 v Šanghaji. Premiéru doplní tři krátké duety vytvořené Zuskou v minulých letech. Podle Zusky jde o zástupnou premiéru, původně se počítalo s večerem amerických choreografů - George Balanchina, Williama Forsytha a Jeromea Robbinse. Z úsporných důvodů z něj ale sešlo. Národní divadlo musí omezit i operní premiéry. Místo šesti uvede jen čtyři inscenované a jednu v koncertním provedení. Sešlo tak například z uvažované Janáčkovy opery Z mrtvého domu, která by si vyžádala náklady 15 milionů korun.

Nový Švankmajerův film míří do kin

Metodou animace fotografií herců včetně hraných dotáček vytvořil svůj nový film Přežít svůj život scenárista, režisér a výtvarník Jan Švankmajer. Snímek natočený v česko-slovenské koprodukci se do kin dostane 4. listopadu v deseti kopiích, na Slovensku se už promítá. Světovou premiéru měl začátkem září na festivalu v Benátkách, kde byl uveden mimo soutěž a vzbudil mimořádný ohlas. Film líčí příběh muže žijícího jeden život v realitě a druhý ve snu.

V Městské knihovně je souborná výstava Václava Boštíka

Galerie hlavního města Prahy uspořádala rozsáhlou retrospektivu českého malíře 20. století Václava Boštíka. Boštík patří ke stěžejním osobnostem českého výtvarného umění 20. století. Galerie na výstavě v Městské knihovně představuje průřez z jeho padesátileté tvorby. Expozici připravil šéfkurátor Galerie hl. m. Prahy Karel Srp. Boštíkovo dílo je zastoupeno v mnoha galeriích a soukromých sbírkách na světě. Na pražskou výstavu galerie zapůjčila obrazy i z pěti zahraničních sbírek z Německa a Francie.

Letiště Točná získá letadlo J. A. Bati

Osobní letadlo Lockheed Electra zlínského podnikatele Jana Antonína Bati se stane novým přírůstkem expozice historických letadel na letišti v Točné na okraji Prahy. Unikátní stroj je jediný létající exemplář tohoto typu na světě. Ze Spojených států, kde se právě opravuje, přiletí do České republiky příští rok. Letadlo bylo v r. 1937 vyrobeno pro slavnou americkou pilotku Amelii Earhartovou, první ženu, která přeletěla Atlantský oceán. Letoun ale nakonec zakoupil Jan Antonín Baťa, jenž s ním podnikl jako první Čech cestu kolem světa. Na jeho palubě létala rovněž řada legendárních československých letců sloužících během druhé světové války v britském letectvu. Stroj sám se do válečného konfliktu také aktivně zapojil, když hlídkoval nad kanadskými pobřežními vodami a pátral po německých ponorkách.

Ze sportu

Tenista Tomáš Berdych skončil na turnaji série Masters v Šanghaji v třetím kole. Nad síly českého hráče a finalisty Wimbledonu byl Španěl Guillermo García-López, kterému podlehl ve dvou setech 6:7 a 3:6. Přes porážku by se Berdych mohl stát v pondělí poprvé v kariéře šestým hráčem světa. Berdych, který měl před prvním utkáním s Tommym Robredem žaludeční problémy a zápas dohrál vyčerpaný, musel s Garcíou-Lópezem bojovat v dlouhých výměnách.

Česká tenisová jednička Petra Kvitová vypadla na turnaji v Linci ve druhém kole po debaklu 2:6, 1:6 s Němkou Julií Görgesovou. Pátá nasazená hráčka ztratila v utkání pětkrát servis a prohrála za 52 minut. Dvacetiletá fedcupová reprezentantka Kvitová tak ve třetím největším rakouském městě neobhájí loňskou finálovou účast.

Hokejový brankář Tomáš Duba odchází z Třince do Zlína. Dvojnásobný juniorský mistr světa bude v novém působišti hostovat nejméně do konce ledna. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí zlínského klubu Patrik Kamas. V týmu by měl Duba vytvořit dvojici s dvacetiletým talentem Jakubem Sedláčkem.

Český kouč Miloš Říha se stal oficiálně trenérem hokejistů Atlantu Mytišči v Kontinentální lize. V klubu podepsal smlouvu do konce sezony. Vedení Atlantu to potvrdilo na svých oficiálních internetových stránkách.

Počasí

V pátek čekáme oblačno až zataženo, nejvyšší teploty 8 až 12st.C.