Zprávy

0:00
/
0:00

Vytrvalý déšť zvedl hladiny na severu Čech

Vytrvalý déšť zvedl na řadě míst Česka hladiny řek, velká voda hrozí opět nejvíc na severu Čech. Na dvou místech byly vyhlášeny třetí, nejvyšší stupně povodňové aktivity. Místy se voda rozlila po loukách, na Liberecku a Děčínsku zatopila několik silnic. V osadě Víska u Višňové na Liberecku bude zřejmě potřeba evakuovat asi 50 lidí. Třetího stupně podle vodohospodářů řeky asi dosáhnou i na některých dalších místech. Ani v Ústeckém kraji zatím hladiny neklesají. Mandava na Děčínsku se od rána drží těsně pod třetím povodňovým stupněm. Na vzestupu jsou i další řeky v regionu, Kamenice a Ploučnice. Podle Ředitelství silnic a dálnic byly kvůli velké vodě uzavřeny dvě silnice mezi obcemi Černousy - Boleslav - Ves na Liberecku, ulice 17. listopadu a Krokova v Děčíně a úsek mezi obcemi Těchlovice - Rychnov na Děčínsku. Na Českolipsku je zavřená silnice III/2628 ve Skalici u České Lípy a silnice III/2627 v Horní Libchavě. V Heřmanicích musel být zavřen provizorní most přes řeku, který voda podemílá. Srážky na severu mají slábnout během úterý, ale výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí až do středy, a to i pro Královéhradecký kraj.

Svatého Václava letos připomenou poutě, mše a premiéra filmu

Svatému Václavovi, od jehož násilné smrti letos uplyne podle většiny historiků 1075 let, bude v úterý věnována řada vzpomínkových akcí. Vrcholem oslav Dne české státnosti bude jako každý rok zakončení Národní svatováclavské pouti do Staré Boleslavi. Hlavním bodem pouti bude mše na Mariánském náměstí, které se zúčastní prezident Václav Klaus s manželkou. Loni ji sloužil při své návštěvě v ČR papež Benedikt XVI., letos se tohoto úkolu zhostí Dominik Duka poprvé v roli pražského arcibiskupa a českého primase. V kryptě staroboleslavské baziliky sv. Václava budou vystaveny svatováclavské relikvie. Oslavy letos doplní obnovená premiéra 80 let starého němého velkofilmu Svatý Václav v pražském Rudolfinu. Tento snímek se Zdeňkem Štěpánkem v titulní roli je v dějinách české kinematografie určitou raritou. Náklady na jeho výrobu byly na svou dobu astronomické, jako první film v Česku dostal státní podporu. Kritikou byl ale přijat smíšeně a mezi diváky nevyvolal v době startu zvukového filmu větší zájem. Na jeho obnovenou premiéře přijdou Duka a premiér Petr Nečas. Úřad vlády při této příležitosti vydal DVD s filmem a s krátkým dokumentem o aktuálnosti svatováclavského tématu.

Vláda rozhodne o zvýšení průměrného důchodu o 371 korun

Průměrný důchod by se od ledna měl zvýšit o 371 korun měsíčně na 10.494 korun. Tedy o 3,66 procenta. Vyplývá to z nařízení vlády, které budou ministři na svém jednání projednávat ve středu. Celkový finanční dopad zvýšení důchodů na státní rozpočet bude v roce 2011 činit 12,899 miliardy korun. Zvýšení se týká všech typů důchodů, tedy nejen starobních, ale i invalidních, vdovských, vdoveckých a sirotčích. Vláda projedná také navýšení příspěvku k důchodům u účastníků odboje vedeného za osvobození Československa, některým pozůstalým po nich a lidem perzekuovaným po roce 1948. Ten by se měl zvýšit o 3,9 procenta. Výše příspěvku se řídí podle délky odboje či věznění. Příplatky k důchodům v současnosti pobírá 23.000 lidí. Celkové náklady na jejich navýšení dosáhnou z rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) zhruba 17 milionů korun.

Česká armáda se příští rok úplně stáhne z Kosova

Česká republika příští rok v létě z Kosova úplně stáhne své vojáky, pokud se tam bezpečnostní situace nezhorší. Novinářům to při pondělní návštěvě české mise v Kosovu řekl ministr obrany Alexandr Vondra. ČR podle něj už nyní svou přítomnost v této bývalé jihosrbské provincii výrazně omezí. Během října odejde 270 vojáků. Zůstane jen 90 vojáků, kteří budou mít na starost udržovat chod české základny Šajkovac. Česko podle Vondry nicméně z Kosova zatím "neutíká". Vyčlení záložní prapor, který by se mohl v případě vážných problémů do Kosova během 14 dnů vrátit. Letos Česko schválilo kosovskou misi do počtu 550 vojáků. Kvůli postupnému stahování tam ale dosud působilo asi 300 vojáků. Omezení mise podle Vondry souvisí i s tím, že ČR chce o 200 vojáků posílit přítomnost v Afghánistánu. Svou roli prý sehrály i rozpočtové škrty, které nutí armádu šetřit.

Dobeš chce z dluhu po Neumannové zaplatit 50 milionů

Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce, aby stát z dluhu po loňském lyžařském šampionátu v Liberci zaplatit polovinu, tedy celkem asi 50 milionů korun. Polovinu z této částky by zaplatilo ministerstvo financí, zbytek resort školství. Uvedl to server Aktuálně.cz. Dobeš tak podle servru chce podpořit věřitele, kteří nedostali zaplaceno za své služby. Vláda by měla Dobešův návrh projednat do dvou týdnů, kabinet ale dostane na stůl i návrh takzvané "nulové tolerance". Podle původního plánu měl přitom stát věřitelům vrátit jen DPH ze smluv, které jim nebyly uhrazeny, asi 20 milionů korun. Organizační tým vedený Kateřinou Neumannovou po sobě zanechal dluhy ve výši 108 milionů korun bez penále. Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šly na jeho uspořádání více než dvě miliardy korun - ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Náklady na samotnou organizací mistrovství světa činily přes 623 milionů a zodpovídala za ně bývalá běžkyně na lyžích Neumannová. Příjmy pořadatelů ale na pokrytí nákladů nestačily, což vedlo k současným dluhům. Neumannovou a její organizační tým ale policie stíhat nebude.

Fejk jako ředitel Českého centra v New Yorku končí

Petr Fejk se rozhodl, že skončí jako ředitel Českého centra a České národní budovy v New Yorku. Důvodem podle bývalého šéfa pražské zoo jsou rozdílné představy mezi ním a vedením Českých center o fungovaní České národní budovy, kde centrum sídlí. "Současný způsob řízení České národní budovy a Českého centra New York není v souladu s mým stylem práce a s mou představou o ekonomické a programové aktivizaci těchto zařízení," uvedl Fejk. Své působení v New Yorku ukončí k 31. prosinci a vrátí se do České republiky. Od tohoto data se také uzavře jeho pracovní poměr v Českých centrech. Podle mluvčího Českých center Jiřího Rosenkranze jde o novou a nepotvrzenou informaci, kterou centra zatím nechtějí komentovat. To zatím nechtěl ani mluvčí ministerstva zahraničí Jiří Beneš. Fejk se novým ředitelem Českého centra i České národní budovy stal od letošního ledna. V srpnu v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes uvedl, že nemá podmínky pro uskutečnění svých plánů, a stěžoval si na nedostatek pravomocí. Původně měl v plánu České centrum více otevřít či zlepšit jeho propagaci. Chtěl také získávat peníze z více zdrojů, například z pronájmů.

Philip Morris zvýší výrobní kapacitu na 40 mld.cigaret ročně

Největší výrobce cigaret v ČR Philip Morris zvýší výrobní kapacitu svého závodu v Kutné Hoře z 30 na 40 miliard kusů cigaret ročně. Umožní to dokončená investice do rozšíření a zmodernizování provozu za 750 milionů korun. Novou část závodu ve středu slavnostně otevře prezident Václav Klaus. Investice, dokončená rok po položení základního kamene nové části provozu, podle firmy podporuje další příležitosti pro rozvoj zaměstnanců a posiluje exportní sílu výrobního závodu. "Do dalších let zajišťuje větší výrobní flexibilitu a do Kutné Hory přináší inovativní a vysoce kvalitní výrobu," uvedl generální ředitel a předseda představenstva Philip Morris ČR Alvise Giustiniani. Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v Česku. Společnost tu působí od roku 1992 a zaměstnává na 1200 lidí. V prvním pololetí letošního roku činil její podíl na trhu v České republice 54,3 procenta a na Slovensku 52,3 procenta.

Modelářské obchody prodávají figurky nacistů

V několika českých obchodech pro modeláře se podle Českého rozhlasu prodávají figurky nacistických pohlavárů Adolfa Hitlera, Heinricha Himmlera či Reinharda Heydricha. Majitelé obchodu se brání argumenty, že figurky prodávají jako součást válečné kolekce významných postav druhé světové války a nejde o propagaci nacismu. Po upozornění ČRo se ale majitel jednoho z obchodů v Praze - Ruzyni rozhodl stáhnout z nabídky figurku někdejšího zastupujícího říšského protektora Heydricha. Heydrich byl na přelomu let 1941 a 1942 nejmocnějším mužem Protektorátu Čechy a Morava, za jeho éry byly popraveny stovky českých občanů a další skončili v koncentračních táborech. V roce 1942 se Heydrich stal obětí atentátu, který v Praze provedli příslušníci československé armády v Británii. Radiožurnál uvedl, že obchody pro modeláře nabízejí i figurky představitelů jiných armád z doby druhé světové války a že prodej figurek neodporuje českým zákonům - trestný čin by to byl tehdy, kdyby figurky byly prodávány s úmyslem propagovat nebo podporovat nacismus.

Vrah tří lidí Kalivoda spáchal ve valdické věznici sebevraždu

Takzvaný lesní vrah Viktor Kalivoda spáchal v neděli ve věznici Valdice na Jičínsku sebevraždu. Třiatřicetiletý muž si ve vězení za vraždu tří lidí v roce 2005 odpykával doživotní trest. Případem se nyní zabývá policie a kontrolní orgány vězeňské služby. ČTK to řekl mluvčí vězeňské služby Robert Káčer. "Nic nenasvědčuje, že by došlo k pochybení vězeňské služby," řekl Káčer. Třiatřicetiletý Kalivoda v roce 2005 zastřelil na lesní cestě u Nedvědice na Brněnsku starší manželský pár. O tři dny později na Kladensku opět v lese zavraždil legálně drženou zbraní čtyřiačtyřicetiletého muže na procházce se psem. Oběti si vybral náhodně. K činům se Kalivoda přiznal. U pražského vrchního soudu uvedl, že se v minulosti nejméně patnáctkrát chystal vraždit i v pražském metru. Vždy však v poslední chvíli od svého plánu upustil. Inspiroval se prý vražedkyní Olgou Hepnarovou, která v roce 1973 v Praze usmrtila nákladním autem osm lidí a o dva roky později byla popravena. U soudu také řekl, že k vraždám ho prý vedlo jeho čtyřleté osobní strádání a opakovaná neúspěšná snaha zabít sám sebe.

Tajemník znojemské radnice stíhaný za korupci rezignoval

Tajemník znojemské radnice Vladimír Krejčíř, stíhaný za údajné braní úplatků, rezignoval na svoji funkci. ČTK to řekl znojemský starosta Petr Nezveda (ODS). Písemnou rezignaci převzal od Krejčířova obhájce. Krejčíř v ní píše, že z postu odchází, aby neočerňoval radnici. Tvrdí, že je nevinný, a doufá, že to prokáže před soudem. Bývalý tajemník je nyní ve vazbě. Podle obvinění bral úplatky v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek pro radnici. Státní zástupce Tomáš Foldyna k tomu ČTK řekl, že podezřelý patrně nelegálně převzal částky v řádu desetitisíců korun. Krejčíř je stíhaný za zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Další čtyři lidé jsou obviněni z podplácení. Mělo by jít o zástupce stavebních firem - hovoří se o společnostech VHS plus a Pozemní stavby Znojmo. Mezi znojemskými zastupiteli vyvolala kauza pozdvižení. Někteří žádají svolání mimořádného zastupitelstva, na němž by měl Nezveda obhájit jednání Krejčíře - svého údajného chráněnce. Ten však tvrdí, že k obvinění nemá co říct. Nicméně na příští pondělí svolal jednání zástupců politických klubů zastupitelstva.

Do Prahy se sjelo na 2000 vědců na kosmonautický kongres

Do Prahy se v pondělí sjelo na 2000 špičkových vědců a kosmonautů z celého světa na 61. mezinárodní astronautický kongres (IAC 2010). Do 1. října budou zasedat v Kongresovém centru. Tato konference se konala v Praze naposled v roce 1977. Hlavními tématy bude průzkum vesmíru, Mezinárodní kosmická stanice ISS a využití kosmických technologií pro sledování životního prostředí. Představí se na něm také národní kosmické agentury - americká NASA, japonská JAXA a ruská ROSKOSMOS, uvedl Jakub Řehák z České kosmické kanceláře. Po vstupu Česka do Evropské kosmické agentury (ESA) v roce 2008 je to podle Řeháka největší kosmonautická událost v Česku. Součástí kongresu bude rovněž speciální sekce pro studenty a mladou generaci, představitele parlamentů, společný workshop OSN a Mezinárodní astronomické federace (IAF) a průmyslová výstava kosmonautiky.

V podzemí karlovarské KV Areny vypukl požár

V podzemních garážích karlovarské KV Areny vypukl požár. Z haly, kterou nyní dělníci připravují na závěrečnou fázi mistrovství světa v basketbalu žen, bylo evakuováno několik desítek lidí. Podle prvotních informací se jedna osoba nadýchala kouře, sdělil mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Příčinou ohně mohla být závada na elektroinstalaci nebo na některém z technických rozvodů v suterénu. Na místě zasahovalo 18 hasičských automobilů, celý suterén je silně zakouřený.

Slovanská epopej má za sebou jednu z nejlepších sezon

Expozice se slavnou Slovanskou epopejí malíře Alfonse Muchy v Moravském Krumlově na Znojemsku má za sebou jednu z nejlepších sezon v historii. Letos si ji prohlédlo 50.000 lidí, přičemž běžná roční návštěvnost se pohybovala kolem 20.000 turistů. ČTK to řekl krumlovský starosta Jaroslav Mokrý. Zájem vzrostl poté, co mezi Moravským Krumlovem a Prahou vznikl spor o umístění epopeje. Vedení Prahy chce 20 rozměrných pláten, zachycujících dějiny Slovanů, odvézt po půl století z Krumlova a vystavit v pražském Veletržním paláci. Odvolává se na to, že jí dílo patří. Mucha jej ale Praze věnoval pod podmínkou, že pro obrazy postaví speciální pavilon, což se nestalo. Podle jeho vnuka Johna tím Praha nenaplnila jeho přání a darovací smlouva je neplatná. Státní správa z Moravského Krumlova proto na žádost Johna Muchy zakázala s dílem manipulovat a zabránila jeho stěhování do Prahy. Ta se pak proti tomu odvolala. Její odvolání zkoumá Jihomoravský kraj. Rozhodne o něm do počátku listopadu. Praha ale zároveň podala žalobu ke znojemskému okresnímu soudu, v níž žádá vydání epopeje.

Benefiční představení Rusalky podpoří linku Senior telefon

Repríza Dvořákovy Rusalky v pátek 1. října v Historické budově Národního divadla v Praze bude beneficí ve prospěch krizové a poradenské linky Senior telefon. Pod záštitou Livie Klausové ho organizuje občanské sdružení Život 90. "Ministr zdravotnictví Leoš Heger předá v rámci večera cenu Makropulos, každoročně udělovanou mimořádnému projektu na podporu seniorů," řekl ředitel sdružení Život 90 Jan Lorman. Upozornil, že Livia Klausová odevzdá plakety, které sdružení udělilo dobrovolníkům a významným sponzorům. Sdružení Život 90 vzniklo před dvaceti lety a provozuje největší komunitní centrum pro seniory v České republice. Nepřetržitá a bezplatná krizová a poradenská linka Senior telefon, kterou zřídilo v roce 2003, přijímá denně na čtyřicet volání a je jedinou službou svého druhu v republice. Podle manažera Roberta Pitráka zavolalo na její číslo během sedmi let téměř 90.000 lidí z celé České republiky. "Nejčastějšími důvody, proč naše číslo 800 157 157 vytočí, jsou samota, mezigenerační vztahy, týrání a zneužívání," uvedl. Sociální pracovníci a psychologové jsou připraveni 24 hodin denně včetně svátků pomoci seniorům a poskytnout například i podpůrnou péči klientům s psychiatrickými symptomy.

Kawasakiho růže budou mít americkou premiéru na konci listopadu

Snímek Kawasakiho růže, který se bude za Česko ucházet o nominaci na Oscara za nejlepší zahraniční film, bude mít na konci listopadu americkou premiéru. Stane se tak v newyorském kině Film Forum, které se zaměřuje na nezávislou produkci. Film režiséra Jana Hřebejka bude v USA distribuovat firma Menemsha Films. Přítomnost v americké distribuci se obecně považuje v předoscarovém klání za výhodu. O tom, že se bude za Česko ucházet o nominaci na Oscara, rozhodla Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). V trojici filmů, které v hodnocení ČFTA dostaly nejvíce hlasů, se umístily 3 sezóny v pekle režiséra Tomáše Mašína a snímek Kuky se vrací režiséra Jana Svěráka. Zda se Hřebejkův snímek opravdu objeví v souboji o prestižní ocenění, bude jasné 25. ledna. Tehdy budou oznámeny nominace na 83. ročník cen americké filmové akademie. Samotné ceny se budou udělovat v neděli 27. února. Film už získal několik ocenění. Na letošním filmovém festivalu Berlinale obdržel dvě ceny nezávislých porot. Na festivalu Finále Plzeň snímek získal hlavní cenu Zlatého ledňáčka i cenu diváků. Další ocenění pro film získali herci Ladislav Chudík a Daniela Kolářová, kteří si odnesli sošky Českých lvů.

Roden si zahraje v seriálu televize HBO

Herec Karel Roden ztvární hlavní roli v novém seriálu Terapie, který jako vůbec první hraný seriál ve své produkci natočí česká pobočka televize HBO. Seriál, který připravuje režisér Petr Zelenka ve spolupráci s kolegou Markem Najbrtem, se začíná natáčet v ateliérech v Barrandově. Na obrazovkách by se měl objevit na podzim příštího roku. ČTK to řekla mluvčí HBO Pavla Brožková. Nový seriál bude českou verzí světově známé série nazvané In Treatment s Gabrielem Byrnem v hlavní roli psychiatra, za kterým přicházejí svérázní pacienti. Seriál vychází z předlohy izraelského autora Hagaje Leviho nazvané Be Tipul. Server iDnes připomněl, že americký seriál oceněný dvěma televizními cenami Emmy, Zlatým glóbem pro Byrna a cenou WGA Award za scénáře již dříve odvysílala Česká televize (ČT) pod názvem V odborné péči.

Náchodský zámek vystavuje sbírku aristokratických řádů a medailí

Na zámku v Náchodě otevřeli expozici, která přibližuje aristokratické řády a medaile nasbírané členy šlechtického rodu Schaumburg-Lippe. Desítky řádů a medailí jsou na veřejnosti vystaveny poprvé. ČTK to řekl ředitel josefovského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Oldřich Pešek. "Výstava bude letos přístupná o víkendech a státních svátcích až do konce října. V podobně omezené míře bude přístupná také v dalších sezonách," řekl Pešek. Vyznamenání a řády jsou umístěné v jedné z komnat zámku v několika vitrínách, součástí je také trezor, ve kterém byly objeveny. "Jedná se o aristokratické a vojenské řády, které pocházejí z 18. a 19. století. Pro nás je sbírka cenná především pro historickou vazbu na náchodský zámek," řekl Pešek.

V Česku poprvé vystoupí americká skupina Wilco

Kapela Wilco, která patří k hvězdám současné americké rockové scény, vystoupí v úterý v pražském Divadle Archa poprvé před českým publikem. Oznámili to pořadatelé festivalu Stimul. "Jako držitelé dvou cen Grammy Wilco platí ve Spojených státech za kultovní kapelu a vyprodávají velké haly," uvedl ředitel Stimulu Jan Vávra. Wilco založili v roce 1994 v Chicagu zpěvák Jeff Tweedy a baskytarista John Stirrat, někdejší členové skupiny Uncle Tupelo. Nyní s nimi dále hrají kytarista Nels Cline, bubeník Glenn Kotche, pianista Mikael Jorgensen a Pat Sansone, který hraje na kytaru, klávesy a perkuse. Jako předskokan vystoupí americký písničkář John Grant. Informace o kapele i hudební přehlídce Stimul jsou uvedeny na internetových stránkách www.stimul-festival.cz.

Mig 21 vyjede na turné po Česku i Spojených státech

Kapela Mig 21 se zpěvákem a populárním hercem Jiřím Macháčkem vyjede v říjnu na turné po Česku i USA. Série koncertů Máma se vrací nazvaná podle nové skladby a klipu muzikanty zavede do osmi měst v ČR a sedmi ve Spojených státech. ČTK to řekla mluvčí kapely Johana Turnerová. Turné zahájí 1. října koncert v Děčíně. Následovat budou vystoupení v Jablonci nad Nisou, Olomouci, Ostravě, Pardubicích, Brně a Zlíně. Českou část turné uzavře 16. října koncert v Krnově. Druhou polovinu měsíce kapela stráví za mořem. Naplánovány má klubové koncerty v New Yorku, Chicagu, Miami, Key West, Denveru, Los Angeles a San Francisku. Kapela Mig 21 debutovala v roce 2001 albem Snadné je žít, o rok později natočila desku Udělalo se nám jasno. Zatím poslední řadové album Pop Pop Pop jí vyšlo v roce 2004. Mig 21 od založení hraje v nezměněné sestavě. Macháčka doprovázejí kytarista a autor písní Tomáš Polák, hráč na basu Tomáš Kurfürst, trumpetista a klávesista Pavel Hrdlička a bubeník Jan Hladík.

Sport

Česká tenistka Klára Zakopalová den po prohraném finále v Soulu nezvládla úvodní zápas turnaje v Tokiu. V japonské metropoli podlehla Američance Coco Vandewegheové 4:6 a 6:7. Nedařilo se ani Barboře Záhlavové-Strýcové, která nestačila na Italku Saru Erraniovou, s kterou prohrála 3:6 a 2:6 a na okruhu WTA vypadla počtvrté za sebou v prvním kole.

Tenista Jaroslav Pospíšil vyhrál poprvé v kariéře turnaj kategorie challenger ATP. Devětadvacetiletý český hráč si v deštěm přerušovaném finálovém utkání poradil na antuce v Trnavě s Kazachem Jurijem Ščukinem a porazil ho 6:4, 4:6, 6:3.

Český fotbalista Milan Baroš si z nedělního utkání Galatasaraye s Büyüksehirem odnesl kromě tří vstřelených gólů také zranění. Podle tureckých médií má prasklinu ve stehenním svalu a mimo hru bude minimálně dva až tři týdny. Pravděpodobně tak přijde o zápasy národního týmu v kvalifikaci mistrovství Evropy se Skotskem a Lichtenštejnskem.

Český motocyklový jezdec Lukáš Pešek se již pravděpodobně v letošním seriálu mistrovství světa nepředstaví. Po nedávném nečekaném vyhazovu z týmu Matteoni Racing, za kterým byly údajně i finanční problémy italské stáje, už spíš přemýšlí nad příští sezonou. Pešek se na ni naplno připravuje a doufá, že se v některém z pěti zbývajících závodů šampionátu ještě objeví.

Svěřenec trenéra Josefa Váni Budapest obsadil pod vedením Josefa Bartoše v překážkovém dostihu v Meranu druhé místo. Jediného českého zástupce v Gran Premia di Merano o 380.000 eur předčil pouze francouzský suverén Rigoureaux, který letos vyhrál sedmý dostih ze stejného počtu startů. Další český žokej Jan Faltejsek dostih s Duerem nedokončil. V rámcovém programu vyhrál menší steeplechase český kůň Life Is Life, v jehož sedle byl Jiří Kousek. Někdejší český Kůň roku Age of Jape v překážkové premiéře v dostihu Premio Pardubice vybojoval pod tímtéž jezdcem druhé místo.

Český kůň Ulan, svěřenec Pavla Tůmy ze stáje Dr Charvát, vyhrál poslední klasický dostih sezony na Slovensku. V nedělním bratislavském St. Legeru o 180.000 eur zvítězil pod vedením Jakuba Pavlíčka s převahou čtyř délek před další Češkou Greek Wedding. Na třetím místě skončil nejlepší z domácích koní, vítěz Slovenského derby Innovator.

Počasí

V úterý čekáme zataženo, občas s deštěm, teploty se mají pohybovat mezi 10ti až 14ti stupni.