Zprávy

0:00
/
0:00

Nečas nepřímo podpořil francouzský postoj k Romům

Český premiér Petr Nečas ve čtvrtek před začátkem summitu EU v Bruselu nepřímo podpořil francouzský postoj k Romům. Francie už několik týdnů vyhošťuje Romy z jiných členských států Evropské unie, kteří jsou na jejím území nelegálně a nepracují tam. Podle Nečase má každý členský stát evropské sedmadvacítky vyžadovat dodržování vlastních zákonů a EU by se spolu s ostatními zeměmi neměla nechat zatahovat do problému, který je částečně vnitropolitickým francouzským střetem. "Jsem přesvědčen, že i v případě členské země Evropské unie, když tam pobývá občan z cizí členské země EU, má právo vyžadovat, aby tam pracoval, studoval, nebo prokázal, že má prostředky na obživu," řekl Nečas novinářům. Český premiér později během summitu EU vydal prohlášení, podle něhož jeho slova nebyla míněna jako podpora Francii - té se prý záměrně vyhnul. Paříž začala ve větší míře vyhošťovat rumunské a bulharské Romy, kteří se po tříměsíčním legálním pobytu ocitli ve Francii bez potřebných prostředků a povolení. Zdůvodnila to také bezpečnostními ohledy a růstem kriminality, za níž jsou údajně zčásti odpovědní právě imigranti. Z řady míst a institucí se ale na její politiku snesla vlna kritiky. Někteří Francii vyčítají, že se cíleně zaměřila na jednu menšinu, jiní zase to, že se tak chová vůči občanům EU, neboť Bulharsko s Rumunskem jsou od roku 2007 členy EU.

Nečas: Přítomnost v Afghánistánu je pro Česko prioritou

Přítomnost ve vojenské misi Severoatlantické aliance v Afghánistánu je pro novou českou vládu dlouhodobou prioritou. Po jednání s šéfem NATO Andersem Foghem Rasmussenem to v Bruselu řekl český premiér Petr Nečas. Praha je podle něj připravena jednat o změnách v českém kontingentu v Afghánistánu. Chce tak podpořit snahu aliance po zvýšení počtu expertů na výcvik tamních bezpečnostních sil. Ministr obrany Alexandr Vondra nedávno řekl, že zřejmě ještě v září či počátkem října předloží vládě materiál o změnách v misích, který by měl obsahovat i rozšíření sil v Afghánistánu a naopak stahování českých vojáků z Kosova. Neuvedl ale, o kolik lidí by mělo jít.

Kalousek: Hlavní prioritou vlády je boj s dluhy

Základní prioritou hospodářské politiky současné vlády je likvidace strukturálního deficitu veřejných financí ve výši 90 až 100 miliard korun. Na čtvrtečním Žofínském fóru to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Strukturální deficit rozpočtu je schodek, který při současném nastavení daní a výdajů přetrvá i při optimálním ekonomickém vývoji. Ministr zároveň uvedl, že snaha o vyrovnané veřejné finance jde na úkor jiných priorit hospodářské politiky, jako je například výstavba dopravní infrastruktury. Rozpočet na příští rok není podle ministra reformní, pouze se snaží omezit růst zadlužení. Reformní bude až rozpočet na rok 2012. Podle návrhu má stát příští rok utratit 1179,8 miliardy korun a vybrat 1044,8 miliardy korun. Plánovaný rozpočtový schodek činí 135 miliard korun. Celkové výdaje rozpočtu přitom ve srovnání s předchozím rokem klesly. Kdyby vláda neudělala podle ministra žádná aktivní opatření, tak by byl deficit rozpočtu kolem 210 miliard korun, což by znamenalo deficit veřejných financí 6,6 procenta HDP.

Odbory: rozpočtové škrty sníží bezpečnost obyvatel

Počet policistů se kvůli rozpočtovým škrtům sníží podle odborářů o 6000 na 40.000. Hasičů ubude kolem čtyř stovek, budou se zavírat stanice, technika bude chátrat. Budou ohroženy životy lidí, policie nebude schopna zajistit bezpečnost obyvatel, varovali na tiskové konferenci představitelé policejních a hasičských odborů Daniel Bláha a Zdeněk Oberreiter. Odbory budou v úterý v Praze demonstrovat proti plánovanému snižování platů o desetinu. Očekávají účast zhruba 20.000 lidí. "Odmítáme škrty v platech vůbec," uvedl Oberreiter. Hasičský záchranný sbor dostane podle něho příští rok o 1,3 miliardy korun méně než letos. Pokud se budou uzavírat stanice, prodlouží se čas příjezdu k případům, zdůraznil hasičský odborář. Nebudou podle něho také peníze na obměnu techniky. Škrty u policie podle Bláhy dopadnou na výkon služby. Bude se podle něho šetřit na nákupu pohonných hmot. Policisté budou přetíženi a budou odcházet. "Nechci se dožít toho, aby policie měla úřední hodiny pondělí až pátek 07:30 až 15:30," dodal Bláha.

STEM: Snížení státních platů podporují dvě třetiny Čechů

Vládní záměr na snížení platů státních zaměstnanců o deset procent schvalují téměř dvě třetiny Čechů. Vyplývá to z bleskového průzkumu, který agentura STEM vypracovala pro politickou stranu Věci veřejné. Souhlas se záměrem vlády snížit v roce 2011 celkový objem mezd státních zaměstnanců o deset procent vyjadřují téměř dvě třetiny (61 procent) občanů ČR. Oproti tomu nesouhlas projevuje 39 procent občanů. Veřejnost souhlasí se mzdovými škrty u vojáků, zaměstnanců justice a státní správy. Češi jsou naopak proti snižování platů učitelům a zdravotníkům. Se snížením platů státních zaměstnanců častěji souhlasí muži (66 procent) než ženy (57 procent). Výrazně se záměrem vlády souhlasí občané s vysokoškolským vzděláním (72 procent). Průzkum se konal ve dnech 9. až 10. září, na dotazy při něm odpovědělo 679 občanů starších 18 let.

Pospíšil navrhne klouzavý mandát poslanců a širší pravomoci NKÚ

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) předloží vládě novelu ústavy, která zavede klouzavý mandát umožňující ministrům mít náhradníky ve sněmovně. Zavedení klouzavého mandátu podle Pospíšila přispěje k výraznějšímu oddělení exekutivy od moci zákonodárné. Poslanec by v době, kdy je členem vlády, nevykonával svůj mandát, a na jeho místo by nastoupil náhradník z kandidátky téže volební strany. Většina členů vlády Petra Nečase má i poslanecké křeslo. ODS, TOP 09 a VV se k uzákonění klouzavého mandátu zavázaly v koaliční smlouvě a v programovém prohlášení. Novela zároveň rozšíří kompetence Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) tak, aby úřad mohl kontrolovat i nakládání s majetkem krajů, obcí a dalších veřejnoprávních korporací. Pospíšil si od toho slibuje lepší dohled nad veřejnými zakázkami. Změny ústavy by mohly platit od října 2012. Ministerstvo připravuje také další zásadní změnu ústavy, která by měla umožnit přímou volbu prezidenta.

Generál Šedivý opustil tým, který chystá Bílou knihu obrany

Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý odešel z komise, která připravuje Bílou knihu obrany. Důvodem je jeho soukromé podnikání a obavy, že by mohl být nařčen ze střetu zájmů. Šedivý v roce 2003 založil konzultační společnost Generals, kterou dosud provozuje. Jeho místo v komisi zaujme generálmajor Petr Pavel, který v současné době zastává funkci národního vojenského představitele ČR při Vrchním velitelství spojeneckých vojsk v belgickém Monsu. Šedivý nevyloučil, že bude na přípravě Bílé knihy spolupracovat jako externí konzultant. O svém rozhodnutí mluvil s ministrem obrany Alexandrem Vondrou, kterému podle svých slov všechno vysvětlil. Patnáctičlenná skupina má připravit takzvanou bílou knihu, tedy vizi vývoje armády v příštích deseti až 15 letech. Kromě vojáků jsou v komisi i zástupci nevládních organizací jako Transparency International a Člověk v tísni. Dokument by měl být hotov příští rok na jaře a první změny by měly začít v roce 2012. Materiál zřejmě doporučí zachovat schopnost armády operovat v zahraničí.

Sobotka: Komise k armádním zakázkám může vzniknout až po volbách

Sněmovní komise pro vyšetření nejasných armádních zakázek by podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky mohla vzniknout i po říjnových senátních a komunálních volbách. ČSSD už požádala o svolání mimořádné schůze sněmovny k situaci na ministerstvu obrany, bez hlasů alespoň části poslanců nynější vládní koalice ale nemá šanci na schválení jejího programu ani na ustavení vyšetřovací komise. ČSSD se v minulých dnech snažila rozdělit koalici TOP 09, ODS a Věcí veřejných (VV) tím, že poukázala na silný předvolební akcent VV na boj s korupcí a vyšetření starých případů. Podle Sobotky prý není možné, aby různé lobbistické skupiny, které spolu obvykle soupeří, v rámci vládní koalice domluvily příměří s cílem zabránit sociální demokracii otevřít téma podezřelých armádních zakázek.

Billboardy mostecké ČSSD se bude zabývat vedení strany

Kontroverzní předvolební billboardy, které odmítla stáhnout mostecká ČSSD, bude projednávat páteční stranické grémium. Novinářům to řekl šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Na jednání nejužšího vedení strany byl pozván mostecký volební lídr Karel Novotný i šéf severočeské stranické organizace Petr Benda. Mostecká organizace ČSSD jednomyslně rozhodla, že billboardy s textem "Proč bych měl litovat, že jsem ve svém domově národnostní většinou? Jeden stát, jedna pravidla!" z ulic neodstraní. Podle Sobotky ale platí, že "slušná, inteligentní politická strana" nevede předvolební kampaň způsobem, pro který se rozhodli sociální demokraté v Mostě. "ČSSD se nesmí nechat k takovému způsobu komunikace vyprovokovat ani v situaci, kdy čelí různým populistickým hnutím," poznamenal Sobotka. Místní sociální demokraté podle něj jen hledají způsoby, jak uspět na místní úrovni ve složité sociální situaci Mostecka. Sociální demokraté podle něj ale nemohou kandidovat pod hesly, jež "mohou být interpretována způsobem, který rozděluje společnost". Předseda mostecké ČSSD Lubomír Holý nedávno připustil, že použitý slogan je na hraně, ale přesto ho místní ČSSD chce používat i nadále.

Policie vyslechla Miloše Zemana k Mostecké uhelné

Česká policie a státní zástupci vyslechli expremiéra Miloše Zemana a členy jeho vlády v souvislosti s privatizací těžařské společnosti Mostecká uhelná. Výslechů se účastní jako pozorovatelé zástupci švýcarské prokuratury. Jejich přítomnost u výslechů potvrdila i mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Irena Válová. Odmítla ale potvrdit, že výslechy souvisí s kauzou Mostecké uhelné. "My nevíme, jaký případ vyšetřují. Hledají zdroj peněz," řekla mluvčí VSZ. Dodala, že žádost o právní pomoc dříve putovala i z Česka do Švýcarska - česká strana požádala o "dokumenty a poznatky" související s odloženou kauzou Mostecké uhelné. Místopředseda a ministr práce a sociálních věcí někdejší Zemanovy vlády Vladimír Špidla ČTK řekl, že byl vyslechnut jako svědek. "Odpověděl jsem na všechny otázky bez problémů," uvedl. Na dotaz, co si myslí o případu privatizace Mostecké uhelné, odpověděl, že nemůže dělat žádné závěry. Odmítl říci i to, kde ho policie vyslechla.

Soud zrušil distributorům benzinu pokutu za kartel

Krajský soud v Brně zrušil pokutu 313 milionů korun šesti distributorům pohonných hmot. Antimonopolní úřad společnosti Agip, ConocoPhillips, Aral, OMV, Shell a Benzina v minulosti pokutoval za kartel. Nyní se případem bude muset zabývat znovu. Případ kartelu pohonných hmot se táhne už několik let. Správní řízení antimonopolní úřad zahájil v roce 2001. Kartelovou dohodu prý dokazovalo současné zvýšení cen všech pokutovaných společností. Podle firem však taková reakce na změny cen není ničím výjimečným. Proto se firmy proti verdiktu odvolaly. Rozhodnutí úřadu následně zrušil Krajský soud v Brně. Nařídil antimonopolním úředníkům, aby správní řízení znovu otevřeli. Úřad se bránil kasační stížností, kterou NSS zkoumal asi tři roky. Ani jeden ze soudů dosud neřešil otázku, zda ke kartelu skutečně došlo, či nikoliv. Účastníky řízení jsou nyní kvůli majetkovým změnám společnosti Lukoil, Benzina, OMV, Shell a Agip.

Dokazování v kauze Vítkov skončilo

Krajský soud v Ostravě ukončil dokazování v případu loňského žhářského útoku na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku. Soud jednání odročil na 5. října, kdy začnou závěrečné řeči. Před soudem stojí čtveřice údajných útočníků - David Vaculík, Ivo Müller, Jaromír Lukeš a Václav Cojocaru, kteří patří mezi příznivce pravicového extremismu. Za pokus o rasově motivovanou vraždu mohou dostat i výjimečný trest či doživotí. Soud nevyhověl návrhům obhajoby, která požadovala, aby byli někteří členové napadené rodiny znovu vyslechnuti, a to mimo jiné kvůli rozporům ve výpovědích. Soudce Miloslav Studnička uvedl, že všechny rozpory byly řešeny během hlavního líčení a není podle něj důvod se k výpovědím znovu vracet. Podle obžaloby čtyři mladíci na dům obývaný devítičlennou romskou rodinou zaútočili v noci na 19. dubna 2009. Tři z nich do oken hodili zápalné láhve, čtvrtý čekal v autě. Při útoku byli vážně zraněni tři lidé, nejvážněji tehdy ještě ne dvouletá Natálie.

Policie obvinila dva muže kvůli lyžařskému šampionátu v Liberci

Policie v souvislosti s loňským lyžařským šampionátem v Liberci obvinila dva muže. Podezírá je z pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě, které se údajně dopustili ve spolupachatelství. Sdělil to mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Podle něj obvinění ve věku 63 a 52 let působili na pozici pracovníka liberecké Technické univerzity a jednatele soukromé společnosti, která komplexně zajišťovala výběrové řízení pro mistrovství. Podle serveru Aktuálně.cz je jedním z obviněných bývalý rektor liberecké univerzity Vojtěch Konopa, který to webu sám potvrdil. Obvinění v rozporu se zákonem prý společně zadali zakázku za 24,2 milionu korun předem vybrané firmě, a tím vyřadili ostatní možné zájemce. Skřepek upřesnil, že šlo o zakázku na dodávku nábytku na koleje liberecké univerzity upravené pro potřeby mistrovství. Po šampionátu zbyl dluh ve výši 108 milionů korun bez penále. Věřitelé kvůli tomu podali na dvě desítky žalob. Podle serveru Týden.cz začali chystat už další, a to na stát, lyžařský svaz, město Liberec i Kateřinu Neumannovou, která vedla organizační tým mistrovství.

Ve vědecké radě ÚSTR bude kardinál Vlk

Do vědecké rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) byl zvolen kardinál Miloslav Vlk. Nedostal se do ní naopak bývalý ředitel ústavu Pavel Žáček, ani bývalý člen rady a někdejší velvyslanec Jiří Gruša. Spolu s Vlkem do vědecké rady zamířil také historik Eduard Stehlík, proděkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kuklík a Michal Kraus. Radní ÚSTR zvolili nové členy vědecké rady na návrh nového ředitele instituce Daniela Hermana. Ten si mimo jiné vybral Žáčka jako svého poradce, do rady ÚSTR se ale nedostal. Členka rady Petruška Šustrová řekla, že pro Žáčka nemohla hlasovat, protože za dva roky vedení ústavu podle jejího názoru nepředložil jeho koncepci. Nejmenování Gruši, někdejšího šéfa mezinárodního PEN klubu, je podle některých názorů překvapením. Podle Šustrové důvodem bylo mimo jiné jeho předchozí působení ve vědecké radě - na jednání prý nechodil - i způsob, jakým z ní odešel. Novinkou je působení kardinála a bývalého pražské arcibiskupa Vlka, k němuž má Herman blízko. Herman, který z církve odešel, je totiž bývalý mluvčí České biskupské konference. Herman ČTK řekl, že Vlk je uznáván v archivářské obci, archivnictví vystudoval.

Plzeň bude hostit setkání válečných veteránů

V Plzni se v listopadu uskuteční první mezinárodní sympozium válečných veteránů. Měly by na něj přijet desítky účastníků nejrůznějších válečných konfliktů světa posledních sta let z Česka, Evropy i Ameriky. Uvedla to Markéta Čekanová z agentury zastupující pořadatele. Kromě debat na nejrůznější témata si účastníci připomenou 11. listopadu v den výročí konce první světové války Den válečných veteránů a uloží k pomníku v Plzni - Homolce hlínu z bojišť, kde bojovali čeští legionáři. Bude se ale hovořit například i o bojích za osvobození při první a druhé světové válce, o životě legionářů a bojovníků za války a po válce, o válečných konfliktech 20. i 21. století, o okupaci Československa v roce 1968 a o následných personálních čistkách v armádě. Sympozium připravuje občanské sdružení pětatřicátníků Foligno, Československá obec legionářská a Asociace válečných veteránů s pomocí krajského vojenského velitelství a policie.

Peníze na opravy bytových domů chce MMR získat přes poslance

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský nevzdává boj o program Nový panel Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB), z něhož se financují opravy bytových domů. Vláda totiž ve středu schválila rozpočet fondu na rok 2011, který počítá s tím, že se Nový panel zastaví. Jankovský nyní chce získat od sněmovny souhlas pro získání dodatečných peněz, aby program mohl příští rok fungovat. Oznámilo to ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). "Při projednávání státního rozpočtu ve sněmovně budu prosazovat nalezení prostředků pro program Panel, tak aby mohl fungovat i v příštím roce," uvedl Jankovský. Za posledních šest let se díky úrokovým dotacím z Panelu podařilo opravit zhruba 300.000 bytů v celkovém objemu za více než 50 miliard korun. Na podpoře bylo vyplaceno okolo 11 miliard korun. V roce 2010 bylo v rámci Panelu podáno více než 700 žádostí o podporu. V srpnu ale program kvůli nedostatku peněz přijímání nových žádostí zastavil. Na rekonstrukci přitom v Česku podle údajů ministerstva čeká stále ještě 1,3 milionu bytů.

Lesy ČR vyhlásily tendry na těžbu v lesích v roce 2011

Státní podnik Lesy České republiky vyhlásil jednoroční tendry na práce ve státních lesích v roce 2011. Hlavním kritériem pro výběr vítěze má být nabídnutá cena. Novinářům to řekl Svatopluk Sýkora, generální ředitel firmy, které patří polovina lesů v zemi. Hodnotu roční zakázky odhaduje zhruba na 2,5 miliardy korun. Původní obří víceletý tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesníci a výhrady k němu měl i antimonopolní úřad, Lesy ČR zrušily v polovině letošního května. Podnik v letošním roce také aktualizuje střednědobou i dlouhodobou koncepci těžby tak, aby bylo možné včas připravit a vyhlásit novou zakázku na lesní práce s účinností od 1. ledna 2012. Chybějící dlouhodobou koncepci v minulosti kritizovala stavovská sdružení v oboru. Jednoroční tendry se ve 108 lesnických celcích uskuteční již podle čerstvě zpřísněného zákona o zadávání veřejných zakázek. Ten vylučuje z účasti ve veřejných soutěžích firmy s akciemi na majitele. Lesnické firmy koupí od státu dřevo a budou ho samy dále zpracovávat a obchodovat s ním. Vítězové tendrů budou muset minimálně pětinu objemu vytěžené dřevní hmoty nabídnout na tuzemský veřejný trh se dřevem.

Lidé v Náchodě zablokovali kvůli obchvatu dopravu

Na 300 lidí ve čtvrtek v Náchodě zablokovalo hlavní silniční tah z Hradce Králové do Polska. Auta na čtvrthodinu zastavili neustálým přecházením po přechodech u kruhového objezdu Slávie. Protestem chtějí upozornit na to, že stát ještě nezačal s léta slibovanou stavbou obchvatu města. Akci svolalo občanské sdružení Obchvat Náchoda. Náchod je dopravou nejzatíženějším městem v hradeckém kraji. Přes město prochází tranzitní silnice do Polska a denně tu projíždějí dlouhé kolony aut a kamionů. Stavba sedmikilometrového obchvatu za asi dvě miliardy korun zatím získala jen nepravomocné územní rozhodnutí. Podle posledních plánů se mělo začít stavět letos. Podle ministerstva dopravy nemá ale stát na stavbu peníze. Za stavbu obchvatu se snaží bojovat i náchodská radnice. "Chceme, aby stát uvolnil alespoň peníze na pokračování příprav stavby," řekl starosta Oldřich Čtvrtečka.

Bulovka rekonstruuje zvláštní operační sál pro nebezpečné nákazy

Fakultní nemocnice Bulovka rekonstruuje speciální operační sál určený pro pacienty s nebezpečnými nákazami. Klinika infekčních nákaz na Bulovce je nejvýznamnější pracoviště svého druhu v republice, řekla novinářům ředitelka nemocnice Kateřina Toběrná. Zvýší se kvalita péče i bezpečnost pacientů a zdravotníků, uvedla. Provoz nově zrekonstruovaných částí kliniky by měl být zahájen v březnu příštího roku. Náklady na stavební a technologické vybavení vyjdou zhruba na 60 miliónů korun, z toho 15 miliónů jde z norských fondů. Vybavení nynějšího operačního sálu je podle vedení nemocnice zcela nedostačující, neodpovídá současným hygienickým a epidemiologických měřítkům, i když jsou na infekční kliniku posíláni pacienti s nejtěžším virovým onemocněním z celé ČR. Jde třeba o pacienty s otevřenou tuberkulózou, HIV pozitivní a další. Zásahy se provádějí postupně během provozu. Rekonstrukce středové části kliniky zahrnuje čtyři podlaží. Kromě operačního sálu opatřeného vzduchotechnikou se zabezpečením proti úniku choroboplodných zárodků vznikne menší zákrokový sál, sterilizace a strojovna vzduchotechniky.

Na kongres do Prahy míří na 2000 odborníků v austronautice

Na Mezinárodní astronautický kongres (IAC) míří do Prahy na 2000 odborníků z desítek států světa, uvedl Milan Halousek z České kosmické kanceláře. V Praze se bude kongres konat po 33 letech. Bezprostředně na něj naváže Světový kosmický týden, který každoročně od 4. do 10. října vyhlašuje OSN jako připomenutí významných mezníků v dějinách kosmonautiky. Hlavními tématy astronautického kongresu budou změny klimatu a využití kosmických technologií pro sledování životního prostředí. Představí se na něm také národní kosmické agentury - americká NASA, japonská JAXA a ruská ROSKOSMOS, řekl Jakub Řehák z České kosmické kanceláře. Půjde po vstupu Česka do Evropské kosmické agentury (ESA) v roce 2008 o největší kosmonautickou událostí v Česku. Účastníci se budou zabývat průzkumem sluneční soustavy, a to jak robotickým, tak prostřednictvím misí s lidskou posádkou. S tím souvisí i využívání Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), která letos slaví desetileté výročí nepřerušeného obývání lidskou posádkou.

V Karolinu se vystavují vítězné snímky World Press Photo

V pražském Karolinu je vystaven soubor nejlepších novinářských fotografií loňského roku oceněných v prestižní mezinárodní soutěži World Press Photo. Absolutním vítězem se stal Ital Pietro Masturzo se snímky Íránců, kteří loni v červnu provolávali nesouhlas se zmanipulovanými volbami. Lidé si mohou v Karolinu prohlédnout také soubor fotografií míst, kde žijí pařížští bezdomovci, jejich autorem je Francouz Pierre-Olivier Deschamps, letošní držitel Ceny Prahy. Na Deschampsových snímcích chybí lidé - pozorovatel na nich spatří pouze vyležené místo na staré matraci nebo kus mřížoví vyleštěného častým posedáváním bezdomovců. Jinak fotografie nezachycují více než kusy krabic jako součástí bezdomoveckého bytí, nebo špinavé deky. Cena Prahy se v rámci World Press Photo udílí od roku 1990. Vítěze mezi nominovanými snímky vybírá primátor města. Pavel Bém (ODS). Výstava v Karolinu bude od pátku otevřena denně od 10:00 do 18:00. Končí 10. října.

Vychází album Václava Neckáře Planetárium, poprvé s DVD

Slavné, přes tři desetiletí staré album Václava Neckáře Planetárium vychází v těchto dnech včetně televizního zpracování z roku 1983 v režii Jana Bonaventury na DVD. Původní dvojalbum z roku 1977 bylo ve své době "podpultovým" zbožím, prodalo se ho 125.000 kusů. ČTK to za vydavatelství Supraphon sdělil Zdeněk Brouček. Vznik dvojalba zastihl tehdy čtyřiatřicetiletého Neckáře ve vynikající zpěvácké formě a skupina Bacily dostala na Planetáriu největší příležitost své kariéry. Velkou zásluhu na vzniku alba měl autor mnoha Neckářových hitů, kytarista a aranžér Ota Petřina. Televizní zpracování, které je na DVD součástí nového vydání Planetária, vychází z jevištní podoby uváděné v roce 1980 v Hudebním divadle Karlín. "Studiový projekt vznikl v roce 1983 v Československé televizi, nejedná se tedy o záznam koncertu. Některé skladby se z časových důvodů musely krátit. Z původního jevištního projektu je tu jen krátká ukázka Apokalypsy s členy baletu Vysokoškolského uměleckého souboru University Karlovy," sdělil Neckář.

Zemřel sochař Hugo Demartini

V úterý 14. září zemřel ve věku 79 let český sochař Hugo Demartini, který patřil k umělcům tvořícím v duchu konstruktivismu a abstrakce. Poslední rozloučení s uznávaným umělcem se uskuteční ve čtvrtek 23. září ve Velké obřadní síni strašnického krematoria. Demartini byl znám například svými chromovanými koulemi, v pozdním období pak vytvářel sádrové odlitky geometrických útvarů. Jeho díla jsou dnes mimo jiné součástí sbírek Národní galerie. V roce 1990 byl jmenován profesorem na Akademii výtvarných umění v Praze a byla mu udělena zlatá medaile Za zásluhy. Demartini se narodil v roce 1931 v Praze. V letech 1949 až 1954 vystudoval Akademii výtvarných umění. Vystavoval hodně v zahraničí s okruhem autorů, jako byli Zdeněk Sýkora, Karel Malich, Jan Kubíček nebo Stanislav Kolíbal.

Sport

Boj českých tenistů o postup do finále Davisova poháru zahájí Radek Štěpánek. Jeho soupeřem v úvodní páteční dvouhře bude druhý hráč světa a finalista US Open Novak Djokovič. Zápas začne v Bělehradu v 15:00. Ke druhé dvouhře nastoupí v den svých pětadvacátých narozenin Tomáš Berdych a Janko Tipsarevič.

Hokejový brankář Dominik Hašek bude muset po svém odchodu z extraligy zřejmě platit další pokutu. Valná hromada Asociace profesionálních klubů totiž potrestala Pardubice, kterým pětačtyřicetiletý gólman v minulé sezoně pomohl k mistrovskému titulu, pokutou 150.000 korun za Haškova březnová vyjádření na adresu ředitele soutěže Stanislava Šulce. Podle zástupců jednotlivých týmů totiž poškodil dobré jméno extraligy.

Nejlepší české stolní tenistky Iveta Vacenovská s Renátou Štrbíkovou hladce prošly úvodním kolem soutěže jednotlivců na mistrovství Evropy v Ostravě. Česká jednička proti Chorvatce Cornelii Molnarové neztratila ani set, Štrbíková povolila jednu sadu Rusce Světlaně Ganinové. Hladce postoupil také Filip Vráblík, který ve čtyřech setech přehrál Slovince Gregora Zafostnika.

Počasí v České republice

Bude oblačno s přeháňkami, teploty 14 až 18 st.C.