Zprávy

0:00
/
0:00

ČSÚ: Česká ekonomika vzrostla o 2,2 pct

Výkon české ekonomiky ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostl o 2,2 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Ve srovnání s letošním prvním čtvrtletím růst činil 0,8 procenta. Hlavním tahounem růstu by měl být průmysl, hlavně export a částečně i investice, řekl ČTK analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Výsledek je podle něj rozhodně slušný, i když ve srovnání se Slovenskem, které meziročně rostlo o 4,6 procenta, nebo Německem, jež vyskočilo o 4,1 procenta, české HDP není tak vysoké. "Meziroční zvýšení HDP bylo stejně jako v 1. čtvrtletí pozitivně ovlivněno především růstem zpracovatelského průmyslu, který však byl zčásti důsledkem velmi nízké loňské srovnávací základny. Výraznější meziroční přírůstky byly zaznamenány také v odvětvích dopravy a tržních služeb," uvedl ČSÚ. Podle statistiků se jedná zatím o předběžný odhad HDP, standardní odhad tvorby a užití HDP bude zveřejněn 8. září.

ČNB zlepšila odhad letošního vývoje deficitu veřejných financí

Česká národní banka pro letošní rok zlepšila odhad vývoje deficitu veřejných financí na 5,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Pro příští rok očekává centrální banka zhoršení na šest procent. Vyplývá to ze Zprávy o inflaci publikované ČNB. Předchozí odhad ČNB počítal pro letošek s deficitem 5,5 procenta a pro rok 2011 s 5,9 procenta. Pro přijetí eura je nezbytné dodržet tříprocentní hranici. Celkový vládní dluh, který je tvořen dluhem centrální vlády a dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů, by měl podle ČNB v poměru k HDP letos stoupnout na 38,8 procenta a příští rok na 42,1 procenta HDP. Loni podle údajů ČSÚ stoupl na 35,35 procenta z 29,95 procenta v roce 2008. Celkový státní dluh podle kritérií pro přijetí evropské měny nesmí překročit 60 procent HDP.

Ministerstvo zastaví 12 silničních staveb, u dalších zastaví přípravu

Ministerstvo dopravy (MD) zastaví 12 rozestavěných silničních staveb, u dalších tří projektů zastaví přípravu. Ze zastavených staveb jsou čtyři ve vysokém stupni rozestavěnosti, jde o tři silnice první třídy v Moravskoslezském kraji a jednu silnici stejné kategorie u České Lípy. Vyplývá to z údajů ministerstva dopravy. Právě čtyři jmenované stavby skutečně "opustí bagry", řekl ministr dopravy Vít Bárta. Dalších osm staveb včetně pěti rychlostních silnic je podle MD v minimálním stupni rozestavěnosti. Na seznamu je například R35 u Hradce Králové a R7 u Postoloprt. Naopak dálnice ministr z "černého" seznamu zcela vynechal, pouze u staveb D8 do Ústí nad Labem a D47 u Bohumína se prodlouží termíny. Ministerstvo nakonec zvolilo spíše umírněnou variantu, na původním seznamu staveb, kterých by se mohla odstávka dotknout, bylo 51 silnic.

AK chce vytvořit speciální fond na pomoc zemědělcům při povodních

Agrární komora chce vytvořit speciální fond, ze kterého by bylo možno v případě záplav finančně pomáhat zemědělcům. Do takzvaného fondu nepojistitelných rizik by přispívali farmáři, stát i pojišťovny. Podobný nástroj funguje například ve Francii. Sdělil to prezident Agrární komory Jan Veleba. "Bude to čím dál naléhavější a aktuálnější, protože to, co se děje teď, v přírodě se dříve nedělo," podotkl s odvoláním na stále častější bleskové povodně, způsobující zemědělcům stamilionové škody. Podle pondělního odhadu ministerstva zemědělství způsobily víkendové bleskové povodně zemědělcům na severu republiky zhruba 50milionové škody. Podle Agrární komory se však předpokládat, že konečné číslo půjde do stovek milionů.

Liberecký kraj zvýšil odhady škod po záplavách na pět miliard Kč

Liberecký kraj zvýšil odhady škod po záplavách na pět miliard korun. Odhady nejsou ale konečné, řekl liberecký hejtman Stanislav Eichler. Největší škody jsou na komunikacích. V noci na pátekek navíc zasáhly oblast Českolipska a také Jizerské hory další bouřky a v Mařeničkách na Českolipsku spadl další most. Liberecký kraj zasáhla o víkendu blesková povodeň, zasažena byla čtvrtina měst a obcí. Postižena byla zejména oblast Frýdlantska a také Českolipsko. Velká voda ničila silnice, brala mosty i domy. Z domovů vyhnala na 2000 lidí, na 200 z nich se stále ještě nemohly vrátit domů. Povodeň si vyžádala pět lidských životů. Jeden člověk se stále pohřešuje.

Na 3780 lidí ve Frýdlantském výběžku je po povodni bez pitné vody

Kolem 3780 lidí ve Frýdlantském výběžku je po víkendové povodni stále bez dodávek pitné vody. Nejhorší je situace v Heřmanicích, kde velká voda zcela zničila vodovodní síť. Stovky domácností bez vody jsou i ve Frýdlantu a Raspenavě. Naopak v Hrádku nad Nisou a Chrastavě se už Severočeské vodárenské společnosti (SČVK) podařilo dodávky obnovit. Voda, která tam z kohoutků teče, je v pořádku a pitná, řekla mluvčí společnosti Iveta Kardianová. Severočeské vodárenské se už v libereckém kraji podařilo obnovit dodávky pitné vody pro všechny postižené domácnosti. Mnohem náročnější jsou ale opravy zničených vodovodních sítí ve Frýdlantském výběžku, kde působí Frýdlantská vodárenská společnost (FVS). "V některých místech musíme zřizovat provizorní vrchní vedení, abychom vodu zajistili, v Heřmanicích začneme provizorní vodovod stavět v neděli," řekl ředitel společnosti Petr Olyšar. Frýdlantská vodárenská zajišťuje pitnou vodu a odvádění a čištění odpadních vod pro 23.000 obyvatel 18 měst a obcí Frýdlantského výběžku. Bez pitné vody zůstala po záplavách polovina tamních obcí - zhruba 14.400 lidí.

Armáda vyrazila s montovanými mosty ze Soběslavi na Liberecko

V Rousínově u Nového Boru na Liberecku začnou zřejmě v neděli stavět most poničený minulý týden při povodních. Správa státních hmotných rezerv ho předala ze skladů v Soběslavi na Táborsku. Montované součástky na mosty o rozměrech 18 a 12 metrů naložil 151. ženijní prapor z Bechyně. Kolona pěti nákladních vozů se na cestu s nadměrným nákladem vydá v pátek večer. "Počítáme s tím, že asi v neděli začneme mosty stavět," uvedl major Jaroslav Janáček ze 151. ženijního praporu v Bechyni. Další most zbudují v nejbližších dnech ženisté na přechodnou dobu v Chrastavě. Bude sloužit po nezbytně nutnou dobu pro přepravu těžké techniky. Armáda má zatím z oblastí postižených záplavami 14 požadavků na výstavbu mostních provizorií. Deset je z Ústeckého kraje, čtyři z kraje Libereckého. Odborníci už provedli průzkum a zaměření například v obcích Cvikov, Rousínov a Chrastava v Libereckém kraji a na Ústecku v obci Povrly, v Kytlicích, Šluknově a Hřensku, uvedla Jana Růžičková z Generálního štábu Armády ČR.

Povodňové škody v Ústeckém kraji jsou minimálně 1,5 miliardy

Škody po povodních v Ústeckém kraji jsou minimálně 1,5 miliardy korun. Hejtmanka Jana Vaňhová řekla, že se všechny ještě nepodařilo sečíst, protože na některých místech je stále voda. V postižených oblastech stále pracují záchranáři, armáda začne příští týden se stavbou provizorních mostů. Hasiči se nyní soustřeďují hlavně na odklízení naplavených věcí v korytech řek a potoků, aby jimi mohla v případě dalších dešťů odtékat voda. Podařilo se například vyčistit koryto řeky Kamenice v Hřensku. Podle mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací Ivety Kardianové se už většině lidem z postižených obcí podařilo obnovit dodávky vody, nemá je jen asi 1800 obyvatel, kteří mají znečištěné zdroje. Na cisternách jsou závislí například lidé v Horních Habarticích na Děčínsku a v Malečově na Ústecku.

Pokračuje evakuace českých občanů ze zaplavené oblasti Indie

V severoindickém Ladákhu postiženém záplavami stále čeká na evakuaci šest desítek Čechů. Dvanáct je již na cestě do hlavního města Dillí, odkud by ještě během pátku měli odletět domů. Uvedl to český velvyslanec v Indii Miloslav Stašek. Velvyslanectví stále nemá spojení s devíti Čechy. Nicméně vědecká výprava z Jihočeské univerzity podle Staška ambasádu kontaktovala, je v pořádku a pokračuje ve své výzkumné expedici. Po přívalových záplavách a sesuvech půdy je v Ladákhu pohřešováno na 680 osob. Zhruba polovinu z nich tvoří turisté včetně zmíněných devíti Čechů. Část Čechů hodlá pokračovat ve svých původních turistických plánech, někteří pomáhají při odstraňování následků katastrofy, respektive v pátrání po pohřešovaných. V oblasti pomáhá obětem živlu také skupina dobrovolníků z českého hnutí Brontosaurus, kteří sem původně přijeli učit ve školách ve městě Léh, sdělili zástupci hnutí ČTK. Podle koordinátorky výukového projektu Andrey Bachtíkové navázali kontakt s misijní školou moravských bratří a společně zorganizovali materiální sbírku mezi turisty. V moravské škole při katastrofě zahynulo několik učitelů a žáků.

Ministr Besser zrušil výběr šéfa Národní galerie

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) zrušil podle serveru Aktuálně.cz výběrové řízení na generálního ředitele Národní galerie (NG) a zároveň rozhodl, že vypíše nové tak, aby nový ředitel NG mohl být jmenován k 1. červnu příštího roku. Současný šéf NG Milan Knížák galerii povede podle ministrova rozhodnutí jen do konce srpna příštího roku, píše Aktuálně.cz. Zároveň ministr Besser rozhodl, že zadá audit NG a zřídí svoji poradní komisi, která provede oponenturu současné koncepce galerie. Milan Knížák v Českém rozhlase uvedl, že se do nového výběrového řízení nepřihlásí. Dodal, že by jako šéf galerie chtěl zůstat do konce roku 2011 - chce "dotáhnout některé akce", které zahájil. Považuje za svou povinnost je dořešit. "Ale jde mi o to, aby se do vedení Národní galerie dostal člověk, který bude schopen pokračovat v tom, co jsem tak úporně začal," řekl Milan Knížák.

V Benátkách bude mít premiéru nový Švankmajerův film

Na blížícím se 67. ročníku mezinárodního festivalu v Benátkách bude mít premiéru nový česko-slovenský film Jana Švankmajera Přežít svůj život. Festival se uskuteční od 1. do 11. září, Švankmajerův snímek na něm bude uveden mimo soutěž, oznámila Markéta Šantrochová z Českého filmového centra. V českých kinech se snímek podle informací Unie filmových distributorů objeví od 4. listopadu. V minulosti byly na festivalu v Benátkách uvedeny také české filmy Lištičky v roce 2009 v sekci Critic´s Week a Venkovský učitel v roce 2008 v sekci Venice Days.

Výstava brněnského bienále o surrealismu vyvolala zájem v cizině

Velký mezinárodní ohlas vyvolala výstava o surrealismu v grafickém designu, která je součástí aktuálního brněnského bienále. Zřejmě ji čekají reprízy v zahraničí. Kromě odborných periodik referovaly o výstavě Cosi tísnivého: Surrealismus a grafický design také velké světové deníky, například The New York Times (NYT) na svých internetových stránkách a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) v tištěném vydání. "V poslední době se na výstavu ptají ze zahraničí, uvažují o jejím uvedení, zatím je vše věcí jednání," řekla ČTK mluvčí pořádající Moravské galerie Lenka Vodičková. Zájem zahraničního tisku je pro Moravskou galerii radostnou událostí, která se neopakuje příliš často. Galeristé si hodně váží například zájmu FAZ. Německý tisk se podle nich věnuje výstavám, které se konají v Česku, pouze výjimečně. Výstavu připravil pro Mezinárodní bienále grafického designu významný britský kurátor a publicista Rick Poynor. Článek publikovaný na webu NYT upozornil například na to, že surrealismus v Československu zapustil stálé kořeny. "Surrealismus se stal trvalou součástí české kultury - v Česku a na Slovensku stále působí surrealistická skupina - a tvůrci plakátů v 60. letech vytvořili pod vlivem surrealistického umění mnoho pozoruhodně svobodných a experimentálních grafických děl," uvedl Poynor v NYT.

Do Českého Těšína se vrátí pomník Masaryka

Do Českého Těšína na Karvinsku se v září po 72 letech vrátí pomník prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Původního stojícího prezidenta však nahradí Masaryk na koni. Pomník nyní na ostravském Landeku dokončuje sochař Martin Kuchař. Kamenná deska z tiské žuly, z níž jezdecký pomník TGM vzniká, je vysoká přes tři metry a široká téměř dva. Váží 6,5 tuny. "Žula pochází ze Šluknovského výběžku. Je to krásný kámen, velice kompaktní a dobře se s ním pracuje," dodal Kuchař. Pomník získá po dokončení speciální nátěr, který jej má ochránit před sprejery.

Stříbro otevřelo turistům opravenou věž kostela

Po více než 70 letech se veřejnosti znovu zpřístupnila věž kostela Všech svatých ve Stříbře. Z jejího ochozu, tedy z výšky 32 metrů, je jedinečný výhled na osmitisícové město a okolí. Čtyřpatrová hranolová věž, jejíž oprava byla financována z norských fondů, se stane novou turistickou atrakcí města, podobně jako 200 metrů vzdálené náměstí s radnicí, hornické štoly, muzeum a 13. poledník, klidové místo u centra na spojnici obou pólů Země. ČTK to řekl starosta Stříbra Miroslav Nenutil. Děkanský kostel Všech svatých v Kostelní ulici patřící církvi je jednou z nejvýznamnějších památek města v historickém jádru a památkové zóně. Byl postaven v pozdně gotickém slohu kolem roku 1565, v letech 1754 až 1757 byl barokně upraven. Zhruba 51 metrů vysoká věž, údajně z roku 1528, patří městu.

Muzejníci zpřístupní zapomenuté sklepy blanenského zámku

Pracovníci muzea v Blansku začnou v nejbližších dnech s obnovou schodiště do sklepení tamního zámku, které bylo dlouhá desetiletí zazděné. Zpřístupněno by mělo být ještě letos na podzim. Do příští sezony v něm vznikne expozice o chemikovi a filozofovi Karlu Reichenbachovi (1788 až 1869), jenž v Blansku vynalezl parafín. Ve sklepích vznikne jeho fiktivní laboratoř. ČTK to řekla ředitelka muzea Eva Nečasová. Na sklepení se přišlo náhodou. V roce 2007 se při opravě fasády nečekaně odkrylo malé okénko do sklepů. Speleolog, který se jím protáhl, zjistil, že nevede do hlavního zámeckého sklepa, ale do neznámého sklepení. Při průzkumu pak našel zazděné dveře. Ty byly následně na nádvoří vyhrabány a otevřeny. Našly se tak dvě sklepní místnosti s chodbou. Prostor má atmosféru tajemna, proto v něm vznikne Reichenbachova laboratoř. Expozice připomene význam parafínu, jimž po jeho vynálezu v Blansku svítil celý svět.

Do Zlatých Hor se na mistrovství světa sjede na 700 zlatokopů

Téměř 700 zlatokopů z celého světa poměří od 16. do 22. srpna své síly na Mistrovství světa v rýžování zlata ve Zlatých Horách na Jesenicku. Bohatý program čeká i na návštěvníky, kteří si mohou zkusit rýžovat zlatinky, absolvovat exkurze po nalezištích zlata v regionu nebo si prohlédnout výstavu o historii rýžování zlata, řekli pořadatelé. Podle ředitele soutěže a místopředsedy Klubu Moravskoslezských zlatokopů Stanislava Postbiegla se již do klání přihlásilo na 350 zlatokopů především ze zahraničí. Přijedou z USA, Kanady, Japonska, Austrálie či JAR. "Předpokládáme, že nejméně dalších 300 soutěžících z tuzemska, Slovenska a Polska se přihlásí na místě," uvedl Stanislav Postbiegl. Zlatokopové poměří síly v několika kategoriích - muži, ženy, senioři, junioři či národní mužstva. Jejich úkolem bude co nerychleji vyrýžovat zlatinky, jejichž počet soutěžící předem neznají, zhruba z 15 kilogramů písku. "Maximální doba je 15 minut, mistrovské časy se budou pohybovat kolem 2,5 minuty," uvedl Stanislav Postbiegel. Podle něj bylo nutné na soutěž zakoupit zhruba 90 gramů zlata, nalezené zlatinky zůstanou závodníkům.

Novinky.cz: Prezident podpoří šampionát basketbalistek

Prezident Václav Klaus podpoří podle serveru Novinky.cz mistrovství světa basketbalistek, které se uskuteční na přelomu září a října v České republice. Po boku známých osobností se objeví v televizním spotu, který bude šampionát propagovat. Česká televize spot poprvé odvysílá v neděli 22. srpna. Klaus v mládí basketbal závodně hrál. Na obrazovce se objeví po boku rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, herce Ivana Trojana, topmodelky Karoliny Kurkové a kardiochirurga Jana Pirka. Není to ale první případ, kdy se Klaus objevit ve sportovně zaměřené reklamě. Na počátku roku 2002 ještě jako předseda Poslanecké sněmovny a šéf ODS figuroval na billboardu s lyžemi značky Völkl. Soutěž basketbalistek se uskuteční v Ostravě, v Brně a Karlových Varech od 23. září. do 3. října.

Ze sportu:

Český jezdec Karel Abraham obsadil druhé místo v tréninku třídy Moto2 před nedělní Velkou cenou silničních motocyklů v Brně. Na nejrychlejšího Španěla Fonsiho Nieta ztratil pouhé dvě tisíciny sekundy. Abraham byl přitom v tréninku dlouho v čele, Nieto jej těsně předstihl až v samém závěru. Úvodní trénink třídy Moto2 naopak příliš nevyšel Lukáši Peškovi, který se ztrátou 1,960 sekundy obsadil až 30. místo. Jen o jednu pozici za Peškem dnes v tréninku skončil další domácí jezdec Patrik Vostárek, o jehož startu v brněnském závodě se rozhodlo až v noci ze středy na čtvrtek. Vostárek v závěrečné části jízdy upadl.

Tenista Tomáš Berdych postoupil do čtvrtfinále turnaje série Masters v Torontu a zároveň dosáhl čtyřicáté výhry v sezoně. Sedmý nasazený hráč v kanadském největším městě zdolal Alexandra Dolgopolova z Ukrajiny 6:3, 6:7 a 6:4. Příštím soupeřem Berdycha bude Roger Federer, kterého už český tenista letos dvakrát porazil. Švýcara zdolal ještě jako světovou jedničku v Miami a podruhé při své cestě do finále Wimbledonu.

Simona Baumrtová ani Alžběta Řehořková se na ME v Budapešti nedostaly do finále 50 m znak. Baumrtová doplavala jedenáctá, Řehořková šestnáctá.

O týden později, než bylo původně avizováno, nastoupí český profesionální boxer Lukáš Konečný k souboji o titul mistra Evropy v lehké střední váhové kategorii proti Ryanu Rhodesovi z Velké Británie. Zápas v Birminghamu se uskuteční v sobotu 18. září. Dvaatřicetiletý boxer se o pás evropského šampiona utká podruhé v kariéře, v roce 2006 neuspěl proti Michelu Piccirillovi z Itálie.

V Libereckém, Plzeňském a Ústeckém kraji hrozí záplavy

Českou republiku zasáhnou bouřky s vydatnými srážkami, kvůli nimž hrozí v Plzeňském, Libereckém a Ústeckém kraji opět záplavy. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pro tyty regiony platí od pátečních 11:00 až do odvolání povodňová pohotovost. Řeky v oblastech s vydatnějším deštěm by mohly dosáhnout prvního, ojediněle i druhého povodňového stupně, sdělili ČTK meteorologové. Intenzivní bouřky se místy objeví hlavně v Čechách, o víkendu pak přejdou na Moravu a Slezsko. Srážkové úhrny meteorologové očekávají mezi pěti až 20 milimetry za 24 hodin, v bouřkách může ojediněle napršet až 50 milimetrů vody. Bouřky může vedle přívalového deště doprovázet i nárazový vítr a kroupy.

Krátce o počasí v České republice:

Bude oblačno, Nejvyšší teploty 22 až 26 st.C, na Moravě a ve Slezsku 26 až 30 st., na horách kolem 19 st.C.