Spory kolem územního plánu

Letná (im Hintergrund)
0:00
/
0:00

Pražské zastupitelstvo schválilo v závěru minulého týdne asi 140 změn územního plánu, které umožní mimo jiné další zástavbu. Opozice s návrhy zásadně nesouhlasila. Podle ní totiž změny povedou k úbytku zeleně v Praze.

Připomínek občanů k novému územnímu plánu hlavního města přišlo na pražský magistrát rekordní počet. Podle ředitelky odboru územního plánu Jitky Cvetlerové dostali až 13 tisíc podnětů k plánovaným změnám na mapě Prahy:

"Bylo velmi připomínkované letiště, trojmezí, klánovický les, okruh kolem Prahy, potom jsou to takové křižovatky silničního okruhu, jako je například běchovická křižovatka s okruhem."

Balík měl původně obsahovat asi o devět změn více. Radní Martin Langmajer, který návrh předkládal, ale některé kontroverzní návrhy vyřadil a budou se schvalovat až po květnových parlamentních volbách. Šlo například o zástavbu v bývalém areálu pražských papíren v Bubenči. Přesto ve schváleném souboru zůstaly například změny umožňující výstavbu administrativního a obchodního centra na Chodově, stavbu bytových domů na Smíchově a v Košířích, golfového hřiště v Klánovicích nebo duchovního střediska ve Vršovicích.

Opoziční námitku, že změny územního plánu povedou k úbytku zeleně v Praze, vedení města odmítlo s tím, že zase nová zeleň vznikne.

"Zhruba šlo o zastavení asi dvou procent zeleně s tím, že 7,5 procenta zeleně v těchto změnách přibylo, to znamená té zeleně, kterou já, jako radní přes územní plán, rád vidím v rozšíření parků nebo dokonce vybudování dvou nových parků, protože já v hlavním městě za zeleň nepovažuji ornou půdu," prohlásil radní Martin Langmajer.

Připomínky občanů hlavního města se začaly projednávat ve čtvrtek, ale kvůli odchodu většiny zastupitelů za ODS byla debata přerušena. V pátek však pokračovala. Opoziční zastupitel Jiří Witzany se domnívá, že pokračováním jednání zastupitelstva město porušilo zákon o hlavním městě Praze. "Podle zákona se občané o svolání mají dozvědět z úřední desky minimálně týden předem,"řekl zastupitel Witzany. Podle něj tak mohou lidé přijatá rozhodnutí napadnout u soudu, protože se k materiálům nemohli vyjádřit. Vedení města se ale domnívá, že podle jednacího řádu zastupitelstva bylo možné takto postupovat.

Návrhy na změnu územního plánu kritizovali především zelení zastupitelé, kteří navrhli přerušit projednávání mnohých změn. Ani jeden z jejich návrhů se jim ale proti většině zastupitelů za ODS nepodařilo prosadit. Zuzana Drhová ze Strany zelených uvedla, že město svým souhlasem umožňuje spekulace s pozemky. "Změny budou znamenat úbytek zeleně a stamiliony pro některé vlastníky pozemků, kde byla dříve zemědělská půda. My jim ty pozemky zhodnotíme," připojila se zastupitelka za zelené Eva Tylová.

Návrhy změn územního plánu jsou schvalovány odděleně od připravovaného nového plánu, což už dříve kritizovalo ekologické sdružení Arnika.