Zprávy

Paroubek: za kauzou s Pandury stojí TOP 09 s Miroslavem Kalouskem

Policejní prezident Oldřich Martinů a Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká by měli co nejrychleji zřídit zvláštní vyšetřovací týmy, které by úzce spolupracovaly při vyšetřování kauzy nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu. Na schůzce s premiérem Janem Fischerem to navrhl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Protikorupční policie v pátek oznámila, že se o případ začala opět zajímat na základě informací v médiích. Nyní se probírá materiály, které má k dispozici z roku 2006, kdy nákup transportérů už prověřovala, a postupně si hodlá vyžádat další důkazy. ČSSD, jejíž bývalí i současní představitelé jsou v rámci kauzy v médiích zmiňováni, trvá na co nejrychlejším vyšetření případu. Paroubek už před schůzkou s Fischerem na tiskové konferenci poznamenal, že první výsledky práce podobné skupiny by měly být známy do květnových parlamentních voleb. V Českém rozhlase Paroubek v pátek řekl, že za kauzou kolem transportérů Pandur stojí lobbisté s TOP 09 a jejím místopředsedou Miroslavem Kalouskem. Kauza podle něj míří proti velkým stranám. Miroslav Kalousek vzápětí toto nařčení odmítl jako absurdní a vykonstruované.

Deník Mladá fronta Dnes (MfD) tento týden napsal, že za obchod s Pandury údajně dostaly české politické strany provizi ve výši dvou až tří procent z ceny zakázky. Bývali manažeři firmy Steyer se v souvislosti se zákulisními jednání o dodávce Pandurů zmínili o účasti Stanislava Grosse, Karla Kühnla a Martina Bartáka. Mluvili také o Paroubkovi. Všichni politici podobná tvrzení odmítají a ČSSD se rozhodla podat ve věci dvě trestní oznámení, jedno pro možnou korupci a druhé kvůli pomluvě.

Průzkumy ve volbách favorizují ČSSD, liší se ale v procentech hlasů

Volby do sněmovny by v únoru podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyhrála ČSSD s 33 procenty, druhá ODS by měla 20,5 procenta. Sociální demokraté si proti lednu polepšili o pět procentních bodů, ODS pět procentních bodů ztratila. Na poslanecký mandát by dosáhlo celkem sedm stran. V únoru by totiž uspěly by i KSČM, TOP 09 a Věci veřejné. Přesně pěti procent nutných pro vstup do sněmovny by dosáhli i zelení a lidovci. Podle průzkumu společnosti Factum Invenio (FI) by k větnových volbách zvítězila ČSSD s 31 procenty hlasů, druhá ODS by dostala 25,1 procenta hlasů. Do sněmovny by se dostaly také KSČM, TOP 09, KDU-ČSL a Věci veřejné. Neuspěla by Strana zelených, jíž dnes zveřejněný průzkum, který má ČTK k dispozici, přisuzuje jen 2,2 procenta.

Novým místopředsedou KDU-ČSL se stal Jiří Koliba

Ve funkci místopředsedy KDU-ČSL nahradil Davida Macka bývalý starosta Hodonína a náměstek ministra pro místní rozvoj Jiří Koliba. Byl jediným kandidátem a získal podporu širšího vedení strany. Macek oznámil rezignaci před necelými dvěma týdny s tím, že čeká další přírůstek do rodiny a hodlá se plněji věnovat otcovským povinnostem. Zůstává nicméně na čtvrtém místě jihomoravské kandidátky, Koliba na ni figuruje jako druhý. Bývalého starostu Hodonína vybrali jihomoravští lidovci jako nového stranického místopředsedu hned po Mackově rezignaci. Oceňují na něm, že se osvědčil jako komunální politik a své zkušenosti dokázal zúročit na ministerstvu. Funkci náměstka ministra pro legislativu a cestovní ruch Koliba vykonává od února loňského roku. Před tím působil dva roky jako náměstek na ministerstvu průmyslu a obchodu. Hodonín vedl mezi lety 1998 a 2006.

Ministerstvo chce upravit definici nelegálního odběru elektřiny

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce zpřesnit zákon, který upravuje řešení černých odběrů elektřiny. Mimo jiné chce prosadit, aby neoprávněný zásah do elektroměru ze strany zákazníka byl klasifikován jako trestný čin. Prohlásil to ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský po jednání se zástupci Energetického regulačního úřadu a Státní energetické inspekce. Jednání bylo svoláno poté, co byl elektrárenský gigant ČEZ kritizován kvůli svým sporným metodám při zásazích proti podezřelým z nelegálních odběrů. Podle ministra je třeba zpřesnit definici toho, co je nelegální odběr elektřiny. Tošovský také chce upravit metodiku výpočtu škod způsobených černým odběrem. Na druhou stranu ministerstvo navrhuje, aby se zjednodušil přístup zákazníkům k úřadům, když si budou chtít stěžovat proti postupu distribučních společností. Tošovský se vyjádřil i k návrhu energetické společnosti ČEZ, jež chce vytvořit společný podnik všech distributorů elektřiny a plynu, který by situaci s nelegálními odběry řešil. Podle Tošovského návrh záleží čistě na rozhodnutí distributorů a jde mimo ministerstvo.

ČR odebere o třetinu méně vakcín proti prasečí chřipce

Česko odebere jen 700 tisíc z původního milionu pandemických vakcín. Vrátí 30 procent, což je maximum, které může vrátit bez sankce. V pátek to uvedla ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Díky dohodě s výrobcem stát ušetří asi 55 milionů, dodal první náměstek ministryně Marek Šnajdr. Stát objednal loni v srpnu milion vakcín za 220 milionů korun. Původně mělo být očkováno půl milionu vybraných lidí, každý dvěma dávkami. Testy prokázaly, že většině stačí jedna dávka. Nárok na očkování dosud měli vážně chronicky nemocní, zdravotníci a lidé klíčových profesí. Zatím se však nechala očkovat jen asi čtvrtina lidí. Řada jich očkování odmítla, a to včetně samotných zdravotníků. Ministerstvo proto navrhuje uvolnit vakcínu proti prasečí chřipce všem občanům, včetně dětí od tří let. V pondělí má návrh posoudit bezpečnostní rada státu a vláda. Očkování je pro občany dobrovolné a bude pro všechny zdarma.

MPO vládě navrhne likvidaci státního podniku MEZ Mohelnice

Ministerstvo průmyslu a obchodu v pondělí navrhne vládě zrušení a likvidaci státního podniku MEZ Mohelnice, který se v Mohelnici na Šumpersku zabývá strojírenskou výrobou a zaměstnává zhruba stovku lidí. Návrh MPO zdůvodnilo špatnou ekonomickou situací tohoto státního podniku, kterou loni umocnila hospodářská krize. "Objem výroby státního podniku MEZ Mohelnice poklesl v průběhu roku 2009 o polovinu oproti roku 2008 a bylo nutno výrazně snížit počet pracovníků. Návrat k plnému výkonu v blízkém období není reálný a další prodlužování činného stavu podniku by již znamenalo pouze neproduktivní ztráty a zvyšování nákladů," uvedl mluvčí ministerstva Pavel Vlček. Míra nezaměstnanosti na Šumpersku v lednu vzrostla ve srovnání s loňským prosincem o půl procentního bodu na 15,1 procenta. Na začátku letošního roku bylo na Šumpersku evidováno 9422 uchazečů o zaměstnání.

Kraje loni vydaly za regulační poplatky téměř půl miliardy

Kraje loni za regulační poplatky ve zdravotnických zařízeních vydaly zhruba 480 milionů korun. Pro letošní rok na ně vyčlenily přes 300 milionů korun, některé ale jen na první čtvrtinu nebo polovinu roku. Očekávají totiž, že vyhraje-li ČSSD květnové sněmovní volby, poplatky zruší. Kraje hradí poplatky většinou od února loňského roku. Nejvíc peněz za zdravotnické poplatky loni vydal Středočeský kraj, a to 73,8 milionu korun. Nejmenší výdaje loni měl Plzeňský kraj, proplatil pacientům zhruba 7,6 milionu korun. O peníze nejčastěji žádali senioři. Praha regulační poplatky neproplácí.

ÚOHS potvrdil pokutu 80.000 Kč ministerstvu školství

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 80.000 korun ministerstvu školství. Ministerstvo ji dostalo loni v červnu. Podle ÚOHS nezákonně rozdělilo zakázku za 8,5 milionu korun týkající se koncepce rozvoje informačních a komunikačních technologií ve vzdělávání v období 2009 až 2013 na pět menších. MŠMT se proti pokutě odvolalo k Rafajovi, který mu ale nevyhověl. Proti pokutě se MŠMT může odvolat k soudu. Plán rozvoje informačních technologií ve školách v letech 2009 až 2013 schválila bývalá vláda Mirka Topolánka (ODS) předloni na podzim. Ministerstvo na něj chce vynaložit přes tři miliardy korun. Kromě financí ze státního rozpočtu počítá s evropskými prostředky a spoluúčastí škol. Podpory by se tak mohly dočkat například malé školy, které přístup na internet nemají vůbec nebo mají pouze pomalé připojení. Ministerstvo chce školám také pomoci vybavit učitele notebooky, aby se mohli na výuku lépe připravit doma.

ÚOHS začal zkoumat trh prodeje potravin

Antimonopolní úřad začal zkoumat situaci na trhu prodeje zemědělských a potravinářských produktů. Má podezření z narušení hospodářské soutěže. Bude mimo jiné zkoumat, zda prodejci neporušují nový zákon o významné tržní síle, který reguluje vztahy mezi obchodními řetězci a jejich dodavateli. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) to uvedl na svém webu. Správní řízení ale zatím s žádnou firmou nezahájil.

Euro.cz: Obrana podepsala smlouvu na opravy vrtulníků v misích

Ministerstvo obrany a státní podnik LOM Praha podepsaly na konci ledna smlouvu o servisu českých vrtulníků v Afghánistánu. Do konce roku 2012 dá resort na jejich opravy 99 milionů korun. Informaci zveřejnil server Euro.cz. Obrana počítá s tím, že české vrtulníky Mi-171Š budou v misi ISAF působit i v následujících dvou letech. Sněmovna přitom tento záměr zatím neschválila, uvedl server. Parlament prozatím schválil plán nasazení českých vojáků v zahraničí pouze pro tento rok. Obrana sice vypracovala střednědobý plán, který počítá s působením České republiky ve spojeneckých válečných operacích v letech 2011 až 2013, dosud ho však posvětil jen kabinet premiéra Jana Fischera.

ČEZ pustil do tendru na dostavbu Temelína všechny tři uchazeče

Všichni dodavatelé, kteří podali žádost o účast na dostavbě Jaderné elektrárny Temelín, splnili kvalifikační předpoklady. Oznámil to tiskový mluvčí energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Zájem o výstavbu dvou nových bloků v Temelíně dříve potvrdil ruský dodavatel Atomstrojexport, který vystupuje v konsorciu se společností Škoda JS a ruskou firmou Gidropress, dále francouzská Areva a americký Westinghouse. Objem zakázky na výstavbu třetího a čtvrtého bloku v Temelíně s opcí na vybudování pátého bloku v Dukovanech a až dvou bloků ve slovenských Jaslovských Bohunicích se odhaduje na zhruba 500 miliard korun. V případě nových bloků Temelína se počítá s uvedením do provozu v letech 2019 až 2020, u pátého bloku Dukovan přibližně v letech 2023 až 2025.

LČR mění prodej dřeva z tendru, desetinu mají získat malé firmy

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) mění způsob prodeje dřeva, na který začátkem února vyhlásil kontroverzní obří tendr. Desetina dřeva by nově měla jít na veřejné trhy, kde jej budou moci získat malé a střední firmy. Vyplynulo to z vyjádření mluvčího ministerstva zemědělství Petra Vorlíčka pro ČTK. Dosud měli všechno dřevo po vytěžení obchodovat vítězové tendrů. Malé a střední firmy a další subjekty tendr kritizují. Tendr na prodej dřeva a lesní práce je na roky 2011 až 2020 a má hodnotu asi 16 miliard korun. "Abychom zachovali přístup malých a středních firem ke dřevu, dohodl jsem s ředitelem (Lesů ČR Svatoplukem) Sýkorou, že deset procent dřeva bude obchodováno na veřejných trzích," uvedl ministr zemědělství Jakub Šebesta v tiskovém prohlášení. Podle mluvčího Lesů ČR Zbyňka Boublíka bude prodej desetiny dřeva přes veřejné trhy zakotven ve smlouvách s vítězi tendrů. "Veřejnými trhy budou například elektronická aukce či komoditní burza," řekl.

V Česku se loni začalo stavět o 14,3 procenta méně bytů

V loňském roce byla v Česku zahájena výstavba 37.319 bytů, což bylo meziročně o 14,3 procenta méně. Počet zahájených staveb tak byl loni poprvé po 15 letech nižší než počet dokončených bytů, informoval Český statistický úřad. Celková hodnota nově uzavřených stavebních zakázek meziročně klesla o 26,4 procenta. "Na vině je jednak boom před minulou změnou daně z přidané hodnoty, který vyhnal čísla bytové výstavby vzhůru, ale v současné době jde pokles nové výstavby především na vrub celkového útlumu ekonomiky," uvedl k bytové výstavbě analytik ČSOB Petr Dufek. "Zvlášť jasný je pokles nové výstavby v bytových domech, což je dále potvrzuje omezení developerských projektů a částečně i jejich přesun z centra do regionů," dodal.

Hejtman: Na sever Moravy by se mělo na ekologii vracet víc peněz

Moravskoslezský kraj požaduje, aby se do regionu vracelo alespoň 80 procent z peněz, které firmy odvádějí do Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Novinářům to po čtvrtečním jednání s ministrem životního prostředí Janem Dusíkem řekl moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD). Podle něj regionální firmy ročně do fondu odvedou 100 až 130 milionů korun. Bez pomoci státu a Evropské unie není kraj schopen problém znečištění ovzduší sám řešit, uvedl hejtman. Ředitel SFŽP Petr Štěpánek ČTK řekl, že poplatky, které moravskoslezští znečišťovatelé fondu odvádějí, jsou příspěvkem do takzvaného národního fondu. Z něj stát spolufinancuje evropské projekty, a to většinou pěti procenty. V roce 2008 fond podle výroční zprávy od znečišťovatelů z celého Česka vybral za vypouštění emisí do ovzduší přes půl miliardy korun.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji se výrazně zlepšilo

Množství polétavého prachu v ovzduší se v Moravskoslezském kraji během pátku výrazně snížilo. Na většině měřících stanic však přesto hodnoty zůstávají nad limitem 50 mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z informací zveřejněných na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Limit pro polétavý prach je nyní překročen na 12 z 15 měřících stanic. Na řadě míst už se však jeho množství pohybuje kolem imisního limitu. Nejvíce prachu v ovzduší je nyní v Ostravě-Bartovicích. Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejhorším v republice.

Obce v okolí Beskyd jsou proti případné těžbě uhlí ve Frenštátu

Téměř čtyři desítky obcí v Moravskoslezském a Zlínském kraji nesouhlasí s případnou těžbou černého uhlí ve Frenštátu pod Radhoštěm. Ministrovi životního prostředí Janu Dusíkovi, který ve čtvrtek Frenštát navštívil, předaly usnesení. Požadují, aby bylo ložisko Frenštát vyřazeno z návrhu aktualizované státní energetické koncepce z roku 2009. Zastupitelstvům 36 obcí z Beskydska vadí, že by koncepce umožnila dokončit průzkumné práce v lokalitě Frenštát, kde se zásoby koksovatelného uhlí odhadují na nejméně 100 let. "Ložisko je prozkoumáno vrty a dvěma těžními jámami. Další průzkumné práce by se prováděly průzkumnou ražbou, což pro Beskydy znamená faktické zahájení hornické činnosti," uvádějí obce v usnesení.

Pernes: Z ÚSTR bych rád udělal ústav třicetiletých docentů

Nový ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Jiří Pernes chce zvýšit úroveň výstupů z jednotlivých projektů ústavu. V současné době prý totiž výstupy neobstojí ve vědecké konkurenci. Jednou z příčin je podle Pernese to, že jen deset procent zaměstnanců instituce má magisterské nebo vyšší vzdělání. Z ústavu by proto rád časem udělal "ústav třicetiletých docentů". Uvedl to v rozhovoru s ČTK. Historik Pernes, který ve středu uspěl ve výběrovém řízení rady ÚSTR, vystřídá dosavadního ředitele ústavu Pavla Žáčka od 1. dubna. Prvním krokem, který chce ve funkci podniknout, je zkvalitnění práce oddělení, jež se zabývá zkoumáním doby nacistické okupace a druhé světové války. "Je tam pět nebo šest lidí a nejsem si jist, že na ty náročné úkoly stačí," řekl. Chce proto rozšířit počet členů oddělení o zkušené historiky, přičemž zdůraznil, že slovem "zkušení" rozhodně nemyslí jenom "staří".

Čeští a francouzští vědci objevili cestu k likvidaci viru HIV

Virologové z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd a jejich kolegové z francouzské Marseille objevili způsob, jak reaktivovat viry HIV a účinně je likvidovat virostatiky. Viry HIV jsou totiž prakticky nezničitelné, neboť mají schopnost se začlenit do DNA hostitele a dlouhodobě ve vybraných buňkách v latentním stavu odolávat lékům. O objevu informoval tiskový odbor Akademie věd s odkazem na časopis PLoS Pathogens, kde vědci zveřejnili výsledky svého výzkumu. Popsaný výzkum naznačuje, že bude třeba doplnit léčbu virostatiky o látky zabraňující methylaci DNA. Takové látky jsou již známy a byly schváleny pro léčbu nádorů. Některé kombinace těchto látek již čeští a francouzští vědci testovali. Účinku je však dosaženo za cenu nepříjemných vedlejších příznaků a vysokých nákladů, navíc virus postupně vyvíjí rezistenci vůči virostatikům, a léčbu je proto třeba průběžně obměňovat.

Česká verze internetové Wikipedie již má 150.000 článků

Česká verze internetové encyklopedie Wikipedie ve středu pokořila hranici 150.000 zveřejněných článků. Českým tvůrcům Wikipedie trvalo vytvoření posledních 50.000 článků jeden rok a osm měsíců, oznámilo občanské sdružení Wikimedia Česká republika. Přes metu 150.000 článků se dostalo již 18 různých jazykových mutací, naposledy v prosinci Wikipedie v maďarštině. "Vzhledem k technické obtížnosti jednoznačného určení byl za jubilejní článek vybrán Max Wolf," uvedlo sdružení. Nejvíce článků Wikipedie obsahuje v angličtině, a to více než tři miliony, a v němčině s více než milionem článků. Jako celek obsahuje Wikipedie 15 milionů encyklopedických hesel ve 270 jazycích.

Svědek proti Krejčířovi zůstává v pankrácké vězeňské nemocnici

Podnikatel libanonského původu Tarek Bechara, který se pokusil otrávit v českobudějovické vazební věznici, zůstává v péči lékařů v pankrácké vězeňské nemocnici. ČTK to řekla mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová. Bechara je označován za korunního svědka proti uprchlému podnikateli Radovanu Krejčířovi a minulý týden ve věznici spolykal hrst prášků. Příští týden v úterý má být převezen do Brna na vězeňskou psychiatrii. Převoz do Brna oznámila jeho advokátovi Martinu Klimovi vězeňská služba. Pokus o sebevraždu vedení českobudějovické věznice vyšetřuje, uvedla ve čtvrtek mluvčí českobudějovické vazební věznice Václava Káplová. Podle advokáta jde už o druhý Becharův pokus o sebevraždu. V roce 2007 se prášky přiotrávil ve vazební věznici v Trenčíně na Slovensku.

Na Jablonecku odhalila policie jednu z největších pěstíren konopí

Na Jablonecku odhalila policie zřejmě jednu z největších pěstíren konopí v Česku. Na místě zajistila na 1700 rostlin v různých fázích růstu, z toho 700 rostlinám zbývaly podle odhadu policistů asi dva týdny do sklizně. Kriminalisté zadrželi dva Vietnamce ve věku 24 a 49 let, oba jsou v policejní cele a budou obviněni z nedovolené výroby omamných a psychotropních látek. Hrozí jim dva až deset let vězení. Pěstírnu konopí objevili policisté v jablonecké čtvrti Kokonín. Místo sledovali už od úterý a čekali na obsluhu pěstírny. Teprve ve čtvrtek večer se uskutečnil zátah, při němž byli zadrženi i dva muži. Oba zadržení muži jsou v zemi legálně a mají povolení k pobytu.

Mezinárodní cyklotrasa se z Prahy prodlouží do Mnichova

Mezinárodní dálková cyklotrasa mezi městem Řezno (Regensburg) a Prahou bude letos prodloužena do Mnichova. Cyklistům se tak otevře nový dálkový cíl, na kole mohou ujet 450 kilometrů. O projektu informovali zástupci turistického svazu a starostové na tiskové konferenci v Mnichově, kde se koná veletrh věnovaný volnému času. Města i obce ležící na spojnici si od cyklostezky slibují růst turistického ruchu, řekli zástupci turistického svazu pro východní Bavorsko. "Všech 2,5 milionu lidí tří měst (Praha, Řezno a Mnichov) spojí nyní 450 kilometrů dlouhá trasa, která je bez velkého stoupání," uvedla předsedkyně svazu Brigitta Brunnerová. Celá trasa z Prahy do Mnichova bude podrobně pospána na webu, svaz také nechá vytisknout letáky a mapy v němčině i češtině.

Padesátiletou tvorbu Zdeňka Sýkory rekapituluje nová výstava

Po 15 letech od velké výstavy Zdeňka Sýkory v Městské knihovně připravila Galerie hlavního města Prahy tomuto malíři novou přehlídku. Koná se u příležitosti letošních Sýkorových devadesátin a její autoři se snažili shromáždit to nejlepší z jeho více než padesátiletého díla. V Čechách tak je teprve potřetí vystaven slavný obraz Linie č. 24 - Poslední soud, který zapůjčilo pařížské Centre Pompidou. Stěžejní malířovo dílo o rozměrech tři krát tři metry je součástí stálé expozice tohoto významného muzea a Sýkora je jedním z mála českých autorů, kteří jsou v něm zastoupeni. Sýkora je označován za průkopníka počítačové malby a používání náhodných čísel při generování podoby výtvarného díla, a to i ve světovém měřítku.

Ze sportu

Fotbalisté znají termíny kvalifikace mistrovství Evropy 2012. Začnou letos 7. září doma s Litvou a na půdě téhož soupeře budou končit 11. října 2011. Se Skotskem hrají doma letos 8. října, na jeho půdě 3. září příštího roku. Se Španělskem odehrají obě utkání příští rok: 25. března na jeho půdě, v předposledním utkání kvalifikace se obhájce titulu představí 7. října 2011 v Česku. ČTK výsledky dohody na termínové schůzce v Madridu oznámil manažer reprezentace Vladimír Šmicer.

Český krasobruslař Michal Březina skončil v olympijském závodě ve Vancouveru desátý. Vyhrál úřadující mistr světa Američan Evan Lysacek, který těsně porazil ruského obhájce vítězství a vedoucího muže po krátkém programu Jevgenije Pljuščenka. Březina si oproti krátkému programu z devátého místa nepolepšil, ale těšit jej může to, že ze své první olympiády a zároveň první velké seniorské světové akce odjede s umístěním v první desítce a jako třetí nejlepší Evropan. "Být v desítce je výborné. Povedlo se to po dlouhé době, což je pro mě obrovský úspěch," prohlásil Březina. Další Čech Tomáš Verner obsadil devatenácté místo.

Česká rychlobruslařka Karolína Erbanová obsadila na olympijských hrách dvanácté místo na trati 1000 metrů a potvrdila, že ve Vancouveru startuje v dobré formě. Na vítěznou Kanaďanku Christine Nesbittovou ztratila 0,97 sekundy a od první desítky ji dělila jen desetina. Sedmnáctiletá Erbanová měla výborný už start a na prvním mezičase nakonec skončila devátá, dokonce s lepším časem než pozdější vítězka.

Také čeští běžci jsou mezi favority před sobotním olympijským závodem ve skiatlonu. Lyžaři nejprve odjedou 15 kilometrů klasickou technikou a pak stejnou trať volně. Jeden z vrcholů běžeckého lyžování v programu her nemá jasného favorita; kandidát na medailové pozice Lukáš Bauer odhaduje, že do boje o stupně vítězů může zasáhnout nejméně deset závodníků. Společně s Bauerem vyrazí na trať i Martin Koukal, který na sebe v závodech s hromadným startem dokázal už upozornit. Kouč české reprezentace Miroslav Petrásek pak vsadil na Martina Jakše a Jiřího Magála.

V utkání prvního kola Davisova poháru proti Belgii budou Česko reprezentovat tenisté Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, Lukáš Dlouhý a Jan Hájek. Zápas se bude hrát od 5. do 7. března v Bree. Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil oznámil nominaci pátek v Prostějově.

Český tenis povede i v dalších čtyřech letech dosavadní prezident svazu Ivo Kaderka. Na páteční valné hromadě v Prostějově mu dalo důvěru 104 delegátů z přítomných 120. Protikandidát Edvard Kožušník dostal 13 hlasů, tři delegáti se zdrželi hlasování.

Tenistka Sandra Záhlavová do semifinále turnaje v Bogotě nepostoupila. Nad její síly byla po výsledku 2:6 a 3:6 nejvýše nasazená Gisela Dulková z Argentiny. Pro čtyřiadvacetiletou českou hráčku to byla premiéra mezi osmi nejlepšími tenistka některého z turnajů okruhu WTA. O postup do semifinále bude bojovat na kolumbijské antuce ještě Klára Zakopalová, kterou čeká domácí Mariana Duque Marinová.

Počasí v pátek

V sobotu čekáme zataženo až oblačno. Teploty přes den nula až plus čtyři stupně. Foukat bude mírný západní až severozápadní vítr.