Zprávy

Novým pražským arcibiskupem bude Duka

Novým pražským arcibiskupem a českým katolickým primasem byl dnes jmenován královéhradecký biskup Dominik Duka. Rozhodnutí Vatikánu sdělilo pražské arcibiskupství. Duka ve funkci nahradí Miloslava Vlka, který rezignoval kvůli svému věku. Vlk si ale i nadále podrží církevní hodnost kardinála. Duka se funkce ujme nejpozději do dvou měsíců, a to při bohoslužbě v katedrále svatého Víta. Datum bohoslužby zatím nebylo stanoveno. Šestašedesátiletý Duka byl vysvěcen na kněze v roce 1970. O pět let později přišel o státní souhlas s vykonáváním kněžského povolání a pracoval potom 15 let jako rýsovač v továrně Škoda Plzeň. V letech 1981-1982 byl vězněn za organizování studia dominikánských duchovních a kontakty se zahraničím. V roce 1998 ho předchozí papež Jan Pavel II. jmenoval královéhradeckým biskupem. Miloslav Vlk na svém webu označil jmenování Duky za radostnou zprávu. Popřál mu věrnost věřících i kněží, získávání nových spolupracovníků a radost z úspěšné práce. Za svůj hlavní úkol teď Vlk pokládá to, aby Dukovi vytvořil dostatečný prostor na to, aby se mohl v klidu ujmout své funkce.

Duka se chce nejdřív seznámit s prací svého předchůdce

Nový pražský arcibiskup a primas český Dominik Duka se chce nejdřív seznámit s prací svého předchůdce Miloslava Vlka. Na otázky majetkového vyrovnání vztahu církví a státu je podle něj brzy, řekl krátce po svém oficiálním jmenování. Toto téma je však jeho "životní evergreen". Nevyřešená situace podle něj blokuje rozvoj obcí, měst a krajů. "Chceme takovou dohodu, která by byla ku prospěchu celé společnosti, a tím pádem ku prospěchu církví a náboženských společností," uvedl Duka. Nově jmenovaný arcibiskup doufá, že napomůže k mezinárodní smlouvě České republiky a Vatikánu i k nedořešenému vlastnictví katedrály svatého Víta.

Jmenování Duky uvítal prezident Klaus i další politici

Jmenování nového arcibiskupa přivítal prezident Václav Klaus i představitelé politických stran. Předseda ČSSD Jiří Paroubek však ihned připomněl otázku majetkového vypořádání státu s církvemi. "Očekávám, že nový primas český Dominik Duka bude zachovávat větší apolitičnost tohoto úřadu a v otázce církevních restitucí bude dbát především na ekonomickou situaci naší země a všech jejích občanů," napsal Paroubek v prohlášení zaslaném ČTK. Mluvčí občanských demokratů Martin Kupka uvedl, že ODS vnímá jmenování Duky jako pozitivní signál a slibuje si od něj "pokračování otevřené komunikace". Dodal, že o majetkovém vyrovnání s církvemi je třeba dál vést debatu. Předseda lidovců Cyril Svoboda připomněl, že Duka jako člověk prošel velkými zkouškami. Katolíkům ke jmenování nového pražského arcibiskupa poblahopřáli i brněnští muslimové.

Miloš Zeman se ve volbách v Ústeckém kraji utká s Paroubkem a s Bursíkem

Volebním lídrem Strany práv občanů v Ústeckém kraji byl zvolen Miloš Zeman. Bude zde soupeřit s Jiřím Paroubkem či Martinem Bursíkem. Tématem tohoto boje se zřejmě stane prolomení těžebních limitů. Podle Zemana je největším problémem v kraji nezaměstnanost. Strana s ní chce proto bojovat podporou projektů, které přinesou velké množství pracovních míst, a jedním z nich je i prolomení těžebních limitů. To by podle Zemana mohlo dát práci tisícům nezaměstnaných. SPO považuje za další velký projekt, který umožní v kraji zvýšit zaměstnanost, splavnění dolního Labe. O výstavbě jezů pod Děčínem se už uvažuje několik desetiletí. Třetí prioritou strany v Ústeckém kraji je dokončení dálnice D8 přes České středohoří, které umožní lepší napojení regionu na vnitrostátní i mezinárodní dálniční síť.

Dvojice stíhána za korupci v Brně-Žabovřeskách jde do vazby

Okresní soud Brno-venkov vzal dnes dvojici zatčených v korupční kauze z Brna-Žabovřesek do vazby. Uvedl to mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Jména mužů nesdělil. Řekl, že jde o devětapadesátiletého zastupitele Žabovřesek a dále jeho šestačtyřicetiletého známého. Patrně to je tamní starosta Aleš Kvapil a jeho přítel Radovan Novotný. Oba patří k vlivným členům brněnské ODS. Nyní jim hrozí až 12 let vězení. Umístěni jsou ve věznici v Brně-Bohunicích. Podle Olmy oba muže zadržela protikorupční policie a jsou stíháni za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle neoficiálních informací si starosta řekl o úplatek firmě Sono Records. Společnost chtěla v proluce vedle domu Platinium ve Veveří ulici postavit multifunkční centrum. V souvislosti s kauzou vyslechla protikorupční policie již několik pracovníků radnice v Žabovřeskách. Byl mezi nimi i Petr Liškutin z majetkového a bytového odboru. Nepotvrdilo se ale, že by s případem měl cokoli společného.

Proti pochodu neonacistů v Drážďanech vystoupili i Češi

Několik tisíc obyvatel Drážďan a odpůrců neonacismu si tuto sobotu Drážďanech připomnělo 65. výročí bombardování saského města spojeneckými letouny. Odpoledne vytvořili v centru města lidský řetěz, kterým symbolicky postavili hráz proti pravicovým extremistům. Ti si každý rok v tento den přijíždějí do města připomenout nálet z konce druhé světové války, při kterém zahynulo asi 25.000 lidí. Odpůrci neonacistů, kterých byloasi 10.000, se už od ranních hodin shlukovali v centru, aby zabránili plánovanému pochodu pravičáků z nedalekého nádraží. Původní odhady hovořily o 6000 až 8000 neonacistech, německá policie jejich skutečný počet ale odhadla jen na 1000 až 1500. Byli mezi němi zřejmě i radikálové z Česka, kteří pravidelně přijíždějí podpořit akce svých německých kolegů. Do města ale dorazila také dvacítka členů iniciativy V Ústí neonacisty nechceme. Akci proti neonacistům podpořil i český ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb, který se také zapojil do lidského řetězu. Podobný druh protestu by chtěl přenést i do Česka. Novinářům řekl, že si takový řetěz dovede představit například okolo synagog při pochodech českých neonacistů.

Právo: Případem Brožové-Polednové se bude zabývat Štrasburk

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku se bude podle deníku Právo zabývat případem někdejší dělnické prokurátorky Ludmily Brožové-Polednové. Polednová si již odpykala téměř rok ze svého šestiletého trestu za podíl na justiční vraždě političky Milady Horákové z roku 1950. Její obhájce Vladimír Kovář se na Evropský soud obrátil loni v prosinci se stížností, v níž napadá rozsudky všech českých soudů. Podle Kováře ani on, ani její nejbližší v současné době neví, jak se jí v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou vede. Advokát si myslí, že jí vedení věznice zřejmě nedovolilo další pravidelné telefonáty domů. Vězeňská služba s tím ale nesouhlasí. Podle jejího mluvčího Roberta Káčera je Polednová v pořádku, má předepsanou zdravotní péči a nemá žádné zákazy, omezení či nějaký disciplinární trest. Osmaosmdesátiletá Brožová-Polednová je dosud jedinou odsouzenou aktivní účastnicí vykonstruovaných procesů z 50. let. Loni v červnu požádala prostřednictvím právníka o přerušení trestu s tím, že nemá ve vězení zajištěnou dostatečnou péči o nemocné. Hradecký krajský soud ale tuto žádost zamítl.

Kauza údajné korupce BAE opět míří před soud

Případ kolem údajných korupčních aktivit zbrojního koncernu BAE Systems opět míří před britské soudy. Dvě britské neziskové organizace v pátek varovaly britský protikorupční úřad SFO, že pokud nezruší mimosoudní dohodou s BAE Systems, která uzavřela vyšetřování týkající se i České republiky, obrátí se na soud. Podle Financial Times SFO zrušení dohody vyloučil. Neziskové organizace Corner House a Campaign Against Arms Trade (CAAT, Kampaň proti obchodu se zbraněmi) napsaly v pátek SFO, že se na soudy neobrátí jen v případě, že úřad do dvou týdnů dohodu s BAE zruší. Corner House a CAAT nejsou spokojeny mezi jiným s tím, že dohoda SFO s BAE se netýká šetření údajné korupce v JAR, ČR a Maďarsku. "Vyšetřování údajné korupce v nejméně třech zemích bylo zrušeno," uvedla mluvčí CAAT Kaye Stearmanová. V dopise protikorupčnímu úřadu pak uvádějí, že se dohoda netýká kontraktů BAE s JAR, ČR a Maďarskem "i když byl dostatek důkazů pro obvinění z korupce".

Slamečka: řidiči s méně než 0,25 promile by neměli být stíháni

Řidiči, kteří při dechové zkoušce na alkohol nadýchají méně než 0,25 promile, by neměli být v žádném případě postihováni. Sobotnímu Právu to řekl ministr dopravy Gustáv Slamečka. Zdůraznil ale, že v české legislativě by měla i nadále zůstat nulová tolerance vůči alkoholu za volantem. "V Evropské unii sice existují země, kde je u motoristů přípustných i 0,5 promile, Česko by však mělo v nulové toleranci pokračovat. Současně podporuji všechna opatření, která znemožní postihovat řidiče za takzvaný zbytkový alkohol," řekl deníku Slamečka. Ministr dopravy tak reagoval na snahu některých politiků i dopravních expertů nulovou toleranci prolomit. Inspiruje je k tomu postup dopravní policie, která od letošního 1. ledna podrobuje dechové zkoušce na alkohol řidiče každého vozidla, které zastaví. Policie od dechových zkoušek při každé silniční kontrole nechce upustit. Argumentuje tím, že loni zavinili řidiči v ČR pod vlivem alkoholu 5725 nehod. Evidováno při nich bylo 123 usmrcených, o 53,8 procenta vice než v roce 2008, a 2658 zraněných.

Ovzduší na severní Moravě zůstává špatné

Limity znečištění ovzduší polétavým prachem v Moravskoslezském kraji jsou stále překročeny, na některých místech více než dvojnásobně. Situace se však oproti minulým dnům zlepšila. Meteorologové proto v pátek večer odvolali signál regulace pro podniky, které by měly přijmout ekologická opatření. Nejhorší byla situace za posledních 24 hodin v Třinci, kde naměřili průměrnou hodnotu 135 mikrogramů na metr krychlový. Denní limit je přitom 50. Vyplývá to z informací zveřejněných na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během soboty meteorologové nepředpokládají vzhledem ke stávající meteorologické situaci významnější změnu situace. Hodnoty průměrných čtyřiadvacetihodinových koncentrací prašného aerosolu se budou opět s velkou pravděpodobností pohybovat nad hodnotou imisního limitu.

Jeden svět nabídne přes stovku filmů

Ve dnech 10. až 18. března proběhne v Praze další ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Letošní dramaturgie se zaměřila mimo jiné na Írán. Informoval o tom mluvčí festivalu Filip Šebek. Přehlídku zahájí íránský snímek Dny zelených nadějí, který dokumentuje potlačování studentských demonstrací po loňských prezidentských volbách v Íránu. Na loňském festivalu v Benátkách získal film jednadvacetileté íránské režisérky Hany Machmalbafové cenu za statečnost. Festival nabídne přes sto filmů z celého světa, které organizátoři vybrali z více než 1600 přihlášených snímků. Na projekcích a debatách se představí desítky zahraničních hostů. Filmy budou soutěžit ve dvou kategoriích: v hlavní soutěži a v kategorii Máte právo vědět. V hlavní mezinárodní porotě zasedne dánský dokumentarista Anders Ostergaard, který loni dostal na Jednom světě Zvláštní cenu Václava Havla za dokument o šafránové revoluci v Barmě. Rozhodování se zúčastní také ruská režisérka Máša Novikovová, která natočila film o novinářce Anně Politkovské. Z Prahy se pak přehlídka přesune do 29 měst ČR.

Kawasakiho růži na Berlinale odměnili diváci potleskem

Dlouhotrvajícím potleskem odměnil zaplněný sál kina Zoo Palast první představení českého filmu Kawasakiho růže na filmovém festivalu Berlinale. Pro novinku režiséra Jana Hřebejka to byla zároveň mezinárodní premiéra. Tvůrci věří, že uvedení na jedné z největších filmových přehlídek v Evropě snímku pomůže prodat ho do celého světa. Promítání v Berlíně se zúčastnili režisér Hřebejk a hlavní představitelé Martin Huba, Lenka Vlasáková, Antonín Kratochvíl, Petra Hřebíčková a Anna Šimonová. Mezinárodní premiéry snímku se zúčastnil i český ministr kultury Václav Riedlbauch. Podle něj proniknutí českého filmu do oficiálního programu takového festivalu, jako je Berlinale, znamená velkou vizitku pro českou kulturu. V soutěži na Berlinale byl naposledy před třemi lety film Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále.

V Praze se koná první cirkusový festival v ČR

Pražská Incheba Aréna hostí první festival cirkusového umění v České republice. První ze tří představení mezinárodní přehlídky Cirkus Cirkus zahájila před zcela zaplněným hledištěm skupina marockých skákačů Casablanca. Festival v sobotu nabídne devět soutěžních týmů. Mezi účinkujícími jsou cirkusoví umělci patřící ke světové špičce. K vidění bude například drezura slonů z Německa, drezura lachtanů z Velké Británie či unikátní vystoupení bizonů. O vítězi rozhodne porota v čele s hercem Bolkem Polívkou. Před vchodem do cirkusu byla skupina aktivistů s transparentem hlásajícím, že zvířata do cirkusu nepatří.

Malá Strana slavila průvodem masek masopust

Tradiční masopustní průvod s četnými zastávkami prošel v sobotu ulicemi a uličkami Malé Strany v Praze. Masopustní pochod odstartoval na Loretánském náměstí projevem starosta Prahy 1 Filip Dvořák. Masky mu poté musely slavnostně slíbit, že se po cestě budou slušně a především mravně chovat. Průvod pokračoval Nerudovou ulicí přes Malostranské náměstí na Kampu ke Karlovu mostu. Zde na maškary, ale i na všechny ostatní návštěvníky Prahy, čekaly zabijačkové hody a hudební vystoupení několika kapel. Maskovaný rej doprovodil mnoha lidovými písničkami Pražský pouťový orchestr. Malostranské masopustní veselí uspořádala městská část Praha 1 ve spolupráci se Sdružením občanů a přátel Malé Strany a Hradčan, městskou policií a Sdružením výtvarníků Karlova mostu. Masopust se slavil i na jiných místech Prahy. Maškarním dětským bálem v paláci Akropolis dnes například začala jedna z nejznámějších masopustních oslav, kterou tradičně hostí Žižkov.

V Novém Jičíně uctili památku vojevůdce Laudona

Nový Jičín se v těchto dnech vrací do historie. V pátek centrem města pochodovaly dobové vojenské jednotky. Všechny přijely uctít památku generála Ernsta Gideona Laudona, který v Novém Jičíně zemřel. Výročí jeho narození, 13. února 1717, si v pátek pod jeho bustou na Masarykově náměstí připomněli členové c. a k. řádového pěšího pluku číslo 7 - Franz Xavier Harrach a 11. Szekelského husarského hraničářského jízdního pluku za doprovodu jezdeckého oddílu Bludička. V sobotu je uctila jednotka pandurů barona Františka Trencka a nově vytvořený historický pěší pluk Harrach Nr. 47. Laudon zavítal do Nového Jičína poprvé v květnu 1790. O dva měsíce později se zde zastavil při kontrole slezských hranic. Nečekaně ho postihl záchvat třesavky a později dostal těžký zápal plic. Zemřel 14. července. Na domě v Novém Jičíně, kde přebýval, je od roku 1990 pamětní deska s bustou. Historičtí vojáci předali místostarostovi Nového Jičína Miloši Lossmannovi téměř 8000 korun na obnovu kříže z roku 1866 v Novém Jičíně-Bludovicích, který loni poničila povodeň. Místostarosta slíbil, že město v uhrazení nákladů pomůže.

Zimní olympijské hry ve Vancouveru začaly

Na stadionu BC Place je oficiálně zahájila guvernérka Kanady Michaelle Jeanová. Slavnostní ceremoniál byl věnován gruzínskému sáňkaři Nodaru Kumaritašvilimu, který zemřel po zranění při pátečním tréninku. Vlajkonošem české výpravy byl hokejista Jaromír Jágr. Hry potrvají do 28. února.

Jako první zahájí boje o medaile skokani na lyžích. Jakub Janda potvrdil, že před Vancouverem chytil slibnou formu: v páteční kvalifikaci skončil druhý. Antonín Hájek byl čtvrtý, postoupili i Roman Koudelka a Lukáš Hlava.

Po superkombinaci lyžařek, plánované na neděli, byl kvůli špatným sněhovým podmínkám na trati ve Whistleru odložen i olympijský sjezd mužů. V závodě si má odbýt premiéru na vancouverských hrách i české trio Ondřej Bank, Petr Záhrobský a Kryštof Krýzl.

Dále ze sportu

Tenistka Lucie Šafářová si na turnaji v Paříži zahraje o titul. V sobotním semifinále zdolala druhou nasazenou Flavii Pennettaovou z Itálie 4:6, 6:3, 6:4. Její soupeřkou bude v neděli buď turnajová jednička Jelena Dementěvová z Ruska, nebo Američanka Melanie Oudinová.

Počasí

V neděli čekáme oblačno až zataženo, místy slabé sněžení. Teploty -5 až -1 stupeň, na horách bude kolem 7 pod nulou.