Přehled tisku

0:00
/
0:00

ČSSD přitvrzuje, chce zdanit bohaté dvakrát, informují na své titulní straně Hospodářské noviny. Podle nich budou nejbohatší Češi v případě volebního vítězství sociální demokracie pravděpodobně platit ještě větší daně, než dosud strana připouštěla.

ČSSD přitvrzuje, chce zdanit bohaté dvakrát, informují na své titulní straně Hospodářské noviny. Podle nich budou nejbohatší Češi v případě volebního vítězství sociální demokracie pravděpodobně platit ještě větší daně, než dosud strana připouštěla.

Chce totiž nejen zdanit všechny příjmy nad 100 tisíc měsíčně vyšší sazbou, ale také všem lidem s příjmem nad 142 tisíc měsíčně zvýšit zdravotní a sociální pojištění. "Je to jedna z možností. Je poctivé, abychom to řekli," cituje deník místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, který chce díky vyššímu pojištění získat víc peněz na důchody a na zdravotnictví. Vyšší pojištění by se podle ministerstva financí týkalo méně než jednoho procenta nejlépe placených Čechů a stát by tak získal několik stovek milionů. Pro ODS je ale tento plán nepřijatelný, zaznamenávají Hospodářské noviny vyjádření pravice.


SPZ auta hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného
Mají auta hejtmanů a primátorů nějaké výhody u dopravní policie? Podle Mladé fronty Dnes zřejmě ano. Deník se zaměřil na státní poznávací značky, které si podle vyhlášky ministerstva dopravy nemůže vybrat žádný Čech. Jenže úředníci dopravních odborů předpis porušují a šéfům vybírají prominentní značku jako "odznak moci", tvrdí noviny. Proto je možné, že poznávací značka vozu karlovarského hejtmana končí čtyřčíslím 0001. Stejně jako v případě brněnského primátora, u jehož prvního náměstka se liší dvojkou a dalšího náměstka trojkou.

Mladá fronta Dnes přináší fotografie dalších SPZ se čtveřicí nul, jedniček nebo devítek. Přesto šéfové dopravních odborů i nositelé takové výsady téměř jako jeden říkají, že to tak prostě vyšlo náhodou. "Dobrá" registrační značka má přitom praktický význam. Působí prý na bojácnější policisty. "Když vidí takovou značku, zvlášť na drahém autě, stáhnou se buď úplně, nebo minimálně nejsou tak přísní," cituje deník slova nejmenovaného bývalého policisty, což mluvčí policejního prezidia samozřejmě popírá.

Na závěr Mladá fronta Dnes podotýká, že v jiných zemích, včetně sousedního Rakouska nebo Slovenska, pokoutnímu přidělování značek předešli možností si značku dle svého výběru oficiálně koupit za poplatek, který putuje třeba do fondu bezpečnosti dopravy. I české ministerstvo dopravy ale už připravuje novelu zákona, podle které by si člověk za 10 tisíc korun mohl koupit vlastní značku, podle možnosti už od příštího roku, informuje deník.


Podle zjištění deníku Právo chtěli detektivové z protikorupční policie v uplynulých týdnech naplno rozjet vyšetřování kauzy spojené s pražským prodělečným projektem Opencard, ale státní zástupce jejich snahu zbrzdil. Zrušil totiž jejich rozhodnutí o zahájení trestního řízení v této věci, což by vyšetřovatelům umožnilo třeba vyslýchat zainteresované, vyžadovat si znalecké posudky, zabavovat věci důležité pro vyšetřování nebo případně zadržet podezřelé osoby. Žalobce policii uložil, aby k celé kauze sehnala další informace a spolupracovala s dalšími státními orgány. Mluvčí protikorupčního útvaru ale odmítl, že by stanovisko státního zástupce znamenalo zametení kauzy pod koberec. Podle něj se policie nadále případu intenzívně věnuje, píše Právo.


Hospodaření státních lesů označují Lidové noviny za strašidelné. Odvolávají se přitom na srovnávací studii, podle které například Bavorské státní lesy výrazně ziskovější než české. Přitom hospodaří na menší ploše a těží téměř poloviční objem dříví. Za svůj loňský účetní rok Bavoři vydělali v přepočtu přes devět set milionů korun proti sedmi stům milionů korun Lesů ČR, z čehož ovšem asi čtyři sta milionů představuje loňský prodej nepotřebných nemovitostí. I v minulých letech, kdy Bavoři hospodařili přibližně s třikrát vyšším ziskem i přes výrazně vyšší personální náklady, než státní Lesy ČR, které nepřispěly do státního rozpočtu ani haléřem, zatímco bavorské lesy velkou část zisku odvádějí do rozpočtu.

Téma se teď podle Lidových novin stává předvolební kartou, protože stínový ministr financí Bohuslav Sobotka vyzval ministra zemědělství ustavit skupinu, která by provedla srovnání s Bavorskými státními lesy a našla i jiné příklady velkých lesních společností. Soukromí vlastníci lesů přitom peskují stát za špatné hospodaření už několik let. U Lesů ČR je výnos z hektaru "pár stokorun, zatímco u našich členů je to výrazně přes dva tisíce korun", citují Lidové novinyšéfa Sdružení vlastníků soukromých a obecních lesů Františka Kučeru.


Vláda bere snahu bránit přemrštěným odměnám některých manažerů státních firem vážně. Hodlá totiž zasáhnout i do uzavřených smluv, píší Hospodářské noviny. Podle nich vládní "platová komise" ve čtvrtek schválila nová pravidla a ministr financí Eduard Janota poté prohlásil, že manažeři se "buď novému systému přizpůsobí, nebo půjdou". Pravidla ještě ale musí schválit vláda a chce tak učinit do konce února. K hlavním změnám patří stanovení stropu pro celkovou výši odměn, jejich navázání na dlouhodobé výsledky a přímá zodpovědnost ministra za platovou politiku firmy, informují noviny a dodávají, že vyhodnocení této snahy proběhne až koncem října, kdy už bude u moci vláda nová, ale záměr má prý podporu obou největších politických stran. v Hospodářských novinách to potvrzují místopředsedové ČSSD Bohuslav Sobotka i Petr Gandalovič z ODS.


O řidičský průkaz po dosažení dvanáctibodové hranice na jeden rok přišlo v Česku do konce loňského roku už přes 24 tisíc motoristů. Další více než čtyři tisíce přitom mají na svém kontě už 11 bodů. A z 95 procent jsou hříšníky muži, informuje Právo. Aspoň jeden bod už má přitom na svém kontě až 669 999 řidičů, tedy v průměru více, než každý desátý. V současné době má totiž v ČR řidičský průkaz 6,4 miliónu lidí, dodává deník.


O údajné „dívčí válce“ v ČSSD píší Lidové noviny. Podle nich některým ženám ve straně dochází před volbami trpělivost s „jejich“ první dámou. Místo dětských botiček od Diora by prý straně spíš slušelo, kdyby se Petra Paroubková víc angažovala při Mezinárodním dni žen. „Křest je soukromá věc každé rodiny, ale u voleb se může ukázat, že se třeba dětské botky luxusní značky nemusí líbit,“řekla novinám sociálnědemokratická stínová ministryně pro ženu a rodinu Anna Čurdová.

Straně se nepodařilo obsadit jeden z místopředsednických postů ženou navzdory povinnosti, vyplývající ze stanov. Paroubková je za této situace skutečně zřejmě nejviditelnější tváří ČSSD, poznamenávají noviny. A citují vyjádření Jiřího Paroubka, že podpora jeho ženy přináší úspěch straně i jemu samotnému, proto nehodlá nic měnit. Tím spíše, že v demokratickém světě je běžné, že manželky lídrů velkých politických stran doprovází své partnery ve volební kampani.

Že Paroubková přináší straně v kampani body, si myslí i poslankyně a místopředsedkyně Sociálnědemokratických žen Lenka Mazuchová. Podle ní si ale sociální demokratky třeba za nezvolení místopředsedkyně můžou trochu samy, že se nedokázaly semknout a prosadit, citují Lidové noviny.


Dánští vědci mohou otevřít hrob světoznámého astronoma Tychona Braha a exhumovat jeho ostatky. Podle deníku Právo o tom s konečnou platností rozhodl pražský magistrát. Vědcovo tělo bude vyjmuto z hrobu zřejmě na podzim. Ostatky by pak měl prozkoumat společný česko-dánský tým expertů. O povolení už dlouho usiloval archeolog Jens Vellev z Aarhuské univerzity. Očekává, že po více než 400 letech pomocí analýz kostí, vlasů a zbytků textilií umožní osvětlit příčinu Braheho smrti. Řada teorií totiž předpokládá, že světoznámý vědec byl otráven. Podle legendy ale zemřel Brahe na protržení močového měchýře, když ze společenských důvodů nemohl vstát od hostiny dříve než císař Rudolf II.


Zajímavý příběh jednoho ze dvou známých obrazů Marca Chagalla vlastněných Čechy přinášejí Hospodářské noviny. Jeden z obrazů patří Národní galerii, ten druhý koupil český majitel z dědictví po malíři Vladimíru Sychrovi, který obraz „Zimní noc“ údajně získal přímo od autora. Půl století se o něm ale nevědělo a podle francouzských odborníků se shodný obraz před lety vydražil v Londýně za 400 tisíc liber. Podle nich jde o padělek a podle francouzských zákonů má být zničen. Nyní proto o věci rozhoduje pařížský soud. Obraz totiž od expertní organizace Comité Chagall získal v roce 1991 osvědčení o pravosti. Nový majitel o 12 let později předložil obraz k posouzení stejné komisi, která jej vyhodnotila jako padělek, vzniklý ve stejné době jako originál. Francouzi tedy obraz zadrželi s cílem jej jako padělek zničit.

Hospodářské noviny popisují příběh obrazu a hledají místa, kde a za jakých okolností mohl falzifikát vzniknout, zatímco česká policie hledá majitele stejného obrazu, prodaného kdysi v Londýně, aby je mohla porovnat. Není totiž zřejmé, jak potenciální padělatelé s obrazy nakládali a který z nich je pouhou kopií.