Přehled tisku

0:00
/
0:00

Bývalý prokurátor Karel Vaš, jenž stojí za desítkami justičních vražd v dobách komunistických represí, se podle Mladé fronty Dnes po více než 50 letech, které uplynuly od jeho zločinů, může ocitnout za mřížemi.

Bývalý prokurátor Karel Vaš, jenž stojí za desítkami justičních vražd v dobách komunistických represí, se podle Mladé fronty Dnes po více než 50 letech, které uplynuly od jeho zločinů, může ocitnout za mřížemi. Naděje na potrestání téměř 94letého muže znovu ožila díky trestnímu oznámení místostarosty brněnské městské části Královo Pole a známého antikomunisty Reného Pelána. Ten podle deníku ve spolupráci s historikem Pavlem Palečkem shromáždil množství důležitých dokumentů svědčících o Vašových skutcích. Konkrétně Pelán píše o jedné zinscenované a šesti justičních vraždách. Kdyby soud důkazy přijal, mohl by uložit i doživotní trest, píše list. Vaš byl odsouzen již v roce 2001 za účast na vraždě generála Heliodora Píky na sedm let vězení. Odvolací soud však tento rozsudek zrušil, podle jeho verdiktu byl tento trestný čin promlčen.


Václav Havel,  foto: ČTK
Občanští demokraté pokračují ve šňůře hádek, které jim až doposud přinesly výrazný pokles preferencí, píše Právo. Smírný dojem, který se snaží vyvolávat před kamerami, vzal za své. Jednání poslaneckého klubu ODS bylo opět bouřlivé. Podle informací Práva se občanští demokraté pohádali kvůli korupci v jimi ovládaných městech a obcích. Poslední kapkou byla nedávná výtka bývalého prezidenta Václava Havla, který kritizoval praktiky v hlavním městě, na jehož radnici má ODS absolutní většinu. Přitom boj proti korupci vytáhl jako jedno z hlavních témat volební kampaně šéf ODS Mirek Topolánek. Mohlo by se jim však vrátit jako bumerang. ODS se chce zjevně zbavit nálepky strany, jejíž politici jsou zejména na komunální úrovni spjatí s korupcí. Přes dřívější kritiku se strana rozhodla v prvním čtení nechat projít sněmovnou protikorupční balíček ministra Peciny, kde ale ODS vadí agent provokatér i beztrestnost korunního svědka.


Firmy se bojí, že Paroubek zvýší daně a stěhují se pryč z Česka, píšou Lidové noviny. Analytici varují, že po květnových volbách může úprk firem ještě zesílit. Zvláště jestli se dostane k moci levice, je tato hrozba reálná, řekla konzultantka společnosti Čekia Petra Štěpánová. Vyšší zdanění firem má být podle sociálních demokratů jedním z nástrojů, jak vylepšit stav veřejných financí. Socialisté chtějí zvýšit zdanění firem z 19 na 21 procent. Během prvního pololetí loňského roku se do daňového ráje přestěhovalo jen 154 společností. Obrat nastal poté, co ČSSD svrhla vládu. Během druhého pololetí odešlo firem 2000. Z Česka už uteklo celkem přes 11 tisíc firem. A to nejen do daňových rájů, ale i do daňově příznivějších zemí EU. Na tento exodus doplácí státní kasa - podle analytika společnosti Akont Viktora Háby přichází Česko ročně o 23 miliard korun.


Exekuce | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Soudy si konečně budou moci došlápnout na pochybné smlouvy různých nebankovních institucí, na které těžce doplácejí bezradní spotřebitelé. Jak uvádí Právo, cestu k nápravě otevřely Nejvyšší soud a Vrchní soud v Praze. Dosud lichváři spoléhají na to, že soudy jsou přetížené, a řízení se vlečou. Denně vycházejí především v bulvárním tisku desítky malých inzerátů, které se předhánějí v jednoduchosti toho, jak lze peníze získat. Jakmile se však začnete detailně zajímat o podmínky, tedy dávat především otázku, jak konkrétně je formulována rozhodčí doložka a přímá exekuční vykonatelnost, umožňující věřitelům přijít za dlužníkem bez verdiktu soudu, začnou ti, kdo peníze půjčují, rychle couvat. Problém je však ten, že lichváři se zaměřují na lidi ve vážné ekonomické tísni, kteří buď přišli o práci, jsou v důchodu nebo vytloukají klín klínem. Když dlužník nesplácí, může během několika měsíců naskočit gigantické penále - z 50 tisícové půjčky pak může dojít k tomu, že lidé přijdou i o byt.


S tažením proti prasečí chřipce se armáda vypořádala rázně. Jak píše Mladá fronta Dnes, náčelník generálního štábu Vlastimil Picek vydal rozkaz, podle něhož se musí 16 tisíc vojáků a civilních zaměstnanců armády nechat povinně očkovat. Kdo neuposlechne, toho čeká trest a případně i dočasné několikatisícové snížení platu. Mezi vojáky se proto zvedla silná vlna odporu proti očkování. Vakcínu si totiž nenechalo píchnout ani mnoho lékařů. Faktem je, že v některých případech se vojáci nechají podle zdrojů listu očkovat až pod silným nátlakem. "Velitel mi řekl na rovinu: Nenecháš se očkovat? Neprodloužíme ti kontrakt. A tak jsem si to nechal píchnout," popisuje jeden z mnoha vojáků. Ačkoliv se to vojákům nelíbí, velení armády má zákonné právo očkování vojákům nařídit, aby byli v případě masové nákazy schopni zajistit základní funkce státu.


Zdroj vizualizace: Future Systems
Vila podle návrhu světoznámého architekta Jana Kaplického v Babicích u Brna nevyroste. Přípravy domu přezdívaného Slimák přerušila předčasná Kaplického smrt. Definitivní ukončení projektu nyní potvrdil brněnskému vydání deníku Mladá fronta Dnes představitel londýnského studia někdejší obchodní i životní partnerky zesnulého architekta. Stavba by podle starších odhadů přišla neznámého soukromého investora na 16 až 50 milionů korun. Podle odborníků by netradiční vila obohatila českou architekturu. Historik umění Rostislav Štácha dům již dříve dokonce přirovnal k vile Tugendhat, jediné české moderní stavbě na seznamu UNESCO. Osud projektu podle Mladé fronty Dnes nejspíše zpečetily organizační a právní zmatky po smrti Kaplického. Ten navrhl pro Prahu novou budovu Národní knihovny. Takzvaná Chobotnice ale vyvolala protichůdné reakce a vypadá to, že se stavět nebude. V Českých Budějovicích shánějí peníze na realizaci Kaplického projektu koncertní síně.


Český umělecký exponát na EXPO 2010 v Šanghaji má šanci stát se hitem světové výstavy. Čeká se, že jej uvidí miliony diváků, píše Mladá fronta Dnes. O co se jedná? O kapku slzy. Unikátní dílo bude odlito z ryzího zlata a jeho jedinečnost bude spočívat především v tom, že 'kapička' bude vysoká až 85centimetrů a bude odlita z jednoho tisíce kilogramů zlata. Vytvoří ji osmatřicetiletý Čechoargentinec Federico Díaz, který patří mezi významné umělce v oblasti nových médií. Do svých děl zapojuje například elektronické technologie, zvuk, světlo nebo pohyb. A proč právě slza? Je to jedna z posledních věcí, se kterou se ještě v moderní společnosti neobchoduje, vysvětluje Pavel Antonín Stehlík, generální komisař české účasti na EXPO.