Zprávy

Předsedové parlamentu chtějí volby dříve než prezident

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) i šéf sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) chtějí, aby se volby do sněmovny konaly dříve, než naznačil prezident. Uvedli to po úterním obědě s Václavem Klausem. Ten se chystá volby vyhlásit na nejzazší možný termín, tedy na 28. a 29. května. "Já zastávám názor posunout to alespoň o týden dopředu. Důvod je celkem jasný, aby co nejdříve byla stabilizovaná sněmovna, stabilizovaná vláda a příprava rozpočtu už byla na půdorysu politické vlády, ne této nepolitické," řekl Sobotka. Podle Vlčka by byl nejvhodnější termín pro sněmovní volby kolem 15. května. "Čím dříve by ty volby byly, tím lépe, protože by vznikla vláda, která má politický mandát," uvedl. Sobotka také řekl, že se Senát podobně jako prezident bude snažit zablokovat zákony, které by dále prohlubovaly schodek rozpočtu na letošní rok.

Premiér zahájí schůzky s předsedy stran

Premiér Jan Fischer zahájí své schůzky s lídry parlamentních stran ve čtvrtek, kdy se setká s předsedou KDU-ČSL Cyrilem Svobodou. S politiky chce premiér úřednické vlády diskutovat o stranických návrzích, které by dále prohloubily už tak velký schodek státních financí. Lidovci chtějí ve sněmovně prosadit návrh na zachování výše mateřské na loňské úrovni, ČSSD a KSČM návrhy na třinácté důchody, zrušení poplatků ve zdravotnictví a na proplácení prvních tří dnů nemocenské. Prezident Václav Klaus dal v pondělí po setkání s Fischerem najevo, že podobné návrhy, i kdyby je parlament schválil, nehodlá stvrdit svým podpisem. Termíny schůzek s lídry ostatních politických stran zatím nejsou známy, například předseda ČSSD Jiří Paroubek je do konce tohoto týdne na dovolené.

Lidovci trvají na zachování mateřské

Lidovci doufají, že prezident Václav Klaus přehodnotí názor na změny ve vyplácení mateřské. Prezident v pondělí oznámil, že nepodepíše zákony prohlubující schodek státního rozpočtu. Novela upravující mateřskou, kterou připravuje KDU-ČSL, by takovou změnu přinesla. Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda uvedl, že v případě nesouhlasu prezidenta budou lidovci usilovat o svolání mimořádné schůze sněmovny, která by prezidentské veto přehlasovala. Lidovci doufají, že svůj postoj k zachování mateřské na původní výši přehodnotí i ODS. Potřebných přibližně 1,5 miliardy korun chtějí do rozpočtu zajistit především svým návrhem na zdanění hazardních her. Dalším lidoveckým návrhem je zastavení obří zakázky na likvidaci ekologických škod, kde by prý šlo ročně ušetřit až sedm miliard. Lidovci také navrhují zdanit "zlaté padáky" a odměny manažerů státních a polostátních firem.

Median: Volby v prosinci by vyhrála ČSSD, ODS výrazně ztrácí

Volby do Poslanecké sněmovny by v prosinci podle volebního modelu společnosti Median vyhrála ČSSD s 29,3 procenta hlasů. Druhou ODS by volilo 23,4 procenta lidí. Meziměsíčně občanští demokraté ale ztratili šest procent hlasů a dosáhli tak nejhoršího výsledku v průzkumech Medianu. Do sněmovny by se dostali i komunisté, strana TOP 09 a lidovci. Komunisty by volilo 15,9 procenta voličů, zástupci TOP 09 by dostali hlas od 9,9 procenta lidí a KDU-ČSL od 6,9 procenta. Strana zelených se pohybuje kolem čtyř procent. Osmapadesát procent dotázaných uvedlo, že by k volbám přišlo.

Očkování lidí důležitých pro chod státu může začít příští týden

Vakcinace proti prasečí chřipce u lidí, kteří jsou důležití pro chod státu, by mohla začít příští týden. Tehdy do Česka dorazí zásilka zhruba 70.000 vakcín. Uvedl to mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Vakcína bude nabídnuta pracovníkům energetiky, železničářům či hasičům. Pokračuje očkování zdravotníků a zdravotně oslabených dětí i dospělých. Podle mluvčího se nyní nabídka rozšíří i na pracovníky terénních zdravotně sociálních služeb, pacienty na inzulínu, širší skupiny lidí se srdečními chorobami a nově budou zařazeni pacienti s neuromuskulárními nemocemi. Vakcíny jsou do Česka dováženy postupně, jak je firma vyrobí. Podle prvního náměstka ministryně Marka Šnajdra to dává možnost aktuálně řešit situaci, kdyby virus prasečí chřipky zmutoval.

Vnitro zahájilo správní řízení kvůli poplatkům se čtyřmi kraji

Ministerstvo vnitra v úterý zahájilo správní řízení kvůli proplácení zdravotnických poplatků se čtyřmi kraji - Zlínským, Jihočeským, Ústeckým a Královéhradeckým. Uvedla to Hana Malá z tiskového odboru ministerstva. V uvedených čtyřech krajích je podle Malé proplácení poplatků v rozporu se zákonem. Šest krajů - Středočeský, Jihomoravský, Moravskoslezský, Liberecký, Vysočina a Pardubický - přislíbilo ministerstvu, že do konce ledna znovu projednají proplácení poplatků. Pokud nezjednají nápravu, vnitro s nimi zahájí správní řízení 31. ledna. Hejtmani všech čtyř krajů, se kterými ministerstvo žízení už zahájilo, se shodují, že při proplácení zdravotnických poplatků postupují v souladu se zákonem. Kraje budou s ministerstvem dále jednat. Jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) nevyloučil, že o věci rozhodne až soud.

iDnes: ČR kvůli obchodnímu domu Kotva hrozí arbitráž za miliardu

Česku kvůli pražskému obchodnímu domu Kotva hrozí arbitráž za miliardu korun. Soudit se chce kyperská společnost Forminster Enterprises Limited, která se dožaduje náhrady škody kvůli sporu o vlastnictví Kotvy. Uvedl to server iDnes.cz. Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba kyperská strana tvrdí, že Česká republika porušila dohodu o podpoře a ochraně investic mezi ČR a Kyprem. Nyní podle něj běží standardní šestiměsíční lhůta, po jejímž uplynutí lze podat arbitrážní žalobu na ČR. Lhůta vyprší v dubnu. Forminster se dožaduje náhrady škody za soudní rozhodnutí, které firmě zastavilo výkon akcionářských práv ve společnosti Kotva, jež se přejmenovala na K-T-V invest. Ta už je z rejstříku vymazaná, převzala ji Česká investiční a správcovská. Obchodní dům nyní vlastní společnost Markland Kotva s irským kapitálem.

Vyšetřování exploze v Rudníku potrvá týdny

Vyšetřování pondělní exploze v gumárnách Avon Automotive v Rudníku na Trutnovsku potrvá týdny. Kriminalisté s hasiči a dalšími specialisty nyní rozebírají trosky po výbuchu a mapují důkazy pro vyšetřování. Podnik kvůli vyšetřování zcela přerušil výrobu. V továrně v pondělí ráno vybuchly dvě akumulační nádrže na stlačenou páru. Na následky výbuchu zemřeli dva lidé. Další dva lidé utrpěli těžká zranění a 13 bylo zraněno lehce. Exploze způsobila škody za desítky milionů korun. Následkem exploze se zřítila střecha a části sousedního objektu.

Senátor Dryml podal trestní oznámení kvůli dechovým zkouškám

Senátor Vladimír Dryml (ČSSD) v pondělí podal trestní oznámení na šéfa dopravní policie Leoše Tržila kvůli jeho příkazu o plošném provádění dechové zkoušky na alkohol u všech kontrolovaných řidičů. Dryml v prohlášení pro novináře uvedl, že chování dopravní policie považuje za šikanu. "Považuji chování policistů za návrat jejich činnosti před rok 1989. Jde o zásah do osobních práv občanů," uvedl. Opatření podle něj nemá oporu nejen v českém zákoně, ale ani ve směrnicích Evropské unie. Nařízení o dechové zkoušce při každé silniční kontrole platí od 1. ledna. Dopravní policisté tak chtějí předejít vysokému počtu nehod pod vlivem alkoholu. Za odmítnutí dechové zkoušky hrozí vysoké sankce - pokuta až 50.000 korun a zákaz řízení až na dva roky. Jízdu pod vlivem alkoholu a drog budou moci soudy trestat až ročním vězením, při opakování deliktu může jít hříšník do vězení až na tři roky.

Emigrant neuspěl u soudu ve sporu o vydání historického vozidla

Emigrant Jasan Burin neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu ve sporu o vzácný veterán značky Austro-Daimler z roku 1910. Stát auto zabavil po Burinově emigraci v roce 1971. Nyní je součástí sbírek Technického muzea v Brně. "Austro-Daimler je naprostý unikát, v naší sbírce představuje solitér. Má ještě prvky kočáru, například loukoťová kola. V motoru má dosud originální prvky a je stále pojízdný," řekla kurátorka sbírky aut Sylvie Dyková. Austro-Daimler je kulturní památkou. Propadnutí Burinova majetku státu bylo součástí trestu za opuštění republiky. Po roce 1990 se architekt dočkal plné rehabilitace, veterán ale zůstal v muzeu. Burin totiž v emigraci získal americké občanství a jako cizí státní příslušník auto nemohl získat podle zákona o mimosoudních rehabilitacích. Proto později podal podle občanského zákoníku žalobu na určení vlastnictví. Soudy ale rozhodly, že neúspěch v původním řízení nelze obcházet žalobou podle občanského zákoníku, což nyní potvrdil i Nejvyšší soud. Burin u soudů tvrdil, že na vrácení vozu má nesporný nárok. "V právním státě je nemožné, aby stát přislíbil rehabilitovaným osobám nápravu majetkových křivd, a ty (křivdy) pak zase posoudil selektivně ve vztahu k vlastním občanům," stálo v Burinově dovolání.

Válečný veterán z Pelhřimova by se konečně mohl dočkat satisfakce

Válečný veterán Jaroslav Dvořák z Pelhřimova by se letos ve svých osmaosmdesáti letech mohl konečně dočkat plné morální rehabilitace a povýšení. Jako bývalý příslušník britských leteckých sil Royal Air Force získal ke konci války hodnost kapitána. Do vlasti se vrátil s velkými plány, které však jako příslušník západního odboje nemohl uskutečnit. Kromě hodnosti mu komunistický režim vzal i možnost studovat, celý život byl nucen vykonávat jen dělnická povolání. Po roce 1989 mu byla hodnost vrácena s tím, že bude ještě morálně rehabilitován. K tomu ale dosud nedošlo. Legionářská obec na Vysočině nyní ale jednomyslně schválila návrh na jeho povýšení do hodnosti plukovníka. V lednu by o tom měl jednat republikový výbor Československé obce legionářské. "Pokud půjde vše dobře, měl by být Jaroslav Dvořák povýšen k 9. květnu," řekl předseda Sdružení válečných veteránů ČR na Vysočině Jan Frenc.

Oprava vily Tugendhat začne asi v únoru

Obnova jediné brněnské památky zapsané v seznamu UNESCO - vily Tugendhat - začne asi v únoru. Radní potvrdili, že výběrové řízení vyhrála s částkou 146 milionů korun firma Unistav. ČTK to řekl primátorův náměstek Ladislav Macek (ČSSD). Firmu městská rada vybrala po letech sporů o tom, kdo zrestaurování vily vyprojektuje, i jak se bude postupovat. Oprava měla začít záhy po zápisu památky na seznam UNESCO v roce 2001. Kvůli odkladům dospěl například stav kanalizace i střechy do havarijního stavu. Macek věří, že nyní už nutnou obnovu památky nic nezablokuje. Do konce ledna by primátor měl s vybranou firmou podepsat smlouvu. Stavbaři by si pak v únoru mohli vilu převzít. Pracovat by tam měli asi dva roky.

Kutnohorská iluminace by se brzy měla stát kulturní památkou

Středověká knižní iluminace, kterou v prosinci vydražil Středočeský kraj v Londýně za více než 17 milionů korun, by se měla stát kulturní památkou. Galerie Středočeského kraje o její zápis na seznam požádá do konce měsíce. Ministerstvo kultury je připraveno jí vyhovět. Podle Petry Ulbrichové z oddělení ochrany kulturních památek jde o mimořádně cenné bohemikum, o jehož hodnotě památkáři vůbec nepochybují. Iluminaci z 15. století lze podle ní srovnat pouze s fragmentem Dalimilovy kroniky, který před časem koupila Národní knihovna a který v příštích měsících prohlásí vláda národní kulturní památkou. Kutnohorská iluminace se stane ozdobou velké mezinárodní výstavy o umění za vlády Jagellonců, kterou Středočeská galerie otevře na jaře 2012 v Jezuitské koleji v Kutné Hoře.

Kawasakiho růže míří na prestižní festival Berlinale

Mezinárodní premiéru bude mít Hřebejkův film Kawasakiho růže v únoru v Berlíně na festivalu Berlinale. Bude uveden v sekci Panorama, která se zaměřuje na nová nezávislá díla známých světových režisérů. Film Kawasakiho růže má šanci získat i některé z festivalových ocenění - například ceny udělované organizacemi FIPRESCI nebo Amnesty International. Ve hře jsou i ceny, o nichž rozhoduje ekumenická porota, nebo ocenění Europa Cinemas Label, které uděluje porota složená z provozovatelů kin v síti Europa Cinemas, napsal server.

Ponrepo připomíná 100. výročí narození Elmara Klose

Sto let, které 26. ledna uplynou od narození režiséra Elmara Klose, připomíná Národní filmový archiv přehlídkou jeho filmů. Přehlídku v úterý v pražském kině Ponrepo zahájil snímek Únos z roku 1952. Cyklus potrvá do 27. ledna a představí i snímky Hudba z Marsu, Tam na konečné, Tři přání, Smrt si říká Engelchen, Obžalovaný, Obchod na korze a Touha zvaná Anada. Pásmo nazvané Baťův filmař Elmar Klos připomene krátkometrážní a reklamní tvorbu tohoto režiséra z let 1935 až 1946, celkem 13 titulů. Režisér, scenárista a pedagog Elmar Klos byl českou polovinou proslulého dua Kadár-Klos. Spolupracovali od počátku 50. let a natočili osm celovečerních titulů. Obchod na korze jako vůbec první československý film získal v polovině 60. let Oscara. Po r. 1969 se autorská dvojice rozešla, Kadár emigroval do USA, zatímco Klos byl perzekvován, vyhozen z FAMU i z Československého státního filmu. K režírování se vrátil v roce 1989, kdy se svým bývalým studentem z FAMU Morisem Issou natočil rodinné sci-fi Bizon.

Na národní výstavě v Olomouci se předvede více než 3000 psů

Zhruba 3200 psů asi 220 plemen zamíří v pátek na olomoucké Výstaviště Flora. V jeho prostorách se uskuteční pátý ročník Hanácké národní výstavy psů. Dorazí na ni chovatelé nejen z Česka, ale i Slovenska, Polska, Německa a Maďarska. Vedle rozšířených plemen tu návštěvníci uvidí například uruguajského cimarrona nebo loveckého psa kooikerhondje, který pochází z Holandska. Akce se bude na výstavišti konat do neděle.

Ze sportu

Čeští hokejisté do 20 let zdolali ve svém závěrečném vystoupení na mistrovství světa ve skupině o udržení Slovensko 5:2 a obsadili konečné sedmé místo. Svěřenci Jaromíra Šindela tím vyrovnali nejhorší výsledek ze šampionátů v letech 1999 a 2002. Útočník Jan Kovář se rozloučil s turnajem hattrickem a jednou asistencí.

Fotbalový trenér Vítězslav Lavička prodloužil o další rok smlouvu s FC Sydney, kam přišel loni. Spolu s ním v australském působišti zůstane i asistent Michal Zach. Informovaly o tom internetové stránky klubu.

Skikrosař Tomáš Kraus poprvé v kariéře nepostoupil do hlavního závodu Světového poháru. Čtyřnásobný držitel Křišťálového glóbu pro vítěze seriálu v pondělí obsadil v kvalifikaci na úterní závodu v rakouském St. Johannu 40. místo.

Běžec na lyžích Dušan Kožíšek skončil čtvrtý ve sprintu Tour de Ski v Praze na Strahově. Dařilo se i dalšímu českému reprezentantovi Martinu Koukalovi, jenž po semifinálové účasti obsadil deváté místo.

Trojice českých skokanů Janda, Hlava, Cikl se kvalifikovala do závěrečného dílu Turné čtyř můstků v Bischofshofenu. Opět nepostoupil Koudelka.

Rok 2009 byl teplotně nadprůměrný

Rok 2009 byl teplotně nadprůměrný. Teploty byly v průměru vyšší o 0,7 stupňů Celsia, uvedl na svém webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Teplejší než obvykle byl zejména duben, kdy meteorologové naměřili průměrně o 4,8 stupně víc, než je dlouhodobý normál. Co se týká srážek, výjimečný byl hlavně březen, kdy spadlo 175 procent dlouhodobého srážkového úhrnu. Naopak září bylo nezvykle suché. Leden je tradičně nejchladnějším měsícem v roce, ten loňský byl přitom ještě o 1,2 stupně Celsia pod normálem. Kromě ledna byl loni teplotně podprůměrný ještě červen, říjen a prosinec. Zbylé měsíce roku pak byly teplejší, než je obvyklé. Dlouhodobý průměr vychází z měření teplot a srážek mezi lety 1961 až 1990.

V noci na středu napadne na Moravě sníh

V noci na středu zasype Moravu sníh, napadnout by mělo až 15 centimetrů nového sněhu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal výstrahu. Silné sněžení by mělo zeslábnout ve středu odpoledne. Od pátku do neděle pak husté sněžení zasáhne většinu republiky. Místy se mohou vyskytovat i sněhové jazyky a závěje, upozornil ČHMÚ. Na Moravě a ve Slezsku se přechodně vyskytnou mrznoucí srážky. Zejména řidičům proto meteorologové doporučují nevyjíždět bez zimní výbavy a bedlivě sledovat zpravodajství. Při cestách na hory by pak motoristé neměli zapomenout ani na sněhové řetězy. Až do konce týdne by se nejvyšší denní teploty měly pohybovat kolem tří stupňů pod nulou. V noci může přituhnout až k minus osmi stupňům Celsia.

A jaké bude počasí:

Přes den většinou zataženo. Nejvyšší teploty -5 až -1 st.C.