Zprávy

Prezident podepsal rozpočet s rekordním schodkem

Zákon o státním rozpočtu na příští rok bude platit. V neděli ho v přímém televizním přenosu podepsal prezident Václav Klaus. Rozpočet počítá s rekordním schodkem 163 miliard korun. Klaus rozpočet kvůli vysokému deficitu kritizoval. Již dříve dal ale najevo, že jej podepíše, aby nenastalo rozpočtové provizorium. Rozpočet počítá s příjmy zhruba 1,022 bilionu a výdaji 1,185 bilionu korun. Vláda ho sestavila se schodkem ve výši 5,3 procenta na HDP. Sněmovna ale hlavně hlasy levice přesunula peníze na sociální služby, přímé platby zemědělcům a platy státních zaměstnanců. Podle vlády tak skrytě zvýšila schodek možná až na 5,7 procenta. Kabinet podle premiéra Fischera využije všech možností, aby schodek rozpočtu udržel na hranici 5,3 procenta hrubého domácího produktu.

Klaus: Nejvýznamnější událostí letošního roku byl pád vlády

Za nejvýznamnější vnitropolitickou událost letošního roku považuje prezident Václav Klaus březnový pád vlády premiéra Mirka Topolánka. Bylo to vůbec poprvé v české historii po roce 1918, kdy se opozici podařilo vyslovit vládě nedůvěru. Klaus to uvedl v nedělním pořadu Partie televize Prima. Vláda Jana Fischera je podle něj navzdory všem deklaracím politická. Dohodly se na ní politické strany na bázi velké koalice. Za nejméně politického Klaus považuje ministra financí Eduarda Janotu. Prezident také odmítl spekulace, že by mohl jmenovat svou úřednickou vládu. Není to podle něj v české ústavní tradici a bylo by nesmírně těžké vybrat pro ni vhodné úředníky. Za nešťastné považuje to, že se volby nekonaly letos v říjnu a nakonec byly odloženy na květen příštího roku. Ústavní soud tak podle něj zasadil politické scéně velkou ránu. Rozhodnutí Ústavního soudu dlouhodobě považuje za potvrzení toho, že narůstá "soudcokracie" v Česku, Evropě i v celém západním světě. Soudcovská moc se podle něj vměšuje do věcí, které jí nepřísluší.

Podle Klause je to s EU ještě beznadějnější, než si myslel

Prezident Václav Klaus po zkušenostech s českým předsednictví EU soudí, že je to s unií ještě beznadějnější, než si kdy myslíval. Řekl to v pořadu Partie televize Prima. Lisabonská smlouva, podle které se bude sedmadvacet evropských států sdružených v EU příští desítky let řídit a kterou Česko ratifikovalo jako poslední členská země, je podle euroskeptika Klause dalším nežádoucím krokem k omezení svobody a demokracie v Evropě. Posteskl si, že se snažil tento proces několik let přibrzdit, a přiznal, že už zůstal sám. Podle Klause ještě "není všem dnům konec". Hlavní eurokrati v Bruselu už jistě zase přemýšlí, jak lisabonskou smlouvu posunout ještě dál, protože s ní je spousta eurokratů nespokojeno. "Exponenti Evropské unie se zabývají nepřetržitě jednou jedinou věcí, posilováním svých pravomocí," zdůraznil prezident.

Václav Klaus ocenil, že Česko nepřešlo na euro

Česká ekonomika letos klesne o čtyři až 4,5 procenta, odhadl prezident Václav Klaus v pořadu Partie televize Prima. Pro příští rok očekává u výkonu českého hospodářství "kladnou nulu". Pro ČR jako otevřenou ekonomiku bylo podle prezidenta za ekonomické krize dobře, že si ponechala korunu a neměla euro. Země střední a východní Evropy, které se svých národních měn zbavily, podle Klause na krizi doplácejí více než Česká republika. "Česká koruna nás do určité míry imunizuje od toho, co se děje ve světě," uvedl prezident. Letošní pokles hrubého domácího produktu má podle něj své důsledky v rostoucí nezaměstnanosti. "I když se ekonomika mírně zvedne v roce 2010, tak se zaměstnaností to nic velmi výrazného neudělá," odhadl prezident.

ODS navrhuje nižší DPH pro služby

Skupina poslanců ODS navrhla, aby vybrané služby spadaly do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Ve snížené sazbě DPH by měly být opravy obuvi, koženého zboží, jízdních kol, oděvů a bytového textilu. Nižší DPH by se vztahovala rovněž na restaurační služby mimo prodej tabákových výrobků a alkoholických nápojů, na kadeřnické a holičské služby a na knihy na magnetických a optických nosičích. Ve stejné sazbě by byly podle předlohy natrvalo také opravy, rekonstrukce a modernizace staveb pro bydlení. Návrh novely zákona o dani z přidané hodnoty projedná v pondělí 4. ledna vláda. Obdobnou předlohu kabinetu sněmovna začátkem listopadu zamítla. Snížená sazba daně činí v současné době devět procent, od příštího roku se ale v důsledku vládního úsporného balíčku zvyšuje na deset procent. Současná základní sazba DPH příští rok vzroste o procentní bod na 20 procent.

Pražské letiště zpřísnilo bezpečnostní opatření u letů do USA

Pražské letiště zpřísnilo bezpečnostní pravidla při odbavování letů do Spojených států. Dodatečná opatření byla zavedena na žádost americké strany. Posílení bezpečnosti u letů do USA bylo ohlášeno z mnoha zemí poté, co se v pátek jeden cestující pokusil vyhodit do povětří airbus A330 mířící z Amsterodamu do Detroitu. U letů z Prahy do USA se dlouhodobě uplatňují přísnější bezpečnostní opatření než u linek do jiných zemí. Na americkou žádost se zpřísňují bezpečnostní opatření také u spojů mířících do USA mimo jiné z Británie, Francie, Itálie, Nizozemska, Španělska, Švédska, Norska a Dánska.

Pacient ohrožoval pistolí záchranáře v Mladé Boleslavi

Pětačtyřicetiletý pacient v sobotu ohrožoval střelnou zbraní záchranáře, kteří ho přijeli ošetřit. Podle mluvčí středočeské záchranné služby Terezy Janečkové je nejprve slovně napadal, později na ně vytáhl pistoli. Zdravotníci na pomoc přivolali policii. Za její asistence pak pacienta převezli na interní oddělení mladoboleslavské nemocnice. Muž údajně trpěl dušností. Při ošetřování byl agresivní, nikomu ze záchranářů se ale nic nestalo. Bez úhony incident přečkala i sanitka.

Při seskoku na Vítkově se zranili dva parašutisté

Při seskoku se v neděli odpoledne na pražském Vítkově zranili dva parašutisté. Jeden z nich je podle mluvčí pražské záchranky Jiřiny Ernestové zraněn vážně. O události informoval server Tn.cz. Podle Ernestové šlo o sportovní akci za účasti diváků, kdy parašutisté seskakovali na kopec Vítkov. Dvěma mužům se přitom zřejmě neotevřel padák. Neměli by být v ohrožení života, uvedla mluvčí.

Bojkovice začnou sanovat bývalá úložiště nebezpečných odpadů

Bojkovice na Uherskohradišťsku v příštím roce zahájí sanaci lagun, které v minulosti sloužily k ukládání odpadů z produkce místní galvanovny Zevety Bojkovice a odpadů vznikajících při povrchové úpravě kovů. Náklady na investici činí téměř 19 milionů korun. Podle starosty Bojkovic Františka Slavíčka místo do roku 1989 sloužilo jako úložiště, kde se likvidovaly látky, které neměly být jedovaté. "Ale podle pamětníků se tam dávalo všechno možné," poznamenal Slavíček. Na investiční akci se Bojkovicím podařilo získat dotaci od ministerstva financí ve výši 18 milionů korun, milionem přispěl Zlínský kraj. Po vyčištění vznikne na místě bývalého úložiště zřejmě obora.

Miniatura vystavená v Kutné Hoře vzbudila velký zájem

V Jezuitské koleji v Kutné Hoře si tuto neděli lidé mohli prohlédnout vzácnou iluminaci z 15. století, kterou Středočeský kraj získal v dražbě v londýnské aukční síni Sotheby's za více než 17 milionů korun. Miniatura zobrazuje dolování stříbra a ražbu mincí v bývalém královském horním městě. Mezi návštěvníky vyvolala velký zájem, před galerií čekali i několik hodin. Za jeden den si ji prohlédlo kolem 5000 lidí. Podle ředitele středočeské galerie Jana Třeštíka je kutnohorská iluminace výjimečná. "Jedná se o mimořádně vzácný středověký graduál. Je to frontispis ořízlý ze středověké knihy, která zobrazuje ražení stříbra v Kutné Hoře," řekl Třeštík. Svým významem je srovnatelná s fragmentem věhlasné Dalimilovy kroniky, který ČR v dražbě získala před čtyřmi lety. Kutnohorská miniatura vznikla v nejvýznamnější české iluminátorské dílně koncem 15. století. Její pořízení kritizuje krajská opozice. Podle ní jde o plýtvání penězi. Kraj naopak tvrdí, že investice do tohoto díla se mnohonásobně vyplatí.

Městská knihovna zpřístupnila české pohádky na internetu

Koncem roku zpřístupnila Městská knihovna v Praze na adrese www.mlp.cz/pohadky volně ke stažení výběr klasických českých pohádek. K nejznámějším z těch šestadvaceti, které tu zájemci najdou, patří Čert a Káča, O dvanácti měsíčkách, O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku, Pohádka o perníkové chaloupce, Princ Bajaja, Sůl nad zlato a Sedmero krkavců. Podle koordinátorky internetových projektů MKP Kateřiny Bajo je část pohádek vybrána ze sbírky Jaroslava Seiferta Kouzelná lucerna z roku 1945. Druhá část je především dílem Boženy Němcové. Elektronické texty doplňují omalovánky s pohádkovými postavami a další hry určené ke stažení a vytištění. Všechny ilustrace na internetové stránce jsou dílem výtvarnice Městské knihovny Evy Petržílkové. Zpřístupnění textů pohádek z fondů Městské knihovny v Praze na internetu navazuje na podobné projekty s dílem Karla Čapka www.mlp.cz/karelcapek, Boženy Němcové www.mlp.cz/bozenanemcova a naposledy s detektivkami Arthura Conana Doyla o Sherlocku Holmesovi www.mlp.cz/holmes.

V Praze vystoupí americká sopranistka de Nieseová

Světově žádaná americká sopranistka Danielle de Nieseová zazpívá krátce po Novém roce v české metropoli. S Pražskou komorní filharmonií (PKF) přednese 6. ledna ve Dvořákově síni Rudolfina ryze mozartovský program. Mladá pěvkyně záměrně vybrala pro své první vystoupení v Česku i árii Zuzanky z Mozartovy opery Figarova svatba, kterou Praha proslavila. Sopranistka má za sebou již vystoupení v newyorské Metropolitní opeře (MET), v Královské opeře Covent Garden v Londýně či na festivalu v Glyndenbourne. Ve slavné MET se představila již v 19 letech v roli Barberiny v Mozartově Figarově svatbě, kde zpívala s Renée Flemingovou či Brynem Terflem. Pro prestižní vydavatelství Decca natočila se známým francouzským souborem Les Arts Florissants a dirigentem Williamem Christiem profilovou desku s Händlovými áriemi.

Nohavica uvede Mozartovy árie se svými texty

Ostravský písničkář a libretista Jaromír Nohavica bude průvodcem netradičního koncertu Mozart česky, kterým Národní divadlo moravskoslezské (NDM) zahájí nový rok. Na koncertu v Ostravě zazní zhruba 15 árií z tří Mozartových oper Cosi fan Tutte, Figarova svatba a Don Giovanni. Nohavica texty oper postupně přebásnil, na překladech pracoval od roku 2005. Trilogii letos uzavřel přebásněním Figarovy svatby, která měla premiéru začátkem března. Árie zazpívají členové i hosté operního souboru NDM za doprovodu operního orchestru. Řídit jej bude Jan Chalupecký, který má za sebou působení v pražském Národním divadle i Státní opeře.

Trutnov příští rok oslaví 750. výročí vzniku

V r. 2010 oslaví Trutnov 750. výročí první písemné zmínky jako o městě. Tato zmínka je z roku 1260, na místě už dříve byla slovanská osada. V rámci oslav tohoto výročí se připravují desítky různých akcí. První z nich bude už letos 31. prosince slavnostní vyhlášení výročního roku Trutnova na Krakonošově náměstí. Připravena je bubenická a praporečnická show, následovat bude silvestrovský ohňostroj. Výročí bude v Trutnově připomínat například cyklus přednášek o historii města, trutnovské muzeum 21. ledna otevře výstavu nazvanou Trutnov očima starých fotografů, která nabídne stovky historických snímků a pohlednic. Výstava potrvá do 25. dubna 2010. Více informací o historii Trutnova a další informace o kulturních akcích mohou zájemci najít na www.trutnov.cz.

Ze sportu

Čeští hokejisté prohráli v sobotním zahajovacím utkání mistrovství světa hráčů do 20 let se Švédy v kanadské Regině vysoko 1:10. Obhájci stříbra rozhodli o svém vítězství již v první třetině, kterou vyhráli 4:0. Jediný úspěch svěřenců Jaromíra Šindela zaznamenal ve 26. minutě Jan Káňa.

Hokejisté Karlových Varů prohráli i svůj druhý zápas na Spenglerově poháru, když pořádajícímu Davosu podlehli 3:5. O tři branky vítězů se postaral slovenský útočník Juraj Kolník. Energie má na svém kontě jen bod za prohru po samostatných nájezdech s týmem Kanady. Třetím soupeřem Karlových Varů budou v pondělí hráči Mannheimu.

Hokejisté pražské Slavie prohráli ve 35. kole hokejové extraligy s Vítkovicemi ostudně 0:6. Svěřenci Vladimíra Růžičky, kteří obhajují stříbro z minulé sezony, tak ztratili již osmý z posledních deseti zápasů. Hosté si připsali ze vzájemných utkání v tomto ročníku již sedm bodů.

Český trenér Dušan Uhrin mladší je podle spekulací rumunských médií kandidátem na uvolněné místo trenéra v týmu tamního mistra Unirea Urziceni. V klubu, který si letos zahrál základní skupinu Ligy mistrů a na jaře bude pokračovat v Evropské lize, by mohl nahradit odstoupivšího Dana Petreska. Uhrin ve středu překvapivě skončil v týmu Mladé Boleslavi, když se s vedením dohodl na ukončení spolupráce. Do středočeského klubu přišel letos v květnu právě z Rumunska, kde od léta 2007 postupně působil na lavičce Temešváru a Kluže.

Aleš Razým a Petr Novák vyhráli sobotní exhibiční závod v běhu na lyžích na třídě T. G. Masaryka v Karlových Varech. Čeští lyžaři porazili ve finálové jízdě bratry Erika a Larse Hänelovy z Německa a ve třetím ročníku závodu na sprinterské trati se postarali o první české vítězství. Třetí místo obsadili Rusové Jevgenij Grišin a Andrej Ťutěrev. Startoval i Lukáš Bauer, který se minulý měsíc potýkal se zdravotními problémy, ale už se uzdravil a finišuje s přípravou na první vrchol sezony, kterým bude Tour de Ski startující na Nový rok. S kolegou Milanem Šperlem se jim však v rozjížďce štafety dvojic na 600 metrů dlouhé trati nedařilo a obsadili konečnou čtvrtou pozici.

Antonín a Jan Klatovští se v prvním závodě v plochodrážní sezoně na ledových oválech prosadili na stupně vítězů. Zkušenější Antonín ve švédském Strömsundu zvítězil v úvodním dílu tradičního seriálu Santa Cup, jeho mladší bratr Jan skončil třetí.

Cyklokrosař Zdeněk Štybar dojel v závodu Superprestige v belgickém Diegemu druhý za domácím Nielsem Albertem. Celkově na něj ztrácí tři body.

Počasí

Bude oblačno, místy se srážkami, většinou sněhovými. Během dne postupně ubývání oblačnosti a srážky už jen ojediněle. Teploty přes den nad nulou, do plus čtyř stupňů.

V úterý a v noci na středu hrozí ledovka, o víkendu se má ochladit a i přes den budou teploty kolem nuly.