Co přinese vánoční vysílání Radia Praha?

Jakuba Jana Rybu za katedrou, poetickou procházku zasněženou "krajinou srdce" nebo setkání různými adventními postavami, které měly do mírumilovných bytostí daleko, vám nabídne sváteční vysílání Radia Praha.

Na Štědrý den se mnohde rozezní tóny známé České mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Ani naše vysílání nebude výjimkou, ale Rybovu hudbu tentokrát necháme trochu stranou. Zajímat se budeme o jeho učitelskou dráhu, zaměříme se na spory, které měl s místním farářem. Uslyšíme i ukázku z Rybovy literární tvorby a zalistujeme jeho školními deníky.

"Zásady farářovy a mé jsou tak rozdílné jako černá a bílá barva, proto se mu nemohu nijak líbit. Učitel chce vzdělávat srdce a farář paměť. Jaký to rozdíl."

Na Boží hod nás čeká Procházka krajinou srdce. Připravil ji Michal Bureš a uslyšíte v ní třeba spisovatele a překladatele Antonína Přidala. Vzpomínal na to, jak se svým otcem o Štědrém večeru roku 1944 mysleli na otcovy uvězněné bratry.

"Když se za půl roku moji strýcové vrátili, nepamatoval jsem si z těch posledních válečných Vánoc už nic, žádný dárek, žádnou příhodu… jenom tu chvíli na dvorku pod černým nebem, kdy bezmocný otec připomene synovi své bezmocné bratry, a vyšle tak pod černé nebe dobrou a mocnou zprávu."

Na Štěpána přivítáme v našem vysílání všechny možné postavy, které kdysi o adventu obcházely města a vesnice. Vypravíme se za nimi s Milenou Štráfeldovou, která v kouřimském skanzenu vyzpovídala třeba Ambrože.

Perchta a Lucie,  foto: Archiv Radia Praha International
"Já jsem Ambrož, patron všech včelařů a dobrých lidí."

Jak to souvisí s adventem?

"Právě, že dříve lidé, kluci jako já, Ambrože představovali takhle s metličkou, bonbónky, zvonkem...A potom co třeba Ambrož hodil bonbónek před děcko, děcko bonbónek sebralo, metličkou dostalo takovou výchovnou a s úslovím ho doprovázel na cestě životem."

Setkání s Ambrožem patřilo ještě k těm bezpečnějším, o tom, co se našim předkům mohlo stát, když je navštívily třeba Lucky nebo žber se dozvíte v pořadu Ach synku, synku 26. prosince, který se výjimečně vysílá na všech frekvencích.