Zprávy

Klaus uvažoval o demisi kvůli lisabonské smlouvě

Prezident Václav Klaus uvažoval o tom, že kvůli ratifikaci lisabonské smlouvy odstoupí z úřadu. Řekl to při pondělní diskusi se studenty na pražské právnické fakultě. Neučinil tak prý kvůli tomu, že zásadní obrat ve fungování nynější Evropské unie znamenala už maastrichtská smlouva, která platí od roku 1993. Připomněl, že ČR tehdy nebyla členem unie a měla své starosti s transformací. Zásadní zvrat v EU, tedy maastrichtská smlouva, se navíc připravoval už ve druhé polovině 80. let, uvedl prezident. Klaus patří mezi nejhlasitější kritiky lisabonské smlouvy. Podle něj se v unii kvůli ní sníží demokracie. Smlouvu podepsal až potom, co vláda vyjednala v EU výjimku z evropské listiny práv, kterou požadoval. Čekal rovněž na verdikt Ústavního soudu, který hodnotil na žádost skupiny senátorů hlavně z ODS soulad lisabonské smlouvy s českou ústavou.

Tauscherová: ČR by měla hrát "významnou roli" v novém štítu

Česko by mělo hrát "významnou roli" v novém systému americké protiraketové obrany. Po jednání na ministerstvu zahraničí v Praze to řekla náměstkyně šéfky americké diplomacie Ellen Tauscherová. Neupřesnila ale, jak konkrétně by se Praha mohla do systému zapojit. Způsob českého zapojení by mohl být jasnější zřejmě až po plánovaných několikaměsíčních expertních jednáních, možná kolem půlky příštího roku. Podle Tauscherové se plánují výměnné návštěvy technických konzultačních týmů obou zemí, které by měly ukázat, jak by česká role mohla vypadat. Náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar s Tauscherovou hovořil o způsobu, jak protiraketový štít začlenit do struktur Severoatlantické aliance. Řekl také, že do USA zatím neodjel český odborník, který by v americké Agentuře pro protiraketovou obranu (MDA) hledal možnosti konkrétního českého zapojení do štítu. Působení českého odborníka v MDA dojednal počátkem listopadu v Praze náměstek amerického ministra obrany Alexander Vershbow.

ČSSD chce vyvolat debatu o českém zapojení do nového štítu USA

ČSSD bude chtít vyvolat odbornou i veřejnou debatu o českém zapojení do nového projektu protiraketového štítu USA, až budou jasné konkrétní podrobnosti navrhovaného systému. Novinářům to řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek, který se v Praze sešel s náměstkyní americké ministryně zahraničí Ellen Tauscherovou. ČSSD odmítala protiraketový radar, který měl stát podle původních předpokladů administrativy George Bushe na českém území. Jeho nástupce Barack Obama Bushovy plány včetně radaru zrušil a nyní plánuje nový protiraketový systém. "Poté, co budeme znát detaily toho systému, což v tuhle chvíli skutečně neznáme, tak budeme chtít odbornou debatu mezi odborníky na brannou politiku, zahraniční politiku," řekl Paroubek. "Samozřejmě ta odborná debata se bude prolínat s debatou s českou veřejností," doplnil. Česká vláda dala najevo, že má zájem zapojit se do nového systému. Zatím ale není jasné, jak by se na protiraketové obraně mohla podílet.

Centrum Prahy bude patřit oslavám pádu komunismu

Centrum Prahy bude v úterý patřit oslavám pádu komunismu. Odpoledne z Albertova vyjde ve stopách studentského pochodu z roku 1989 průvod, který skončí na Národní třídě koncertem pod širým nebem. Na Národní třídě a Staroměstském náměstí se již předtím odehrají recesistické akce připomínající předlistopadové Československo. V centru metropole se chtějí na nenahlášených akcích sejít i stoupenci krajní pravice, policie je proto v pohotovosti. Listopadové výročí si chtějí připomenout i politici a věřící. Premiér Jan Fischer položí květiny na Národní třídě a u památníku na Václavském náměstí, za 20 let svobody poděkují křesťané mší například v kostele Nejsvětějšího Salvátora nebo v Chrámu svatého Víta. U příležitosti výročí sametové revoluce se také v Praze koná mezinárodní konference, které se účastní předsedové parlamentů postkomunistických zemí, ale i Fischer či Václav Havel.

Paroubek popřel, že by ČSSD vyjednávala o předčasných volbách

Předseda ČSSD Jiří Paroubek popřel, že by vedení ČSSD vyjednávalo s ODS o předčasných volbách v únoru. Uvedl, že nemá záruku, že by tyto volby znovu nezrušil Ústavní soud. Informaci o tom, že ČSSD vyjednává s ODS o vyvolání předčasných voleb v únoru 2010, přinesl deník Právo. Vyjednávání označil za nepravděpodobné i předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). "Dělat dohodu s člověkem, který svůj slib dodrží přesně 12 hodin, bych považoval za šílenství a nepředpokládám, že by někdo z ODS na tu variantu přistoupil," uvedl Sobotka. Podle informací Práva by za snahou šéfa ODS Mirka Topolánka a lídra ČSSD Jiřího Paroubka měla být obava z pádu jejich popularity a stranických preferencí v kontrastu s oblibou premiéra Jana Fischera a nástupem nových politických subjektů TOP 09 a Strany práv občanů.

Vláda schválila záruky za úvěry při výstavbě nájemních bytů

Vláda schválila návrh ministerstva pro místní rozvoj (MMR) na poskytování záruk za úvěry při výstavbě nájemních bytů. V roce 2010 má objem záruk činit jednu miliardu korun. Na zbytek roku 2009 počítá MMR s ručením za úvěry v objemu 300 milionů korun. Výstavba nájemních bytů bude financována ze zdrojů právnických a fyzických osob. Předpis musí být ještě předložen k notifikaci Evropské komisi. Než bude schvalovací proces v Bruselu dokončen, bude podpora poskytována v rámci takzvaného pravidla de minimis. Podle něj mohou žadatelé čerpat z veřejných peněz maximálně 200.000 eur (asi pět milionů korun) na tři roky. Příjemcem podpory může být jakákoliv právnická a fyzická osoba, která investuje do výstavby nájemních bytů pomocí úvěru. Ručením lze zajistit úvěr na dobu minimálně deseti, nejdéle ale 40 let. Ručení je omezeno do výše 70 procent nesplacené části jistiny, nejvýše do 1,5 milionu korun na jeden byt. V případě, že investorem je obec a součástí výstavby je technická infrastruktura, může činit záruka na jeden byt až 1,8 milionu korun.

Vláda dala zelenou spalovnám, ekologičtí aktivisté nesouhlasí

Vláda na návrh ministerstva životního prostředí zrušila mnohaletý zákaz podpory výstavby nových spaloven komunálního odpadu ze státních prostředků. Ministerstvo počítá s tím, že investoři využijí na financování projektů evropský operační program Životní prostředí. Zvýšením počtu spaloven, které budou zároveň vyrábět teplo, chce úřad omezit skládkování biologicky rozložitelného komunálního odpadu, a splnit tak požadavky EU. Proti záměru demonstrovala v pondělí dopoledne před Strakovou akademií desítka členů sdružení Hnutí Duha. V současné době jsou v Česku v provozu tři zařízení na energetické využití komunálních odpadů, a to v Praze, Brně a Liberci. V roce 2007 v nich bylo spáleno 390.000 tun komunálního odpadu, což činí 60,5 procenta jejich kapacity. Zbylá kapacita byla vyplněna energetickým využitím ostatních odpadů.

Vláda odmítla návrh ČSSD na odebírání akademických titulů

Vláda ve sněmovně nepodpoří návrh ČSSD na změnu vysokoškolského zákona, která má umožnit odebírání akademických titulů. Novinářům to řekla ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Podle navrhované novely by mohl rektor vysoké školy zahájit řízení o odnětí titulu nejpozději pět let poté, co jej student získal. Rozhodla by pětičlenná komise. Předloha zároveň zužuje okruh lidí, kteří mohou být rektorem či děkanem. Podle Kovářové vláda připravuje vlastní návrh terciárního vzdělávání. Takový zásah do akademických práv, jaký předpokládá návrh ČSSD, by znamenal návrat před rok 1989. Předkladatelé z ČSSD se netají tím, že je k novele inspirovala současná kauza na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Podle sociální demokracie by se měl institut odebírání titulu přesně definovat. Již současný správní řád umožňuje zpětně v rámci přezkumného řízení zrušit diplom, který student získal neprávem. Není ale jasné, zda tím přestane platit i rozhodnutí o státní zkoušce.

V Plzni může být odebráno 10 vysokoškolských diplomů

Ministryně školství Miroslava Kopicová odhaduje, že v případu Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) se v první fázi může jednat o odebrání asi deseti vysokoškolských diplomů. Řekla to v rozhovoru pro Český rozhlas. Uvedla, že první jména čeká od rektora ZČU v nejbližších dnech. Neoprávněně získané tituly chce odebírat formou správního řízení, dotčený člověk se podle ní bude moci obrátit na soud. Kopicová tento postup považuje za lepší než ten, s nímž přišli někteří poslanci ve své novele vysokoškolského zákona. Deset případných kandidátů na odebrání diplomu v první fázi není podle ministryně dramaticky vysoké číslo. Kontroly ale čekají všechny vysoké školy. V lednu by podle ní mělo být k dispozici vyhodnocení matrik všech veřejných vysokých škol a pak začne kontrola soukromých škol.

Vláda nehodlá přispět k oddlužení libereckého šampionátu

Kabinet nechce dávat další peníze na desetimilionové dluhy, které vznikly při pořádání letošního mistrovství světa v klasickém lyžovaní v Liberci. Uvedl to premiér Jan Fischer po jednání kabinetu. Ministryně školství Miroslava Kopicová vládě předložila návrh opatření, jak v budoucnu zajistit bezpečnější financování velkých sportovních akcí. Její úřad tak reaguje na chyby, kterých se dopustil při pořádání mistrovství. Kvůli podhodnocené finanční a organizační náročnosti akce totiž zůstaly po šampionátu dluhy ve výši 81 milionů korun. Své pohledávky přihlásilo podle likvidátora 83 věřitelů. Největším je Dopravní podnik města Liberce, kterému pořadatelé nezaplatili za dopravu přes 20 milionů korun. Téměř devět milionů dluží výbor Technické univerzitě v Liberci. Řada věřitelů se domáhá zaplacení svých pohledávek u soudu. Pokud nepomůže schodek vyrovnat stát, skončí zřejmě Občanské sdružení Liberec 2009 v insolvenčním řízení.

Klaus udělil milost 43 lidem, i otci popálené dívky z Vítkova

Prezident Václav Klaus při příležitosti výročí 17. listopadu 1989 udělil milost 43 lidem, z toho čtyřem cizincům. Vedly ho k tomu hlavně humanitární důvody. Informoval o tom prezidentův mluvčí Radim Ochvat. Jedním z omilostněných je i Pavel Kudrik, otec dívky, která byla těžce popálena při nedávném žhářském útoku na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku. Muž byl odsouzen za krádež a řízení bez řidičského oprávnění. Klaus už v dubnu rozhodl o přerušení výkonu jeho trestu. Žádost o milost pro otce popálené dívky prezidentovi zaslal ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

Rodina z Vítkova se nastěhovala do nového domu

Rodiče tříleté Natálky, která utrpěla vážné popáleniny při žhářském útoku neonacistů ve Vítkově na Opavsku, se přestěhovali do nového domova. Po sedmi měsících opustila rodina stísněné prostory azylové ubytovny a svůj skromný majetek přestěhovala do domu v Budišově nad Budišovkou. Ten je jen několik kilometrů od místa, kde stál jejich původní, zcela zničený domov. "Jsme moc rádi. Už budeme ve svém," řekla ČTK matka Natálky Anna Siváková. Dodala, že do domku se přestěhovali i když ještě není zcela dokončena jeho rekonstrukce. Stěhovat se navíc museli. "Už jsme museli z ubytovny pryč. Další pobyt bychom museli platit," vysvětlila. Žena se už těší, že v novém domově přivítá i Natálku. Holčička se pozvolna zotavuje z vážných popálenin a v nejbližších dnech by měla být přeložena na běžný pokoj. Pokud půjde vše tak dobře, jako dosud, mohla by rodina v domku společně strávit už Vánoce.

Policie hledá viníka zřícení tunelu v Mostech u Jablunkova

Frýdecko-místeční policisté hledají viníka nedělního zřícení rozestavěného železničního tunelu v Mostech u Jablunkova. Místo navíc zkoumají experti Báňského úřadu, kteří rozhodnou, jakým způsobem se bude zával odstraňovat. Řekli to mluvčí policie a firmy Subterra Ivan Žurovec a Vladislav Beneš. Strop raženého tunelu se zřítil v neděli okolo 07:00. V té době poblíž místa pracovali čtyři zaměstnanci stavební firmy Subterra. Přestože se jednalo o náhlý zával, měli dost času, aby místo opustili. Dokonce se jim podařilo z místa dostat pryč i dva stroje. Podle soudního znalce Jaroslava Vacka není zcela jasné, zda zřícení zavinila firma. Připouští, že předchozí geotechnický průzkum mohl být nedostatečný, mohlo se ale objevit i něco, co se nedalo předvídat. Zavalený úsek je dlouhý asi 70 metrů. Na povrchu vznikl kráter asi 150 na 50 metrů. Stavba tunelu dlouhého 600 metrů začala předloni v říjnu a dokončena by podle původních plánů měla být v listopadu 2011. Zda se zřícení stropu a zavalení tunelu nějak projeví na termínu dokončení stavby, ještě není jasné.

Kvůli předraženému Justičnímu paláci nemá být nikdo obviněn

Kvůli prodražené stavbě brněnského Justičního paláce nemá být nikdo obviněn. Protikorupční policie totiž dospěla k závěru, že se v kauze nepotvrdilo podezření ze spáchání trestného činu. Případem se má zabývat ministerstvo financí s podezřením na spáchání správního deliktu porušení rozpočtové kázně. ČTK to řekla mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Válová. Stavba paláce se prodražila o více než miliardu korun, trestní oznámení podal loni v srpnu prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal. NKÚ loni zjistil, že chyby a nedostatky Krajského soudu v Brně při řízení projektu výstavby Justičního paláce v Brně a nekoncepční a nedůsledná kontrolní činnost ministerstva spravedlnosti způsobily, že předpokládané náklady 786 milionů korun vzrostly na více než dvě miliardy korun.

Odboráři chtějí od Alstomu odstupné 24 platů, vyhrožují stávkou

Odboráře čeká ve středu schůzka s francouzským vedením společnosti Alstom, která kvůli krizi uzavře brněnský závod na výrobu elektrárenských kotlů se zhruba 400 zaměstnanci. Požadují odstupné 24 měsíčních platů a zaplacení rekvalifikačních kurzů. Vyjednávání budou tvrdá, nelze vyloučit ani stávky, řekl ČTK šéf odborářů v Alstomu Jaromír Machala. S jakou nabídkou přijde na jednání vedení firmy, nechce Machala odhadovat. "My jsme jim ale zaslali náš návrh, na který musí do 24. listopadu reagovat. Uvidíme, jak jednání ve středu dopadne," řekl Machala s tím, že v úvahu připadá i zablokování odvozu zakázek z areálu firmy nebo vyjednávání na úrovni Evropské unie.

Po 40 letech vyjde esej vzniklý korespondencí s Václavem Havlem

Po 40 letech od svého vzniku vychází kniha poúnorového emigranta Jiřího Kárneta Posmrtný deník s podtitulem Přísně tajná odpověď Václavu Havlovi. Esej vznikal původně jako odpověď na Havlovy anketní otázky, které položil některým exulantům při své návštěvě New Yorku v roce 1968. Vychází však teprve teď doplněný o tři Havlovy dopisy. Kniha, kterou vydává Paseka, bude mít 26. listopadu křest v pražské kavárně Krásný ztráty. Dramatik, básník, překladatel, divadelní kritik a režisér Kárnet se narodil 24. ledna 1920 v Hořicích. Po skončení války přispíval do řady periodik, zejména do Mladé fronty. Po únorových událostech v roce 1948 odešel do Francie, kde se vzápětí stal redaktorem v československém vysílání Radia France. Z Francie se přesunul v roce 1952 do New Yorku, kde žije dodnes. V USA se věnoval žurnalistice - spolupracoval s rozhlasovou stanicí Hlas Ameriky a Rádiem Svobodná Evropa; v RFE získal redaktorské místo, v jehož rámci se věnoval kulturně-politickým komentářům. Spolu s Pavlem Tigridem stál u zrodu revue Svědectví. Poznámkami, úvahami, eseji, hrami, recenzemi či verši přispíval do Perspektiv, Skutečnosti, Zápisníku nebo East Europe.

Brněnská rada chce udělit Milanu Kunderovi čestné občanství

Brněnská městská rada chce udělit čestné občanství světoznámému spisovateli a místnímu rodákovi Milanu Kunderovi. Vybrala jej ze šesti navržených. Konečné slovo budou mít zastupitelé. Primátor Roman Onderka již dříve uvedl, že Kundera je připraven ocenění přijmout. Do Brna však kvůli tomu zřejmě nezavítá. Osmdesátiletý Kundera žije ve Francii a do Česka již řadu let nejezdí. Jako důvod pro udělení občanství uvedla městská rada Kunderovo celoživotní dílo. Spisovatel proslul především svými romány, ale věnoval se také poezii, esejistice a dramatické tvorbě. V posledních letech publikuje svá díla ve francouzštině. Onderka prý návrh na udělení čestného občanství podal již loni 12. června. V návrzích se objevilo také jména válečného letce a rodáka z Brna-Tuřan Emila Bočka. Ostatní nominovaní by ocenění dostali in memoriam. Šlo o kardiochirurga Jana Navrátila, malíře Bohumila Matala, generála Bohuslava Všetičku a hudebního skladatele a publicistu Aloise Piňose.

Grygar odmítl cenu od vládní rady pro výzkum, jež prý vědě škodí

Astrofyzik Jiří Grygar odmítl cenu vládní rady pro výzkum a vývoj, která ho chtěla ocenit za mimořádné vědecké výsledky a popularizaci vědy. Změny ve financování vědy, které rada zavedla, totiž podle něj vědu spíš poškozují. Ocenění Česká hlava má být českou obdobou Nobelových cen. Grygar jako dlouholetý pracovník Akademie věd totiž nesouhlasí se změnami financování vědy, které rada prosadila. Podle nových pravidel by se měl postupně snižovat rozpočet Akademie a věda by měla být financována podle údajné uplatnitelnosti v praxi a tržních principů. Národní cenu vlády obdržel za celoživotní přínos onkolog Josef Koutecký. Na tiskové konferenci to oznámili zástupci společnosti Česká hlava. Mezi dalšími oceněnými je třeba i firma C.C. Novasoft, která vyvinula systém na převod mluvené řeči do psaného textu.

Kulturní veřejnost se rozloučila s režisérem Otomarem Krejčou

Smutečně vyzdobená historická budova Národního divadla v Praze byla místem posledního rozloučení s významným režisérem a hercem Otomarem Krejčou, který zemřel 6. listopadu ve věku 87 let. U katafalku drželi čestnou stráž kolegové zesnulého. Mezi květy u rakve na jevišti byly věnce prezidenta Václava Klause, premiéra Jana Fischera, předsedy Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka, ministerstva kultury, Akademie múzických umění, nadace Život umělce, Herecké asociace, národních divadel z Prahy a Brna a Divadelního ústavu. Květy poslali také členové někdejšího Divadla Za branou, činohry Slovenského národního divadla v Bratislavě, Václav a Dagmar Havlovi, pařížská Comédie-Francaise, divadelního souboru Jeana Vilara z belgického města Louvain-la-Neuve a svému rodákovi i město Pelhřimov. Klaus, Fischer i Vlček usedli mezi smutečními hosty.

Cestování po jihu Čech si mohou lidé vyzkoušet na internetu

Cestování po jižních Čechách si mohou lidé vyzkoušet nanečisto na novém internetovém portálu. Interaktivní průvodce Videotour.cz pomůže naplánovat výlety po kraji a při hledání inspirace. Portál je prvním podobným projektem na jihu Čech, řekl ČTK Petr Štumpf z Jihočeské centrály cestovního ruchu. Videotour funguje jako interaktivní televize, kde si zájemci pouští svůj vlastní program. Interaktivní průvodce, který v současné době zahrnuje asi 100 minutových videí, vznikal přibližně jeden rok a přispěla na něj Evropská unie. Návštěvnost webu se bude archivovat pro potřeby Jihočeského kraje. Podle Štumpfa podobná nabídka v regionu dosud chyběla. Jihočeská centrála cestovního ruchu provozuje oficiální informační systém kraje www.jiznicechy.cz a spolupracuje i s provozovateli dalších stránek.

Ze sportu:

Rafael Nadal bude jedničkou španělského týmu ve finále Davisova poháru proti českým tenistům. Světovou dvojku v nominaci kapitána Alberta Costy doplnilo trio Fernando Verdasco, David Ferrer a Feliciano López. Nominaci na zápas, který se uskuteční 4. až 6. prosince na antuce v Barceloně, zveřejnil deník Marca. Nehrající kapitán ČR Jaroslav Navrátil již dříve nominoval úspěšné kvarteto ze semifinále nejprestižnější tenisové soutěže družstev - Štěpánka, Berdycha, Hájka a Dlouhého.

Tenista Radek Štěpánek se po postupu do semifinále turnaje série Masters v Paříži posunul v žebříčku ATP na dvanácté místo. Třicetiletý český daviscupový reprezentant byl tak vysoko naposledy loni v červenci, jeho maximem je osmá pozice z roku 2006. Tomáš Berdych zůstal dvacátý. Pořadí na prvních osmi místech žebříčku se nezměnilo, posledním účastníkem Turnaje mistrů v Londýně se tak stal Španěl Fernando Verdasco. V čele je nadále Roger Federer před Rafaelem Nadalem a vítězem pařížského turnaje Novakem Djokovičem. Finalista podniku masters v metropoli nad Seinou a přemožitel české jedničky, Francouz Gäel Monfils je těsně za Štěpánkem 13.

Velká pardubická bude v příštím roce součástí nového mezinárodního seriálu překážkových dostihů a zároveň bude s částkou 4,5 milionu korun (178.000 eur) nejštědřeji dotovaným závodem. Seriál s názvem Crystal Cup 2010 - European Cross Country Challenge bude mít deset dílů, které se postupně uskuteční na závodištích v šesti zemích. V deseti dostizích bude na dotacích rozděleno dohromady 735.000 eur (18,7 milionu korun). Prvních šest koní v každém závodě obdrží body, na konci seriálu získá nejúspěšnější stáj broušený pohár z českého skla a 10.000 eur, bodové zisky rozhodnou i o nejlepším koni a jezdci.

Šestnáctiletý Adam Ondra vyhrál Světový pohár v lezení na obtížnost. Brněnský závodník ovládl poslední díl seriálu ve slovinské Kranji a potvrdil pozici jedničky světového žebříčku. V celkovém pořadí předstihl Ondra o 60 bodů svého největšího soupeře Patxiho Usobiagu ze Španělska, kterému se v Kranji nedařilo a skončil šestý. Také mezi ženami zvítězila ve Světovém poháru teprve šestnáctiletá lezkyně, Rakušanka Johanna Ernstová obhájila prvenství z loňska.

České rychlobruslařky Martina Sáblíková, Karolína Erbanová a Andrea Jirků obsadily ve štafetovém závodu Světového poháru v Heerenveenu desátou příčku. Obhájkyně překvapivého celkového prvenství ve štafetě z minulé sezony se tak především kvůli zdravotním problémům Jirků podle všeho už nebudou v sezoně snažit kvalifikovat ve štafetě na olympijské hry ve Vancouveru. České trio limitovaly problémy Jirků, které již několik měsíců otékají kolena a nemůže jezdit naplno. I proto štafetu brzdila. Češky obsadily desáté místo se ztrátou více než šesti vteřin na vítěznou Kanadu.

Krátce o počasí v České republice:

V úterý čekáme polojasno až oblačno, a přeháňky jen ojediněle. Odpolední teploty 11 až 15 stupňů, na horách kolem deseti.