Zprávy

Fischer nepřímo odmítl místo eurokomisaře

Premiér Jan Fischer potvrdil, že pro ČSSD a ODS je kandidátem na eurokomisaře. Nepřímo ale účast v Evropské komisi odmítl a vyzval politické strany, aby pokračovaly v jednáních o novém kandidátovi. V prohlášení zaslaném ČTK uvedl, že svoji budoucnost nevidí v profesionální politice, ale "v odborné práci v některé z domácích nebo mezinárodních institucí". Pokud by se premiér Jan Fischer skutečně stal eurokomisařem, v čele vlády by ho mohl nahradit bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes, napsal server iDnes. Scénář s Fischerem počítal s tím, že by s ním musel souhlasit prezident Václav Klaus. S případným odchodem Fischera z funkce premiéra by totiž padla celá úřednická vláda.

Topolánek: Fischer projevil o EK zájem, nechápu jeho obrat

Premiér Jan Fischer projevil o funkci eurokomisaře podle předsedy ODS Mirka Topolánka zájem a v pátek potvrdil, že je připraven nominaci přijmout. Topolánek proto nechápe obrat, který vyplývá ze sobotního premiérova prohlášení. Najít vhodného Fischerova nástupce do vlády je podle Topolánka možné. Úřednická vláda by podle něj s nominaci Jana Fischera souhlasila.

Klaus je ze zvažované nominace Fischera do EK v rozpacích

Prezident Václav Klaus je z nominace premiéra Jana Fischera na eurokomisaře na rozpacích. Více ho zajímá, kdo by nahradil předsedu úřednického kabinetu. "Tato vláda je úspěšná, má mimořádnou podporu lidí a já jako prezident jsem na rozpacích, proč ji máme zrovna teď v tuto chvíli rozbít," řekl Klaus při své nynější návštěvě Spojených států. Dodal, že věří, že o nominaci se bude intenzivně jednat v neděli po jeho návratu do Česka.

ODS a ČSSD by se mohly shodnout i na jiném kandidátu nežli na Fischerovi

Premiér Jan Fischer není jediné jméno, na němž se budou schopny shodnout ODS a ČSSD jako na kandidátovi na eurokomisaře, soudí místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Na tiskové konferenci po jednání širšího stranického vedení ale nikoho nejmenoval. Sobotka zopakoval, že kandidát ODS Alexandr Vondra není přijatelný pro ČSSD a kandidát ČSSD Vladimír Špidla pro ODS. Předseda ČSSD Jiří Paroubek se v sobotu sešel s kandidátem Strany zelených Janem Švejnarem, bude prý jednat i s dalšími lidmi. Za předčasné ale označil úvahy, ze by Švejnar mohl být společným kandidátem zelených a ČSSD. Vláda má nominovat eurokomisaře v pondělí.

Klaus: Rusko nelze srovnávat se SSSR

Současné Rusko podle českého prezidenta Václava Klause nelze srovnávat s někdejším Sovětským svazem. Stejně tak nelze klást rovnítko mezi někdejšího sovětského vůdce Leonida Brežněva a současného ruského prezidenta Dmitrije Medveděva. Prezident to uvedl v pátek v kalifornském Simi Valley během panelové diskuse na konferenci o podílu bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana na pádu komunismu. Podle Klause představoval Reagan, ale i někdejší britská premiérka Thatcherová klíčový vnější vliv při pádu komunismu. Václav Klaus nicméně zopakoval, že hlavní příčinou zhroucení komunismu byla jeho vnitřní slabost. Konference Ronald Reagan a pád zdi: Reflexe včerejška, lekce pro dnešek podle pořadatelů měla oslavit 20. výročí konce totalitárních režimů ve střední a východní Evropě.

ČSSD je proti navýšení kontingentu v Afghánistánu

ČSSD nesouhlasí se zvyšováním počtu českých vojáků v Afghánistánu. Podle stínového ministra zahraničí socialistů Lubomíra Zaorálka je nutné více diskutovat se spojenci o další strategii. Zaorálek to uvedl po jednání širšího vedení ČSSD. Jeho strana tak reagovala na nedávné vyjádření ministra obrany Martina Bartáka během jeho cesty do Spojených států, kde se prý o možném navýšení kontingentu jednalo. Sociální demokraté ale poukazují na to, že legitimita afghánské vlády se hroutí. Nebude se konat druhé kolo prezidentských voleb. Za této situace je otázka, zda mají čeští vojáci afghánskou vládu dál podporovat. ČSSD měla výhrady vůči počtu nasazených českých vojáků v afghánské misi ISAF už loni, Poslanecká sněmovna kvůli tomu schválila plán letošních zahraničních misí až v únoru.

ČSSD podpořila chystanou stávku pražských dopravců

Sociální demokraté podporují stávku zaměstnanců pražského dopravního podniku. Přístup magistrátu, který nevede k rozumné dohodě, označili za nezodpovědný. Po jednání širšího vedení strany to řekl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Pokud se v Praze doprava zastaví, bude to podle Škromacha samozřejmě nepříjemné pro obyvatele města i jeho návštěvníky. "Myslíme si, že nevole by se měla obrátit nikoli vůči stávkujícím zaměstnancům, kteří hájí svá práva, ale měla by spíš směřovat vůči neschopnosti magistrátu zajistit patřičné podmínky k tomu, aby doprava v Praze fungovala tak, jak má," uvedl. Na přípravě stávky se v pondělí shodli šéfové všech odborových organizací pražského dopravního podniku. Ve čtvrtek oznámili, že jsou schopni stávku kdykoliv spustit. Svůj protest chtějí namířit proti vedení Prahy, které podle odborářů způsobilo špatnou finanční situaci podniku.

Krizový štáb má odvrátit stávku v pražské MHD

Primátor Prahy Pavel Bém v pátek ustavil krizový štáb pro řešení situace v pražském dopravním podniku (DPP). Jeho členem je i generální ředitel firmy Martin Dvořák. Na svém prvním zasedání si štáb stanovil za hlavní cíle odvrácení stávky odborů, řešení letošního financování dopravního podniku, návrh podmínek pro financování veřejné dopravy v Praze a dokončení přípravy dlouhodobé smlouvy města s dopravním podnikem na roky 2010 až 2019. Město a dopravní podnik se v současnosti neshodnou především na nákladech na provozní výdaje. Firmě chybí peníze na investice i na běžný provoz. Bém označil plánovanou stávku za nezodpovědný přístup. Podle něj si odboráři berou Pražany jako rukojmí. Stávka by se mohla konat příští týden v úterý.

MfD: Extremisté vedli databázi 300 "ideových nepřátel"

Členové extremistické skupiny White justice vedli databázi 300 lidí, proti nimž chtěli bojovat a zastrašovat je. Byli mezi nimi "vysoce postavení Židé", policisté i politici. Informuje o tom Mladá fronta Dnes, která má část seznamu k dispozici. V databázi figuruje třeba jméno předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, sociálnědemokratického poslance Zdeňka Jičínského nebo aktivisty Ondřeje Cakla. Projekt měl neonacistům sloužit k monitorování a zastrašování vytipovaných lidí. Hlavním správcem databáze byl táborský extremista Petr Janoušek, který na internetu využíval přezdívku Endlosung, což je nacistický výraz pro genocidu Židů. White justice také uspořádala celkem čtyři výcvikové kempy, kde profesionální voják Lukáš Sedláček učil zájemce základům boje proti osobám nebo útokům na budovy. Členy skupiny proškolil v tom, jak ničit majetek, odpalovat auta a jak bojovat se zbraněmi i bez nich. Ministr obrany Martin Barták ve čtvrtek uvedl, že Sedláček bude z armády propuštěn.

Energetici odpojili první blok Temelína

Energetici v noci na sobotu odpojili první blok Jaderné elektrárny Temelín od rozvodné sítě. Při odstávce se bude vyvažovat turbogenerátor. Elektřinu začne blok znovu dodávat do sítě zřejmě v pondělí, řekl mluvčí elektrárny Václav Brom. První výrobní blok byl kvůli výměně části paliva a revizím podle plánu odstaven z provozu 31. července a po 81 dnech opět připojen 21. října. Odstávka se protáhla o 11 dnů kvůli potížím při zpětné montáži turbíny, u níž energetici vyměnili část lopatek. Stejná úprava byla provedena při letošní odstávce na druhém výrobním bloku, který od července jede na plný výkon. Jaderná elektrárna Temelín by měla letos podle svého plánu dodat do sítě 13,4 terawatthodiny elektrické energie, což je o 1,3 TWh více než loni. Plán podle Broma nijak ohrožen není.

Václav Marhoul se vydal s filmem Tobruk do Sevilly

Válečný snímek režiséra, scenáristy a producenta Václava Marhoula Tobruk bude v pondělí uveden v soutěži mezinárodního festivalu v Seville. Šestý ročník přehlídky potrvá do 14. listopadu, její program tvoří přes 150 celovečerních snímků. Tobruk nedávno získal na MFF v Austinu v Texasu hlavní cenu poroty za scénář. Ve Španělsku se dostal mezi šestnáct soutěžních titulů. Na festivalu v Seville byly v sobotu také zveřejněny nominace na Evropskou filmovou cenu, tzv. evropského Oscara. Marhoulům snímek se ale do užšího výběru nedostal. Vyhlášení vítězů 22. ročníku Evropských filmových cen se uskuteční 12. prosince v německém městě Bochum. Válečné drama Tobruk, které je vzpomínkou na příslušníky Československého pěšího praporu, kteří po boku Britů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů na podzim roku 1941 bránili před německými a italskými jednotkami poslední spojenci ovládaný strategický přístav na severu Libye, vyšlo na jaře na DVD.

V pražském Divadle Minor začala přehlídka loutkových divadel

Nejnovější inscenací pražského Divadla Minor nazvanou Konžert začala v sobotu na této scéně oborová přehlídka Přelet nad loutkářským hnízdem. Do neděle se tu v jejím rámci představí devět profesionálních, nezávislých i amatérských divadel a souborů s devíti inscenacemi. Přelet nad loutkářským hnízdem se koná už podevatenácté. Pořadatelem je České středisko Mezinárodní loutkářské unie (UNIMA) a Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář ve spolupráci s Divadlem Minor. Podle ředitelky festivalu Niny Malíkové převládají v programu takzvaná rodinná představení pro menší i větší děti a jejich dospělý doprovod.

Unikátní kostel v Orlové se dočká nové fasády

Unikátní kostel Narození Panny Marie v Orlové na Karvinsku se do konce roku dočká nové fasády. Neogotická kulturní památka, kterou církev postupně rekonstruuje už několik let, bude ze tří stran opravena díky milionové dotaci od důlní společnosti. Na zbývající severní stranu kostela, přezdívaného Slezské Hradčany, tamní farnosti zatím peníze chybějí. Fasádu kostela, kterému v 80. letech minulého století hrozila kvůli poddolování demolice, začala církev opravovat zhruba před čtyřmi lety. Před zbouráním zachránil kostel tehdejší farář Antonín Huvar za pomoci nadšených farníků. Podařilo se jim zajistit statiku kostela včetně opěrných zdí a opravit jeho interiér. Orlovský kostel je zajímavý mimo jiné monumentálním schodištěm, které zdobí čtyři sochy světců a repliky plynových lamp, které se nacházejí také na pražském Karlově mostě.

Sport

Čeští hokejisté prohráli i ve svém druhém vystoupení na turnaji Karjala, tentokrát v Helsinkách s Finskem 1:2. Ani v šestnáctém ročníku druhého podniku seriálu Euro Hockey Tour tak neobsadí první místo. O jedinou branku českého týmu se postaral Jaroslav Bednář.

Vedení fotbalistů Liberce odvolalo bezprostředně po sobotním domácím debaklu 0:4 s Olomoucí hlavního trenéra Ladislava Škorpila a dva z asistentů Luboše Kozla a Radima Nečase. Mužstvo povede do konce podzimu Josef Petřík.

Devatenáctiletý český krasobruslař Michal Březina obsadil při svém premiérovém startu v závodu seriálu Grand Prix v Naganu třetí místo. Juniorský vicemistr světa si vylepšil osobní maximum téměř o 13 bodů. Předčili ho jen vítězný Francouz Brian Joubert a druhý Američan Johnny Weir.

Karel Abraham zajel v kvalifikaci na Velkou cenu Valencie silničních motocyklů sedmý čas a do posledního závodu sezony odstartuje z druhé řady.

Dvě české posádky obsadily celkové druhé místo v šestidílném Světovém poháru ve sjezdu na divoké vodě, který se letos jel celý v Tasmánii. Tituly těsně unikly singlkanoistovi Lukáši Novosadovi a dvojici Marek Rygel, Lukáš Uncajtík.

Tenista Radek Štěpánek vypadl na turnaji v Basileji v semifinále. Se třetím hráčem světa Srbem Novakem Djokovičem prohrál 7:6, 5:7 a 2:6.

Český tenista František Čermák si ve Valencii zahraje o titul ve čtyřhře. Spolu se Slovákem Martinem Mertiňákem porazili v semifinále rumunské duo Victor Hanescu, Horia Tecau 7:5, 6:3 a postupem do finále si zvýšili šance na účast na Turnaji mistrů.

Čeští handicapovaní cyklisté získali v úvodním dnu dráhového mistrovství světa v Manchesteru dvě zlaté medaile. Jiří Bouška vyhrál kilometr s pevným startem, Jiří Ježek byl v pátek nejrychlejší ve stíhacím závodu. Michal Stark vybojoval v jiné kategorii ve stíhačce bronz.

Šestinásobný mistr světa v automobilových soutěžích Sébastien Loeb si ze Sosnové odveze dvě porážky a konečné druhé místo v exhibičním závodu při Setkání mistrů v nejsilnější kategorii WRC. Slavného Francouze překonal vicemistr České republiky v rallye Václav Pech, který jej s vypůjčenou Škodou Fabia WRC ve finálové jízdě na dva okruhy těsně porazil o 267 tisícin sekundy.

Počasí

Bude zataženo, mlhavo a mrholení. Teploty vystoupí na 6 až 10, na západě bude kolem 4 stupňů, na horách okolo 3.