Zprávy

ÚS odmítl zrušit novelu jednacích řádů parlamentu kvůli Lisabonu

Ústavní soud (ÚS) odmítl návrh skupiny senátorů na zrušení novely zákonů o jednacích řádech Poslanecké sněmovny a Senátu. Novela souvisí s lisabonskou smlouvou, která má reformovat fungování EU. Potvrdil to generální sekretář soudu Tomáš Langášek. Uvedl, že se soud argumenty senátorů zabýval, ale podle názoru soudců "neměly ústavněprávní relevanci, nedosahovaly ústavněprávní roviny". Novely parlamentních jednacích řádů v návaznosti na lisabonskou smlouvu zavádějí takzvaný vázaný mandát. Podle něj česká vláda nebude moci v Bruselu souhlasit se přenosem pravomocí na Evropskou unii bez toho, že by ho předem neodsouhlasil český parlament. Premiér Jan Fischer rozhodnutí Ústavního soudu k novele jednacích řádů uvítal. Podle něj zprůchodňuje cestu k dokončení ratifikačního procesu lisabonské smlouvy. Spoluautor stížnosti Jiří Oberfalzer z ODS naopak označil verdikt Ústavního soudu o jednacích řádech parlamentu za porážku české svrchovanosti. S projednáváním lisabonské smlouvy však rozhodnutí Ústavního soudu o jednacích řádech přímo nesouvisí. Návrh na její opětovné přezkoumání podala rovněž skupina senátorů. Soud jej dosud neprojednal.

Podle Topolánka není žádná tragédie, že ČR o Lisabonu rozhodne jako poslední

Předseda ODS Mirek Topolánek nepokládá za tragédii, že Česko o ratifikaci lisabonské smlouvy rozhodne až jako poslední ze zemí EU. Řekl to po úterním jednání se senátory ODS, z nichž část požádala o nový ústavní přezkum smlouvy. Topolánek se nedomnívá, že by prezident Václav Klaus po rozhodnutí ústavních soudců s podpisem nějak otálel. "Předpokládám, že lisabonská smlouva se všemi těmi nectnostmi, které jí vytýkáme, nakonec platit bude a život ukáže, jestli kvalitu života Evropanů zlepší, či zhorší," podotkl Topolánek. Připomněl, že lisabonská smlouva je pro jeho stranu problematická.

Návštěvu viceprezidenta Bidena začne příští týden připravovat pracovní tým USA

Přípravy návštěvy amerického viceprezidenta Joe Bidena začnou příští týden, kdy do Prahy přijede americký pracovní tým. O návštěvě Bidena mezi 20. až 24. říjnem informuje úterní Mladá fronta Dnes. Jeho mise má podle listu posílit důvěru podlomenou po nedávném oznámení, že Washington ustupuje od plánů vystavět v Brdech protiraketový radar. List uvedl, že značná část české veřejnosti si to vyložila jako potupný americký ústupek Moskvě Rusku, které radar odmítalo. Joe Biden by měl se stejným úmyslem navštívit také Polsko, kde Američané chtěli původně postavit s radarem propojené silo s raketami.

Ministr Janota: Sněmovna by mohla schválit rozpočet začátkem prosince

Sněmovna by mohla schválit návrh rozpočtu pro příští rok začátkem prosince. Po pondělním jednání Senátu o protikrizovém balíčku to řekl ministr financí Eduard Janota, který označil postup horní komory za profesionální. Senát protischodková opatření velkou většinou hlasů schválil. Balíček, díky kterému klesne očekávaný schodek v návrhu rozpočtu pro příští rok z 230 zhruba na 163 miliard korun, podpořili senátoři ze všech stran. Měli však výhrady proti souboru opatření. Z původního návrhu ve sněmovně vypadlo snížení rodinných příspěvků, příspěvků pro postižené a zavedení nové sazby daně pro lidi s vyššími příjmy. Není v něm ani zdvojnásobení sazby daně pro zemědělskou půdu.

ČSSD nepodpoří další Janotův úsporný balíček pro rok 2011

Sociální demokracie nepodpoří ve sněmovně případný další balíček úsporných opatření pro rok 2011 a další léta, jak o něm o víkendu mluvil ministr financí Eduard Janota. Na tiskové konferenci to řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek s tím, že pro jeho stranu je nepřijatelné oslabení sociálního státu. Naopak představil návrhy na posílení sociálních dávek, jež chce ČSSD prosadit. Už v listopadu chtějí sociální demokraté ve sněmovně uvést návrh zavedení "sociální klauzule" do systému dávek, podle které by žádná rodina neplatila vyšší nájemné než je třetina jejích čistých měsíčních příjmů. ČSSD podle Paroubka stále trvá i na vyplacení 13. důchodů v roce 2010, obnovení proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci a kompletní zrušení poplatků ve zdravotnictví.

ODS vyzývá Pecinu, aby zveřejnil závěry o zdravotnických poplatcích

Grémium ODS zaslalo ministrovi vnitra Martinu Pecinovi otevřenou výzvu, aby zveřejnil kontrolní závěry ohledně zdravotnických poplatků v krajích. ODS se nelíbí, že Pecina, který má blízko k ČSSD, kontroluje kraje, v jejichž čele stojí hejtmani z téže strany. Vzniká tak prý "vážné riziko manipulace s kontrolními závěry". Kraje začaly od počátku roku hradit poplatky za část pacientů v krajských zdravotnických zařízeních a lékárnách. Bývalá vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS) proto v únoru uložila ministerstvu vnitra, pod nějž administrativní problematika krajů spadá, aby s představiteli jednotlivých regionů zahájilo jednání. Grémium ODS už minulý týden požadovalo odchod ministra Peciny z funkce. Občanští demokraté mu vytýkají nekompetentnost, porušování zákonů, ohrožení důležitých projektů na ministerstvu vnitra, politizaci resortu a nerespektování mandátu úřednické vlády Jana Fischera.

Podle lidovců má vláda potírat hazard a udržet nynější mateřskou

Vláda premiéra Jana Fischera by se podle názoru KDU-ČSL měla v měsících do jarních voleb soustředit na boj s korupcí a hazardními hrami. Sdělila to v úterý první místopředsedkyně strany Michaela Šojdrová, s tím, že na pátečním jednání lídrů stran o mandátu vlády bude prosazovat také zachování mateřské v její současné výši, tedy úpravu už schváleného vládního balíčku úsporných opatření. Šojdrová se páteční schůzky k budoucnosti vlády svolané premiérem Fischerem zúčastní místo předsedy strany Cyrila Svobody, který bude služebně v zahraničí. Šojdrová řekla, že lidovci nechtějí ohrožovat budoucnost úsporného balíčku, který nedávno schválila sněmovna a který zahrnuje snížení mateřské na příští rok. Balíček ministerstva financí počítá se snížením mateřského příspěvku ze 70 na 60 procent vyměřovacího základu, zatímco rodičovský zůstane z rozhodnutí poslanců zachován v současné výši. Podle Šojdrové by novela umožňující zachování mateřské v původní výši byla rozumným kompromisem, který by podle ní nedal příliš prostoru populistickým návrhům, například z dílny ČSSD.

KDU-ČSL navrhuje k automatům placené licence a nutný souhlas obcí

Návrh zákona o loteriích, který chce prosadit KDU-ČSL, počítá hned s několika výraznými změnami v povolování hazardu. Lidovci například navrhují, aby ministerstvo financí udělovalo licence na automat či videoterminál na deset let za milion korun. Pokud někdo tuto licenci získá, bude muset najít i obec, kde automat provozovat. I obec bude o tomto rozhodnutí muset vést řízení. Bez obecní vyhlášky bude platit, že se hazard na území obce provozovat nesmí. Návrh v úterý představil předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Novela, kterou chtějí lidovci předložit v nejbližších dnech sněmovně, počítá také s tím, že provozovatelé kasin a kurzových sázek budou odvádět peníze na obecně prospěšnou činnost do fondu ministerstva kultury. Nyní platí, že provozovatel kasina si může vybrat agenturu, které peníze odevzdává. Podle Svobody tak zákonnou povinnost provozovatelé kasin odvádějí "spřízněným agenturám či vysokým školám". Lidovci také navrhují zvýšit tyto odvody. Tvrdí, že zdanění hazardu v České republice je nižší než například v Německu, Rakousku či Velké Británii.

Mediální komise: Poplatky ČT a ČRo má nahradit příjem z rozpočtu

Koncesionářské poplatky by měly být podle senátní mediální komise do konce roku 2011 zrušeny. Příjem z nich by mělo České televizi (ČT) a Českému rozhlasu (ČRo) nahradit financování ze státního rozpočtu. Komise tak v úterý doporučila na návrh senátora ODS Richarda Svobody upravit jeho novelu, v níž chtěl původně oběma veřejnoprávním médiím přispívat částí výnosu daně z přidané hodnoty (DPH). Senát má o změně rozhodnout ještě tento týden. Svoboda chce oběma médiím novelou zachovat objem jejich příjmu z poplatků, jejichž zrušení by podle něj ušetřilo náklady spojené s jejich výběrem. Navíc přislíbil novelu upravit tak, aby příspěvek z rozpočtu pro obě veřejnoprávní média mohl být zvýšen či snížen podle inflace. Senátor odmítl výhrady, že by jeho návrh ohrožoval nezávislost obou médií. Podotkl, že ČT i ČRo by měly příjmy v celkové výši 7,8 miliardy korun stanoveny zákonem, stejně jako je zákonem dána výše poplatků.

Mirek Topolánek: Česku hrozí i po 20 letech návrat komunismu

I 20 let od konce totality Česku hrozí návrat komunismu. Kromě toho se zpochybňuje euroatlantická vazba země a projevují se sympatie k autoritativním režimům Ruska a Číny. V projevu na úvod mezinárodní konference 20 let poté to v úterý řekl předseda ODS Mirek Topolánek. "Společnost svobody má stále trhliny, je křehká a zranitelná. Hlavní vinu na tom nese veřejná sféra," prohlásil Topolánek. Problémy ale podle něj nezpůsobují pouze politici, ale také soudy a média. Naopak největší pokrok od pádu totality prodělala podle předsedy ODS občanská sféra, do níž Topolánek řadí i soukromé firmy a živnostníky. Podle něj má mnoho problémů české společnosti, které se západním zemím vyhýbají, svůj původ v totalitním myšlení, které je zakořeněno v lidech. "Naději do budoucna proto nevidím primárně v momentálních ekonomických nebo politických úspěších, ale v nové generaci," řekl. Dvoudenní konferenci, na níž předseda ODS vystoupil, pořádá Ústav pro studium totalitních režimů. Jeho ředitel Pavel Žáček na úvod konference prohlásil, že se původně měla konat v rámci českého předsednictví Evropské unii v první polovině roku, kvůli českým vnitropolitickým problémům ale byla odložena na říjen.

Historik Kraus: ČR udělala pro vyrovnání s minulostí víc než jiní

Česká republika udělala pro vyrovnání s minulostí z hlediska celého regionu více než jiné země, tvrdí americký politolog a historik českého původu Michal Kraus. Na konferenci 20 Years After - Komunistické režimy ve střední a východní Evropě jako společné dědictví, která začala v Praze, přijel z Middlebury College ve Vermontu (USA). Připustil, že většina lidí v Česku má pocit, že se republika s komunistickou minulostí nevypořádala "příliš efektivně, příliš dobře". Připomněl ale, že Česká republika vytvořila právní předpoklady k restitucím, které šly dál a hlouběji než v ostatních zemích. Jako další příklad uvedl lustrační zákon. Ten se podle něj stal v pozdější už dokonalejší formě modelem pro ostatní země střední a východní Evropy.

Plzeňská práva zastavila obhajoby rigorózních prací

Vedení právnické fakulty v Plzni zastavilo veškeré obhajoby rigorózních prací, a to až do doby, než akreditační komise ukončí na škole kontrolu. Potvrdil to nový děkan fakulty Jiří Pospíšil. Podle dosavadních údajů komise někteří studenti absolvovali studium za méně než předepsaných pět let. Kvůli těmto případům zároveň podle Pospíšila podá v následujících dnech ministerstvo školství trestní oznámení. Fakulta podle něj ministerstvo také požádala o právní analýzu, aby věděla, jak má vůči takovýmto studentům nyní postupovat.

Prodej nových aut v Česku do září klesl o 13,8 procenta na 133.577 vozů

Prodej nových osobních a lehkých užitkových aut v Česku do září klesl o 13,8 procenta na 133.577 vozidel. Samotný prodej osobních aut stoupl o osm procent na 117.748 vozů. Uvedl to Svaz dovozců automobilů na úterní tiskové konferenci. Nejprodávanější značkou osobních aut je Škoda s 32.527 vozy, následuje Ford s prodejem 12.028 aut a Volkswagen, který dodal na trh 8563 vozů. Na čtvrté pozici skončil Renault s odbytem 7781 vozů a na páté Hyundai s 6424 vozy. Růst v prodeji osobních aut byl způsoben přesunem částí vykazovaných prodávaných aut z kategorie lehkých užitkových, kam byly zařazovány kvůli možnosti odpočtu DPH. Od dubna je možné DPH odečíst i u osobních vozů bez nutnosti jejich přestavby na užitkové. Prodej lehkých užitkových automobilů se kvůli přesunu části aut mezi osobní a také kvůli hospodářské recesi snížil o 65,6 procenta na 15.829 aut. Kromě osobních vozů zaznamenaly pokles všechny kategorie.

CzechInvest otevřel v Kalifornii centrum na podporu českých firem

Česká agentura na podporu investic CzechInvest otevřela v Kalifornii centrum na podporu slibných technologických firem a univerzitních projektů z České republiky. Vybrané projekty budou moci ve zdejším městě Sunnyvale obdržet prostor v místním zařízení PlugandPlayTechCenter. Měly by díky tomu například získat lepší přístup k investicím. Firmy a univerzitní týmy mohou v centru sídlit tři až šest měsíců. V PlugandPlayTechCenter v současnosti sídlí asi 200 firem, které podnikají především v informačních technologiích. Od otevření centra v roce 2006 podle CzechInvestu přilákaly rizikový kapitál v hodnotě přes 400 milionů dolarů (zhruba sedm miliard Kč) a společně vytvořily hodnoty dvou miliard dolarů.

Majitelé domu v Soukenické ulici odškodní pozůstalé

Majitelé domu v pražské Soukenické ulici, ve kterém pod troskami zemřeli čtyři dělníci, odškodní pozůstalé. Každé rodině dají 100.000 korun. Uvedl to právní zástupce majitelů domu Václav Vlk. Vyjádřil zároveň lítost majitelů nad celou událostí, vinni se ale podle něj necítí. Odpovědnost podle Vlka nesou firmy, které si majitelé na stavební práce najali. Podle Prahy 1 a městského statika za neštěstí mohou nepovolené zásahy do statiky domu. Stavební firma údajně snížila podlahy ve sklepních prostorech asi o 0,5 metru, několik metrů nosné zdi tak zůstalo ve vzduchu. Celou událost již šetří policie jako ublížení na zdraví. Pražský magistrát chce navíc podat trestní oznámení na neznámého pachatele za obecné ohrožení. Kromě dělníků, kteří při neštěstí zahynuli, nebezpečí podle náměstka primátora Rudolfa Blažka (ODS) hrozilo také sousedním domům nebo lidem, kteří se pohybovali v okolí.

Encefalitidou letos v Česku onemocnělo 672 lidí, víc než v roce 2008

Klíšťovou encefalitidou za devět měsíců letošního roku v Česku onemocnělo 672 lidí, tedy víc než za celý loňský rok. V roce 2008 trpělo touto nemocí 633 lidí. Vyplývá to ze statistik Státního zdravotního ústavu. Dva muži zemřeli. Nemoc přenášená klíšťaty vyřadí člověka na několik měsíců z aktivního života, může způsobit trvalé ochrnutí i smrt, upozornil na úterní tiskové konferenci v Praze primář infekčního oddělení českobudějovické nemocnice Václav Chmelík. "Onemocnění sebere pacientovi minimálně tři měsíce kvalitního života," uvedla Věra Štrunclová z infekční kliniky Fakultní nemocnice Plzeň. Nejzávažnějšími následky jsou obrny, které člověka zbavují soběstačnosti. Vyskytují se až u 12 procent pacientů, z toho u poloviny jsou závažné. Klíšťová encefalitida je nehnisavý virový zánět mozku a mozkových blan přenášený klíšťaty. Příznaky se projeví podle toho, kde je centrum zánětu. Pokud jsou zasažena hluboká mozková centra, může to neblaze ovlivnit stav vědomí, hybnost, nebo dokonce dýchání.

Zimní výbava bude na D1 povinná jen pro nákladní auta

Ministerstvo dopravy mění na dálnici D1 podmínky používání dopravní značky Zimní výbava. Značka bude platit jen pro nákladní vozy nad 7,5 tuny. Informoval o tom server Lidovky.cz. Změna podmínek používání značky bude zřejmě platit i na jiných místech. Dopravní značka se symbolem auta a sněhovou vločkou platí od loňského roku ve vyznačených úsecích od 1. listopadu do 30. dubna. Součástí zimní výbavy jsou zimní pneumatiky na všech čtyřech kolech s hloubkou vzorku minimálně čtyři milimetry, u kamionů jsou povinné zimní pneumatiky s hloubkou minimálně šest milimetrů na hnací nápravě. Motoristům, kteří toto dopravní značení nebudou respektovat, hrozí pokuta až 2000 korun a ztráta jednoho bodu.

Štreit v Brně vystavuje snímky z Čečenska a Ingušska

Fotografie předního českého fotografa Jindřicha Štreita z Čečenska a Ingušska vystavuje brněnský Klub cestovatelů. Soubor černobílých snímků Tak daleko, tak blízko patří k úspěšným Štreitovým cyklům a získal také knižní podobu. Brněnská výstava nabízí 30 fotografií, většina z nich zachycuje momenty všedního života. Do Zakavkazska odjel Štreit před několika lety na pozvání České katolické charity, která v oblasti řídila humanitární pomoc čečenským uprchlíkům. Fotografie tehdy upozornily na jejich přetrvávající problémy. Třiašedesátiletý Štreit patří ke klasikům české fotografie, proslul především jako dokumentarista. Od roku 1967 měl více než 600 samostatných výstav v Česku i v zahraničí. V dlouhodobých fotografických projektech dokumentuje běžný život ve městech i na vesnicích. Věnuje se také pedagogické činnosti, letos v září jej prezident jmenoval profesorem.

Uměleckoprůmyslové muzeum ukazuje nové práce českých designérů

Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze se přidalo ke dnům designu Designblok, které probíhají v Praze tento týden. Připravilo výstavu současného českého designu ze svých sbírek. Výstava představuje výběr z kolekcí skla, porcelánu, módy, šperku, nábytku, které nejznámější čeští návrháři vytvořili v uplynulých deseti letech. Na výstavě je zastoupena například Vysoká škola uměleckoprůmyslová, designéři Barbora Škorpilová, Denisa Nová, Martina Nevařilová, Hana Zárubová, Jan Kaplický, Petr Babák, Jan Čtvrtník, Jiří Pelcl, Daniel Piršč, Rony Plesl, Maxim Velčovský, designérská studia Najbrt, Olgoj Chorchoj, Whitefruits a další. Výstava potrvá do neděle.

Ze sportu

Trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek dodatečně povolal na dva nadcházející kvalifikační zápasy s Polskem a Severním Irskem útočníka Michala Papadopulose z nizozemského Heerenveenu. ČTK to řekl mluvčí reprezentace Petr Svěcený, podle kterého se fotbalista připojil k mužstvu před tréninkem v Kunicích. Hašek už na pondělním srazu národního týmu avizoval, že ještě jednoho či dva hráče povolá, čekal jen na výkony případných adeptů v pondělním derby Slavia - Sparta. Nakonec se ale rozhodl pro dalšího legionáře Papadopulose, který má na kontě pouze jeden reprezentační start. Dosud nastoupil jen v závěru loňského přípravného duelu v Anglii. Papadopulos tak bude následovat svého klubového spoluhráče Michala Švece, jenž se premiérově na reprezentačním srazu objevil už v pondělí.

Fotbalisté Sparty Praha oplatili Slavii loňskou domácí porážku a v 270. pražském derby na jejím hřišti vyhráli 1:0. Dohrávku 10. kola první ligy rozhodl útočník Bony Wilfried, naopak tlačící Slavia několik velmi dobrých šancí nevyužila. Sparta se tak dočkala první výhry na hřišti soupeře v této sezoně. Naopak Slavia poprvé doma prohrála.

Český tenista Tomáš Berdych postoupil v roli obhájce loňského vítězství na turnaji v Tokiu bez větších problémů do druhého kola. Pátý nasazený hráč na úvod porazil 6:2 a 6:4 domácího Go Soedu, jenž se coby 176. tenista žebříčku dostal do hlavní soutěže díky volné kartě od pořadatelů.

Dějištěm sprinterského závodu volnou technikou v rámci Tour de Ski v běhu na lyžích bude Strahov. Lokalitu mezi Spartakiádním stadionem a Stadionem Evžena Rošického vybral Svaz lyžařů České republiky (SLČR) a volbu místa konání posvětili také zástupci Mezinárodní lyžařské federace (FIS). Organizátorem nebude společnost Kentaura, která závod pořádala pod názvem Pražská lyže v uplynulých dvou letech, nýbrž společnost CS Ski, dceřiná firma SLČR. Závod se tak v pondělí 4. ledna pojede jako Ski Sprint Praha 2010. SLČR odebral pořádání Kentauře letos v létě.

A ještě krátce o počasí:

Bude oblačno, postupně až polojasno a pršet má už jen ojediněle. Teploty vystoupí na 21 až 25 stupňů.