V Karlových Varech začíná Mezinárodní filmový festival

Foto: ČTK

V Karlových Varech tento pátek zahajuje 44. ročník Mezinárodního filmového festivalu. Až do 11. července nabídne celkem 234 snímků. K největším letošním hereckým hvězdám, které festival navštíví, patří americký herec, režisér a producent John Malkovich, španělský herec Antonio Banderas nebo francouzská herečka Isabelle Huppertová. Cenu za celoživotní dílo dostane český režisér, scénárista a výtvarník Jan Švankmajer.

Jedním z prvních hostů, kteří do Karlových Varů už dorazili, je režisér Miloš Forman, který zde v sobotu ve světové premiéře uvede svůj film Dobře placená procházka. Vznikl podle stejnojmenného semaforského představení, které Forman režíroval v Národním divadle. Na rozdíl od minulých ročníků se ale žádný český film nedostal do hlavní soutěže. Umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová přiznala, že v soutěži se těší na francouzsko švýcarský snímek Villa Amalia:

"Nejenom proto, že v něm hraje Isabelle Huppertová, ale i proto, že ho natočil Benoît Jacquot, což je velmi význačný francouzský režisér. Je to film, který je srozumitelný, ale současně vyžaduje určitou účast diváka."

Svého favorita má Eva Zaoralová i v soutěžní sekci dokumentárních filmů. Je to slovenský snímek Osadné režiséra Marka Škopa:

"Ten film je umístěný do nejvýchodnější vesnice, která hraničí s Ukrajinou. Je to příběh té vesnice a jejích obyvatel, kteří se snaží dostat k penězům z Evropských fondů. Celé je to velmi komediální, protože někdy ty jejich výroky a jejich počínání je vlastně trošku komické. Ale nikdy nejsou směšní."

Do vedlejších soutěží v karlovarském festivalu se dostaly dva české snímky, a to El Paso Zdeňka Tyce v sekci Na Východ od Západu a film Marii Procházkové Kdopak by se vlka bál, který přivezl ceny už z několika festivalů. V digitální verzi bude v Karlových Varech uveden snímek Václava Marhoula Tobruk.

Vary se každoročně potýkají s nedostatkem míst pro filmové diváky. Jak řekl prezident festivalu Jiří Bartoška v České televizi, stejná situace bude i letos:

"Opět máme nafukovací kino z Francie, sály zůstávají tak, jak byly. Počítalo se, že by už letos byla k dispozici karlovarská Aréna. S tím, jak se ale dostávala kolaudace do skluzu, nechtěli jsme riskovat, že nasáčkujeme filmy, které by se pak nemohly odvysílat. Věříme, že příští rok budeme bohatší o stál, který bude mít sedm set míst."

Eva Zaoralová a Jiří Bartoška,  foto: ČTK
Karlovarský festival měl ale podle Jiřího Bartošky v letošním roce štěstí. Na rozdíl od menších akcí se do jeho rozpočtu dosud nepromítla globální ekonomická krize:

"Je pravdou, že festival má s mnohými partnery podepsanou dlouhodobou smlouvu. To nám garantovalo přísun peněz. A taky je pravdou, že festival je jednou z největších kulturních událostí. Otázka je, co bude příští rok, protože nikdo neví, jak ta krize bude pokračovat."

Vstupenky na festivalová představení, které byly dány do on-line prodeje, zmizely během několika desítek minut. A jen pro srovnání: loni navštívilo Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech téměř 145 tisíc diváků.