Na summitu EU hovořil český premiér o důvěře

Mirek Topolánek, foto: ČTK

Podle aktuálního průzkumu společnosti Factum Invenio je s českým předsednictvím v Evropské unii spokojeno 64 procent lidí, opačný názor zastává 21 procent dotazovaných. Šanci potvrdit nebo vyvrátit tyto názory dostala vládní reprezentace tento čtvrtek a pátek, kdy se pod českou taktovkou sešel summit unie v Bruselu.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Začněme ale citátem z Financial Times: „Nezkušená země střední velikosti předsedá v době, kdy unie čelí ohromným problémům ve své ekonomické a zahraniční politice,“ napsal v pátek britský list. Například přístup českého předsednictví ke konfliktu v Gaze označil za chaotický. Podle diplomatů prý Češi zápolí s nedostatečným institucionálním zázemím, dodávají materiály na schůzky pozdě a špatně jim jde plánování, píše deník. Dodává ale, že Češi si vysloužili chválu za podporu jednotného trhu a odpor proti ekonomickému nacionalismu. A premiér Mirek Topolánek si přes nejistý začátek vede stále lépe, tvrdí noviny.

Topolánek zato ve čtvrtek večer podráždil frankofonního žurnalistu, který se zeptal, jak Česko zajistí plnohodnotné předsednictví, pokud vláda v úterý přijde o důvěru. "Demokracie je diskuze, to prohlásil náš první prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Někde se vede v ulicích, někde se vede v parlamentu. U nás se vede v parlamentu a já nepochybuji, že za týden, a to jste se také ptal, budu ve Štrasburku referovat o výsledcích tohoto jarního summitu,"řekl Topolánek. Slovy o ulicích zřejmě narážel na čtvrteční rozsáhlé demonstrace ve Francii.

On sám nevidí v hlasování o důvěře problém: "Ta nedůvěra vládě je vyslovovaná popáté a když se podíváte do historie předsednictví Evropské unie, kolik zemí předsedalo, přestože měly menšinovou vládu, a kolik vlád padlo během předsednictví, tak tu otázku příště už nepoložíte. Já si myslím, že to nebude problém." Topolánkovi dalo zapravdu i vedení opoziční sociální demokracie, jejíž předseda Jiří Paroubek prohlásil, že chce, aby Topolánkův kabinet dokončil české předsednictví i v případě, že by mu sněmovna vyslovila nedůvěru.

Foto: ČTK
A téma důvěry pak v jiném kontextu zaznělo i v Topolánkově úvaze o klíči k řešení finanční krize: "Tu důvěru získáme pouze v případě, že budeme jednotní. Ať už země, které jsou členy G20, anebo zástupci vlastně z celé sedmadvacítky. A to druhé klíčové je: nemůžeme roztáčet tu spirálu špatných zpráv, které potom vytvářejí fakticky jenom negativní expektace. To znamená to jsou dobré zprávy. A existují i dobré zprávy."

Třetím klíčem k řešení finanční krize je pak podle Topolánka vnitřní shoda v unii. "Jasně formulované kroky a požadavky, se kterými Evropská unie vystoupí na tomto summitu G20. Jasné požadavky vůči všem velkým partnerům, včetně Spojených států amerických."

První shodu na summitu našli šéfové států a vlád zemí Evropské unie například v uvolnění pěti miliard eur na energetické projekty, šíření internetu a zemědělství. Česko z této částky dostane 35 milionů eur, což je téměř miliarda korun, na vybudování dalších plynových zásobníků.