Pernolec - vesnička rekordů

pernolec_cvrnkaliste.jpg
0:00
/
0:00

Vesnička Pernolec na Tachovsku sbírá jeden rekord za druhým. I když tu trvale žije jen 56 obyvatel, je už třikrát zapsána v knize rekordů. Místním nadšencům z občanského sdružení Pernolec se podařilo vyrobit další raritu - první cvrnkaliště v Evropě.

Sdružení Pernolec se podařilo získat dotaci na zvelebení obce a místní lidé si přáli postavit něco pro děti. Je jich tu osm, přitom ještě nedávno tu nežily žádné a vesnice spíš dožívala. Postavit hřiště, aby splňovalo všechny normy je ale pěkně nákladné. A tak na to pernolečtí šli od lesa a postavili cvrnkaliště - první v Evropě, říká člen sdružení Pavel Ryba.

"Když dneska něco nazvete dětským hřištěm, tak to má tak přísné parametry a normy, že se z toho většinou zblázníte, a stojí to šílené peníze. Tak jsme to nazvali cvrnkaliště. Teď mohou z Evropské unie přijet, změřit si to a podle toho našeho cvrnkaliště dělat ty ostatní v Evropě."

Udusaným pískem vysypaný obdélník o rozměrech 16 krát 5 metrů má sloužit hlavně dětem na kuličky, může se použít i na pétanque. Děti tu mají pískoviště a přes léto přibude síť na lezení. Ale to není všechno, Pernolec se pyšní i dalšími rekordy.

"My jsme nejmenší místo na světě, které má vyraženu svoji stříbrnou pamětní minci k 750. výročí založení obce, to bylo v roce 2001. A stříbrná je proto, že se tady počátkem 14. století nacházel stříbrný důl, jak je uvedeno ve starých mapách."

Mimochodem, archeologové v místní tvrzi našli zlomek velice vzácné zlacené kachle, kde je osoba, které někdo umývá nohy. Údajně se tu před příjezdem do Tachova stavoval Karel IV. Ale zpět v rekordům. V den, kdy pernolečtí slavili 750. výročí založení obce, vytvořili rekord v návštěvnosti místa v jeden den na jednoho obyvatele. Na jednoho stálého obyvatele připadlo 25 a čtvrt návštěvníka.

"A tento rekord jsme pokořili při další už třetí velké pouti v roce 2007, tam za deset měřených hodin přišlo dokonce 3199 lidí a při počtu obyvatel 58, tak je to tuším 54 návštěvníků na hlavu."

Jak dodal Pavel Ryba, pernolečí budují na návsi, kam se vejde 5000 lidí, i přírodní divadélko - první v takto malé obci.

"My tu nemáme žádnou obecní budovu, tak se nemáme kde scházet, proto jsme postavili takovou osmibokou stavbu. Trošku to připomíná koloseum, proto jsme to v průběhu stavby nazvali Pernolecké koloseum. Už jsme tu pořádali jedno divadelní představení. Zahráli ho ochotníci Tachova při otevření návsi minulý rok na podzim. Bude to místo, které bude sloužit pro divadla nějakých menších forem, malé koncerty, ale můžeme si tam třeba opékat buřty, sejít se se sousedy, uspořádat valnou hromadu a podobně."

V budoucnu se plánuje střecha se zvláštním tvarem podle návrhu výtvarníka Milana Knížáka. Místní obyvatelé, z nichž víc než polovina je zároveň členy sdružení, chystají prý i založení vlastního ochotnického loutkového divadla.