Přehled tisku

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Občanské demokraty by při jejich hledání nového lídra mohl zachránit internet. Myslí si to komentátor Mladé fronty Dnes. Na svém víkendovém volebním kongresu sice s největší pravděpodobností podrží svého současného předsedu Mirka Topolánka.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Občanské demokraty by při jejich hledání nového lídra mohl zachránit internet. Myslí si to komentátor Mladé fronty Dnes. Na svém víkendovém volebním kongresu sice s největší pravděpodobností podrží svého současného předsedu Mirka Topolánka. "Je premiérem, jsme v polovině funkčního období vlády a před námi je stále ten dokola omílaný "strašák" českého předsednictví," píše autor komentáře. Do budoucna je ale Topolánek neudržitelný a ODS bude muset najít "někoho třetího". Měl by pocházet ze středních pater politiky a měl by stát mimo topolánkovský i bémovský proud. Může se najít pomocí internetu, který politikovi umožňuje přímo komunikovat s voliči. Dobrým, byť ojedinělým příkladem takového postupu je podle komentátora osobní internetová kampaň Ivana Langra. Pro ODS je to cesta hned se dvěma benefity: jak získat zpátky voliče a jak je využít pro nalezení lídra, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Jiří Paroubek  (vlevo) a Mirek Topolánek
Podle komentáře Lidových novin by současná ekonomická krize mohla sblížit dva zásadní politické rivaly: premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka a předsedu nejsilnější opoziční strany ČSSD Jiřího Paroubka. Jestli totiž na nás krize dopadne opravdu tvrdě, nebude ji schopna řešit současná vládní koalice se slabou podporou v parlamentu. Musela by vzniknout buď velká, nebo dokonce duhová koalice. To je sice proti Topolánkovu dosavadnímu přesvědčení, ale stejně jako pod tlakem vládní odpovědnosti změnil názor na proces evropské integrace, jistě by se dokázal přizpůsobit i tady. Paroubek i Topolánek by navíc ze sebe rádi udělali státníky. Ekonomická krize jim v tom podle deníku může paradoxně pomoci.


Sociální demokracie podle deníku Právo zvažuje, že zruší přímou volbu svého předsedy. Ta se měla konat příští rok. Vybízí ji k tomu usnesení některých okresních konferencí strany. ČSSD by se problémem měla zabývat na zasedání svého ústředního výkonného výboru. Ke změně volby předsedy, k níž sociální demokracie chtěla přistoupit v rámci modernizace strany, ale podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha není po vítězných volbách do krajů a do Senátu důvod. Sociální demokraté totiž nyní o zásadní změnu ve vedení strany neusilují. Ani podle prvního místopředsedy Bohuslava Sobotky není nyní ČSSD na nějakém zásadním programovém rozcestí, takže se může stát, že do voleb předsedy půjde jen jeden kandidát v roli favorita. Jako jeden z prvních se pro zrušení přímé volby předsedy vyslovil už letos v létě David Rath. Tehdy to podle Sobotky nebylo vhodné téma, nyní ale o tomto bodě bude vedení sociálních demokratů jednat už 13. prosince.


Podle Mladé fronty Dnes přišla jedna z posledních zpráv ze skvělých časů. Od loňska totiž vzrostla průměrná mzda českého zaměstnance o výrazných 1680 korun. Na konci třetího kvartálu se tak vyšplhala až na 23 144 korun měsíčně. Jenže příští rok už budou firmy kvůli světové ekonomické krizi šetřit a některé začínají už teď. Firmy před Vánoci snižují prémie i třinácté platy. Zaměstnanci nejspíš přijdou i o různé bonusy, jako jsou příspěvky na kulturní či sportovní vyžití nebo na dovolenou. Na mnoha místech se začalo propouštět, během příštího roku přijde podle odhadů o práci až 70 tisíc lidí. Letošní osmiprocentní růst mezd se v příštím roce podle ekonomických analytiků opakovat nebude. "Počítáme se zpomalením pod sedm procent", říká analytička Raiffeisenbank Helena Horská v Mladé frontě Dnes.


Pražské porodnice nezvládají nápor rodiček, uvádějí Lidové noviny. Téměř všechny porodnice v Praze zavedly před několika měsíci registraci při porodu už v osmém až dvanáctém týdnu těhotenství. I to je ale marné. V některých dnech zkrátka nemá záchranka kam rodící ženu umístit. Například minulý pátek ve 14 hodin vyhlásily podle ředitele pražské záchranky Zdeňka Schwarze všechny pražské porodnice stop stav. Záchranky proto rodičky z Prahy musely na poslední chvíli rozvážet do nemocnic ve středních Čechách. Přitom právě do pražských porodnic jezdí ženy ze středních Čech, a to kvůli jejich dobré pověsti i kvalitnímu vybavení. S informacemi ředitele záchrany Schwarze však nesouhlasí mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Podle něj je Schwarz překrucuje. I přes vyhlášený stop stav musejí nemocnice rodičky v akutních případech přijmout. Schwarz však namítá, že počty porodů rostou už tři roky a ministerstvo ani nemocnice na to dosud nijak nereagovaly.


Hospodářské noviny komentují rozsudek středočeského soudu, podle něhož kutnohorská nemocnice musí své pacientce zaplatit třicet tisíc korun za to, že se jí i po sterilizaci narodilo zdravé dítě. Soud přitom potrestal nemocnici za to, že ženu, která měla již dříve tři děti a další si prý nemohla dovolit, nedostatečně informoval. Podle znalců se totiž může ve velmi vzácných případech stát, že žena otěhotní i po sterilizaci. Komentář připomíná podobnou kauzu, k níž došlo letos na jaře v Brně. Brněnský soudce přiznal svobodné matce satisfakci od nemocnice za to, že se kvůli dítěti, které se jí narodilo, musela omezit. Lékaři jí totiž při interrupci odebrali pouze jedno dítě z dvojčat. Soud přitom vycházel z částky 240 tisíc korun, která se přiznává za ztrátu dítěte. Protože si ale žena zavinila vše z větší části sama, neboť nechodila na lékařské kontroly, dostala jen třetinu. Ten technický chlad soudního rozhodnutí až děsí, píše se v komentáři Hospodářských novin. I netečnost žalobkyně k tomu, co na takový soud jednou řekne její dítě.


Vrakoviště už odmítají stará auta, píše Mladá fronta Dnes. Majitele ojetin tak trápí nerudovská otázka: kam s ním? Vozy vyrobené před rokem 1991 jsou dnes už prakticky neprodejné, nestojí o ně v autobazarech a už ani na vrakovištích. Může za to strach z poplatků za převod auta, které začnou platit na začátku příštího roku. Při prodeji nebo přepsání auta na jiného majitele se u starších modelů bude platit od tří deseti tisíc korun. To tak může být vyšší částka, nežli za jakou se auto podaří prodat. Majitelé je proto raději odvážejí na vrakoviště. Ta dosud nabízejí ekologickou likvidaci aut zdarma, začínají však být plná. Zájem o likvidaci vraků je podle majitelů vrakovišť až trojnásobný oproti normálu. V Česku je nyní evidováno téměř 4,4 milionu aut. Jejich průměrný věk je 14,5 let. Kdysi populárních "stodvacítek" jezdí po tuzemských silnicích stále ještě kolem 170 tisíc, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Plzeňské pivo si lidé z českého pohraničí jezdí nakupovat do sousedního Německa. Píše o tom deník Právo. Láhev prazdroje je tam totiž v průměru o tři koruny levnější nežli v Česku. Ještě výhodnější prý je nakupovat v Německu ve velkém, v sudech. Někteří podnikavci tak nakoupí pivo za hranicemi a tady je prodávají maloodběratelům. Nabízejí totiž lepší ceny než zdejší velkoobchody. Na pokles zájmu o pivo si stěžují číšníci v místních restauracích. Lidé si raději koupí levnější pivo ze zahraničí a pozvou si přátelé domů, nežli aby se scházeli v hostincích. Plzeňský pivovar přitom nechtěl deníku prozradit, za kolik jeho dceřiná společnost v SRN pivo prodává.